AmScope ST30 mikroszkóp - képek

Vettem (OITM nyeremény) egy sztereómikroszkópot. Moderált nagyítás, két szem, térbeli kép, jelentős mélységélesség.

20/40/80 szoros nagyítást tud. Ez egy 4 kilós, asztalra rakható masina.

Minőségi optikák, szemmel észrevehetetlen színtorzulás.  Lámpa van benne, a világ nagyobb dícsőségére 115V, (amerikábol jöttünk). Az átszerelés triviális volt, lévén a benne lévő trafóban van 230V bemenet is.

Van hozzá egy 2MP USB kamera. 1600x1200. A kamerát szimplán az egyik okulár (szemnél lévő optika) helyére lehet illeszteni. Aztmondja a kamerára, hogy "AmScope MD200" ami pedig USB 1b17:6689. Bedugom, megy, qv4l2 vagy a cheese helyesen mutatja. A kamera elég fényigényes, a beépített (10W halogén) lámpa kevés, meghálálja a pótlámpát.

Azonban, amíg szabad szemmel nézve cca 10mm a látható tartomány, addig kamerával nincs 2mm se. Nagyjából ezredmilliméter egy pixel. Az szép! Az valós eredmény nem ennyire jó, a színtorzulás cca 3 pixel, a legkisebb képpont cca 5 pixel. Vagyis kamerával 5 mikronos (µm) felbontásig lehet játszani. Az se rossz egy sztereo mikroszkóptól. Például egy itthoni konyhakés élsugara cca 30 pixel, (30 mikron), de még egy jó minőségű új sniccerpenge élgörbülete is észlelhető. Szabad szemmel (WF10x okulár) nagyjából ennek megfelelő a legkisebb észlelhető részlet. Néhány mikron. Összehasonlításul, egy sejt nagyjából ekkora. De hagyjuk is a nagyitási szélsőértékeket, ez a mikrószkóp nem erre való.

 

Hangya. Hangyafej kitölti a képmezőt. Persze, már nem eleven. (A marhája március 15-én rajzott (szárnyashangya) persze mindjárt meg is döglött.) Hoppá szalad rajta egy atka, degeszre hízott a hanyalakomától. Nem is tudtam, hogy hangyáknak ilyen parazitáik vannak. Minden szépen térben megjelenítve. Hangya fején a csáp, picit áttetsző, csáp oldalán apró szörszálak.

A homok az csak homok. Mikrószkoppal ezerszín kristályok. Miből van a porcica? Az ujjlenyomat? Kik laknak a cserépben? Milyen a papír? és mi van írva erre a mikrocsipre?

 

A mikrószkóp, plusz készlet okulár, kamera és az áttetsző tárgylemez: https://ibb.co/H2WJgBR
Kristálycukor: https://ibb.co/8Nhsys9
Szárított bodzavirág porzójának feje: https://ibb.co/jMD7jLc
Döglött hangya feje: https://ibb.co/ChYyWyw
Sniccerpenge éle: https://ibb.co/Czvc5dt
M1 -es csavar: https://ibb.co/QcfBdwP

Ez alig mond valamit a mikrószkópról. Saját szemmel 5-ször nagyobb terület látszódik, térbeli a kép. Például a sniccerpenge képe itt szinte felismerhetetlen, de ugyanez térben látva egyértelmű.

Hozzászólások

En olyan mikroszkopot szeretnek, aminel van egy harmadik nyilas (fuggolegesen altalaban) a kameranak.

Annyira nem ertek hozza, meg egyszer majd meglepem magam karacsonyra, de utana kene nezni.

Valami ilyesmire gondolnek:

https://www.amazon.co.uk/AmScope-7X-45X-Simul-Focal-Lockable-Microscope…

 

Vajon hol lenne erdemes megvenni itthon? Nem pont ez a modell erdekelne, de valami ilyesmi. Alapvetoen smd forrasztashoz (0402 esetleg 0201).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Vajon hol lenne erdemes megvenni itthon? Nem pont ez a modell erdekelne, de valami ilyesmi. Alapvetoen smd forrasztashoz (0402 esetleg 0201).

BTC-n nezz korul, ott mikroszkop => sztereo => ipari. Mi az IND-2-est (vagy ennek eggyel v kettovel ezelotti valtozatat) hasznaljuk. Van rajta kameracsatlakozas es 0402-eseket is elmeny forrasztani :) Bar ott mar a szuk keresztmetszet mar inkabb a forrasztoszerszam, nem a mikroszkop. Oke, mondjuk rutinszeruen inkabb 0805-osoket forrasztok, neha mikroszkoppal, neha anelkul. 

trinokulár sztereó mikrószkóp ( trinocular stereo microscope )

Igazából csak két fényút van. A kamera az egyik szem helyett lát (tehát vagy a kamera, vagy a szem, kapcsolható). Persze, ezerszer kényelmesebb, mint átszerelgetni. Bár lehet, hogy kellően sok pénzért lehet neki önálló fényút is.