Tokkal, vagy anélkül?

Fórumok

Sziasztok!

Vettem új telefont, és azon nyomban rendeltem hozzá tokot is. De, leginkább leveszem róla, és úgy használom. Valahogy, sokkal jobban tetszik, és kézre áll anélkül. Tudom, hogy védtelen, és veszélyes így használni, de mégis. Arra is gondoltam, hogy a gyártók azon küzdenek, hogy minél vékonyabb készülékeket csináljanak, szép legyen a teló hátulja, és egy jó vaskos szilikon tok meg elcsúfítja, és tégla vastag lesz tőle.

Ti hogy vagytok ezzel? Első a biztonság és védelem, nem számít a kinézet és vastagság, vagy inkább kockázat, és "csupaszon" használat?

Hozzászólások

Lehet erre célszerűbb lett volna szavazást kiírni. Amúgy ha már kommentelek: iPhone SE és tok nélkül. Ha nagyobb telefonom lenne lehet tokba tartanám de ez még sose akart kiugrani a kezemből.

"Első a biztonság és védelem, nem számít a kinézet és vastagság, vagy inkább kockázat, és "csupaszon" használat?"

kinézet: ha használom, nem látom*, ha nem használom nem nézem.

vastagság: én nem érzem jobbnak/szebbnek ha 7mm vastag, mint ha 10 (tokkal)

Én több féle tokot is szoktam használni, még egyetlen készülékem sem tört. praktikum szerint cserélgetem. De ez tényleg ízlés, vagy szokás kérdése.

A kamera hupli divatja óta kifejezetten zavar, hogy a mobil azon a részén billeg, ahol leginkább zavaró lehet a karcok kialakulása.

 

* a telefonok 95%-a ma már csak egy kijelző, lényegében keret nélkül.

Emlékszem a mobil korszak elején volt az a szokás, hogy étteremben, kávézóban kirakták a féltéglát az asztalra és remélték, hogy baromi hangosan megszólal

Alapvetően vigyázok rá. Néha leesik sajnos, ezért picit karcos. De még karcosan is jobban néz ki, mint tokkal. Úgyis előbb fogy el hozzá a szoftverfrissítés, minthogy darabjaira esne.

en eleve 1.5mm-es KO acelbol csinalnam a telefon burkolatat

neked aztan fura humorod van...

Csakis tok.

Hogy ne úgy nézzen ki mint egy undoritó tégla, vékonyitott, szolid fajta.

Tört már úgy össze telefonom hogy lecsúszott egy polcról magától. Merthogy üveg volt a teló meg a polc is, és kicsit lejtett.

Ezzel mindig úgy voltam, hogy azért veszek szép telefont, hogy lássam. És nem azért veszek szuperamóled kijelzőt, hogy egy fóliát bámuljak.

Az ezelőtti telefonom kiesett a kezemből a parkolóban, négy sarkából hármon megpattant a térkövön.

A mostani üvege meg úgy repedt be, hogy egy szép tavaszi napon sétáltam Győrben a Bisingeren, és a farzsebem mellé tettem. A fűre esett, de visszapattant, pont pofával a betonszegélyre. Persze, hogy megrepedt. Ehhez már csak adalék volt, amikor futás közben az övtáskám mellé tettem és az aszfalton koppanva-csúszva összetört az üveg az egyik sarkán is.
Szerencsére továbbra is működik, kipótoltam a hiányzó részt UV cure glue-val.

A következő telefonomra keresni fogok valami ízléses, vékony tokot, és megy rá egy ,,üvegfólia". Ezek az üvegfóliák már nem olyan kurva rondák, mint azok a régi hagyományosak.

Szóval igen, jó a szép telefon, de törötten már nem olyan mutatós. Bárkivel előfordulhat, hogy kiesik a kezéből. Az én életmódom mellett meg különösen ki van ennek téve. Márpedig országúti kerékpározni és futni is magammal viszem, mert nem azért vettem jó kamerás telefont, hogy a szép tájakat meg valami szarral fotózzam.

Én sok éve már kompromisszumot kötöttem, is-is. Kihúzhatós bőrtokban cipelem a telefont, így a zsebkosz, táskában kulcsok stb. nem tesz kárt benne. Viszont használatkor kiveszem persze és úgy használom, ahogy a tervezők megálmodták. Otthon/munkában persze csak simán elöl van az asztalon, mondjuk ott se cseszem le az asztalra, hanem pl. a tokon tartom vagy wireless töltőpadon. Nekem így a pár éves telefonok gyakorlatilag karcmentesek szoktak lenni és mindig tok és fólia nélkül használom őket.

