Fel fogják vásárolni a Digit

Na itt az elmúlt időszak történéseinek a vége:
   https://telex.hu/gazdasag/2021/03/29/4ig-digi-felvasarlas-jaszai-gellert

Hozzászólások

Előzetes megállapodást kötött a...

Elozetes ajnalatot tettek ra, de nem kertek. Olyankor lettek veletlenul a korulmenyek hogy most mar elado.

Szerkesztve: 2021. 03. 29., h – 21:11

Kivancsi leszek, hogyan valtoznak az arak a kovetkezo 1-2 evben ...

Legolcsóbból legdrágábbak lesznek? Megmarad egyáltalán a DigiMobil? A koaxos TV? stb. Kérdéshegyek.

De a legnagyobb:

- van-e alternatíva IPTV nélküli TV-szolgáltatásra,

- olcsó Gigabites netre

- olcsó mobilra olcsó mobilnettel

 

És mindezt úgy, hogy nem érdekelnek a különböző flották.

A DVB-T Az ugye az AntennaHungária, ami kifejezetten nem versenypiaci magáncég... A YT-on meg azért nem minden van fenn, bőven van olyan anyag, amit a TeCső nem tartalmaz, és nem is fog felkerülni oda. A TV ugyanis nem a sorozatok-szappanoprerák-(ál)hírműsorok-reklámok körben mozgó valami, bár a legtöbb csatorna ilyen, de pl. élő sportközvetítések nem nagyon vannak YT-on...

Aztán vettek helyette olcsósz@rt... A kedvenc csatornák közül repültek is - és ugye nem egy évre, hanem jóval többre - mert van rá egy bélásom, hogy ha tényleg 4IG lesz 2021Q4-től a Digi, akkor az ArénaTV bekerül a csomagba - minthogy jó esély van arra, hogy a Digi saját gyártású csatornáinak is menniük kell a váltással.

Méretgazdaság miatt már lehet áremelés. Eddigi "nagy" DIGI most egy MO-only cég lesz. Ennek csak egy része a romániai autópark, amit majd pótolni kell. Át kell alakítani az internetes infrastruktúrát, mert gondolom nem marad meg a romániai RCS&RDS integráció, ahol ők nagy urak. A UPC-Vodafone váltásál hatalmas kavarodás volt ebből. Máig tartanak a rendszeres szolgáltatáskiesések vezetékes interneten. 

A DIGI film (Film NOW) simán veri egy csatornájával a teljes Filmbox dögunalmat. Sőt változatosabb a filmkínálata a HBO-nál. Romániában újabb filmek mennek ott mint a HBO-n. Csupa blockbuster. A teljesen nézhetetlenné vált kereskedelmi tévécsatornák helyett szerintem sokkal jobb abból a pénzből inkább venni Netflix+Film Now-t, vagy HBO+ Film Now-t, vagy akár mind a hármat, de az már több lesz mint az átlag tévé csomag. Plusz ott vannak ingyen mindigtv DVB-T a fta csatornák. Szerintem sokkal értékesebb tartalmat kap az előfizető így mint 150 csatornányi média-hulladék tv csatornával. 

A DigiSport adók lehet megmaradnak, mert a sportnak elég nagy barátja a mai magyar kormányzat. És állítólag a DIGI Sport csatornák színvonalas sporteseményeket közvetítenek. Legfeljebb a neve változik majd. 

Viccen kivul: en (igaz, egesz heten narancsot kellett ennunk Lorinc hazaban) 120 rudiert szervaltam fullos apartmant Balatonszemesen, parttol 300m -re, szamlasan; magyarul: nem kotelezo igenybe venni a nem tetszo uzletemberek szolgalatatasait, illetve nem lesz attol szarabb a balcsi (es semmi mas sem), mert valaki azt mondja, hogy azt kell hogy gondold, hogy Lölö mindent megvett es dedikaltan Te vagy a gonosz targetja. Es ugyanez igaz lenne akkor is, ha barki a jelenleg nem kedvelt oligarcha.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ez nem pelda, hanem tapasztalat. Nem igazan erdekelnek a sajtohirek, mert nem a 444 -re megyek nyaralni. A tapasztalati alapon vett minta (sok ev tapasztalata alapjan) azt mutatja, hogy amit Te olvasol, az netto faszsag, mig az enyemrol szamla van. En ugyanis nem nyaralot/hotelt veszek, hanem szimplan nyaralok. Csaladdal egyutt. Meselhetnek arrol is, mennyit koltottunk itt-ott-amott, szinten a balcsi mellett, de mivel a tenyek -minden tranzakcio kartyaval tortenik- sem erdekelnek altalaban senkit, igy lenyegtelen.  

:)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Itt elek a Balatonnal, hidd el, legszivesebben sirnek.

Nem kell gondolni, egyszeru teny, hogy mindent megvettek. Gyakorlatilag kicsinaljak a Balatont, ahogy mast is.

Csak egy szakertot kell megkerdezni, itt vannak a limnologiai intezetben Tihanyban.

Aki itt el, egesz nap tudna meselni.

Nezd, engem a pihenes resze erdekel. Te is annak orulsz, ha en ott pihenek :)
En sajnos e mogott a vonulat mogott politikai toltetet latok/erzek, ami kurvara nem jo. A mult nyar kulonosen vicces volt, jokat derultem a mu-tiltakozasokon, de: 

  • vagy el kellene vonatkoztatni ettol,
  • vagy ha megsem, akkor tarjuk fel, hogy az elmult 32 evben melyik politikusok mit bizniszeltek ott.

A vegen a merleg az uralkodas intervallumanak megfeleloen egyensulyozodna ki...ha majd igy nezzuk, akkor elhiszem, hogy a to sorsa erdekel mindenkit, nem pedig a sajat politikai nezeteit szeretne megalapozni.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Itt elek 46 eve, de ehhez foghato karokozast meg senki sem csinalt. Elotte is gaz volt sok minden, de ez mar egy masik dimenzio.

Reszemrol ez nem politika, ezek tenyek, egesz egyszeruen rendszerszinten megy mar es eselytelen kuzdeni ellene.

Az elozo kormanyok fasorban sincsenek a mostanihoz kepest. Vagy esteleg tudsz a keszthely kornyeki ertelmetlen fapusztitashoz foghatot mutatni az elmult evekbol ?

Alig talaltam haza, ugy megvaltozott a tajkep.

Nadpusztitas, motorcsonakok, fakivagas, kozvetlenul a parton 1000 tarsashaz, ostoba vizszint szabalyozasok, szennyviz innen-onnan, szabadstrandok kinyirasa, felvasarlasok, ocska vizminoseg, stb...

Csak jelzem h pl az egyik tihanyi strandra mar halando be sem mehet, jo esellyel te sem. Es meg sorolhatnam egesz nap.

Regen is voltak esetek, de ez rendszerszintu es ez rohadtul szomoru.

De akarom. Olyan jó hallgatni a sok magát lliberálisnak képzelő siránkozását. Ne izgulj, a magyar gazdaság érdemi része kéttucatniy multi kezében van és ott is marad.
Azok, akik kivittek 60-70 ezer millirád forint vagyont a rendszerváltás után offshore-ba,  nem zavarnak, ahogy az sem, ha hrhedten korrupt és szarul dolgozó Strabag nyer uniós pénzt, de belehalsz, ha egy magyar cég Magyaorrszágon magyar beruházást nyer uniós pénzből. 

Uniós pénzből, persze. Amiből igen-igen sokat ellopnak - nem véletlen, hogy az EU korrupcióellenes gondolataitól is fél viktátor elvtársad, mint az ördög a tömjénfüsttől...

"a magyar gazdaság érdemi része kéttucatniy multi kezében van és ott is marad" - egészen addig, amig viktor viktorovics viktátor et.-ad nem gajdul meg teljesen, és a gombnyomogató birkáival nem viszi ki az országot az EU-ból... Mert sajnos ebbe az irányba megy ez az elmebeteg barom, és én nagyon nem szeretnék putyinisztán nyugati végén élni...

Dehogy rohad! Hová gondoltok!

Csupán az a UK távozott ebből a semmiképp sem rohadó EU-ból, ami Németország után a második legnagyobb GDP-vel rendelkezett a tagállamok közül.

De nyilván nem rohad és nem komcsik, csak a legutóbbi királya (alias isiász), az Európai Bizottság 2019 végéig regnáló alkesz seggfeje képes volt Marx szobrot avatni. Egyébként az ő elvitathatatlan érdeme a brexit is.

De a másik semmirekellő szoponc, Ursula von der Leyen (épp az EU királynője) is járványkezelés címszó alatt egy kézmosó videóval büszkélkedhet, miközben az EU a kanyarban sincs pl. a UK-hez képest oltás szempontjából.

De kérdezz csak meg német átlagembereket, hogy mi a véleményük a nem rohadó EU-ról!
 

Németország az EU legnagyobb nyertese.

Nem csak azzal, hogy olcsó és viszonylag jó minőségű munkaerővel volt képes kiszervezni a gyártását, valamint piacot szerzett a termékei számára - hanem még inkább azzal, hogy az eurózóna gyengébben teljesítő országai biztosítják a számára azt, hogy a világpiaci kereslet ellenére se értékelődjön fel érdemben a valutája. Ezzel elérte, hogy a világ legnagyobb folyó fizetési mérleggel rendelkező országa - konkrétan magasabb hozzáadott értékkel exportál, mint bármelyik ország a világon, ideértve Kínát is. 

De mint ahogy te sem feltétlenül látod ezt az összefüggést, valószínűleg egy átlag német számára sem látható.

Marx egyébként a közgazdaságtan és társadalomtudományok kiemelkedő alakja, akinek már csak 1883-as halála miatt sem lehet közé a szovjet kommunizmushoz.

UK lakosság 66 millió fő, az EU-ban 450 millióan élnek.

Annyira nem meglepő, hogy egy majdnem hétszer akkora szövetséget nehezebb vakcinával ellátni. 

Marx egy virtigli kommunista volt, ő írta a Kummunista Kiáltványt, tagja volt több kommunista szervezetnek, az pedig, hogy nem tudott a csonthalmok tetejére állni kizárólag annak köszönhető, hogy előtte elpatkolt.

A világon minden kommunista rémuralom Marx “kiemelkedő” tanaira épül (vö. proletárdiktatúra) és csak az első években Ukrajnában éheztettek halálra uszkve 10 millió ártatlan, szerencsétlen embert azért, hogy Marx álma megvalósulhasson.

Az az embertelen, tömeggyilkos rendszer a világon mindenhol hullahegyeket eredményezett, Lenintől/Sztálintól kezdve Pol Poton át egészen Maoig. Pol Pot egyébként a Marxista tanok megvalósítása közben az országa lakosságának negyedét (!!!) irtotta ki.

Világszerte óvatos becslések szerint is százmillió ember lelte halálát a világtörténelem legpusztítóbb szörnyrendszere által. Köszönhetően Marxnak.

Szóval ennek avatott (kínai) szobrot Isiász, akarom mondani Juncker. 

Az EU a lehetőségeihez mérten per capita is a béke segge alját súrolja, jó példa erre a 330 milliós USA, ahol az EU-hoz képest kétszer annyi, közel 170 millió dózist adtak már be. Úgyhogy itt megdől az elmélet.
Abba már bele sem merek gondolni, mi lenne szegény EU-val, ha még pluszban a UK lakosságát is el kellene látnia oltóanyaggal.

Leírom még egyszer: Marxnak semmi köze a szovjet kommunizmushoz.

Semmilyen felelősség nem terheli azért, mert a halála után évtizedekkel egy zsarnoki zsarnoki rendszer használta fel az életművének kiragadott részeit, hogy saját létezését ideologizálja.

A manchesteri kapitalizmustól napjainkig alighanem ugyancsak tízmilliók halálát okozza a tőkének alárendelt gazdasági - társadalmi berendezés.Csak amíg az Ukrán Holodomor mindenki számára megérthető, azt már kevesek képesek befogadni, hogy a magasabb profit, több fogyasztás érdekében nem feltétlenül kell az Afrikai bányákban, vagy távol keleti gyárakban gyerekeket dolgoztatni, vagy éppen tönkretenni a körülöttünk lévő természeti környezetet. 

Én is leírom még egyszer: az összes komcsi rémdiktatúra a kommunista Marx elképzelései szerint épült, a szobrot adományozó Kína is. Személyesen már nem tudott részt venni a lenini/sztálini diktatúrában, mert a gondviselés szerencsére elintézte (de sajnos nem elég korán).

A lényeg pedig az, hogy a gyilkos eszmerendszert kiötlő kommunista mellett az azt népszerűsítő látens vagy felvállalt komcsik felelősségét sem szabad eltagadni!

hagyd, az is egy létező álláspont, hogy a marxi ideológia egy remek rendszer, csak sajnos valahol félúton a nagy kísérletben az implementáció félrecsúszott. Ennek a "félrecsúszásnak" a mértékéről esetleg hajlandóak vitát nyitni.

Én mondjuk ezt a nézetet nem osztom, de szerencsére -még- talán szabad önálló véleményt formálni. Bár azt már meg kell válogatni, hogy azt hol és milyen formában adod közre.

:)

Az, ha valaki marginális fórumokon, esetleg otthon ilyen véleményen van nem zavar (annyira), hisz van, aki pl. Adolf Hitler munkásságát tartja "kiemelkedőnek".
Viszont ha mindezt az EU első embere teszi, akkor már nem hiszem, hogy az illető magánügye, még ha tudom is róla, hogy hibbant.

Én is leírom még egyszer: az összes komcsi rémdiktatúra a kommunista Marx elképzelései szerint épült,

Marx életművéből pont az általa elképzelt társadalom gyakorlati megvalósítása hiányzik. Ez az, ami diktatórikus rendszerekhez és milliók halálához vezetett.
Vagyis azt kéred számon rajta, amit nem írt meg.

Marx életműve egyébként a korát bőven meghaladó, jelenleg is érvényes közgazdasági téziseket állitott fel a kapitalizmusról.

Ezt nem csak én mondom, hanem az összes gyilkos kommunista rendszer önmagát is marxistának tartja. Amúgy nem értem, hogy miért írod ezt nekem, hisz belinkeltem a releváns tartalmat és egyébként is világos, hogy az általa kiötlött rendszer már a korai írásaiban is (szükségszerű) despotizmusként volt aposztrofálva.
“Ez az, ami diktatórikus rendszerekhez és milliók halálához vezetett.”
Bizony ez. Ha ismernéd sátáni munkásságát, tudnád. Kiselőadást viszont már ne tőlem várj!

A legelső linkem a Kommunista Kiáltványról szól. Egyébként ezeknél a következő felépítést találod:

  • téma
  • okfejtés
  • idézet
  • források

A teljesség igénye nélkül:

"Die Kommunisten verschmähen es, ihre Ansichten und Absichten zu verheimlichen. Sie erklären es offen, daß ihre Zwecke nur erreicht werden können durch den gewaltsamen Umsturz aller bisherigen Gesellschaftsordnung."

"...daß es nur ein Mittel gibt, die mörderischen Todeswehen der alten Gesellschaft, die blutigen Geburtswehen der neuen Gesellschaft abzukürzen, zu vereinfachen, zu konzentrieren, nur ein Mittel - den revolutionären Terrorismus."

De ha nem tudsz olvasni, az nem az én hibám, úgyhogy nem fogom az egészet bekopipésztelni ide.

"den revolutionären Terrorismus"

Vajon mit jelenthet.. Virágszedés a réten? Sétálgassunk kézenfgova, szeretetben és békében?

"A proletariátus fejlődésének legáltalánosabb szakaszait felvázolva, a fennálló
társadalmon belül dúló többé vagy kevésbé burkolt polgárháborút
követtük nyomon addig a pontig, amelyen nyílt forradalomban tör ki, és a
proletariátus a burzsoázia erőszakos megdöntése útján megalapítja uralmát"

Marx  megától réthetődőnek tartotta az erőszakot. Aki tudja, menynire beteg, perverz alak volt, az tudja, örömét lelte volna a nevében gyártott hullahegyek látványában.

Marx axiómája:a lét határozza meg a tudatot, egyszerűen a materialista determinizmus, minden, amit csinálunk, a külső hatások eredménye. Természetesen Marx és a kommunisták kivételek az axióma alól, hisz ők belső folyamat alapján (ami a marxi eszme) akarják a külvilágot megváltoztatni, vagyis magának olyan képességet tulajdonít, amit másoktól elvitat.
Többek közt ennek folyománya, hogy pl. a munkaszervezők (kapitalisták) által végzett szellemi munkát nem hajlandó értékképzőnek elismerni (munkaérték-elmélet).

Szóval lapozhatunk, régesrég megcáfolt, életttelen, ellentmodásokkal teli katyvasz Marx életműve.

"Többek közt ennek folyománya, hogy pl. a munkaszervezők (kapitalisták) által végzett szellemi munkát nem hajlandó értékképzőnek elismerni (munkaérték-elmélet)."

Ricardo és Adam Smith sem azt állitotta, hogy a tőkés nem teremt értéket, hanem hogy a munka - tőke nagyon különböző mértékben részesül a profitban, az elosztás mértékén változtatni kell.
18. századot irunk, közteherviselés még nem létezett.

Marx a Tőkében pont ezt a kizsákmányolást utasította el: letette egy egyensúlyelmélet alapjait amelyben a magasabb profithoz több munkás kell (ha az szűkős), aminek az eszköze a bérek emelése.
Ismerős?

A munkaérték-elmélet aból indul ki, hogy a munkásnak járna a munkájával előállított javak értékének EGÉSZE, ehelyett a ténylegesen nem dogozó tőkés csak annyit lök nekik belőle oda, hogy éhen ne haljanak meg legyártsák a következő munkásgenerációt, a profitot tehát egyszerűen einstandolják azoktól, akik ténylegesen előállítják.  Ennél már a 19. század végén fejlettebb modellek voltak, a mai globális világgazdaságra meg még nagyjából szavaink sincsenek, nemhogy modelljeink, ezért van az, hogy klaszikus közgazdaságtant tanuni manapság már annyira sem érdemes, mint a lyukkártyákkal történő programozást. 

