[KV] Megkaptam az oroszt

Korábbi regisztrációs blogbejegyzésem okafogyottá vált. Mivel tagja vagyok egy önkéntes mentőszervezetnek, időközben megkaptuk az oltást ennek keretében. A Sputnikkal oltottak, kis kar zsibbadáson kívül eddig semmilyen jelét nem tapasztaltam, se láz, se fejfájás, semmi egyéb tünet.

Az oltás a Margit kórházban volt. Szervezetten és viszonylag gyorsan ment de azért elég sok embert hívtak egy időpontra, a regisztráció során a papírt 4 helyen kérték el, ezen azért talán lehetett volna egyszerűsíteni. És a folyamatban számítástechnikai eszközt nem nagyon láttam, mindenhol papír alapú adminisztráció, ikszelgetés ment.

Egyébként felmerült bennem, hogy vajon a regisztrációs rendszer ezt az eshetőséget lekezeli, vagy azért hívni fognak oltásra? Vagy van lehetőség a regisztrációt visszavonni? Megannyi kínzó kérdés.

Hozzászólások

Benned semmilyen kínzó kérdésnek nem kellene felmerülnie. Aki már megkapta a vakcinát. Egy "köszönöm" mehetne a külügyminiszternek, hogy elintézte az orosz vakcinát.

trey @ gépház

Egyébként felmerült bennem, hogy vajon a regisztrációs rendszer ezt az eshetőséget lekezeli, vagy azért hívni fognak oltásra? Vagy van lehetőség a regisztrációt visszavonni?

Majd ha felhív a doki, udvariasan szólsz neki, hogy nem kell, már megkaptad, mert önkéntes mentős vagy.

Sajnos nem írhatom le ide, hogy a győri megyei kórházba hány millió forintnyi IT beruházást talicskáztunk ki az elmúlt két évben. A legutolsó szállítmányt éppen a múlt héten.

Az a baj, hogy fogalmad sincs a dolgokról, 444-Telex vonalon tájékozódsz. Kár, mert olvassa néhány munkatársam is az oldalt, akik szerintem könnyesre röhögik magukat ezeken a kommenteken.

trey @ gépház

igen - ez igaz , de ez volt előtte is. Sajnos rengeteg pióca kis BT. van és ez párttól független..

Minden új garnitúra hozza a saját táborát vagy éppen ugyanaz marad csak sapkát cserél - vagy mezt. 

És ne hidd, hogy magyar specialitás - hasonlóképpen megy mindenhol.

For Whites Only meeting room!

Felesegem jonehany eve egy piaci alapokon mukodo penzintezetnel vallalt allast. Ma kaptak husveti csomagot "Meszaros csoport" logos taskaban (amiben felcsuti mez es egyeb NER termekek voltak). ¯\_(ツ)_/¯

Nem kell ahhoz politizalni. Eleg ha felvasarol titeket a 4iG es maris a NER szekeret toljatok.

Teljesen egyértelmű, hogy a kormány nem ül ezeken a készleteken. Nem a szervezetlenség miatt oltanak csak ilyen alacsony számban. Bár az (felállok)  elnökúr (leülök) azt mondta, hogy oltanának többet ha lenne elég vakcina, de nincs.  Szóval Kásler úr most vizsgáltatja a készleteket. 

Tehát: ami tegnap este érkezett, az megy vizsgálatra. A vizsgálat néhány nap. Van olyan vakcina, aminek az első és második oltása különböző (Sputnyik) nem lehet akárkinek akármelyiket beadni. Ezen felül, mivel egyes gyártók hazudtak a szállítási mennyiségről, van olyan vakcina, amelyiknek a második körére félre kellett tenni, mert egyszerűen nem fogja a gyártó szállítani az általa ígért mennyiséget.

trey @ gépház

"Én eddig egyedül a Szputnyikról tudom, hogy kevesebb jött a megrendeltnél"

A pfizer, a moderna, az AstraZeneca, de meg a kinaiak is (Sinopharm) mind kestek. Ez egy ilyen piac most. Valamit nagyon elrontottal tajekozodaskor, ha hozzad csak az orosz oltoanyag kesesenek hire jutott el.

