Távmunkát keresek

Fórumok

Sziasztok!

 

Elsődlegesen távmunkába szeretnék állást találni.

Van rendszergazdai, tanári és PHP programozói tapasztalatom, de hamar bele tudok tanulni a dolgokba.

 

CV-m ITT elérhető. Telefonon bármikor elérhető vagyok.

Hozzászólások

Én tuti nem linkelném be nyilvánosan az önéletrajzomat, főleg olyat amiben a lakcímem meg egyéb személyes adataim is benne vannak.

De épp így a kor, a fotó meg... mittomén, egy csomó dolgot felsoroltak, amit mondjuk nem teljesen értek, de egyelőre nem is érdekel :D

Ja, a hobbi, nekem még anno kifejezetten ajánlották, hogy írjam bele, hogy lássák, nem csak egy dologgal foglalkozom/nem csak egy dologhoz értek.

Thja kérem, ha nincs Facebook account-od, LinkedIn-ed, akármid, nem vagy lenyomozható, az már gyanús, fel sem vesznek. Szerintem kifejezetten előnyös egy olyan profil, ahol melegnek állítod be magad, esetleg feketének, vagy mindkettő, mert így csak azért felvesznek, hogy elmondhassa a cég, mennyire szem előtt tartja a diverzitást. Szerintem egy fogyatékosság is előnyösebb mint az, hogy mihez értesz valójában, mert az után adókedvezmény jár, meg hozzá minimálbér.

Menekülőútvonal kishazánkban, elmész 3 műszakba robotolni az egyik autóipari céghez, vagy beszállítóhoz. Ja, és mielőbb oltasd be magad, lehetőleg a kínai vakcinával, mert zsidóüldözés áldozata leszel, ha nem. A társadalom perifériájára szorulsz, nem utazhatsz, nem dolgozhatsz (egy nap), még talán levegőt sem vehetsz. Jah, meg ha még nincs gyereked, hát vállalj legalább 3-at, mert akkor kitömnek pénzzel, hitellel, csak győzd, ellenben az ország ellensége vagy a nagy háborúban, ami zajlik itt nap mint nap.

Gondolom ez szarkazmus akart lenni. Nem kell egyik fenti dolog sem ahhoz, hogy felvegyenek. Legyen meg a kezed lábad*, tudj beszélni, ne legyél paraszt, érts dolgokhoz, és legyél legalább egy kicsit lelkes -> hired.

*természetesen átvitt értelemben mondtam, ha ezek nélkül is tudsz dolgozni, nem kell hogy meglegyenek :)

röviden: a csok a gazdaság fellendítő hatása miatt lett kitalálva, nem azért, hogy jól járjon a nagycsaládos. akinek már volt, vagy folyamatban volt gyereke, az a nem folyamatos munkaviszony miatt nem kaphatott. csak az kapott, aki hazárdírozva bevállalta, hogy igen, ő szaporodni fog. tudod, mint a tervgazdálkodás az átkosban.
az ingatlanok és az építőanyag árak pedig automatikusan megemelkedtek ezzel a kb 10-15 milliós összeggel. az építőanyag természetesen részarányosan. a vállalkozók nem szeretik a csok-os építkezéseket, mert túl sok vele a bürokrácia. a falusi csok dettó. rengeteg papírozás, és bem apó spermája három példányban, ami nem kötelező, de ajánlott, és így be szokták kérni, mert sosem lehet tudni.

a nagycsaládi kocsi is csak azoknak jó, akiknek van pénzük. akinek van pénze, annak általában nem 4-5-6 gyereke van. az ilyenek még a 2.5 millás önrészt sem tudják összekaparni, hogy legyen egy szaros lodgy-juk, amibe éppen befér a család, de a csomagok már nem. konkrét példa: 2.5 támogatás plusz 6 önrész, és máris a tiéd egy új vw transporter, amit három évig nem adhatsz el, hogy nehogy nyerészkedni próbálj az állam pénzén.

úgy szoktam mondani, hogy akkor kaphatsz állami kedvezményt, ha habony a családneved. és ebben az országban elég kevésnek az.

earth is the lunatic asylum of the milky way

A fő probléma szerintem, hogy a támogatások az egyik oldalon jóformán a 2.-3. gyerek által behozott megnövekedett lakhatási költségekre alig elegek (csak +15 nm kerül majdnem 10m-ba valami lepukkantabb bp-i használt lakásban), másik oldalon viszont az ingatlanár-emelkedés rengeteg pár gyerekvállalását kitolta. Az átlagember szerintem nem tudja előre, hogy akar-e nagy családot, 1-2 gyereket szeretne, "aztán meglátjuk". Az én generációm (30 körüliek) számára ez azt jelenti, hogy állami támogatást erre kb. semmit nem kapunk, cserébe viszont minden ingatlanba bele van az árazva.

Egy családalapításra alkalmas saját ingatlannak csak az önrésze annyit drágult, amiért egy átlag pár éveket kell, hogy extrán gürizzen, arról nem is beszélve, hogy utána a megemelkedett törlesztő mennyivel csökkenti a későbbi anyagi mozgásteret. Ez mind masszívan tol a gyerekvállaláson. Nem véletlenül elég gyakori a generációmban, hogy egyébként full normális párok 30 évesen, vagy afelett egyetemista szinten élnek valami albiban/garzonban, a felnövés, a valósággal szembenézés kitolva minél távolabb, mindenféle pótcselekvésbe menekülnek.

Miért csak egy évig dolgoztál sok helyen?

Nem vagyok jobhopper... Én örülnék már a legjobban ha végre tényleg hosszútávra lenne munkahelyem... A Gyakorlati helyeket ne nézzük, első munkahelyemen a vezetővel nem jöttem ki. A második helyemen voltam mikor jött a lehetőség, hogy tanítsak, és voltam olyan hülye, hogy belementem... Első iskola tanév után nyárra a tanári kar 90%-át elküldték, hogy majd szeptemberben vissza, vagy másokat keresnek... Második suliban 9. osztályosok idegeltek ki. Akkor azért mondtam, hogy elegem van a tanításból.... Utolsó helyemen meg jött a korona...

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Azert ez egy eleg gusztustalan hozzaallas. Mi a te melohelyed? Talan a csaladod? Mennyi a minimum elvaras hogy rendes szofogado agyatlan idiota rabszolganak szamitsal? 3 ev? 5?

Munkahely. Fizetes, munka, hazamegyek. Ha jobb helyet talalok ahol ugyanazt kell csinalni tobb penzert akkor megyek. Hasonlokeppen ha egy csomo idot raaldozva megtanulok valamit es nem honoraljak.

8 eve pl. engem is felvettek egy ceghez x-ert, csomo mindenbol felskilleltem magam kb. 3 honap alatt (az eredetileg megbeszelt munka folyamatos vegzese mellett), utana 9 honapig huztam az igat mar tobb felelosseggel mint ami meg volt beszelve, es pont 1 eve voltam ott amikor meleg vallveregetesek meg egy kikuldott dicsero korlevel kisereteben kineveztek a legnagyobb ugyfel (a ceg teljes bevetelenek 40%-at hozo) infra oldali felelosenek, etc. etc. Mikor rakerdeztem hogy ez nagyon szep de a penz hol van hozza, az volt a valasz hogy ja az nincs. Elmentem par interjura ahol kapasbol megadtak +20%-ot. Felmondtam. Akkor mar egybol hivtak be meetingre hogy megis van penz emelesre, csak mar keso volt. Szerinted ez jobhopperkedes. Szerintem meg szarragok a cegek. Tanulj, fejlodj, karrier utad van, performancia review van, de evi 2% az emeles. Persze. Lonak a faszat.

Folytatom a sztorit: elmentem a kovetkezo ceghez, 150 fos startup-like, 10 honap mulva felvasarolta oket egy 2500 fos multiceg ahol meg a fingasert is HR meetinget kell osszehivni. Termeszetesen leleptem azonnal. Ezt koveto ceg 15 fos startup, 1 ev mulva elfogyott a penz. Kovetkezo ceg, interju meg kiiras szerint cloudba migralast kell levezenyelni, majd ezen cimszo alatt 3 honapig DC-ben kabeleztem meg Nagiost kellett toszogatni. Termeszetesen huztam innen is. Kovetkezo ceg, 1 ev mulva megszuntettek az UK irodat (amcsi ceg), lefujtak az europai terjeszkedes projektet es szelnek eresztettek mindenkit.

Na most akkor ki a jobhopper? Nem inkabb a cegek felelotlenek es leszarjak kivel mi fog tortenni? Hoppacska.

Az ilyen huseg dolgokat meg hagyjuk a faszba, barmelyik ceg kitesz barkit ha eppen ugy hozza a sors. Alapszabaly, amig nem minimum VP vagy egy cegnel vagy barmilyen mas kimonodottan magas szintu donteshozo addig csak egy fogaskerek vagy a rendszerben es semmi mas. Ha strategiailag erre vagy arra fordul a kerek akkor igy jartal.

Ezek utan senki ne merjen itelkezni hogy jobhopper. Jobhopper nem letezik. Nem megfelelo fizetest ado cegek vannak, meg folyamatosan valtozo cegek. Ha valakinek jo helyen van es ugy erzi hogy annyi penzt kap amennyi jar neki az nem fog valtogatni evente. En sem teszem mar 3 eve, csak ehhez kellett egy partner munkahely is. Meg sok evvel ezelott volt olyan hely ahol 6 evet voltam. Ott is partner volt a munkahely. Ennyi.

annak erzed aminek akarod. :D de attol meg jobhopperkedes. "nincs fizuemeles? akkor szevasztok!", "nemjo a kornyezet? akkor keresek masikat!". ezt elore le lehet fektetni a szerzodesbe hogy ki, mikor, mennyi, hogyan, miert, stb. akkor nincs meglepetes meg varatlan igenyek. (jo a bebuko cegek valid, azt nem lehet elore latni). nade otszor belepelni ugyanabba a szarba?

eletunk 1/3-at meloval toljuk ha nem is csalad, de fontos a kornyezet (marmint nem ugy hogy van-e xbox meg csocso), nem mindegy hogy azert kapjuk a fizut mert dolgozunk, vagy azert dolgozunk mert fizut kapunk :)

mi is keresunk embert, de nem azert mert megrohadunk a melo alatt, hanem hogy az otleteinket meg tudjuk csinalni. jon az uj titan, neki 3-6 honap mire betanul hogy mi merre van, mire kell utni ha valami nemjo, stb. kozben mig tanitjuk a mi hatekonysagunk is csokken kicsivel, mert hiaba doksi meg wiki, nem olyan nyelvezettel irtuk le hogy elsore mindenkinek ertheto legyen, kell a mentoralas. aztan miutan beletanult meg dolgozott par honapot, jon a faszagyerek erzes, meg ide nekem a +50%-ot!, es dobbant ha megse kapja meg. kosz, de kosznem.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Es ilyennel te konkretan talalkoztal is?

Bevallom oszinten en csak hallottam ilyenrol de mg eletemben nem talalkoztam senkivel aki fel ev utan fizuemelest kovetelt volna (kiveve ha be volt neki igerve felvetelkor mar), plane nem olyannal aki el is ment mert nem kapott.

Olyannal talalkoztam jo  parral aki fizu miatt ment el, szinte mindegyik egytol egyig megerdemelte volna azt az emelest, de sajnos legtobbszor nem az en dontesem volt.

Olyannal is  talalkoztam aki par honapon belul elment, de nem penz miatt hanem mert nem fekudt neki a project, vagy a tarsasag vagy meginkabb a ceges kultura. Es ez mind valid szerintem.

Mostanában megszaporodtak mifelénk is a fél év után vezetői posztra pályázó, egy-másfél éven belül céget váltó fiatalok, akik még 30 éves koruk előtt szeretnének olyan pozícióba és fizetési osztályba kerülni, ahova egyébként a seniorok, huszonsok év szakmai múlttal sem biztos, hogy bekerülnek. Amikor kiröhögjük őket, akkor dúlva-fúlva kilépnek, és mennek a következő céghez...

Gondolom, egy idő után elfogynak a lehetőségeik, mert a HR-esek különösen utaznak az ilyen 1-2 évenként céget váltókra, még azokra is, akik tényleg önhibájukon kívül kerülnek lapátra.

En speciel pont a huszonsok ev szakmai multu emberek kozott tapasztalatom sokszor azt hogy a tapasztalata miatt elvarja a poziciot es a fizetes osztalyt, kozben meg 20 eve ugyanazt a szemetet szallitja munka cimszoval es az elmult 10 evben nem volt hajlando semmi ujat tanulni.
Aztan persze nagy arccal kijelenti a meetingen hogy ezt azert kell igy csinalni mert mindig igy csinaltuk meg azert mert en aztmondtam. Az ilyen emberek lattan egy normalis szakemberben azonnal felmerul a kerdes hogy en pontosan miert is nem keresek tobbet ennel a hulyenel? Mert az tutti hogy megerdemlem ez alapjan.

A masik pedig az hogy mostanra az egesz vilagban farkastorvenyek uralkodnak. Manapsag mindenki informatikus meg developer akar lenni es rengeteg olyan "szakmabeli" van aki elolvasott valamit a stackoverflow-n es mar egybol mindenkinek azt mondja hogy o expert belole. Ezekkel az emberekkel nem lehet ugy versenyezni hogy bekesen uldogelsz es varod az eveket hogy senior legyel valaki begyoposodott megitelese szerint. Menni kell elore, nyomni, csinalni, tanulni es ha a ceg ezt nem honoralja akkor kirohogod oket es tovabballsz.

A HR-esekrol meg ne is beszeljunk, a felveteli processzben csak es kizarolag kart okoznak, ostoba hulye mind.
Az olyan ceggel nem is erdemes szoba allni ahol nem jut tul a HR-esen a CV-d egy kompetens emberhez egy minimalis screening utan.

>A masik pedig az hogy mostanra az egesz vilagban farkastorvenyek uralkodnak. Manapsag mindenki informatikus meg developer akar lenni es rengeteg olyan "szakmabeli" van aki elolvasott valamit a stackoverflow-n es mar egybol mindenkinek azt mondja hogy o expert belole. Ezekkel az emberekkel nem lehet ugy versenyezni hogy bekesen uldogelsz es varod az eveket hogy senior legyel valaki begyoposodott megitelese szerint. Menni kell elore, nyomni, csinalni, tanulni es ha a ceg ezt nem honoralja akkor kirohogod oket es tovabballsz.

+1. És a poszt-korona világban ez még cudarabb lesz. Home officeban ücsörögve RENGETEG ember vérszemet kapott. És nem csak vérszemet, hanem a felszabadult szabadidőt felhasználva fejest is ugrott a dolognak, "most vagy soha" alapon. Egyre több ismerősöm kérdezgeti tőlem, hogy mennyire ajánlom neki a programozói pályára való átnyergelést teljesen random, attól marhára messze lévő szakmákból. Olyan arcoktól is, akik nolifer gyökérnek tartottak még anno amikor gimis voltam.

Amikor rákérdezek, hogy egyébként maga a programozás mennyire izgatja őket (vagy csak a fizetett fejvadász hirdetésekben szereplő bérek fogták meg a fantáziájukat), illetve hogy mennyire lenne számukra megterhelő a folyamatos újratanulás, akkor megkapom, hogy tök régóta érdeklődnek már (na persze), meg hogy az ő szakmájukban is kell ám frissíteni rendszeresen a tudást, nehogy azt gondoljam (you have no idea then).

Aki csak beleül a langyosba, annak szépen majd a fejére nőnek a beömlő egyre nagyobb számosságú generációk, aztán lehet csodálkozni, hogy miért nem nő "magától" a bérezés a fizetett cikkekben olvasottaknak megfelelően. És az IT az egy erősen kompetitív szakma, 40 felett nem biztos, hogy tudja tartani az ember a lépést. 20-40 között lehet igazán hajtani, karriert építeni, meg persze leakasztani a nagy lóvét, aztán már biztos anyagi háttérrel lehet nyugodtan gondolkozni a hogyan továbbon. Ebből a szűk időablakból éveket elszórni egy szar cégre, súlyosan alulfizetve hajtani az igát, hogy olyan embereknek, akikkel a egyszer majd cég megszűnése/eladása után valszeg soha többet nem is találkozol, évente meglegyen az új BMW modell, hát...

