Audio stack tesztnapot tart a Fedora projekt

Mint az ismert, nagy változást hoz audio stack terén a Fedora 34. A terv az, hogy lecserélik a PulseAudio daemon-t egy funkcionalitást tekintve kompatibilis PipeWire-alapú implementációra. Ennek a változásnak a tesztelést hivatott biztosítani a mai napra szervezett Audio test day.

Hozzászólások

és egyszer csak megérjük, hogy linugzon lehessen bluetooth fülest használni... HSP/HFP-ben... bár, lehet, hogy addigra megöregszünk...

Egy ideje már a PipeWire-t használom Tumbleweed/Gnome alatt. Nem tapasztaltam semmi negatívumot, viszont jelentős változást sem. Talán mintha a CPU használat csökkent volna egy cseppet.

Hát ja. Egy cseppet. Inkább szignifikánsan, lévén nem másolja a buffereket, ha nem muszáj, csak átadja a rájuk mutató pointert.

Én tapasztaltam jelentős változást. A pulseudio-ban a mai napig nem megoldott, hogy folyamatosan, sorozatos buffer underrun nélkül játsszon le hangot, ezzel szemben a pipewire megugorja ezt a szintet.

Ugyanakkor a pipewire-ben is van bug. Bluetooth a2dp aac codec esetén rendre eldob buffereket, úgy hangzik, mint amikor „ugrik” a CD játszó, kiesik a ritmusból a zene. Workaround: sbc codec-et kell használni, amíg ez megjavul.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jellemzően két gépen használok pipewire-t, így elkülönítve ezeket, leírom a konfigot vázlatosan.

1) Desktop gép
- a gép alaplapi hangkártyájába van dugva egy elektret mikrofon
- van a gépben egy dedikált SB Lve! hangkártya, de nem használom
- USB porton csatlakozik egy Panasonic micro hifi lejátszóhoz, ez USB-s „hangkártyaként” látszik
- USB porton van egy Bluetooth dongle, amelyhez jellemzően egy BAA100 típusú bluetooth - analóg füles/mikrofon interface connectál

2) Notebook, Acer 11.6"-os
- a gépben beépített hangkártya mikrofonnal és hangszórókkal, valamint analóg I/O, ha úgy tetszik, 3.5 mm-es Jack aljzat
- beépített Bluetooth interface, ezzel az előbb említett Panasonic micro hifihez csatlakozik a gép

Tehát a desktop gépről az USB interface-en, a kis gépről bluetooth-on tudok zenét hallgatni, hogy az a hangfalakon szólaljon meg. Nyilván vagy az egyik, vagy a másik.

Minden csak stereo, nincs sok csatornás házi mozi.

A miértre mi a helyes válasz? :) Szerintem ezt így érdemes összedrótozni fizikai kábelekkel meg rádióhullámokkal. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE