[KV] Kártya

Hozzászólások

Az ígéret az akkor regisztráltaknak szólt. Mivel most előbbre engedtük öreganyáinkat, hátrébb fog csúszni. Ha az EU az ő tempójukkal nyár elejét, közepét célozta meg a legalább első shot-tal átoltott lakosságra, mi pedig 1,5-2 gyorsabban oltunk, akkor azt gondolom, hogy valahol április-május körül. Természetesen, a jelenleg ismert ütemtervek szerint. Ha az AstraZeneca megint kitalálja, hogy még kevesebbet szállít és nem tudjuk máshonnan pótolni, akkor ez nyilván változhat.

Azért azt emeltem ki, mert már hivatalosan jelezte, hogy nem tudja tartani a vállalt mennyiséget a szerződés szerinti időkre.

Szerk.: még jobban jött a különbség a javunkra

trey @ gépház

1-2 nap láz, levertség lehet majd (nekem legalábbis volt) meg az orrom is vérzett tőle (tuti megbolondítja a véralvadást - mondhatnak bármit)

#szerk :

Vagy súlyosabb esetben akár halált okozó agyi vérrőg is kialakulhat, ami úgy tűnik bizonyítást nyert. Külön "megnyugtató", h a legmagasabb szakmai szinten titulálták biztonságosak ezt az oltást! Kérdés, milyen lehet a nem biztonságos oltás - ha a biztonságos is halált okozhat, úgy mellékhatásként? Ilyenkor merre lapítanak a tudományos munkatársak, meg a népkábító politikusok, hm?  A gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés tényállása nem áll meg?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Több gyógyszer is van forgalomban (főleg antipszichotikumok), amelyeknek az alkalmazási előirata ismeretlen gyakorisággal (ez a gyakorlatban a „10000-ből kevesebb mint 1”-nél ritkább) „hirtelen halál” mellékhatást tartalmaz. Ráadásul többnyire ez „tisztázatlan eredetű”. Ehhez képest egy (a jelenlegi ismereteink szerint) 1 millió az egyhez valószínűség környéki, ismert eredetű, célzott kezeléssel megelőzhető halálos mellékhatás nagyon jó mutató.

Az lenne a tudományos megnyugtatás tárgya, hogy már nem ez az első olyan gyógyszerünk, amitől megdöglesz - mert sok ilyen van forgalomban? Igaz azokra ráírtuk neked, h elolvashasd mielőtt beveszed (mert kitapasztaltuk, h minden barom beveszi, akkor is ha nagy piros betűkkel írjuk rá h megdöglesz, mert azt gondolja h nem ő lesz az az egy az [állítólagos] x ezerből he-he-he)! Ez mint megnyugtatás bizony nem ment át a szűrőn! 

Az utólagos célzott kezelés - pedig a halott hónaljcsókjának tűnik, újabb vérlázító terelés: arra is kérek valószínűségi indexet, hogy akinek ilyen agyi trombózisa lesz az oltás után milyen eséllyel fog hozzájutni az életmentő kezeléshez! És ha még időben is kapcsol a mentőorvos az utcán ájultan fekvő kliens esetében, h az illető a "biztonságos" oltásból kaphatott valószínűleg, és időben bejut a kórházba, h megkapja a kezelést, milyen szövődmények fognak visszamaradni ezek után? 

Eleve erre blazírozni, h majd utólag helyrehozzuk amit az oltás elront, nem megengedhető! Ahol ilyen felvetés merül fel, azt a folyamatot a  csírájában kell elfojtani! És nem érvényesnek, magyarázónak, megnyugtatónak tekinteni!

Az a rémisztő, h ezt a tetves rendszert mint érvényeset elfogadjuk a megalkotóitól! Hogy jobb esetben azzal rázza le magáról a felelősséget, hogy a gyógyszer tájékoztatóra ráírja, hogy megdögölhetsz, meg h neked kell hozzájáruló nyilatkozatot tenni! A kurva anyjukat! Szemét csalók! 

A biztonságos szó azt jelenti, hogy nem lesz bajod tőle, de különösen azt, h nem fogsz meghalni tőle! Minden olyan értelmezés, amit ettől eltérő, relativizált teljesen egyértelmű csalás, és mint ilyen büntetendőnek kell lennie! A nem-biztonságosra nem lehet büntetlenül azt mondani h biztonságos! Aki ezt teszi, az többet nem beszélhet, de az sem baj, ha a város szélén karóba húzzák! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Az a rémisztő, h ezt a tetves rendszert mint érvényeset elfogadjuk a megalkotóitól! Hogy jobb esetben azzal rázza le magáról a felelősséget, hogy a gyógyszer tájékoztatóra ráírja, hogy megdögölhetsz, meg h neked kell hozzájáruló nyilatkozatot tenni! A kurva anyjukat! Szemét csalók! 

Felhívnám figyelmedet, hogy idén 100 éve fedezték fel az inzulint, amivel életek millióit mentették meg. Tiltsuk be az alkalmazásukat? Hiszen a hipoglikémia mint mellékhatás nagyon gyakori (10-ből több mint 1 betegnél), és „A kritikusan alacsony vércukorszint eszméletlenséghez vezethet. Ha a hosszan tartó, kritikusan alacsony vércukorszintet nem kezelik, az (átmeneti vagy tartós) agykárosodást, és akár halált is okozhat.”

Ami nem-biztonságos, azt nem nevezhetik biztonságosnak! Aki ezt teszi azt meg kell büntetni! Erről az álláspontról nem vagyok hajlandó elmozdulni! Ezen álláspont mentén pedig felfeslik az egész hazug rendszer! Aki állítja, h készítménye nem halált, hanem gyógyulást hoz, annak kell ezt bizonyítania! Ha nem tudja ezt bizonyítani, mindegy h milyen okból, akkor ő pontosan az ami, egy kuruzsló méregkeverő boszorkány, akit normálisabb időkben máglyán égettek el! Magából kifordult rendszer ami érvényesnek tekint egy olyan koncepciót, hogy a készítő, alkalmazó helyett a betegre/áldozatra testálja a készítmény használatának a felelősségét. Ez csalás, semmi más. Ilyen rendszer kiszolgálásában tisztességgel nem lehet résztvenni!  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Hát nem tudom, h az jobb-e v. sem! Viszont most a rendszer próbája lesz, h hajlandók-e a felelősök nyilvánosságra került infók alapján az Astra-s oltásokat megszüntetni vagy megpróbálnak úgy tenni, mintha nem történt volna "nagy" változás? Illetve, hogy az emberek hajlandóak lesznek-e beadatni maguknak továbbra is? 

Nem látom egyenlőre, h az illetékesek az Astra oltások azonnali felfüggesztését elrendelték volna! Ez minimum amit most meg kellett volna tenniük! Megy a nagy lapítás! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Azon kell elgondolkodni, h a beoltott emberek mekkora %-a halt meg, illetve ha nem oltották volna be, akkor abból mennyit vitt volna el a korona. Tiszta matek. Nem kell, h senkinél ne legyen probléma, de ha több nagyságrenddel több ember ússza meg miatta, akkor használni kell.

> Tiszta matek.

Ez nem igaz! Éppen h ez nem igaz! De még mielőtt rátérnék, h miért nem az  - egy lényeges gondolat: gondolkodni bármin lehet, azonban biztonságosnak hazudni/állítani a halálost, az felelősségre vonást követel! 

 Az egyén szempontjából a dilemmának úgy kéne felmerülni - és ez a szempont a döntő, egészen addig, amíg az oltás önkéntes - h legrosszabb esetben egyfelől  a járványhoz egyfajta fatalista viszonyulás, másfelől viszont az oltást biztonságosnak hazudók szavának hitelt adó tevőleges együttműködés következtében leli meg halálát. Ez utóbbi azért is visszás, mert most nem arról van szó, h az oltást biztonságosnak titulálok egyszerűen tévednek, hanem h konkrétan hazudnak. De ennek ellenére az ember önfeladóan a betegségtől és haláltól való félelmében és ezeknek elkerülésének a reményében a hivatkozott hazug illuzionistákkal együttműködve leheli ki maga által elárult lelkét.  Van ennél szánalmasabb halál?  Itt érhető tetten a valódi ördögi mivolta az egésznek! Míg a fatalista tiszta, az ördögi alku által érintetlen marad. Ha így kell lennie, akkor így kell lennie, de nem ő tapossa ki a saját halálának útját azzal, h ostoba módon gyakorló hazudozók szavának hitelt ad. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Annyit írtam, h ami nem biztonságos, azt nem lehet büntetlenül biztonságosnak nevezni! Ha ezen álláspont mentén felfeslik és lelepleződik az egész hazug rendszer, akkor ez olyan dolog aminek a magam részéről örülni tudok! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Akkor nincs biztonságos gyógyszer. Mivel lehetetlenség minden eshetőségre kijelenteni, hogy nem jelentkezhet súlyosan káros mellékhatás.

Innentől viszont nincs értelme a gyógyszervizsgálatoknak sem, hiszen ha a vége mindig az, hogy nem biztonságos, akkor mindenki szedjen, amit jónak gondol, az orvosokra sincsen szükség, hiszen úgysem biztonságos, mert nem megfelelő alkalmazás esetén gyakorlatilag a kalmopyrinbe is belehalhatsz.

> Akkor nincs biztonságos gyógyszer.

Ha ez így van, akkor ennek a lakosság körében való tudatosításért kampányt kell szervezni, mitöbb az iskolai tananyagba is be kell kerülnie! Fel kell hívni a figyelmet arra, h eddig hazugságban voltak tartva, és nem volt igaz amit a gyógyszerek biztonságáról állítottak, az ezért felelősöket el kell számoltatni és meg kell büntetni! 
Nyilvánvalóan radikálisan át kell alakítani rendszert! Ebben az államnak a teljes tekintélyével meg kell jelennie és el kell söpörnie a kialakult struktúrákat! A gyógyszergyártók elfelejthetik, h ők diktálják a szabályokat!

Ezzel szemben mi történik:

Miután halálesetek miatt  több országban felfüggesztik az AstraZeneca beadását

Csütörtökön: Az uniós gyógyszerügynökség azzal áll ki a nyilvánosság elé, h megvizsgálták a nevezett gyógyszert és azt biztonságosnak találták. Aztán tovább olvasva kiderül, hogy mégsem biztonságos valójában mert éppen bele is lehet dögölni. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/unios-gyogyszerugynokseg-az-astrazene…

Pénteken: Egy német kórház arról számol be, hogy megtalálták kapcsolatot az oltás és a vérrög kialakulása közt. Ezzel bizonyítást nyert, hogy nem véletlen esetek történtek, hanem az oltás miatt haltak meg. https://kuruc.info/r/64/225991/

Ezek után azonnal fel kellett volna függeszteni az Astra beadását! Mi történt?

Szombaton: Ursula von der Leyen szombaton közölte: 

Lehetőségünk van megtiltani a tervezett exportálásokat. A következőt üzenjük az AstraZenecának: teljesíted a szerződésben foglaltakat, mielőtt más országoknak kezdesz el szállítani
https://index.hu/kulfold/2021/03/20/az-eu-megfenyegette-az-astrazenecat/

Mi történik itt? Ahelyett felfüggesztenék az oltásokat, azon aggódnak, h nem szállít elég vakcinát az Astra!  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Fel kell hívni a figyelmet arra, h eddig hazugságban voltak tartva, és nem volt igaz amit a gyógyszerek biztonságáról állítottak, az ezért felelősöket el kell számoltatni és meg kell büntetni!

Istenem! Nem lehetsz ennyire hülye!

Legkisebb gyerekkortól sulykoljuk a gyerekekbe, hogy a gyógyszerrel vigyázni kell. Nem véletlenül tartjuk elzárva, nem véltetlenül vannak gyógyszerek, amelyek csak orvosi utasításra szedhetőek, és nem véletlen, hogy vannak olyanok, amelyek csak kórházi környezetben alkalmazhatók. Minden gyógyszer nem megfelelő alkalmazás esetén gyakorlatilag méreg. Ezzel most neked valamiféle újdonságot mondtam?

Ezzel bizonyítást nyert, hogy nem véletlen esetek történtek, hanem az oltás miatt haltak meg. https://kuruc.info/r/64/225991/

Ezek után azonnal fel kellett volna függeszteni az Astra beadását! Mi történt?

Az, hogy megállapították, hogy milyen kockázati faktorokkal kell számolni: pl. megállapították, hogy a veszélyeztetett kör az 55 év alatti nők. Ezek a halálesetek annyira speciálisak, hogy nem lehetett rá előre felkészülni, tesztelni. Ha azt állítod, lehet, tessék publikálni a módszert a Science-ben vagy a Nature-ben, komoly esélyes lennél egy Nobel-díjra.

