Új társadalmi réteg kialakulóban?

Jó hónappal ezelőtt összefutottam egy régi ismerősömmel. A "hogy vagy, jól vagy" köröket lefutva kicsit egyeztettük az elmúlt pár év történéseit. Kiderült, hogy az irodai létet megunva, Pesttől 120km-re, vidékre költözött. Vett egy telket disznót, csirkét, kacsát tart, zöldségféléket termel saját fogyasztásra és emellett vállalkozóként tovább tolja az informatikai témát.  A házára feldobott elegendő napelemet, hogy szigetüzemben ellegyen, a rezsijét leminimalizálta. Jelenleg nagyjából 2-3 havi munkával képes kitetermelni a éves rezsijét és ha van kedve dolgozni akkor amit megtermel az megy megtakarításba. Költése szinte nulla, boltba tisztálkodó-, mosószerért és édességért jár be. A COVID helyzetből nagyjából csak annyit érzékel, hogy több a munkája és még kevesebbet kell bejárni.
 

Pár héttel később felvetettem a dolgot falubelimnek, aki hevesen bólogatott és közölte, van neki is ilyen munkatársa, nem is egy. Utóbbiak még bejárnak dolgozni de leginkább távmunkában tolják a gazdálkodás miatt.
A hétvégén beszéltem  unokatestvéremmel, aki mezőgazdasági termények nagykereskedelmével foglalkozik. Megemlíttem neki az ismerőst, mire nevetve mondta, hogy ők csak "googleparasztnak" hívják az ilyen embereket. Unokatesót kicsit jobban kifaggatam és kiderült, hogy cég szinten 30-40 ilyen ügyfelük van. Tipikusan kicsi max. 4-5 hektáron gazdálkodnak, saját maguk ellátására és emellett valamilyen távmunkát végeznek. A legtöbbjük középkorú, nem rendelkezik termelői háttérrel, műszaki végzettségűek. Majd mindenhol jelen van a nagyfokú önállóságra törekvés, leválás a közszolgáltatói infrastruktúráról. Annyit megjegyzett, hogy sokszor szembemennek a nagyüzemi termelési elvekkel és munkaigényesebb konyhakerti megoldásokat alkalmaznak.
Ez némi agyalásra késztetett. Ha le is számítom a divathóbortból kitelepülőket, és tartós trend, akkor ez egyfajta, hibrid se nem tisztán mezőgazdasági, se nem tisztán ipari tevékenységet végző réteg kialakulásához vezet. Ez azért érdekes, hogy 50-60-as években a mezőgazdaság iparosodásával és gazdaság fejlődésével volt egy folyamat, mikor az alacsony végzettségű mezőgazdasági emberek, a korábbi tevékenységüket nem megszüntetve elkezdtek bejárni városokba, ipari termelésben munkát végezni. Most, ugyanennek a folyamatnak a fordítottja jelent meg. Magasan képzett műszakiak indulnak vissza vidékre. További érdekesség, hogy minkét mozgást a nagyobb létbiztonságra törekvés motiválja. Ami eltérés, hogy a mostani, városból kiköltözők adott esetben a rosszabb életminőséget is felvállalják ezért.

Kíváncsi leszek, hogy ez hosszútávon miképp fog alakulni. A rezsi költségek és az élelmiszer árak emelkedése minden bizonnyal motiváció lesz, ahogy az agglomerációs ingatlanárak elszállása és a home-office elfogadottsága is.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 03. 15., h – 14:08

Ezt pofázom két éve, csakhát falakba ütközök. Kimenekülni Debrecenből 50km-re és gó. Amúgy ez mit jelent: “adott esetben a rosszabb életminőséget is felvállalják ezért” ? Én sokat járok falura, és rá kellett jöjjek, hogy a “rosszabb” az oda-vissza relatív. Akik ott élnek még engem sajnálnak :) habár lehet inkább :( fenetudja.

Faluja válogatja, mondjuk én nem az egysor budi egysor ház verzióra gondoltam.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mivel találtam magamnak digitális-faszomságtól távol  lévő izgalmas elfoglaltságot; mivel mindig van mit csinálni egy ház körül; mivel 30 perc alatt bent lennék Debrecenben.. én nem annyira. Amúgy is lassacskán ember-undorom van, szóval ha unnám is magam, lenne súly a mérleg másik oldalán. Még F1-et is látnék a síri csendben.. nyitott ablak ellenére is.

Nagyváros vonzáskörzetében a “falu” az falu a városban. Asszem nekem bakancslistás dolog.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Budapestben gondolkozol. Debrecentol 10km-re dragabb a lakhatas, mint a varosban. 50km-re maar a fele, amit pl. a napi bejaras es a helyi nyugjeid probalnak szintre hozni. 

Nem olcsobb az, ha tartod magad a *nem* budi-haz-budi-haz-budi.. sordisziteshez. Ertem amugy persze, de ez nem torvenyszeru.