Egyfelől megértem, hogy senki nem akarja felvenni drága pénzért a hülyegyereket, aki talán egy év után elkezd hasznot termelni, másrészt meg ugye ha dobbant, mert nem kapja meg a +50%-ot, az gyanús, hogy azt jelenti, hogy máshol meg igen.

És azért na... "nincs fizuemeles? akkor szevasztok!" miért is maradjon ha nem becsülik meg? A bé lehetőség, hogy nem is érdemli, de akkor meg hamar rá fog jönni, és őszintén  szólva úgy gondolom, hogy az ilyen emberért nem kár (láttam ilyet, az egész cég megkönnyebbült, amikor végre lelépett).

A másik meg "nemjo a kornyezet? akkor keresek masikat!" én pont ilyenek miatt váltottam munkahelyet, kezdődő gyomorfekély (meg tíz - 5+5, mindegy - év) után. Szóval lol, jobhopper vagyok, most már ezt is tudom.

Egyébként igen, pont ezt gyanítom, említettem is egy másik topicban, hogy nekem nagyon gyanús, hogy nagy a szórás ugyanabban a városban, amennyire lehet ugyanazt a munkát végző emberek bére között (ugye a bérfeszültség ismerős dolog cégeken belül is).

Ugyanakkor 50% esélyt adok annak is, hogy sokan benézik a bruttó-nettó összehasonlítást.

Ez meg cegen belul is magvan siman. Nem egyszer volt mar problema abbol, hogy az ujonnan felvettek lenyegesen tobbet kerestek, mint a regiek.

Ott is, ahol jol definialt savok vannak a kulonbozo poziciok es azon beluli szintekre, siman jonak tekintett a +-15-20% a savkozep korul. Ez ugye 100 baksisnal akar 80-120 baksis az adott pozicioban, adott szinten.

Hú, ez az új belépő többet keres kemény dolog. Az előző cég, ahol dolgoztam ettől ment tönkre! Szárnyalt a cég, kellett nagyon a plusz ember, jött vagy 4 új. Pár hónap múlva kiderült, hogy jóval többet kaptak a régieknél. Kollektíve "megtámadtuk" a vezetőséget, hogy miaf@szvan!? Próbáltak sunnyogni. Egy hét múlva kollektíve felmondtunk, csak a 4 új maradt. Persze ekkor elkezdett a vezetőség kapálózni, többet ígérni, de akkor már késő volt, minden régi ember 20 másodperc alatt talált új helyet. A cég meg belefulladt a sz@rba amit csinált, a fejlesztések, régi projektek támogatása leállt, az ügyfelek vért követeltek. Nem zárt be a cég teljesen, de a vezér ismét leült kódolni, a BMW-ből Skoda lett...

Szép, jó tanulságos :)

Nagyságrendileg hány % -kal kaptak többet? Ilyen szerintem máshol is van,aztán idővel vagy felhúzzák a többit is oda, vagy nem. Közszférában is simán előfordul, hogy legalább a piaci ár 70%-t meg kell próbálni közelíteni, különben a kutya se megy oda. Aki meg 40 éve ott dolgozik, az meg még mindig jól le van maradva. Aztán vezetőn múlik, hogy kialudja-e a főnöknél a többiek bértámogatását is szép lassan...lassan :)

Bő 20%! Tudom, hogy más szektorban is van ilyen, de a fejlesztésben általában rugalmas emberek dolgoznak, nem nagyon félnek attól, hogy munka nélkül maradnak, mindenki napi szinten kapja az ajánlatokat, nem nekünk kell munkát keresni, hanem az talál meg. Úgyhogy itt veszélyesek ezek a vezetői stratégiák, mert könnyen váltanak az emberek, ha valami nem tetszik. Ráadásul jellemzően több nyelven beszélő, fiatal emberekről van szó, akik viszonylag gyorsan pattannak akár külföldre is, már csak a buli kedvéért is, ha kell.

Az utóbbi. Tök jó munkahely volt, nagyon jó hangulat, semmi csesztetés, senki nem akart mozgolódni.

Viszont az új belépők jóval magasabb bérezésének kitudódása mindent felborított. Minden régi másodrendűnek érezte magát, főleg, hogy a munkát mi csináltuk, az újaknak még sokat kellett volna tanulni, hogy mindennel képbe kerüljenek.

Ekkor megindult a lavina, egy ember elment interjúra, ahol sokkal többet ígértek, aztán egyből ment a többi is, mindenki magasabbra árazódott 2 nap alatt, ettől persze még rosszabb lett a hangulat. Ha nem jött volna új ember, senki sem kezdett volna mocorogni, mert egyébként tényleg nagyon békés hely volt, kb mindenki akkor dolgozott, amikor akart, senki nem zaklatott senkit.

Itt mondjuk ti is ugyanannyira ludasak voltatok, hogy nem néztetek utána, hogy mennyi a munkátok értéke a piacon. Vezetőségnek alapvetően nem érdeke, hogy többet fizessen annál, ami kell. Nyilván van, hogy a kell utólag derül ki, mint a mellékelt ábra mutatja. :)

Attól függ, nekem pl. volt olyan főnököm, aki mindenkinek azt javasolta, hogy félévente menjen el legalább egy helyre interjúzni, csak hogy képben legyünk a piaccal. Igaz, így nehezebb átverni a humánerőforrást, és több pénz is elmegy a fizetésekre, viszont hosszútávon fenntarthatóbb a buli.

azzal valoban nem, de rendes fizut is lehet kerni (sot kapni is!), es akkor nemkell evente emelgetni (inflacion felul). csakhat ahhoz le kell tenni valamit ama bizonyos asztalra. van akinek sikerul. ha meg nem szokasa honoralnia ezt a cegnek, azt a kollegaktol meg lehet tudni es probaidon belul dobbantani...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

De mi a baj azzal, hogy évente fizetésemelést kérsz? Kérni ingyen van, legfeljebb nem kapsz. Fejlődik az embered, változik a piac, stb. Normális helyen az a default, hogy évente előveszik a témát kérdezés nélkül is, és akkor nem múlik azon, hogy ki meri kinyitni a száját, ki nem. 

Szerintem az teljesen legitim helyzet, hogy a cégnél töltött idővel nő a munkavállaló értéke. Akkor van "baj", ha egy másik cég nagyobb értéket lát a biorobotban, mint ti. 

nemtudom, lehet en vagyok tul idealista, de az ilyet az elejen meg lehet beszelni, papirra vetni, hogy X ev, ezt-es-ezt csinalom/fejlodok, ezert igy-ugy fog novekedni a fizu. aztan X (vagy X-1) ev utan le lehet ulni ujratargyalni hogy mi merre. ha meg a ceg nem hajlando majd ilyet azt konnyen meg lehet tudni a kollegaktol, es meg (proba)ido elott lelepni. akkor sem az a modja, hogy evente bemenni a fonokhoz, hogy "villancs, vagy kocc!"

amugy meg a ceg se hulye, tudja jol hogy majd jon egy masik hopper akinek eleg lesz kicsit emelni a fizeteset, es boldogan atjon mashonnan, a mostani meg mehet isten hirevel. persze a munkat is igy adjak oda, tudva hogy barmikor lelephet. es akkor csodalkozunk az ilyen topicokon: https://hup.hu/node/173195

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

ha meg a ceg nem hajlando majd ilyet azt konnyen meg lehet tudni a kollegaktol, es meg (proba)ido elott lelepni

Gondolom ezt valahogy így kell elképzelni: "Szia Józsi! Hogy vagy? Neked mennyi volt az itteni kezdő fizud és éves átlagban hány százalékkal emelkedett azóta? Áhh, csak azért kérdezem, mert talán nekem érdemes lenne innen lelépni és elfogadni egy függőben lévő ajánlatot egy másik cégtől."