> Minden gyógyszer nem megfelelő alkalmazás esetén gyakorlatilag méreg

Szándékosan érted félre! Én arról írok, h megfelelő alkalmazás esetén is méreg. 

> Ezek a halálesetek annyira speciálisak, hogy nem lehetett rá előre felkészülni, tesztelni

Akkor nem beszélhetnek a biztonságról, hanem ellenkezőleg a kockázatról kell beszélni és azt kell kihangsúlyozni! Ez történt? Nem! 
Ők gyártják a szert azzal az ígérettel, hogy védelmet fog hozni és nem halált. Ez az ő állításuk nekik kell ezt bizonyítani! Az a lovon való fordított ülés, h azzal jönnek, h nem lehet igazolni és mi ezt értsük meg! Akkor ne állítsák biztonságosnak! Ezzel már kimerítették a boszorkányság vétkét és megérdemlik a máglyát! 

Amikor a halálesetek történtek megpróbálták úgy elkenni a dolgot, hogy esetleg csak AstraZeneca adott ABV2856 jelű szállítási tételével lehet baj. Ilyenkor kap az ember a fejéhez! Te jó ég, érvényesen felmerülhet, h a legyártott vakcinatételek különböznek? Hirtelen nem tudom  eldönteni h mi a rosszabb: 1) ha halálos szérumot osztanak, mint biztonságost v. 2) ha az egyik széria jó a másik viszont halálos? 

> a veszélyeztetett kör az 55 év alatti nők

Kár h a március 11-én meghalt két olasz férfi erről nem tudott!

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210311/koronavirus-egyre-tobb-europ…

Március 16 kedd: Az AstraZeneca beoltásában az Európai Gyógyszerügynökség és az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint tervez eljárni Magyarország, amelyek egyelőre nem találtak ok-okozati összefüggést az oltás után néhány ember esetében tapasztalt vérrögképződéssel - mondta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210316/magyarorszag-tovabbra-is-olt…

Itt egyértelműen az oltás fenntartásának indokaként az ok-okozati összefüggés hiányát jelöli meg. Ezt a hiány egy német kórház beszámolója pótolta pénteken, akik kimutatták az ok-okozati kapcsolatot. A formál logika alapján is le kellett volna állítani az oltásokat Cilikének! 

> komoly esélyes lennél egy Nobel-díjra

Kár személyeskedni! Nem tartok igényt Nobel-díjra, pont úgy leszarom, mint ahogy Science v. Nature-t. Nem kell a beteg világotok
 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ilyenkor kap az ember a fejéhez! Te jó ég, érvényesen felmerülhet, h a legyártott vakcinatételek különböznek? Hirtelen nem tudom  eldönteni h mi a rosszabb: 1) ha halálos szérumot osztanak, mint biztonságost v. 2) ha az egyik széria jó a másik viszont halálos? 

Érdekes, korábban ezzel nem volt bajod: https://hup.hu/comment/2595507#comment-2595507

ezért be kell oltatni magam. Hogy melyikkel az tök mindegy

Most elárulom, ha eddig valami barlangban éltél volna: a Sputnik V és a Sinopharm vakcinájának minden Magyarországra érkező szállítmányát külön vizsgálat alá vetik, mert különbözhetnek.

> Érdekes, korábban ezzel nem volt bajod

E hét péntekig még mindenfélére lehetett gondolni. pl h  rivális gyógyszergyártó áll az Astra lejáratása mögött. Péntek a fordulópont! 

> Magyarországra érkező szállítmányát külön vizsgálat alá vetik, mert különbözhetnek.

OKé, csak azt nem tudom, hogy ezt most megnyugtatásként v. aggodalomra okot adóként értékeljem?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Vasárnap: Az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos jelzéseket is kivizsgálták, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pedig azt közölte: az AstraZeneca oltóanyaga biztonságos. Ezt követően azok az országok, ahol korábban felfüggesztették, már folytatják az AstraZeneca-vakcina használatát - mondta Galgóczi Ágnes.

https://www.origo.hu/itthon/20210321-galgoczi-agnes-harmadik-hullam.html

Vérlázító! Rohadjanak meg! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Van 6 támadó, de a pisztolyomban már csak 1 töltény maradt!  Nyilvánvaló, h mind a 6-ot nem tudom lelőni, de az aki elsőnek veszi a bátorságot h rám támadjon az le lesz lőve! 
Az állam és az egyén közt érdekellentét áll fent az oltással kapcsolatban. Látszólag nem, de valójában igen. Az állam szempontjából mindegy h a hat támadó közül melyik fog kinyiffanni, az egyes támadók szempontjából már korántsem az, mindegyik azt szeretné ha a másik támadna elsőnek és lenne lelőve. Ugyan ez van eljátszva az oltással. Az államnak mindegy, h ki az kevés aki kinyiffan a "biztonságos" oltástól, az egyén szempontjából egyáltalán nem az. Az állam abban érdekelt, h a járványt kezelje és az egyén pedig a saját élete védelmében. A kettő ellentétbe kerülhet, ahogy kerül is az Astra oltás esetében. Amikor az állam ill. annak képviselői biztonságos oltásról beszélnek, akkor ez a biztonság az állam és nem az egyén szemszögéből értelmezendő! Az AstraZeneca az egyén szempontjából nem biztonságos, hanem kifejezetten kockázatos oltás! 

A kiszűrés mellébeszélés! Nem történnek ilyen szűrések, nem lehet tudni h melyik ember tartozik a kockázati csoportba, boldog-boldogtalant oltanak a kockázatos oltással, miközben azt hazudják h biztonságos. Ez bűncselekmény! 

Minden épeszű embernek vissza kéne utasítania az Astrát! Eddig is sokan ezt tették, remélem ezentúl még inkább ezt fogják tenni!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Majd ha stroke következtében lebénul az egyik feled, de még tudatodnál leszel, akkor  elgondolkozhatsz rajta, h jól matekoltál-e? A kockázatost nem nevezzük biztonságosnak - ezt tekintsd axiómának!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Van olyan dolog a világon, ami kockázatmentes, vagy ez most ilyen elméleti vita? Ha elméleti, akkor igazad van, de ha most dolgokat kéne sorolni, amivel matematikailag 0% az esélye, hogy belehalsz, akkor bajban lennék. Nem azt mondom, hogy ez így jó, és ne lehetne javítani az arányon, hanem hogy a gyakorlatban nem tudom, hogy működne egy ilyen, amikor már egy "üres" tűszúrásnak is van kockázata.

Összegezve a pill helyzetet: van egy oltás amiről tudni lehet h halált okozhat. Az ok-okozati kapcsolatot is feltárták, h miként vezet halálhoz. Állítólag és elvileg szűrhető lenne, hogy kik veszélyeztettek az oltás által. 

Mindezek ellenére  az oltásokat nem állítják le, és azzal érvelnek, hogy csak nagyon kis százalékban okozhat halált. Ez az érvelés hamis, mert aki meghal az 100%-ban meg fog halni! Őt már nem fogja vigasztalni h mások, sokan túlélték! ráadásul előre kiszűrhető lenne h ki a veszélyeztetett, de ilyen szűrést nem alkalmaznak az oltás előtt! Ellenben teljes sávszélességgel az oltás biztonságát - és nem a kockázatát -  szajkózzák! Ez csak azt jelenti, h az állam képviselői a halálozási rátát elfogadhatónak találták, és nem azt h az n+1 éppen most oltásra kerülő nem fog belehalni. Pedig a biztonság számára pontosan azt jelentené, h nem hal bele! 

Nem engedhető meg ilyen eljárás! Le kell állítani az Astrát. Ki kell alakítani az előzetes szűrési rendszert és utána mehet újból. Addig nem! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem próbálok, mert marhaság és félrevisz.  Azon kéne filóznunk, hogy mennyiben tekinthetjük érvényesnek h az élet egyetlen valódi ígérete, h bármelyik következő pillanatban megdögölhetsz - és ez az ígéret totálisan kiüresíti mind a kockázatos mint a biztonságos fogalmát! Tudnék érvelni, de szerintem az nem a kedved szerint lenne való. Amúgy meg mint írtam elvisz a tárgytól!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Te viszed félre a témát, én csak egy eldöntendő kérdést tettem fel. Az Algopyrinre is az van írva, hogy "vérképzőrendszeri zavarok[at okozhat], amelyek végzetesek is lehetnek", pedig abból akármennyit vehetsz vény nélkül, és számolatlanul zabálhatod otthon. 

Egyszerűen nem tartom realisztikusnak azt az érvelést, hogy valakinek garantálnia kellene az elméleti kockázatmentességet valamivel kapcsolatban, legyen az bármi, nemcsak a vakcináról van szó. Vagy tiltsuk be a focizást, mert focizás közben meg lehet halni? Érdekelne, hogy hol a határ nálad, de úgy látom, nem kapok választ.

A kérdésed formailag ugyan eldöntendő kérdés, de az előző válaszomban jelezni próbáltam, h a felvetésed  - saját magad által kellő mélységben meg nem értve - egy mélyebb, a válaszomban érzékeltetett filozófiai problémán nyugszik. De nem csak a saját felvetésedet, hanem a válaszomat sem értetted meg! 

> nem tartom realisztikusnak azt az érvelést, hogy valakinek garantálnia kellene az elméleti kockázatmentességet

És azt miért tartod realisztikusnak, h aki nem garantálja a kockázatmentességet, az ezen pozícióját, mint a biztonság letéteményét propagálja? Ha kockázatos (a nem kockázatmentes egyszóval), akkor beszéljen kockázatosról és ne biztonságosról! A biztonságos szó abszolút értelmű és érvényesen nem relativizálható! 

> Az Algopyrinre is az van írva, hogy "vérképzőrendszeri zavarok[at okozhat], amelyek végzetesek is lehetnek", pedig abból akármennyit vehetsz vény nélkül, és számolatlanul zabálhatod otthon. 

Ez a kiszólás a vita alsó küszöbének érdekében legyen inkább felejthető! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

És azt miért tartod realisztikusnak, h aki nem garantálja a kockázatmentességet, az ezen pozícióját, mint a biztonság letéteményét propagálja?

Hiszen innen indult az egész vita: létezik mondjuk olyan termék, aminek a gyártója garantálja a kockázatmentességet?

A biztonságos szó abszolút értelmű és érvényesen nem relativizálható!

Tudsz példát mondani biztonságos dologra? Lehet ez gyógyszer, hobbi, munka, stb.

Ez a kiszólás a vita alsó küszöbének érdekében legyen inkább felejthető! 

Reagálhatsz a példára érdemben is, a vita alsó küszöbének érdekében. ;)

"Összegezve a pill helyzetet: van egy oltás amiről tudni lehet h halált okozhat. "
Nem. Összegezve a helyzetet: van egy vírus, amiről tudni lehet, hogy halált okozhat, és egy ellenszere, amiről tudni lehet, hogy halált okozhat. Az előbbi sokkal nagyobb valószínűséggel okoz halált, mint az utóbbi.

Az életben minden rizikós, többek között az oltás beadása és be nem adása is. Az oltás beadása sokkal kevésbé rizikós nagyon sok ember számára, ezt most már elég jól mutatják a számok. (Amúgy persze mindkettőt aktívan kutatják és majd lehet csökkenteni stb.) De a világot nem szabad fekete-fehérben látni, hogy oltás=élet és nem oltás=halál. Ez sokakra igaz lesz, de lesz olyan, aki az oltásba vagy annak ellenére a betegségbe hal bele, és még több olyan, aki oltás nélkül is túléli a koronát (kisebb-nagyobb szenvedés árán). Akik a vállalt rizikófaktor rossz oldalán kötöttek ki, azok sem döntöttek rosszul! Vállaltak egy rizikót a jobb végkimenetel reményében, csak nem jött be, de ezt senki sem látja előre. Tehát maga a végkimenetel nem változtathatja meg az eredeti döntésünket, amit az akkori információk fényében, az akkori legjobb tudásunk szerint hoztunk. Amit írsz, az pont olyan, mint idiótának nevezni azt, aki nem találta el a múlt heti lottószámokat, hiszen csak 5 számról van szó, amit ma már mindenki ismer. Ezen fölösleges utólag matekozni az egyén szintjén. (A statisztikusok majd persze matekoznak rajta, és ez a jövőbeli döntések alapja lesz.)

> Tehát maga a végkimenetel nem változtathatja meg az eredeti döntésünket, amit az akkori információk fényében, az akkori legjobb tudásunk szerint hoztunk.

