[Megoldva] Debian 10(11) kliens, Debian 10 szerver nyomtatás cups

Fórumok

Van egy kis házi szerverem, Debian 10 cups és samba. Windows kliensek simán tudnak nyomtatni.
Linux kliens nem. Vagy mégis?
Debian 10 (és 11) kliens, xfce4 desktop, "print settings" nem tud csaítlakozni, a szerveren a következő hibaüzenet jelenik meg:

[16/Apr/2021:17:04:28 +0200] [Client 195] Unable to encrypt connection: Error while reading file.

A kis applikáció pedig jelzi, hogy nem tud csatlakozni.

Itt jön a csavar, véletlenül megpróbáltam pdf -et nyomtatni az "Atril Document Viewer" -el és működik.
A klienseken cups-client és cups-pk-helper csomagok vannak feltelepítve (ne meg amitől függenek pl. cups-common és libcups). A leírások szerint ennek elégnek is kellene lennie vagy mégse.
A google sem épp a barátom, legalábbis a bemásolt hibaüzenetre nem adott releváns eredményt.

Van valami ötlet?

MEGOLDÁS:
1. Figyelmesen át kell nyálaznia dokumentációt - most épp a Debian CUPSPrinQueues
2. Ha csak a cups-client -et telepítjük, kell egy konfigurációs fájl:

mkdir ~/.cups
touch ~/.cups/client.conf

The content of client.conf could be as simple as

ServerName 192.168.7.20

Megjegyzés: az xfce4 -ben a "Settings" -ben a "Print setting" miután megcsináltam ezt a konfigurációs fájlt, rögtön megjelent a HP1100A nyomtató és működik, kivéve a "Print Test Page" című gombot. Viszont végre tudtam Libreoffice Writer -ből nyomtatni. Az Adobe Acrobat Reader nem akar nyomtatni, de mutatja a HP1100A -t.

Hozzászólások

Hogy van megosztva a serveren a printer? Szerintem kliens oldalon kellhet a cups-browsed csomag is, szerver oldalon meg ne csak smb-n legyen elérhető, legyen engedélyezve a "Share printers connected to this system" , és persze ehhez kell neki az avahi. Vagy állítsd be neki az IPP-t. Ezeket viszonylag egyszerűen be lehet lőni a webes interfészen, bár nem tudom, hogy az debianon default engedve van-e, rémlik, hogy alapból régebben nem volt vagy csak localhoston volt.

Köszönöm a tippeket!

Jelenleg a samba megosztott printer működik. A cups külső hozzáférés is engedélyezve van, a kliens látni véli, de mikor kommunikálni akar akkor a fenti hibával eldobja a kapcsolatot.

Nézegetem a WEB -es admin felületet (úgy tűnik engedélyeztem, már egy éve is meg van hogy konfiguráltam, de akkor csak a windows kliensekre hajtottam). De úgy tűnik, az admin jogot nem adtam meg (Allow remote administration nincs kipipálva).

A "Share printers connected to this system" ki van pipálva, viszont érdekes módon, az "Allow printing from the internet" igen, fura. Mondanám nem ismerek magamra.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szerver cups LogLevel debug2 - jó sok blabla.

A cups web admin -ját nem tudom hogy lehetne "rávenni", hogy hagyjon adminisztrálni.
Az xfce4 printer applikáció:
- cups közvetlen ipp://"server ip"/printers/HP1100A a "Bad file descriptor" üzenetet kapom.
- samba printer smb://"server ip"/HP1100A ha eleve beállítanám a user/password -ot "Print share is not accessible."
  jó, tovább lépek, ppd fájlt kér - oda adom azt ami a szerveren is ott van, lépegetek és végül megint "Bad file descriptor" üzenetet
  kapom.

Szerver oldalon a hibanaplóban a következők:

[Client 77] con->uri="*", con->best=(nil)()
[Client 77] No authentication data provided.
[Client 77] cupsdSendHeader: code=101, type="(null)", auth_type=0
[Client 77] Unable to encrypt connection: Error while reading file.
[Client 77] Closing connection.

Ezután, megnyitok egy pdf fájlt (a szerveren), mosolyogva felkínálja a HP1100A -t mint nyomtató és lazán kinyomtatja (amit kijelölök). A szerver oldalon látom ahogy az adatok folynak be, látni vélek olyan sort, ahol megjelenik a felhasználónevem és hogy autentikáltam magam.

A szerver /var/log/syslog -ban látok egy ilyen sort:

kernel: [1450974.108584] audit: type=1400 audit(1618671110.303:233): apparmor="DENIED" operation="open" profile="/usr/sbin/cupsd" name="/etc/letsencrypt/archive/"domain nevem"/privkey9.pem" pid=25464 comm="cupsd" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=0 ouid=0

Létezik, hogy a letsencrypt belenyúl ebbe a kommunikációba? De akkor az Atril ezt hogy kerüli ki?

FLAME: Azért ez érdekes, hogy windows alól röhögve lehet nyomtatni a Linux kliens meg nem képes erre.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Lehidalok!
Póriasan, parancssorból is tudok nyomtatni a szerverre!?

$ lp -h "szerver ip" -d HP1100A < akármi.txt

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Miért ne lehetne? :)

Érdekesek amúgy ezek a dolgok amiket a megoldásnál írtál, lehet, hogy a tesztoldal fájljához nem férsz hozzá userként, vagy nem létezik a fájlrendszeren? Régen reszeltem debianon nyomtatást, de akkoriban ilyen szívások nem voltak.

Az acrobat meg nem lenne meglepő, ha nem működne, 2013-ban állt le a linuxos verzió fejlesztésével az adobe. Korábban wine alatt használtam újabb verziót néha ha a szükség úgy hozta, azzal ment többé-kevésbé, de mostanra a linuxos pdf megjelenítők teljesen jól teszik a dolgukat (legalábbis nálam az okular és a mupdf is), nincs rá szükség.

A nyomtatók nálam alapból mumus, "pályafutásom" alatt rengeteget sz'vtam velük Windows és Linux alatt egyaránt.

A HP1100A külön történet. Jelenleg a házi szerveremhez van kötve és a jó öreg Centronics (vagy párhuzamos) portra csatlakozik. Mivel szkenner is muszáj voltam újra forgatni a Debian hp izé csomagot, mivel gondosan kivették a fordítás időben az idevágó részeket. Viszont cserébe működik a szkenner is (amit intenzíven) használok, jelenleg ssh parancssorból.

Valószínűsítem, hogy amiatt "makkant" meg a dolog, hogy ez lett az URI: parallel:/dev/lp0 vagyis parallel port.
Szerintem a modern rendszerekbe ez már teljesen feledésbe merült.

OFF: Gyakran kapok olyan pdf -et ami egy kiterjedt (akár 10 000 nm) területet ábrázol, amin mindenféle fölösleges részlet mellett kell kivadásznom azt a szimbólumot ami nekem kell. Pl. az atril nem igazán támogatja ezeket. (Szoktam veszekedni a vázlatok forrásával, mivel néha akkora rajzokat kapok amit egy erőmű sem tud feldolgozni).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

"Pontosan mit jelent amúgy a "kivadászni"?"
Kicsi, számozott piktogrammok keresgélése, a szám csk akkor látszik ha erősen belenagyítasz, ami a felesleges részletekkel telepakolt vázlattal már komoly erőfeszítés a gépnek - lassú. Rájössz nem ez, akkor vissza - megint elvan a gép - majd egy másik területet nagyítasz, ahol van egy kis "paca" ami lehet az amit keresel.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Könyvjelző

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."