Én úgy veszem észre, hogy egy párhuzamos univerzumban élünk. A stabil munkahely, ahol évente infláció felett emelnek automatikusan, ritka. Ha te találtál egy ilyet, akkor próbálj meg boldog lenni vele. A stabilitás sajnos nem mindenkinek adatik meg.

de az ilyet az elejen meg lehet beszelni, papirra vetni, hogy X ev, ezt-es-ezt csinalom/fejlodok, ezert igy-ugy fog novekedni a fizu

De miért nem lehet X=1? :)

akkor sem az a modja, hogy evente bemenni a fonokhoz, hogy "villancs, vagy kocc!"

Ezt én sem így gondolom. Szerintem az a módja, hogy évente a főnök felkeresi az összes alkalmazottját, és megtartják ezt a beszélgetést. Proaktívan, nem akkor, amikor bár borul a bili.

Volt olyan munkahelyem, ahol a saját főnökünk javasolta, hogy félévente azért menjünk el egy-egy interjúra, hogy tisztában legyünk a piaci értékünkkel, és ne vakon kelljen alkudozni. Lehet ezt korrekten is kezelni. Igaz, ez a módszer csak akkor működik, ha többé-kevésbé piaci fizetéseket adsz, nem próbálod a biorobotot a kelleténél jobban kizsákmányolni.

Olyan hely is van, ahol automatikusan indexálják a fizukat, pl. a Hays felméréshez, akkor még beszélgetni sem kell.

ha rendesen meg van beszelve a tortenet, akkor minek errol targyalni evente? ha ilyen gyakran kell ujratargyalni a fizu kerdest, akkor ott valaki nagyon nemjol csinalt valamit. persze felevente/evente lehet beszelgetni hogy mi az abra az elvarthoz kepest

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Minek erről tárgyalni... nálunk elméletileg negyed, gyakorlatilag kb. félévente van értékelés, ahol elmondja a főnök, hogy Ő hogy látja - és hogy miért látja úgy - az adott időszak alatti teljesítményt. Személy szerint ezt nagyon hasznosnak tartom, mert viszonylag sokat kell priorizálni, és jó a visszajelzés. Ha úgy tetszik, akkor ez felfogható akár bértárgyalásként is, mert az is elhangzik elég sűrűn, hogy az adott területre éppen jutó plusz fizetési kvótát ez alapján (is) osztják szét.

Persze ez esélyes, hogy felesleges egy mondjuk húszfős cégnél (dolgoztam olyan helyen), sőt majdnem ciki felvetni. És az eddigi közvetlen és közvetett tapasztalataim szerint tipikusan az időhúzás, kibújás, esetleg a fenyegetődzés megy.

Ha rendesen meg van beszélve... ez ugye max. annyit foglalhat magában, hogy követi az inflációt, de a magyarországi cégek kb. 95%-nál ha ilyet kérsz, akkor napokig könnyesre röhögik magukat, hogy némá, ez honnét jött... (rosszabb esetben szemrebbenés nélkül behazudják hogy természetesen, aztán majd lesz valami kibúvó).

Vagy mit gondolsz még a rendesen megbeszélés körébe?

Azert kell errol targyalni evente, mert valtozik a piac. Mondok egy peldat, megtortent eset. Ember kellett volna egy cegnek egy projektre, megmondtuk, hogy a magyar atlagos ber ebben a pozicioban ennyi es ennyi penz. Vartunk masfel honapot, nem lett ember, nem tudtak ajanlani. Majd akkor bemondtak a megrendelok, hogy jo, a magyar atlagber haromszorosat hajlandok kifizetni, de legyen ember.

Es igy mar sokan hajlandok valtani. Mert egy ev alatt megkeres harom evnyi fizetest a masik munkahelyehez kepest. A munka lehet, hogy total ugyanaz, csak valahol hajlandok a zsebbe nyulni, ha munkaerore van szukseg.

Ha magasabb fizetésért csinálhaotm ugyanazt, vagy ungyanolyan pénzért jobb környezetet találok, hülye lennék nem váltani.
Igen, a körneyzet sokat számít - nekem például az igazi home office (havi 1 nap bejárás). Sokkal több nettóra mondtam azt, hogy nem, amikor közölték , hogy a cégnél a HO az heti 2 nap. 

Én pár hónapnál tovább szinte egyszer sem húztam ki egy melóhelyen (két db. kivétel, ahol két évig). Fizetésemelést egyszer sem kértem. Többnyire azt se adták oda, amit ígértek. Azért, amikor mondvacsinált fasságok miatt levonogatnak, meg már több hónapja csúszik a fizetés és élni kéne valamiből, akkor azért talán csak indokolt, hogy megy az ember amerre lát. A hazai KKV-k azt hiszik, hogy bármit megtehetnek a munkavállalóval és akinek ez nem tetszik, az mehet a picsába. Ezek után jobhopper == bullshit, látatlanbani ítélkezés a semmire.

Nem 50%-ról van szó, gondolom sejted. Ha valaki jó, akkor illik pénzben is megtartásra ösztönözni és ez jellemzően sokszorosan megtérül. Lehet ez bónusz, az inflációnál magasabb fizuemelés, bármi. Különösen akkor, hogy ha közben a felelősség és a feladatok nőnek szépségesen. Az xbox meg csocso egyáltalán nem butaság. Dolgoztam olyan helyen ahol volt csocsó, de valahogy mégsem volt állandóan foglalt és tapostuk egymást érte, de 1-2 havonta volt olyan, hogy jó volt egy fél órát levezetni a feszkót. Most dolgozom olyan cégnek, ahol van kimondott pihenőszoba (messze a melótól, a konyhán is túl...), hogy akinek szünete van az ülhessen vagy akár XBox-ozhasson vagy pingpongozhasson, teljesen jól működik, szeretik az emberek és nem megy a meló rovására.

inflációnál magasabb fizuemelés

Legutóbb, amikor jeleztem az igényemet a(z akkori) főnökömnek a legalább inflációkövető emelésre, azt a választ kaptam, hogy az nem kötelessége a cégnek. (És ez még egy jobb fej főnök volt.) De persze legyek hűséges (maf?), meg tegyem oda magam... Ja, máshova. =D (Magyarországi multis népmesék, hát no! =) )

Tényleg nem kötelessége a cégnek, sőt... :) Viszont egy cégnek elemi érdeke, hogy a régi és valóban jó embereit megtartsa, mert azok kulcsemberré válnak és elvesztésük minimum fájdalmas. Ráadásul relatív egyszerűen tudnak minimum a KSH inflációs adatok alapján a partnerek felé díjat emelni, mert ez már mindenhol szerepel a szerződésben. Vevőként (cégesként) látom, hogy zokszónélkül tolják rám az emelést, hiszen ott a szerződésben és hello. Ezzel arra próbálok rávilágítani, hogy az alkalmazottak fizuemelése adott esetben nem jár olyan bazinagy ráfordítással, hiszen azt a pénzt beszedik pluszban.

>aztan miutan beletanult meg dolgozott par honapot, jon a faszagyerek erzes, meg ide nekem a +50%-ot!, es dobbant ha megse kapja meg. kosz, de kosznem.

Ilyet leginkább akkor tesznek emberek, ha másik helyről konkrét ajánlatuk van hasonló célösszegre. +50%-os lehetőség megléte pedig azt jelenti, hogy iszonyatosan aluláraztátok az illetőt, megérdemlitek, ha dobbant.

+50% jövedelem azt jelenti, kevesebb, mint feleannyit kell elcseszned a hátralévő életedből az anyagi céljaid eléréséig. Vagy több, mint duplázhatod azokat.
Aki egy ilyen lehetőséget nem vállal be, annak vagy nagyon jó oka van rá (pl. elérte már a céljait és valamiért mindenképp nálatok szeretné tovább húzni az igát), vagy egy címeres balfasz.

Ennyivel jobban fizető pozi bevállalásától, junior szopató kódmanufaktúrákból dobbantástól nem lesz senki job hopper, mivel ezek nem túl gyakran jelentkező élethelyzetek egy átlagember karrierjében.

Akkor az 50%-os dobbantós kirohanásod alapja csupán a fantázia szüleménye volt? Mendemondák alapján ugattál le másokat?

