Állásfoglalást adott ki az FSF Richard M. Stallman visszatérésével kapcsolatban

Címkék

RMS nemrég bejelentette visszatérését a FSF kötelékébe. Visszatérése megosztotta a szabad szoftveres közösséget. Az FSF igyekezett bejelentésében megmagyarázni döntését:

Mint írják, több hónapos alapos vita és tanácskozás előzte meg RMS igazgatósági kinevezésének megszavazását.

Úgy döntöttünk, hogy visszahozzuk RMS-t, mert hiányzott a bölcsessége. A szabad szoftverekkel kapcsolatos történelmi, jogi és technikai érzéke páratlan. Mély érzékenysége van abban, hogy a technológiák miként járulhatnak hozzá az alapvető emberi jogok erősítéséhez és csökkentéséhez. Globális kapcsolati hálózata felbecsülhetetlen. Ő továbbra is a legközérthetőbb filozófus a számítástechnikában, a szabadság kétségtelenül elkötelezett híve.

Az RMS elismeri, hogy hibákat követett el. Őszinte sajnálatát fejezi ki, különösen azért, mert a személyesen ellene irányuló harag negatívan befolyásolta az FSF hírnevét és küldetését. Míg személyes stílusa továbbra is aggasztó egyesek számára, az igazgatóság többsége úgy érzi, hogy viselkedése mérséklődött, és úgy gondolja, hogy gondolkodása erősíti az FSF munkáját küldetésének megvalósítása során.

Teljes felelősséget vállalunk azért, hogy mennyire rosszul kezeltük az igazgatósági székbe való megválasztásának hírét.

[...]

Az FSF személyzetét először tájékoztatni kellett volna, azzal konzultálni kellett volna. RMS bejelentése a LibrePlanet-en teljes meglepetést okozott a munkatársaknak, mindazoknak, akik olyan keményen dolgoztak egy nagyszerű esemény megszervezésében, valamint a LibrePlanet előadóinak és a kiállítóknak. Reméltünk egy befogadóbb és átgondoltabb folyamatot, és elnézését kérünk, hogy ez nem történt meg.

Az igazgatótanácsban betöltött pozíciójában RMS-nek ugyanazok a felelősségei vannak, mint a többi tagnak. Egy fizetetlen önkéntes, a szervezet irányelvei vonatkoznak rá, ideértve az összeférhetetlenség és a szexuális zaklatás tilalmát,

[...]

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 04. 13., k – 10:11

"az" RMS? :)

Szerintem vihar a biliben az egész, de az jogos, hogy ezt tök simán elkerülhették volna.

Nagyon helyes, hogy kiállnak mellette. Én támogatom, szerintem helyes döntés. Eleve elkötelezettebb, hitelesebb embert nem nagyon találnak erre a feladatra, minden hibájával együtt, másrészt kell ez a csak azért is pofon az SJW-knek, hogy ne ők döntsenek politikai alapon szakmai kérdésekben. Én teljesen megbízom az FSF vezetőségében, ha ők így látták, hogy szükség van rá, akkor legyen. Nem is értem, hogy sokan mit vergődnek ennyire ellene, mintha RMS a sátán lenne. Csak úgy megsúgom nekik, hogy sok politikus meg ilyen Ilonka Maszkovics, Kidülledtszem Cukorburg, stb. fényévekkel rosszabbak, és sokkal nagyobb hatalmuk van, de azokkal nem mer szórakozni senki, mert multimiliárdosok, meg multibirodalmuk van. Csak ugye RMS-sel könnyebb kikezdeni, mert egy antiszociális, szabad hippi dinoszaurusz, és kellően védtelen, szellemi ember, magányos farkas ahhoz, hogy meg lehessen hurcolni mindenféle elvi indokkal. Már Torvaldsot is kóstolgatták egy csomószor, véget kell vetni, hogy az SJW-k uralkodjanak mindenhol, mert így a szakmaiság a háttérbe fog szorulni teljesen. Le kell húzni őket a vécén, mindenféle polkorrektségükkel, CoC-ukkal meg többi szutykukkal együtt. Söpörgessenek a saját házuk táján, ne másén.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyetértek.

