EPIC Games játékgyűjtemény lementése (szolgáltatás megszűnésének esetére)

Fórumok

https://www.hwsw.hu/daralo/63130/epic-games-store-veszteseg-profit.html

Ugyan még nem kell temetni az Epic games store-t de láttunk már olyat, hogy egy online bolt megszűnt létezni. De ezzel nem kell eltűnnie az ottani játékgyűjteménynek. Mivel az EPIC-en van drm nem elég simán letölteni az ottani játékokat gondolom. Oprendszerrel együtt való partíció archiválás meg talán túllövése a problémának. 
Ha rendszeresen kapcsolatba kell kerülnie az EPIC kliensnek a szerverével ahhoz, hogy elinduljanak a már teleptett játékokok, akkor komolyabb archiválási trükkökre van szükség. 

A net lekapcsolásával lehet tesztelni, kb megfelel annak az állapotnak ha az EPIC lelövi a szolgáltatást. 

Hozzászólások

Elvész, elvész, egye fene. Legalábbis én minden hasonló szolgáltatáshoz így állok, másként az ember folyton retteghet mikortól nem fog hozzáférni. Az EPIC ilyen szempontból még inkább ilyen számomra. Talán 1 max 2 EPIC only gamet vettem rajta, a többi az olyan ami ingyen volt és tetszett is, vagy régóta kiszemeltem. Ha eltűnik és akarok játszani vele majd megveszem másik platformon.

Ha rendszeresen kapcsolatba kell kerülnie az EPIC kliensnek a szerverével ahhoz, hogy elinduljanak a már teleptett játékokok, akkor komolyabb archiválási trükkökre van szükség.

Ha tippelnem kéne, ezt biztosra venném.

Virtuális gépbe lementve majd archiválva az egész virtuális gépet az később is működőképes marad. Helyreállításnál virtuális gépből natívba átrakva az oprendszert majd az időt visszaállítva az archiválás idejére elvben működnie kell amíg le nem jár a timeout a kötelező online szinkronhoz. Virtuális gép persze nem kötelező, csak kényelmesebb úgy frissíteni az időpontot az "utolsó napokban" ha nem egyben van letöltve minden hanem blokkolban. Ez a brute force módszer csak akkor kell ha az Epic kliens külön jegyzi mit töltött le, mi van épp feltelepítve és folyamatosan frissíti a listát. Ha archívba lementett majd később kitömörített címeket is felismeri saját játékainak (korábban valóban Epic-en lett letöltve) akkor elég külön menti a játékokat mint GoG-nál, csak itt nincs installer és archiválni az Epic utolsó állapotát. De talán van ennél is egyszerűbb módszer. 

Update jó hír: https://www.reddit.com/r/EpicGamesPC/comments/cz89yh/if_epic_games_shut…

Nincs DRM az EPIC games store játékoknál. Hacsak a játék kiadója nem köti a saját drm-jéhez. Például Ubi amikhez akkor is kell Uplay ha EPIC-ről van. Szóval majdnem ugyanaz a helyzet mint GoG-nál, csak installer nincs EPIC-en. Azaz a telepített játékot kell archiválni. 

Valve állítólag ígért valami mentőövet Steam játékokra arra az esetre, ha becsődölnének. Bár ez a veszély mostanában nem fenyeget.

Haza kell telefonálnia így sajnos egyik módszer sem járható amit leírtál. Az EULA-t érdemes lenne átnyálazni, mert attól, hogy bezár a bazár és nem lehet új címeket megvenni az áruházukban, attól még valamiféle hozzáférési folytonosságot szavatolniuk kell valameddig.

Emlékeim szerint volt már hasonló eset valamelyik platformon, ott az lett a megoldás, hogy egy adott játék kiadójának lehetett írni és adtak másik platformhoz (Steam) kulcsot amivel továbbra is elérted az adott játékot. Persze ez kiadónként és így játékonként eltérő lehetőséget eredményez, illetve ettől még az EPIC exluzív címeknél kitalálhatnak valami mást is (hiszen ott ők a kiadó).

Kicsit off, de már csak azért is érdekes ez a kérdés, mert most kezdünk eljutni arra a pontra amikor van több olyan játék amit hiába is archiválnál, később sem mész vele semmire, mert maga a játék is olyan szolgláltatáshoz kapcsolódna ami már megszűnt, így az "utóélete" kérdéses. Sajnos ez az állandóan online követelmény manapság egyre többször fordul elő olyan címeknél is amik egyébként single-playerben is teljes élményt tudnak nyújtani, tehát abszolút nem lenne indokolt az állandó kapcsolat valamilyen szerverrel. A legtöbb ember erre akkor szokott rádöbbenni mikor 20 percre elmegy otthon az internet és minden második AAA játék csak tekeri a töltőképernyőt...