Egyébként létezik jobhopperkedés, de jellemzően nem anyagi oka van. Az ilyen illetők többnyire link figurák, akik nem válnak be és vagy kirakják őket 1-2 éven belül, vagy ők maguktól váltanak még előtte, ezt megelőzendő. Pár ritka profi hazudozót kivéve azért ennek (mármint hogy mennyire link valaki) illene kiderülnie interjún. Lényegében ez az állásinterjú célja, ezért nem csupán CV alapján veszik fel az embereket. Ha egy cég felvesz fűt-fát, aztán csodálkozik, hogy nagy a szórás, ott megint csak nem a munkavállalók a ludasak.

"...létezik jobhopperkedés, de jellemzően nem anyagi oka van."

Lehet, hogy több a nem anyagi okból jobhopperkedő, de szerintem nem sokkal... Én speciel többnyire anyagi okokból vándorló embereket látok, akiknek a többsége fiatal, de a 40-50 közötti korosztályból is akadnak. Van, aki annyira ügyesen manageli magát, hogy nem is kell túrnia a hirdetéseket, mert fejvadász cég viszi őt jobbnál jobb helyekre.

Bocs, de piacból élünk, mindannyian. Vagy alkalmazottként, vagy vállalkozóként.

Abba gondolj bele, ha kiadod a melót egy vállalkozónak, mennyiért csinálja meg (üzem: 8-15K/óra, szervernél még több) és rájössz, hogy jobban megéri tartani és megbecsülni az alkalmazott kollégát, pár ezer forintért nem megy senki arrébb, de ha jó a hely, akkor érdemes megtartani, ha meg nem érzed magad jól, le kell lépni, mert az életed jelentős részét töltöd ott.

Dolgoztam én is olyan helyen (bankszektor), 18 évet, üzem oldalon, ami nem volt játékszer szakmailag és imádtam a szakmai részét, de a hazug szemét vezetői kamuszövegből elegem lett és a szar fizetésből, meg az élhetetlen életből. Nagyban ment a vezetői bullshit meg kamuzás a végén pár évig és eljöttem, elfogyott a cérna, betelt a pohár, de jól lerendeztem úgy mindent, hogy nem tudtak mást csinálni, csak végkielégítéssel kifizetni, pozíciómegszűnéssel (közös megegyezést nem írtam alá, hanem a képükbe röhögtem szó szerint), egyébként különben rájuk vertem volna egy tök frankó munkaügyi pert (tele voltam bizonyítékkal törvénytelenségeket tekintve, tudatosan gyűjtöttem), meg a volt közvetlen főnökömre egy magánvádas rágalmazási pert is rádobtam (feljelentettem és szétszórtam a teljes IT-n, hogy emberünk ellen megtettem a feljelentést. Kicsit beszarattam, hálából.) Az összes IT-s haver a főnökömön röhögött, pár hónapra ahogy eljöttem, kirúgták.

Meg volt még pár trükk a tarsolyomban, ami miatt megfelelő technikai eszközökkel szépen csapdába csaltam őket, szóval, úgy voltam vele, hogy gyerekek, senki és semmi nem érdekel, rúgjatok ki a p.csába.

A vágóhídon meg megmondtam a hr-es előtt a 2 főf@sznak, hogy a legszarabb alattuk volt dolgozni a 18 év alatt, búcsúzóul.

Felmentettek a munkavégzés alól (röhögtem), 70 nap felmondási idő, 5 napot voltam munkanélküli (arra megkaptam a teljes hónapnyi segélyt), simán találtam másik pozit 50%-al több pénzért, és 2x annyi éves bónusszal és nincs túlóra egy perc sem, lett életem végre és életem legjobb helye melóhelyügyileg, becsülöm is erősen.

A fiatal generációról meg annyit, hogy lehet onnan jót meríteni, nagyon sok értelmes arc van és jó koponya, de az ego jópár esetben a mennyországban van, szóval érdekes a hozzáállás pár esetben.

Bérigény meg lesz, mert nettó 300-ért hegesztő szakmunkások melóznak, szóval ehhez kell a bért viszonyítani IT oldalon, főleg ha diplomás az illető.

Ami fontos, angol CV, külföldön jobban meg a távmunka, van olyan ismerős, aki ezt csinálja, az egyik barátom haverja, otthonról tolja végig.

Ami még perspektíva, Oracle DBA, az jól fizet (itthon 800.000-1.100.000) nettó, vagy IT biztonsági terület (CISA+CISM+CEH).

Nemzetközi könyvvizsgáló/auditor cégeket messze el kell kerülni, mert kivéreztetnek. Bankokat dettó, bár az OTP-ben a legjobb a fizu a bankszektorban (mondjuk kőkemény hajtás van ott is).

A bankos melóval én is megjártam, mondjuk nem húztam ennyi ideig. Soha többet nem dolgozom banknál, annál sunyibb, szarrágóbb, hazugabb szektort még nem láttam! Úgy tapasztaltam, hogy bankban egy embert becsülnek meg, aki frontban hozza a pénzt, a többi mind fölösleges ballaszt, és eszerint is bánnak mindenki mással.

Biztos így van! A munkahelyi légkör legfőbb felelőse a vezető, ha az jó, akkor megadja a jó munkahely alapját, ha szar, akkor esély sincs rá, hogy jó legyen. Az a baj, hogy a bankfiókokba szinte mindenhol rabszolgahajcsárokat tesznek, durva tervekkel, és a fejük fölé lógatott Demoklész karddal. Gondolom, ha külön üzemeltetés/fejlesztés részlegbe kerülsz, saját vezetővel, teljesen más a helyzet, mintha közvetlenül egy értékesítésben érdekelt vezető alá, aki csak kidobott pénzt lát benned. Én sajnos ez utóbbi alatt voltam, akkoriban még nem volt külön it részleg, csak fiókonkénti it-s, tényleg olyan volt, mint a The IT Crowd, csak egyedül.

A munkahelyi légkör legfőbb felelőse a vezető

Sajnos a vezetők is gyakran így látják, és a szivatásért meg az igazságtalanságért a fölöttük lévő vezetőket hibáztatják, de ők persze nem tehetnek semmit. (Csak tudnám, hogy akkor minek vannak ott... Ja, igen, gyűrődési zónának.)

Mindenkinek van főnöke, főleg egy multi cégnél. Én pár évig voltam középvezető egy multi cégnél, és valóban gyűrődési zónának éreztem magam, mindenben szigorú szabályok szerint kellett eljárnom, alig volt szabad kezem valamiben is, viszont a terveket keményen számonkérték tőlem fölülről. Soha többet nem akarok vezető lenni, max szakmai.

Norbi,

nagy cégeknél ritka a szakmai vezetés, inkább politika. Teljesen jól látod, a kvez gyűrődőzóna lent és fent között és a fenti sz@rt neki kell lenyomni a lentiek torkán, akik mondjuk akár huszonéve ott vannak és rohadt jó szakemberek (és jó arcok egyébként). Nem hálás feladat. Az ember sok mindent megért persze, de ha csak folyamatosan a mellébeszélés és hazudozás van, akkor megundorodik az ember ettől.

Szabad kezed addig van, amíg a költségkeret tartja. Kezdve a túlórás szarrágásokkal, az összevissza releaselésekkel ("üzlet kéri"), karbantartásokkal...

Nem lennék én sem középvezető.

Üdv.

nagy cégeknél ritka a szakmai vezetés

Nem is akarok már nagy cégnél dolgozni, elegem volt belőlük. Ugyanígy az 1-3 fős rabszolgahajcsár mini-cégek. Biztos van köztük normális, de még nem találkoztam a pályám során velük. Én a 10-20 fős cégeknél érzem jól magam, elég kicsi ahhoz, hogy valakinek érezze magát az ember, adjanak a szavára, ne legyen egy hatalmas vízfej vezetés-adminisztráció, mindenki személyesen, közelről ismerjen mindenkit, viszont elég nagy már ahhoz, hogy viszonylag stabil legyen anyagilag, tudjon értelmes fizetést adni. Az ilyen cégeknél szokott lenni szakmai vezetés valamilyen formán, legalábbis ahol eddig megfordultam ebben a méretben ott volt, na ilyet vállalok.

