Vásárlók számolására tippek

Ki mit látott? :D

Ki mit ajánlana, mint jó megoldás?

(covid related, h. egyszerre csak adott mennyiségű ember lehet egy bevásárló térben)

Hozzászólások

[SZVSZ]

Szerintem elsődlegesen azt kell megoldani, hogy az emberek egyenként juthassanak ki és be.

És még akkor is lehet false találat (pl: lassú öreganyó, táskáját húzza maga után (= 2 ember)). Másként pedig nagyon false lesz :)  ==> értelmetlen.

Optikai szenzor, infra/lézer kapu a legfinomabb, ahogy egy-s-más cipőbolt is alkalmazza a napi vásárlói statisztika geenrálására ( de biztosan abban is van X % hibalehetőség kalukálva).

Ha nagyon látogatott a boltod és őrjöngenek a vásárlók a bejutásért, akkor marginális kérdés lehet a számlálás kérdése. De arra viszont a legjobb számláló a humán erőforrás. (diák?)

.. és nem is beszéltünk arról, hogy kiskorú gyermek anyjával együtt 1-et ér, pl.

Amúgy meg egy nagyáruházi ellenőrzéskor kiszálló KGB*, NSA*, NAV*, MI7*, kutyafüle* ügynökök mire megszámolnák, addigra a fele kimegy onnan :)

[/SZVSZ]

Hoho. A múlt évi hírek szerint puff lezárták a bejáratokat és úgy számoltak, azért ezt elég simán megugorják ellenőrék.

Ami nagyobb baj, hogy ezzel a 10nm/fővel olyan igazi irtkulást nem sikerült elérni, mert tele vannak árúval meg mindenféle "kínálóval" a boltok, főleg persze a nagyok. Egy naaaaaagy áruházban ma példul azt láttam, hogy 598 juzer mehet be egyszerre, aha... Egy kisebb nem-kajás boltban 18-at láttam, de még nem voltak bent annyian és amúgy is elég zsúfoltnak tűnt...

A helyzet az, hogy ezt a 10nm-t elsőre jónak gondoltam, hogy ez azért ritkít a népen rendesen, de valszin 12-15nm lenne az, ahol elkezd érezhető lenni. Ettől függetlenül a másik probléma, hogy sokan nem hajlandóak (igen, tudom, ő nem tud... perszeeee... én sem tudom elhinni, hogy ő nem tud, indul a végtelenciklus) picit se alkalmazkodni és mondjuk később vagy korábban vásárolni, hogy ne a jól ismert csúcsidőben zsúfolodjanak vagy esetleg ne családi program legyen (legalább most...) a civilizációs csoda.

Szerintem jó módszer: Csak bevásárló kocsival / kosárral lehessen a boltba bemenni. A kosarak számával lehet korlátozni a vásárlók számát. A kidobó embernek csak erre kell figyelnie, tehát számolgatni nem is kell.

+1 Nálunk pont ezt alkalmazzák egységesen a nagy üzleteknél. Csak annyi kosár van kitéve, amennyi vásárló egyidejűleg bent lehet, így gyakorlatilag magától értetődő, hogy be lehet-e menni. Nyilván vannak kikötések, hogy kötelező kosárral bemenni, 1 kosár/vásárló, stb.

Kosárnál ez akkor oldható meg, ha a kosarat nem lehet kivinni, és mindig van alkalmazott, aki átviszi a bejárathoz. Sajnos nagyobb helyeken viszont bevásárlókocsi és kosár is van, a kocsit meg többnyire kitolják - akár az autóhoz - hogy átpakolhassák a cuccokat belóle. Így ha csak annyi kocsi+kosár van, ahány vásárlónak be szabad mennie, akkor kevesebben lesznek bent egyszerre (a kitétel teljesül, hogy nem lehet több, viszont szuboptimális lesz a dolog).

A kedvemért végképp nem. De tényleg nem értem, hogy a nem parasztok vajon mennyi időt töltenek a kocsinál, illetve miért kell kiemelni a földműveseket a vásárlók tömegéből és külön említeni. Rájuk más szabályok vonatkoznak? Indokold már meg légy szíves.