Mint fentebb írtam, ezeken felül az orosz is késett. Azaz a jelenleg elérhető közül kivétel nélkül mindegyik. Akkor hogy is van ez az "egyes gyártók hazudtak" kitétel? Merthogy mind hazudott. Az más kérdés, hogy szerintem egyik sem hazudott, hanem mind rosszul mérte fel azt, hogy mennyit tud termelni és szállítani; vagy - legyünk rosszindulatúak - hogy mennyire kezd el válogatni abban, hogy kinek szállít.

> A pfizer, a moderna, az AstraZeneca, de meg a kinaiak is (Sinopharm) mind kestek.

Ezeket véletlenül nem te írtad abban a hozzászólásban amire válaszoltam, hogy "ezeken felül az orosz is késett. Azaz a jelenleg elérhető közül kivétel nélkül mindegyik."

Mi nem világos? Én mondtam egyet, te mondtál négyet, ezzel meg van mind az öt. De mivel amikor ezt leírtam, még nem tudtam, hogy már a Johnson&Johnson is elérhető, ezért tévedésben voltam. Azokról ugyanis még nem tudom, hogy fognak-e késni.

Itt (talán) ki lehet indulni abból, hogy az EU-nak mennyi rendelkezésre álló oltóanyagot jelentünk le. Heti két alkalommal jelentünk friss adatot, legrosszabb esetben is 4 napos adatokról beszélünk.

Az írás pillanatában a 03.04-én érkezett(nek bejelentett) 280000 adag Szputnyik és 03.11-én érkezett(nek bejelentett) 450000 adag Sinovac még nem szerepel az EU-nak küldött jelentésben. Itt azért picit több, mint pár napról beszélünk. (EDIT: tegyük hozzá Pfizer-ből a 03.09-i, AstraZenecából 03.11-én érkezett mennyiségnek megfelelő adat volt lejelentve - ezeknek valahogy kisebb az átfutási ideje?)

Feltételezem, hogy technikailag lehetséges inkrementálisan bevizsgálni az egyes batch-eket a NNH-nál, vagyis attól, hogy egyszerre nagy szállítmány érkezik még nem kellene szükségszerűen nagy latency, kisebb egységekben folytonosan lehetne használatra engedélyezni.

Szóval pártállástól függetlenül, őszintén felmerül a kérdés bennem: hol a fenében van most az a ~730ezer adag?

"Ezen felül, mivel egyes gyártók hazudtak a szállítási mennyiségről" - most tekintsünk el az értékítélettől. Igazából a valódi probléma, hogy 1) nem tervezhetően szállítanak (Pfizer az egyetlen kivétel, hozzájuk naptárat lehet igazítani) 2) a két oltás között kevesebb idő telik el, mint két szállítmány beérkezése között (pl. Sinovac 3 hét beadási intervallum, eddig úgy néz ki 4 hetente szállítanak, de legalább nagyjából tervezhető mennyiségeket). Viszont pl az AstraZeneca esetén a 12 hetes beadási intervallum miatt nem annyira kritikus, ha ritkán érkezik. Ennek ellenére AZ-ből adtuk be eddig kb a legkevesebbet - pedig nem volt szó róla, hogy nálunk is felfüggesztették volna.

És akkor még nem beszéltem azokról a hírekről, hogy a nem kért oltásokat utólag visszagyűjtik a háziorvosoktól, miközben vannak a körzetében (és oltási terv szerinti életkorcsoportban!) akik elfogadnák az adott fajta oltóanyagot. Ahelyett, hogy ilyenkor adnának a háziorvosnak további listát, hogy az esetlegesen megmaradt oltóanyaggal kiket hívjon fel, inkább feleslegesen utaztatják ide-oda. Kockáztatva a hűtési lánc megszakadását, és egyéb véletlen veszteségeket...

Akárhogy is nézzük, szervezésen, logisztikán volna mit javítani.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szóval pártállástól függetlenül, őszintén felmerül a kérdés bennem: hol a fenében van most az a ~730ezer adag?
 

Ha pártállástól függetlenül kérdeznéd, akkor előbb elgondolkoznál... 

De hajrá a halál propagandával, ez látszik, ez nektek megy.

