[KV] Mi újság?

Pár perccel ezelőtt ...

Tárcsázok. Beleszól az ismert hang:

- Hallo, XY doktor!

Bemutatkozom.

- Mit óhajt?

- Érdeklődnék, mi újság oltás fronton.

- Maga hány éves?

- 48 leszek.

- Mikori születésű?

- 73

- hónap, nap?

Mondom.

- Ja, látom, itt van a papíron. Éppen most akartam hívni!

Hát persze! :D

- .... vakcina van. Elfogadja?

- Persze.

- Hétfő, 8:30, itt meg itt.

- OK!

Így kapok vakcinát hétfő reggel. Típusa: "ami jutott".

Hozzászólások

Remélem  kínai lesz.... Bár reálisabb az Astra, mivel azt utasítja vissza a sok gyök. Nálunk pl azt mondta a házio, hogy 60 adagból 30-at vesznek fel átlagosan....

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

A semminél jobb, nem? Mármint sputnik-nál hogy van, ott is 50% körüli védettséget ad már az első? (Keveset olvastam, na.)

Ha igen, akkor az pont 50%-al több mint a semmi. A másik, hogy a 12 hét az csak azért 12 hét, hogy lehessen első oltást adni többeknek, vagy ha mindenki be lenne oltva akkor is 12 hét lenne?

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Én ezt találtam a 12 hétről:

Notably, in exploratory analyses, vaccine efficacy after a single standard dose was 76·0% (59·3–85·9) from day 22 to day 90, and antibody levels were maintained during this period with minimal waning. Supporting a longer-interval immunisation strategy, vaccine efficacy was significantly higher at 81·3% (60·3–91·2) after two standard doses given at an interval of 12 weeks or longer, compared with 55·1% (33·0–69·9) when given less than 6 weeks apart. These findings were supported by immunogenicity studies done in participants who were younger than 55 years, showing anti-SARS-CoV-2 spike IgG antibody responses more than two-fold higher in those who had a dose interval of at least 12 weeks than in those who had an interval of less than 6 weeks (geometric mean ratio 2·32 [95% CI 2·01–2·68]).

 

Na most azt nem értem, hogy 76% a hatékonyság 1 adag után, ha a 2-at 12 hétre adják, akkor 81, de ha 6 héten belül, akkor csak 55%? Rosszabb, ha gyorsan kapsz kettőt, mintha nem is kapnál másodikat?

Itt pár (csak valószínűleg,) valós tapasztalatokon alapuló komment:

"Sajnos nem tudtam elkerülni az oltást, pedig küzdöttem ellene, mint malac a jégen. Vendéglátásban dolgozom, 6 hónapja nem keresek semmit, szóval a nyitás reményében kaptunk egy aranylövést az asztrazenekarból. Voltam már beteg, de azt a 2,5 napot nem bírtam ki röhögés nélkül, mire elmúltak a komolyabb mellékhatások! Ha most kéne oltatnom magam, tuti a ruszkit választanám! Nem nosztalgikus alapon, de gyerekkorunktól szovjet-ruszki oltásokat kaptam, és eddig jól elvoltam velük. Erre megkapom a nagy, nyugati vakcinát, és kinyúltam mint a tergálpulcsi, nem kicsit, hanem nagyon!"

"Sok az oltás. Igaly Diána is most ment el, az oltás után.  --  Miből gondolod, hogy oltották? -- Azt hazudják, hogy kovidban, de véletlenül tudom, hogy most oltatott."

"Kaptam a Szputnyikot múlt héten, a helye most is érzékeny, szóval valami biztos volt benne, volt egy alig hőemelkedésem utána, de az is gyorsan elmúlt. Kihagytam volna, ha nem lenne magas vérnyomásom, de így nem akartam kockáztatni, persze nincsenek illúzióim. Itt attól rettegnek, hogy az oltásba halnak bele, meg ilyesmi, én ettől nem félek, ártani valószínűleg nem árt egyik sem (millióból pár trombózisos halott nem egy statisztikailag veszélyes dolog, veszélyesebb beülni az autóba és levezetni 100 km-t)..."