Hja, kezdődik a földművesekkel, aztán a harmadik reply után jön majd valaki, aki azért panaszkodik, hogy miért csak a buzikat meg a heterókat említem, amikor ő egyikse. A végén meg a magukat kőnek képzelők esnek majd nekem.
Jobb, ha mindjárt az elején el se kezded ezt a kirekesztő dumát, mert csak eszkalálódni fog a téma exponenciálisan. :P ;-)

Hogy a kérdésedre is válaszoljak: a parasztok szerintem valamivel hamarabb végeznek, mint a más mesterséget űzők, mert ők mindent zsákosan vagy kartonban vesznek, és rendes méretű autóval járnak. Ilyen peremfeltételek mellett pedig gyorsabb a pakolás.
Nem szeretem a józan paraszti ész kifejezést, de vannak élethelyzetek, amikor nagyon megállja a helyét.

Borzasztóan kínos ez a művi értetlenkedés. :)

A magyar nyelvbe a „paraszt” szó a szerb, horvát, illetve szlovén prost szóból kerülhetett, amelynek jelentése „egyszerű, közönséges, nyers, durva”.  Eredetileg a magyarban is csak melléknévként volt használatos az eredetinek megfelelő pejoratív kifejezésként.

paraszt főnév és melléknév
3. [...] az ún. „úri” illem szabályait nem ismerő, és ezért bárdolatlannak, faragatlannak tartott személy, kül. férfi. Közönséges paraszt; nagy paraszt: nagyon durva, neveletlen ember. "Hiába, nem tud új körébe szokni, Kirí belőle mindig a paraszt." (Madách Imre) "Szólni akart, nehogy azt mondják rá, paraszt." (Mikszáth Kálmán)

Számomra sokkal zavaróbb, hogy valaki rendszeresen leparasztoz gyakorlatilag mindenkit. Nem írom, hogy utána játssza a  hülyét, ez nem játék. De valóban kínos, elegem is lett belőle. Tőled és a többiektől elnézést kérek. Pinktől nem. Ő megérdemli. Ráadásul nevetséges is.

Hát, akkor elég naív vagy :) Többször láttam már ez ügyben ezt az álnaív, cinikus, implicit felsőbbrendűségből lesajnáló jellegű próbálkozást, eddig egyszer sem vezetett a várt eredményre (mármint ha a cél nem az volt eleve, hogy a kinyilatkoztató "elegánsabban" te vagy a parasztozzon vissza), és ha belegondolsz, ebben semmi meglepő nincs. Ha eleve a másodikat írod, nagyobb esélyed van rá, hogy eredményt érj el :)

:) Mondjuk reggel, mikor péksütit veszek, kb. töküres az összes ilyen bolt, szóval az alternatív-haszon rajtam 0.

(+1, ezt percre kellene számolni? <vásárló-által-generált-haszon>/<boltban-eltöltött-idő>? Azért a ~3 péksütim 2 perc alatt megvan, lehet az nem rossz arány így sem.)

Éppenséggel az Aldi bejáratánál (legalábbis amelyikbe járok) van kitéve fertőtlenítő lötty + papírtörlő, amivel a kosár/kocsi fogantyúját is fertőtlenítheted. Szóval igen, vegyél kosarat, ahogy egyébként is kellene. (Egyébként nem emlékszem, miért, de én még bőven a Covid előtt hordtam magammal "zsebszappant". Könnyen meg lehet ezt oldani.)

+1 Aldinál jó megoldás ez a kihelyezett fertőtlenítő + papír, amivel a kocsi fogantyúja is törölhető.

Alapból nem szeretem a bevásárlókocsit, viszont azt is látom, hogy egy-egy kocsi nélküli balfasz miatt áll a kasszánál a sor, mert ötször annyi idő alatt sikerül a saját cekkerbe elpakolni. Rosszabb esetben a bentről hozott göngyöleg kartonokba.

Éppenséggel az Aldi bejáratánál (legalábbis amelyikbe járok) van kitéve fertőtlenítő lötty + papírtörlő, amivel a kosár/kocsi fogantyúját is fertőtlenítheted.

Jó pár hónapja n+1 tanulmány született arról, hogy semmi értelme a fertőtlenítésnek a koronavírus miatt (más miatt lenne bőven), szóval ha eddig évekig nem volt bajod abból, hogy nem volt fertőtlenítő, akkor most se lesz.

"In most situations, cleaning surfaces using soap or detergent, and not disinfecting, is enough to reduce risk. Disinfection is recommended in indoor community settings where there has been a suspected or confirmed case of COVID-19 within the last 24 hours."

A "semmi értelme" kitételedet ez szerintem nem támasztja alá...

A "semmi értelme" kitételedet ez szerintem nem támasztja alá...

Aham, azért vették ki az ajánlások közül a felületek gyakori fertőtlenítését fertőtlenítőszerekkel és emelik ki, hogy a kézmosás viszont fontos, mielőtt a szádban és az orrodban turkálsz. Próbáld meg holisztikusan befogadni az egészet, tudom, hogy már az ellenkezést vált ki benned, hogy én linkeltem, de azért próbáld meg.

Az, hogy az ajánlások közül kivették, az nem azt jelenti, hogy "semmi értelme", hanem azt, hogy jelentősen nem csökkenti a fertőzésveszélyzt abban az esetben, ha van kézmosás megfelelő szappannal/tisztítószerrel.
A bevásárlókocsiknál (mert ugye onnan indultunk) ilyen nincs, azokat nem mossák le vásárlónként meleg szappanos vízzel, és kézmosásra sem nagyon van lehetőség (oké, be lehetne minden vásárlót zavarni a mellékhelyiségbe (ahol van), hogy belépés előtt mosson kezet...).
 

Az, hogy az ajánlások közül kivették, az nem azt jelenti, hogy "semmi értelme", hanem azt, hogy jelentősen nem csökkenti a fertőzésveszélyzt abban az esetben, ha van kézmosás megfelelő szappannal/tisztítószerrel.

Aham, szóval ezért vették ki az ajánlások közül a felületek fertőtlenítőszeres fertőtlenítését? Próbáld újra elolvasni az egészet és vonatkoztass el attól, hogy én írtam és mindenáron vitáznod kell velem.

Hajj... tehát van értelme, de ennek ellenére vették ki az ajánlások közül, mert annyira alacsony a kockázat, hogy nem éri meg a vesződést? Meglepsz a logikáddal. Próbáld újra elolvasni az egészet és vonatkoztass el attól, hogy én írtam és mindenáron vitáznod kell velem.

A kérdésem még mindig az, hogy hol van az tényszerűen leírva, hogy semmi értelme. Mutass rá, idézd be légyszives. Ha nekem nem akarsz válaszolni, akkor ide légyszives:

https://hup.hu/comment/2616879#comment-2616879

A "nem éri meg a vesződést" akkor igaz, ha van szappanos / melegvizes kézmosás, de a thread elején arról volt szó, hogy bevásárlókocsi, bolt bejárata - ahol ez általában nem adott... Bár ha mutatsz boltot, ahol minden vásárló után meleg szappanos vízzel lemossák a bevásárlókocsi fogantyúját/kosarak fülét, akkor oké :-P

LOL. Amikor a két troll egymásra talál.

Tudjátok miben különbözik a gyakorlat az elmélettől?
Elméletileg semmiben.

Szappanos kézmosás ide vagy oda, sajnos a paraszt úgyse bírja ki, hogy akár önkéntelenül ne piszkálja a pofáját. Ebből kifolyólag picit álszentnek tartom azt az érvelést, hogy majd otthon szappanos vízzel kezet mos. (Bár nekem mindig van az autó hátuljában csapos víztartály, folyékony szappan és törölköző, de talán nem ez a jellemző.)
Kend csak fel a fogantyúra azt a fertőtlenítőt. Nem csak a koronavírust pusztítja el, hanem a többi szart is. Minek ezen ennyit vitatkozni.

Kend csak fel a fogantyúra azt a fertőtlenítőt. Nem csak a koronavírust pusztítja el, hanem a többi szart is. Minek ezen ennyit vitatkozni.

Mert értelmetlen pótcselekvés, pénzbe, időbe és emberi erőforrásba kerül, és ami ennél rosszabb: megvan az a pszichológiai rossz tulajdonsága, hogy hamis biztonságérzetet ad. Moss kezet és/vagy használd a kézfertőtlenítőket.

Onnan indultunk, hogy kijelentetted, "semmi értelme", és eljutottál odáig, hogy "nem érdemes". E két kijelentésnek a jelntéstartalma szerintem elég világosan eltér egymástól...

Semmi értelme és nem érdemes: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00251-4

A "nem éri meg a vesződést" akkor igaz, ha van szappanos / melegvizes kézmosás, de a thread elején arról volt szó, hogy bevásárlókocsi, bolt bejárata - ahol ez általában nem adott...

Szinte minden boltban ott van a kézfertőtlenítő, annak van haszna. Annak nincs, hogy minden szart fertőtlenítünk, és ez van leírva, de a vörös ködtől nem látod, mivel én linkeltem. Próbáld újra elolvasni az egészet és vonatkoztass el attól, hogy én írtam és mindenáron vitáznod kell velem.