Lenyeg: nagyvarosbol menekulni nekem nem logikatlan

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Hát olyan már nem nagyon van (normális állapotú), a falusi házakkal is elszaladt a ló... emlékszem régen még akár párszázezerért is lehetett ilyen Isten háta mögötti falvakban házas telket venni (egész szép állapotút), hát ma már nem, persze azért még mindig lényegesen olcsóbbak relatíve... exem vett vagy egy tucat házat ilyen áron majd 20 éve. Így utólag azt kell mondjam jó befektetés volt.

Na végre egyszer csatlakozhatom Hozzád ;-)

30 éves koromig falun laktam - közben már naponta jártam be a városba tanulni, később dolgozni. Emlékszem, sokszor milyen unalmas volt az álmos hétvége vagy a nyári szünet a városi környezet nélkül.

Ha valaki távolról, neten keresztül fogyasztja a kultúrát, OK. De a könyvtár, mozi, színház kihúzva. Marad a böllérnap.

És pontosan tudom, mit jelent disznót hizlalni, baromfit tartani. Meg azt is, hogy milyen egy falusi - leginkább COOP - üzlet kínálata a városi diszkontokéhoz képest. Az önellátás jó esetben az élelmiszerek egy részére vonatkozhat, egyéb cikkek esetében irány a legközelebbi városi diszkont.

Az oktatási és egészségügyi szolgáltatások tekintetében várhatóan tovább nyílik a városok és falvak közti olló. Aki falun, otthon kap szívinfarktust, gyomorvérzést nyugodtan telefonálhat az ismerős papnak, biztos hamarabb odaér, mint a mentők.

Kb. ezt szeretném elérni egyszer én is. Az irodai élet még hagyján, de a városi életvitel egyszerűen nem nekem való.

"Everything fails, all the time."

Hát én kisvárosszélen, majdnem falun nőttem fel, én is fogtam permetezőgépet, kapát, vasvillát, lapátot, csákányt, ásót stb

Csak ne felejtsd el, amit mondanak falun: "a falusi élet szebb, de a városi élet könnyebb" vagy "a városi élet könnyebb, de a falusi élet szebb", attól függ, kit kérdezel.

Válaszd, amit akarsz, csak ne felejtsd el, ha kiköltözöl, akkor sok lemondás kell hozzá.

Hajnalban kell kelned etetni, ha van akár 1 állatod is, és késő este jössz be az öntözésből, szabadság nincs soha, max 1 hétre el tudsz ugrani valahova augusztusban, amikor a vegetáció növekedése lelassul, de akkor is állatok mellé kell valakit szerezni, de közben bújni fogod a híreket, hogy holnap lesz-e eső.

Van aki ezt a természettel való harmóniának hívja, van aki meg úgy, hogy a földed rabszolgája lettél.

Pont valami ilyesmit akartam írni. Falun nőttem fel, gyerekként én is ástam a kertet, ültettem a krumplit, hogy legyen mit enni. Akkor megfogadtam, hogy soha többet.

Most van ugyan kert, de csak a feleségem játszótere. Locsolom, amit kell, gyomlálom, meg néha elmélázok, hogy segítsek-e neki a krumpliültetésben. (Tavaly ősszel befürdött vele, ki is röhögtem magamban.)

Vannak gyümölcsfák, szőlő, eper, málna. Lekvár lesz belőlük, ha le nem rohad előbb. Az őszibarackot is én ettem meg, első termés. Kínálgattam a gyerekeknek, isteni jó illata volt, finom is, de nem dobozos. (Ezt sosem értem, ha van akkor nem kell, ha nincs, akkor azt ennék.)

Szóval megértem én ezeket az embereket, hogy ilyenbe vágnak bele mert még nem jártak arra, de én meg arról jövök. Nincs arra semmi érdekes, akár vissza is fordulhatnak.

Ez a témakör engem is nagyon érdekel, ha a feleségem is átlépi a bűvös határt a munkahely és a homeoffice között, akkor még nagyobb lesz a késztetésem, hogy valami hasonlót csináljak, mint amit a post vázol. A gyerekek iskoláztatása kicsit bonyolítja a képet, de ahogy látom, az az 5 év amíg a legkisebb gyerekem is leérettségizik, el is fog telni az alapok megteremtésével. Én nem kültéri termelésben, hanem melegházas megoldásokban gondolkodom, kizárólag önellátás érdekel, és nyilván nem gabonát akarok termelni, hanem zöldséget és gyümölcsöt.

Csaba

2016

Akkor kezdtem ezt el.

Meg ma sem erik/ertik meg a kis eszukkel, hogy de ha a me ho ?

Erdekes latni az ertetlenseget es, hogy az esetek 80-90% "ez hulye" kategoriaba tesznek.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Társadalmi rétegnek hívni azért erős, de amúgy igen.

Az ilyen jellegű háztáji munka amúgy tökéletesen kiegészíti az erősen mozgásnélküliségre építő informatikai munkákat. Elsőre hülyén hangozhat, de 8+ óra monitorba bámulás után pihenés növényekkel meg állatokkal dolgozni, nem is kell, hogy feltétlenül valami nagyobb cél (pl. létbizonság) legyen mögötte.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

+1, mi is részben beleesünk a fent vázolt csoportba. Pestről költöztünk ki Pest megyébe, tervben a napelem/napkollektor (idén már meglesz rá az alap, télen el is tudjuk kezdeni, remélhetőleg jövő tavasz/nyárra átmegy az összes engedélyzetetés/papírmunka) meg idővel valami minimális powerwall jellegű megoldás ami fedi az éjszakai használatot, illetve ha esetleg este kell tölteni az autót.