Az előző telefonomat (LG Nexus 5) tok nélkül használtam, egyszerűen nem volt rá szükségem. Az új telefonomra (Nokia 7.2) vettem tokot, egyszerűen azért mert olyan fura a felülete hogy úgy érzed mintha valami por lenne rajta amitől rettentő csúszós. A nexust 5-6 év alatt talán 4x ejtettem el, a Nokiát 2x 2 hét alatt, szerencsére csak az asztalra csúszott ki a kezemből.

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Fóliát szinte mindig teszek a kijelzőre. Zsebben nem szoktam telefont tartani, általában övtáskában (vízszintes állásban), nadrágzsebben kényelmetlenül nagy, az, hogy állandóan kirakom az asztalra, kényelmetlen (elmegyek meetingre, ottfelejtem vagy elfelejtem elvinni, valahogy nem hiányzik). Így viszont többnyire a tokjában van, nem tettem rá más tokot. Időközben rájöttem, hogy ha mondjuk bringázni megyek, és csak simán a mez zsebébe teszem, ott nem árt neki a tok, mostanában van rajta. Leejteni ritkán szoktam, eddig egyiknek se lett baja ilyesmiből.

Lowlevel olcsó telefonom van, adtak a dobozába tokot, hát használom. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Szerkesztve: 2021. 04. 14., sze – 20:18

Nekem esett le telefon 7 meter magasrol zsaluko sarkara. A telefon tulelte a fliptok tonkrement (femlapon rendes horpadas, a felso mubor olyan 1cm szelesen vegig leszakadt a femrol), a folia is leszakadt egy jokora darabon.

Leszedtem a foliat, megtorolgettem, es a telefon egy karcolas nelkul meguszta.

Nekem mostanaban az a tapasztalatom, hogy a sok leejtestol tonkremegy a telefon mikrofonja, ez mar 2 telefonnal is elofordult. (tipikusan a 3 mikrofonbol csak az egyik).

Tokot teszek ra (elso dolgom), mert a mostani telommal is ugy jartam, hogy elso kibontaskor, hogy betegyem a tokba, kicsuszott a kezembol es leesett. De indult mar meg asztalon is "magatol" egyszercsak (kb. 5 percig semmi).

 

Szerk: Ma is leejtettem a letra tetejebol, egyszeruen kiesett a zsebembol. Olyan 2.5 metert zuhant betonra. Semmi baja.

Szoval tok. (egyebkent podcastet hallgattam).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2021. 04. 13., k – 22:26

"a gyártók azon küzdenek, hogy minél vékonyabb készülékeket csináljanak, szép legyen a teló hátulja"

Küzdhetnének azzal, hogy strapabíró legyen, esetleg legyen benne 2000mA-val erősebb akku, akár annak az árán is hogy 3-5mm-el vastagabb. Ja de akkor nem kéne 2-3 évente cserélni...

Kizárólag tokban használom a telefonom, abból is a jó vastag, gumírozott, strapabíró. Egyszerűen túl sérülékenyek, főleg abban a környezetben ahol én használom.

Sajnos ez sem minden gyártónál igaz, hogy szépen vékonyodnak. A samsungok pl. az S7 edge után elkezdtek szépen visszavastagodni.

Először azt gondoltam, a gorilla glass az aztán mindennek IS ellenáll. Hamar rá kellett jönnöm, hogy nem. Ez tulajdonképpen egy fitymabőrnél is vékonyabb, picit hajlékony üveg, ami pontszerű erőhatásra nagyon szeret végigrepedni.
A következő telefonomra egy vastag ,,üvegfólia" lesz az első, amit felteszek. (A mostanira már felesleges.)

Szerkesztve: 2021. 04. 13., k – 23:11

A mostani péklapátoknál már nehezebben használható, de a legjobb tok a gyerekzokni, puha, nem karcolódik benne, könnyű belőle kivenni a telefont, dizájnos.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Én eleve csak "olcsó" telefont veszek, így "sajnálni" meg babusgatni nem szoktam :)

Üvegfóliát soha nem is tettem egyikre sem, az valahogy totál elcsúfítja és a tapizása is más lesz tőle...

A hátulját érő karcolások nem izgatnának különösebben, mert nem dísztárgyként használom hanem eszközként. Ennek ellenére szilikon tokot használok, mert ebben sokkal jobb a fogása, és nem csúszik le ha leteszem egy nem full vízszintes felületre.

 

A gyakorlatban vagy ellopták, vagy (tenger)vízbe merült, vagy simán csak elavult. Eddig egy sem tört össze.