Itt magyarázd meg, hogy semmi értelme: https://hup.hu/comment/2616879#comment-2616879 ne nekem. De ne csak a te következtetésedben legyen ott, hogy "semmi értelme", ahogy azt kijelentetted, hanem az adott szakmai anyagban, hogy a felületek, a gyakran és sok ember által érintett felületek fertőtlenítésének semmi értelme.

ha eddig évekig nem volt bajod abból, hogy nem volt fertőtlenítő

Nem mondtam, hogy bajom lett volna belőle (bár a lehetőség szerintem megvan). Arra válaszoltam, hogy "akkor fogdossam össze a mindenki által összefogdosott, dzsuvás szart". Igen, fogdossa össze, miután a kihelyezett löttyel lemosta a dzsuvát és ~megmosta vele a kezét.

Reklám vagy sem: https://www.aldi.hu/hu/informaciok/vasarloi-tajekoztato/koronavirus-taj…

A fenti lánc boltjaiban ugyanez ki van téve, mégis tobzódik a nép és ott beszélgetnek a bolt közepén. A többieknél valóban nem látom weben, meg élőben sem rémlik, de ettől még lehet nekik ilyenjük.

Nálunk is kb. ez a helyzet. Ki van írva, sokan betartják, de vannak, akik nem. Persze olyanok is vannak, akik a biztonsági őrön túljutva lehúzzák a maszkot az álluk alá, vigyorogva, hogy milyen jól kijátszották a szabályokat.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Fenébe, megelőztél, épp írni akartam, hogy megengedő ez a szabályozás a zsúfoltság tekintetében. :D

De amúgy ez is egy gyöngyszem:

Lehetőség szerint ne a családdal vagy barátokkal, hanem egyedül intézzék a vásárlást, ezzel is segítve azt, hogy áruházainkban ne alakuljon ki tömeg.

Ha az emberek számát korlátozzák, akkor akár családostól, akár egyedül megyek vásárolni, legfeljebb éppen akkora tömeg alakulhat ki, mint ahány főben limitálják a belépők számát. Attól tartok, valami egészen mást akartak itt írni. Mondjuk azt, hogy ha egyedül jön vásárolni, kedves vevő, akkor nekünk nagyobb lesz a forgalmunk, mert ön egyedül is annyit vásárol, mint a családjával, de ha családostól jön, akkor addig másokat nem engedhetünk be, s ez csökkenti a forgalmunkat, amitől szomorúak a részvényeseink.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De a gyereket minek viszed?

Én? Én nem viszem a gyerekeket bevásárolni. Vagy otthon maradnak az asszonnyal, vagy az autóban várnak az asszonnyal.

A párodnak van funkciója, ő válogat, hogy mi kell venni.

Igen, de még otthon, a bevásárlólista készítésekor.

cipekedek

Nincsenek bevásárlókocsik?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Akkor lehet csak az én párom olyan, hogy nem tudja előre felsorolni mit szeretne... hanem a boltban válogat, hogy ez is kell, az is kell.. ha lista van és én veszem azokat meg, akkor "másnap már nem tud mit enni". Na meg végig válogatja az aktuális szezonhoz tartozó díszeket.

A cipekedés nem bolton belülre értetem (és inkább kisebb vásárlásokkor amikor csak a közeli botlba megyünk.. de ez monjduk tényleg ritka, oda általában egyedül megyek kb. alap dolgokért), Bolton belül a bevásárlókocsi tolás jut ram amikor tele van pakolva :)

Pont ezért sem szeretek a párommal vásárolni. Ez a sok nézelődés, túrás. Inkább elintézem egyedül, gyorsabban megvan.
Fogom a kis listáját, kapásból lehúzom róla, ami baromság, aztán mehet a menet. A helyszínen válogatva csak túlfogyasztás lenne a vége.
Itthon azért van mindig bőven annyi stock, hogy éhen nem halunk. Ha mégis más kell, rendelek vacsit a városból. Van ott egy kiváló étterem.

