Apropó LenstraLenstraLovász aka LLL: Abel díj Lovász Lászlónak

Fórumok

A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben az Abel-díjat Lovász Lászlónak, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusának, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (ELKH, MTA Kiváló Kutatóhely) kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete (USA) munkatársának ítéli oda „meghatározó jelentőségű munkásságukért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.

A számítógép-tudományt megalapozó munkája mellett Lovász László széles körben alkalmazható, hatékony algoritmusokat is kidolgozott. Ezek egyike a róla, valamint az Arjen Lenstra és Hendrik Lenstra testvérpárról elnevezett LLL-algoritmus, mely fogalmi áttörést jelentett a rácsok megértésében, amelyek figyelemre méltóan jól alkalmazhatók többek között a számelmélet, a kriptográfia és a mobil számítástechnika területén. A jelenleg ismert titkosítási rendszerek, amelyek képesek ellenállni egy kvantumszámítógép támadásának, az LLL-algoritmuson alapulnak.

Részletek

Hozzászólások

Egyetértek, dolgozni csak pontosanszépen, ahogy a csillag megy az égen, nem volt szerencsém ehhez az aforizmájához, azt hittem a nagyapám kirívó volt az ilyen szabadszájúságával a gyakorlatokon, ezek szerint nem... persze szerintem egyikük sem azt szerette volna, hogy ezek maradjanak meg a fejekben...

Biztos jó szaki, de csaphatott volna nagyobbat is az asztalra az MTA-val kapcsolatban, ha már szerinte az MP3 letöltés is mekkora nagy bűn volt. Behozták vagy 15-20 éve egy órára az egyetemen, mint vendégelőadó és ez az mp3 téma is előkerült.