UK esetén majd idővel meglátjuk, hogy a politikai blöffből indult brexit lavina jó irány volt-e.
Az viszont tény, hogy a miniszterelnök a vállalkozóktól, cégektől 10 év türelmet kért. Türelmesek ...

Magyar viszonylatban vajon a befizetés - EU lóvék aránya hogy állhat?
Konkrétabban feltéve a kérdést: egy "maxit"-ot kibírna az országunk? Milyen áron?

Gyakran az az érzésem, hogy az országo(ko)n belüli megoldatlan problémák is oka annak, hogy többet várunk el az EU-tól, mint amennyire valójában hivatott.

A közvetlen EU transzferek nem a leginkább lényeges aspektus Magyarország számára. Ez a GDP pár százalékát jelenti. 

EU tagság nélkül alkukat kellene kötnünk a termékek és szolgáltatások exportjára és importjára. Ennek a kimenetele teljesen bizonytalan és a worst case scenario, hogy elveszitjük az export piacainkat, ezáltal kivonul a működőtőke jelentős része az országból. Onnantól Magyarország fizetésképtelenné válna és csőd közeli helyzetbe kerülnénk. 

Nincs sok értelme a UK-t Magyarországgal hasonlítani, ők teljesen más alkupozícióban voltak. 

2021-ben már nincs alternatívája a tagságnak, és való igaz, hogy félelmetes hogy az összes termelői erőforrásunk külföldi kézben van (mi lesz itt 20 év múlva amikor olcsóbb lesz az automatizáció mint a magyar munkaerő?), de az ország jövője már 2004 előtt eldőlt. 

Ide kapcsolódik: miért veszélyes hosszú távú stratégiát az összeszerelő üzemekre alapozni? Jönnek-mennek-robotizálnak.
https://telex.hu/belfold/2021/04/03/ez-volt-az-utolso-dofes-szellemvaro…

Azért az is elgondolkoztató, hogy mennyire centralizálódik a villág, vásárolják fel a cégek egymást. Ezzel próbálj aprócska "ügyes cégként" versenybe szállni. Maximum a morzsákra repülhetsz rá.
Lásd például elektronika ipar:
    Microchip <-- Atmel ... mára az előző felvásárolta a konkurenciát. Alább is az előző felvásárolta az utóbbit. Ezek mindegyike a szakmában ismert cég volt.
    Intel <-- Altera
    AMD <-- Xilinx
    Maxim <-- Dallas
    ti.com <-- LiminaryMicro és sok más
    ...

Valahol nem normális, hogy egy-egy gigavállalatra alapozza a világ a technológiáját. Aztán ha bármi miatt megreccsen, akkor a romokból próbálhat felkelni a világ.

Iskolapélda lehetne a hazai mezőgazdaság elképzelése (MDF 1990-ben): "állítsuk vissza a kisbirtokokat" <--> mára egyre több helyen automatizált nagygépes 7/24 földművelés végeláthatatlan földeken. Hiszen bérköltség nélkül, az mezőgazdasági folyamat fontos heteiben napi 24 órában használva a gépet olcsóbb áruval lehet letarolni a piacot.
Megjegyzem, a nosztalgikus 1 ekés valamivel kimegyek a földre már a 1990-ben sem volt nyerő a nagygéppel ugyanannyi idő alatt lehúzok néhány hektár egybefüggő területet versenyben. Ennek ellenére a kárpótlási jegyekkel az volt erőltetve, hogy minden család kapja vissza a földjét. Jól szétdarabolva ezzel a TSZ nagyparcelláit, ezzel háttérbe szorítva a nagygépes művelés lehetőségét.
A mezőgazdaságon kívül is jellemző volt a nosztalgikus családi vállalkozás irányának elősegítése. Aztán megjelentek a nyugati nagyban gondolkozók, és néztünk nagyokat ahogy néhány év alatt ezek váltak meghatározóvá.

Anno a kárpótlási jegy és a mezőgazdaság kapcsolódó szétverése kizárólag politikai indíttatású/célú döntés volt. Szakmailag (köz- és mezőgazdaságilag sem) totálisan rossz döntés volt . és ezt már akkor is lehetett tudni - de az akkori, a téezsesítésre még emlékező, a "saját földterület jó" bűvkörében élő idősebb szavazókat ezzel meg lehetett fogni. Mondjuk a 2. körben ott volt az a totálisan lila ködben lebegő elképzelés is, hogy majd az így (ismét) földhöz juttatott mezőgazdaságból élők össze fognak fogni, egyfajta új szövetkezeti rendszer fog kialakulni - aztán valahogy mégsem akartak közösködni...

EU tagság nélkül alkukat kellene kötnünk a termékek és szolgáltatások exportjára és importjára. Ennek a kimenetele teljesen bizonytalan és a worst case scenario, hogy elveszitjük az export piacainkat, ezáltal kivonul a működőtőke jelentős része az országból. Onnantól Magyarország fizetésképtelenné válna és csőd közeli helyzetbe kerülnénk. 

Akkor végül is megérte az EU-hoz csatlakozni. Mert, ha "kivonul" a működő tőke, akkor ott vagyunk ahol 30 éve, amikor kiborították a födővizet gyerekkel együtt. Mindent eladtak, elszórtak szarért-húgyért, mert nem kell, majd a nyugati cucc, az valami.   Ezek szerint jelen helyzetben ugyan úgy nincs semmink mint anno tabula rasa után.   Csak kérdezem: Nem pont ez (lenne) a feladat,  hazait / hazai részt tulajdonolni. Venni ? 

Most a magyar termékek az EU-n belül szabadon forgalmazhatók, nem korlátozhatják az egyes tagállamok a piacra kerülésüket. Au EU-n kívülre kerülve például a magyar mezőgazdasági, élelmiszeripari termékek azonnal kiesnének az EU-s belpiacról, és esély nem lenne oda visszakerülni. Az idegenforgalom is kapna egy nagy maflást (vagy ahogy egy nagytudású pohos mondaná, kokit vagy épp sallert), mert ha lehet választani uticélt, akkor ez egyszerűbben elérhetőt fogják választani, azaz unión belül maradnak az utazást tervezők.
A vámmentes áru- és tőkeáramlás megszüntével az EU-s tulajdonosoknak sem lenne érdemes itt gyártatni, illetve itt fenntartani szolgáltatóközpontot - az is menne szépen az unió határain belülre.
Villamosenergia szempontjából van "néhány" határátmenetünk, ami szomszédos EU-s tagállamok felé/felől teszi lehetővé az energiakereskedelmet - nos ez is átrendeződne, hiszen az EU-nak a belpiacát kell elsődlegesen kiszolgálni, ergo mi, mint külpiac vagy kapnánk (és jó kérdés, hogy menniyért) energiát/transzferálást, vagy sem.

Folytassam...?

"mert nem kell, majd a nyugati cucc, az valami" - a probléma ott volt, hogy az ipar döntő hányada jelentős technikai/technológiai lemaradásban volt, hatékonyságban is eléggé gyéren muzsikált (nem annyira, mint a Lada gyár a ruszkiknál - érdemes rákeresni a sztorira, hogy hogyan próbálta az új tulajdonos megoldani ezt...), úgyhogy mindenképp szükség volt tőkére, amiből a fejlezstéseket, a felzárkózást finanszírozni lehetett. De ez igaz a mezőgazdaságra is - igaz ott a két Józsi a kárpótlási jegyekkel tisztán politikai döntésekkel hosszú időre tönkrevágta a mezőógazdaságunkat...

 

Idegenforgalmat nem érintené lényegesen, mert az ország biztosíthatná, hogy EU állampolgárok vízum és útlevél nélkül utazhassanak be, lásd balkáni országok. 

Ugyanígy szerintem a Villamosenergia-termelést sem, szerbek a régió legnagyobb fosszilis alapú áram exportőrei az Unióba (micsoda jövőkép :D). 

Minden másban egyetértek. 

szerintem pl hasznos lenne egy reális vízió:

  • a területi terjeszkedésnek majdhogynem elérték a határait (ukrajna eu tagságának felvetése ugye elég egyértelmű választ kapott orosz részről)
  • a brexit és kapcsán felvetődő kérdésekre kellene válaszokat találni
  • tagállamok ideológiai belügyei helyett lehetne gazdasági és versenyképességi területekre fókuszálni.
  • pl egy terület: Értsd az európai kutatásfejlesztési programok és céges partnerségeket kicsit megkapargatva nem nagyon találsz olyan projektet ami kizárólagelsősorban eu-n belüli erőforrásokra támaszkodik. Valahogy mindig megbújik a háttérben valami külső(elsősorban USA/Kína) szereplő. A probléma pedig az, hogy az esetek jó részében IP függés is van ezektől. És közben persze megy az ilyen és hasonló bullshit: "Europe shaping the 5G Vision".

Nem azt mondom, hogy nincsenek jó ötletek és kezdeményezések, mert azért elvétve akadnak csak erőtlenek és a ráfordított erőforrások kiemelkedően értékes(hosszabb távon meghatározó) eredmények nélkül kerülnek elégetésre.

Ez a másik kedvencem, amikor ilyenektől rettegtek. Meg amikort agymosóitok elhitetik veletek, hogy a világtörténelem legkorruptabb bürokratrikus rednszerének, az EU-nak vannak  korrupcióellenes gondolatai...

Jurová elvtársnő, az euroholhoz biztosa nemrég kottyintotta el, hogy a Magyarország ellen intézett - atombombaként is emlegetett -  hetes számú cikkely szeirnti eljárás idézem: "megfeneklett".

Gondolom, nincsenek gyerekeid, mert akkor magad is így gondolnád,de fáj, nem fáj, a Magyarországon élni, dolgozni és családban gyermekeket nevelni  akaró emberek - vagyis a magyar társadalom felelősséget vállaló része nagy többségben a fideszre szavaz, a legrosszabb, mai történhet, hogy a moslékkoalíció egy jakabpéterrel vagy dobrevklárával az élen, néhány mandátummal többet nyer, mint a fidesz,  és négy év alatt még a 2006-2010-es ámokfutásnál is nagyobb pusztítást végez, és ahogy elvesztették szavazóik kétharmadát akkor, a következő négyéves ciklusban is el fogják.
B verzió - én ebben bízom - a népnek van annyi esze, hogy nem adja molésk kezébe a hatalmat.

A te szavazatodra számíthat a moslékosok, hiszen elvette az orbángyűlölet az eszed.

> a magyar társadalom felelősséget vállaló része nagy többségben a fideszre szavaz

Van gyerekem. 2 is. Magyarországon élek és dolgozok. Felelősségemet szoktam vállalni. Ezzel együtt sem értem, hogy az anonim szavazás eredményéből mi módon tudtál visszakövetkeztetni a szavazók felelőségvállalására. Egy dolgot tudok elképzelni: ez a te HITED.

Viszont viszolygok a bunkó stílusodtól. Mást sem csinálsz, csak fröcsögsz. Mindemellett te beszélsz  a gyűlölet által elvett észről.

Orbán  gecigányozása viszont nem zavar, de hát az ellenzéki szavazóknak már csak ilyen furcsa ízlése van.

Hit != szociológiai felmérések eredménye.

Ha szoktál felelősséget vállani, akkor eleve nem gondolkozhatsz úgy, hogy mindenért az Orbán vagy más poltikus a hibás. 

Nézd, ha szerinted jó, hogy elveszik majd a gyermekek uán járó adókedvezményt, 36%-is kulcssal adóztatják meg a fizetés  300 000 bruttó fölötti részét, szétverjék a CSOK-ot, a babaváró hitelt, nekiálljanak filléreket kiárusítani a nagy nehezen újra állami kézbe került stratégiai ágazatokat, az egekbe emeljék a rezsikötségeket és állami siznten naponta fasiztázzák le azokat, akik ez ellen szót akarnak emelni, akkor hajrá: szavazz a jakabpéterre, dobrevklárára, karigerire, vagy akit eléd löknek a jobikktól a dk-ig mindet tartalmazó "összefogásban".

A szó, amit keresel: hiedelem. A hit inkább vallási fogalom.
A szó , amit én használok: tapasztalat.

A népnek láthatóan jót tenne egy négyéves emlékezetető abból, milyen az, amikor a baloldal van hatalmon, az egyetlen, ami sajnálatos, hogy a nem rájuk szavazók is megszívják.

De felőlem jöhet, ha ez kell nektek, ha elhiszitek ( :D ) , hogy ezek már nem ugyanazok, jöjjön, aminek jönnnie kell.

Hiszem, hogy igazam van.

> A szó , amit én használok: tapasztalat.

Hiába tapasztaltad meg, hogy a király hogyan lett ifjonc Soros-ösztöndíjas demokratából a mostani valója, elhiszed hogy nem fog tovább forogni, ha a zsebe úgy kívánja.

> az egyetlen, ami sajnálatos, hogy a nem rájuk szavazók is megszívják.

No itt végre nem az időgépedet, hanem a ma délelőttig érvényes emlékeidet sikerült előszedned. Persze ez holnapra lehet, hogy elavul. Szerencsére addigra elfelejted.

"Óceánia mégsem Eurázsia ellen visel háborút, Óceánia ellenfele Keletázsia. Eurázsia szövetséges hatalom." (Gy.k: Orwell, 1984)

Az általad "Soros"-nak becézett CIA pénzekből akkoriban a kelet-európai kommuinsta rezsimek felforgatását finanszírozták, Orbánék ebből a pénzből kaptak és meg is dolgoztak érte. Aztán mi történt? Amikor kiderült, hogy A "Soros"- vagyis CIA - pénzekből a továbbiakban az állami vagyon magánszebekbe vándoroltatását kell támogatni, Orbán kiszállt. A CIA képviselője, Soros nem csinált belőle nagy ügyet - befektetett a Fideszbe , és elbukta. Előfordul az üzletben.

A politika a hazudozás művészete : a politikus céljai  rejtettek, ezeket a célokat pedig a poltikai műveletekkel rejtik el. Iskolapéldája: Iliiász 14-edik ének - Zeusz rászedése.  Héra úgy mozgatja Afroditét és az Álom istenét, hogy rá sem jönnek, mi  Héra  igazi célja.  A tömegkommunikáció megjelenésével a poltikai kettős szerkezete hármassá fejlődött - a hazudozást is el kell hazudni a tömegek felé - Orwell az általad idézett mondatában erre mutat rá. Vagyis nem ap oltikára, hanem a poltika kommunikációjára.  Egyébként ha elolvasod az egész regényt, és nem egyszer, legalább három-négyszer, észre fogod venni, hogy ez a sokat idézett mondat  messze nem a regény valódi mondanivalója, ha én kritikát foglamzénk meg Orbénékkal szemben, nem ezt a mondatot venném elő a műből.

Azonban ha valaki érti a politika alapjait, tökéletesen tudja, hogy mit sem számít már Ferenc az ellenzék valódi vezetője, és az is marad, amíg él. Naná, hogy azt hazudja, ő már mit sem számít, profi politikus. Az előválasztásokon elindul Gyurcsánybáb1,  Gyurcsánybáb2.. GyurcsánybábN, aztán valamelyik csak megnyeri, és majd előadja ynilvánosságnak, amit Feri titokban diktál neki. Nem adhat mást, csak mi lényege, tehát Feri politikája nem lehet más, mint amit 2004-2010 között tett, a káosz legyártása, mert ő a káoszban, a zavarosban szeret halászni. Csakhogy: és itt kapaszkodj meg: ehhez még hatalomra sem kell kerülnie, így számára nem fontos a 2022-es győzelem.

Ha tudni akarod, mit hoz a jövő, nincs szükséged időgépre, mindössze emberismeretre, politikai ismeretekre és tiszta fejre van szükség. Éppen ezért plántálják belétek az orbángyűlöletet, a gyűlölet erőt ad, de elvakít, és a falhoz rohantok, teljes erővel.

Ha többet akarsz tudni a politikáról, történelemmel kell foglalkozni. A politika a jelen történelme, a történelem tehát a múlt poltikája. Thukidüdész, Plutarkhosz, Szun Ce , Kautilya, Macchiavelli -  ha őket nem oilvastad, körülbelül annyi esélyed van megérteni a politkát, mint 3d szimulciós programot írni mátrix matematikai alapismeretek nélkül. Akkor annyira jutsz, mint ezzel az Orwell idézettel - még az sem világos, hogy ez nem a köpönyegforgató politikára utal, ez az aktuális poltikai lépésekhez (vagyis hazudozásokhoz) igazított poltikai kommuikációjára utal - A Nagy testvér kitaláóinak politikája ugyanis a regényben  nem változik, függetlenül attól, hogy éppen kivel állnak ténylegesen háborúban.

"nekiálljanak filléreket kiárusítani a nagy nehezen újra állami kézbe került stratégiai ágazatokat" - Azért én pl. az energiaszektor egészét szívesen látnám szorosabb állami gyeplőn, mint lölőnél...
"az egekbe emeljék a rezsikötségeket" - hmmm... a piaci energiaárakat tekintve a "rezsicsökkentett" árnál kedvezőbb áron is lehetett volna adni...

Hit, vagy inkább hiedelem="elveszik majd a gyermekek uán járó adókedvezményt, 36%-is kulcssal adóztatják meg a fizetés  300 000 bruttó fölötti részét, szétverjék a CSOK-ot, a babaváró hitelt"

Illetve nem hit/hiedelem, hanem tökéletesen bemagolt fud a pártirodán kapott borssúrából. Az adókedvezmény egyik oldalról jó dolog, másik oldalról viszont többek szerint problémás az adórendszert és a szociális támogatásokat összemosni. A többkulcsos SZJA is lehet jó eszköz, ha és amennyiben a fogyasztási jellegű adóterhek csökkentésével jár együtt. A csok, meg a babaváró meg a hasonló szociális támogatás is átalakításra szorul - nem minden esetben azok kapják, illetve azok jogosultak rá, akiket valóban segíteni kéne.
 