Nálunk az Out of Milk alkalmazás jött be. Feleségem beírja, hogy szerinte mit kell venni és amikor megyek haza beugrom érte a boltba. A listát és a megvett cuccokat szinkronizálja. Azt szeretem benne, hogy lehet kategorizálni a termékeket, így például a tejtermékek egymás alatt vannak és amikor elmegyek a tejes hűtő előtt csak lekapkodom és nem kell átnézni a listát.
A tapasztalat az, hogy én sokkal gyorsabban vásárolok mint ő - csak azt veszem ami fel van írva (plusz ami nekem ezembe jut, de az meglehetősen kevés).
Tud vonalkód olvasást is, de a vonalkód --> árú hozzárendelés korántsem jó, szerintem valami online adatbázisból dolgozik és sok általam kedvelt termékre valami egészen mást mond, így le is szoktam a próbálkozásról.
Ha rá tudnám venni az írót, hogy tegyen már bele egy egyszerű táblát mibe én elmenthetem az általam vásárolt termékek vonalkódját és abban keressen először tökéletes is lenne. Ha kifogy valami mielőtt kidobom a csomagolást lehúznám a vonalkódot és kész.

Köszi a tippet, ezt nem ismertem.
Igen, egyedül hamarabb végzek. Bár vannak mindig tételek a listán, amiket borzasztó sok ideig tart megtalálni, mert ritkán veszek olyat.

Valamint a feleségemnek nem szempont a lista írásakor, hogy lehetőleg ne több boltból kelljen már összeszedni az item-eket.
Ránézek a listára, és először is eldöntöm, hova megyek (ahonnan a nagyrésze vagy a legfontosabbak beszerezhetők). Aztán amire tudok abban a boltban helyettesítő terméket, abból azt veszem, amire nem, azt meg kihagyom. Pl. a lidlis főzőtejszínt nem helyettesítem semmivel, mert az eddig mindig bukás volt. Inkább áttolódik a következő bevásárlásra, ha máshova megyek.

A stock-ot én kezelem, a feleségemnek általában fogalma sincs, miből mennyi van itthon.

Mivel sokat túrázunk, kempingezünk, illetve töltünk időt a hegyekben, van külön elkészített készlet az egyik salgópolcon. Ilyenkor csak fogom a ládákat (élelem, kempingcucc és gyógyszerek külön 1-1 ládában) és beteszem az autóba. A tejet és innivalót a normál készletről veszem el, illetve összekészítem a hűtőt, ha hosszabb időre megyünk (egy 31 literes Dometic).
Hogy a gyógyszereket ne kelljen állandóan pakolni és ne felejtődhessen ki semmi, a core gyógyszereink már mind ebben vannak, itthon is ebből a ládából vesszük ki és tesszük vissza. Van benne lázra, fájdalomra, fosásra, allergiára, náthára (orrspré, gyereknek orrszívó), égési sérülésre, rovarcsípésre (kullancskiszedő is) cucc. A lázra és fosásra való külön nejlontasakokban, mert amikor repülök, egyben ki tudom venni és elcsomagolni ezeket a poggyászomba.

Van egy 24 literes hátizsákom is állandó készenlétben (Osprey Stratos), ruhával-menedékkel-kajával-gearrel, amibe csak az italokat pattintom bele kétoldalra és már mehetünk is akár egy instant egynapos túrára. Az Osprey készleteinek pótlására is van egy külön pici stock a spejzban, általában Manner, Oreo keksz, magok (mogyoró, kesudió, mandula, tökmag), aszalt gyümölcs.

Tejből 2-3 karton szokott egyszerre itthon lenni. Van, hogy nem tudom biztosan, van-e még elég (illetve hogy mikor jövök legközelebb boltba), így egy karton tej beugrik a kocsiba akkor is, ha eredetileg nem volt felírva. Legfeljebb utána majd tovább nemveszek.
Konzervek kb. ugyanígy. A túrakajákhoz nagyrészt konzerves alapanyagokat használunk, illetve én sokszor itthoni főzéskor is. Tudja már az ember egy idő után, miből szokott lenni fogyás.

Amit láttam:

- csak bizonyos számú bevásárlókocsi volt a bolt előtt, kocsi nélkül nem lehetett a boltba bemenni

- ruha meg egyéb áruházakban azt láttam, hogy bejáratkor mindenkinek egy zsetont kellett egy dobozból kivenni, mikor kimentél akkor visszatetted a dobozba. Ha nem volt zseton a dobozban várnod kellett míg valaki kijön a boltból. A zsetonok fertőtlenítővel tele dobozban voltak

- ellenőr engedte ki egyik ajtón a vásárlókat és közölte a másik ajtónál álló kollégával hány ember mehet be

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Szorakozohelyeken ez nem alap?

Azok most ugyse mukodhetnek (?) / mas idoablakban mukodnek, szoval szakemberhiany nem lehet...

