A Xinuos beperelte az IBM-et és a Red Hat-et UNIX kódok ellopására hivatkozva

Emlékszünk még a SCO-ügyre? Régi HUP olvasók biztosan, hiszen éveken keresztül forgattuk a szemünket miatta ... Valami hasonló kezd kialakulni most is:

Egy Xinuos nevű cég pert indított az IBM és a Red Hat ellen. Egy FreeBSD-alapú, OpenServer 10 nevű termékre hivatkoznak, ami szerintük egy nyílt forrású, UNIX-alapú operációs rendszer. A Xinuos szerint az IBM károkat okozott e RHEL alternatíva termének azzal, hogy kódokat lopott:

C. IBM Steals the Code.

55. Rather than innovating itself, IBM sought access to the Code.

[...]

D. IBM Secretly Copies the Code into its Own Server Operating Systems.

[...]

The  stolen  Code  has  been  copied  without  permission  into  at  least  six  different  updates of AIX (AIX 5L 5.0, 5.1, 5.2, v.6.1, v.7.1, and v.7.2).  For example, an IBM report well after termination of Project Monterey confirmed that the Xinuos “code is now embedded within AIX.”  The stolen Code has also been copied without permission into an AIX environment that runs within the z/OS mainframe operating system (called “Unix System Services”).  And the stolen Code has been copied without permission into an AIX environment that runs within the i midrange operating system (called “PASE”).

 

Az általa vélelmezett lopás részleteit a felperes hosszasan sorolja a periratban.

Hozzászólások

Tegye fel a kezét, aki ezelőtt hallott már erről a cégről és a rendszeréről :D

trey @ gépház

A dátum még március 31. De biztos, hogy nem április 1-i tréfának szánták? 

Vissza kellett térnem, mert a HUP-nak itt még dolga van! Épp' időben jött a hír, már majdnem elmentem! :D :D xD

trey @ gépház

Lényegében az SCO ügy új felvonása, mivel a Xinuos vásárolta fel az SCO-t

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

https://yro.slashdot.org/story/21/04/01/1647259/sco-linux-fud-returns-f…

Mennyiért vásárolta fel az SCO-t vagy abból a Unix jogokat? 
Nem valószínű, hogy nagy összeg volt. Viszont akkor már a IBM is felvásárolhatta volna zsebpénzből, ezzel végleg pontot téve erre a FUD-ra. Szerintem laikus céges döntéshozók számára még mindig van FUD értéke az ilyen mesterséges szarkavarásoknak. 

Ez elég szánalmas, hogy 2021-ben ilyennel próbálkoznak. Mert még egy 70-es évekbeli fejlesztésű rendszerhez megvették a jogokat, és akkor ezzel fognak mindenkit csesztetni még 2399-ben is. Röhej a köbön. Közben meg az van, hogy ezek a Unix-rendszerek annyira egy koncepcióra mennek, annyira minimalisták és letisztultak, annyira szabványosodtak, hogy ha valaki clean room metodikával újra is implementálja, akkor is lesz kódbeli hasonlóság, mivel annyira szög egyszerű unixos toolokat és kompatibilis rendszerhívásokat nem tudsz úgy megírni, hogy egyáltalán ne hasonlítson a kód, módszer, stb.. Ez kicsit olyan, mint mikor a MS a duplakattintás meg a párbeszédablakok levédetésével izmolt.

Arról meg nem is szólva, hogy szerintem az évtizedek során már le is járt a szoftverszabadalmi oltalom a Unixra, akármelyik verziójára, már az eredeti Berkley BSD-kre is. De úgy néz ki, hogy vannak még léhűtő öltönyös-nyakkendősök, akik még mindig ebből akarnak megélni, meg ezen jogászkodni. Ez az SCO mindig is ilyen vicc volt, megvette a jogokat, de nem tudott vele kezdeni semmit, nem tudott normális terméket piacra dobni, innoválni, csak mások zsarolására meg élősködésre használta. Egyszerűen gusztustalan.

Írom ezt úgy, hogy a Red Hat-et is utálom, nem lenne ellenemre, ha perben jól végbélbe lennének cseszerintve. Tehát nem akarom védeni őket sem, mert épp olyan szánalmasak, mint az SCO.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

The  stolen  Code  has  been  copied  without  permission  into  at  least  six  different  updates of AIX (AIX 5L 5.0, 5.1, 5.2, v.6.1, v.7.1, and v.7.2). 

AIX 5L  release date   May 4, 2001

Szerintük tehát a kódot nem most, hanem már 20 évvel ezelőtt ellopták és hasznot húztak belőle...

Ez az SCO mindig is ilyen vicc volt, megvette a jogokat, de nem tudott vele kezdeni semmit, nem tudott normális terméket piacra dobni

Ezzel szemben elég sokáig ha PC-n kellett valakinek UNIX, akkor az SCO Unix volt a fő (vagy egyetlen?) választási lehetőség. Egy idő után persze a Linux átvette ezt a szerepet, de úgy emlékszem, még 96-ban is pl. nem volt Oracle Linuxra (7.1-es verzió rémlik), így ugyan a desktop gépemen Linux volt, de a szerveren SCO, és a program, amit fejlesztettünk, az is SCO-ra készült, (Motif UI) mert nem volt más.