Akkor ezt értsem úgy, miután az önként vállalt és kívánt oltás következtében kialakult szörnyű állapotban kell majd leélned az életed hátralevő részét, azon ismerőseid együtt érző tekintetétől kísérve, akik nem tették ki magukat az oltás kockázatának és el sem kapták a vírust, vagy ha el is kapták meggyógyultak belőle, akkor téged erős vigaszban fog tartani az a tudat, h hát matematikailag nem erre volt a nagyobb esély? Mert ez bizonyára igaz a nagy számok alapján, de hát a te életedre mondjuk katasztrofális következményekkel járt. 

Valójában arról van szó, h érvénytelen a beadatást és a nem-beadatást összemérhető döntéssé redukálni. A nem-beadatásban a sorszerűség, az Isteni akarat, a teremtettség jogán való élés reménye - míg beadatásban pedig ezeknek a megtagadása és elárulása, az elhalt csecsemők rákos sejtjeiből titkos főzetet kotyvasztó boszorkányokkal való lepacsizás, a gonosz arcának fel nem ismerése jelenik meg! Ez marad ki a tiszta matek képletből és a tragikus következmények mérlegelésekor!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ez egy olyan döntés, amit az ember nem tud elkerülni, mert nem tudod félig beadni az oltást. Ha nem döntöd el, hogy beadod, akkor gyakorlatilag eldöntötted, hogy nem adod be. Tehát vagy matek alapján választod a kisebbik rosszat, vagy érdektelenség révén választod a nagyobbik rosszat. Melyik a szimpatikusabb neked? És ezt a döntést abban a pillanatban el kell fogadni, és utólag nem bánkódni, hogy mégis a másik lett volna jobb, hanem csak előre kell tekinteni. Sajnos ez egy olyan világ, ahol jó döntéseknek is vannak néha rossz következményeik. De még rosszabb az, hogy néha rossz döntéseknek is lehet jó következménye, és ezért van olyan sok idióta, aki nem érti a matek részét.

Kötve hiszem, h van bárki aki ilyen helyzetben nem azon mardosná magát h miért nem másképp döntött! És nagyon nem mindegy h abban a helyzetben milyen érvek állnak a rendelkezésére. Egy szánalmas matek-képlet, vagy valami egészen más...

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Volt aki két hét múlva halt bele! Ne örülj korán! Mellesleg a beszélgetés fonala, ahol becsatlakoztál, az éppen ott tartott, hogy már túl vagyunk a tragédián és egy tolókocsiban ülve, ütemesen magunk alá ürítve keresünk olyan érveket amik a történtekre nézve megértést a jövőre pedig erőt tudnak adni!  És h pl egy matematikai képlet ilyen dolog lehet-e? 

Te mint friss hozzászóló, bizonyára tudod, hogy amikor Cilike, Galgóczy Ágnes v. Uniós Gyógyszerügynökség az AstraZeneca alacsony kockázatáról beszél, akkor ezt a teljes populáció vagy a halálesetekben érintett és annak kockázatának kitett és szűrhető csoport relációjában teszi?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Volt aki két hét múlva halt bele!

Pont ez a lényeg. Nem azonnal. Előtte tünetei vannak, csak miért fordulnál orvoshoz, ha egy héttel az oltás után fáj a fejed. Beveszel egy Algopyrint, aztán belehalsz egy végzetes vérképzőrendszeri zavarba abba, hogy nem jelentkeztél az orvosnál, hogy mellékhatást tapasztaltál az oltás miatt.

és szűrhető csoport

Eddig nem tudtam róla. Hogyan lehet szűrni? (Linket kérnék az infóhoz, nem mellébeszélést.)

Én kérdezem - akkor te miért kérdezed? Egyébként tudtommal trombofiliára lehet szűrést csinálni! De a szűrhető szót akár el is hagyhatod a kérdésemből, úgy is megválaszolandó marad! 

Strokenak vannak tünetei, ja! Olyanok amikkel azonnal mentőt kell hívni! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Újabb haláleset most az indiai licences AstraZeneca beadását követően: 

Meghalt egy ukrán katonanő röviddel azután, hogy megkapta a Covishield koronavírus elleni védőoltást – közölte Facebook-oldalán az ukrán fegyveres erők katonaorvosi egységének parancsnoksága. A halál oka egyelőre ismeretlen, az orvosszakértői vizsgálatot szerdán tartják. Az Odessza megyében szolgálatot teljesítő szerződéses katonanő, akit március 21-én oltottak be, kedden a laktanyán kívül összeesett, a helyszínre érkező mentők megpróbálták újjáéleszteni, de nem jártak sikerrel – jelentette az Interfax Ukrajina hírügynökség. Ez volt az első haláleset, amióta Ukrajnában március elején megkezdték az oltási kampányt.
Forrás: https://kuruc.info/r/64/226195/

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Fontos Gyógyszerbiztonsági (talán inkább Gyógyszerkockázati!) Információ címmel reagál az AstraZeneca a történtekre. Ebben nem tagadják, lehetségesnek tartják az agyi vérrög kialakulását az általuk gyártott oltás mellékhatásaként. Ez elég muris, miután egy német egyetem kutatói már kimutatták a kapcsolatot! 

A beadást követően ilyenekre lehet számítani:

Ezek között voltak súlyos esetek, amelyekben vénás thrombosis alakult ki, néha szokatlan lokalizációval, például agyi vénás sinusthrombosis vagy vena mesenterica thrombosis formájában, és előfordult artériás thrombosis is thrombocytopeniával kísérve. Az esetek többsége az oltást követő első hét-tizennégy napon fordult elő, és többségben 55 évesnél fiatalabb nőket érintett. Ennek a populációnak nagyobb érintettsége azonban összefügghet azzal, hogy az oltottak körében az 55 évesnél fiatalabb nők nagy arányt képviseltek. Néhány eset végzetes kimenetelű volt.

https://www.ogyei.gov.hu/kiseroirat/dhcp/COVID-19_Vaccine_AZ_DHPC_HU_fi…

-----

Nem igaz, h az Európai Gyógyszerügynökség múlt  hét csütörtöki tájékoztatóját követően, melyben úgy minősítették biztonságosnak az AstraZenecát, hogy hozzátették, h azért bele is lehet éppen halni az alkalmazásába,  azon országok melyek korábban felfüggesztették a vele való oltást ismét elkezdték volna beadni az állampolgáraiknak. Ezt Galgóczi Ágnes találta hazudni. Mint kiderült Dánia pl. egyáltalán nem olt továbbra sem Astrával. 

Dánia meghosszabbítja az AstraZeneca használatának felfüggesztését Dánia három héttel meghosszabbítja az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga alkalmazásának a felfüggesztését - derül ki a dán kormány csütörtöki bejelentéséből, amelyet az ország egészségügyi hatóságai is megerősítettek.
Forrás: https://kuruc.info/r/64/226245/

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Európai Gyógyszerügynökség: van összefüggés az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés között

https://index.hu/kulfold/2021/04/06/ema-astrazeneca-verrog-osszefugges/

Remélem ezek után leállítják Magyarországon az oltást - hisz korábban arra hivatkoztak, h ennek a szervezetek az ajánlása alapján tekintik biztonságosnak az (mára egyébként már megváltoztatott nevű) Astrát, most pedig épp ez a szervezet fogja elismerni h halált okozhat (szemben a korábbi véleményével)

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Rémlik h direkt voltak erre, keresztoltásra kísérletek. Mit-mivel lehet kombinálni, és h ténylegesen jár-e előnnyel. Ezek több hónapos nagy létszámú mintán végzett kísérletek voltak. Az rémlik h akkor folyamatban voltak. Nem tudom van-e már belőlük eredmény! 

Más kérdés, h az itthoni hatóságok mit fognak lépni. Egyenlőre úgy tűnik megy a nagy lapítás, sunnyogás - abban profik! Valószínűleg csak a  tömeges oltásmegtagadás fogja őket jobb belátásra kényszeríteni! Az ő szempontjukból az Astra jó oltás, mert a minimális veszteség semmi a járvány megállításához képest. Csak épp a mi szempontunkból, az egyén szempontjából aki bele fog halni az oltásba nem oké a dolog.  Szóval hiába várjuk tőlük, h a mi érdekeink szerint, a sajátjukéval szemben döntsenek és leállítsák az oltást. Ameddig csak lehet nyomatni fogják! A nyilvánosság segíthet, szembesíteni kell Galgóczyt meg Cilikét azzal, h az Európai Gyógyszerügynökség álláspontjával takaróztak eddig, így most amikor megváltozik ezen intézmény álláspontja, nekik is lépniük kell.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"az agyi vénás sinustrombózis (CVST) és a disszeminált intravaszkuláris koagulációs eset (DIC)."  - Tehát minimum e két hajlamtól függ a vakcina konkrétan összefüggést nem teljesen kizáró, megállapított káros mellékhatása. - ahogyan én értelmezem. - Ez az élettani állapot szerencsére nem túl gyakori. (Nyilván az erre hajlamosak legtöbbször nem is tudhatnak róla.)

Egyébként meg, a CovID 19 betegséggel összefüggésben hány új fogalmat, jelenséget kellett eddig is megtanulnunk? (És még évekig naponta fognak jönni még újabbak, ...ami tetszik, hogy egy kis "nem élőlény" fehérjemaszat, - tulajdonképpen egy toxin, - hogyan lehet ennyire komplex hatásmechanizmusú? (Hogy évekig kelljen az egész világon kutatók ezreinek tökölnie vele... :( )
 

Nagyon nem gömbölyű ez a Covid történet!  

> Nyilván az erre hajlamosak legtöbbször nem is tudhatnak róla

Hát ez az, h beszélhetnek ennek fényében célzott kezelésről?  Egyáltalán örülhetünk, ha akkor kiderül amikor az illető elájul! És ha meg is mentik, borzasztó szövődmények következmények maradhatnak vissza! Ad abszurdum, talán jobb is ha nem éli túl! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

jah, en sem sokat jartam haziorvoshoz. raadasul visszakoltoztem otthonra (videkre), igy a pesti haziorvos helyett egy ittenire kene valtani. de nemtudom hogy jo otlet-e valtani, hiaba workfortrey az egeszsegugy, felek hogy elveszik a nevem feluton, aztan sohanemlesz oltas... :/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Mondjuk ahogy igérték is, nincs rajta, hogy mit kaptál. Csak hogy mikor. Meg ha beolvasod a QR-kódot, akkor felvisz az eeszt oldalra, ahol még ezen felül azt is közlik, hogy a kártya valódi.

Hááát. Remélem a megfelelő cég meg fogja kapni a v2 legyártásának lehetőségét is egy újabb adag pénzért.

És nem gondolod, hogy számít, hogyan és mivel? Gondolom nem minden oltás ugyanúgy, ugyanaddig ad védettséget. Ha lehagyják az oltás típusát, az kb. olyan mintha a jogsiról lehagynák a kategóriát. Ok, van egy dátum hogy megszerezted a jogosítványt valamikor, de mire?

És nem gondolod, hogy számít, hogyan és mivel?

Nem.

Gondolom nem minden oltás ugyanúgy, ugyanaddig ad védettséget.

Lényegtelen. Ugyanis az is megkap(hat)ja az igazolványt, aki egy fia oltást nem kapott, de igazoltan átesett a fertőzésen. 

Ez alapján háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget:

  • ha valaki megkapta a védőoltást (az állam hivatalból kipostázza a kártyát), vagy
  • ha igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen (az állam hivatalból kipostázza a kártyát), illetve
  • ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton, vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

trey @ gépház

tekintettel arra, hogy egyik oltás sem ad 100%os védettséget és valószínűleg oltott ember ugyanúgy lehet hordozó & terjesztő is, csak maga nem betegszik meg, tökéletesen mindegy.

Egy fontos adata van: az érvényesség kezdete /& esetleg lejárata, persze ez számolható kezdet + hatás vége-ből / (bár azt ritkábban emlegetik, de ez egyáltalán nem életed végéig szól :) ), pontos időtartamot majd az idő múlásával újabb elvégzett kísérletek adnak.

az oltottakon csak az oldasi ideje van, lejarat nincs, az majd kiderul ha a tanulmanyok kihozzak meddig jo az oltas. a tobbieknek lejarati datum van: a PCR-vel igazolt beteg 6 honapra kapja, aki "valahogy" (egyelore nincs meghatarozva melyik antitest/antigen teszt) bizonyitja hogy atesett azon 4 honapra kapjak.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Amúgy ez érdekes, mert igazából nem védettséget, hanem oltást igazol. Az oltás nem jelent fixen védettséget, és védettséget lehet szerezni oltás nélkül is. Illetve a védettségnek lejárata is van, csak nehéz kitalálni, és ez nem is látszik a kártyán. Szóval akadnak kérdések, hogy ez a gyakorlatban mennyire lesz elégséges.