Olyanról hallottam, hogy bluetooth mac addresst loggol, így azt is tudja kik a visszatérőek. kb meg tudja tippelni azt is, hogy mit vett az ügyfél és ugye milyen telefonja  van. Érdekes elemzések tudnak ebből kijönni.

A dolog ugye nem 100%, mivel előfordulhatnak:
- telefon nélküliek
- kikapcsolt bt
- lemerült telefonok
- etc...

Ettől függetlenül úgy tudom, kb 98% feletti a loggolt vevő.

Amikor majd ötödszörre jársz náluk tudja az algoritmus, hogy te egy vagy. Vagy két telód van, vagy nem jársz egyedül vásárolni. Persze, ha mindezt egy belépés számlálóval összekötnénk, már lehet tudni, hogy egyedül jöttél két telóval. Szerintem ez a technológia ezeken már rég túl van.

Csak ötlet, bár kicsit űrtechnika: jó szögben felrakott biztonsági kamera képe + OpenCV

Volt egy demó videó pár éve, ahol azt nézték, hogy mit rak a vásárló a kosárba, vagy mit rak vissza a kosárból a polcra. (Még azt is le tudták követni, ha az egyik vásárló átadja a terméket a másik vásárlónak.) Nyilván ennél a megoldásnál nehezítés, hogy néhány esetben a plusz egy fő nem számít vásárlónak.

Csak, hogy a tescoba pl akár a saját telefonoddal is olvashatod menetközben a vonalkódot (amikor épp beleteszed a kosárba) és ha az appba állítasz be kártyát akkor még egy fokkal egyszerűbb a fizetés, de ha nem is állítasz kártyát akkor sem kel kipakolni a leolvasáshoz majd vissza h kividd az üzletből.

Vannak magyar srácok, akik ebben utaznak. Folyamatosan fejlesztenek és itthon biztosan az élvonalban vannak.

A fentebb említett technológiák nagy részét használják. 

Ha komoly az érdeklődés, akkor vedd fel velük a kapcsolatot: keocko.hu

...úgyis jönnek...

Tálunk a Tesco előtt áll egy biztonsági őr, figyeli, hogy mikor jönnek ki népek és mikor mennek be. Ha nem jöttek ki elegen, akkor lezárja az automata ajtót (és ezt kint egy piros lámpa is jelzi). Ha kijönnek páran, akkor meg zöldre állítja a jelzőt és működik a kapu.

A bejutás egyébként is libasorban történik az épület előtt fel van festve vagy matricázva, hogy milyen távolságban kell állni az előttünk levőtől, hogy a távolságtartás szabályati betartsuk. Amikor valaki a bajárathoz jut és zöld lámpa esetén behatol, akkor a kezét lealkoholizálja meg a bevásárló kocsi fogantyúját / kosár fogantyúját lesprézi és letörli a kihelyezett tisztítószerekkel. Közben a biztonsági őr ügyesen megszámolja az embereket.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nagy ertelme van.

Jelenleg ugy nez ki, hogy a fel bolt ures a masik felen tomeg, a maradek meg a ket uzemelo kasszanal egymas nyakan anyazik.

Miota beitott a joido es "vege a korlatozasnak" azota megint kisebbseg vagyok a maszk hordasaval.

En hulye aki 2 nap hosszu alvassal egy hidegrazassal meg 3 fosassal tulvoltam ezen az egeszen aggodok azon, hogy az idiotak meg szarnak ra. Reszben igazuk van, mert aki szerint nem a foci miatt lett a hirtelen nyitas az vak es hulye egyben.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nyugodtan legyel benne, hogy a szabadteri maszk, es a kocsma es etterem zar fel lesz oldva szinten. Vannak kovetelmenyek amiknek minimum meg kell felelni, hogy megtarthato legyen. Engem nem erdekel, ahogy mar 100x megenekeltem, nekem ez az egesz kevesebb nyugot okozott mint egy egyszeru natha. Mindketszer. Igy ezen tapasztalataim alapjan en elvagyok, common sense eleg lesz szamomra.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Egy közepes nem-kajás boltban ma belépő/vásárlókártyás rendszert találtam. A bemenetelkor egy laminált papírlapos lopásvédett kártyát kell elvenni, külön gyűjtik őket, remélem takarítják ezeket.

