Ki tudja mi lett a ferencvárosi Black Lives Matter szoborral?!

Fórumok

Mivel Magyarország köztudottan gyarmat- és rabszolgatartó ország volt mindig is, teljesen jó ötlet volt a Ferencvárosban egy kissé sem megosztó, szivárványszínű, Black Lives Matters szobrot állítani. Tényleg, hiszen itt hagyománya van a feketékkel szembeni rossz bánásmódnak:

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint azért fontos az installáció felállítása Budapesten, mert „a rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni BLM-célok ugyanolyan relevánsak Magyarországon, mint bárhol másutt.”

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 04. 02., p – 08:27

Egy "Ostoba vagy Baranyi Krisztina" szoborba beszállnék én is. Releváns ... Az ...

Magyarország emblematikus négerét, Fekete Pákót az ország a tenyerén hordozta, annak ellenére, hogy tanulni jött ide, de aztán Didi éneklésig jutott csak. Ez lenne a feketék elleni erőszak? :D :D

trey @ gépház

Jelentése: a szabdság behódol a buziknak.

> Sol omnibus lucet.

Tulajdonképpen miért fáj ez a szobor bárkinek? Nem fér el? Nem tök mindegy? Krisztus keresztje nevében évszázadokig öltek halomra embereket (inkvizíció, keresztes háborúk, hogy csak az áttétel nélkülieket ideírjam), mégsem bontjuk el őket (helyesen).

Feszültséget szül annak okán, hogy egy irreleváns szobrot állítanak fel, aminek nem elég, hogy a mondanivalója teljesen irreleváns, még geci ronda is. Ha itt a parkban lenne ez a bűn ronda valami felállítva, nekem sem tetszene.

trey @ gépház

Miért bánt az téged, ha valami irreleváns? Vagy épp ronda? Ilyenkor az ember ránéz, megjegyzi magában hogy "hm, ok", majd továbbmegy.

Ha valakit ez olyan szinten zavar, hogy lefestékezi, összetöri, stb. azt jelzi hogy nincs egészséges toleranciája. Erről szól a szobor. Erről szól a Pride is.

Szerintem alig van dolog amiben egyetértünk, ergo minden vitánk/bármi amit gondolok/teszek megosztó lesz neked. Egy halom szobor van, ami megosztó. Mindet bontsuk el? Kezdhetnénk mondjuk a XII. kerületben a nyilasok háza előtti turullal (ami előtt rendszeresek a náci összejövetelek), tömeggyilkos nevekkel. Vagy a Szabadságtéren a szovjet emlékmű, vörös csillaggal stb.

BTW: szerintem virágozzék ezer virág (akár a rohadt is), amíg másnak kárt nem okozol vele. Egy ronda szobor egy parkban leszarom kategória. Nem megyek lebontani, szétb@szni akkor sem, ha nekem nem tetszik, nem értek vele egyet, mert ha valaki szánt rá időt, pénzt, akkor fontos neki, egészségére.

Ezek a marhaságok arra jók, hogy ne érdemi dolgokkal foglalkozzunk: pl. hogy a rohadt drága állam (magas adók), igénytelen szolgáltatást biztosít (egészségügy, oktatás, életvédelem stb.).

Ezek a marhaságok arra jók, hogy ne érdemi dolgokkal foglalkozzunk: pl. hogy a rohadt drága állam (magas adók), igénytelen szolgáltatást biztosít (egészségügy, oktatás, életvédelem stb.).

Tehát, ez nem más, mint Baranyi Krisztina polgármester figyelemelterelése a fontosabb dolgokról? Lehetett volna egy óriási, hupikék Törpapa szobor is. Az is elérte volna ezt a célt és még a gyerekek is örültek volna neki. 

Kérlek, ne.

trey @ gépház

Pedig, de. Pontosan ez a helyzet. Ez egy baromság, cirkusz. Ugyanolyan, mint a Pokorni turulja volt. Semmi nem lett tőlük jobb, de pörgött a karakterszámláló minden weboldalon. Addig sem a fos IX. kerületi óvodákról van szó. (Könnyű belátni, hogy nincsenek csodák: egy kerület vezetésével, még ha te vagy a legjobb a világon, akkor sem leszel országos politikus, nem fogsz szerepelni a hírekben.) Te meg szépen felültél a vonatra, gratula!

(BTW: Törpapa relevánsabb lett volna itthon.)