Szerkesztve: 2021. 04. 14., sze – 07:24

Elejteni még soha nem sikerült, de a zsebemből többször esett már ki leüléskor vagy kocsiba beüléskor. Lehet, hogy ekkora magasságból leesve nem lett volna semmi gondja, de valószínűleg karcok és csorbák lettek volna belőle.

Szóval szerintem nem hülyeség az a tok.
Az már egy más kérdés, hogy nem egy ramaty takony szilikon tokot teszek rá, hanem egy normális elegáns bőr tokot, ami talán még javít is a teló kinézetén.

Ja, és még egy ok a tokra: engem nagyon zavar, hogy a mai telók többségéből kilóg a kamera, így ha tok nélkül lerakod, akkor arra támaszkodik, vagyis baromi könnyű szétkarcolni a kamerát.

Én a bérletet tartottam szilikon tokban. Tavaly óta nem járok olyan rendszeresen, hogy megérje a bérlet, így most nincs tokban a telefon. A kijelzőt védő üveg szerintem fontosabb. :)

Sokan vagyunk így. Átlátszó szilikon tok alatt jó helyen volt.
Viszont a szilikon tok továbbra is hasznos arra, hogy ha a sarkára esik a telefon, csillapíthat annyit hogy nem reped fel a kijelző.
Ki szokott esni néha a nadrágzsebből, pl. amikor nem figyelek oda és leveszem a nadrágot.
Előző telefonom 6,5 évet szolgált. Zsebben hordtam, gyakran a kulcsokkal azonos zsebben.

A szilikon tok nekem is sokszor megvédte. De sajnos amikor visszapattant és pofára esett, azon már nem tudott segíteni. Így a következő üvegfóliát kap.
Egyre kevésbé érdekel, hogy néz ki a telefon. Korábban örömömet leltem benne, hogy szép, de már túl vagyok ezen. Nem ezek a dolgok érdekelnek.

Kb. egy évvel a vírushelyzet előtt már volt. Sajnos még mindig korlátozott, pl. vonaljegyet nem lehet venni (ezt mondjuk megértem, mert nagyon megkönnyítené  a bliccelést), de időalapút se mindet. Létezik papíralapon egy 5/30 (vagy valami ilyesmi néven), ez gyakorlatilag egy max. 30 napos periódusban 5 24 órás jegy, akkor használod fel, amikor akarod, ha kifutottál az időből, akkor buktad. Tavaszi, őszi időszakban, amikor többnyire biciklivel jártam, de néha kellett BKV is, pont ideális volt. Na ennek nincs elektronikus változata, pedig mivel sima napijegy van, ezt is meg lehetne oldani.

Kb. egy évvel a vírushelyzet előtt már volt.

2019 végén még dolgoztam projekten, ami ezzel volt kapcsolatos és úgy rémlik, hogy nem volt még bérlet vételi lehetőség, hanem csak jegyeket lehetett venni... valamikor októbertől rémlik, hogy publikus bétában lehetett bérletet venni és október vége november eleje volt a teljes nyitás...

Akkor rosszul emlékszem, az biztos, hogy még elég sokat jártam úgy dolgozni, hogy használtam a BKK alkalmazásban vett bérletet. Tavaly március első fele óta dolgozom itthonról.

Az októberben igazad lehet: 
https://szifon.com/2019/10/03/most-mar-mobillal-is-hasznalhatjuk-budape…

Viszont ez 2019 október, tehát fél évig tudtam használni munkábajárásra.

Soha nem ejtettem le telefont, mindig biztosan tartok mindent.

Ennek ellenére dupla tokot használok. Nem szeretem a túl vékony telefont, viszont az van, így ráraktam egy szilikon hátlap tokot, így biztosabbnak érzem a fogását, nem is csúszkál sehova ha kirakom az asztalra. Amikor zsebrevágom, belecsúsztatom egy bőrtokba, hogy ne karcolódjon a zsebemben. Egyébként abszolút nem érdekel, hogyan néz ki, hogyan álmodták meg a tervezők.

Szerkesztve: 2021. 04. 14., sze – 14:18

Volt, hogy buli után, sötétben le kellett zárni a biciklit és nem volt elég fény, meg amúgy is kettőt láttam, szóval telefonnal világítottam. Valahogy kiesett a kezemből és a pedál tüskés szélén landolt, valószínűleg jó, hogy volt rajta tok. Egyébként többnyire nem kellene. Szóval ha tudod, hogy be fogsz baszni, akkor előre tegyél rá tokot. :) 

Tokkal, fóliával, de minimálissal.