Most egy 70 fő körüli végnél vagyok és nekem eddig a legjobb hely, tényleg, tiszta szívből mondom és nem vágyok máshova.
A pénzem megvan, a vezetőmről példát lehetne venni emberségből, a top manager szintén ugyaníilyen módon dolgozik.
Nagyon jóleső volt, a "WTF jééé, hát lehet így is kezelni az embereket?" típusú pozitív érzés.
Kb innen a halál választ el érzésem van.

Ha az embernek valahol túl jó dolga lesz, olyankor szokott jönni sajnos a nagy mélyrepülés :(  céget hirtelen kiszemeli magának a csúti gázszerelő, vagy elmegy a rendes középvezető és 1 fasz kerül a helyére, a cégtulajok hülyülnek meg, leépítés lesz stb.. mindig ez szokott lenni.

Undoritó embertelen sz@r a bankszektornak az a bankja, hajtják a pénzt, verik a mellüket, nyomják le a béreket, közben lekaszálják a piacot.

2-vel felettem lévő igazgató (az egyik kedvenc jellembajnokom volt) orrba szájba dícsért "feketeöves", amikor nem ügyeletesként éjjel 1/2 12-kor bedőlt a 7x24 órás k. fontos (tényleg az volt), rendszer, amiben mindenféle cukiság volt adatügyileg és tényleg iszonyú gáz volt, hogy elhasalt. A kolléga új volt és az első ügyeletes napja szegénynek (=szűz kéz). Nagyon durva éjszakát nyomtam, reggel 7-re kézzel összeraktam a szétesett dolgokat, minden byte megvolt és mehetett a normál betöltés, gyakorlatilag az volt a lényeg, reggelre patent legyen, megvolt. 8-ra meg mentem vissza dolgozni, mert kurvára lelkiismeretes vagyok (a kollégának segítettem, mert jó haver a mai napig), amúgy meg ki kellett volna kapcsolni a telómat és sz@rni rá.

Szóval k. nagy középsőujjat küldök nekik ezúton is, ha magukraismernek.

10 évvel ezelőtt kellett volna otthagyni őket.

PS: Miután eljöttem, nem sokra rá gyakorlatilag egy ember kivételével a komplett DBA csapat állt fel ugyanott, volt nagy kapkodás utána külsősökkel. :-) Azon is röhögtem, hogy ennyi alkalmatlan hülye managerf@szfejet... többet kifizettek a külsősnek, amíg sikerült embert felvenni, meg az újak sem juniorok, akik odamentek, szóval az embermegtartás, hát nagy 0.

A fiatal generációról meg annyit, hogy lehet onnan jót meríteni, nagyon sok értelmes arc van és jó koponya, de az ego jópár esetben a mennyországban van, szóval érdekes a hozzáállás pár esetben.

Hát, nem mondom, hogy nem lehet, de nagyon nehéz. Nekünk sok év alatt egyetlen tényleg értelmes, lelkes, tanulni és dolgozni is akaró/hajlandó embert sikerült találni, a nem tudnám megmondani mennyi próbálkozásból. A nagy részének gőze sem volt az informatikáról (IT végzettséggel), azt se tudták, hogy mi az az ip cím, nemhogy fejleszteni, önállóan nem akartak tanulni, azt hitték, hogy majd a diplomájukra kapnak fizetést, nem a teljesítményükre. Ez volt simán a 90%. Amikor megkérdeztem, hogy miért ezt a pályát választották, akkor a válasz, hogy a pénz miatt. Én úgy látom, hogy itt fordítva van, ha érdekel, és csinálod, akkor jó leszel, és akkor jön a lóvé is.

Sok igazságot írsz, de ez a kijelentés általánosságban nem biztos, hogy megállja a helyét: "Jobhopper nem letezik."

Mint ahogyan az sem igaz, hogy "barmelyik ceg kitesz barkit ha eppen ugy hozza a sors", bár nehéz mind a "bárkit" és mind a "úgy hozza a sors"-ot definiálni. Ez a járványos válság lehet, hogy alkalmas cégek etikai hozzáállásnak megismerésre (az informatika kevésbé érintett, de a megfogalmazást teljesen általánosnak értem).

Végső soron mindenki (és minden cég) önző, a kérdés, hogy kiben mennyi az empátia és türelem, a másik fél ebből mennyit érdemel meg.

De teljes mértékben egyet értek azzal, ha furcsaság van, esetleg érdemes rákérdezni az okára, mert nem minden mindig az, aminek látszik.

Szerintem is letezik jobhopperkedes.

Leirom a jelenseget, ahogy en latom:

- XY vegez fosulin/egyetemen. Suli alatt bedolgozgat ide-oda egy picit, ezt be tudja irni a kezdo CV-jebe.

- "A" ceg felveszi X fizuval egy junior pozicioba. Fel-egy evig kozosen dolgozik tapasztaltabb kollegajaval (on-the-job training), majd mikorra igazan onalloan kellene felelos munkat vegeznie, akkor dobbant, mert beleirja a CV-jebe az eddig latott/hasznalt technologiakat (ami nem azt jelenti, hogy penge benne), de masik ceg fele mar ugy talalja.

- "B" ceg megajanl neki mondjuk X+10-20%-ot, hiszen megiscsak vilaglatott emberrol leven szo. Szinten fel-egy evig egy tapasztaltabb kollegaja tanitgatja, majd dobbant, mert egy ujabb cegnel mar senior pozira jelentkezett

- "C" ceg felveszi X+30-40%-ert senior poziba, hiszen mar milyen sok mindenhez ert. Aztan mikor kezd kiderulni, hogy megse annyira penge az illeto, akkor megint dobbant. Es igy tovabb.

 

En az olyan figurakat tartom jobhoppernek, akik azelott lelepnek, mielott bizonyitottak volna ratermettseguket, szakmai tudasukat a munkaltato fele. A munkaltatot nem lehet hibaztatni, hiszen miert emelne egy betanulasban levo, meg hasznot nem igazan termelo alkalmazottnak 10-20%-ot. Nem eletszeru elvaras.

Sokan irtak, hogy persze, johogy at kell menni egy masik ceghez mondjuk +20%-ert. Ezt ertem, de a kulonbseg az, hogy a jobhoppereknel a kovetkezo ceg lenyegeben be van csapva, hiszen csak a rovid technologiai tapasztalat altal felhizlalt CV-re adta meg a nagyobb bert, nem feltetlen fog majd jol teljesiteni. Maszatol ennel a cegnel is valamennyit majd dobbant tovabb.

Sajnos ennek a jelensegnek sok karosultja van: az osszes erintett ceg, a betanitassal foglalkozo alkalmazottak. Egyedul a jobhopper jar jol, mert a gyakori valtasokkal az "organikus" fejlodessel jaro emelesnel joval nagyobb emelest er el rovid ido alatt.

Nem mondom, biztos leteznek olyan tehetseges emberek, akik tenyleg jol kikepzik magukat fel-egy ev alatt, de szerintem nem ez a jellemzo.

Igen, arról nem beszélve, hogy munkáltatói oldalról is lehetne sztorikat mondani, többek között a "meg hasznot nem igazan termelo alkalmazottnak" gondolat mentén.

Például nem egy olyan sztori volt, hogy tavalyi lezárás alatt cég megtartotta az alkalmazottakat közel nulla bevétel mellett, fizetett mindent, a lezárás után pedig lelépett az illető. Ez egy szélsőséges (de valós és nem egyedi) példa, a lényeg, hogy a munkavállalókat sem kell félteni, így nem meglepő a kialakult gyakorlat. A munkáltató miért bízzon vakon a munkavállalóban, miért fürdesse tejben vajban, ha az bármikor ott hagyhatja. Persze, olyan körülményeket és béreket kell teremteni, hogy versenyképes legyen stb., de nem egy alkalommal nem ezen szempontok mentén történik a munkavállalói döntés, hanem egyszerűen csak éppen bekattan valami. Utána akár rá is jön, hogy hülye volt, de a lényegen már nem változtat, a munkáltatónak gondot és kárt okozott.