Nem Te vagy az első ember akitől ezt hallom. 

Van ismerősöm, aki arra panaszkodik, hogy "valaki" felvásárolta a telkeket a településen, minden növényt kiirtott, minden fát kivágott, hogy szép, új épületeket húzzon fel citrusfákkal. A madárpopuláció tkp. megszűnt létezni, 3 éve elviszik a kártevők a termést, úgyhogy permetezhet ezerrel. 

Közben megy a sírás, hogy a belső égésű motorral szerelt járművek mennyire szennyezik a környezetet. 

Azért én még emlékszek az ajkai vörösziszap katasztrófára. Ahhoz képest a Balaton környéke kifejetetten jó állapotban van.  Ja tudom, az balos sztori, az rendben van szerintetek, gondolom, a Zorbán a hibás azért is.

Itt lakok nem messze a tótól , hagyjuk már azt a mesét, hogy nem járhat a köznép strandra.  

Azt mondod, hogy az építőipar (vállalkozóstul, kivitelezőstül, építészestül, hatósággal együtt) az elmúlt x év alatt vált olyanná amilyen?

Értsd: pénzért minden van, a felügyelő hatóságnál aki nem akarja elfogadni a kenőpénzt az inkább feláll, mert a pénzemberek többen vannak? Mert amiket 1. kézből hallottam ott az jött vissza, hogy romlott a helyzet pl a műemlékvédelem bezúzásával, de amúgy csak az változott, hogy vörösbárók helyett naracsbáró (vagy azok valamely embere) szól oda / jelentkezik be előre..

Természetvédelmi területek szétbarmolása önnmagában megint csak nem újkeletű dolog. Ahogyan a kulcsos&/túrista házak, természetjáró egyesületek, ifjúsági egyesületek tulajdonának khm érdekesnél érdekesebb történetei is folyamatosak 90' óta.

Szóval nem vitatom azt, hogy van baj mindössze jelezném, hogy a folyamat nem egy választást követően kezdődött, hanem elég rég velünk van sajnos.

Természetvédelem hiába került bele az új Alaptörvénybe is, teljesen háttérbe szorult.

Nincs már önálló környezetvédelmi minisztérium, megszüntették az ombudsmant, ha kell kiemelt beruházássá nyilvánítással simán átlépnek a környezetvédelmi szabályokon (ilyen a Balaton beépítése is).

Minden másban, ebben az aspektusban is egy sokkal rosszabb országot hagynak maguk után, mint amit átvettek. 

Nincs már önálló környezetvédelmi minisztérium, megszüntették az ombudsmant, ha kell kiemelt beruházássá nyilvánítással simán átlépnek a környezetvédelmi szabályokon (ilyen a Balaton beépítése is).

Ebben egyet értünk: nem változtattak a folyamatokon, az építőipari lobbi és a vállalkozók bármit megtehetnek:

  • ha pénz van minden van :) (értsd pl építkezés környezet, táj, településkép stb kárára) - De ebben azt is fontos látni, hogy ez nem párttagok és köreik tevékenysége, hanem hivatal(ok) vs tőke érdek. Ebben a jelenlegi kormányzat felelőssége ott van, hogy nem nyúlt bele erősen és nem kezdte el beszabályozni az építőipart. Sőt pont ellenkezőleg: építési engedély nélküli építkezés utólagos "jóleszígyaz" eljárás bevezetése is hozzájuk fűződik ha jól emlékszem. Persze ennek a másik oldala, hogy amikor ezeket elkezdték akkor épp szarban volt az építőipar és azt próbálták felpörgetni. Az biztos, hogy ez sikerült, "nem kicsit, nagyon is". Sajnos túlzottan is

Minden másban, ebben az aspektusban is egy sokkal rosszabb országot hagynak maguk után, mint amit átvettek.

Na ezt a kijelenítést így már nem tudom 100%ig a magamévá tenni. Ez a végletes gondolkodás a fanatikusok sajátja. A te kijelentésed a "minden amihez nyúltak szar", az ellenpontja a "minden amihez nyúltak tökéletes". Amíg az ilyen jellegű -sűrűn érzelmekkel teli- hozzáállás az uralkodó addig szerintem nem lesz semmiféle érdemi közbeszéd és elássuk a normális dialógusok lehetőségét is.

Csak egy példa: a kocsmákban / vendéglőkben dohányzás korlátozása, szabályozása anno pl szerintem egy jó húzás volt tőlük.

Röviden: nem.

Hosszabban:

Ajánlás van, teljesen véletlenszerű, hogy ebből melyik kormány mit fogad meg és mit nem, a skálán mennyire szigorú korlátozásokat hoz és milyen büntetési tételt kire terhel. Itthon egyértelmű: a hely üzemeltetőjének elemi érdeke megoldani, hogy ne dohányozzanak.

És ez egy olyan ágazat ahol azért komoly pénzek mozognak és akad lobbi mögötte :).

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/tobacco/docs/smoke-free_…

https://ec.europa.eu/health/tobacco/smoke-free_environments_en

Tagállamonként részletezve:

https://www.spottedbylocals.com/blog/is-it-allowed-to-smoke-in-europes-….

"Amíg az ilyen jellegű -sűrűn érzelmekkel teli- hozzáállás az uralkodó addig szerintem nem lesz semmiféle érdemi közbeszéd és elássuk a normális dialógusok lehetőségét is."

Az elmúlt 10 évben, jó eséllyel az életem hátralévő részére (legyen 30 év) bebetonoztak egy társadalmi - gazdasági - politikai berendezkedést.
Ez a berendezkedés szembemegy azzal a mintával, amit a létező világok legjobbika, vagyis a fejlett nyugat követ.

Késélre menő vitát lehet folytatni valami aktuálisan tematizált kérdésben, de nincs már értelme a valódi politikai diskurzusnak, mert a fent említett keretek megváltoztatására semmilyen reális esély nincs.

Pátoszosan:

Valójában akkor, 2010-ben vette el tőlünk – mai fiataloktól – a jövőnket az Orbán kormány. Ezért a hatodik koporsóban nem csupán a legyilkolt magyar demokrácia, hanem a mi elkövetkező húsz vagy ki tudja hány évünk is ott fekszik.”

Csak egy példa: a kocsmákban / vendéglőkben dohányzás korlátozása, szabályozása anno pl szerintem egy jó húzás volt tőlük.

Az EU ajánlás már 2009-ben megszületett, abban igazad van, hogy a Fidesz ezt korán implementálta.

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/tobacco/docs/smoke-free_…

Az egy dolog, hogy implementáltak valamit, de hasonlítsd össze, hogy hol és mit :). Itthon az egyik legszigorúbb rendelkezés született. Azzal együtt, hogy erős dohányos barátaim teljesen ki voltak akadva rajta, volt közülük is aki szerint (5-6 év elteltével) ez pl kifejezetten jobb helyzetet teremtett.

**

Hű sok dolgot állítasz néhány mondatban, kicsit szétszedném ezeket:

Az elmúlt 10 évben, jó eséllyel az életem hátralévő részére (legyen 30 év) bebetonoztak egy társadalmi - gazdasági - politikai berendezkedést.

Kaptak rá lehetőséget egy saját magát többszörösen tökönlövő "ellenpont"-tól. Azóta mivel nem volt érdemi ellensúly lavinaként sok dolog megindult.

Van más fejlett ország is, ahol elég rég óta ugyanaz a miniszterelnök és kb minden botrányt túlél, most is újrázott (Hollandia). Ott annyi a különbség, hogy az ideológia a patkó másik szárnyát fedi le a hazaihoz képest, de a működését tekintve (nincs érdemi képviselete az eltérő hangoknak stb)

Szerintem bármilyen helyzeten lehet változtatni. Most pl a covidból eredő plusz frusztrációk és a korábbi erős közösségek teljes újrarendeződése(erőteljes fellazulása, helyenként szétesése) olyan szinten keveri az esélyeket, hogy bármi megtörténhet.

2005ben senki sem gondolta volna, hogy az akkor regnáló posztkommunista rendszert le lehet cserélni. Szerintem ott siklik ki a dolog, hogy túl sok mindent közvetlenül pár politikus működéséhez.

Persze iszonyatosan sok pénz és erőforrás felett diszponálnak, el tudnak tolni hangsúlyokat stbstb, de mint önkéntes szervezetben aktív résztvevő azt tudom mondani, hogy amirre pár embernek akarata van azt meg tudja csinálni. Legyen szó pl arról, hogy a poros földút helyett legyen kultúrált aszfaltos utca, épüljön játszótér, legyen a környéken élő hirtelen megnyomorodott családos embernek állása. Sokan ezekre a húsbavágó dolgokra szavazatvadászoktól várják a válaszokat.

Még jellemzőbb, hogy saját élet helyzetük javításának, boldogulásuk zálogának tekintik az adott regnáló kormányt. Ha fogalmazhatok így: a (közösségi& személyes, fizikai és szellemi síkon) megváltást várják pártoktól.

***************

Ez a berendezkedés

Melyik? :)

*****

szembemegy azzal a mintával

*****

Mely mintával?

*****

a fejlett nyugat

Mennyire kell nyugati irányba tekinteni?

  1. Milyen konkrét vívmányokat hiányolsz ami  a nyugati társadalom/mak-ban kifejezetten jól működik
  2. Szerinted mi a társadalmi változások és egy adott politikai hatalom gyakorló ideális viszonya?

 

Késélre menő vitát lehet folytatni valami aktuálisan tematizált kérdésben,

Egy vitának számomra az az elsődleges célja, hogy megismerjem mások véleményét és persze ha olyan a helyzet esetleg én is előadjam a sajátomat: ezzel gazdagítva egymást. Ehhez szükség van nyitottságra, bizalomra és értelmes vitapartnerekre :). Ha esetleg tud is szenvedélyes lenni egy vita az -szerintem- kifejezetten jó: azt jelenti hogy a felek hatást váltanak ki egymásból: ellenkező esetben a falnak is beszélhetnének( jelenleg szerintem viták helyett inkább ez jellemző: zárt térben, hallgatóság nélkül is nyugodotan felolvashatnának egyes felszólalásokat, hasonló lenne a végeredmény).

de nincs már értelme a valódi politikai diskurzusnak, mert a fent említett keretek megváltoztatására semmilyen reális esély nincs.

Ezt nagyon szomorúan olvasom. Szerintem a politikai diskurzus színtere az emberek egymást között és nem [politikus <--> politikus] vagy épp [politikus <--> polgár].

Sokan keverik ezt a tevékenységet azzal mint amikor két idős ember összeül és mindenki elsorolja, hogy hova raktak protézist, mijük fáj épp és mennyire és amúgy mennyi baj van a világban. Ez is egy fontos kapcsolódási lehetőség, ahogyan az is amikor a pletykahíradót továbbítják.

De semmiképp nem keverném össze ezt a siránkozást a politikai diskurzussal.

Ha egyszer fontosnak tartott megoldandó ügyeink vannak, akkor azokra a megoldási lehetőségek megvitatása, alternatív lehetőségek kiötlése a polgárok feladata.

Ha ilyen vitákat lefolytatni értelmetlen akkor nem tudom elképzelni milyen rendszert tarthatsz jónak :).

Hol olvastad, hogy a vörösiszap katasztrófa oké? Egyik sem oké. Sem az, sem ez. Tökmindegy, hogy bal vagy jobb oldal. Csak nekem van abból elegem, hogy valaki mindig szétlopja ezt az országot? 

Megy az acsarkodás mindkét oldalról, hogy mit köszönhetünk meg országunk vezetőinek és mit nem. 

A kormány, mintha valami tündérmesében élne: világméretű vírus tarol minden országban, miközben itthon drasztikusan hozzányúlnak az eü dolgozók munkaszerződéséhez, minek következtében felmond 5500 eü dolgozó, ami nem baj, mert így is vannak elegen, de mivel nincsenek elegen, ezért a rezidens orvosokat is befogjuk a vírus ellen, majd inasoknak hívjuk őket, de így sincsenek elegen, ezért önkénteseket toborzunk. 

Ellenzék: Ezt inkább nem is minősíteném. Gyurcsány Ferenc, mint kutyáknak odadobott csont vergődik, hogy majd ő kihúzza a sárból az országot, egyáltalán mi a bánatot keres még a politikában? Egy végletekig lejáratott ember. Mindeközben Hadházy visszavonult jobbik pártelnök a háttérből, mint a kerítés mögött a pitbull villogtatja metszőfogait.

Az emberek: Ez a jobb, nem, az a jobb. Az egyik Gyurcsányba, libsikbe, Sorosba, nemtudommibe kapaszkodik. A másik oldal a Mészáros, Rogán, Orbán háromszögben gondolkodik és közben torokra megy. 

Én komolyan mondom, nem értem ezt az egészet már. Kicsit hasonlít egy szappanoperára vagy egy tragikomédiára, nem is tudom. 

Miert rangatod ide a politikat allandoan ? A jelenlegi kormany volt hatalmon a vorosiszapnal, vagy az nem szamit ?

Vonjak felelossegre akit kell, fizessek ki a karosultakat. Jol sikerult ? Asszem nem.

Felvasaroljak a kempingeket/szabadstrandokat, stb... Tihany, Plage 18, majd latogasd meg. Csak ne csodalkozz, ha nem leszel eleg jo oda.

"Vonjak felelossegre akit kel, legi kormany volt hatalmon a vorosiszapnal, vagy az nem szamit ?l"

Ja, hogy nem érted a demokrácia alapjait. A bíróság hozott ebben a kérdésben is ítéletet , nem a kormány.  Ahogy a károkozónak kellene fizetnie a kártérítrést, nem pedig a kormánynak közpénzből (akik Dobrev Klárika családtagjai egyébként). Mellesleg nagyságrendekkel jobban kezeleték a szitut, mintha az MSZP-SZDSS tette volna, de mindegy, régen volt.

Ezek szerint két Balaton van, amelyik mellett én élek, ott 2010 leőtt is volt nádpsutítás, motrocsónakok, közvetlen a parton épületek.  
Az is izgalmas történet lehetne, kik és hogyan szerezték emg a privatizáció idején az állami/párttulajdonban lévő ingatlanokat, de at nyilván nem elemezzük, mert kiderülne: a legnagyobb tolvajt még mindig úgy hívják: baloldal.

"En sajnos e mogott a vonulat mogott politikai toltetet latok/erzek"

Rosszul látod/érzed. Engem nem érdekel, hogy narancs, piros vagy vörös az épület, amiben nyaralok. Nekem azzal van bajom, hogy tönkreteszik az élményt, az ottani élővilágot. Nem tudom átadni a gyerekeimnek azokat az élményeket, amiket én ott gyerekként szereztem. Profit maximalizálás megy, bérelj árnyékot, gyepszőnyeget, kiírtját a nádast, több állat lakóhelyével együtt. Már várom, hogy mesterségesen fűtsék a Balaton vizét és télre fedjék be az egészet, nehogy már csak nyáron legyen bevétel. 

A legnagyobb bajom az, hogy mindenhol ez megy. Ész nélkül építik a társas házakat, mert pénzpénzpénzpénzpénzpénzpénzpénzpénzpénz. Nem csak a Balatonnál, mindenhol. Én olyan helyet keresek, ahol a gyerekek mezítláb járnak a fűben, mert az állítólag egészséges.

Ebben szerintem semmi politika nincs. Az, hogy mindezt politikusokkal össze lehet kötni, az csak a véletlen műve (?) 

Megfelelő mennyiségű mintánk van arra, hogy a Digi esetében is erre a következtetésre jussunk SZERINTEM. 

Várható volt. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Es meddig fognak dolgozni a Digi irodajaban?

(Igen, ez egy magaslabda egy szovicchez) :P

Akkor már inkább vitték volna a T-Systemet :(

Elvileg így már lesz pénz, fegyver, paripa a két multi ellen. Hogy akarat lesz-e hozzá, az már más kérdés. Majd meglátjuk. Mondjuk a vak is ezt mondta, aztán mi lett belőle?

Ezek lassan megveszik az egész országot, a magyarok meg tapsolnak nekik.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Meg nem talalkoztam olyan portugallal, aki elegedett lett volna a kormanyaval akar egy picit is. Ertem a koltozest. Foleg a tengerpartot. De a politikai okbol koltozesnek mindig az a vege, hogy "a masik orszagban is szar a rendszer". Akarmennyire is "ilyen szar is csak Magyarorszagon van" volt a kiindulasi allitas.

A magyarok megveszik Magyarországot. Ez valóban új, de főleg szokatlan

 

Nem ezt szokták magyarkodásnak hívni?

Szerinted hány embert érint a "Magyarok"?!

Szerinted ez tényleg jó lesz minden magyarnak? Neked miben lesz jobb?

Szerinted miért váltott, aki tehette erre a szolgáltatóra? Pedig ott van a MAGYAR Telekom, a magyar kisebbségi tulajdonú Telenor is?

2021-ben az a legfontosabb kérdés, hogy MAGYAROK birtokolják-e a szolgáltatást? Nem pedig az, hogy hogyan teremtsünk olyan "normális" jogi és gazdasági környezetet, ahol mindenki megelégedésére _bárki_ tud üzemeltetni bármit?

Nem ezt szokták magyarkodásnak hívni?

Nem, ennek a szónak semmiféle jelentése nincs.  Megbélyegzésre használják, ha elfgyott az észérv, mondjuk én csak röhögk rajta.

 

2021-ben az a legfontosabb kérdés, hogy MAGYAROK birtokolják-e a szolgáltatást?

Egyáltaán nem olyan lényegtlen kérdés, mint amennyire te ezt sugallni akarod. A magyar cégek magyarokat alkalmaznak és a magyar gazdaságba fektetnek vissza.