És a saját ismeretségi körömben: Egy hete egy barátom valószínűleg rákapta a vírusra a szputnyikot, oltást követően piszok beteg lett, össze is készítette a felesége neki a kórházi cumót. De sikerült valami írtózatos löttyöt szereznie, - általam soha nem hallott nevű vackot, meg sem tudtam jegyezni, :) - (állítólag 26000/adag) megitta, és egy nap múlva jobban lett... :) - négy ilyen "löttyös-ről" már hallottam, akik vele egybehangzóan állítólag hittek ebben és hát nem csalatkoztak... :)

Kollégám, óriási szerencsével egy nappal a kijelölt "szputnyik nap" előtt, cégesen tesztre ment, és kiszűrték C19-re. Persze már nem kellett oltakoznia, de Ő a tüskössel jól megvan, - a kertészkedés és domesztifikált állatok között találtam tegnap. :)

(Csak az oltakozáshoz és kedvcsinálónak szántam... :) )

30 alatti vagyok EÜ probléma mentesen, be vagyok oltva: Felhívtam a háziorvosom, van-e vakcina, mondta hogy van. De ha én nem hívom, akkor ő sem hívott volna fel :)

Felhívtam a háziorvosom, van-e vakcina, mondta hogy van. De ha én nem hívom, akkor ő sem hívott volna fel :)

Dettó ugyanez. Ülnek rajta. Lehet, hogy politikai okból.  Azt javaslom mindenkinek, aki vakcinára vár, hogy hívja fel MOST a házikóklerét és kérdezzen rá. Mert simán lehet, hogy kap.

trey @ gépház

Ez mind szép és jó, csak éppen a háziorvos nem érhető el telefonon nálunk olyan egyszerűen. Amikor eü alkalmasságit kellett intéznem, akkor hívtam vagy negyvenszer, mire felvették. És az még januárban volt, amikor nem oltottak éjjel-nappal.

Nekem volt egy doboz antibiotikumra szükségem (fogdoki mondta, aki épp nem rendelt), felhívtam, mondta, hogy most kiírja felhőbe, menjek a gyógyszertárba. 2 óra múlva hívtam, mondta, hogy oké, már küldi is a felhőbe :) . Szerencsétlen lehet nem kedvelt épp, csak én meg a fogamat nem, ez van.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

"Dettó ugyanez. Ülnek rajta. Lehet, hogy politikai okból."

Folyamatosan telefonálnak annak akit még nem hivtak fel. Nevetséges feltételezéseid vannak, de a megfogalmazásból (házikókler) gondolom hogy megvannak a szokásos sziklaszilárd prekoncepcióid.

"hogy hívja fel MOST a házikóklerét és kérdezzen rá. Mert simán lehet, hogy kap."

Szerintem ne hivogassuk őket, hanem hagyjuk dolgozni a szakembereket. Én sem hivogattam senkit, erre tegnap rámcsörögtek, és ajánlották az oltást. Amit el is fogadtam.

Kutya kutyát eszik, ez van, nem tudtad? Amíg az a tipikus, hogy hopp jönnek az ilyen sztorik, addig én vagyok a hülye, hogy 10 éven át nem éltem ilyen lehetőségekkel. Most végignézhettem, hogy majdnem minden ismerősöm, aki elfogadta ezt, lenyúlta azt, már saját egzisztenciával rendelkezik, nem viselte meg őket az elmúlt 1 év, nem egy közülük be van oltva, és amikor viccelődve kérdezem, hogy azt hogy, akkor nevet. Nem reprezentatív, de engem rohadtul elkeserített a tudat, hogy én játszom itt az etikust, és röhögés a jutalmam.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Biztos vagyok benne hogy létezik olyan háziorvos akit meg lehet(ett) vesztegetni, nem zárom ki - bár nincs is tudomásom ezekről.

Viszont a vakcina elosztásának jellemzőiből adódik, hogy minden háziorvosnál más és más időpontban kezdődik az ilyen és ilyen korosztály oltása. Mert pl. egy periódusban az ország összes háziorvosa kap 50 darab valamilyen oltást, de az egyes háziorvosoknál akár nagyságrendekkel több vagy kevesebb idős vagy pont fiatal beteg lehet bejelentve, igy egészen eltérő korosztályok oltódnak már egyszerre. Pl. az én háziorvosom most már a 30as egészségeseket hivja, mert a többi elfogyott. Ilyen ez a környék. Nem fizettem, nem nyaggattam senkit, csak regisztráltam a neten mittomén mikor. Januárban talán.

hogy megvannak a szokásos sziklaszilárd prekoncepcióid.

Ha csak az lenne!

Szerintem ne hivogassuk őket,

Azt csinálsz, amit akarsz. Azt azért szabadjon megjegyeznem, hogy pont neki segítettem, ugyanis nem neki kellett egy embert szerveznie hétfőre, hanem egyből beírhatott a listára. Adott esetben egy beírható emberért többet is kellene telefonálnia. Balos újságok szerint az utcáról beszólítania. Szóval ez pipa. BTW: 3. kicsengésere felvette, olyan nagy elfoglaltságban nem volt.

A másik pedig az, hogy oltásokat nem az orvos, hanem - számtalan visszajelzés szerint - az asszisztens adja be. Nem zavarom semmiben. Ezért fizetik.

Egyébként, pedig .... Éppen most akart hívni. Nemde? :D :D :D :D

trey @ gépház

Adtál egy jó ötletet.

Nem tudom mennyire tipikus, én 10 éve nem voltam 1 naposnál komolyabban beteg, de múlt évben előjött a felnőttkori asztmám, és úgy általánosan most jött ki a 10 év hajtás. Szerintem a lista legvégén lehetek kb. mert hogy az asztmám se került fel még a kartonokra (nem voltam szakrendelésen, 2. hullám közepén lettem rosszul, és azóta tünetmentes), de látva, hogy mennyi ember nem akar oltatni, nem lepne meg, ha holnap hívnának.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Reggel van, elcsesztem amit írtam, mert az ötlet nem a doki hívása volt, hanem a pulmonológiai beutaló használata. Tök véletlen tapasztaltam, hogy a doki el van havazva, egy két kattintásos iktatásig nem jut el, fentebb írtam, úgyhogy én nem baktatom.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Engem is felkeresett a háziorvos, meg is lepődtem. Épp 46 vagyok, sosincs semmi bajom, se magas vérnyomás, se cukor, se elhízás. Részemről úgy gondoltam, h kb a fél ország még elöttem van, a fele huszon éves társaság gatyább állapotban van, mint én. De úgy tűnik, már vége fele járhatnak az önkénteseknek. Komolyan azt hittem, h idén nem kerülök sorra, nagyobb tétben fogadtam volna rá.

No, mindegy, hétfő 11 óra, bajcsy kórház. Gyakorolhatok oroszul. :)

Komolyan azt hittem, h idén nem kerülök sorra, nagyobb tétben fogadtam volna rá.

ROTFL :D Megmondták, hogy húsvétra. Ha a tanárok stb. nem furakodtak volna előre, meg is kapta volna minden regisztrált, aki addig jelentkezett már, amikor ez elhangzott.

Azóta lettek kivételezettek, meg regisztráltak is kb. még pár százezren.

trey @ gépház

Jó, hát a főni, meg a csatlósai már mondtak pár ordas hazugságot, úgyhogy rájuk, sőt, alapvetően politikus szavaira én inkább nem adnék. :) De ez esetben nem sokat tévedett, ezt meg kell hagyni.

Majd arra leszek kiváncsi, h a maradék népeket mivel veszik rá a szurira.

Láttam már elszakadt a cérna nálad a másik topikban. Nem ingerellek tovább, nehogy rád kelljen hívni a krankenautot.

Persze... nincs ... nyugodj meg ... mély levegő ... senki sem furakszik. A soron kívül nem azt jelenti, hogy soron kívül ...

trey @ gépház

Engem is most hívtak, sztem nagyjából életkor alapján mehetnek a listán végig, legalábbis az ismerősök vissza jelzése alapján.

Választhattam Szputnyik vagy az Astra közül. :)

No rainbow, no sugar

Sajnos ezt a politika fogja eldonteni. Mint ahogyan jelenleg az Astra a hűdegonosz, miközben az EU-konform anyagok tízmillióival sosesemmi baj. Véletlen sincs probléma, 0.0001 arányban sem. Nem akarok nagyon konteózni, de ez amikor kérdéseket vet fel, azok nem hasraütésre született hobbi-kérdések.

És akkor van egy WHO akinek immár a kérdését sem hiheted, meg van egy EMA akinek plecsnije politikai vélemények alapját képezi. Mily’ meglepő és mily’ szuper kombó. Végül is mit lehet elvárni ezek után? Egy random állam megy majd a nemzetközi ill. unióközi vízfej után komótosan és pórázon? Jeah, micsoda forgatókönyv. Szlovákia immár a hazai HUN labor-segítséget kéri, mert a hatalmas EMA eddig valamiért a keleti anyagoknál khmm.. lassú, tehetetlen, inkompetens meg a fene tudja. A J&J a legfaszább aaahahah, abból a visszahívott 15 millió a *felcserélt alkotóelemek* okán mindennek odabasz, dehát ennek is előbb lesz megfelelő minősítése, erre fogadnék.

Egyedül van itt minden állam, csak kimondani sem lehet még. Aztán majd felszínre tör a téma, csakhát az pár nemzetnek elég szar lesz.

Emiatt nekem elég lutri mivel lehetne vagy nem lehetne utazni és nem is totóznék vele.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mivel minden ország érdeke a turizmus újrainditása (még a miénk is, Budapestre sok hülye külföldi jó részegeskedni) ezért úgy gondolom hogy az ehhez hasonló politikai viták elcsitulnak és minden EU-ban alkalmazott vakcina megfelelő lesz az utazáshoz, szolgáltatások igénybevételéhez.

Lassan kezdem kivételesnek érezni magamat... vagy csak túl réginek tartanak, és azért Modernazáltak...?

Folyamatosan a fülembe csiripeltek a madarak. Felhívtam a háziorvosom, azt mondta sokan várnak nála oltásra, felírt (szerintem nem), menjünk is tovább, ez is megvolt. 33 éves vagyok, nincs nagy ismert EÜ problémám, csak migrén.

Szerkesztve: 2021. 04. 21., sze – 09:38

Pénteken kaptam az AstraZeneca első adagját.
T=16 óra 50 perc.

T+10 óráig semmit se éreztem az oltásból.

T+10 órakor lettem lázas (nem mértem, épp lemerült a mérőben az elem), de rázott a hideg, erre keltem fel.

T+16 óráig nem tudtam elaludni, annyira fájt a fejem (igazi másnapos fejfájás, amikor annyira fáj, hogy nem bírsz tőle aludni). Mintha egész éjjel whiskyztem volna megállás nélkül.

T+18 óráig aludtam egy rövidet és sokkal-sokkal jobb lett, majd T+24 órakor már csak kialvatlansag miatt fájt a fejem (meg részben azért, mert havernál pálinkáztunk-söröztünk).

Ezután kialudtam magammagam, vasárnap reggel átizzadt pólóban ébredtem, azaz hőemelkedés lehetett, de nem volt annyira para, hogy felébredjek rá.

Semmilyen gyógyszert nem vettem be (lázcsillapítót sem).

T+32 órakor már semmi bajom nem volt.

 

 

Az egésznek az élménye egy igazán durva másnapossághoz hasonlítható, semmi több. Szerencsém volt azzal, hogy pont hétvége kezdete előtt kaptam meg az adagot, így hétvégén lehettem másnapos.