Nem Epic Games, de soksok évvel ezelőtt mikor megszűnt a Games for Windows, akkor Steam kulcsokat kaptam.

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Nem tudom milyen játékról van szó, de a mai játékok többségé nem játszható offline sem, mert a bejelentkezés (és emellett a jogosultság, előfizetés, stb ellenőrzés is) online szolgáltatás.

Ha meg tényleg lehúzzák a rolót szerver oldalon, akkor aztán archiválhatod a kliens oldalt, semmire nem mész vele.

 

szerintem.

Epic-el nem élek, az ingyenes játékok vagy már megvoltak vagy nem érdekeltek, ott pedig nem vásárolok, a kliens se került fel a gépemre.

Amúgy ha ilyen felhős cucc repül akkor jó esély van rá hogy a rajta lévő játékok is repülnek, ahogy fentebb írták lehet steam kulcsot bepróbálni a kiadónál. Amúgy ha ilyen félelmed van akkor vásárolj gogon és tedd el NAS-ra a telepítőket, akkor tuti megmarad, a többi lutri.

Szerkesztve: 2021. 04. 13., k – 06:02

Hogy fel fognak értekelődni a régi ósdi lemezes játékok, amiket a puszta közepén is lehet jatszani, akár 15-20 év múlva is, mikor a kiadója már rég a sírban van! Amiknél nem kell senkihez menni kuncsorogni új kulcsokért, meg szívességért, csak betolom a kibaszott lemezt az olvasóba, és elindul. Nem baszogat aktiválással meg 20 online akkóunttal, steam-battlenet-istenfasza launcser 20gigás apdéttel, ami amúgysem jelent mást mint az én költségemre nézzem a kibaszott hírdetéseiket meg reklámjaikat még a játék indítása előtt. Plussz a hetente leokézandó végfelhasználói 5000 oldalas zsarolószerződésekkel (meg 3faktoros belépés, lejárt a kurva jelszó változtasdmeg  de jajj nemjó az előző 25 jelszavadat nem használhatod újra, meg kéne bele vmi szarkupac formájú emoji is... folytassam?)

Jól bekajálta a nép a kibaszott alwaysonline + előfizetős moslékot. A mikroszoftot majdnem felkoncolták vasvillával, mikor 2013-ban az xbone-t always online akarták kiadni. A hivatalos megjelenés előtt pár hónappal megszondázták a piacot és beáldoztak egy kreativmánáger alkalmazott parasztot (adam orth ha még emlékszik valaki), mit szólna hozzá a plebs? Akkor nem jött be. Hőbörögtek a katonák, h. kint vannak a hajón a tenger közepén, hadművelet van, amikor lelövik az internetet is. Így az éppen nem bevetésen levő jóember nem tud a kantinban csüffögni a cod-al, mert a köcsög xbox online nem tölt be. Ez így nemleszfrankó mikroszoft! Szokásos mikroszoft taktika jött, akkor sunyi aljas módon lassan hátulról megkerülve, apró lépésekben toljuk le a nép torkán a vaskos kékeres f.. brénket.

Azóta meg látjuk mi lett: digitalonly xbox alapgép kispórolt blueray olvasóval. Éppenhogycsak valamennyicskével olcsóbbacskán mint a lemezes meghajtóval felszerelt változat. Az online sztóros játékról meg süketeltek a kreatívmenedzserek h. majd milyen sokkal olcsóbb lesz, nem kell lemezt préselni kukoricakeményítőből, meg nem kell papírdobozt adni hozzá poszterrel stb. Osztán mégis alzán 27ezer szaros forint a fifa21 letöltőkód. Valahogy mégis azt az elbaszott szituációt hoztak ki a kreatív meg márkétingmenedzserek h. a digital-only letöltős játék sokszor drágább lett b+ mint a dobozos (alzán 19ezer a dobozos fifa21). De legalábbis a bekamuzott árelőny nem szemmel látható. Igen, mert közben meg kiderült h. igazából nem az van hogy olcsóbb lesz, hanem a kényelmi felárat kell megfizetned amiért nem kell magaddal hurcolnod a lemezgyűjteményedet, hanem bárhol letöltheted pikkpakk az 500gigás játékot, ahol csak eszedbejut játszani.Na ezért nem kapod olcsóbban!