Sajnos sokan beállnak ezekbe a szivárványkampányokba, szerintem gerillamarketing reményekkel. Pl. a guthub-nak mi a fenének kell emberi jogi kérdésekkel törődni, és átnevezgetni a master ágat main-re? Nem ez a profiljuk. Nem kell erről véleményt nyilvánítani és kész. Csak persze tudjuk, médiamegjelenés :-)

Másrészt pont hogy nem szabadna ezeket a kulturális mementókat megsemmisíteni, mert így feledésbe merülnek a múltbeli hibáink. Más lenne, ha élnének még felszabadított rabszolgák akik git tárolót használnak, és ez s terminológia, amivel a munkájuk során nap mint nap szembesültek, (jogosan) zavarná őket. De nincs ilyen, ezek az emberek már rég meghaltak és amíg éltek, addig se programoztak.

Talán most, hogy a médiamegjelenések már úgyis megvoltak, csendben megnyitják a pénzcsapot megint a ,,nagycégek" az FSF felé. Újabb médiamegjelenések reményéért...

Én olvastam a két témába vágó cikket az ArsTechnikán és megdöbbentett, hogy mennyire ellene vannak a hozzászólásokban, nem kaptam egy mellette álló hozzászóllást se. Mindez azért mert a csávó érzelmi érzékenysége közel van a nullához, és le mert írni egy nagyon népszerűtlen véleményt és utánna meg ügyetlenül védte magát. Úgy látszik a mai világban valaki mást kénylemetlenné tenni már egy főbűn ami méltó a Gulag-ra. Kivéve ha a másik oldalon állsz, akkor nyugodtan tönkre teheted emberek életét, és tapsolnak neked hozzá.

:wq

És sajnos egyre gyakrabban találkozni ezzel. Amikor érzelmi alapon szándékosan gerjesztik valaki ellen a feszültséget, direkt azzal a céllal, hogy ellehetetlenítsék, vagy tönkretegyék az életét. Ez mennyire aljas dolog már.
Ilyenkor a sok ostoba tapsikoló bele se gondol, hogy az illetővel valójában mi történik és abba se, hogy egy szép napon vele ugyanilyen váratlanul történhet majd hasonló.
A relációk teljesen figyelmen kívül vannak hagyva.
A tömeghatás meg itt is működik; a sok büdös paraszt tényleg azt hiszi, hogy épp egy nemes ügyért áll ki, amikor tüzet ad meggyújtani valaki alatt a máglyát. Olyan ez, mint egy modernkori boszorkányüldözés. Ha nem tetszik a pofád, kikiáltunk boszorkánynak és elintézünk. Úgyhogy jobb, ha kussoltok mind.

A sok SJW idióta miatt válik Kína valójában szabadabb országgá mint a hanyatló nyugat. Már régi igazság volt, hogy a liberális országok magas bűnözéssel élhetlenebb országot eredményeznek mint egy kommunista ország. A "KGB"-vel együtt lehet élni mert alapvetően egy racionálisan gondolkodó szervezet, a Maffiát viszont bosszú és tévedés vezeti, a primkó bűnbandák meg teljesen kiszámíthatatlanok. Erre jöttek rá az utóbbi időben az önkéntes idióta SJW-ok. Velük már cenzúra és szólásszabadság tekintetében is élhetetlenebbé vált Amerika. 

Az elvet értem, de ne essünk át a ló túlsó oldalára se. Kínának több vidékén jártam, a közvetlen kollégám pedig négy évig kint élt a feleségével. Azért nem akarnék ott se élni. Előre tekintsünk inkább és a saját problémáinkat igyekezzünk megoldani.

Kuba vs Mexikót szoktam erre példának hozni. Nem lenne jó ha csak a kettő között lehetne választani, de akkor már inkább Kuba. Magyarország már-már az arany középút lenne, csak a fenntarthatósághoz értelmes ellenzékre lenne szükség. Mert Japános 70 év Fidesz kormányzás szerintem nem passzol a magyar néplélekhez. :)

Európában mi sokkal jobb helyzetben lehetnénk, mint Amerika. Ha tanulnánk a hibáikból és mellette sikerülne a politikai tőkekovácsolás miatti belviszályokkal is felhagyni.
A jelenlegi fideszes ámokfutást én zsákutcának tartom. Mindemellett sajnos nem látom az értelmes alternatívát sem egyelőre.