Kb egy éve kivettem a telefont a tokból, pont azért, hogy élvezhessem milyen szuper vékony kis csinos telefonokat gyártanak manapság, nem kell ide a tok. Egészen addig élveztem, míg kb 10 perccel később a telefont a kőpadlón hevert "arccal" lefelé. Tudtam, hogy a telefonnak vége. Szerencsére volt rá még biztosítás (ami visszagondolva nagyon nem éri meg...) így kicserélték mindössze 20 ezer forint önrészért és két héttel később. (A kijelző csere 1 óra alatt 40 ezer lett volna, a biztosítás díja 25 ezer egy évre...).

A fent leírt kb 10 percet leszámítva a telefon egy elég jól védő, de vastag tokban volt (Spiegen Slim Armor). A tok kifejezettem kellemes tapintású minőségi darab (az ára is...). Fólia mindig volt az elején, így a maximális védelemre törekedve. Amúgy volt még pár tokom, és alkalomhoz illőt választottam (nyilván strapa tok öltönyhöz nem jó...). Volt olyan esetem, hogy teherautóból kiszállva esett ki a telefon a fülkéből, a Spiegen tokban murvára, egy karc se esett rajta, el sem merem képzelni tok nélkül, mi lett volna.

Pont most cseréltem le a telefonom. Kívölről szuper állapotban (bár a betört kijelző miatti burkolat csere egy éve segített rajta). És mégis a belseje kuka. Ilyenkor elgondolkozom, hogy van-e értelme a toknak, ha a belső, akár HW, akár SW, meghibásodik, vagy elavul.

És szerintem van! Ha a telefon külső burkolata ugyan annyi idő alatt amortizálódik le, mint a belső (HW, SW, bármi), akkor az utolsó fél-negyed évben egy kukac ipari hulladéknak kinéző törött tárgyat cipelek magammal...

 

A másik pont a tok mellett, hogy használtan egész jól el lehet adni bizonyos készülékeket. Nyilván ha nem egy szénné karcolt/tört ipari hulladék, ez sokkal könnyebb.

Tok+uvegfolia. Nekem a mostani, vekony telefonokat konkretan kenyelmetlen hasznalni, tul nagy a kezem (?), vagy tul vekony a telo, nem tudom, de konkretan olyan, mintha vagna az ujjaimat lefele. Egy akarmilyen tok ad neki vastagsagot, meg stabilitast. Plusz, nalam is "uszott" mar meg tukorsima feluleten az uvegtelefon, es verte ossze magat a padlon ~ fel meteres esest kovetoen. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Mindenképp használj tokot, és fóliát. Kevésbé kopik a telefon, tovább megőrzi a jó állapotát, jobban védve van, ha leesik. Nekem van egy fiatal munkatársam, az állandóan nyomja a hülye szöveget, hogy a tok az a lúzereknek van, aztán minden 3-4 hónapba töri össze a telefonját pókhálósra, de tokot csak azért se vesz, mert ő nem óvszerezik.

Az Apple is teljesen feleslegesen izmozik ezen a vékonyításon, dizájnosságon. A telefonok mára csak egy érintőképernyős tégla használati eszközök, állandóan zsebben, kézben, markolva, mindegy milyen vékony, hogy néz ki, lekerekített, aranyozott, milyen logó, stb.. 5 perc alatt megszokod, utána fel sem tűnik milyen. Ugyanez a helyzet a laptopoknál is, ott is pont ezért nincs nagy jelentősége se a kinézetnek, se a vékonyságnak. Ja, jól mutat, ha valami futurisztikusan vékony, 5 percig cool, aztán megszokja az ember, nem nézegeti milyen, a képernyőt, billentyűzetet, stb. használja rajta, arra figyel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

tok és fólia nélkül természetesen.

Szerkesztve: 2021. 04. 18., v – 12:27

Szerintem nem kérdés, ha 250 ezret - vagy még többet, - kiadok egy telefonért és volt már, hogy az akku is kirepült a hátfallal együtt több négyzetméterről szedtem össze, de a tok ami pár tizedmásodperccel az ütődést követően szintén lerepült róla megvédte, összeraktam és a telefonon nem is látszik karcolás sem. Feleségem - pár napja nyilatkozott róla kérdés nélkül, - a Samuján egyenesen imádja a kinyitható tokot. Masszívan védi a telefont. - Tehát nem az a kérdés kell-e, hanem az, hogy milyet! (Páromé pl, 16 ezer volt, tényleg külsőleg szép, átgondolt, a típushoz tervezett darab.) Nálam a fólia is alap, - egyszer már védett is, "térképes" lett rendesen. Ja igen és nem jellemző rám hogy különösképpen "duvad" lennék az eszközeim használatában, de ami előfordulhat, az előfordul. (2 év alatt összesen 2-3 esetünk volt kettőnknek.)