Értem. Tehát, nem a négerek és buzik jogaiért aggódnak itthon, akik szivárványos zászlókat tűznek ki, meg BLM szobrokat állítanak (remélem nem közpénzből), hanem csak be akarnak kerülni a hírekbe, politikai reklám az egész.

Akkor ez rosszabb mint eredetileg gondoltam. Azt hittem, hogy Karácsony és a többi ezt meggyőződésből és nem politikai haszonszerzésből, szimpla hergelésből, hiányosságok elfedése miatt, figyelemelterelésből csinálja.

trey @ gépház

Aki kimegy a Pride-ra, komolyan gondolja. Neki tényleg fura helyzeteket szül, hogy a magyar jogban fontosabb az, hogy Mari néni mit gondol, mint az, hogy neki élhető élete legyen.

Viszont amikor bármelyik oldal szobrot állít ideológiai alapon, az baromság oldaltól függetlenül. Az csak arra jó, hogy a szoborról legyen szó, a problémák helyett. Ha adóból építették, remélem leverik rajtuk.

Remélem nem úgy érted, hogy itthon is verni kéne a négereket, hogy lehessen utána már valóban alapos indokkal lehessen BLM szobrot állítani.

Mert tudtommal nálunk nem vernek négereket sem polgárok, sem rendőrök sem mások.

trey @ gépház

Mondjuk ha Roma Élet is Számít lenne a téma, akkor még lehetne értelme itthon is. De ezek a srácok még ahhoz is hülyék, hogy egy sablont alkalmazzanak, ha már látták, működik.

BTW: ettől nem lett jobb Pokorni szobra, vagy tehetségesebb a kormányzó párt. Ez csak simán azt jelenti, hogy ez a - legalább a IX. kerületi - csapat is alkalmatlan.

Pokorni a miatt a szobor miatt sírdogál, amit ő maga vitt át képviselőként a parlamenten 2010-ben, a választás után. Megérdemli, hogy Canossát jár vele.

Egyébként ha itt sikerült a cirkusz patternt felismerni, akkor érdemes lenne alkalmaznod az aktuális kormánypárttal szemben is...

Nincs igazából aktualitása. Az egész arról szól, hogy előválasztást tart az ellenzék. Ez ennek egy epizódja. Bullshit bingó. Amik igazán fontosak, azokról már másik topikokban nem értünk egyet. :) Úgy, mint: oktatás, egészségügy, járványkezelés.

A beszélgetésünknek van aktualitása erről a szoborról, amit most állítottak. Így értettem.

Majd még erre a Baranyi nyilatkozatra reagálj kérlek:

„a rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni BLM-célok ugyanolyan relevánsak Magyarországon, mint bárhol másutt.”

Hogy kell ezt érteni? Milyen rendőri brutalitásra gondolt? Milyen BLM célok relevánsak itt is?

trey @ gépház

  1. Magyarországon van rendőri brutalitás és rasszizmus. (Nyilván ezt fehér férfiként ritkábban tapasztalod meg.) Erőszak kapcsán elég csak arra gondolnod, hogy 2006 után nem cserélték le a teljes állományt (nyilván nem is lehet). Rasszizmushoz meg annyit, hogy a menekült ellenes kampány 2015-ben másképp nem is működhetett volna (sok barna ember sétál egy úton...), szóval nem csak a rendőrök, de a társadalom jó része is rasszista,
  2. Egy szivárvány színű szobor nem fogja megoldani ezt a problémát (sem).

Nem igazán. Amit látok:

  • hiperaktív polgármester szobrot állít, mert előválasztás van, kell a hely neki az újságokban,
  • néhány majomban triggerelődik valami és rombolnak: lett hely az újságokban,
  • szerintem mindkét oldal hozta a szánalmast. Ezekből engem jobban zavar az, amelyik szét akarja cseszni a neki nem tetsző képet/szimbólumot, de valóban, a polgármester számító hozzáállása is péklapát pozitív.

Az egész arról szól, hogy előválasztást tart az ellenzék

Tehát tavaly júliusban a kerületi kulturális bizottság azért írt ki egy pályázatot, amelyre benyújtott munkákról novemberben egy kizárólag szakemeberekből álló zsűri határozott, hogy majd az egyik munka idén áprilisban az összellenzéki bohóckodás előválasztás kampánytémája(?) lesz… Igazán előrelátók voltak. :D

lehet, hogy csak simán hülyeség a szobor

A public art egy igencsak sajátos, és baromi nehezen érthető műfaj tud lenni néha. Én hobbi szinten foglalkozom kortárs (képző)művészettörténettel, megértem, hogy a többség nem érti. Az pedig, hogy egy közterületre kirakott valamivel mi történik, hát azt bizony az alkotónak muszáj számításba vennie.