"Amikor érzelmi alapon szándékosan gerjesztik valaki ellen"
"sok büdös paraszt "

A földművesek nevében engedd meg, hogy megkérjelek, válassz más szóösszetételt. Az SJW-k szokása más jelentéstartalommal felruházni a szavakat.
Ne essünk ebbe a hibába bármilyen népszerű is büdösparasztozni.

Javaslatom: "büdös bunkó"

Köszönöm! :-)

-s-

Ezen ne múljon. :)

Borzasztóan kínos ez a művi értetlenkedés. :)

A magyar nyelvbe a „paraszt” szó a szerb, horvát, illetve szlovén prost szóból kerülhetett, amelynek jelentése „egyszerű, közönséges, nyers, durva”.  Eredetileg a magyarban is csak melléknévként volt használatos az eredetinek megfelelő pejoratív kifejezésként.

paraszt főnév és melléknév
3. [...] az ún. „úri” illem szabályait nem ismerő, és ezért bárdolatlannak, faragatlannak tartott személy, kül. férfi. Közönséges paraszt; nagy paraszt: nagyon durva, neveletlen ember. "Hiába, nem tud új körébe szokni, Kirí belőle mindig a paraszt." (Madách Imre) "Szólni akart, nehogy azt mondják rá, paraszt." (Mikszáth Kálmán)

Valóban nem a sértés volt a szándékom. Ezeket a szófordulatokat a mindennapi beszédben mint általános alanyt használom. Német nyelvterületen a svájnit (Schweinie) használom kb. a Mann helyett, minden pejoratív felhang nélkül.

Egyébként magam sem veszem zokon, ha az ilyen dolgaim miatt azt mondják, bunkó vagyok. Rosszindulat viszont nincs bennem és számomra ez inkább mérce, mint a bárdolatlanság, pláne a megjátszott bárdolatlanság.

Egyébként nem értem, miért ilyen nehéz szembenézni vele, hogy ilyenek vagyunk legtöbben. Ha nem is mindig és mindenhol, de az esetek jelentős százalékában. Mindenki másképp szokott paraszt lenni. Általában aki nagyon felszívja magát rajta, arra jellemző leginkább.

Fogadjuk el, hogy (elég nagy) része ez is az emberi természetnek, és ne fájjon annyira magunkra ismerni és mosolyogni rajta. Felesleges magunkat olyan kurva sokra tartani.

A jóléti társadalomban van erre idő és energia. Túl sok idejük van agyalni, de tanulni hozzá meg lusták. Így a szegényes világképük alapján próbálják meg kitalálni, milyen a valóság.

Ott a tudat, hogy nem hagyunk nyomot a történelemben, csak kerekítési hiba egy egyén a társadalomban. És ezt sokan nagyon nehezen viselik, vagy képtelenek elfogadni, lázadni szeretnének, mert a médiában azt hallják, hogy mindenki egyéniség és különleges. Közben meg nem. Na ők állnak ki bármilyen lázadás élére, csak a figyelem középpontjában legyenek. Vagy rosszabb esetben tényleg elhiszik az összesküvéselméleteiket és szélsőséges szektát hoznak létre. 

Ennek táptalaja a tőzsde nevű lufi, mivel népszerűségi verseny és hiedelmek alapján mozognak a fiktív cégértékek. Nem a teljesítményük, hanem a tőzsdei manipulációk utáni reakciókból lesz valami lufi. A spekulánsoknak meg az az érdeke, hogy nőjön a lufi, nem hogy valami boszorkányüldözés legyen a cég ellen is. Ezért a cégek is beszállnak a boszorkányüldözésbe és a képmutatásba. Így váltva fizikai valósággá mások virtuális tönkretételét. 

Szerkesztve: 2021. 04. 14., sze – 10:53

Nemide.