 Nem pedig az, hogy hogyan teremtsünk olyan "normális" jogi és gazdasági környezetet, ahol mindenki megelégedésére _bárki_ tud üzemeltetni bármit?

Ilyen környezet nem létezik, különösen nem egy olyan oligopol piacon, mint az ISP-k világa. 

Lemaradtatok a hatvans-hetvenes évek neoliberális lózungjai szintjén. 

Ja, és a tetvek biztos külföldi gyártású switcheket használnak, nem magyart.

Ne viccelj már.

Sok magyar embernek adtak munkát, és sok helyen, ahol eddig Telekom monopólium volt az internet szolgáltatás, versenyt teremtettek.
A mi városunkban pl. mikor megjelentek,  9900Ft-ot fizettem 30Mbit-es netért + TV-ért. 2 hónapra rá az addigi 30Mbit-et 100Mbit-re emelte a Tcom ugyanazért a pénzért. (Nem is szólt, csak észrevettem, hogy gyorsabb lett.) Vajon miért?
 

Érdekes, hogy a gödi Samsung nemzetstratégiai fontosságúnak lett minősítve.
Sógorom ott dolgozik, azt mondja néha alig hall magyar szót, mert a kollégái fele ukrán. Ezek után nem értem az érvelésed.

Mindenki hazafele termel, nincs ebben semmi. Sot, elvarhato. Csak ne csinaljunk ugy, mintha az IT drotos reszenek eddigi legfaszabb helytartoi szupercukik lettek volna, mostmegmarnem, mert lölö. Ha itt termel, itt adozik es itt fekteti be a nyereseget, akkor edes mindegy, ki az.

Mellesleg: Az altalad emlitett cegeknel nem lattam adooptimalizalt ceges autokat.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Engem nem érdekel, hogy ki veszi meg, csak az nem tetszik, ahogyan.

Eddig folyamatosan szopatták őket, most, hogy elég nagyra nőttek, hirtelen  jön egy kedvező felvásárlási ajánlat.
A következő frekvencia árverésen valószínűleg nem lesz már kizárva a Digi, sőt, lehet, hogy szép pakkot fognak megvenni.
Meglátjuk mi lesz.

 

Az adóoptimalizálást meg mindanki úgy csinálja, ahogy tudja. Van aki kihasználja, hogy közel van az anyavállalata, és külföldi rendszámmal futtatja az autóit, és van aki kihasználja a politikai kapcsolatait, és számára kedvező szabályozások születnek egy egy yahtos nyaralás vagy helikopteres vadászat után.  Természetesen ezek nem tények, csak a vad fantázia szüleményei.

Ha ennyire szopatta oket a hatosag, akkor miert nem fordultak mindenfele jogorvoslatert, illetve ha igen, akkor annak miert nem volt eredmenye reszukre?

Tovabbmegyek, nem csak magyar birosagok leteznek es kulfoldon ritkan komaljak a magyar donteshozatalt, magyarul ha minden tiszta lett volna, siman nyernek.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Folyamatosan fellebbeztek, semmire nem mentek vele.

"Tovabbmegyek, nem csak magyar birosagok leteznek"

Magyarországi gazdasági ügyekben, mint ez, csak magyar bíróság dönt, kivéve amikor EU-s jogot sért.
Az nem sért EU szintű jogot, ha egy szolgáltatót a hatóságok kicsit gyakrabban vegzálnak mint a többit.

Még az egyébként ellenzéki elfogultsággal nem vádolható HWSW is így ír a címoldalon: "Eddig bírta a szolgáltató a szembeszelet, jöhet a tulajdonosváltás"

Tovabbra is ugy gondolom, hogy ha minden rendben lett volna, akkor elmehettek volna a falig. Ha akartak volna. Olyan uzleti veszteseggel, ami nekik van, csak egy plusz koltsegtenyezo lett volna egy birosagi per. 

Az EU-s jog pedig biztosan kiterjed az ilyen tipusu kozszolgaltatasra (nem, nem neztem utana, de a tisztessegtelen szabalyozoi gyakorlat tuti tamadhato). Ha minden masra van hetestzikkely, akkor erre is. Ilyen alapon mar reg kiverhettek volna az osszes tavkozlesi multit az orszagbol, es tuti volna ra szandek is...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

zwei: "sokkal keményebben azért nem lehet beleszállni a Telekomba, mert az nem túl jó üzenet lenne az egyébként szintén itt dekkoló egyéb nagy német multicégeknek."
orban: na, fogd meg a söröm....

 

egyebkent szerinted a kulfoldi kiskereskedelmi cegek kipaterolasanak terveben az aldival es a lidlvel kiveteleznek majd?

egyebkent szerinted a kulfoldi kiskereskedelmi cegek kipaterolasanak terveben az aldival es a lidlvel kiveteleznek majd?

Szerintem a Lidl nem egy súlycsoport az Audi, DT, stb. cégekkel. Másfelől a magyar választók nagy része elég árérzékeny, én feleslegesen nem piszkálnám a budget élelmiszerláncokat. Az Auchan ugye létfontosságú vállalat, azzal a közeljövőben szerintem nem lesz szívózás. Mi marad? Spar, Tesco? Utóbbinak már kb. úgyis mindegy, így is üresek a polcok akármikor megyek. :)

A borsodi C tipusu allampolgaroknak is sikerult, nemde? Sokkoloan naiv vagy, ha azt gondolod, hogy a magyar allam a nemzetkozi szerzodesek altal kijelolt birosagok felett all. Vagy csak meg akarod magyarazni a megmagyarazhatatlant: hogy a digi valoban elb..szott valamit.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Mint ahogy fentebb mar emlitettek de ugylatszik atsiklottal felette: frekvenciapalyazatok, NAV vizsgalatok, media tanacs birsagok, stb. stb. stb. nem unios hataskorobe tartoznak. Ugy bassza meg a magyar allam a digit ahogy akarja, annyiszor ahanyszor akarjak es lofaszt se tud segiteni az unio.

 

2008 októberében új mobilpályázatokat hirdetett meg a Nemzeti Hírközlési Hatóság annak érdekében, hogy élénküljön a verseny a telefon és az internet piacon A DIGI is pályázott, főleg a 450 MHz-es frekvenciára] A DIGI ajánlata tűnt a legkedvezőbbnek, a cég a mobilszolgáltatást legkorábban már 2009 áprilisában elindította volna - sajtóértesülések szerint ez viszont esélytelennek tűnt. 2009 áprilisában az NHH váratlanul bejelentette, hogy nem lesz negyedik mobilszolgáltató. A hatóság a gazdasági válságra hivatkozott

Wikipédia
 

Vajon kiknek az érdekeit védhette ezzel a húzással az akkori kormány?

Nem a vinnyogo hetestzikkelyezős EP, hanem a tagállamok által a legfőbb igazságszolgáltatási szervként kötelezően meghatározott bíróság és törvényszék az illetékes ebben.

Ennek döntéseit kötelező jelleggel elfogadják a tagállamok. Nem egy szaros digi esetében, de még a tranzitzónás témában is legyalulták a magyar kormányt. Ennyire. Mindegy, hogy a magyar állam mit akar, HA a diginek igaza van ÉS HA a magyar hatósági döntés ütközik az EU -s joggal, akkor nincs kibúvó. Ez a két testület már számtalan ügyben hozott döntést, ennek most kíváncsiságból utánanéztem; ajánlott olvasmány 2019-ből itt. Itt ugyanis versenykorlátozásról beszéltek, ami viszont durván EU -s jog.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nem biztos, hogy minden rendben volt, de marhara nem mindegy, hogy minden kis bakiert (ami ugyis lesz, elkerulhetetlen) hivatalos eljaras indul, ami a vegen buntetessel zarul, vagy "emberarcuan" felhiv az ismerosod, es udvariasan megker, hogy akkor ezt legyetek kedvesek rendbetenni, kulonben kenytelen eljarni. Vagy ilyen ugye nincs is, de esetleg teljesen szemet huny felette.

Egy jó barátom HIF-nél (NMHH elődje) dolgozott és úgy esett hogy a Telekom törvényi mulasztást követett el - és ő felszólította, majd annak eredménytelensége után határozatban 40+ millió megbüntette - mert a törvény bevétel arányában határozza meg a büntetés mértékét. Kiküldés előtt a hetente összeülő tanács hagyja jóvá - így be is küldte, hogy vegyék napirendre és várta, hogy behívják, hogy terjessze be.. 

Azon a héten nem hívták, jövőhéten se..

Eljött a HIF -től..

és nem a politika szólt bele, csak tudni kell - hogy valahol minden főnök a MATÁV - Telekom környékén kezdte és mindenki ismer mindenkit - és csak 3-4 cég között forognak (Telekom - Vodafonon - Telenor - AH - UPC) és csak a "bukottak" kerültek a Digihez - ahol román főnökök vannak és nincs helyi kapcsolati hálójuk..

For Whites Only meeting room!

Akkor ha jól értem ezt az utalást, a Tescoban / Auchanban / Pennyben / Aldiban és a Lidliben is mindazok akik ott dolgoznak (és amúgy magyarul beszélnek), azok mind kivétel nélkül külföldiek.

Hát, a fene jobban tuggya, de meg kéne őket kérdezni.

Mindenesetre nagyon örülök, hogy felvetésedből megtudtam, hogy a választékos szóhasználatáról is ismert publicista BZsolt szlovák, míg a királylány férje pedig német. Csak mert ők meg ilyen rendszámú autókkal szoktak volt járni.

Itt meg mindig a digirol beszelunk, negyig, valamint arrol, hogy a digi joceg :) Egyebkent is fasza narancshuszar letemre csak CBA -ba jarok.

De beszelhetunk a telekomrol is, akiknek ukranul beszelo (alvallalkozoja ?) szerelte az optikat az utcan, allami beruhazasban (kozmukivaltas). Az is jo helyre ment, nem lölö kapta meg, right?

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az elso (kulonosen az egeszsegugy resze) meg egy hozzam hasonlo narancshuszarnak is vicces. :D

A masiknak akkor lehet csak letjogosultsaga, ha abbol ujabb befektetes szarmazik. Akkor viszont fasza dolog...lenne.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az államnak az lenne a feladata, hogy a beszedett adót a lehető legoptimálisabban használja fel.
Az nem optimális felhasználás, hogy többszörös áron számláz egy magyar cég az államnak, csak azért mert magyar, és a nyereségét balatonparti luxus szállodák építésébe fekteti, úgy hogy közben meg ránk rohadnak a kórházak. De ne ragadj le a kórházaknál. Nagyon sok olyan állami feladat van, amiből forráskivonás történt az utóbbi években.

utoljára a Szent Imrében jártam a nyáron, ott a krónikus osztály elég durván le volt pattanva.
 amikor 4 éve a kisebbik fiam született akkor konkrétan az osztályon fekvő veszélyezetett terhes kismamák dobták össze a takarítószert és takarítottak ki, mert nem volt gyomruk bemenni a mosdóba.

Persze vannak patentul rendbe tett kórházak/részlegek is, amiket lehet mutogatni, hogy no lám....

Az egész kórház épületérét az igazgató a felelős - egy kórháznak nem hiszem, hogy nincs pénze WC papírra vagy wc ülőkére..

Az igazgató, ha kijönne az irodájából és látná, hogy a karbantartók nem végzik a munkájukat rúgja ki őket..

Egy-egy WC felújítása legyen 500ezer és  1millió közt  -- burkolás, festés, csapok cseréje. Évente csak egyet rakjon rendbe...

De ahol le van robbanva a WC - biztos már vagy 30éve nem volt felújítás.

For Whites Only meeting room!

"egy kórháznak nem hiszem, hogy nincs pénze WC papírra vagy wc ülőkére."

Ugye, hogy milyen nehezen hihető? Egészen addig míg saját magad meg nem tapasztalod.

 

Nézd meg mekkora adósságokat görget a magyar kórházrendszer maga előtt. Ha nincs pénz, akkor inkább a wc papíron spórolnak, mint a steril kötszeren. (Bár legutóbb azt is nekünk kellett megvenni.)

Lett volna rá elég idő az elmúlt 10+ évben, hogy rendet rakjon az aktuális kormánypárt.

Legutoljára 2019-ben volt adósság rendezés, és azóta megint nő a hiány. 

Vagy valamit nagyon dilettáns módon csinál a kormányzat, hogy ez előfordulhat, vagy lopják a pénzt a bennfentesek.

Az akadémiai kutatóhálózatok, és az egyetemek környékén sec. perc alatt "rendet rakott" a kormány.
Nem tudom hány tucat stadiont fel tudtak húzni ez alatt az idő alatt.

Akkor a kórházakkal és az egészség üggyel mi a francért nem csinál 10+ éve érdemben semmit?

Persze, orvosbárók, Soros, migránsok. Mindenki hibás, csak a kormány küzd hősiesen az ár ellen.
Ha egy új alkotmányt össze tudtak izzadni pár hét alatt, akkor ezt is meg tudták volna oldani, ha lett volna akarat és kompetencia.
Náluk a két harmad. Gyakorlatilag 10 éve azt csinálnak amit akarnak, izomból átnyomnak mindent, amit kitalálnak,  bármit belevésnek az alaptörvénybe, ha az érdekük úgy diktálja..
Mégis ugyanaz a szar van az egészségügyben mint 20 éve. Nincs ezen mit magyarázni.

Hát hogyne - a Semmelweis ideje óta működő orvosbárókat még Rákosiék sem tudták legyőzni, mindössze integrálni a rendszerbe, pedig nem nem kétharmaduk, hanem vérbíráik voltak. A kormányzati hatalom messze nem akkora hatalom, mint az informális struktúrális hatalom, ami ezeknek az embereknek a kezében van.

Vagy valamit nagyon dilettáns módon csinál a kormányzat, hogy ez előfordulhat, vagy lopják a pénzt a bennfentesek.

Azt tudod mennyi eszköz, műtét, orvosi kezelés megy (ment) maszekba állami pénzből? Én nem de nagyon nehéz ilyen témában pláne most állást foglalni, mert amellett, hogy giga-mega tisztelet az eü.-ben dolgozóknak ezek mellett nem lehet  elmenni.

akkor ha van 60milliárd hiány igazán nem számít az a pár 10millió - úgy is konszolidálják.

Ha én igazgató lennék simán megcsináltatnám - legfeljebb részletekbe fizetném ki - persze előtte a kivitelezővel leülnék tárgyalni, hogy késni fog a pénz - ha a család elől veszi el kaja pénzt, akkor ne szerződjön - nem akarom kellemetlen helyzetbe hozni. Állami megrendelések, ha volt teljesítés igazolás, akkor MINDIG ki volt fizetve. Az más téma, ha volt egy jó fej fővállalkozó pl. Megyeri híd - milyen párt is volt akkor ???

Ez nem luxus - kell a gyógyításhoz higiénikus környezet..

Csak minden igazgató - vár, hogy majd "fentről" adnak pénzt... 

For Whites Only meeting room!

csak kérdem, h olyanról hallottál-e amikor az állam úgy keresi meg az EÜ beszállítókat, hogy az amúgy is nyomott áron tendereztetett terméket nem fizette ki - nemhogy határidőre, de fél év késéssel sem, aztán nagy kegyesen felajánlotta, hogy további 20-50% elengedése mellett most kifizeti...

aztán nagy kegyesen felajánlotta, hogy további 20-50% elengedése mellett most kifizeti...

Ez egy rendes országban konkrétan köztörvényes bűncselekmény lenne. Mondjuk a jog betűje szerint itt is az, de ugye elég nehéz lenne zsarolás miatt elítéltetni az állam képviselőjét, aki a gyanúsítotti vallomásában azt mondaná, hogy a felettese utasítására tette ezt, aztán ő is ugyanezt mondaná, és a sor végén pedig az ország miniszterelnökének kéne a gyanúsítotti vallomását megtennie, már ha működne az országban a jogállamiság.

"egy kórháznak nem hiszem, hogy nincs pénze WC papírra vagy wc ülőkére" - volt osztályfőnököm möndta, hogy hinni ott a szomszédban, a tornyosban kell. Nem, nincs pénze. Még a legfontosabb eszközökre, anyagokra se nagyon.
És hogy mióta nincs az EÜ-ben elegendő pénz? Az a dolgok egyik oldala, a másik, hogy az elmúlt 10+ évben miért maradt így, sőt miért nem az EÜ-be toltak több forrást a stadion/sport támogatása helyett? Oké, focializmust építenek, tudom...

"mi lehet a különbség, talán a felelős vezetés hozzállása? "

Pontosan. A legfelsőbb szinteken. Ahol több forrást toltak bele a sportba tavaly,  mint egészségügybe.
Egyébként az állapotból ítélve, még a 90-es években rohadhatott le, de még ha az elmúlt 11 év előtti elmúlt nyócévben történt volna, akkor is lett volna 11 év legalább egy tisztasági festésre.

> A szervizautoik roman rendszammal nyomulnak, gondolom, a "beltartalom" is roman.

Mivel nem sikerült válaszolnod, egyszerűsítsük a kérdést. Fenti kijelentésed kizárólag román rendszámmal tekintendő bizonyítást nem igénylő axiómának, vagy ha a "román" szó előfordulásait lecserélem "szlovák" /  "német" (szóra), akkor is igaznak tekinted?

A magyar cégek magyarokat alkalmaznak és a magyar gazdaságba fektetnek vissza.

Jajj de szépen hangzik... de a valóság inkább:

A magyar ÁLLAMI cégekből egyenes úton folyik a pénz a királyunk kastélyába. Az ilyen cégek a dolgozóit semmibe veszik, fizetésük vicc egy verseny piacon szereplő céghez képest, megélhetése nem a piactól, hanem a királyunk napi jókedvétől függ. Ezek miatt roham mértékben elveszti a hozzáértő szakmai munkaerejének 90%-át - és lesz belőle egy semmit sem csináló - de a magyar 'piacon' egyeduralkodó pénzbeszedő intézet. 'Ügyfelei' kényszer ügyfelek, supportja - és úgy egyátalán az ügyfeleiel foglalkozó részlegei -  gyors ütemben megszűnnek.