Én támogatnám a digitális oltási könyveket, nekem is volt gyerekkoromban, a gyerekemnek is van. Mindig anyukámtól kell kérdezni, ezt vagy azt az oltást megkaptam-e, meg mikor. De megint ez a gond, hogy ez a kártya elvileg csak a COVID-19-re jó (mondjuk ez sincs ráírva), és 1-2 éven belül lehet kidobni. Nekem tartós kellene.

Gyakorlati szempontból meg, ha evvel engednek át a határon, akkor jó neked, de szívás másnak, aki mondjuk nem kap(hat) ilyet. Nem direkt kötekedni akarok, csak túl sok bennem a kérdés, hogy ezt pontosan hogyan is gondolták.

Nem is kértem ilyet. Ha lenne egy frissíthető digitális oltási könyv, ami több betegségre is jó, hozzá lehet venni a várható lejáratot, illetve a betegségből való kigyógyulás miatti igazolt védettséget is, és talán még azt is, hogy adott ember adott oltást miért nem kaphatja meg, akkor tapsikolnék, hogy milyen jól ki van találva. (Mondjuk akkor is kétkednék, ha bizonyos privilégiumok ehhez lennének kötve, de az más kérdés.)

akkor tapsikolnék, hogy milyen jól ki van találva.

Én nem tudom elképzelni, hogy magyar ember bármiért is tapsikolna. Az a nép a magyar, amelyiknek a félig levő pohár az félig üres.

Itt vagyunk egy országban, ahol olyan oltási program van, amivel a környező országokban lakók örömkönnyek közt cserélnének és nézd meg a kommentek egy jó részét :D

trey @ gépház

"Itt vagyunk egy országban, ahol olyan oltási program van, amivel a környező országokban lakók örömkönnyek közt cserélnének és nézd meg a kommentek egy jó részét :D"

Mindig van az a nézőpont -illetve lehet úgy alakítani a nézőpontokat-, ahonnan nézve lehet tapsikolni, bólogatni, hogy milyen jók vagyunk. És puffogatani a kossuth rádió alákérdezős interjújában az "ugye milyen jók vagyunk?" típusú kérdésekre a sporthasonlatokat (levittük a birkózószőnyegre! európabajnokok lehetünk). Csak van más nézőpont is, illetve van aki emlékszik a tegnapi meg tegnapelőtti nézőpontra is - amiben közben már mégsem vagyunk olyan jók.

Ide is leírom:
"A védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri. És én azt látom, hogy ott az első csatát megnyertük. Svédországban, ahol szerintem annyian lakhatnak, mint mi, tízszer annyian haltak meg, mint Magyarországon. (Orbán Viktor, 2020. szeptember 4.)"

Eltelt fél év. Mai adatok szerint a világon kb a 5-6. legrosszabbak vagyunk a covid elhalálozásokban lakosságarányosan (törpeállamokat leszámítva). Pont. Akkor ez volt a nézőpont amiben pillanatnyilag jók voltunk, azzal kellett példálózni és burkoltan szidni a nyugatot. Most ezen lehet még tapsikolni? Most az oltással lehet szaftosat Brüsszelezni. De az oltás csak egy faktor a sok közül. Majd a legvégén -sikeres nyitás után- lehet valódi mérleget vonni és megnézni, hogy mibe került ez az egész pénzben és életekben, és hogy kezeltük, hogy védekeztünk.

Félreértés ne essék, az oltás pörgésének örülök. Párom megkapta (eü), szüleim -részben- megkapták. Én várok, de kb bármit beadatnék, csak hasson. A probléma a kormány állandó kényszeres hurrádejókvagyunk felfogásával az, hogy ha holnapután kiderülne, hogy 5 másik ország lehagyott oltásban, akkor nagyon hamar találna másik nézőpontot (amit utána itt szajkóznál te is) amivel lehetne brüsszelezni, és a mai nézőpont nagyon gyorsan feledésbe merülne. Ahogy a feljebb írt halálozási stat. helyett is lett gyorsan más, az már nem jó, beszéljünk másról. De ha a számokat nézzük, akkor nem megy olyan húde jól a dolog (megelőzés hol volt?), mert fullon vannak a kórházak és ma is ~200 ember meghalt. Én egyelőre nem tapsikolok. 

 

Neked egyébként nincs önálló gondolatod? Élőként én mit kezdjek a halálozási adataiddal? Nekem egy  statisztikai adat. Az oltás pedig a nyaralásom és a szabadulásom záloga. Szerintem engem személy szerint melyik érdekel?

Halottak:

  • járvány előtt is szarul álltunk (okok közül egy)
  • mindenhol máshol jár a járványgörbe
  • végével összegezd az adatokat
  • orvosok, ápolók felelőssége a szar adatokban
  • itt nincs teljes lockdown és nem is szeretnék (jobb halálozási adatokért cserébe sem)
  • stb.

trey @ gépház

"Neked egyébként nincs önálló gondolatod?"
Elfogytak az érvek? Általában a saját gondolataimat írom.

"Élőként én mit kezdjek a halálozási adataiddal?"
A halálozásai adatok mind valakinek a valakije. Őket érdekli. Hogy téged nem érdekel azt tudom, az empátiádról már sokszor kiderült itt, hogy kb zéró. Csodálkoztam is nagyon, mikor múltkor felsegítettél valakit, pedig az is az ő problémája volt, hogy elesett, nem a tiéd.

"Nekem egy  statisztikai adat. Az oltás pedig a nyaralásom és a szabadulásom záloga."
Mindenkinek az, ettől még vannak más aspektusai és mérőszámai a járványnak, és van akit máshogy érint. Pl annak a ~18000 embernek a családját.

"járvány előtt is szarul álltunk (okok közül egy)"
Egyrészt gyenge és szar érv, csúsztatás. Másrészt NEM nekem kell magyaráznod, nem én állítottam fel ezt a mércét (de egyetértek vele). Harmadrészt tavaly ősszel még lehetett ezzel példálózni, akkor most mi bajod vele? 

"mindenhol máshol jár a járványgörbe"
És? Tavaly tavasszal is mindenhol máshol járt a görbe, mikor az olaszokat szapultad, hogy bénák. Akkor is máshol jártak a görbék, amikor főnök felállította ezt a mércét. Akkor mégsem mondtad ,hogy ne bántsuk őket mert máshol jár a görbe.

"végével összegezd az adatokat"
Ezt mondtam neked is.

"orvosok, ápolók felelőssége a szar adatokban"
Nyilván az ápoló a felelős a rossz adatokért. Persze. Meg mindenért. Meg a tanár. Szerintem meg fejétől bűzlik a hal.

Elfogytak az érvek? Általában a saját gondolataimat írom.

Dehogy fogytak el, egy csomót hoztam :D

A halálozásai adatok mind valakinek a valakije.

Nem mondod! 

Mindenkinek az, ettől még vannak más aspektusai és mérőszámai a járványnak,

Keményednek az érvek!

Egyrészt gyenge és szar érv, csúsztatás.

Mindjárt gondoltam! :D

mikor az olaszokat szapultad, hogy bénák

Azok is voltak.

Nyilván az ápoló a felelős a rossz adatokért.

Az idézetemből az orvosokat elvitte a cica? :D

trey @ gépház

"Hallod, az megvan, hogy tükröt tartottam az előző kommentedre? :)"

Megvolt, hogy próbálsz tükröt tartani. De ez inkább tűnik kitérésnek -megint- a normális válaszok elől. 

"Minden komplexusod magyarázva. "
Nincs komplexusom, feljebb is írtam már mennyire bírom ezeket a háborús meg sporthasonlatokat, amikor épp nyakig ülünk a szarban, de próbálunk erőltetetten összeszorított fogakkal vigyorogni.

Itt vagyunk egy országban, ahol olyan oltási program van, amivel a környező országokban lakók örömkönnyek közt cserélnének és nézd meg a kommentek egy jó részét :D

Ebbol az arcbol (is) egy kicsit vissza kellene venni. Elmeselem hogyan mukodik ez a "civilzalatlan" keleti szomszedainknal - szemelyes tapasztalatbol. Mivel januar elejen mar a teljes csalad atesett a betegsegem, szuleim december vegen megkaptak a pfizert es nem talalkoztunk mar lassan egy eve, a mult het vegen atleptuk a hatart es meglatagattuk oket. Mivel bizonyithatoan 90 napon belul betegek voltunk meg csak karanten sem kellett. Viszont mivel nekem minden roman papirom megvan es az orszag megnyitotta a 3 fazist a "general population" oltasat marc 15-en ugy gondoltam mi bajom lehet, lassuk be tudom-e oltatni magam... Beleptem a weboldalra - ami 21. szazadi kinezetu, kaptam egy SMS es egy email confirmation emailt, a profilba szepen felvettem a csaladom tagjait aztan kivalasztottam a programozas menupontot. Szepen terkepen pinpontokkal, vagy listabvol kivalasztahatoan megyenkent, felajanlotta hogy hozzam kepest melyik oltoponton mekkora a varolista van, vagy eppen hol nincsen senki elotted ... Annak ellenere hogy az orszag nagyresze 4-800 fos varolistakkal rendelkezik oltopontonkent, nem nagy ordongosseg 2-300km korzetben talalni kisebbeket ahol szepen lehet akar masnap - harmadnap is "oltakozni"... EN ugy idoziettem hogy utban essen Magyarorszag fele es idoben is hozzam igazodjon, rakattitottam az idopontfoglalasra aztan szepen 30 perces osztasban kivalasztottam az idot. Kaptam email es SMS visszaigazolast es a rendszerbe bejeetkezve 24 oraval az oltas elottig modosithato helyet es idopont. Ez persze mind nem nagy ordongosseg informatikailag de valahogy sikerul azert a 2020+ evek szinvonalan megvalositani ahogy magyarorszagon szeretik mondani "szorostalpu" szomszedainknak... 

  Majd ebreszzetek fel ha az i4G vagy mi a neve Nemzethy Informatikai Zrt kepes valami iskolas bedvany szintut legalabb osszehozni mondjuk 5 milliardbol es az nem esik hasra az elso 10 bejeletkezestol... Jah es a sokszazezer behozott himmi-humi vakcina ellenere esetleg 65 eves daganatos betegek is sorra kerulnek - hogy is modta a foni ? - husvet elott... 

  Szoval meg a heten "oltakozni" fogok - mqjd elmeselem esetleg azt is hogy ott minkent mentek a dolgok de van egy olyan erzesem nem kockas fuzetben fogjak vezetni a paciensek adatait.  

A magyar oltasi "terv" egy vicc, de piszok jo a marketingje befele mint mindennek ...

Mi a bajod egy mukodo rendszerrel ? Nekik hamarabb ment a beta teszteles ? Jah hogy a magyar nem mukodik? Allampolgar, vagyok rendelkezem papirokkal, a program nyitott a teljes lakossag reszere korlatozas nelkul, hivatalosan regisztraltam es idopontot kaptam 1 heten belul ... Savanyu a szolo ? 

Nekem milyen szőlő lenne savanyú? Gondolod, hogy én el szeretném venni a vakcinát bárki nálam jobban rászorult elől? Csak nem maradt neked is románoknak nem kellő AstraZeneca, ami elől sírva futottak?

Feljebb linkeltem a számokat. Mire vagy olyan büszke? Hogy messze kullog az ottani átoltottság a magyar mögött?

trey @ gépház

Senki elol nem vettem el a vakcinat - a program nyitott mindenki szamara, maximum en beulok a kocsiba es vezetek par orat hogy megkapjam... Senkinek sincs megtiltva, akar az osszes oltopont poroghetne 500%-on... De a szervezettseg es atlathatosag lehetove teszi hogy ha valaki akar oltashoz jusson. A regisztralt 1 es 2 kategoria be van oltva - 70 eves szuleim pl szinten hivatalos regisztracioval par napon belul januar elejen a 2 dozissal...

  Az astra-rol pedig... Nem tudom mit fogok kapni - nem is erdekel... Majd 2-3 ev mulva valogatok, addig a szabad mozgas lehetoseget, a vedettseget onmagam es a velem kapcsolatba kerulok szamara es a nyugalmat valastom. A posztom arrol szolt hogy annak ellenere mekkora a magyar arc, masok hatekonyabbak - tobben mondtak ittt ebben a forumban is hogy bar mar mindennel (is) oltanak Magyarorszagon es rohadt sok vakina lett beadva papiron, valahogy tobb veszelyeztetett 65+os ismeros meg mindig azt sem tudja egyaltalan regisztralva van-e...

