Elektronika: Ezt hogyan töltsem?

Egy projektemmel kapcsolatban selejteztem magamnak egy töltéshibás Thuraya XT telefont. Minden funkciója tökéletesen működik, de nem akarja tölteni az akksit, annak ellenére, hogy jelzi a töltést.

Azt mutatja, hogy tölt

Ugyanaz a helyzet az FDU-XT típusú dokkolójával, az USB adatkábelével és a házi készítésű töltőkábelével.

Az 5V-os, USB töltőkábel készítéshez ennek a videónak a második fele adta az ötletet, a gyári töltő egy kicsit drága.

Két akkum van hozzá, egy gyári és egy utángyártott, mindkettő új.

Akku 1

Akku 2

A fent említett orosz videó szerint, és a méréseim szerint is az akku két szélső érintkezője a plusz és a mínusz. Az akku középső érintkezőjén a feszültség 0,04 V-tal alacsonyabb. Ez mi lehet?
A telefon érintkezőin ha rajta van az adatkábel vagy a töltő, az alábbi feszültségek mérhetők. Tudja valaki, hogy vajon miért a középső lábon van a 4,8 V, miért nem a szélsőn?
A cucchoz kapható külső akkutöltő csak a két szélső érintkezőt használja.

Telefon érintkezők 1

Telefon érintkezők 2

Tölt, de mégsem

Az akksit rátéve a töltővel azt írja, hogy tölt, de valójában nem.
A firmware-e a legfrissebb.

Ti milyen irányba indulnátok el? (Tudom, a kuka irányába, de ahhoz túl izgalmas nekem ez a készülék)

Hozzászólások

Valószínű a software felkapcsolja azokat a lábakat ami az akksira rátenné a töltést, de az áramkörből már nem jut el az akku lábaira a tápfeszültség. Szét kellene pattintani, és megnérni hogy mi pukkant el a nyákon.

Apu hasonlo koru telefonjanak bedoglott a toltoelektronikaja (vagy valami, nem nezte meg). Egy tesco gazdasagos LM317-bol, egy TL431-bol, egy - talan 9V-os - random tapbol  meg egy par ellenallasbol csinalt egy aramgeneratoros toltot, ami a 4.1-4.2V-ot elerve "kisontoli" az akkut (szoval onnantol az a stabil aram nem az akkun hanem a TL431-en meg a hozza tartozo ellenallason megy at, es nem tolti tul az akkut). Talan 2-3 ilyen egyseg van parhuzamosan ugyanazon a tapon, es amelyik akku lemerult, azt rateszi. Meg lehetne csinalni szebben is, de kb. ennyi idot meg energiat olt bele, ennel tobbnek nem volt ertelme.

Az akku ismeretlen pinje amugy a benne levo valami azonosito/elektronika adatlaba lehet, gondolom nem huzza fel teljesen a tapra, azert mersz egy kicsivel kevesebbet.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Azt írja az utángyártott akku doboza, hogy az akkuban van "overcharge and over-discharge protection" és "overcurrent protection". Ez akár azt is jelentheti, hogy egy tetszőleges 5V-os USB töltőfejjel, közvetlenül tölthetném magát az akkut, mint ahogy a fenti videóban az orosz csinálja?

Kum Gábor

Nem! Az masra van. A Li-ion (es par masfajta) akku nem szereti a tul alacsony, tul magas feszultseget, valamint ha tul nagy aramot probalnal belole hirtelen kivenni. (A tul alacsony es tul magas homersekletet sem szereti amugy.) Ha rakotsz egy - mondjuk 5V 1A USB toltot, akkor megprobalja egy pillanat alatt raengedni az 1A-t, amivel vagy az elektronikajat nyirod ki (nem erre terveztek), vagy az akkut. Aramgeneratorosan erdemes ezeket tolteni, a legtobb cellat 1A-nel joval kisebb arammal. (1C szokott lenni a cella kapacitasanak megfelelo aram, pl. 3Ah-as akkunal 3A. Ilyenkor nehany C-vel (tipusfuggo, meg szoktak adni) lehet kisutni, rovid ideig birhatja az 5-10C aramot is, es tolteni mondjuk 0.1C-vel - a peldaban 0.3A-rel.. szofisztikaltabb toltok figyelnek az akku homersekletere is, es hogy epp a toltottseg melyik reszen tart - elejen mehet gyorsabban, a vegen atvalt csepptoltesre)

Amugy alin/ebayen vannak ilyen akkutolto modulok, amin van egy mini/mikro/type-C USB csati, egy celIC, meg valami, amire ra tudsz kotni egy 1 cellas akkut. Az neked jo lehet, ha USB toltod van. Pl. itt van egy ilyen, 5 db-ot kapsz kb. 500 ft-ert (csatlakozofajtatol fugg a pontos ara).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Van egy 4,2 V-os USB-s töltőm. Kínai, a fiam drónjának az ilyen akksijait lehetett vele tölteni.
Egy idő után kikapcsol, kigyullad rajta egy led, és nem vesz fel áramot az USB portról.
Ez lenne az elvileg?

A gondom csak az vele, hogy 3,9 V-ig tölti ennek a telefonnak az akkuját, amit a telefon 3-ból 1 egységnek értékel a töltöttségi skáláján.

Kum Gábor

Arra jöttem rá, hogy töltővel is megvan a telefon akkuérintkezőin a ~4,8 V, de úgy, hogy a két szélső negatív, a középső pozitív.
A két szélső között ha ellenállást mérek, egy pillanatra az egyik irányba mutat valami egészen nagyot a műszer, utána már szakadás van.

Biztos vagyok benne, hogy a két szélsőn kell tölteni, mert a telefonhoz kapható külső akkutöltőn csak a két külső érintkező van meg.

Kum Gábor

Én mindig azt hittem, hogy a harmadik érintkező a hőmérő, hogy a telefon tudja, mennyire melegszik az akksi.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Esetleg valami id lab? Pl. regi nokiakba lehetett venni nimh es li-ion akkut is, mindkettot tudta kezelni a keszulek. Gondolom, valamilyen modon ra kellett jonnie, hogy melyik van epp benne.

"Homerot" en inkabb szerszamgepek akkujaiban szoktam latni, nekem a bosch es a parkside li-ion pakkokban is egy 10k ntc termisztor van az egyik lab meg talan a + terminal koze kotve.

Úgy tűnik, hogy nem kontakthiba. A spray sem segített rajta.

Kum Gábor

Nagyobb képek nem voltak? Csak kérdezem :D

Szerkesztve: 2021. 04. 18., v – 16:57

Megnézte egy műszerész. Elment a töltésvezérlő IC. Azt mondja nem nagy ügy, kicserélni.

Köszönöm mindenkinek a tippeket és a segítséget.

Kum Gábor