Egyébként a Mi Hazánkról jelen esetben kénytelen vagyok beismerni, hogy nem sík barmok, az elkerítéses megoldás egy zseniális reakció volt – függetlenül attól, hogy a mögé álmodott ideológiával nem értek egyet. Egyébként erről maga a művész is végső soron elismerően nyilatkozott.

Vannak művészek és sarlatánok, akik politikai megbízásokat kapnak, tehetségtelenek, felrántják a zsetont.

Nézd meg Kodolko Mihály alkotásait. Egyformán szereti őket szélsőjobbostól szélsőbalosig mindenki. Ő művész.

A 3d printeres idióta meg sarlatán, aki tehetségtelenségét politikai megrendelésekkel kompenzálja.

Nézd meg Kodolko Mihály alkotásait. Egyformán szereti őket szélsőjobbostól szélsőbalosig mindenki. Ő művész.

Ettől még nem lesz művész valaki. És ennek ellenére sem. Ja, és még csak nem is igaz: https://hvg.hu/itthon/20191125_kolodko_mihaly_miniszobor_usanka_szabads…

A 3d printeres idióta meg sarlatán, aki tehetségtelenségét politikai megrendelésekkel kompenzálja.

E véleményed megalkotása előtt hány művét láttad eddig kézzelfogható közelségből?

"A polgárpukkasztás szerinted művészet?"

A kettőnek  nincs köze egymáshoz, de amúgy lehet az is...

"Nem lehet, hogy szimplán csak a tehetségtelenség kompenzálása?"

Ez inkább a ledöntésére igaz, abban nem volt se ötlet, se stílus.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Valószínűleg nem lesz népszerű itt a hozzászólásom.

Nem Baranyi az ostoba, hanem a náci érzelmű "heteroszexuális, fehér" barmok.

:(

Nem kellene lebuzizni minden négert. ;)

De visszakanyarodva az eredeti témára, az LMBTQ-kurzus által használt zászlóban viszont nem hét, csak hat szín, hat sáv található (eredetileg nyolcszínű zászló volt a zászlójuk - a szerk.). Ugyanis az ibolyaszín lemaradt róla. S fűzzük hozzá, hogy János jelenései alapján a hatos az Antikrisztus, az ördög száma. Innen jön a három hatos, tehát a 666, ezzel áll szemben a 777. Zoom Ez az eredeti Ilyen egyszerű megkülönböztetni tehát a kettőt, mindezen tudás birtokában vizsgáljuk csak meg, a Ferenc téren kiállított plakáton vajon hány sáv volt látható. Ki nem találnánk, hat…
Forrás: https://kuruc.info/r/7/226617/

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Azért nekünk egy szavunk sem lehet annak fényében, hogy a dél-angliai Winchester Egyetemen felállítottak egy életnagyságú Greta Thunberg szobrot. :D

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Egy műanyag szobor ledöntéséhezhez két csapás is kell. Látszik , hogy (papíron) bezárták a konditermek. :)

A vízen az olajfoltnak van ilyen szine. Miért hagyták ki belőle pl. a kéket? Hol a világoskék és hol a sötétkék?

Ledöntötték a szobordöntögetők szobrát. Durva.

Remélem lesz majd egy szivárványszínű "szobrot ledöntő fajvédő" szobor is, hogy kicsit meta legyen...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az az egy biztos, hogy ami nekem nem tetszik, azt jogom van megrongálni, lerombolni, bedeszkázni. Gondolom, ezt elfogadhatjuk tárgyalási alapnak.

Részemről igen, és nincs mit tárgyalni a radikális baloldallal, éppen azért radikális, mert nem tűr ellenvéleményt, nem tárgyal, és felforgató. Nézd meg, hogy tőlünk nyugatra rohadnak és bomlanak a nemzetek, nagyon helyes ha mi foggal-körömmel harcolunk ellene. A baloldalt pénzelik, a baloldal kezében van az oktatás, a média, stb. és most már az utca is. Az utcai megmozdulások a jobboldalt jellemezték, ma már sajnos nem. Hát sürgősen össze kell magunkat kapni.

