grub dual boot lassan adja át a boot vezérlést windows 10-nek

Fórumok

Sziasztok!

Van egy gép, amin linux (ubuntu 15.10, 64b), valamint windows 10 van, boot pedig grubbal indítva. Az ubuntu egy normál vinyón, a win egy ssd-n van. A problém az, hogy a grub-ban kiválasztva a win-t (nem az az alapértelmezett) a gép néha (a megfigyelések szerint win update után; de nem szükség szerint olyan update után, amikor a boot időben befejezett update van!) úgy indult, hogy a grub "másképp fekete háttere" sokáig nem változik (az lcd ilyenkor valszeg másképp van világítva, mint amikor full fekete háttér kell), nem indul a win boot folyamat.

Normál indításkor, tehát amikor a jelenség nem látszik, akkor a grubban választva wint, enter-t nyomva, a háttér azonnal a win boot hátterére vált és ha nem volt frissítés, akkor az elvárt gyors boot látható. Ugyanez a fura állapot ubuntut "választva" egyáltalán nincs. sőt, az ssd-t boot eszköznek hagyva a win is azonnal indul, ahogy elvárható lenne.

A delay meglehetősen sok (a boot idejével is összemérhető, tehát cseppet sem elhanyagolható egy mai gépnél; i5, 8 gb ram, stb). A bajom az, hogy (szerintem) az os boot még el sem kezdődik ilyenkor, tehát log sem termelődik, ezért utólagos megfigyelhető információ nincs. A hardver nem indokolja a jelenséget. Úgy gondolom, hogy valószínüleg a grub tehet valamit rosszul, ezzel viszont kellően mélyenszántó tapasztalataim nincsenek, hasonló hibát sem láttam még.

Van valakinek valami ötlete mi lehet a gond, mit lehetne tenni az orvoslására?

A környezet:
- alaplap ASRock H81M-VG4 R2.02
- proci intel, i5
- ram 8 gb

- bios uefi (nem szeretem, ezt be kell valljam egyik hiányosság, hogy erről nem tudok eleget).

OS win10 jelenlegi legfrissebb, ubuntu 15.10 64b, jelenlegi legfrissebb állapot. Más ubuntu verzióval is létező jelenség, aktuális LTS is ezt tette.

Volt már valakinek hasonló boot hibája?

Hozzászólások

Próbáld ki a parancssort, hogy mikor bejön a grub menü, akkor nyomsz egy c billentyűt, aztán beírod ezt:

(Mindegyik után enter.)

insmod ntfs
ntldr (hd1,msdos1)/bootmgr
boot

sajna nem vagyok ez előtt a gép előtt csak 1-2 naponta, így ilyet ritkán tudok próbálni. viszont bár ezt sejtem miért mondod, de ha nem tudná olvasni, akkor nem kéne úgy an bloc képtelennek lennie a bootra? vagy timeout után próbálkozik másképp?

amúgy a baj pont az, hogy nem minden boot ilyen (úgy néztük, hogy win update után "hajlamos". és win10 esetében ez még kevésbé kontrollálható, ha az ms is úgy akarja :)

--
xterm

És a jelenség újra előjött. De most jóval durvább időt hozva. Amennyiben a gép csak win10-re bootolgat (tehát a dual boot csak egy felé megy minden alkalommal, kvázi defaultként), akkor nincs gond. Amint viszont egyszer boot ubuntura, onnantól van, hogy 40-50 perc az első "életjel" a géptől (kipróbáltam. Bekapcs, majd figyeltem, vagy valakit leültettem elé. Még a POST előtt ácsorog valamit pöcsölve, de sajnos ott még nincs semmilyen naplózható esemény. Lehet kuka lesz belőle, de nagyon gáz, hogy a géppel amúgy semmi bajom, öreg ugyan, de ettől még a homeofix-ra pont elég (távoliasztal permanensen, ergo, kb mind1 a vas). Hogy miért maradt rajta a dualboot? Megvan annak az oka, de most nem tudok vele foglalkozni. homeoffice, vagy messze megyek a géptől, mert pont látni sem akarom :) )

 

Esetleg 6 év után valami ötlet? :)

xterm

Hülyeséget fogok írni, csak „hangosan” gondolkodom. Úgy tudom, a Windows a gyorsabb boot-olás érdekében egyfajta hibernálást csinál. Persze nem tudom, hova pakolászik, meg azt sem, hogy ezt miért írom, de nem lehet azzal összefüggés, hogy megváltozik a gép státusza a Linux boot miatt, erre rájön, ezért csinál egy hideg startot? Nem értek az UEFI-hez, de gondolom, onnan ki tudja nyomozni, hogy idő közben el lett indítva a gép, de az nem a Windows volt. Bár a 40 - 50 perc akkor is elég érdekes.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem a kolléga úgy értette, hogy 5 éve áll fenn, és nem cserélte ki... a gépen a rendszert. Nem a gépet, ha jól értem. Én is egyébként csak a Win10 gyorsindítására tudok gondolni, ami félhibernációt végez, és ezt a feature-t az ember hiába is kapcsolja ki, a nagyobb évszakos update-ek sunyi módon visszakapcsolják. Ezt kéne ellenőriznie a kollégának a Win10 vezérlőpultában, energiagazdálkodás résznél, mit csinál a fedél beállításra előjövő oldalon az oldal alja felé kell nézni a Quick Boot vagy Gyors indítás vagy mi a rák a neve attól függően, hogy milyen nyelven használja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha a BIOS-ban a secure boot be van kapcsolva az néha tud GRUB-ból való Windows indításkor problémát okozni. Legalábbis volt néhány ilyen bug a GRUB-ban, szóva lehet hogy frissebb GRUB is megoldás lehet.
De lehet hogy jobban járnál ha EFI-s multibootra a rEFInd Boot Managert használnád: https://www.rodsbooks.com/refind/
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Ha uefi módban van a gép, akkor az F12 vagy valami másik hotkey-jel közvetlenül tudod a windowst bootolni.
Ezzel ki lehet deríteni, hogy a grub miatt lassú a boot vagy a nem.