  Komolyan Trey nem ertem - te mint egy mernok hogyan tudod nap-mint nap megmagyarazni magadnak mekkora "clusterfuck" ez az oltasi terv - kezdve a regisztracios folyamattiol, a mellebeszelestol, az elkefelt oda-vissza kuldott SMS-ig, a csaladorvosokkal valo kavarasig... Legalabb objektivan csodaolkoznal egyszer ra hogy ez mekkora - ha nem - technikailag mekkora xarkupat... Kulonosen hogy peldaval ilusztralom hogy lehet maskent is. Kenyszeresen magyarazod a bizonyitvanyt, hozod a statisztikai adatokat - amik pontosan a megbizhatatlan, manipulalt, kocaksfuzetbol hasrauteszszeru adatbevitel miatt hiteltelenek, pedig eleg lenne azt mondani - ez nem sikerult a legjobban.

Példával illusztráltam neked az "oltási tervetek" hatékonyságát:

https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSe…

Erre annyit sikerült kizzadanod, hogy manipulált számok. Bezzeg, ugyanezen oldalról a halálozási statisztikák - amit szinte biztosan manipulálnak egyes országok, mert nem jön ki a matek - azok hivatkozási alapok. Innentől kezdve nincs miről beszélni. Gondolom a sikersztorik, amiket itt is olvashatsz jó számmal, neked semmit nem számítanak. Az számít, hogy 200 kilométert kell mennek a vakcináért, de az milyen szuper, mert úgyis arra kelle menned. Ja, meg milyen szuper lehet, ha mondjuk öregembereknek kellene érte mennie, ha nem mennének éppen arra.

:D

trey @ gépház

Az idosek beoltatjak magukat a kozeli oltopontokon a varoslistaban levo helyuk alapjan. A foldrajzi helyhez valo ragaszkodas vagy roghozkotes mint tudjuk eleg kontraproduktiv... Lasd meg munkahelyek is pl. Ha pedig modjukban all es ugy erzik akkor lehetoseguk van gyorsitott oltasra... Viszont transparensen tudjak hanyadikok a sorban, ha szukseges tudnak modositani, lehetoseguk van tajekozodni es informalt dontest hozni... Es nem csak szamitogepen keresztul...  fenti story az en "worksforme" tortenetem, csak most te allsz a rovidebb oldalon...  

Meg szerencse hogy odatetted a mosolygo jelet a vegere.... Nem akarok en semmit sem bebizonyitani, de har elorangattad azt a linket rapillantottam... Igen nagy buszkesegre ad okot ugye hogy amig Romainaban 13 embert oltottak / 100, addig Magyarorszagon 21 - egesz pontosan 100 emberbol 8-al tobben kaptak oltast... Az 8% - Vagy hat ugye relative 33% ha az abszolut beoltottak aranyat nezzuk... Ugye mire jo a statisztika? Es exponencialis grafikonon is tok jol mutat... 

  Fuggetlen kivulallo szamara kerdees hogy mi az izzadsagszagubb? Megmagyarazni a magyar rendszert ami "piszkosul" elhuzott Europatol viszont a szervezesi katasztrofa nevetseges iskolapeldaja, vagy a tenyek leirasa amik egy hatekonyabb rendszert mutatnak be... Mindamellett ez az orszag mukodik... A hetvegen wellnes hotelben voltam, etteremben ebedeltem, es vacsoraztam, kis butikban vasarioltam, es neztem ahogy az emberek teszik. dolgukat... Erzodik a jarvany hatasa de ez a rendszer mukodik, pedig nincs is kiplakatolva sehova, es nincs minden delelott mesedelelott egy kedves oreg nenivel a TV-ben...

Arra azert kivancsi lennek, ezeket a dolgokat hogyan talalnak Magyarorszagon? Tuzijatek lenne minden delelott?

Technikailag es objektiven megegyszer megkerdeznem: Te a magyar rendszernek a kivitelezoi kozul kit alkalmaznal a vegeredmeny alapjan?  

Egyebkent hatalmas respect az onkesteskedesert... Koszi a tarsadalom neveben...

Oké, ez szép és jó! De a lakosság kb 70%-a nem boldogul el egy ilyen felülettel! Azt a hibát követed el, h magadból indulsz ki! Időseknek ez kínaí, nem az oltás, hanem a felület, a rendszer stb. Nem értik! A visszaigazoló mail-is csak összezavarná őket! Pláne ha felfedezik benne, h valamit elgépeltek! Te jó ég, talán még a miniszternek is ajánlott levelet próbálnának küldeni az elgépelés kijavítása véget! Szóval pont a fáék egyszerűség és bolondbiztonság a prioritás, nem a full extrás felület, amit a hipszterek kezelnek mobilról! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ugye milyen szep es jo? Akkor elmeselem azt is hogyan mukodik ez telefonon... Amikor tudomasomra jutott hogy a program nyitott meg nem tudtam hogy on-line is lehet jelentkezni, ezert elmentem a hivatalos oldalra es felhivtam a szamot ami ott allt... Ezt a szamot az ujsag is kozli- olyan mint a magyar 1818... Igaz kicsit hosszabb, de tudod mi a kulonbseg? Itt 2 csorges utan felvette az automata, elmondta hogy ez a hivatalos Covid vonal, mindenki viseljen maszkot, figyeljunk egymasra, blah-blah... Ha idopontot akarok foglalni nyomjam meg az 1-es gombot, ha infomaciora van szuksegem nyomjam meg a 2-est... Megnyomtam a kettest - Elso csorges utan egy hang alajan 25-35 kozotti ferfi felvette, es megkerdezte miben segithet... Elmondtam neki hogy en tobb orszagban is rezidens vagyok, de erdeklodnek hogy mi az oltas menete. A valasz az volt, hogy Romaniaban a jogszeruen tartozkodo rezidens szemelyeket oltjak - akar mas EUs allampolgarokat is, es megkert diktaljam be a szemelyi szamomat. Bediktaltam... A szamitogep viccesen ossze tudta kapcsolni a szemelyi szamomat a lakcimemmel, eletkorommal stb, es srac azt mondta hogy bar a lakcimemhez kozel, eleg hosszu a varolista de azert van olyan parszaz kilometerre ahol modomban all felvenni az oltast... Megkerdezte, hogy szertnem-e esetleg hozzadni a feleegemet is, es hogy lefoglalja-e az idopontot? Mondtam hogy koszonom nem kerem, elebb megbeszelem a parommal es majd meglatjuk. Mielott letettem elmondta, hogy ha ugy dontunk akkor csak latogassam meg a weboldalt es ott is el tudom intezni interaktivan ugyanezen adatok megadasaval (1 db szemelyi szam, illetve egy telszam az SMS visszajelzes es 2FA auth miatt) a dolgot. Ha pedig gondom tamad nyugodtan hivjam oket ujra. Viszont hallasra... Gondolom ezt azert egy romanul kisse beszelni tudo idos ember is meg tudja ugorni nem, vagy segitseget hiv? A tortenethez tartozik ugyanis hogy a beszelgetes romanul hangzott el, es azt megertem hogy ez a teny sok idos szekely ember szamara gondot okoz. De az egy mas temakor, azon embereknek a villanyszamla befizetese is gondot okoz.

Szeretnem akkor most hallani mennyi a varakozas a 1818 -as szamon es mit lehet azon elintezni. Koszonom.  

A sztorijaiddal semmi mást nem bizonyítottál, mint azt, hogy ott a valóban rászorulók helyett az kap előbb oltás, aki kezeli az internetet, naprakész a történésekkel és nagyban mobilis.

Nálunk meg az, aki a legveszélyeztetettebb. S mivel Románia sem kap több vakcinát, csak az jön ki belőle, hogy ott igazságtalanabb a rendszer.

Ott már minden egészségügyis, öregotthonban ápolt, 65 feletti és egészségileg rossz állapotban levői oltva van?

trey @ gépház

Igazad van jobb a magyar rendszer. Gratulalok.

Az egeszsegugyisek be vannak oltva - az idosotthonok lakoi is (van ott rokonom). Az igaz, hogy tarsadalmi berendezkedes miatt kevesebb az idos otthon, de a bentlakok oltva vannak. Es az egyedul allo idosebbek is - felteve ha regisztraltak valaha, de ez Magyarorszagon is igy mukodik - ha nem vagy regisztralt nem kapsz oltast. Szoval az oltyast miondket orszagban regisztyraciohoz kotott, a kulonbseg az, hogy az az egyik egy vicc a masik egy mukodo ifrastruktura. Tudom hogy neked van igaza, neked a kockas fuzet is kvantumszamitogep, felteve ha Fideszes fejleccel van ellatva.

Mint egy vallasos hivo: szentul meg vagy gyozodve rola hogy a kormany az egyetlen es optimalis ultraszuper oltasi tervet valositja meg, mint szervezesi mint technikai oldalrol is. Aki barmi mast allit az hazudik de inkabb ellenseg es akkor barmifele angolnaszeru viszonyitasi alap megengedett hogy igazad bizonyitsd. Hogy az ordogbe lehet ekkora disszonancia egy mernokben a tenyekkel szemben. Nem kerdojelezem meg hogy a szandek jo es az idoseket elore kell engedni, nem kerdojelezem meg az erre niranyulo erofesziteseket, de akkor kik vannak a kulcsopoziciokban kerem? ... Legalabb annyit miert nehez elismerned hogy a jelenlegi magyar rendszerben akkor a fejetlenseg hogy a csoportok is nehezen azonosithatoak... Pelda volt ra hogy azt is lehetelenseg megmondani valaki egyaltalan kapott-e mar oltast es milyet. Lasd az ossze-vissza kommunkalt 70 ezer SMS tortenetet... Komoly arcal tudod ezt vedeni? komoly arcal informatikus mernokkent mondod hogy ez a beta teszt ? Kozepiskolai szmatech tanar megbuktatna az elsos gimnazistat ha nem tud osszedobni egy SELECT * where OLTAS=TRUE from REGISTRALTAKDB -t...

Esetemben ebben a kerdesben inkabb ne csodalkozz... 20 eve ez a szakmam, nem egy rendszerintegraciot, projektet, migraciot vezenyeltem le, terveztem meg, voltam megbecsult szakerto hasonlo lepteku projektekben - szoval bocs de ha nem is erre a konkret "clusterfuckra" de azert eleg jo ralatasom van hogy mivel jar az ilyesmi. Voltam kevesbe sikeres projektekben is resztvevo - Brexit elektronikus vam es hatarvedelmi rendszer - ott is tanultam valamit: tudom milyen hatasa van ha a politika irja a rendszertervet...  

Valaszolnal mar, hogy a magyar rendszer melyik elkovetojet venned at a csapatbol magadhoz ha mar az annyira csucsszuper - vagy megvarod a beta teszt veget inkabb olyan 2023 korul ?... 

Igazad van, ujra egyet kell ertenem veled... Mar amikor elkuldtem a hozzaszolast szerettem volna javitani. Teljesen jogos hogy nem hibaztatom igazabol a programozot, az architectet, az uzemeltetot, es nem is irigylem egyikuk munkajat sem... Nehez lehet ellenszelben dolgozni.

Mondom hogy tanultam a Brexit projektbol es tudtak ezt a regi oregek is, hogyaszongya: fejetol buzlik a hal... 

A tenyallas az hogy van 2 informatikai rendszer - egyik mukodik, a masik esik-kel - a kollega 5 csillagos ertekelese is magaba foglal egy orszagosan kirohogott, politikus nagykutyak ossze-visza kommunkalt megabukfencet, de halistennek minden jo ha vege jo - kollegat ugye beoltottak mostmar.

Lepj hatra egy lepest, tedd fel az objektiv szemuveged, probald levenni a Fidesz kalapot es ha tudod pontozd a kettot. Szerintem sajnos nem fog menni. Rosszindulat nelkul - a hittel nem lehet vitaba szallni, de ha neked igy jo, hat legyen... 