Összességében gyanítom, hogy arányaiban nem feltétlenül kevesebb a korrekt cég, mint a korrekt munkavállaló.

Szerk: arról nem beszélve, hogy munkavállalói oldalról nulla tudásra/tapasztalva tipikusan hatalmas elvárások vannak. Nyilván "rengeteg" a kivétel (az itt lévők biztosan...), de a cégeknek is nagyon zavarosban kell halászniuk.

> En az olyan figurakat tartom jobhoppernek, akik azelott lelepnek, mielott bizonyitottak volna ratermettseguket, szakmai tudasukat a munkaltato fele.

Hacsak nincs benne a szerződésben az, hogy X évig eladod a lelked és bizonyítani kell ezt meg azt, akkor el lehet menni bármikor lelkiismeretfurdalás nélkül.

> a jobhoppereknel a kovetkezo ceg lenyegeben be van csapva

Mert aki nem jobhopper, az nem tud ugyanúgy csalni a CV-vel? Dehogynem. A cég felelőssége, hogy ne higgye el fenntartások nélkül a CV-t, hanem tesztelje le megfelelően a kollégát.

> Sajnos ennek a jelensegnek sok karosultja van

Egy jó informatikus jó esetben olyan helyen dolgozik, ahol folyamatosan tanul. Ez a munka velejárója, elvenni nem lehet, viszont egyre növekvő fizetéssel lehet esetleg díjazni, hogy az ember ne akarjon elmenni. A cég megkapta az elvégzett munkát, cserébe kiadta a szükséges tudást és fizetséget, nincs itt semmi kár. Ha egy céggel sok ilyen történik, akkor lehet, hogy szarok a munkakörülmények vagy nem nő a tudással arányosan a fizetés, inkább magukat hibáztassák mint a munkavállalót, nem?

Minden cég csak akkora, épp akkora fizetést akar fizetni az alkalmazottainak, amellyel a kulcspozíciókban dolgozók megtarthatók. Annál egy fillérrel se többet. Amiről te beszélsz, az nem jobhopperkedés. Amikor a helyi vezető elbaszta azt a fizetési szintet, amiért az értelmes ember marad (alulbecsülte), vagy megszűnik a cég, akkor aki elmegy, az nem jobhopper. Ha nem becsülte alá, nem szűnik meg a cég és a dolgozó mégis elmegy, akkor a következő helyen hamar kiderül a turpisság, mert túl lesz fizetve, ilyenkor kirúgják. A kirúgott okos alkalmazott nyilván megint olyan helyet keres, ahol "jól" megfizetik és megint kiderül, hogy túl van fizetve, megint kirúgják, vagy egyszerűen nem ér nekik annyit, hogy visszatartsák. Ez a job hopper.

Szerencsés esetben - ha olyan tudása van, amely iránt jelentős a kereslet - akár jól is járhat a folyamatos kirúgás mellett, de általában az állásváltozás ezeknek a job hoppereknek csökkenő jövedelmet hoz (nem biztos, hogy el tud helyezkedni azonnal, "költségek merülnek fel" az álláskeresés miatt stb.) úgyhogy az a munkáltató, aki tisztában van az alkalmazott értékével és az az alkalmazott, aki helyesen értékeli a saját pozícióját általában jobban jár. Nekik win-win a szitu. A job hopperek tapasztalatom szerint többnyire rábosznak, kivételek vannak.

Ha ilyenek az indokaid, és ezt közlöd is, azzal azonmód tökönbökted magad. Lehet váltani, lehet új kihívásokat keresni, szakmai előmenetel miatt új utakra lépni.
Tehát az első cégnél szakmailag fejlődtél nagyon sokat, de úgy láttad, hogy tobbre lennél képes (az, hogy a cég is így látta, csak amíg nem dobbantottál, addig pénz nem volt mellé, azt fedje jótékony homály), ezért új kihívások után néztél, amit megtalálni véltél a következő cégben.
Itt ugye startup, amit -annak minden előnyével és hátrányával együtt - szerettél, ls örültél annak, hogy ilyen jellegű környezetbe kerültél. Amikor a cég "kilépett" ebből a körből, úgy gondoltad, hogy a tulajdonos és struktúraváltás neked nem felel meg, mert szerettél volna a több önállóságot -és ezzel több felelősséget, és szakmai kihívásokat - nyújtó startup világban maradni. Sajnos szakmailag a váltás nem jött be, fejlődési lehetőség nem igazán volt, így kényszerűségből váltottál.
A következő cég tervei, lehetőségei komoly szakmai feladatokat és kihívásokat jelentettek - volna, de sajnos az európai  terjeszkedésből, amire a pozíció döntően épült nem lett semmi, így azok a szakmai kihívások, amiért odamentél, elszálltak, így ismét munkát kerestél.

Ugye menniyre másként hangzik...? Pedig ugyanazokat a lépéseket írtam le, csak -szerintem- picit szebben hangzó verzióban.

Tájékozatlan vagy. A mai magyar Lóf@sz kft-k, Bt.-k világában egyáltalán nem meglepő, hogy valaki 2 hónap után borítja az asztalt és megy a következő szemétdombra próbát tenni. Úgy gondolkozol, mint egy gyöpös ágyú kivénhedett melós, "húzz le fiam valahol 20 évet, addig ne ugrálj!" Hahahah!

Ennyiből ítélni, nettó butaság.

A 2 hónap az teljesen védhető "próbaidő alatt kiderült, nem felelünk meg egymásnak a céggel" mondattal :-P Az IT-ban nem az számít, hogy hány munkahelyed volt (ha túl kevés, az sem jó, hiszen egy adott helyen x+sok évig ugyanazt a sz@rt lapátolva milyen szakmai fejlődésről lehet beszélni?), hanem az, hogy hogy milyen fejlődési lépéseket tudsz magad mögött, szakmailag mennyit fejlődtél, milyen tudást és gyakorlati tapasztalatot halmoztál fel. Ehhez a karrier elején a 2-3-5 évente váltás teljesen vállalható - ha mindegyik váltásban ott van a szakmai előrelépés, az új ismeretek/tudás megszerzése, a "többre vágytam szakmailag" - ha mégoly haloványan is.

Ugy latszik nincs tapasztalatod kulfoldon :)

UK munkaeropiac meg a brexit elott ugy nezett ki, hogy a nagy cegek kivetelevel szinte minden ceg valtozott, tonkrement, felvasaroltak, novekedett vagy elkoltozott.

Nagy ritkasag volt ha 1 ev utan is ugyanazt a ceget talaltad az adott cimen.

Iszonyat mozgas volt a munkaero piacon, de ez jo volt a munkavallalonak is - siman tudott az ember jo karriert csinalni par ev alatt.

A cegek szamara EZ BE VOLT KALKULALVA a szolgaltatas vagy a termekek araba. Tehat nem kellett hogy sirjanak.

Ez a magyar cegeknek hihetetlen sokkolo lehet :) de a valodi verseny bizony ezt eredmenyezi. Nemcsak a varaslokert de a jo munkaeroert is versenyezni kell.

Nem kivanok vitazni, szoval csak kivancsisag szintjen kerdezem:

- hany evig kell maradnom egy cegnel, hogy ne legyek jobhopper?

10 ev alatt 3 kulonbozo munkahely jobhoppernek szamit? Bar 6 munkaltatom volt, de 3 munkahelyem, mindharom helyen ugynoksegeskent, contractorkent kezdtem, aztan a ceg atvett teljes allasba.

Nem értem miért gondolja minden munkáltató, hogy a munkavállaló érte van, holott a munkáltató sincs a munkavállalóért. Ez kettős önzés, amivel nincs is semmi gond, egészen addig, amíg valamelyik félnek nincsenek túl nagy elvárásai a másikkal szemben. Ezért szeretem a motivációs levelet is. Mindenki tudja, hogy az emberek pénzért dolgoznak, nem másért. De el kell hitetni a másik féllel, hogy húha, ez az álommeló, ami nélkül nem élet az élet...