Nos igen, remekül illusztráljátok a problémát, hogy sokan így végletekben tudnak csak gondolkodni, hogy vagy valaki vérellenzéki vagy vérfideszes. Ha kérdéseket merek feltenni a kormány intézkedéseivel kapcsolatban - neadjisten - valami problémát látok, akkor nyilván vérellenzéki vagyok. Ha meg valamivel éppen nincs probléma vagy csak megértem, hogy külső eredetű, akkor nyilván vérkormánypárti.

Az értelmes diskurzushoz tett hozzájárulásod értéke felbecsülhetetlen...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Sajnos leginkább pártnélküli.

Egy régi kollégámtól hallott idézet jut eszembe: "ha Orosz László alapítana egy racionalista pártot, abba belépnék". Ha be nem is lépnék, de egy ilyet formációt biztosan tudnék támogatni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Miért kéne?

Vállalj felelősséget a saját tetteidért, saját döntéseidért! Vállalj felelősséget a családtagjaidért (amíg teheted)!

Miért kéne felelősséget vállalnod olyan politikusokért, akik nem a te helyzetedben vannak, akiknek az értékrendje nem egyezik a tieddel, akiknek a tetteire, kijelentéseire zéró ráhatásod van? (Hogy néha éppen azt mondja, amit hallani akarsz, mert a hatalmi logika abban a pillanatban azt diktálja... ez nem értékrend-egyezés) Azért tudsz felelősséget vállalni amire ráhatásod van.

Nem, nem feladatod, hogy megvédjed egy (neked egyébként akár szimpatikus) politikusnak az esetleges hibáit. Te nem ő vagy.

Nem, nem kell úgy kezelned más embereket, hogy ők azonosak más politikusokkal, csak azért mert egy kérdésben egyet/egyet nem értenek.

Ezeket kéne elengedni és rögtön más lenne a diskurzus. Nemcsak neked, sokmindenki másnak is itt.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

akkor előbb elgondolkoznál... 

Esetleg a hozzászólásom többi részéhez valami? Mert én úgy gondolom én azért elgondolkodtam pár dolgon, ami a kérdéshez vezetett, kíváncsi volnék mik lehetnek azok a nyilvánvaló válaszok/tények amiket én nem veszek észre.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szüleim is megkapták (70+ korosztály), egyikük fáradtabbnak érzi magát és hőemelkedése is volt. Érdekesség, hogy sokan nem mentek el bár jelezték, hogy kérik az oltást. 

Szerkesztve: 2021. 03. 22., h – 17:16

Megkaptad az oroszt. Gondolom, a szputnyikot. Az első oltáshoz képest a második oltásra hány nappal későbbi időpontot kaptál?

Én szintén Margit, szintén orosz, de 4 hét különbségre adták a második időpontot. Kértem, hogy módosítsák az előírás szerinti 3 hétre, de nem akarják.

koronavirus.gov.hu / Szputnyik V oltóanyag - lakossági tájékoztató

"A védettség kialakulásához 2 adag, I. és II. komponens, 21 nap különbséggel történő beadása szükséges."

Az orosz fogyasztovedelem vezetoje mondta ezt, aki nem is orvos.

Aztan azota megerositette egy brit "alkoholproblemakat megelozo szervezet" vezetoje is.

Azzal ervelnek, hogy "soha senki nem vizsgalta, hogy hogyan mukodik alkohol hatasa alatt az immunrendszer es az antitest keszitese".

De aki volt mar fesztivalon megfazva/belazasodva/hasmeneses virussal, az sejti, hogy ez nem olyasmi dolog, amin aggodni kene. Szo szerint alkoholfogyasztas kozben szoktak ott kigyogyulni ilyen korokozok tamadasa alol emberek.

Szinten mindemelle az "alaptalan gyanu"-ba sorolodik jomagam es nehany szemelyes ismerosom atesesi tapasztalata: elkaptuk, es korulbelul pontosan ugyanannyi nap utan multak el hirtelen a tuneteink, mint azoknak, akik nem ittak palinkat kozben, hanem vegig jozanul probaltak kigyogyulni. 

Teny, hogy az alkohol a majnak egy plusz terheles, de valoszinutlen, hogy hatasa lenne az antitest termelesre, es az immunrendszer mukodesenek es emlekezesenek alapjaira.