Cserébe megjött az online ellenőrzés minden átka: kiadók rendszeres egymás közötti gecizgetései mind a jobbágyon csapodnak le: kitalálják h. holnaptól nem vagy jogosult birtokolni a korábban megvett szarodat, 1 gombnyomással távolról törlik a gépedről v. csak teszik elindíthatatlanná. Ha úgy tetszik évente újravetetik majd veled, mert h. mitképzelsz 1x kifizetted oszt világvégéig használnád? (Nem a multi részét, arra mar eddig is kitalálták zseniálisan h. a saját hosztolt multit kiszedik és csak az ő sajat szervereiken játszhatsz havidíjért. Nem, a single player részért is fizess majd újra meg újra!) A konzolos / PCs használtjáték piacot is 1 csapásra kinyírták ezzel, egyszerhasználatos letöltőkódnak már nincs később csere-értéke. Ha meg becsődöl a platform v. csak 1-1 kiadó,  és a jogutód a saját onlinesztórját akarja csak engedni, jön a topikindítós kérdés.

Csak halkan mondom: ha a jatekot megvetted, tiszta lelkiismerettel felveheted a halalfejes sapkat. Fog menni az osszes jatek single player resze barmifele netkapcsolat meg kiado altal eroszakolt szoftverterjeszto nelkul.

Hallottam olyan emberrol :), aki mar a lemezes korszakban is ezt csinalta, hogy ne kelljen rakosgatni a CD-ket, menjen virtualis meghajtorol.

A konzoloknal meg a kenyelemert a szabadsagoddal fizetsz. A szerencse az, hogy ha neked ez igy nem jo, akkor tovabbra sem muszaj oket megvasarolni.

Értem amit írsz kódok helyett, jobb egy fizikai tárgy, de ebben azért nem lennék biztos:

>csak betolom a kibaszott lemezt az olvasóba, és elindul.

Van-e még olvasód hozzá?

Az aktuális környezetben lehet-e még futtatni a lemezt?

20 év után a lemezen megmaradt-e még az információ?

Egyáltalán megvan-e még a lemez a költözés/kölcsönadás után? 

Van pártucat CD DVD lemezem gyári és írott is '98 és 2020 között. A gyáriak mind príma állapotban, az írhatóak is amiket nem karcolódott agyon a sok használat során. De majd szólok melyik lett olvashatatlan, ha belebotlok ilyenbe.

DVD író/olvasóból is van itthon kb. 4 db. Ez az almâs agylágyulâs hálistennek nem olyan régen indult el h. kispóroljuk az optikai meghajtót. Îgy az agyatlan barom többieknek sem volt még olyan sok ideje átvenni ezt a faszságot.

Van-e még olvasód hozzá?

Hogyne lenne.

Az aktuális környezetben lehet-e még futtatni a lemezt?

Vagy igen, vagy egy virtualizált XP-ben igen.

20 év után a lemezen megmaradt-e még az információ?

A 23 éves cd-t simán olvasta a napokban az olvasóm. De ha csak a lemez a probléma, azt ugye gond nélkül lehet menteni hdd/ssd/szalag meghajtóra is.

Érdekes kérdéskör, szerintem utoljára a betolod a lemezt és megy a ps2-nél működött, azóta felejtő. Nekem raklap PC-s játék van még ősidőkből itt a polcon amit már XP alatt is iszonyatos szopakodások árán lehetett csak elindítani, ellenben költözködéskor mindig hurcoltam magammal és óvtam őket mint a hímes tojást. 

Ezeket beszereztem gogon/steamen, azóta csak az asszony baszogat érte hogy vigyem már a picsába semmi értelme csak a port fogja. 2010 óta nincs a gépemben optikai meghajtó, helyette vettem egy külső USB-s dvd írót, 11 év alatt két kezemen meg tudom számolni hányszor használtam.

Viszont telkünkön van egy ps2 (falu vége, no internet, mobilnetből is éppen a legvékonyabb, yt 240p akad), viszont ott van hozzá raklap játék, szerintem alsó hangon 3-400 lemez, de lehet még több is. Nyaranta eszeveszett jó retropartikat szoktunk csapni rajta.

PC-ből egy ideig tartottam 98-as meg XP-s "álomgépet" utólag megépítve, néhány évig vicces volt, azóta elengedtem őket, alaplapon elszállt kondik után nem éreztem szükségét hogy újra életre tudjam lehelni.