 

nem ez az első eset, láttunk már ilyet korábban is :(

 

szerintem.

Megbélyegzésre használják, ha elfgyott az észérv, mondjuk én csak röhögk rajta.

Arra is szolgál! Nem az észérvek hiányáról szól, hanem éppen ellenkezőleg arra kíván reflektálni, hogy a nagy magyar zászlót használják észérvként, mert más nincs!

Az hogy ha te ezen nevetsz... hát ha kínodban csak ennyire futja érvelés helyet, hát ezen én csak tiszta szívből csak sajnálkozni tudok!

 

Egyáltaán nem olyan lényegtlen kérdés, mint amennyire te ezt sugallni akarod. A magyar cégek magyarokat alkalmaznak és a magyar gazdaságba fektetnek vissza.

Ez melyik propaganda anyagból jött le? Gondolom gazdasági társaság csak azért van, hogy drága hazánkat szolgálja és még tévedésből sem az akármilyen nemzetiségű tulajdonosok érdekeit! Ezek a tulajdonosok sajnos ebben a világban azt csinálnak a pénzükkel amit akarnak!

Gondolom a MOL külföldi befektetése is mind a magyar gazdaság előnyeiről szól!

Gondolom azt nem akarod ellenérvként felhasználni, erre, hogy ha állami tulajdonba kerül minden az milyen jó lesz, mert ennek az alapvető hibáit néhány évtized már megmutatta.

 

Ilyen környezet nem létezik, különösen nem egy olyan oligopol piacon, mint az ISP-k világa

Na látod! Pont ez a baj! egy jogalkotónak, amely hivatalból pont ezért létezik, ezt kéne létrehozni! Persze hogy ha nincs szakmai hozzáértés, akkor maradnak a nemzeti, vallási, stb színekbe csavart politikai - hogy is fogalmaztál? - lózungok!

Ha ezt nem hajtja végre, akkor nem végzi jól a munkáját, azaz nem az ország népének érdekeit szolgálja! Ne aggódj! Mielőtt esetleg megsértődnél, ez természetesen minden politikai csoportosulásra vonatkozik!

Egyébként nem értem. Ha mást lehet szabályozni, akkor ebben mi a nehézség? Esetleg meg kéne szüntetni a piac ilyenfajta működését? Erre már láttunk néhány példát.

 

Lemaradtatok a hatvans-hetvenes évek neoliberális lózungjai szintjén. 

Tudod én elég sajnos - valószínűleg buta vagyok - nem értem, hogy mi az a neoliberális lózung! Kíváncsian várom a magyarázatodat!

Nem ezt szokták magyarkodásnak hívni?

Nem tudom, de inkább látok benne szitokszót mintsem értelmet. Németkedni vagy osztrákozni is lehetne, de azoknál ez természetes pontosabban ez nem téma, mert ez alapértelmezett dolog. Azt látom csak nekünk magyaroknak nem szabad eladni / venni milliárdokért házon belül.

Szerinted ez tényleg jó lesz minden magyarnak? Neked miben lesz jobb?

 

Fogalmam nincs én bízom benne. Azt viszont nagyon furának találom, hogy mivel nem valami német-holland-francia veszi meg a digit, hanem egy magyrországi cég, és az nem a haladókkal szimpatizál  akkor az csak mafia és korrupt lehet. 

 

2021-ben az a legfontosabb kérdés, hogy MAGYAROK birtokolják-e a szolgáltatást?

 

1989-is fontos lett volna. Ma nem erről beszélgetnénk.

 

Nem pedig az, hogy hogyan teremtsünk olyan "normális" jogi és gazdasági környezetet, ahol mindenki megelégedésére _bárki_ tud üzemeltetni bármit?

 

Ez már eltér a témától, de azt hiszem ezt az SZDSZ és társai kipróbálták. Mondjuk úgy nem jött be. Elődeik meg sok más egyebek mellett pl.  eladták privatizáció címén a Lehel hűtőgépgyárat, és vele tudomásom szerint a Heller-Forgóféle légkondenzációs hűtőberendezés technológiai jogait is,  ami nem kis kasszasiker a nagyvilágban. De visszakanyarodva, nem magyarkodás  ;)

40 év szocializmus építés után nem maradt pénz a kasszában.
Ahhoz, hogy fejlődjön a gazdaság, működő tőke kellett, ha itthon nincs, akkor külföldről.

A kivitelezés tényleg el lett baszva, de a külföldi tőke nélkül még ott tartanánk, hogy már nem 15 évet kell várni egy telefon vonalra, csak 1-et.

Nem tudom, de inkább látok benne szitokszót mintsem értelmet.

Kicsit fentebb leírtam, hogy mi a véleményem a magyarkodásról, szerintem tényleg jogos szitokszó.

 

Azt látom csak nekünk magyaroknak nem szabad eladni / venni milliárdokért házon belül.

Szerintem ez nem így van! Nyugodtan lehet üzletelni! És megy is rendesen hál' istennek! A kóbor kutyát sem érdekli! És ezen kívül gyakorlatilag a világ összes nációjával megy az üzlet. Ez sem érdekel senkit! Cégeket, cégrészeket termékeket, szolgáltatásokat adnak vesznek, ha az jó üzlet.

A Facebookon volt egy poén, hogy mi mindened van Kínából. Mégsem hördült fel senki, hogy kapát kaszád ragadjon, hogy kétszeres áron vegyen magyar gyártmányú inget mintsem az olcsó kínait. Ellenben létezik - kiváló minőségű - magyar ruha ipar is, de sajnos az nem tudja kiszolgálni az átlag vásárlói igényeket.

Nem értem, miért a külföldi tulajdonú ALDI-ban,  LIDL-ben, a TESCO-ban lehet olcsóbban vásárolni, miért nem mondjuk a magyar CBA-ban vagy a COOP-ban?

Szerintem mi informatikusok pedig jobb ha levegőt sem veszünk a magyar gyártmányú termékek terén!

 

Fogalmam nincs én bízom benne. Azt viszont nagyon furának találom, hogy mivel nem valami német-holland-francia veszi meg a digit, hanem egy magyrországi cég, és az nem a haladókkal szimpatizál  akkor az csak mafia és korrupt lehet. 

Sajnos én nem tudom osztani a bizalmadat. nem attól jó, vagy éppen rossz valami mert magyar vagy éppen külföldi. Bármelyik megbélyegzés lehet. Mert különben nem tudunk mit kezdeni egy németországi AUDI magyar befektetéseivel, vagy éppen egy magyar MOL külföldi befektetéseivel.

 

1989-is fontos lett volna. Ma nem erről beszélgetnénk.

Szerintem nem csak akkor!A piacot folyamatosan szabályozni kell. Hol erősen, hol gyengén. Persze értelmes, jóindulatú államigazgatási vezető legyen a talpán aki tudja ennek a módját és mértékét! :-)

 

Ez már eltér a témától, de azt hiszem ezt az SZDSZ és társai kipróbálták. Mondjuk úgy nem jött be. Elődeik meg sok más egyebek mellett pl.  eladták privatizáció címén a Lehel hűtőgépgyárat, és vele tudomásom szerint a Heller-Forgóféle légkondenzációs hűtőberendezés technológiai jogait is,  ami nem kis kasszasiker a nagyvilágban. De visszakanyarodva, nem magyarkodás  ;)

Bár mondhatnám azt, hogy nincs igazad! Sajnos ami a privatizálás során történt, azért jobb helyeken pár ember leültetnek néhány száz évre. Persze kérdés,hogy a licenc nélkül is megvették-e volna a céget? Másik kérdés, hogy ki volt az az ütődött aki így eladta! És utána mi lett vele?

De lehetnem könyvet írni ez ügyben komplett magyar cukorgyártásról is! De sajnos ez van, megtörtént! Akkor is hogy megbíztunk a vezetőinkben! Megérte! Gondolom, most már más típusú vezetők vannak, akikben most már végre meg lehet bízni!

Tovább kell lépni, és ismét csak szabályozni kéne, nem pedig nagy állami mamutokat létrehozni, miről már bebizonyosodott, hogy nem az igazi. :-(

de azt hiszem ezt az SZDSZ és társai kipróbálták. Mondjuk úgy nem jött be

Van itthon egy népes (főként a kommunizmuban szocializálódott) réteg, akiket az SZDSZ & Co sikeresen megvezetett. Elhitették velük, hogy ez a "piac", amit ők itt csináltak. Hogy ezt így kell csinálni. Aztán most az van, hogy ezek az emberek tényleg azt hiszik, hogy a piac nem jó. Holott ez csak a szöveg volt, és egyáltalán nem piaci körülményeket csináltak - így persze, hogy nem is jött el a piaci verseny pozitív oldala.

Ja, és Viktor is pont ugyanezt csinálja: hazudozik, megvezet, átbasz, aztán nem azt csinálja, amit mondott (oké, azt mondjuk nem hazudja, hogy piaci versenyt csinál, de azt igen, hogy ez nekem jó lesz, holott messziről világít, hogy nem). És mivel nem csinál piaci versenyt, továbbra sem jön el a piaci verseny pozitív oldala. Csak most nem az SZDSZ osztozkodik a társadalom lerablását elkövetőkkel, hanem Viktor.

És jönnek a hamis próféták, akik még meg is magyarázzák, hogy ezt csakis így lehet, mert valakinek lopnia kell, olyan nincs, hogy a társadalomnak legyen jó, és akkor már legyen inkább X ez a valaki, ne pont Y. Nekem meg engedtessék meg, hogy se X, se Y lopása a pénztárcámból ne tetszen. És amíg én azt mondom, hogy lehetne ezt jobban is csinálni (és pl. szívesen adok akár ingyért is tanácsot, hogy hogyan kell), addig senki ne dumáljon, hogy nem lehetne.

Már van ezeknek a tolvajokféléknek egy agyhalottakból álló szószóló választópolgár rétegük is, akik harciasan mondják, hogy jobb, ha a "mienk" lop, nem a külföldi, mert olyan nincs, hogy inkább egyik se lopjon, és én vagyok a szemét idegenszívű, ha nem tetszik, hogy ellopják azt, ami az enyém.

igazad van. Ha a Wikipediat nézem, ott ezt a fogalmat erőteljesebb jelzőkkel illetik, mint a lopás. Legalábbis azt a részét amit az a szakállas pofa emlegetett. Valami bolygóról volt elnevezve, Merkur vagy Vénusz. Ja Mars.

A BÉT-re nem hozták be a cég papírjait, valóban. És? A magyarországi érdekeltségei itt szolgáltatnak, itt alkalmaznak munkaerőt, itt fizetik utánuk a közterheket, szednek/fizetnek be ÁFA-t és egyéb, a szolgáltatásukhoz kapcsolódó közterhet. Hogy a tulajdonosi kör részben romániai, az csak a naygmagyarosch barmoknak baj, másnak nem.
Keresztkérdés: Aki erősen antiszemita, az a Checkpoint tűzfalat hova teszi? merthogy az meg izraeli cég... Szakmailag ítéli meg a terméket, vagy más "elvek" alapján...? és melyik a helyes?

Ebből a szempontból nem érdekel a politika, valamint antiszemita sem vagyok, de a Checkpoint tűzfalat tapasztalatból ítélem meg, és meglehetősen rossz véleménnyel vagyok róla. A supportról is. El nem tudom képzelni, hogy lehet mindig a magic quadrant jobb felső részében.

Még nagyon sok évvel ezelőtt egy meglehetősen hozzáértő ismerős úgy jellemezte, hogy 'a tűzfalak Windowsa'. Akkor mosolyogtam rajta. Most nem.

A magyar érdek az, hogy a magyar fogyasztó érdemi versenyben jelen lévő szolgáltatók ajánlata között válogathasson. És ez nagyon esélyes, hogy a négyiggel meg fog szűnni - szépen elkezdenek "technikai fejlesztés" (ló...t mama, a legkorszerűbb rendszere a Diginek van) címszóval árat emelni, szolgáltatáscsomagokat átalakítani úgy, hogy aki hasonló szolgáltatást igényelne, annak többe fog fájni. De mondom: ne legyen igazam...

És egészen pontosan azért került ki onnan, hogy az Elek idejében megesett történet többé ne tudjon megismétlődni. A cégvezetésnek is szopás volt, és a cég is iszonyú sokat bukott a jogi eljárás költségein.

https://index.hu/gazdasag/2017/05/09/a_magyar_telekom_es_a_balkani_szer…

nem az a baj, hogy magyar cég, hanem az, amilyen politikai/kormányzati sajátérdekes hátszéllel hozták helyzetbe. Érdekes módon a Telekomot nem ...ogatta annyira a viktátor kormányzat - csak nem azért, mert a németektől "viszonzásul" vagy csak "miheztartás végett" kifejezetten méretes kokit meg sallert kaptunk volna...?

Nézd! Nekem tényleg nem jó!

A nagy MAGYAR Telekom előfizetésemet átváltottam DIGI-re!

Az addigi 4000 Forint helyett fizetek 1000 forintot! Előtte a teszt időszak alatt 0 azaz null magyar Forintot fizettem!

Hogy ez a DIGI hogy kirabol engem!! :-P

Lehet mondani, hogy de hát még nem szolgáltat mindenhol!

Nekem nem is kell!

A Telekom sem győzi hangsúlyozni, hogy neki nagyobb a szolgáltatási területe! Persze arról elfeledkezik, hogy volt időszak, amikor neki sem termett minden kert végében torony!

A Voda bejött magyar honba, akkor neki sem volt saját hálózata, hát bérelt a többiektől.

Egyébként miért fáj az hogy ha román kézben van?

Az amerikaik is kisírják a szemüket a külföldi tulajdonú cégek miatt, vagy fogják és szabályozzák a piacot, hogy ne ez a kérdés legyen fontos?!

Szerkesztve: 2021. 03. 29., h – 22:04

Ezt is felzabálja a NER! :(
A kis gömböcnek csillapíthatatlan az étvágya, nagyon várom már, hogy leessen a padlásról is kipukkanjon!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szóval ki lehet az aki megvehet bármit is Magyarországon?

Ezt már tudjuk.

Szerinted jó, ha politika és gazdaság teljesen osszefonódik?

A politikai tőkeből gazdasági hasznot csinálnak, majd ezt visszafogatva még több politikai tőkét és így tovább.

Ez szerinted egy hatékonyan működő, versenyképes országhoz vezet? 

Az egyensúly magától megvolt éveken át, nagyjából addig amíg Simicska bácsi kezelte a kasszát. Akkor is volt Közgép, meg érdekes tenderek, de az kispályás ahhoz képest ami azóta történt.

Amikor kormányzati szinten elkezdtek központosítani, koncesszióssá alakítani területeket (pl. kaszinó, dohány koncessziók),  giga állami tendereket kiírni 1-2 cégre szabva (vagyonvédelem, kórháztakarítás, rendezvényszervezés), kiemelt beruházássá minősítéssel verseny nélküli zárt közbeszerzéseket futtatni, akkor már nagyon meredeken elkezdett lejteni jobbra(? -de inkább a haverok felé) a pálya.

Jogos, alapjában nem a tulajdonosi kör kellene legyen a döntés egy szolgáltatás kiválasztásánál. Főleg, hogy amúgy fogalmunk nincs, hogy akár a Vodafone vagy Deutsche Telekom mögött milyen százalékban kik állnak, azaz ott sem tudni, hogy kit gazdagítunk.

Hasonló árszint és szolgáltatási színvonal esetén viszont már lehet szempont, én például szépen lassan otthagyom az MKB csoport szolgáltatásait (SZÉP, nyugdíjpénztár, EP) azt követően, hogy Lőrinc érdekeltségébe került. Azért más ez az eset, mert amúgy is elég bénák voltak sok téren, a pénztárak tavaly év elején emelték a levonásokat is, így ez csak plusz egy szempontként került a képbe. Amúgy sincs semmi garancia arra, hogy ahova most váltottam, azt nem eszi meg hamarosan a Kisgömböc.

"akkor az árak lehettek mesterségesen alacsonyan (veszteséggel) is"

DIGI Távközlési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Nettó árbevétel

52 Milliárd 183 097 000
157 881 808 EUR-ban

https://www.ceginformacio.hu/cr9310270964

Sokan szeretnének ekkora veszteséget

   

A bevétel és az eredmény közötti összefüggés nem így működik. Tízmilliós bevétellel is lehet nyereséges a vállalkozásod, meg tízmilliárddal is lehet bukó.

A Digi esetében például:

A 2019. évi beszámolóban az adózott eredmény összege -10 031 004 eFt.

Köszi, ezt is tudom, csak éppen sehol se találtam adózott eredmény számokat. Te hol találod ezeket? Csak a nagysága miatt gondoltam, hogy nyereséges volt, viszont tényleg logikus hogy a mobilfejlesztés miatt veszteséges.
Ez a céginformációs oldal a nettó eredmény mellett feltüntethetné az adózás utáni eredményt is, vagy az nem annyira nyilvános adat?

Igazad van, de annyira nem követtem, hogy a fejlesztéseket a holland fő cég finanszírozta vagy az itteni. Pont ezért írtam nyereséget, ,mert emlékeztem, régen olvastam hogy nyereséges, és azt gondoltam, most is az.  Meg amiatt, hogy náluk van/volt  a legtöbb vezetékes, műholdas előfizető.

Hazai érdek pl. az, hogy ne legyenek túlárazott, de szarul kivitelezett közbeszerzések, ne legyen monopóliuma bizonyos embereknek meg ilyesmi. Vagy hogy pl. ne történhessen olyan, hogy odamennek hozzád, hogy valaki szeretné megvenni a cégedet, és ha nem adod el, akkor először állami forrásokat használva támadnak és fenyegetnek, aztán megkérdezik mégegyszer, hogy biztosan nem akarod eladni?