Szerintem simán normális termék volt, annak ellenére, hogy én pl. nem kedveltem túlságosan, a Linuxhoz képest nehézkesnek tűnt.

Pont, hogy amikor a Linux elterjedt és Oracle8 is kijött Linuxra, és hirtelen sehol senki nem vett már SCO-t, mindenki lecserélte Linuxra, akkor kezdték el azt, hogy ha termékből nincs zsé, akkor majd lesz szabadalmakból meg IP-ből.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Igen. Egyszer, valamikor évtizedekkel ezelőtt. Néhány évig, alig néhány verzió, 0 fejlődéssel, kb. semmit nem tettek hozzá. Volt ilyen termékvonaluk is, mivel egyedüliek voltak a x86-os piacon. Ami pont azért volt, mert akkor is jogászkodással monopóliumot kényszerítettek ki. Aztán ahogy írod is, gyorsan beleálltak a földbe, ahogy jött a Linux és a modern szabad licences BSD forkok, 386BSD és társai, amik fejlődtek is. Most meg ehhez képest is eltelt 20-30 év. Az ipar és az IT rég túllépett már ezeken a klasszik Unixon, eredeti BSD-ken, SCO-s cuccokon, ma már ezek csupán történelem.

Sőt, azóta az idő bebizonyította, hogy a Unixnak ártott ez a fajta licencelési mókolás, ezért is van ma Linux helyette mindenhol, amire semmi szükség nem lett volna, ha néhány öltönyös-nyakkendős annak idején nem ezen akart volna jogászkodni a végtelenségig.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 04. 02., p – 14:08

Amikor az SCO kavarta a szart nyílt titok volt, hogy valójában a Microsoft áll mögöttük és pénzzel is támogatja őket. Ami teljesen hivatalos volt, hogy a Microsoft nagy összegben vásárolta az általuk kreált Linux jogosultsági licenceket, amit rajtuk kívül senki más nem vett. Mellette ki tudja milyen rejtett csatornákon folyt a pénz a Microsofttól az SCO-ba, hogy legyen pénz és motiváció a jogi papír-kardozásra. Most ki áll vajon e mögött a UnXis-ról Xinuos-ra átnevezett cég mögött? 

Egyébként az a korábbi SCO nem az egykori nagy unixos SCO volt. A pereskedő SCO szintén egy átnevezés után kapta ezt a megtévesztő nevet. Az valójában a Caldera nevű Linuxos kereskedelmi disztribútor cég volt. A valódi Santa Cruz Operation Tarantella néven működött tovább, még fel nem vásárolta a SUN a 2000-es évek közepén. Szóval Calderások megvették a jogokat, valószínűleg tényleg jó szándékkal, majd nem jött be az üzlet. Repült a vezetőség utána szinte mindenki a Caldera/SCO-tól, a végén már csak jogászok maradtak. És kezdődött a boszorkányüldözés. 

"A Xinuos szerint az IBM károkat okozott e RHEL alternatíva termének azzal, hogy kódokat lopott:"
Ezt biztosan részegen írtad! :D

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A szabadalmi rendszer a mai világban már pont annyira segíti a világot mint amennyire akadályozza is. Az ilyen trollok komoly gondot jelentenek mindenkinek és kötelező vagy fair szabadom megosztás és használat hiánya is. Igaz, ha nem lennének védve a kutatások és eredmények akkor nem érné meg fejleszteni és kutatni sem.

A helyzet ellen egyre több technológiai nagyon nagy szereplő próbált már fellépni, de amíg a trollkodás ekkora üzlet addig a lobbierejük is túl nagy lesz a politikában és itt sajnos nem csak US / EU / UK szabályzásokról, hanem globális szabadalmi rendszerekről van szó. Vagyis minden ugyanígy fog maradni és győz Kína aki szarik az egészre és mindent lemásol amit csak tud.

De nem is maga a szabadalom rendszer ötlete a káros, hanem ahogy a megvalósítása (félre)sikerült.

Hiszen a gyakorlatban láthatjuk, hogy BÁRMIT lehet szabadalmaztatni, ez kizárólag PÉNZ kérdése, köszönhetően az agyatlan bürokratikus rendszernek ami köré épült.

Ráadásuk a szabályok országonként erősen eltérőek, meg van aki simán leszarja az egészet - lásd kína.

A szabadalmi rendszer nagyon régi még Magyarországon is, igaz, akkoriban a világ élvonalában volt a monarchia és a világ egyik legnagyobb hatalma volt minden szemponból. Ezt a rendszert akkor, azokra a viszonyokra hozták létre. Ugyanúgy felülvizsgálatra van szüksége szerintem mint a szerzői jogok esetén mert azt is leuralták a producerek és trollok.

https://www.sztnh.gov.hu/hu/sztnh/a-hivatal-tortenete