Messziről jött ember azt mond amit akar - egyrészt! Másrészt elmondom h nálam h zajlott. Regisztráltam szerdán. Egy hétre rá kaptam egy postai levelet amiben tájékoztattak, h abba csoportba tartozom amit most fognak oltani a terv szerint. Csütörtökön jött az SMS, h szombaton 9-re menjek a város másik végébe az oltásért. Pénteken jött egy újabb SMS amiben arról tájékoztattak, h hiba van rendszerben és amiatt halasztják az oltást. Ez a sajtóban is megjelent. Rákötvetkező kedden jött az újabb SMS h szombaton a közelben lévő oltópontra kell mennem. Oda mentem, rögtön sorra kerültem és egyáltalán nem volt tömeg. Mindenki le tudott úgy ülni, h kimaradt egy szék köztük. Az egész utazással, fél órás megfigyeléssel nem tartott egy óráig sem háztól házig oda-vissza. Mikor hazaértem már ott volt az EESZT rendszerben az oltásról a doksi. Eltekintve az első bakitól,amit gyorsan javítottak ezt jobban nem lehetett volna megszervezni, nekem ez a tapasztalatom. Senkit nem kellett felhívnom, nem kellett weboldalon bogarásznom, h hova menjek ahol kevesen vannak. Ezt megoldották helyettem! Csak a regisztrációt kellet kitöltenem utána ment minden a maga útján. Az én értékelésem 5* az egész lebonyolításra!  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Orvendek neked. Meszirol jott ember tenyleg azt mond amit akar. Csakhogy en nekem szemelyes tapasztalatom van mindket rendszerrel... Anyosom 66 eves, rakos beteg. En magam regisztraltam neki on-line, Magyaroszagrol, Miskolcrol, ha gondolod el tudom kuldeni a screenshotokat mert dokumentaltam, valahogy gondoltam nem lesz faklyasmenet. Ez olyan december eleje korul tortent. Azota a haziorvos keresgeli a rendszerben de valahogy nem latszik, vagy tokom tudja ott van csak nem olthato... Mielott nekemalltok hogy elrontottam a regisztraciot - nem arrol volt szo, hogy hipster vagyok, milyen jol megy ez nekem, es kulonben is milyen pofon-egyszeru es a viszajelzes is azert marad el emailben, nehogy szegeny bugyuta kezdoket megtevessze... Szoval TUTI jol lett regisztralva... Most megy a matek hogy regisztraljunk megegyszer vagy mi a retek van ilyenkor ?!... Reszemrol az experience -1* - Ok ez igy?   

Feltétlenül küld el nekem a screenshotokot, anélkül nem fogok tudni aludni éjjel!  :D

Azért felvetnek kérdéseket sztorik, amiket itt felháborodásodban előadsz! 

1) Román esetnél, amennyiben az egyes oltási pontokhoz szabadon lehet jelentkezni, akkor az szükségszerűen azt feltételezi, hogy oltóanyagból hatalmas buffer-készletek állnak rendelkezésre. Ugyanis máshogy a dolog nem lehet kivitelezhető.  Ha az oltás megszervezése az emberek jelentkezése alapján van vezérelve, akkor azt bírni kell oltóanyaggal - amit így előre tartalékolni ill. felhalmozni kell.  Míg ha ezzel szemben a rendelkezésre álló oltóanyag alapján történik a vezérlés, akkor nincs szükség buffer-készletekre, hanem ahogy beérkezik az oltás lehet rögtön ütemezni a beadást, persze ebben az esetben az oltópontokhoz nem szabadon lehet jelentkezni, hanem a készlet alapján hívják be az embereket. Ez pl. különösen hasznos ha egyes oltóanyagok csak bizonyos csoportok számára javasoltak, mint pl kezdetben az Astrát sem javasolták az időseknek, csak a 60 alattiaknak adták.( Aztán úgy tűnik ez megváltozott, nem tudom miért - de ez most mellékes) Nyilvánvaló, h az utóbbi eljárás hatékonyabban, gyorsabban juttatja el az oltóanyagot az emberekhez - ennek fejében alkalmazkodniuk kell az időponthoz és a helyszínhez. Míg az első módozat ilyen szempontból kényelmesebb (persze csak annak aki kezelni tudja a felületet, másnak egyenesen kínai) de összességében lassabb oltási tempót tud csak megvalósítani. Feltehetjük a kérdést, vajon melyik a lényegesebb szempont? A kényelem vagy minél gyorsabb átoltottság? 

2) A kedves anyósod regisztrációját is neked kellett elvégezni! Mennyivel lett volna jobban kisegítve egy olyan felülettel, ami jóval komplikáltabb a regisztrációs űrlapnál, és történetesen nincs kitől segítséget kérnie? Az meg h telefonon állítólag rögtön kapcsolják neki még a nemzetközi kérdésekben is kompetens helpdeskest hát valami kivételes - mondhatni mesés - szerencsének tudható be, minthogy olyan telefon áradatnak kéne rázúdulnia egy ilyen segélyvonalra, hogy nincs az a műszaki/humán kapacitás ami elégséges lenne oda! És egy ismeretlen helpdeskes egy random demens öregembernek telefonon közölje, hogy akkor mikor és hova menjen majd az oltásért, hát nem tűnik kívánatos koncepciónak!

3) Sokkal jobb az az elképzelés, h a háziorvos be van vonva a rendszerbe. Ő ismeri a betegeit. Tudja, h x -nek elég a pipa, ha megkapja az SMS-t oda fog találni az oltópontra önállóan; míg y-t viszont a fiának kell majd kocsival behoznia a rendelőjébe; zs-hez viszont neki a háziorvosnak kell kimennie, mert az illető egyáltalán nem mobilis stb. Én úgy tudom, h a 65 feletti krónikus betegek vannak soron most.  Épp ma olvastam valahol, h őket oltják.  Lehet a kedves anyósod is hamarosan megkapja a behívót! Ha türelmetlen vagy, ill saját megnyugtatásra beküldhetitek postai úton is a regisztrációt! Nem fognak megbüntetni, mert kétszer lett beküldve! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Míg az első módozat ilyen szempontból kényelmesebb (persze csak annak aki kezelni tudja a felületet, másnak egyenesen kínai) de összességében lassabb oltási tempót tud csak megvalósítani.

Ezzel szemben a jelenleg elérhető heti összesítés szerint a román vakcinafelhasználás 72,11 százalékos, a magyar 72,99. Ha igaz lenne, amit írsz, akkor nálunk valamit nagyon elk*rtak.

Nyilván több összetevős a dolog, és nem elk*ról van szó, hanem pl. mások a lehetőségek - már ha igaziak a számaid és egyáltalán azt jelentik amit, és nem csak simán tévedésből levont rossz következtetéssel állunk szemben. Ne linkeld be, nem akarom kibogozni! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem tudom, lehet igazad van. 

1. eset - Van egy bizonyos mennyisegu vakcina - valamifele rendszer alapjan elosztva egy orszagos halozatban. Hogy ez mennyire optimalis nem tudom, azert  mint irtam a halozat nagy reszen kisebb nagyobb varolista van, vannak azonban pontok ahol valamifele okbol van egyfele rendelkezesre allas... Gondolom heti bontasban ujratervezheto a keszlet... Tudod mint a villamos aramfogyasztas... Mivel van mogotte informatikai hatter - ha nem is idealis modon ez lathato, merheto, a rendszer finomhangolhato, es ha valamely ponton folosleg alakul ki, akkor az felhasznalhato peldaul nekem vagy hozzam hasonlok szamara. Ismetlem a program marcius 15 ota nyilvanosan elerheto BARKI szamara. Hogy miert nem pakoljak ezeket a feleslegeket kocsira es viszik reggelre mashova nem tudom - azert ezek nam olyan hatalmas tobblet keszletek, napi 20-30 vakcina orszagos szinten 10-20 oltoponton, mikozben tobbezret adnak be orszagosan. De a lenyeg hogy ezek latszanak, tervezhetoek - en nekem a masodik is idopontom is orara be van osztva. 

2. A kedves anyosom regisztracioja is nekem kellett elvegezni... Hat igen idosek nem olyan sikereske a technikaval... Mindekt orszagban az oltas megtortente a regisztracio fuggvenye... A roman regisztracio is ugyanannyi adatot ker mint a magyar. Nev, telefon, szemelyi szam. Pont. Es a regisztracio elvegezheto telefonon is. OK - Magyarorszagon ez postai utat jelent... A kulondbeg hogy egyik megoldas egy trasparens, modosithato megvalositas, a masik egy fekete lyuk. A call centerrol nem tudom mit mondjak - biztos nehez megvalositani, de mint irtam itt megis sikerult... A srac sem volt kompetens nemzetkozi kerdesekben - elkerte az adatokat beirta egy "komputerba" aztan kerdezett par kerdest... 

3. Romaniaban is mod van a haziorvos utjan beoltatnod magad, itteni emberekkel valo beszelgetes alapjan az orvosik keresik is az idoseket, raszorulokat de ugy tunik akinek tenyeg szuksege volt, mar magkapta - szuleim korcsoportjaban egyetlen egy elmaradott videki rokonrol sem tudok aki ne lenne mar beoltava 2x. Persze ez nem jelent semmit, siman elkepzelem vannak elmaradatoot videkek ahol masabb a helyzet... Mit kezdjek vele? Magyarorszagon felkeresik a regisztralatlan tanyasiakat ? Az altal hogy egy informatikailag tamogatott transparens rendszer mukodik ami elerheto a teljes lakossag reszere az a velenyem hogy a nagyobb atoltottsagnak kizarolag a vakcina szallitmanyok hianya szab hatart. Tobb oltoanyaggal gyorsabban fogyna a varolista, de ennek mi koze ahhoz, hogy vannak pontok ahol ha valaki mobilis kepes oltashoz jutni ott ahol folosleg van a rendszerben. Te biztos vagy benne hogy a magyar rendszer optimalisan mukodik es nincs felesleg? Vicces errol informatikai portalon beszelni... Azt is keszseggel elismerem, hogy a kinai es orosz vakcina elerhetosege az orszag lakossaga szamara pozitiv dolog, es a korulotte levo hacacare ebben a helyzetben politikai cirkusz.

Képzeld el h az oltás kötelező lenne! Ebben az esetben a lakosság beoltását regisztráció nélkül is le kéne tudni vezényelni! Az egész regisztrációs mizéria csak azért van, h lehessen tudni, ki az aki nem kéri az oltást. Ezért kb mindegy h elgépeled -e valamely adatodat, mert a többi alapján még bőven meg fognak találni a rendelkezésre álló adatbázisokban. Nincs szükség visszaigazolásra sem - ahogy kötelező oltás esetében sem lenne, de mégis meg lenne szervezve a beoltásod.  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

mert a többi alapján még bőven meg fognak találni a rendelkezésre álló adatbázisokban. Nincs szükség visszaigazolásra sem

Egyetertunk... Ehhez kepest megis sikerult kikuldeni uskve 70.000 SMS-t (te is kaptal belole) egy elore betervezett, "kelloen" elokeszitett hetvegi oltasi csucsra, ahol szemmel lathato szazalekban oltari mellefogasok voltak... Az volt a "beta teszt" ugye... megis csak nehezen ment az adatbazisok es kockas fuzetek osszefesulese nah...

Nem vagy te túl elnéző véletlenül? :) Még sosem hibáztál? Próbáljuk már elképzelni, h nem annyi a történet, h a regisztracio táblán futtatnak egy SELECT-et LIMIT 70000 -el!   Észrevették, h baj van - jól reagálták. A meghirdetett oltópontok nyitva voltak, akik a visszamondás ellenére odamentek megkapták az oltást. Sztem korrektek voltak teljesen!  Persze a felelősöket biztos nem dicsérték meg, mivel visszavetette egy héttel az oltási tervet, de ez nagyon kiélezett helyzet - és benne volt, van és lesz is a hibázás lehetősége. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ohh abban teljesen biztos vagyok, hogy ez egy SELECT-nel sokkal bonyolultabb dolog! Az orszag legjobb szakembereibol osszeallitot Operativ Torzsnek, az elmult 100 ev legjobb Nemzethy Kormanyanak TELJES TAMOGATASAVAL es meg a hadero bevetesevel sem sikerult egy teljes ev alatt lefejleszteni es letesztelni amint a pelda mutatja.... Arra nyilvan gondolni sem szabad, hogy a rendszer szuksegessege nem is jutott senkinek eddig eszebe, hogy a fejlesztest elmutyiztak, vagy a donteshozok nem alltak a helyzet magaslatan tekintettel hogy a legjobb szakemberekrol van szo. 

Csak azt nem tudom elkepzelni milyen lett volna ha nem jol reagalnak, miutan 1 nap alatt harom beszelo fej nagykutya kommunikalta le 5 fele modonn, a "kuss, mi igy szallunk le a biciklirol" dolgot.  

ha láttál már itthon átlagos háziorvosi rendelőben futó sw-t akkor nem lepődnél meg :).

Önnmagában semmi gond vele, csak éppen 10-15 évvel a felhasználói követelmények mögött vannak. Ott a rendelőben elérhető az ami szükséges :D. Van már évek óta alternatíva aminek a fejlesztésébe orvosokat is bevontak, persze nem egyszeri upgrade-ekért hanem havidíjas előfizetéssel szolgáltatásként. A probléma nem is upgrade hanem a vele járó migráció: a korábbi sw szállítója kellően felsrólfolta az árat, hiszen ezzel elbúcsúzik tőle az ügyfél..