Ha már szóba került a hazai érdek.
 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

De mi van akkor, ha a külföldi érdek jobb a országban élő embereknek, mert nekik is hasznuk van belőle? Mondjuk, ha az lenne a külföld érdeke, hogy ne 27% legyen a áfa, hanem csak 5%, mert akkor többet tudnak vásárolni az extraprofit(tm)-ot termelő termékeikből az emberek?  Vagy csak simán olcsobban adják a terméket, mint a belföldi, mert akkor azt veszik - az ember örül, a külföldi érdek örül. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Ha a "a külföldi érdek csak a saját hasznát nézi mindenáron" esetből indulunk ki, akkor igen. Akkor neki ez a motivációja.  Ami magával hozza azt is, hogy mégis a embereknek lesz jobb. (egyéni döntés, hogy minden szart megvesz-e az ember, de értelmes dologban sem mindegy, hogy mennyi a sarc)

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

474k munkáltatói bérköltségből lesz 411k bruttó fizu. Abból te megkapsz 273k-t. Legyünk nagyvonalúak, nem mindenre 27% az áfa, szóval számoljunk 20%-kal, vehetsz belőle 218k-nyi terméket.

Mindjárt megsajnálom szegény közfeladatokat, hogy az 50+ százalékos levonásból nem jut rájuk elég. :(

A hozzászólásomban még csak utalás sincs multikra. A sarki fűszeresnél kevesebb az ÁFA? Ha őstermelőtől vásárolok csak, akkor nem kell SZJA-t fizetnem? Vagy hogy jönnek ide a multik?

Arról beszéltem, hogy ha minden neked szánt ezresből kevesebb, mint ötszáz forintot tudsz magadra és a családodra költeni, akkor nem akarom azt hallgatni, hogy a közfeladatokra nem jut. Konkrétan több jut közfeladatokra, mint rád.

a profit nagyságánál  is kellene egy elegendő szintet meghatározni.   Ehhez mit szólsz? 

Nem tudom, megkérdezem majd az érintett rokonokat, hogy milyen volt a kommunizmusban. 

Ne tedd, kommunizmus soha nem volt, ma már államkapitalizmusnak hívják azt, amiben 1990 előtt éltünk, így nem fognak tudni mit mondani. 
De értem, mire akartál utalni,  végletekben gondolkodol, és ha szerinted a profit mindenáron való végtelen növelését valaki elutasítja, az csak kommunista lehet, ami elképzelésed szerint valami profitnélküli világot akaró ember lehet.  Az EU-nak 1996 kürül még legalább dumaszinten  volt programja a profitéhség csillapítására, mivel azzal lényegében minden gondolkodó ember egyetért, hogy a profit végtelen hajszolása teszi a világot külső és belső szinten tönkre.

Nem akarom azt hallgatni, hogy a közfeladatokra nem jut, - tőlem ilyet nem is hallottál, azt mondtam, kevesebb jut, amiegyszerű matematikai kérdés.
A kérdés az: elegendő jut-e? Mind a vásárlónak, mind a közfeladatok ellátására. De hagyjuk is a közfeladatokat, térjünk vissza az alapproblémára.

Mi  az elég? Mennyit kell vásárolni az egyénnek, hogy elég legyen?

A profit mindenáron való végtelen növelését hosszú távon én is értelmetlennek tartom, de azzal sem tudnék kibékülni, ha egy 3rd party "szakértő" mondana egy számot, amit nem léphetnék át.

A kérdés az: elegendő jut-e?

Imho nem ez a kérdés, elegendő jut. A kérdés, hogy mire költünk, és milyen okosan használjuk ki a rendelkezésre álló forrásokat.

Mi  az elég? Mennyit kell vásárolni az egyénnek, hogy elég legyen?

Szerintem erre a kérdésre nincs válasz. Nagyon kevéssel is életben lehet maradni. Ha meg több lesz, és már kimaxoltad a Maslow piramis megvásárolható részét, akkor elkezdhetsz gondolni arra, hogy a gyerekeid, meg az unokáid, stb. onnan folytassák, ahol te abbahagytad, ne a nulláról. Az is "elég", ha van heti ötezred a magántanárra, aki matekból korrepetálja a gyereket, meg az is "elég", ha megvan a trust fund, ami kifizet neki egy ivy league undergrad-grad kombót tandíjakkal, költségekkel.

Nem 3rd party szakértő hatáorzza meg, hanem az olyan, általd rézben érintett szabályozók, minthogy mennyi a nettó, mennyi az ÁFA, ésatöbbi. Az SZJA Magyarországon alacsony - jóval alcsonyabb, mint Bezzegnémetországban, de magasabb az ÁFA.  Az elérhető profitnak így van egy felső határa, ami fentebb tekerhető, ha csökkentjük az afákulcsot.

Az elégre kell, hogy legyen válasz. Ez vagy az emberi oldal adja meg, és helyesen becsüli meg, vagy elfogynak azok a rendelkezésre álló erőforrások, amin nem annyiből fog állni, hogy egszer csak nem lesz iphone a webboltban. A közgazadaságtan azonban hallani sem akar erről a megközelítésről, mivel az nem szolgálja a kitalálóit finanszírozók végtelen mohóságának kiélését, mivel ez a "tudomány" semmi többet nem ad, mint jogalapot a végtelennek gondoltlnövekedésre.
 

Hazai érdekek, aha.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/szeretnem-megelni-ennek-a-bunos-…

Regnálása alatt Közép-Európa élmezőnyéből kiesve sereghajtókká váltunk. A több ezer milliárd eurós EU-s támogatást zömében sikerült értelmetlen beruházásokra elverni. Teleszórta az országot kihasználatlan, teljesen felesleges stadionokkal. Az értékesebb állami ingatlanokat, üzleteket bagóért privatizálta és a barátai között szétosztotta. A korrupció lett a mindennapi boldogulásunk kulcsa. Soha annyit még nem loptak el az adófizetők pénzéből, mint amennyit az ő uralkodása alatt. Közröhej tárgya a gázszerelőből lett milliárdos és NER-es társai meggazdagodása, és röhögnék is, ha nem lenne szomorú, hogy ezt mind mitőlünk vették el, és hogy mennyi minden fejlődhetett volna ezekből az ezermilliárdokból az elmúlt években.

Kerlek valassz, szerinted melyik opcio all legkozelebb az igazsaghoz:

a.) A "hazai" uzletemberek mind talpig becsuletes uriemberek, akik Magyarorszag erdekeben onzetlenul tevekenykednek.

b.) A "hazaiak" fontosnak tartjak a "nemzet" erdeket, de ha mar felviragoztatjak az orszagot, akkor ezert cserebe busas, jol megerdemelt jutalmat is szeretnenek zsebre tenni.

c.) Mindenkit csak a sajat haszna erdekel, ennek maximalizalasa erdekeben gatlastalanul kihasznaljak a politikai kapcsolatrendszeruket es hatalmukat.

d.) Egyeb, leirom.

Hm.... Az "elit" mindkét oldala akkortájt szedte össze a vagyonát. Bige és Lölö már a "második generáció".

Kb az lenne a lényeg, hogy tökmindegy, hogy merre lejt a pálya. Kalapálva/esztergálva/konzolt basztatva teljesen mindegy, hogy a nagyok milyen politikai beállítottságúak.

Ami itt (és másutt is) valóban fájó pont, hogy kurva drágán szart produkálnak és csak a pénz szivattyú megy. 

Szerintem mindenki leszar(hat)ná, hogy a közgép vagy akár bige/lölö személyesen nyer egy autópálya tendert, ha két év múltán nem igényelne a pálya egy nagy generált. (Lásd a 0-ás híd északi oldala. Elég volt a generálhoz egy átadás, nem is kellett hozzá még egy év sem)

"De ígéretek már voltak irányába, hogy mit várhat a baloldal kampányának finanszírozásáért."

 

Milyen igéretek? Tudsz erről bővebben? Link?

Egyébként meg kutyát nem érdekli Bige. Most próbálja túlélni az ellene folyó eljárásokat, és tisztázni magát a vádak alól, és ehhez beveti mindazt, amiről azt gondolja segít a helyzetén.

Hogy ezek a vádak mennyire jogosak, azt majd eldönti a pártatlan ügyészség, és az objektív bíróság.

Nos, ha a tényleges interjút linkelted volna be (publikus) és megjelölöd, hogy melyik résznél van a konkrét ígéret, akkor oké.

Ez a link csak egy bulvár cikk, aminek még a szerzőjét sem merték kiírni. Az "ígéret" szó egyszer szerepel benne, az is csak mint feltételezés:

"a baloldal kampányának finanszírozása mögött nyilvánvalóan az áll, hogy Gyurcsány Ferenc megígérte neki,"

 

Valami konkrétabb esetleg?

Az tény, hogy Bige ártatlan, hogy nem finanszírozza a baloldalt? Csak, mert állítja?

Czeglédyt elítélték. A börtönből kihozta a baloldal. Felfüggesztette az ügyvédi kamara. Ezek után baloldali polgármester továbbra is pénzzel tömi az ügyvédi irodáját.

Ezek már tények. ^^^

trey @ gépház

De hiszen leírták. Gyurcsány ügyvédje Czeglédi. Kimentették az igazságszolgáltatás elől. Gyurcsány és társai kampányának finanszírozója Bige, akit Gyurcsány kimentene az igazságszolgáltatás elől.

Nem látod a vélelmezett párhuzamot?

trey @ gépház

Miért kezelném tényként? Az az ő álláspontja.

Egy percig sem állítottam, hogy ő nem finanszíroz politikai pártot bármilyen formában.
És az ellenkezőjét sem.

Egyébként meg mióta érdekes egy ügyészségi vizsgálatban, hogy egy cég/vállalkozó milyen pártot támogat?

Mit? Azt hogy hogy jogosak -e az ellene felhozott vádak?
Akkor , amikor jogerőre emelkedett a bírósági végzés.

Vagy azt, hogy finanszírozott/fog -e finanszírozni  pártot? Ez utóbbit nem tudom, de nem is érdekel. A törvényesen szerzett pénzét mindenki arra költi amire akarja.

Bige ugyanolyan wannabe uldozott megnemertett vallalkozo, mint simicska, ezert karolta fel a szivarallvanykoalicio, hogy "latjatok feleim szumtukhel, hogy bancsak a megnemertett magyar vallalkozot, bikoz NER".

A csavora ha most csak ranez valaki az utcan, mar abbol is magyarhang lesz...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Azért lett Lőrinc úr milliárdos, mert  Lajos bácsira aki okos volt, megalapozta, és összerakta a gazdasági alapokat, már nem volt  többé szükség.
Pénztáros azért továbbra is kell, de lehetőleg olyan, aki nem kezd egyszer csak önjáró lenni, és egyedül gondolkozni.
Erre tökéletes a Lőrinc úr.

Felkarolta: szegeny megnemertett vallalkozot baszogatjak.
Ugy teszel, mintha nem ugy mukodne a szivarallvanykoalicio, hogy barmi, ami a nekik tetszo emberekkel, cegekkel, whatever tortenik, azt egyszemelyben Orban csinalta es azonnal minden forumon oda kell allni moge? 
Nyilvan pontosan tudod, mire gondoltam, de muszaj tolni a faszsagot, hogy igazad legyen...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

pedig érdemes rászánni, akár munka közben, az érdekesebb dolgokra oda kapcsolva.
Még csak a felénél tartok (mert én sem tudtam egyben rászánni egy órát) - de abból kiderült, hogy nem úgy építette fel magát,hogy lefeküdt az éppen aktuális hatalomnak - pedig az próbálkozott. Aztán amikor nem feküdt le, pl a (jelenlegi) kormány Londonban kereste meg a bankokat (állítása szerint) hogy ne próbáljanak befektetni ebbe a cégbe, mert...

Szerinted jó, ha politika és gazdaság teljesen osszefonódik?

Szerintem ez megint egy olyan dolog ami egy mondatban nem fedi le a valóságot. Amikor példákat említünk nem tudsz egyértelműen kiállni valamilyen igazsága mellett, mert a személy / személyed  más élethelyzetben van.

Én továbbra sem értem mivel   j  o b b / etikusabb, politikamentesebb , ha egy külföldi cég szerez tulajdont egy itthoni vállalatban.  Ez is egy mondat, ami válaszában valószínűleg több nézetből több igazságot hordoz.

A politika mindig is része volt a gazdaságnak. Az is egy politika volt, amikor eladtak külföldi "befektetőknek" közszolgáltató cégeket. Szerintük ez volt az etikus. ez volt a verseny. Az is "nagy verseny" volt amikor azért adtak el gyárakat külföldi befektetőknek, hogy azokat később bezárják, lebontsák, és piacot "vegyenek" ezzel.

A mostani politika ezzel szembe megy, és azt  mondja: Vannak magyar "gazdagjaink" aki vegyenek (vissza) itthon pl. külföldi cégeket. Ez is egy olyan igazság ami nézőpont és érdek kérdése. 

Igen. Nacionalisták, ha így jobban tetszik. De szerintem még mindig jobb, mint a " Kommunisták Magyarországi Pártja"  :D      

Ez igaz, legjobb mikor nyíltan  az EU azért fizetett, hogy kivágják a szőlőket, a szabolcsi almafákat, levágják a szarvasmarhákat.

Addig adták 150-200Ft-ért a külföldi  almát, amíg rengeteg termelő tönkrement, most már adhatják 600-800 ért, miközben a banán meg 450.

A magyar mezőgazdaság szétverését a két Józsinak (Antall meg Torgyán) köszönhetjük  - az is kifejezetten politikai döntés volt (kárpótlás címszóra keress rá), gazdasági racionalitás egy fikarcnyi sem volt mögötte. 
A gazdaságosan termelni nem tudó ágazatban meg vagy jelentős szerkezetátalakítás kell, vagy megy a "nem támogatható" ágra.
 

Mikor par evvel ezelott ezt irtam, hogy nem veletlen bukjak a palyazatot mindig a frekire etc.

Most majd felvasarolja es nezd meg ha sikerul, akkor a kovetkezo freki palyazaton a tobbieknek eselyuk nem lesz.

Kesz a nemzeti digitalis szolgaltato. Cirka 2010 ota van ez belul napirenden legalabb, mar akkor is amikor itt/ott dolgoztam a nekik.

T volt a cel akkor meg, de azthiszem vagy jol tejeltek, vagy sokat kertek, esetleg a nemeteket nem akarjak tulzottan cseszegetni.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Hónapok óta találgatjuk, hogy ugyan ki és miért nyírja ennyire a DIGI-t. Most legalább már látszik valami értelmes válasz.

Viktor megmondta, hogy a stratégiai ágazatok 50%-a nemzeti tulajdonban kell, hogy legyen. Az hogy a nemzeti tulajdon a haverokat jelenti, azt persze nem hangoztatta nagyon. Tessék.

Hát, Bigét sem kedvelik annyira :)

Érdekes amúgy, hogy pár éve még nagy volt az egyertértés abban, hogy Romániában nagyobb a korrupció, aztán egy román anyacéggel rendelkező vállalat mégsem boldogult az itthoni hatóságokkal - sőt, szerintem a hatósági döntések eredményeként történik az idő előtti exit.

Jó poén de nem igaz a mai helyzetre. Ha valóban lenne kormányzati korrupció Magyarországon, akkor Soros Gyuri már régen felvásárolta volna a komplett országot Nokiás dobozokkal. Korrupciós ügyletnél soha nem nézik azt, hogy "ki" hozza a Nokiás dobozt, csak azt nézik kinek a Nokiás dobozában van több pénzmag. Többek között azért bukott meg a korábbi balliberális rezsim és ezért zárult le a rendszerváltás korszaka. Több pénzért az ellenfélnek is eladtak bármit és csak a végén vették észre, hogy az alattuk levő autót alkatrészenként teljesen kiárusították és már csak a kormánykerék maradt a kezükben, ők meg az aszfalton ülnek. 

Ebből levonta a tanulságokat a Fidesz. Ma nem az számít, hogy ki hozza a nagyobb Nokiás dobozt, nem is kell Nokiás doboz. Az számít, hogy így vagy úgy a Klub tagja legyen mindenki aki számít. Ha akarsz valamit, "közülünk valónak" kell lenned!

Amikor a Telenor megfúrta az 5G-s tenderen való indulásukat, akkor már sejthető volt, hogy egy vételi ajánlatot már elutasított a Digi.

A TeleNER azért fúrta meg, mert így a Digi Mobil az ő hálózatuktól fogja kölcsön venni a sávot a 800-900 MHz-es frekvenciákon, ahol csak ezekkel lehet fedni (vidéken), amíg a következő pályázaton nem nyernek sajátot. Ezt a NER a 25% állami tulajdonrészével (Antenna Hungária) el fogja intézni. Így nő majd össze, ami összetartozik.

A Diginek a maga fapados szolgáltatásaival nagyon jó potenciálja van a magyar piacon és ha van mögötte tőke a terjeszkedésre, meg állami támogatás, akkor simán el lehet szívni a túlárazott internetet és kábeltévét szolgáltató multiktól (Vodafone, Telekom) az ügyfeleket.

"ha van mögötte tőke a terjeszkedésre, meg állami támogatás"

 

Eddig is volt a Digi mögött tőke, és el is tudtak szívni ügyfeleket a multiktól. Nem gondolom, hogy itt kellene bármi állami támogatás.
Elég lett volna annyi, hogy nem tesz keresztbe nekik az állam, és hagyták volna terjeszkedni.

Az állami támogatással van egy olyan probléma, hogy nagyon ritkán ösztönöz hatékonyságra.