bar nem itt, es nem most. tavaly nyaron svajzban, ez ugy volt megoldva: a kis lopasgato bizbaszra (ugye az "filleres" cucc), nyakbaakarszto, belepesnel venni egyet majd _utana_ a kotelezo kezfertotlenites. kilepesnel vissza kellett rakni, aki elfelejtette annak riasztott :)

most megy a vonatozas, es az egesz aruhaz egy bazinagy dodzsem palya...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

nemtudom, vasarlasi szokasok. csak tippelni tudok: apuka tolta a kocsit (+allt be a henteshez a sorba), anyuka meg jart a polcok kozott, es szedte ossze a cuccot, majd lapatolta a kocsiba. most van egy felesleges kocsi, hat igy oldottak meg.

engem inkabb a kocsi rengeteg zavar. eddig is alig fert el egymas mellett ket kocsi a sorok kozott, most meg nagyobb a tumultus... :(

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ma voltam Praktikerben, szerszámért, ki volt írva, hogy szóló kormányrendelet szerint egyszerre 897 vásárló tartózkodhat benn. Mondjuk nem is számolták, gondolom soha nem volt még ennyi vásárló egyszerre az áruházban.

Én a soroksári nagy játék boltban voltam pont a hétvégén (az euronics mellett a bevásárló központnál) és ott úgy oldották meg, hogy ki volt számolva hányan lehetnek, és egy sorszámos lopásgátlót adtak mindenkinek aki bejött, és aki pénztárnál fizetett vagy kilépett az üzletből az leadta. Ergo: ha elfogyott a cucc, akkor nem tudsz kivenni egyet, és nem mehetsz be. ahogy valaki kijött leadta, és azt megkaptad. 

Egyszerű, de persze az állandó eszköz kontakt miatt nem túl vírus álló a történet, az még megoldás, hogy amikor visszakerül lefújják fertőtlenitő alkoholos löttyel és úgy adják tovább.

-42-

Szerkesztve: 2021. 04. 14., sze – 21:59

azt tudja esetleg valaki, hogy mi lett az ikea megoldása? van status oldal, ami realtime (?) az azure-ban fut, és paraméter a storeid :)

https://www.ikea.com/hu/hu/stores/

~ubuntu, raspbian, os x~

Elképzelem, hogy megnézem ezt a számot, befér még 50 ember, utána lezuhanyzom, felöltözöm, elmegyek az IKEA-ba, s a közben eltelt másfél órában nem változott meg a bent tartózkodók létszáma. Gyakorlatilag semmi értelme megnézni, a jelenlegi állapot semmit nem mond arról, mi lesz másfél óra múlva.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem baj. Az a gondom vele, hogy ha előbb nézed meg, akkor, amikor meghozod a döntést, odamész-e, vagy sem, az nem sokat mond arról, mi lesz, amikor odaérsz. Ha akkor nézed meg, amikor ott vagy, akkor meg nem kell a felhajtás, csak fel kell emelni a tekinteted a telefon kijelzőjéről, és a biztonsági bácsi arckifejezése mindennél beszédesebb lesz. Szóval jó ez, csak felesleges.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem baj. Az a gondom vele, hogy ha előbb nézed meg, akkor, amikor meghozod a döntést, odamész-e, vagy sem, az nem sokat mond arról, mi lesz, amikor odaérsz.

És szerinted mennyivel jobb az, ha nincs ilyen, odamész és akkor tudod meg, hogy nem jutsz be?

De lehet, hogy a lehajtó előtt jársz éppen, és számodra megfelelő konfidencia-intervallummal tudod approximálni, hogy valószínűleg érdemes-e lehajtanod. Ott már olyan sokat nem fog változni a kijelző. Nekem ez pont elég a megfelelő risk assessmenthez, ami alapján megcsinálom az elágazás-jóslást. ;-)
Most ugye csak csinálod, hogy ezt nem érted?

:) Erről van egy történetem.
Az egyik volt német főnökömmel készültünk az Alpokba egy egész napos túrára. A faszi kinyomtatott öt különböző forrásból származó időjárás-előrejelzést, és súlyozta őket, hogy tapasztalatai szerint melyik forrás mennyire szokott bejönni. Ezt kinyomtatva, bekarikázva, nyilazgatva kiteregette (azt hittem beszarok, amikor megláttam), és ez alapján döntöttük el, hogy hajnalban hány órakor induljunk és milyen ruhát illetve gear-t pakoljunk.

Épp ezt mondom, mindenképp akkor tudod meg, hogy bejutsz-e, ha ott vagy.

Azért szerintem te is érzed, hogy ez eléggé valószínűsíti, hogy bejutsz-e majd.