 

Amúgy jelenleg ha nem akarsz szívózni akkor konzol és lemezes játék. Betolod, elmész fürdeni/vacsizni/kutyát sétáltatni/akármi, játszol vele, örülsz, végigvitted/meguntad mehet használtpiacra. Ha nem sietős akkor alapból használtan veszed, legújabb játékok megvannak párszázas/ezres magasságából ha jó áron el tudod adni. Én így jöttem rá egy hét játék után hogy nem tetszik az AC valhalla és még egy ezrest kerestem is rajta.

Emulátor nem hozza a feelinget :) Eredeti vason játszani az igazi, meg egy ilyen ősrégi technika relatíve könnyen javítható vagy olcsón cserélhető. Nem tudom most milyen áron futnak, de pár éve ps2+2 joy+huszonpár darab eredeti játékot vettem 25k hufért.

szerk: Gyors gugli után most is vicc áron be lehet húzni használtan (5k-15k kontrollerekkel), lehet 2-3 darabot be is tárazok vész esetére ;)

A kulcskérdés a DRM. Ha nincs drm akkor egy online bolt is lehet egyenértékű a lemezessel, sőt jobb is mert másolásvédelem törése nélkül archiválható. GoG játékot letöltöd és lemented lemezre, szalagra ha van olyanod, akárhova. Bármikor fel tudod telepíteni, net sem kell hozzá. Ha van drm az probléma. 

Steam ad mentőkódokat egyes játékokhoz, a kiadón múlik : https://steam.fandom.com/wiki/List_of_DRM-free_games

"Cserébe megjött az online ellenőrzés minden átka: kiadók rendszeres egymás közötti gecizgetései mind a jobbágyon csapodnak le: kitalálják h. holnaptól nem vagy jogosult birtokolni a korábban megvett szarodat, 1 gombnyomással távolról törlik a gépedről v. csak teszik elindíthatatlanná. Ha úgy tetszik évente újravetetik majd veled, mert h. mitképzelsz 1x kifizetted oszt világvégéig használnád?"
Ez elég gáz hozzáállás, nem is vennék ilyen kiadótól semmit. Melyik játékokkal történt ilyen? 

Egyébként a Bethesda is elpofátlanodott rendesen az utóbbi időben. Rage 2 deluxe kiadás volt majdnem 30 ezer. De azon túl fizess még további 8 ezret másik két kiegészítőre ami még a deluxe kiadásban sincs benne. Az extra megvehető fegyvereket nem is számolom mert az úgyis "csalás" csak elrontja a játékot. Kíváncsi vagyok változik-e valami a Microsoft felvásárlással?

egyik utolsó lemezes PC-s játék DVD-jén egy Steam telepítő volt, plusz a játék Steam backup formában, darabolva. Duke Nukem vagy Doom volt. Volt mellé kulcs is, azt simán beírva Steam-ba, aktiválta a fiókomra. szóval a falu végén nem mentem volna vele semmire internet nélkül

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Ez a két cím történetesen működik online Steam nélkül is, lásd a fenti linket

A probléma valós. De GoG szvsz megfelelő alternatíva a lemezes idők után. Az eredeti letöltéshez ugyan el kell menni valahova ahol van internet, de a CD DVD lemezekért is el kellett menni a játékboltba vagy újságoshoz. GoG-hoz internetes helyre kell elmenni akár mobillal, nem kell notebook sem.

torrent, vagy más platformon is megveszed:)

Én ez miatt annyira nem aggódok, a nagyobb szolgáltatók csak adnak valami lehetőséget a megvett címek továbbjátszására ha esetleg lehúznák a rolót. 
CD/DVD már nálam is felejtős. Helyet foglal, karcolódik, plusz hardware kell hozzá... És netről előbb feltelepül mint lemezről :)

Jobban aggasztanak az olyan megoldások mint a Stadia, vagy a GeForce Now
Ezeknél még csak nem is a te vasadon vannak a játékok.
Gondolkodtam, hogy a Cyberpunk 2077-et Stadian játszam-e, mert a VGA-m karcsú volt hozzá. De inkább beruháztam egy új kártyába, mert jobb érzés, hogy itt van a játék a gépemen és bármikor indíthatom, akár offline is. És persze ha a Google lelövi a Stadia-t, akkor sincs gond.

Másik aggasztó dolog, és ez ellen nem is lehet tenni, azok az MMO játékok.
Nem létező menynőiségű játékidőm bent van a World of Warcraft-ban, ami ugye hiába van meg lemezen, hiába fut lokálisan, ha minden karakteredet a Blizzard serverein tárol. Így aztán ha azokat lelövik, marad egy használhatatlan játék kliens.
Mondjuk a Blizzardról simán eltudom képzelni, hogy a WoW serverek leállításával adnak valami offline játszható lehetőséget a WoW-hoz. 