Eddig is volt a Digi mögött tőke

Nem volt szándék a befektetésre az anyavállalat részéről és veszteséges is volt a leányvállalat. Máskülönben már rég lefedték volna az egész országot mobil és vezetékes szolgáltatással. Ehelyett vannak olyan városok, ahol egyáltalán nincs Digi, máshol meg úgy kell könyörögni, meg szomszédokat vadászni, hogy esetleg bekössék a netet a háztömbbe. Ez a fajta üzletpolitika egyáltalán nem vall tőkeerős telekommunikációs cégre. Volt hét évük (2014-ben nyerték az első frekvenciát) a mobilhálózatot is kiépíteni, felfejleszteni. Ha a kieső dimbes-dombos, hegyes-völgyes falusi tájakat nem is fedik 800-900 MHz-en, amiből máig nem nyertek szeletet, a kisebb városokat simán le tudták volna fedni 1800 MHz-en. Helyette, mi van? Kimész Budapest 10 kilométeres körzetéből és már nincs térerő. Nyugat-Magyarországon meg kb. ha nem megyeszékhelyen vagy, cseszheted. Ez sem vall tőkeerős, terjeszkedni kívánó cégre.

Nem gondolom, hogy itt kellene bármi állami támogatás.

Te nem gondolod, de a 4iG fog kapni, pályázati pénzek és egyéb állami megrendelések formájában.

"Nem volt szándék a befektetésre az anyavállalat részéről és veszteséges is volt a leányvállalat"

Ne bassz már. Nézd meg az utóbbi évek  árbevételét és mérlegfőösszegét. Nem csökkent, nőtt. Tudod miért volt veszteséges?  Az intenzív terjeszkedés miatt.
Az eszközök és beruházás pénzbe kerül. Ha többet költesz a fejlesztések miatt, mint amennyi az éves árbevételed, akkor negatív az eredmény. De attól még fejlődik a cég, és nő.
A mi 20 ezer fő körüli városunkat pl. 2 éve kábelezték tele.

"Máskülönben már rég lefedték volna az egész országot mobil és vezetékes szolgáltatással."

Szerinted mi a bánatért próbáltak frekvenciát szerezni?

Nézd meg az utóbbi évek  árbevételét

Én a mobil lefedettségi térképet nézem és ott nyoma sincs intenzív terjeszkedésnek. Lassú, csigatempójú terjeszkedésnek van csak.

A mi 20 ezer fő körüli városunkat pl. 2 éve kábelezték tele.

Akkor ti ezen szerencsések közé tartoztok.

Szerinted mi a bánatért próbáltak frekvenciát szerezni?

Nem ezt vitattam, hanem azt, hogy a 7 éve meglévő frekvenciákkal sokkal kevesebb területet fedtek le, mint amennyit lehetett volna. Annak idején a Westel 900 gyorsabban fedte le 2G GSM-mel nulláról az egész országot, akkori árakhoz képest is relatíve sokkal drágább technológiával.

Vagy nagyon szarul csinálták vagy nem volt valódi szándék az intenzív terjeszkedésre (szerintem mindkettő igaz). Nem beszélve arról, hogy egy kis plusz befektetéssel a falvakat (vagy legalább az autópályákat, országutakat végig) is lehetett volna fedni 1800 MHz-en, főleg ott, ahol a domborzati viszonyok lehetővé teszik. Az Alföldön sem azért nagyobb a Digi lefedettség, mert sűrűbben vannak tornyok, hanem mert földrajzi akadály híján jobban terjed az 1800 MHz.

"Vagy nagyon szarul csinálták vagy nem volt valódi szándék az intenzív terjeszkedésre"

Vagy orrba szájba szopatták őket, és gyakorlatilag ellehetetlenítették a további fejlődésüket.
Majd nézzük meg, hogy ha megtörtént az adásvétel, akkor mennyi hatósági eljárás lesz a következő két évben a Digi (vagy jogutódja) ellen.

Ez megvolt? 6 hónapja jelent meg ez a cikk, és piszkosul bejött.

https://www.hwsw.hu/hirek/62307/digi-tavkozles-mobilhalozat-frekvencia-…

2020. szeptember 21. 14:05 :

"Egyes spekulációk szerint a DIGI mobilpiaci növekedésének folyamatosan gátat szabó hatósági tevékenységek hátterében az áll, hogy a kormány az Invitellel kiegészítve több mint 700 ezer magyarországi háztartást vezetékes távközlési szolgáltatásokkal kiszolgáló céget, illetve annak tulajdonosait rákényszerítse egy magyarországi exitre...., így nem lenne különösebben meglepő egy olyan fordulat sem, ha kiderülne, hogy a magyar gazdasági elit egy-egy prominens tagja tenne ajánlatot a cégre. "

Vagy orrba szájba szopatták őket

Ez igaz.

gyakorlatilag ellehetetlenítették a további fejlődésüket

Ez nem igaz. Lásd a technikailag lehetségesnél sokkal kevesebb fedés 1800 MHz-en vidéken és frekventáltabb helyeken (pl. autópályák mentén). Méginkább igaz a vezetékes Internet-szolgáltatásukra, ami egyik lakótelepen van, másikon már nincs, de még egyes háztömbök között is vannak ilyen különbségek jócskán Budapesten.

Majd nézzük meg, hogy ha megtörtént az adásvétel, akkor mennyi hatósági eljárás lesz a következő két évben a Digi (vagy jogutódja) ellen.

Semennyi. A NER nem szopatja a sajátjait. De ettől még megnézhetjük.

A vezetékes szolgáltatásban a Digi a második legnagyobb a Telekom után. Nem gondolom, hogy ezt úgy érte el, hogy nem volt meg a befektetési hajlandóság.

De még ha bénázott is a mobil infrastruktúra kiépítésében, nem hiszek abban, hogy  az a jó megoldás, ha államilag szétszopatjuk aztán megvásároltatjuk a "megbízható" emberekkel.
Rossz üzenet ez a befektetők felé...
 

"Máskülönben már rég lefedték volna az egész országot mobil és vezetékes szolgáltatással." - Aha. Szerinted miért indultak valamennyi frekvenciaárverésen? Hogy tudjanak érdemi mobilos lefedettséget csinálni - Az ugyanis csak akkor megy, ha van használható frekvenciatartomány...
És igen, Budapest, illetve a nagyvárosok/jól, kevés eszközzel sok felhasználót jelentő fejlesztések az elsődlegesek - anno a többi szolgáltató is így kezdte. Egyszerűen azért, mert hiába fed le 10 Bivalybüdösd méretű kistelepülést Kenyán túl kettővel, nem fog érdemi számban ügyfelet hozni az adott beruházás. A városi/sok potenciális ügyfelet elérő szolgáltatás tudja "házon belül" keresztfinamnszírozni azon területek infrastruktúráját, ahol egy kézen megszámolható előfizető van.
 

Hogy tudjanak érdemi mobilos lefedettséget csinálni

1800 MHz-en is lehet érdemi mobilos lefedettséget csinálni 7 év alatt, ha valaki akar, csak valamivel többe kerül, mert lesznek olyan helyek, ahol a földrajzi adottságok miatt több átjátszó kell, mint alacsonyabb frekvenciákon. A Digi nem akart.

hiába fed le 10 Bivalybüdösd méretű kistelepülést Kenyán túl kettővel, nem fog érdemi számban ügyfelet hozni az adott beruházás

Ezért írtam, hogy egy kis plusz befektetéssel, de még emellett is félig baromság, amit leírtál, ugyanis ha van legalább egy autópálya, ami Bivalybüdösd mellett megy el, akkor máris egy csomó, nem bivalybüdösdi ügyfélnek javítottad a szolgáltatás-minőségét azzal, hogy a városból kifelé az N. kilométerkő után nem megy el a térerő, meg szakad meg a folyamatban lévő hívás. Egy mobilszolgáltatónál messze nem csak az átjátszó környezetében élő ügyfelek miatt éri meg lefedettséget bővíteni, hanem azok miatt is, akik szeretnének az egész országban elérhetőek lenni. Kicsit fura, hogy ezt pont nekem kell mérnök uraságodnak elmagyaráznom megint, úgy, hogy igazából te dolgoztál telekommunikációban, meg te jössz mindig azzal, hogy 5G-re meg 2 évente új okostelefonra azért van feltétlenül™ szükség™, hogy SSH-zgass a puszta közepéről.

A városi/sok potenciális ügyfelet elérő szolgáltatás tudja "házon belül" keresztfinamnszírozni azon területek infrastruktúráját, ahol egy kézen megszámolható előfizető van.

Csakhogy, Budapesten és megyeszékhelyeken kívül a városi infrastruktúrán is spúrkodtak. Főleg a kisvárosi infrastruktúrán és nem csak a mobil ágazatot illetően.

1800MHz-en nem kicsit kell több "torony", és n-szer annyi torony több, mint n-szeresére viszi fel a költségeket.
Persze, tudjuk, anno a Westel meg a Pannon is spúrkodott, sőt a Voda is, mert eleinte csak a nagyvárosok, autópályák voltak a cél lefedettség tekintetében. Sőt most is spúrkodnak, mert évtizedek alatt az utolsó talpalatniy területet is le lehetett volna fedni - és mégis van nem egyszer nem képtszer, hogy kint terepen három szolgáltatóból talán egynek van GSM lefedettsége, de olyan is előfordul, hogy senkinek sincs.
Mi ez, ha nem spúrkodás a "nagyok", a piacon régóta jelenlévők részéről? Egyébként néztél lefedettségi térképet Westel/Pannon/Voda esetében a piacra lépésük (éles üzleti szolgáltatásuk) indítását követő harmadik hónapról? mert a Digi most pont ott tart.

"te jössz mindig azzal, hogy 5G-re meg 2 évente új okostelefonra azért van feltétlenül™ szükség™" - ilyet hol jelentettem ki?

"Főleg a kisvárosi infrastruktúrán és nem csak a mobil ágazatot illetően" - Kérnénk lehetőleg szakmailag alátámastott példákat rá, illetve azt se felejtsd el, hogy a Digi mobilos szolgáltatása az első éles negyedévét tudhatja maga mögött, nem többet.

Úgy tudom, hogy az állam az adótornyok száma után adóztatja elég keményen a szolgáltatókat. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha nincsenek megfelelő frekvenciáid és emiatt sokkal több toronnyal tudod lefedni az adott területet, akkor az adóval tesznek versenyképtelenné. Ki van ez találva, rohadék módon.

Mellesleg, ahogy az hagyományos FM rádióknál is:  a szlovák adók jól foghatók fél Magyarországon, de a hazai (nem ultra NER, mert ott rnem számít a költség) rádiókkal csak szívsz, ha mondjuk egy 100 km-es úton akarod hallgatni a műsort. :-(

Mivel már nem lesz verseny, és a kormány amúgysem szereti a valódi piacot, az árak fel lesznek verve, a szolgáltatások színvonala pedig a padló alá fog kerülni. (A Telenor is nagyon gyorsan felvásárlásra kerül.)

az árak fel lesznek verve, a szolgáltatások színvonala pedig a padló alá fog kerülni

A leírtak sokkal inkább igazak a piacon most is jelenlevő multikra, mint az állami szolgáltatókra. Lásd Vodafone által felvásárolt UPC csapnivaló napokig kimaradó, modemújraindulgatós, beépítettfosantennáswifijű, túlárazott internetszolgáltatása.

Biztos csak szerencsém volt, mióta átvette a Voda, semmivel sem lett rosszabb a szolgáltatás, egyszer ugyan volt egy teljes napnyi kiesés, de az a nagy kábelvágás azért meglehetősen rendkívüli esemény volt (bár elgondolkodtam azon, hogy milyen tervezés lehet az, ahol egy kábel ennyi kiesést okoz, de ez nem csak náluk volt nagy gubanc).

Pedig az elmúlt egy évben folyamatosan itthonról dolgozom, tehát jobban megéreztem volna, a kiesést, mint korábban.

Ezek egyszerűen nem tudnak akkorát fosni, hogy trey és a haverjai ne tülekedjenek széles nyelvcsapásokkal a meleg székletért

A 4ig piaci alapon csinált már valamit, vagy csak közbeszerzéseken hasít?

2014 előtt  Freesoft-nak hívták, ha ez mond valamit.

2016-2017 körül elég rosszul ment a cég. Állítólag problémáik támadtak az állami tenderek kapcsán, de mindenesetre száz milliós nagyságrend volt a mínusz.
Ekkor kaptak egy visszautasíthatatlan ajánlatot, volt egy komplett tulajdonos váltás, és a következő év már nyereséges lett .... és azóta hasít a cég.

Szerkesztve: 2021. 03. 31., sze – 08:14

Helyesítás, stilisztikai stb. OFFTOPIK:

Gecire bántja a szemem ez a magyartalan cím így, hogy:

Digi fel lesz vásárolva

Helyette magyarul lehetett volna:

Fel fogják vásárolni a Digit

de még jobb lett volna - mivel a beküldés pillanatában nem volt hivatalos -, hogy:

A Digi felvásárlására készülnek

Még pontosabban:

A Digi felvásárlására készül a 4iG

trey @ gépház

"nyaktekerészeti mellfekvenc"

Ez a nyelvújítás korában lett kitalálva, és mivel viccesen hangzott, fennmaradt viccként.

 

"Csak eltelt 100+ év és már nem úgy beszélünk."

Dehogynem, élő példa rá a cikk címe.
Rohadtul utálom a nyelvészkedést, de most kíváncsi lettem és utána néztem ennek a szerkezetnek.

Egyes nyelvészeti kutatások szerint ez az egyik legrégebbi nyelvi elem a magyar nyelvben, tehát már több száz éve beszélünk így.

Mindig is azt hallottam elrről, hogy germanizmus. Most több forrásban is azt olvasom, hogy a német nyelvben nincs is ilyen szerkezet, illetve
"a létigével alkotott határozói igeneves szerkezet nemcsak hogy legrégebbi nyelvemlékeink óta jelen van a magyarban, és rokon nyelveinkben, valamint a mai népnyelvben is él"

Hát, ha semmi, akkor semmi. Alkalmazkodom ehhez is. Csak aztán nehogy utána baj legyen, ha ilyen címeket írok.

A "kurva" szót sem használtam a címlapon, egészen addig, amíg itt tőletek rendszeres meg nem nem jelent a trágárság használata blog meg fórumcímekben. Azt követően egyszer leírtam, majd jött a rinya, hogy nem kéne.

A kettős mérce az, ami zavar.

trey @ gépház

Részemről használd nyugodtan a "kurva" szót, bár címlapon felhozni tényleg nem túl elegáns, és vannak olyan körülmények, ahol kimondottan kínos. De ettől még ez a szó is része a magyar nyelvnek.
Ennek a topicnak is elég szerencsétlen a címe, mondhatnám elég szarul sikerült a címadás, de ettől még maga a nyelvtani szerkezet megfelel a magyar nyelv szabályainak..

 

A kettős mérce érzése szerintem teljesen indokolható. A fórumozók között mindig van valaki akinek ugyanabban a kérdésben más a véleménye mint neked.

Ha egy csoportba sorolsz X embert, akkor látszólag folyamatosan ellentmond neked a csoport, függetlenül attól, hogy te mit mondasz.
 

Ennek a topicnak is elég szerencsétlen a címe, mondhatnám elég szarul sikerült a címadás,

Köszönöm, hogy sikerült kimondani. 

De ettől még ez a szó is része a magyar nyelvnek.

Senki sem állította, hogy nem része a magyar nyelvnek. A részemről ez egy szubjektív felvetés volt. Jeleztem is: gecire bántja a szemem

trey @ gépház

A helyzet az, hogy 'a macska fel van mászva a fára' éppenséggel egy roppant rossz 'analógia' - igazából nem analóiga, pont ezért rossz. Hasonlatnak is rossz.

Mi a szenvedő szerkezet lényege? Az, hogy nem az elkövető személye a lényeges, hanem az, akin elkövetnek valamit - jelen esetben a Digi. Az, hogy mindezt ki teszi, lényegtelen, vagy legalábbis kevésbé lényeges. A macska meg azért rossz hasonlat, mert nem valaki mászta fel a fára (nem véletlen értelmetlen a mondat), hanem ő maga mászott fel, más nem is történhetett. Emiatt 'a macska fel van mászva a fára' egy erőltetett mondat, ebbe belepakolni egy normális szenvedő szerkezetet egyszerűen azt jelenti, hogy aki ezt a hasonlatot hozza fel, nincs tisztában a magyar nyelvvel.

Na most, ha az, aki magyartalannak tartja a címbeli szerkezetet, soha nem mondta azt, hogy 'le van szarva', akkor rendben van. Ha viszont mondta, mondja, akkor szimplán hülye.

Ismertem ilyen magyar tanart, aki eroltette, hogy a magyarban nincs szenvedo szerkezet. Ugyanugy nem tudott kulonbseget tenni a joker-ervkent hasznalt "a macska fel van maszva a fara" es a teljesen jogos "meg lett csinaltatva" kozott.

Vegul az IGAZgato IGAZsagot tett: azt mondta neki, hogy "ki van rugva".

Szerkesztve: 2021. 03. 31., sze – 09:17

nem ide

"mondd meg kedves népszabadság, mire jó ez a nagy szabadság?

hány emberé ez az ország?"

earth is the lunatic asylum of the milky way

Nemzeti Dohánybolt, Nemzeti Közmű, Nemzeti Hulladékkezelő után jöhet a Nemzeti Internetszolgáltató... Nagy Nemzeti tűzfallal.

Szerintem tippeljünk, mi lesz a következő: Lidl, Aldi, Audi, Suzuki, Opel, Wizzair?

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Tételesen mitől lenne jobb? Merthogy a nemnagyonadózó garázsboltok nem jók, az tiszta sor. A 4 órára bejelentett, de 12 órát dolgozó, fizetése egy (jelentős) részét zsebbe kapó alkalmazott nem jó. A verseny nélküli kereskedelem dettó nem jó. Neked 40-50 évvel ezelőtt kellett volna élned, akkoriban volt az ÁFÉSz bolt, ahova naponta más-más termékkörből vittek valamennyit (ahogy épp jutott), vidéken figyelni kellett a tejes meg a kenyeres autót, és ha fordult be a bolt felé vezető utcába, akkor menni gyorsan a boltba, hogy jusson, ami kell, vagy lehetett előző nap felíratkozni pl. kenyérre, tejre, ilyesmire - aztán ha idegen tévedt a faluba, akkor vagy tudott venni napi cikkeket, vagy nem.