Ebből az infóból azt tudod meg, bejutnál-e, ha ott lennél. Csak, hát nem vagy ott. :)

Nem, ebből az infóból azt is megtudod, hogy éppen _mekkora_ tömeg van ott. Ha csak félig van az IKEA, akkor nagy valószínűséggel félig lesz akkor is, amikor 20-30 perc múlva odaérsz. Amit egyébként csak akkor tudnál meg, ha odamennél, tehát bőven jó információ arra, hogy egy döntést tudj hozni, hogy bevállalod-e a kockázatot. Mert egyébként nem tudsz döntést hozni indulás előtt.

Tényleg nem értem, hogy neked ez most miért fáj.

ebből az infóból azt is megtudod, hogy éppen _mekkora_ tömeg van ott. Ha csak félig van az IKEA, akkor nagy valószínűséggel félig lesz akkor is, amikor 20-30 perc múlva odaérsz. Amit egyébként csak akkor tudnál meg, ha odamennél, tehát bőven jó információ arra, hogy egy döntést tudj hozni, hogy bevállalod-e a kockázatot. Mert egyébként nem tudsz döntést hozni indulás előtt.

Nem kell ehhez app, megmondom neked most: mindig teli van, mindig sorba kell állni odakint, teljesen mindegy, hogy mikor mész.

Remélem segítettem :-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Már lent is írtak jó pár élethelyzetet, amikor teljesen reális, de van még pár, pl előbb bemegyek-e az auchanba, vagy kezdek az ikeával, mert épp kevesen vannak, merre indulok haza, ésatöbbi. (Meg van az is, hogy most biztos nem megyek, mert fosásig van)

Igazából az van, hogy van egy olyan epszilon, amikor már elég inputot ad egy rizikóvállaláshoz, és ez az eplszilon elég nagy, hogy lehessen real life alkalmazni.

Igazából az van, hogy van egy olyan epszilon, amikor már elég inputot ad egy rizikóvállaláshoz, és ez az eplszilon elég nagy, hogy lehessen real life alkalmazni.

...és mindenki maga dönti el, hogy mekkora epszilon az, amire kockázatot vállal, hogy sorba kell-e állnia.

Nekem például most jól jött volna ilyen a helyi kis Tesco esetén, mert voltam zöldségesnél, gyógyszertárban, tüzépen és gondoltam megyek bevásárolni is, de hosszú sor állt a bolt előtt, szóval kimaradt. A többi helyen nem volt sor és/vagy kültéri, jobb lett volna úgy ütemeznem, hogy akkor megyek, ha tudom, hogy nincs sor a Tesco előtt. Így most mehetek majd külön legalább még egyszer.

Ha ennyi időt rászánsz az egészre, hogy külön e miatt lezuhanyzol, felöltözöl, odamész, akkor az a kis potenciális várakozás már tényleg olyan, mint Rokker Zsolti monológjában a parasztgyerek: nem oszt, nem szoroz.

Szerintem ők nem erre a fajta felhasználásra gondoltak.
Úgy nyer inkább értelmet, hogy dzsaltok az autópályán (mondjuk hazafele a hétvégi túráról, kirándulásról), közben jön a gondolat, hogy hamár úgyis erre, mi lenne, ha IKEA. Úgyis épp kellene vejnemöjnen csöpögtető meg egy kis tartós elem.
A feleséged megnézi a telefonján (ún. mobilneten), hogy mire kell számítani. Ha szar a helyzet, akkor skippelitek a lehajtót és mentek tovább másik boltba, vagy a dolgotokra. Ennek szerintem van értelme.
Morcos lennék, ha lemegyek a pályáról, parkolóhelyet keresek, odabattyogok, és akkor közölné a törzs, hogy bocs tesó, te már kint maradsz, 35 perc az estimated várakozás, amikor újra karámnyitás lesz.
Mert ha ezt előre tudom, akkor ráért volna a csöpögtető a legközelebbi arra járásig, hátha akkor szerencsésebb lesz a lapjárás.

Nálunk az volt az IKEA megoldása legutóbb, hogy az emberek megérkeztek a parkolóba, beálltak a sorba, és megvárták, amíg a biztonsági őr beengedte őket.

Ugyanígy volt egy másik sor az IKEA étteremnél az épületen belül.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bauhaus Dunakeszi:

Egy kislány ad mindenkinek egy papírcetlit, amit magadnál kell tartani a vásárlás végéig. Így egy papírcetlit mindenki megfog, aki a boltban vásárol.