Talán. Én nem szívesen dolgozom a pénz miatt, de elvárom, hogy megfizessenek. Jó ideje élvezetből dolgozom, persze az is kell, hogy kifizessem a számláimat. Nem mennék olyan helyre dolgozni, ahol nem tetszik a meló, de mondjuk a dupláját keresném a jelenleginek. Persze, van az a fizetés-szint ameddig az számít, hogy mennyit fizetnek, de egy bizonyos szint fölött már nem ez az elsődleges szempont.

A fizetés X% százalékát elköltöd (muszáj, életszínvonal kérdése), Y% azért kell, hogy elviseld magát a munkát (a munka függvényében változik), Z% a maradék, amit félreteszel. Ha X és Y megvan, akkor lehet Z-re optimalizálni :). Belőlem pl. nagyon drága WC pucoló lenne...

Én ezt nem gondolnám, mondjuk én átmentem számlázásba az első 3 év után.

Első munkahelyemen hiába dolgoztam fel magam nulláról a root prod accountokig, alig akartak fizetést adni. Kábé annyit kerestem, mint egy tapasztalt takaritó. Aztán a sokadik "tárgyalás" után beközöltem hogy rendben, akkor hivtak máshova kétszer ennyiért, aviszontlátásra.

Az első munkahelyemen 3 évig voltam, az ottani utolsó fizetésem öt-hatszorosát keresem most, és nem szoktam sokat váltani, inkább engem rángatnak egyik ügyféltől a másikhoz.

vannak a neten nagyon jo ingyenes CV tutorialok. nezz meg parat, mert sok felesleges adatot adsz meg es fontosakat pedig kihagytal (pl. skillek)

+1 legyen a CV max 2 oldal. Ha nem akarsz tanítani, akkor azokat a az éveket ne fejtsd ki. Általános/középiskola nem releváns, dobd ki. Csak azok a skillek legyenek, amikhez nagyon/közepesen értesz, illetve azok amikhez nem, de nagyon szeretnél bennük elmerülni.

És no-para, amilyen most a piac, könnyen fogsz találni munkát, a lényeg, hogy ne add fel az első egy-két kudarc után. Az interjúzáshoz is kell a rutin bőven.

Fura, hogy a többiek még nem írták: Linkedin esetleg?

Szia, webes, Drupalos dolgok mennyire állnak messze tőled? Kapcsolatban állok pár céggel, szívesen körbekérdezek, mert pár helyen keresnek embert.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szerkesztve: 2021. 03. 25., cs – 15:50

Hello,

Interjuztato szemszogbol (YMMV):

  1. Ird meg angolul, ha tudsz angolul. Sokkal konnyebb lesz remote melot talalni.
  2. Csereld meg a sorrendet, a technologialistad legyen elol (ezek a cimszavak erdeklik a recruitert).
  3. Vedd kevesbe szellosre, abszolut maximum 4 oldal.
  4. Ha van, legyen kint a Linkedined. Ha van GitHubod ahol meg lehet nezni a munkadat, az meg jobb. (Nem kotelezo, de sokat segithet.)
  5. Annak fuggvenyeben, hogy hova adod be, probalj meg egy kevesbe botot nyelt fotot feltenni (utoljara 10 eve lattam oltonyos interjualanyt, es ott a nem tudast kompenzalta).
  6. Ne mega.nz-re tedd fel, hanem olyan platformra, ahol azonnal megnyilik.

Ha magasra akarsz loni nezd meg a tipikusan remote-first vagy remote-only cegeket (az en munkaadom ilyen), vagy nezz korul Upworkon, Toptalon es tarsain. Ezekhez persze az angol mind kotelezo.

Hajra!

Távmunkában. A "-ba/-be -ban/-ben" tévesztése "báncsa ja szememet!!!" :-D

Szerkesztve: 2021. 04. 15., cs – 15:18

Pár apróbb javaslat - ha megengeded.

 

- Ha programozóként keresel állást és megemlíted hogy milyen nyelveken programozol milyen szinten, javaslom olyat írj bele amit csinálni is szeretnél - pl. a DOS-t és Pascal-t én kihagynám, illetve az említett technológiákat jobban részletezném, mert - például - a Linux rendszergazdaság és az esxi elég sok szintet és részletet foglalhat magában/takarhat, pl. mekkora hálózatokat kezeltél vagy mekkora felelősség volt rajtad, egyedül vagy "csapatban" hogy "mai szóhasználattal éljek", az ESXi az vSphere-t is takar? vMotion-oztál is esetleg vagy csak "next next finish és kész"? Melyik milyen szinten megy avagy mit jelent "a középszint"? HAProxy-val, nginx-el dolgoztál-e tehát egyéb mai technológiákat is használtál vagy az hogy "Linux" az mit jelent? Kali linuxot ismered ez most akkor Certified Ethical Hacker végzettséget takar vagy hallottál róla? Pl. milyen CI/CD pipeline-nokkal dolgoztál, milyen code repo-kkal dolgoztál, mit jelent a code quality számodra, esetleg milyen ticketing rendszereket ismersz? - Szóval hasonlók.

Programozás. Van esetleg saját git repo-d? Olyan, ami nem üres? Olyan, ami nem máséra mutat? Csak hogy bemutasd miken dolgoztál, milyen saját fejlesztési ötleteid voltak. Érdemes szerintem belinkelni ha van, ha nincs, legyen - és linkeld be az oldal tetejére például. De a hivatkozás beszúrása előtt azért esetleg linterekkel érdemes végigrágatni és természetesen lefuttatni hogy működik-e, a docstring-eket megcsinálni, hiszen ezekkel talán jobban megmutatod hogy ismered Te ezeket. Adott esetben akár design pattern-eket villogtatni a kódban csak hogy lássák hogy érted is, nem csak láttad a videósorozatot ezért beírtad hogy "ismered", de megcsinálni már esetleg nem menne.

- A fényképet teljességgel mellőzném, és az ennyire személyes dolgokat én is kerülném - egy telefonszám, E-mail, megye/város elég lehet (bár távmunkához majdnem mindegy). Röviden szerintem - "nem Téged keresnek", hanem a munkádat - persze lehet hogy tévedek és személyesen barátkozós céget találsz, bár nekem ez a meglátásom ahogy írtam.

- Próbáld meg nem csak embereknek, hanem automatizált rendszereknek is megírni az önéletrajzod, hogy ha azok parse-olnák akkor milyen kulcsszavakat találnának?

 

Elnézést ha ezeket már tudod - csak pár apró gondolat - no és persze sok sikert!!!

Fényképet, lakcímet (csak annyi van h. Mo./Bp), születési dátumot mind kivettem a CV-imből. Átmegy 20 informatikai analfabéta HR gyakornok-on, fejvadászon, senkinek semmi köze hozzá amugy sem, majd ahova elmegyek dolgozni, ott majd megadom annak, aki ezeket jogosult és képes is kezelni. Emailcímnek meg véletlenül sem az elsődlegeset kellene megadni, hanem kifejezetten csakis álláskereséshez használtat. Még ha kényelmetlen is a használata.

Pont az hiányzik ebben a kibaszott elasticsearch-ös minden héten új AWS-leakelős világban h. névvel címmel telefonszámmal fényképpel kikerüljön az ember összes személyes adata. Amivel utána úgy lehet visszaêlni, ahogyan csak akarnak. Ahonnét meg kikerült, ott a felelős(ök) megvonja a vállát, hogy: bocsika, "nagyonszomorúszmájli", meg "something happened", becsszó soha többé nem fog előfordulni (nem a lófaszt nem, 1 év múlva már az illető is egy másik cégnél dolgozik, hol nem szarja le h. itt az utódja is ugyanúgy elbassza majd az internetre jelszó nélkül kipublikált CV repository-t), és ezzel részükről letudva.

Szerkesztve: 2021. 05. 13., cs – 14:44

Nyitva van legalább 8 poziciónk, egy alapvetően DevOps platformszolgáltatásokat nyújtó csapatban. Mintának kiemelek egyet.
A DevOps poziciók middle level szintől az architektig terjednek, de van mellette UI fejlesztő, Windos infrastruktúra mérnök és content writer is.
Szabadon választhatod az otthoni és az irodai munkavégzést.
Hosszútávú projektről van szó.

Szivesen válaszolok a felmerülő kérdésekre.