Az, hogy te a cébéaszarát veszed, vagy épp a nagybanin/metróban/tescoban bevásárló garázsboltost tartod el (fizetve és életben tartva az abszolut nem hatékony működését), vagy épp a piacon vásárolsz a hajnalban a nagybanin kezdő "őstermelő"-től, az a te dolgod, de tudod a világ nem csak belőled áll, és baromira távol állsz attól, hogy bármeely értelmes embernek megváltoztasd a véleményét a saját agyszüleményeidre.

"fizetve és életben tartva az abszolut nem hatékony működését'

Amugy miert kellene mindennek penzugyi szempontbol hatekonynak lennie? Ha mindent a koltsegekre akarsz optimalizalni, akkor a meretgazdasagossag miatt egy vegkifejlet lehetseges: minden szektort gigavallalatok (jobb esetben tobben, rosszabb esetben szektoronkent 1-1) uralnak, akik annyiert alkalmazzak a pornepet, amennyiert epp kedvuk tartja. En nem szeretnek ilyen vilagban elni.

Amugy mutass mar nekem egy falut, ahol van Aldi/Lidl/Tesco. Vagy ne a falusi kisbolthoz hasonlitsd oket. Azokban logikus, hogy inkabb kevesebb arut rendelnek. Cserebe ott van a szomszedban. Szerintem mindket bolttipusnak van haszna, letjogosultsaga. En varosikent inkabb megyek a lidl-be, a falusi nagymamnak meg pont jo, hogy van hova elszaladni, ha kell egy zacsi sutopor.

"Amugy miert kellene mindennek penzugyi szempontbol hatekonynak lennie" - Ha megveszik a drága sz@rt, akkor az, aki drágán állít elő sz@rt egy tapodtat sem fog előrébb lépni, egy fikarcnyit sem fog fejleszteni, hiszen úgyis megveszik a termékét, ez a gond.

Az első bekezdésben azt rossznak tekinted, hogy szektoronként egy cég van. Ez igaz. A második bekezdésben meg említed a falusi kisboltot, ami dettó egyedül van - és olyan áron/minőségben/szinvonalon dolgozik, amilyenen csak akar - hiszen adott körben egyedüli szolgáltató, ergo ha tetszik, ha nem, nála kell vásárolni.
Viszont egy kistelepülés pont nem tudja kitermelni egy normális vegyesbolt fenntartását, dolgozókkal, rakátrkészlette, miegyébbel együtt.

Ha megveszik a drága sz@rt, akkor az, aki drágán állít elő sz@rt egy tapodtat sem fog előrébb lépni, egy fikarcnyit sem fog fejleszteni, hiszen úgyis megveszik a termékét, ez a gond.

Ha megveszik az olcsó szart, akkor az, aki olcsón állít elő szart egy tapodtat sem fog előrébb lépni, egy fikarcnyit sem fog fejleszteni, hiszen úgyis megveszik a termékét, ez a gond.

Pláne, hogy a reklámok mindent elsöprő psizchológiai nyomást gyakorolnak a vásárlóközönségre, azt erőltetve, hogy mindig mindenből a legolcsóbbat, legakciósabbat kell megvenni, lehetőleg a reklámozott multinál.

Pláne, hogy az olcsó szart előállító élelmiszermultik általában mindig azon vannak, hogyan tudnák még jobban elspúrkodni a költségeket, még olcsóbban gyártani. Így fordul elő, hogy már nem találsz háztartási kekszet, amiben ne lenne tízezer kilométerről idepöfögtetett, erdőirtásbuzi pálmaolaj, aminek egész ökoszisztémák kipusztulását köszönhetjük, miközben te meg ezt a multibuzi csőlátásoddal fejlesztésnek™ nevezed. Nem, ez nem fejlesztés. Ez kizsákmányolás és felelősségkizárás. Indonézia elég messsze van ahhoz, hogy ne is vegyük számításba a pusztítást, amibe az olcsó szar olcsósága kerül.

Mindeközben az olcsó szarok egyre drágább szarok lesznek, általában jóval előbb, minthogy ezt a reálbérek lekövetnék, hiszen inflációs áremelésre is szükség™ van™.

hiszen adott körben egyedüli szolgáltató, ergo ha tetszik, ha nem, nála kell vásárolni.

Aha, és mi van azokkal a régiókkal, ahol (bizonyára nagy örömödre) a Tesco/Aldi/Lidl/Spar valamelyike dömpingárakkal tönkretette a kisboltokat és aztán már csak ő létezik, mint alternatíva™. Persze, ott nyilván lesz ugyanúgy verseny™, hiszen egy igazi™, tökéletes™, istenadta™ multi, még önmagával is versenyez. :)

"Ha megveszik az olcsó szart, akkor az, aki olcsón állít elő szart egy tapodtat sem fog előrébb lépni, egy fikarcnyit sem fog fejleszteni, hiszen úgyis megveszik a termékét, ez a gond."

De fog, mert - pont a te narratíváddal - még több hasznot akar bezsebelni, még hatékonyabban akar termelni és forgalmazni. Ja, és nem sz@rt gyártanak - nagyon sok termékkörben messze agyonverik minőségben a hazai "mindenjóazúgy" cébéá és társain szocializálódott termelőket.

"dömpingárakkal tönkretette a kisboltokat" - a kisboltok nem ettől mentek tönkre, hanem attól, hogy egy dolgozóra nagyságrendekkel kevesebb forgalmat tudtak generálni, amiből egyenesen következik, hogy egy dolgozóra jóval kevesebbet tudtak költeni.

Egyébként van pálmaolajtól mentes termék is - jóval magasabb áron - te is donthetsz úgy, hogy vajas kekszet veszel többszörös pénzért. Ja, egyébként van fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolaj is, csak a mindenaminemúgyvanahogyhajbielképzeliazszar hozzáállásoddal nem fogod észrevenni. Persze a szemellenző levétele mellett néminemű közgazdaságtani alapokra is szükséged lenne, merthogy ordít a megszólalásaidból, hogy ahhoz is ugyanannyira értessz, mint minden máshoz. Vagyis semennyire.

Ja, és nem sz@rt gyártanak - nagyon sok termékkörben messze agyonverik minőségben a hazai "mindenjóazúgy" cébéá és társain szocializálódott termelőket.

Szerintem meg nem, de ezt egyszer már megbeszéltük.

Egyébként van pálmaolajtól mentes termék is - jóval magasabb áron - te is donthetsz úgy, hogy vajas kekszet veszel többszörös pénzért.

Nem kell festeni az ördögöt és a környezetrombolás mellé felsorakoztatni minden filléreskedőt, aki ezt olvassa. Nem kerül többször annyiba, max. 30-40%-kal többe. Amit természetesen hajlandó vagyok megfizetni és ez minden lelkiismeretes embernek erkölcsi kötelessége lenne. Az EU-nak meg tiltani a pálmaolajas termékeket, de ez most mindegy. A probléma nem itt van, hanem ott, hogy a szupermarketek szinte egyáltalán nem adnak olyan kekszet, ami pálmaolajmentes. Drágábban se, mert egyszerűen nincs készleten. Birkáéknak jó lesz a az orángutángyilkos keksz is. Amúgy plusz pont az Aldinak, hogy pl. ők árulnak olyan mogyorót, chipset, egyéb rágcsákat, amiben 100% napraforgóolajat használnak és nem pálmaolajat. A fősodornál olcsóbb márkatermékként! Csakhogy multiék mellett is szóljak néha.

Ja, egyébként van fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolaj is, csak a mindenaminemúgyvanahogyhajbielképzeliazszar hozzáállásoddal nem fogod észrevenni.

Úgy érted, villanyautóval, meg bioüzemanyaggal pöfögtetik ide 10000 km-ről? Vagy megterem Magyarországon? Vagy csak ráragasztották a címkét, hogy fenntartható™, mert peren kívül megegyeztek a Greenpeace-szel...

De mar mer' kene mindenkinek ott vasarolni? Az csak egy lehetoseg. Aki kozeli varosba ingazik, az altalaban meg is oldja ott a bevasarlast. Aki meg nem, annak sokszor rokonok, ismerosok visznek cuccokat. Nagyobb tetelben fogyo, eltarthato dolgokat (liszt, feltartos tej) en is szoktam venni nagymamnak, ha megyek hozza latogatoba.

2020-ban 28,5 millió magyar palackos bort értékesített a Lidl Magyarország, ami jelentős, 21 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest.

A vállalat itthon és a külpiacokon egyaránt rekordot döntött, utóbbi esetében már 6,3 milliárd forint értékben adott el hazai borokat, ami a teljes magyar palackos borexport 33 százalékát jelenti, vagyis az áruházlánc ezzel megerősítette legnagyobb hazai borexportőr pozícióját. A Lidl célja a hazai borászatok támogatása, exporttevékenységük és külpiaci lehetőségeik elősegítése.

(lidl.hu, 2021.03.29-i hír)

Szerinted a cébéá meg az általad hőn szeretet hazai kereskedők, vagy épp küldker cégek tudnák ezt produkálni? ha igen, akkor miért nem tették meg a Lidl helyett? Ja, hogy a mocskosbüdöskapitalistalustamulti felvásárolta előlük...

Azért ha megkérdeznének X száz/ezer embert hol vásárol biztos nem azt fogja mondani,hogy CBA,COOP stb :p

Utcánkban CBA Prima volt helyette LIDL lett,3 sarokkal odébb szintén CBA Prima van,kérdés ki vásárol ott,geci drágán. A hentes részt is bezárták,minden csak csomagoltan van. Arra se jártam vagy 1 éve, pedig nekem 1 percre van.

Szánalmas globalista FUD.

Az árakat a kereslet-kínálat és a beszerzett tételek mennyisége alapján tudják biztosítani. Ha a kereslet nem változna, tudnák biztosítani.

Az, hogy akarnák-e, egészen másik kérdés. De erre meg azt tudom mondani, hogy a mostani multik is adhatnák jóval olcsóbban és még úgy is jól járnának, csak befektetőék jakuzzijában kevesebb buborék lenne.

Csak tudod a "mit" tudnak beszerezni az marha jó kérdés, és milyen minőséget követelnek meg egy másik, és a "honnan" meg egy harmadik.
A cébéának nincs igazán semilyen külker kapcsolódása, ellenben az általad patás ördögnek tekintett kereskedelmi láncok egyike-másika a hazai termékek exportjában is marha nagy szerepet vállal azzal, hogy a hazai termékeket teríti az európai üzleteiben is - és viszont, azaz a kinti, az általuk elvárt minőségi követelményeknek megfelelő termékeket meg hozza ide.
Hiába lenne kereslet jófajta francia meg német sajtokra, ha nagy tételben nem tudna/akarna beszerezni a cébéá ilyeneket - vagy csak jóval drágábban. De mondhatnám a söröket is, a tejtermékeket, a feldolgozott húskészítményeket is - hiába a szigorú magyar élelmiszerkönyvi előírás a virslire, ha a hazai termékek attól függetlenül, hogy a csontról mechanikai úton leválasztott húspép című összetevőből jóval kevesebb lehet bennük, mégis messze elmaradnak a német gyártmányoktól, amik de jure nem virslik, ellenben finomak.
bónuszként a cébéá és társaik egyedi üzletek, nagyon messze állnak attól, hogy országosan azonos választékkal és termékekkel tudják a vásárlókat kiszolgálni. És lehet, hogy ez neked nem fontos, de másoknak meg az.

 

 hazai termékek exportjában is marha nagy szerepet vállal azzal, hogy a hazai termékeket teríti az európai üzleteiben is

Ja, nem egyszer látni a német Lidl-ben magyar terméket. Ami érdekes például a téli szalámi olcsóbb mint Magyarországon :)

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Visznek mindenhonnan mindent. Nekik is (Lidl) gyártunk. Nagyon a helyzet magaslatán kell legyen a QA-d ahoz, hogy beszállító legyél.

Így is találok csapnivaló árút náluk (ez nyilvánvalóan a túl lesrófolt árakból fakad), de van tényleg jó is. Hazai és magyar is.

Ma pl. valami finom Békéscsaba mellett készült, Szlovákiában csomagolt kolbászt ettem.

nesze neked jakuzzi.. :DDD

https://24.hu/belfold/2014/12/04/tobb-szaz-millios-kocsi-a-cba-vezetose…

 

"A Bojkott CBA & Coop & Reál csoport egyik tagja posztolta a képet, amin egy Porsche 918 Spyder parkol a felfestés szerint a CBA vezetőségnek fenntartott parkolóhelyen. Jobban mondva parkolóhelyeken, nem sikerült ugyanis egyetlen helyre leállítani a hibrid szupersportkocsit. A kép alatt kommentelők szerint a fotó sarkában látszik a CBA-elnök Baldauf László kocsija: neki egy Porsche-terepjárója van. A BLZS-55 rendszámú autó tulajdonosáról csak találgatnak, van, aki szerint valamilyen Balázsé lehet, mások Baldauf Zsuzsanna nevét látják bele."

Miért kerül minden többe a Coopban, és miért koszosabb és rendetlenebb az átlagos Coop üzlet, mint az átlagos Aldi/Lidl/Penny? Tán azért magasabbak a Coop árai, mert magasabb az alkalmazottak fizetése? És ha magasabb az alkalmazottak fizetése, miért van mindig rendetlenség és kosz a Coopban, és miért nincs az Aldiban/Lidlben/Pennyben?

:)

Nem tudom bizonyítani, ugyanis a környéken majdnem az összes Coop bezárt, a CBA-kkal együtt. Ami maradt, valószínűleg azért él, mert hajnaltól estig nyitva van. Nem tudom, mennyi ideje van hátra, mert az egyik megszűnt CBA-ból ebbe az üzletbe került pár kevésbé motivált dolgozó. Kedvesek, de szerintem az Aldiba/Lidlbe/Pennybe nem vennék fel őket. Annyira megszokták már a szopást, hogy nem tudnának mit kezdeni egy ~szervezettebb rendszerrel, ahol szopás helyett teljesíteni kell.

:)

Az árakat a kereslet-kínálat és a beszerzett tételek mennyisége alapján tudják biztosítani. Ha a kereslet nem változna, tudnák biztosítani.

Akkor, ha jol ertem, megsem biztos, hogy tudjak biztositani. :)

Meg akkor mar erdemes vegiggondolni, hogy a “beszerzett tetelek mennyisege” mit jelent a gyakorlatban, mondjuk egy Aldi Sud vs Kisalfold-Fuszert osszehasonlitasban. 

Tesco-ba csak akkor megyek, ha épp nincs kedvem messzebb menni, mert a CBa után az van a legközelebb, de ez utóbbiban eddig háromszor voltam (először, utóljára és soha többet) - annál még a Tesco kínálata és színvonala is sokkalta jobb. A heti nagybevásárlás meg Auchan+Lidl, amiből lehet és érdemes, azokból jellemzően hazai termékeket vásárolva.

A Hertha BSC elkötelezett az olyan értékek iránt, mint a sokszínűség és tolerancia, ezek fontosak nekünk.

Petry Zsolt munkáját mindig is nagyra értékelték a Herthánál töltött évei alatt. Nyitott, toleráns, segítőkész ember. Soha nem viselkedett homofób vagy idegengyűlölő módon.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Petry Zsoltnak az elvégzett munkáért és minden jót kívánunk neki a jövőben.

https://mandiner.hu/cikk/20210406_a_hertha_kirugta_petry_zsoltot

Sokszínű™, toleráns™.

Ezt egy olyan ember mondta, aki már nem visz tisztséget - ráadásul egy régi sváb közmondást idézett. Az ötvenes években még simán találkozhattál ezzel a mondással egy táblán Stuttgartól délre. Egyébként nem a tolarenciával van itt a gond, hanem azzal, hogy ha zavar a stíulsom (elég sok embert zavar, szarok a pc-re), akkor a tízszer bántóbb stílus is zavarjon ugyanannyira, ha mrá tízszer jobban nem zavar.

Vannak értelmes, kulturált emberek, akikkel lehet vitázni, meg vannak, akikből a zsák krumpliért kijön a valódi türhő személyiségük.
Nem ellenzéki moslékot fogyasztok, nem "Feri gazda" etet, hanem a saját tapasztalataim és véleményem alapján döntök. Igaz, ami igaz, a közmédiás moslékra kevésbé vagyok vevő (hogy finoman fogalmazzak), de ugyanígy erős kritikával figyelem mindkét oldalt.

A Tesco-ban a húsok döntően hazai termelőktől érkeznek, a zöldségek egy jelentős része is (oké, a decemberi zöldpaprika nem, bár lenne technológia rá itthon is, csak rettenet sok munka meg befektetés kéne hozzá) - a pékség meg ott van az épületben. Azok alapján, amit írtál, az általad látott Tesco áruházba nem sikerült számodra megfelelő minőségű magyar mezőgazdasági terméket vinni. Ez van, ilyen a nagyüzemi móka - igaz, a cébéá meg a többi magyar üzlet is nagyjából ugyanebből a termelői körből tud árut beszerezni - ráadásul a kisebb méretük miatt nem biztos, hogy a minőségi követelményeket hasonló erővel tudja érvényesíteni.

A Tescoban döntően borzasztó gyenge minőségű dömpingáru van, a pékség pedig hiába van ott az épületben, ha nem kenyret süt, csak annak látszó készítményt. Elég sok tescot láttam belülről, de már jópár éve vagyok olyan szerencsés helyzetben, hogy nem kell ott vásároljak. Abban igazad van, hogy a coopos zöldség-gyümölcs semmivel sem jobb.