HW Raid Disk Méretváltozás

Sziasztok

Adott egy  HPE Smart Array P410i 2x600GB raid1-el. A raid1 tömb a kezdetekben 2x300 GB diskből épült fel de amikor elhalt egy diszk akkor nagyobbra lett cserélve. 

Az érdekelne, hogy hogyan oldható meg hogy a rendszer a jelenlegi 600GB-ból ne csak 300-gt-ot lásson hanem, az egész diszket. Van erre valamiylen mód a HP raid konfigban? Vagy esetleg megoldható a hpacuclin-keresztűl?

Előre is köszönöm.

Hozzászólások

amikor meg hasznaltam 3ware kartyat ott azt mondta a support hogy mentsem le a raid konfigjat a tw_cli programmal (mar nem emlexem mi volt a konkret parancs) kuldjem el nekik emailban, ezt ok megmodositjak es visszakuldik, majd toltsem vissza a konfigot.

nem ez lett.

neked aztan fura humorod van...

Parancssorból ssacli (korábbi nevein: hpssacli, hpacucli)
Milyen oprendszert / disztrót használsz? Van rpm/deb csomag is belőle.

LVM hiánya nem baj. Fel kell méretezni a partíciót nagyobbra, aztán a partícióban a fájlrendszert nagyobbra. Ez manapság futás közben, reboot nélkül mind megoldható.

Debian 9 a rendszer és már feltelepítettem és konfiguráltam a hpacuclit.

De miért a hpacucli-t? Az vén, mint az országút... Debian 9-en megy a legújabb ssacli is. Itt a repo a sources.list-be:

deb http://downloads.linux.hpe.com/SDR/downloads/mcp/debian/ buster/current non-free

Menet közben hogyan tudom növelni a partíciót?

Debian 9-ben erre a gyárilag szállított partícionáló eszközök is tökéletesen alkalmasak. Pl. az util-linux csomagban található fdisk/cfdisk/sfdisk. Ezek garantáltan működnek, évek óta használom őket online partíció átméretezésre.

"Menet közben hogyan tudom növelni a partíciót?" - attól függ... Ha véletlenül a / csücsül rajta, vagy olyan terület, aminél az OS "fogja" a partíciós táblát, akkor nagyjából sehogy, akkor marad a gparted-es mókolás.
Egyébként partíció töröl, létrehoz, fs átméretez, ha uuid-es a mount, akkor uuid ellenőriz (fstab javít), készen vagy.

olyan terület, aminél az OS "fogja" a partíciós táblát

Ez régebben volt igaz, amíg a partícionáló eszközök a BLKRRPART rendszerhívást használták a teljes partíciós tábla újraolvasására. Manapság lehetőség van a kernelnek az egyes partíciók adatait on-the-fly átadni a BLKPG rendszerhívással. Ezzel felcsatolt fájlrendszerek alatt is át lehet méretezni a partíciót.

Ha a lemez LVM-el van kezelve akkor mondjuk valami ilyesmiből ki lehet indulni. A megnövel vdisk területen vagy új pv-t hozol létre vagy pvextend-el kiterjeszted a jelenlegit, ez után már tiszta sor a kiterjesztés, persze ha XFS van rajta, ha nem akkor értelemszerűen annak a fájlrendszernek a kiterjesztésére használandó utasítást kell használni distro doksi szerint.

 pvdisplay

 vgdisplay

 lvdisplay

 echo 1 > /sys/class/scsi_device/0\:0\:0\:0/device/rescan   ---- vagy valami-

 fdisk -l     ---- új partició létrehozása pv számára ha nincs pvextend.

 fdisk /dev/sda

 partprobe

 pvcreate /dev/sda3

 pvscan

 vgextend centos /dev/sda3

 lvextend /dev/centos/root /dev/sda3

 xfs_growfs /dev/mapper/centos-root

Előtte természetesen backup. Perc esetén nem láttam még adatvesztést, de akkor is csak backup után javasolt mókolni vele.