Jah mert ugye ahány háziorvos kb annyi féle -helyben futó- rendszer :). Azt, hogy ez miért ilyen annak meg történelmi okai vannak :)

Volt olyan háziorvos, akitől nem tudtuk évekig elvenni a DOS-os Viki-t, de nem azért mert a migráció (megcsinálta volna a fejlesztője), hanem mert sajnálták rá az árát :D Ment a Clipper-ben írt DOS-os program a Windowson. Milyen szép is volt minden frissítés után, hogy egy indexelést kellett nyomni a DBase-ben tárolt adatokra :D :D :D

trey @ gépház

biztosan van ilyen is. Láttam olyan ajánlatot ahol a migráció(értsd 1db adott formátumú xml export elkészítése) volt 20m. Egyértelműen arról szólt a történet, hogy ha már egyszer többet nem rendelnek az adott illetőtől akkor lelépési díjként még lehúzna egy bőrt... És nem ilyen egzotikusan őskori állapotok voltak :). Virágnyelven még meg is fogalmazta

Persze megértem azt a helyzetet ahol a bizonytalanságot be kell árazni, ott nem erről volt szó..

A közlönyben még az volt, hogy szerepel majd rajta az oltás típusa. Persze nem lehet tudni, h mi a jobb: ha rajta van, vagy ha nincs? Ha valaki kínait kap és más országban azt nem akarják érvényesnek elfogadni, akkor neki rosszabb ha fel van tüntetve. Ha meg nincs feltüntetve, akkor meg szintén más országokban ebbe köthetnek bele. :-Z

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Bámulatos holt tart már a tudomány, innen már tényleg csak egy lépés a Demolition man három kagylója.. :-)
 

Csodálatos, de nem értem a koncepciót. Ha az oltás dátuma rajta van, akkor a típusa miért nincs? Önmagában egy dátummal mire mész?

Ha pedig a QR-re hagyatkoznak, ami mögött frissíthetőek az infók, akkor minek van rajta a dátum?

Szerkesztve: 2021. 03. 17., sze – 12:43

De ezt majd csak a második oltás után postázzák, vagy nem?  Ha igen, akkor az - tekintettel a megváltozott oltási stratégiára (minél többen kapják meg az első oltást) - csak hónapok múlva lesz aktuális. Illetve kérdés, h érdemes-e megpróbálni az első oltás után csináltatni  ellenanyag vizsgálatot az igazolványhoz való mielöbbi hozzájutás érdekében? Hátha alapon... 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

mar az elso is ved valamennyire, pfizernel ~12 nap ("A fázis 3 klinikai vizsgálatban az első oltást követő 12. napon kezdett elválni az oltottak és a kontroll csoportba kerültek covid-19 megbetegedést mutató görbéje."), az eros (?) es hosszantarto (honapok) vedettseghez kell a masodik is.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A fentebb linkelt közlönyben a korm rendelet erre vonatkozóan kondícionálisan fogalmaz, utalva arra, h elég lehet egy oltás is.  De a közeljövő közbeszédét sztem tematizálni fogja a "védettség" szó jelentéstartalma, mind orvosi, mind jogi, politikai aspektusból.  Ennek relativizálásában a Fidesz stratégái vélhetően menekülési utat remélhetnek arra - a sztem bekövetkező - eshetőségre, h már mindenki be lesz oltva, de ennek ellenére a járványadatok továbbra is kedvezőtlenek lesznek és továbbra is kénytelenek lesznek fenntartani  a korlátozásokat. A "megoldásként"  hirdetett oltás nem lesz megoldás - és ennek nyilvánvalóvá válásakor pl. épp a védettség szó jelentésének sajátos értelmezésével próbálnak majd kimászni a helyzetből. De az emberek nem fogják majd elnézni nekik, h kockázatos oltásnak tették ki őket; és oltókönyvet kaptak a kormánytól, mint amilyen a kutyáiknak van; a járvány és korlátozások pedig maradtak!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Én ma kaptam, a másik fajtát, amit nem oltás után adnak hanem a betegségen átesetteknek. Azon egy lejárati dátum van, PCR teszthez képest fél év kb.

Görögország például már jelezte, hogy biztosítják az utazási korlátozások alóli mentességet az orosz és a kínai vakcinával beoltottaknak is.

:D Pontosan ezt vetítettem előre. Így fog tenni minden olyan ország, amelyik nem akar elesni az orosz és kínai turisták által generált nyári bevételtől. Ha mondjuk teszem azt a sajtzabáló hollandoknak ez a pénz nem kell, akkor nem kell. Mondjuk én sem terveztem hozzájuk menni.

trey @ gépház

Nekem ezzel csak annyi bajom van, hogy mivel a mi igazolványunkból nem derül ki az oltás fajtája, bizonyos országok meg - a szuverenitás jegyében - nyilván úgy is dönthetnek, hogy mivel nem tudják ellenőrizni, ezért  a magyarokat en bloc nem engedik be.

Én személy szerint nyaraltam már Alaszkában, Izlandon és a Napapiiri / Polcirkelnnél  majd a Nordkappnál is (csak hogy közismerten "északi" országokról / területekről beszéljek), és ezek mindegyike olyan volt, hogy szívesen mennék újra. Hogy ez beletartozik-e a te no-go zónáidba, azt nem tudom. Valamint a fordítottját is el tudom mondani, voltam jó pár "déli" területen is. És mivel szeretnék is még, ezért számomra nem pozitív ez a megoldás. Természetesen valóban aggódni majd akkor kezdek, ha már ott tartunk, hogy érdemes lesz.

Mi alapján? Wild guess? A másik ok az irigység/szándékos politikai betartás lehet. Szakmai okok miatt ilyen kizárást nem hozhatnának. Főleg, ha addig a Sputnik V-t engedélyezné az EMA. Bár erre semmi esélyt nem látok. Nyilvánvaló politikai indíttatású időhúzást csinálnak.

trey @ gépház

és mi az a halálos dolog ami azon múlik h mikor kapja meg ezt a remek kártyát? vagy lényeg, hogy legyen min rötyögni? Képzeld nagyon unom, hogy itthon kell ülni. sőt tegnap valami bunkó az utcára a ház elé az ágyásba szaratta a kutyáját persze a termést hátrahagyva..

Ja, a gyorsteszt bevételi forrás, pl. egyes dél-amerikai országokban, óceánia szigetein "be" és "ki" esetben is fizetni kell az engedélyért. (Írta egy pár, átszámítva 43 ezer volt kopoltyúként.) - De lehet, a légitársaságok is kialakítanak majd saját teszt-pontokat.

Ma én is megkaptam a kártyát. Oltást nem kaptam, csak voltam beteg novemberben.

Ezzel a kártyával mehetek Dubajozni?

mire jó ez a kártya? utazni nem.lehet vele. nem kellene valami olyan rendszert alkalmazni, amit sok más ország támogat/elfogad?

Hát, tájékozódnod kellene, hogy hol áll az EU-ban a kártya sztori. Nincs döntés, javaslatok, ajánlások vannak. Mire szeretnéd jelenleg használni?

Első lépésként valószínűleg majd belföldön lehet használni egy csomó mindenre, köztük utazásra is.

trey @ gépház

Ne haragudj, de menthetetlen vagy. Probaldd ertelmezni amit a masik ir es arra reagalj. Mi koze van az EU-nak a magyar kartyahoz? En azt kerdeztem a magyart mire lehet hasznalni? Arra nem valaszoltal.
"valoszinuleg egy csomo mindenre", zsenialis. Kulfoldi utazasra nem lehet hasznalni, belfoldon meg szabadon lehet utazni.

Egyebkent a mai napra 207-el nott az elhunytak szama, "bezzeg" Ausztriaban 31. Valoszinuleg megfogadtak Kovacs Zoltan tanacsat es nem akartak okosabbak lenni mint a jarvanyugyi szakemberek.
Viktor minden napra talal neked egy statisztikai adatot, ami elnyomja benned a ketelyt, hogy esetleg valamit esetleg megsem jol csinalnak.

Ja, hogy neked rejszolásra kellett valami! Miért nem ezzel kezdted?

A szerencsétlen EU valóban egy béna kacsa, kíváncsi leszek, mikor lesz itt minden beoltott EU állampolgár kezében bármi is (a pöcsén kívül). Ezzel esélyes, hogy elmegyek majd nyáron nyaralni.

trey @ gépház

Az elmult idoszakban 2x is atutaztam fel europat a legtobb hataron csak jo utat kivantak koztuk ausztriaban is.

Ha minden hataron azt csinalnak amit kommunikalnak a mediaban akkor kilometeres sorok allnanak a szemelyforgalomnal. Hegyeshalomnal reggeli csucsban(ingazo emberek) 30 perc volt atjutni...

nem kellene valami olyan rendszert alkalmazni, amit sok más ország támogat/elfogad?

egyeztetes / kialakitas / targyalas alatt.. vagy talaltal mar vmi komolya veheto tartalmat ennek kapcsan?

en eddig csak olyanokba futottam bele, hogy "kéne vmi egyseges cucc", "legyen majd egyseges cucc" de semmi hasznalhato konkretumot eddig.

gondolom azert is mert a legtobben meg a jelenlegi helyzet kezelesevel vannak lekotve, ha most valaki az utazasokrol kezdene beszelni ugyanugy rosszallassal fogadnak mint a nyitasos konzultaciot.

Amit írsz, azzal teljes mértékig egyetértek, de nem válaszoltad meg, hogy akkor most minek készült el ez a kártya, ha egyszer most nem jó semmire, és lehet, hogy később se, mert majd nem felel meg a közmegegyezéssle elfogadottnak?

Ez a válasz kicsit a "gombhoz a kabátot"-ra emlékeztet.

Nekem azért logikusabbnak tűnik megtervezni valamit, amibe a felhasználhatóságot is belefoglalják. Ezt az éppen futó események fényében finomítani. Aztán ha reálisan közel van az első olyan nap, ami miatt a szükségessége is egyértelművé válik, akkor megnyomni a gombot, és elindulhat a gyártás.

megvan mar az tervezve, csak ha _most_ kihirdetnek akkor mindenki felhaborodna. ha meglesz az oltottak kritikus tomege (ertsd: regisztraltak 90%-a), akkor kihirdetik. a tobbeknek meg majd ez lesz a motivacio az oltasra. a laposvakcina hivok meg jarulekos veszteseg... :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

belföldön is lehet majd értelme..

a helyi gyártási szokásokat ismerve (pl diákigazolványok és hasonlók kapcsán) képtelenek a nagyobb darabszám rövid idejű gyártására. Ha most a legszükségesebb adatokat rá tudják tolni egy ilyen kártyára akkor legalább folyamatosan készül *valami*, és meg is van, hogy 2. oltás után valamennyivel megkapod.

Ha eléri a kritikus létszámot a kiadott darabszám.. ..majd megmondják, hogy mik a felhasználás keretei. De gondolom az egész manőver időzítése nagyban függ az akkor épp aktuális helyzettől is. Most bármiféle (akár kártyához kötött) engedmény necces lenne. gondolom ha majd kicsit jobb lesz a helyzet (vagy elfogy a maradék hangyafingnyi fegyelem&türelem is) majd akkor foglalkoznak vele.

Ezek a dolgok folyamatban vannak. Megkapod a kártyát és majd az EU eldönti hogy pontosan mire lesz jó az EU-ban.

Itthon meg nyilván arra lesz jó hogy elmehess fesztiválra, és társai. De majd megszülik idejében. Egyelőre a 3. hullám csúcsán szörfözünk, használni úgyis csak ~májustól fogod.

Nem csoda egyébként hogy előbb van kártya mint hogy elmondják pontosan mire lesz jó, az egész át van itatva politikával, meg adok-kapokkal. Az is egy politikai tényező/szempont, hogy mi oltunk keleti vakcinákkal (ami szerintem jolly joker lépés volt pedig nem vagyok nagy kormánypárt-támogató). Ez majd szépen le fog menni 1-2 hónap alatt és majd az is meglesz, hogy mire jó.

Két ismerős is kapott, egymástól két hónap eltéréssel voltak betegek.

Aki két hónappal később volt beteg, annak két héttel előbb jár le az igazolványa.

Egy ismerős házaspár is megkapta tegnap, ők egyszerre voltak betegek, egy nap eltéréssel. 19 nap különbség van a lejárati időben.
 

Ki érti ezt?

Azért érdekelne, hogy mennyire fontos, hogy ez a számolgatás pontos legyen a a mohácsi csata idején, az első és második világháború közötti időszakban, és időszámításunk szerint 38212-ben is. Mert ha csak a mostani 2-5 évben, akkor azért nem tűnik megoldhatatlan szoftveres feladatnak. Akár már meglevő naptárakból kézzel is kiszámolható lenne. Ha azóta csak számol valaki amióta egyáltalán felmerült, akkor kb 3x már eljuthatott a végére a strigulázásnak.

Persze én kívülről pofázok, de ezt még tán excelben is ki tudnák számoltatni, azt meg mindenki tudja használni az államigazgatásban :-)

Bízom benne, hogy rövid időn belül (ahogy megkapom - nyilván az oltással együtt) mehetek vele vissza edzeni. Most is meg tudnám oldani okosba', de szabálykövető vagyok az esetek 99%-ban. Tehát, számomra kurvára lesz haszna hamarosan, mert november óta nem tudok edzeni menni szabályosan.

Tudom, tudom: couch potato HUP népe nem jár ilyen helyre, irrelevant

trey @ gépház

Meg lesznek, de nem teljesen az oltottság mentén, hanem a védettség mentén. Védettséget szerezhetsz oltás nélkül is. Pl. megfertőzödsz, majd kigyógyulsz. Lásd feljebb:

https://hup.hu/comment/2604357#comment-2604357

trey @ gépház

pl ha kizárólag igazolókártyás arcok vannak egy légtérben akkor már csak a vakcinák hatékonyságán / fertőzésen átesettek ellenanyag mennyiségén múlik, hogy milyen következménye lesz egy esetleges ott elkapott fertőzésnek.

Ezzel szemben, ha ott megjelenik valaki aki se nem kapta még el se nem oltották be az már csak a genetikában reménykedhet, hogy könnyebben átvészeli.

Miért is? Attól, hogy te védett vagy, rajtad / a ruhádon ugyanúgy meg tud élni X ideig. Ebben az X időben pedig simán továbbadhatod fnet említett étterem / kondi / dizsi elhagyásakor (sőt odabent is).

es? aki oltva van az jo esellyel megussza, esetleg enyhe tunetei lesznek, viszont nagy valoszinuseggel nem igenyel majd korhazi ellatast, igy marad eroforras a vakbelesekre/stb is. aki meg nemoltott az otthon ul a seggen :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Eddig is mehettél volna, felesleges önmegtartóztatni magad. Egy életkor felett 1 év kihagyást már soha, vagy csak nagyon komoly cuccolással tudsz visszahozni. Sportorvos, csatlakozol valami egyesülethez, kb 25eft egyszeri költség, és járhatsz edzeni. És gyakorlatilag üresek a termek, nekem ez olyan szempontból bejön, h nem pofázom el az időt, lehet edzeni rendesen. Elkapni nem ott fogod, mert alig vannak, ilyen alapon a lidlibe se járjon senki.

Igen. Sőt, ha egyéni vállalkozóként írnék magamnak fal igazolást, akkor és oda mennék, ahova akarok.

ilyenkor hétvégén csak a haverral vagyok lent. Amúgy meg egy bazi nagy teremben vagyunk 2-3-an maximum.

De oda is el kell jutni. Az üzletek, vendéglátóhelyek, konditermek stb. bezárása azt a célt is szolgálja, hogy kevesebben mászkáljanak az utcán.

A szabályok, meg a torták arra valók, h megszegjék őket. :)

És ennek eredménye csodásan látható a majd' két hete bevezetett szigorúbb korlátozások mellett is meredeken emelkedő esetszámokban. Azt hiszem, ezért sokak nevében köszönetet mondok most neked, hogy magadra vállalod ennek terhét.

Kocsival járok, utcán nem mászkálok. De gondolom, azzal nincs probléma, h informatikusként be kell járnom a munkahelyemre, csak azért, mert a tulaj szerint aki otthonról dolgozik, az nem dolgozik.

A szigorúbb korlátozások dacára emelkedő mutatók alapján én inkább úgy gondolom, h ezek elégtelenek arra, amire szánják őket. Szerintem az, h már november óta mindig 2-3 hetente hosszabbítanak meg mindenféle lezárást, ezzel korlátoznak, ez nem egy normális állapot, és az embereknek már a f@sza kivan. Most lassan jön a jóidő, mindenki menni fog mindenfele, mint a higany.

A másik, azzal, h figyelek magamra, edzek, ezzel erősítem az immunrendszerem, pont a gyengéket védem.

Ha a sportlétesítmény alatt a mihaszna stadionokat értik, na, azt ne is nyissák ki. Azokat viszont inkább, amit a pórnép is használ. Már tisztelet annak, aki aktívan, rendszeresen mozog, aki szerintem a népesség kevesebb, mint 1%-a. Bár egy számra kiváncsi lennék, h népesség arányosan hány % jár mondjuk konditerembe rendszeresen.

Nem tudom, hogy az emberek mire asszociáltak a sportlétesítményekről. Gondolom aki max. a kocsmában nézi a focit (vagy sok 444 és indexet olvas), annak a stadionok jutottak az eszébe, aki csinál(na) valamit, annak nem. Na ez utóbbiból úgy tűnik, kevesebb van, mint a kocsmarajongókból.

Ahhoz képest, hogy kevesen járnak, mégis mindig tele voltak a termek (persze legalább 50% csak divatból jár).

Rá van írva, hogy covid? 

Rá van írva, hogy ki adta ki a kártyát? 

Ma'ra 227-en hunytak el, viszont milyen remek, hogy van ez a vedettsegi kartya csodafegyverunk... Szegyenletes!
Btw, tegnap en is megkaptam szulinapi ajandekkent a kartyam junius 29.-i vegdatummal, mikozben szeptemberben estem at PCR igazoltan a fertozesen. deltaT = 9 honap. Kicsit dobja a hibat a rendszer, nem?

Csak úgy tapasztalatként elmondom.., egy órával később kezdődtek volna az oltóponton hivatalosan a vakcina-beadások, - mivel a papírunkra nem volt időpont írva, ezért bementünk a kórházba 8-ra, öt percen belül az előtérben összeállt az admin-team, lekezelték a papírokat, még öt perc és a kezelőbe jött a doktornő is, hozták a vakcinás hűtőcsomagot és mindkettőnknek beszúrták a tűt. Konkrétan észre sem vettük, mert annyira gyorsan ment, a doktornő még kereste utána a tűszúrás helyét, hogy le tudja ragasztani, - az tovább tartott. :) - Abból sejtjük, megtörtént, mert a kórházból kijőve már kicsit kóválygós lett a fejünk, valamint hazaérkezésünk után kéz-láb "lehidegelt", emelni kellett a termosztáton beállított fűtést +1 fokkal a komfortérzethez. (Ez a hideg "kéz-láb"-jelenség nálam az első esetnél is így volt utána napokig...)

Elteszed a tárcádba és majd nyáron ha el akarst menni a fesztiválra vagy a focimeccsre előveszed.

Mindenki tudja hogy ezért készül.

Nem akarom én itt védeni a kormányt, szar a kommunikáció, de ne csináljunk műhisztit.

"- megkap már az is, akinek még nincs védettsége 
- full random dátum van rajta
- értelmes infó az oltásról viszon nincs"

Az kapja meg aki már kapott legalább egy oltást -> valamekkora védettsége biztosan lesz

Nem random dátum van rajta, nejem ma kapta meg, az első oltásának dátuma van rajta

Oltás infó minek? Mindegyik hatékony és biztonságos. Legalábbis most igy tudjuk.

es boven kialakul addigra valamilyen szintu vedettseg, hacsak nem az utolsok kozott oltakozik.

amugy meg valoszinu mar joreszt tudjak(=tervezik) hogy mi hogy lesz. de ha kiadnak infokat, akkor megint jonnek a baloldali sipakolok, hogy "miert?". a mostani kartyarol is jol levetettek az oltas tipust, igy kulfoldon hasznalhatatlan ez a kartya...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Akkor sorban:

védettség:

Mennyi idővel az első/második oltás után kapja a kártyát az, aki oltásra kap kártyát? Mert mondjuk ha egy hét után megkapja, akkor bizony még nem annyira védett.

random dátum:

Családban van akinél az első oltás dátumát, és olyan is, akinek ehhez képest pár napos késést tartalmaz. Hallottam olyanról, akinél a 2. oltás dátuma van rajta. Láttam olyan kártyát, amelyiken lejárati dátum van - mert nem oltás, hanem pozitív teszt hatására jutott hozzá. No az meg végképp random érték.

oltás infó hiánya:

"Mindegyik hatékony és biztonságos. Legalábbis most még így tudjuk." - no pont ezért kéne elérhetőnek lennie ennek az infónak, hogy majd amikor ez változik, akkor ne lehessen kihasználni a kiskaput. (Lásd a pletykák arról, hogy kell 3. kínai is; hogy az AZ-nál a pár hetes különbséggel beadott oltások hatékonysága *sokkal* alacsonyabb, mint a most tervezett 3 hónap; pont az AZ-val kapcsolatban simán el tudom képzelni, hogy egyszercsak nálunk is megállnak vele, és a szükséges 2. nem adják be, hanem majd X idő múlva kigyökölik, hogy helyette 1/4 adag Modernát, Jenssent, Shinoszputnyikot vagy épp lucernafűlevet adnak - ezek kombinációjának tesztelése amúgy fasorban sincs.

Szóval én sem akarom védeni a kormányt, de annak is lenne értelme, hogy ez az infó látszódjon. A QR-kód sokat segíthet, hiszen a vele elérendő weboldalon éppen adhatnak ki több infót, mint amit jelenleg lehet kapni (amióta van kártyám, egyszer már biztosan változott a rendszer), de nekem ezzel a QR-kódos eléréssel nem teljesen felhőtlen a tapasztalatom. Mivel k hosszú az URL, ezért gyenge fényben, vagy épp pont kicsit naptól csillogó kártyánál, nem túl párhuzamosan olvasva, stb. nagy az olvasási hibaszázalék; néha a szerver is kidob a francba (van valami "CRC" az URL-ben amit a szerver ellenőriz). Az első 2 általam látott kártyát a telefonom kb 3 sec alatt leolvasta elsőre, az enyémet pedig első 4-5 olvasásnál annyira nem, hogy nem URL-t kaptam vissza, hanem egy kb 10-jegyű számot, néztem is rendesen. Ezek a problémák másnál is eőjöhetnek, innentől pedig lehet, hogy simán elutasítanak valahol, míg ha az őket esetleg érdeklő infó oda van dombornyomorintva / vagy plasztikba vésve, akkor nem kérdéses, hogy látszik.

en a qr codeot ujra fogom nyomtatni egy nagyobb meretben (pl teljes plasztikkartya meretben, lelaminalom, es odarakom a kartya melle). ha valakinel szerencsetlenkedik a kartyas minta, az nagyob meretben leolvashatja errol.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Puszta kíváncsiságból, kapott valaki kártyát EESZT-ben lévő "COVID-19, vírus kimutatása nélkül (U0720)" esemény után?

(N*mzetközi Oltók*zpontban lett pozitív eredményű PCR-tesztem, ezek szerint az nem került be az EESZT-be. Páromat utánam háziorvos által kirendelve tesztelték, neki bekerült az eredménye EESZT-be "U0710 COVID-19, kimutatott vírussal" kóddal.)

Azóta sem érkezett meg egyikünknek sem a kártya... Némi e-mailezés után sikerült elintézni (telefont sehol nem veszik fel), hogy kerüljön be utólag az én PCR eredményem is az EESZT-be (ami amúgy törvényi kötelezettségük, csak azért nem tudták feltölteni, mert le volt halva a rendszer).

Beszéltem a 1818-al (kormányhivatal infóvonal), ők nem látnak rá a folyamatra, 0 érdemi segítséget adtak.

Kitöltöttem a mo.hu-n az ügybejelentő lapot, kaptam egy választ, hogy:

"TAJ szám alapján történt lekérdezés szerint - a felgyógyultságról nem került adat továbbításra az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe, illetőleg a megbetegedéssel kapcsolatos bejegyzés nem került lezárásra, így védettségi igazolvány nem készült."

(Páromnak minden adata/eredménye rendben ki/fel volt töltve eredetileg is, ő is ugyanilyen mailt kapott, azonos időben velem, gondolom mindenkinek ugyanezt küldték ki tömegesen...)

Beszéltem a háziorvossal, szerinte minden kitöltve, feltöltve, párom is beszélt vele (máshová járunk), neki is azt mondták, hogy minden kitöltve rendben.

Írtam emailt a vedettsegiigazolvany@1818.hu -ra, minden szükséges infót elküldtem (laboreredményt, ambuláns lapot, összes adatom, stb.), visszaküldtek egy generikus választ, hogy töltsem ki a mo.hu-s ügybejelentő lapot. Kitöltöttem újra, ott is mellékeltem mindent, semmi reakció azóta sem.

Indítottam chat-et a 1818.hu-n, ott is mondtam, hogy megvan minden szükséges doksim hozzá, átküldöm bárkinek, de mondták, hogy csak a mo.hu-s kitöltés jó. Közben tegnap pedig levették az űrlapkitöltés menüpontot, már csak telefonon vagy személyesen lehet intézkedni.

Ma kijött az app, de azt sem lehet használni felgyógyultságból való védettség igazolására. Oltást még nem kaphatok egy ideig, így úgy sem lesz kártyám. Kabaré az egész. #notworksforme