WoW-ra servert kellene inkább kiadni. Bár már most is vannak opensource serverek hozzá. 

A mai VGA árakat nézve ha nem volt korábbról megfelelő kártyád még mindig jobban megéri a Stadia. (Már ha csak ezért vennél új VGA-t) Teljes áron sem fog annyiba kerülni a játék, közel sem mint egy megfelelő graf kártya hozzá. Egy, másfél év múlva amikor remélhetőleg normalizálódnak a hardver árak megveszed még egyszer akciósan. Stadia Cyberpunk 2077 + akciós Cyberpunk 2077 később + jövőben vett VGA ára < Cyberpunk 2077 + VGA most. 

Google eddig mindig adott menekülőutat ha lelőtt egy szolgáltatást. Google Music - automatikus migráció YT Musicra és offline download; Google Wave - offline letöltés és teljes Wave source code kiadás; 
Pont a Google-nél nem aggódnék emiatt. Egyébként a Cyberpunk 2077-es bakik annyira megdobták a Stadia-t, hogy alig győzik hardverrel. Egyelőre elég biztos a jövője. Pár nap múlva jön a FIFA2021 Stadia-ra és további legalább 100 cím várható a platformra. Szvsz inkább a két pc-szerű konzol (PS5 és Xbox) fog elstadiásodni a jövőben. Nem kellenek új konzolgenerációk első időszakban veszteséggel árusítva majd évekre befagyott hardveres képességekkel. Új generációnál egy év mire elég sokat adnak el belőle, hogy új címekből sokat lehessen eladni. Már most van streaming szolgáltatása a Sony-nak. A Microsoftnak is lesz. Egy idő után majd jönnek azok a játékok amik csak online streamelve jelennek meg. A Nintendo meg járja a saját egyéni útját. 
Sok évig tartott volna mire felfut a cloud gaming élén a Stadia-val. De jött a Covid19 karantén és a Cyberpunk 2077 bakisorozat, ami pont Stadian hozta a legkevesebb bug-ot, ezek rendesen berúgták a Stadia-t.
Az Amazon is hasonló szolgáltatást tervez a Luna-val. 

Geforce Now-ra a meglevő játékaidat viszed fel. Szóval azokat nem tudod elveszíteni ott. Annyi probléma van vele, hogy időről időre eltűnnek a támogatott játékok a kiadók miatt. De azok természetesen továbbra is megmaradnak neked Steam-en vagy Epic-en, csak Geforce Now-n nem tudod játszani ezeket a címeket. Lemondod az előfizetést és nem veszítesz semmit. PC-n játszhatsz tovább is velük.

Stadia-val még az a gond, hogy előfizetéses. Ha egy hónapban csak 2 napot használom, akkor is a teljes havi árat kifizetem. Tehát valamilyen szinten rákényszerít, hogy játssz, vagy az az érzésed, hogy kukába dobtad a pénzed.
WoW-al is ez a helyzet. Ha már befizetem a havidíjat, akkor próbálok minden nap játszani. 
 

Szóval inkább birtoklok egy erős gépet, amin elfut a játék és akkor bármikor játszhatok, plusz kiadás nélkül (ok az áramért fizetek, de az Stadia esetén is kell :) )

De nem csak a CP2077 miatt vettem új VGA-t, hanem a majd később megjelenő játékok miatt is, mert van pár cím amit majd bezsebelnék. Szóval hosszútávú befektetés volt. 

Stadia-ban pont az a jó, hogy ingyenesen is használhatod. Ez a fő előnye a konkurensekkel szemben amik ma mind előfizetésesek. Stadia Pro-ért kapsz egy rakat játékot ingyen. Csak azokhoz kell az előfizetés. Amit megveszel rendesen azzal ingyen játszhatsz előfizetés nélkül. 

Cyberpunk 2077-nél pedig szerintem _most_ nem jó VGA-t venni mert egekben vannak az árak. Korábban nem volt probléma, később sem lesz gond csak most. 

Az áramfogyasztás érdekes kérdés. MO-n nem vész az áram ára, de még itt is mérhető egy erős gamer PC a villanyszámlán. Stadia, főleg ha valamilyen Android kütyüről megy alig fogyaszt áramot. Ha havi 10 dollár nem is, de egy jelentős részét visszahozza villanyban még Stadia Pro-nál is. Ingyenes Stadia-nál meg pláne.