Okos izzó vezérlésének folyamatos elérése Androidon.

Fórumok

Helly Bulb Duo izzóhoz csatlakozok egy mobillal Androidon, direktben csak az izzóhoz, kikerülve a routert. Most az Opera böngészőt használom erre, hogy IP címén megszólítom az izzót és így tudok mindent vezérelni, ugyanakkor sok esetben, mire létrejön a kapcsolat, eltelik kb 8 másodperc is onnantól, hogy rányomtam a csatlakozásra. Megoldható az, hogy felélesztem a mobilt lezért képernyőből és azonnal valamilyen úton-módon működjön a vezérlő felülete az izzónak a mobilomon, vagy max 1-2 mp múlva? Saját vezérlő appja még lassabb.

Hozzászólások

a lassúságot szinte biztosan a saját hálózatod (hiányosságai) okozzák.

Én HomeAssistant-on keresztül használom, de még így sem lassú, *azonnal vezérelhető felkapcsolás után.

 

* Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy ha fizikai kapcsolóval áramtalanítod, akkor a felkapcsolás után:

- be kell hogy bootoljon a rajta lévő firmware,

- csatlakozik a wifi hálózatodhoz,

- IP címet kér,

- NTP-vel időt szinkronizál

- beállításodtól függően bejelentkezik a felhős szerverébe is.

- megnézi van-e újabb firmware

 

Ezeket szerintem a lehetőségekhez képes igen gyorsan megoldja...

Lassító tényező lehet:

- rossz a wifi jelerősség,

- nincs internet elérése, így NTP és/vagy felhőbe bejelentkezés timeout-ra fut.

- nincs/rossz a  DNS felodlása (IP- vel vagy DNS névvel éred el?)

- a böngésződ nem egyből az eszközhöz csatlakozik

(a feleségem MIUI-ja  pl sehogy nem hajlandó local DNS néfeloldást csinálni)

Amikor fizikailag kapcsolod be, akkor nem kell megvárnia a boot-ot és a kapcsolódó folyamatokat, egyszerűen a beállításnak megfelelő állapotba kerül (last state, on, off) a táb visszatérésekor a világítás. (Nekem Sonoff cuccaim vannak, azokon be lehet állítani, mit csináljon a hálózati feszültség kiessét követően)

csak tippelem, hogy amikor kikapcsol a telefonon a világítás, ezzel együtt megszakad minden olyan folyamat, ami wifi kapcsolathoz köthető (elméletileg) és amikor újra felélesztem a mobilt, akkor elkezdi mind a wifit csatlakoztatni, mind felépíteni klikkelésre az izzóval a kapcsolatot és ezt a folyamatot tartom hosszúnak.

Ha a telefononról kapcsolod ki, az NEM áramtalanítja az izzót, tehát továbbra is megy a Wifi, meg minden.

Összeségében így kellene a gyorsabban reagálnia.

De most látom, hogy lehet te az izzó saját wifijére csatlakozol?... hát azért lassú.

És nem, nem az izzó lassú, hanem a telefonod ;)

 

Csatlakoztasd a saját meglévő Wifi hálózatodra, onnantól a telefonodnak nem kell wifi hálózatot váltania ahhoz hogy vezéreld az izzót.

Amikor fizikailag bekapcsolod az okosizzót, akkor a resetáramkör bebillenti a led-ek tápellátását adó áramkört abba az állapotba, amibe a tápfeszültség megjelenésekor kerülnie kell a motyónak - mellette elkezd bootolni a wi-fis egység is, és ha majd feléledt, akkor fogsz tudni vele wi-fi felől kommunikálni. Szerintem...
 

Gondolom az izzó AP-ként funkcionál ebben az esetben, amire ha a telefonod felcuppan, és "lát egy hálózatot", akkor elkezdi keresni, hogy "merre van a zinternet", illetve a böngésződ is ezt teszi - aztán eltelik pár s, mire rájönnek, hogy backi ez egy zárt osztály :-)
Ha meg nem ap, hanem ad-hoc wi-fi, akkor meg azért - azt ugyanis alkalmanként kell összefütyülnie a két eszköznek, ami megint csak nem "azonnal" áll össze.

Opera (vagy más) böngésző helyett inkább az https://appinventor.mit.edu/  címen próbálkoznék egy saját alkalmazás összelegózásával.

Böngészővel vezérelt saját építésű (hobbi) eszköznél nálam a lassú kiszolgálást az okozta, hogy a böngésző egy fölösleges kérést is küldött a (nemlétező) favicon.ico lekérésére, ami nem volt lekezelve - amíg rá nem jöttem, hogy mi a probléma. Az AppInventorral készített saját alkalmazásnál ez elkerülhető.

Mármint milyen operációs rendszer? Androidról volt szó a topiknyitóban.

A fejlesztés meg online,  böngészőben (Chrome v. Firefox) folyik, annak nem mindegy a Linux?

Feltelepítettem a Chrome böngészőt és 1 mp alatt vezérelhető most már az izzó, ha AP-ben használom a wifit az izzóval a mobilon. Routeren lassabb volt mindig is az elérése.