[Videó] Hogyan kerüljük el a hibákat "infrastruktúra mint kód" segítségével

Címkék

Honnan indult, merre tart, és mi is az IaC jelentősége?

Ahogy a fizikai szerverektől kezdve a virtualizáción át eljutottunk a felhő alapú szolgáltatásokig, úgy változott meg a módszertan, hogyan lehet hatékonyan, a kevés hibával létrehozni és karbantartani infrastruktúra elemeket. Míg kezdetben az üzemeltetők mindent kézzel vagy egyszerűbb szkriptek segítésével csináltak, a 2000-es évek végén megjelentek az úgynevezett Infrastructure-as-Code (IaC) eszközök, melyek már verziókövetett kóddal voltak képesek leírni és konfigurálni az infrastruktúrát. A cloud szolgáltatások elterjedése pedig újabb löketet adott ennek a folyamatnak.

A Megyesi DevOps szakember a HWSW free! meetup-sorozat 2021. március 31-i, infrastruktúra mint kód tematikájú állomásán elhangzott és alább megtekinthető előadásában bemutatta, hogyan alakultak ki ezek a folyamatok mire eljutottunk a manapság bevált felhő alapú IaC megoldásokhoz.

A téma iránt érdeklődők a legnépszerűbb IaC eszköz, a Terraform alapjaival a HWSW 2021. április 20-án kezdődő, 4 alkalmas, 12 órás, gyakorlatorientált online képzésén közelebbről is megismerkedhetnek. A tanfolyam órái utólag felvételről bármikor visszanézhetők.

Hozzászólások

IaC-cal nem hibákat lehet elkerülni, hanem automatizálni a hibák terjedését :)

Minden automatizmusnak ez a lenyege. Az, hogy ez vegul kevesebb hibat eredmenyez, mert ha egyszer megjavitunk valamit, az ugy is marad es nem lesz egyedieskedes a folyamat vegrehajtasaban, az mas kerdes.

Nem az IaC fogja csokkenteni a hibakat, hanem az odafigyeles, az IaC abban segit, hogy nekunk csak egyszer kelljen odafigyelni es nem sokszor.

Ugyanez igaz a build toolokra, a CI/CD-re, sok minden mas automatizmusra is.