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Megmondom oszinten, ez a fajta megkozelitese a temanak tetszik.

Tenyszeruen:

Ez a magyar Btk-val nem eppen (pontosabban azzal sem) osszeegyeztetheto.

A politikai szelsosegesek tenni is szoktak rola, hogy mindket szomszed tehene megdogoljon - szoval megfelelo eljarasok azert lesznek erre-arra.

En meg ettol inkabb tavolmaradnek: szelsosegesek ugrattak a masik szelsoseget, engem meg nem erint, mert nem vagyok szelsoseges, szimplan csendben megvan a velemenyem a provokaciorol es a ledontokrol.

" mert nem tűr ellenvéleményt, nem tárgyal, és felforgató"

Ebben a sztoriban a fejvédő (vicces, hogy így hívják magukat, minden szempontból nagyon abszurd az egész :) ) barátaink tűntek pont ilyennek. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"ez fajvédő akart lenni?" 

Igen elírtam.

"A liberális média fajvédőzik, neonácizik, pedig pont ti vagytok kirekesztőek, rasszisták!"

Nekem aztán tényleg semmi közöm a liberális médiához. Meg amúgy szobrokat se döntögetek csak azért mert szines, és/vagy nem értem.

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Tényleg nem érzem problémának. Ha a "művész urat" jól elverték volna, na az problémás lenne. Mindkét oldalon vannak radikális megmozdulások, és hidd el én lennék a legboldogabb ha működne az értelmes párbeszéd, de nem működik, és senki sem fog elsőnek visszavonulni.

Szóval részemről a mérsékelt radikalizmus egy szükséges rossz, és ha a mondandómból kiérezhető az ellentmondás, akkor az azért van, mert bár békére törekvő ember vagyok, de egyetértek azzal, hogy fel kell venni néha a kesztyűt. Egy ilyen szivárványos BLM szoborral nem is lehet mást tenni, csak ledönteni. Az ott nem művészet volt, hanem egy gusztustalan politikai megrendelés!

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Az ókorból eredő ünnepet a keresztények február 14-én ünneplik, ami pontosan egy nappal az ókori Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtti nap. A rómaiak az ünnepet Lupercus és Faunus isteneken kívül az ókori Rómát alapító legendás testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére tartották meg. A pogány ünnep központjában az a Lupercal nevű barlang állt, ahol a monda szerint egy farkas a városalapító két fiúcskát szoptatta.

https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1lint-nap

Szerkesztve: 2021. 04. 03., szo – 11:17

egyértelmű provokáció. Most, hogy ledöntötték majd mehet ismét a szájtépés, hogy itt mekkora a rasszizmus meg a kirekesztés meg a minden. Külön érdekes ugye, hogy a mozgalom aminek a nevével a szobrot fémjelzik amúgy ugyancsak szeret szobrokat döntögetni, szóval ez már amolyan meta-poén.

Várható eszkalálási lehetőségek:

  • minden kerületbe kell rakni egy ilyet (lehetőleg főtérre)
  • dupla ekkora méretben kell visszaállítani, legalább kétszer olyan hosszú időre mint eredetileg tervezték (vagy még inkább állandóra!)
  • hasonlóan ízléses megjelenésű kerítéssel körbevenni
  • {bérelt biztonsági szolálatot|rendőrt|katonát} állítani
  • kamerát felszerelni
  • [..]

Lényeg, hogy: megtörtént ami egyértelműen várható volt és van mivel etetni a sajtót.

ez nem a "Mi Hazánk" hanem vmi egyéb formáció volt. az ő verziójuk: bedobozolás még ötletes is volt: a célját elérte, provokatív cserébe a "művet" nem bántotta.

de ettől tőlem akár 100 évig is ott lehetne

Elérte a célját, így akár már el is tűnhetne ez a vizuális terror :), de szerintem még futnak pár kört, hátha kihergelhető vele még pár szavazat. (bár szerintem a nemzetközi színtéren ebből értékesíthető pontok még fontosabbak mint a helyiek)

Az lenne az igazán durva válaszreakció, ha a Mi hazánk is készítene pár fasza szobrot, és indulna vele pályázatokon... 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A könyvet daráló képviselőnő apoteózisa című alkotás például tízszeres életnagyságban kellene a Kossuth-térre. (Persze lehet, hogy aztán valaki ledönti, mert nem tetszik neki, de hát abban megegyeztünk, hogy ez így oké.)