A "gazdálkodás" rész megáll annyiban hogy párom szeret kertészkedni, de mi megállunk az ilyen paradicsom/paprika vonalon. Egyrészt kicsi a kert, másrészt inkább hobbi+levezetés picit szöszölni a kertben mintsem komoly függetlenedésre való vágyakozás.

Ez egy kicsit olyan, mint a spanyolviasz.

Ha nem is általánosságban, de tájegységi jelleggel ez a jelenség mindig is jelen volt a vidéki társadalomban. Most annyi változott, hogy van jútúb, ahol már mindenről is található videó. A mezőgazdaság az informatikához képest nagyobb gyakorlati tudást igényel, amit ezekkel a videókkal el lehet sajátítani alapszinten. Ha ehhez még némi eltököltség is párosul, az már egy jó alap.

Számítógép mögül mindig romantikusnak tűnnek nekem ezek a dolgok, de amikor kimegyek a kutyával egy 20 percre a hidegbe, meg esőbe, meg 50 fokba és belegondolok, hogy még dolgozni is kellene kinn ebben az időben, akkor inkább lemondok róla. Ábrándozni én is szoktam. De lássuk be, nem való ez mindenkinek. Mármint a földtúrás és egyebek.

trey @ gépház

Az én helyzetem fordított, mint az indító posztban. Amióta az eszemet tudom, a mezőgazdaságban élek, és az informatika a "lazulás"..

Számomra az elmúlt egy évben rengeteg minden "természetes"-nek hatott, és meg se karcolt. Kis túlzással én a tapasztalataim miatt őszintén tudok örülni a szarnak is. Mert megtapasztaltam, hogy a jó terméshez kell a szar is.. :)

"és ha van kedve dolgozni"  -- Mit szólnak ehhez az állatok, amiket el kell látni nap mint nap.? Én olyan helyre nem költöznék, ahol nem tudok venni friss zsömlét este hat után például. Sütni nem szeretném, még mielőtt..

Mondjuk azt, hogy mire a mukatársai a flexitimeban meg a 9-10 órás bejárásban megjelennek a munkahelyükön, addigra rég letudja a reggeli etetést, itatást. Nagyanyám állatotak tartott munka mellet, reggel 7:30kor indult, addigra nem csak az állatokat etette meg, de minket kölyköket is. Ha állataid vannak a 6 óránál későbbi kelés nem opció.
Ha a zsömlesütés nem megy, akkor ez az életmód nem neked való.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Állattól függ, meg hogy mi van a kertedben. Ha pl. paradicsomod van a kertben, nyáron korán kell meglocsolni, mert különben megégeti a nap, legalábbis nagyapám ezzel magyarázza. A falvakban egyébként egy csomóan ráálltak arra, hogy elmennek hétvégén bevásárolni kocsival, a kertben meg vagy fű nő, vagy van egy kis fólia hobbiból és kész. Aki tyúkot tart, az már szinte ritka. Ha disznód van, akkor meg számolj vele, hogy nem sokáig lesz, mert ha még tanyád is van a falutól látástávolságba, a széliránnyal a távoli szomszédok perelési hajlama is megváltozik, az önkormányzat meg szintén nem szarozik.

not true neither.

Nálunk van disznó a legtöbb szomszédnál és kb. nem lehet ellene tenni semmit. Konkrétan a polgármester szomszédjában is ott van 5-6 sertés.

A paradicsomot meg napjában többször is szoktam locsolni, de csakis a földet alatta, magát a növét ne érje víz. Öt tő palántát vettem tavaly, úgy 15 kiló paradicsom jött le róla.

Most, hogy mondod, nagyapám is csak megnyitja a csapot és a barázdákat elárasztja vízzel. Akkor nem tudom, minek kel olyan korán. :) A disznóól a szellőzéstől, etetéstől, szomszédoktól és az önkormányzat hozzáállásától függ. Nyilván ha az első kettő miatt problémáznak a környéken, akkor semmi vész.

A rendszerváltás előtt könnyebb volt az állattartás, mert a TSZ-től kapott olcsó termény és takarmányból lehetett etetni az állatot. Könnyebb volt levágni és feldolgozni is. Most már annyival megnehezült és körülményes lett, hogy nem vállalják sokan a vele való vesződést. Az, hogy az állatnak mindenféle joga van, megölte a hangulatot.

Van itt a fórumon is ilyen.

Plusz még vlogot is csinál Tanya csenöl néven, vegyesen info, és mindenegyéb tartalommal. 

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Igen. Ennek is vannak fokozatai.

Igazából fel vagyok iratkozva rá, jönnek az értesítések, de valahogy a legtöbb videót nem láttam. Valahogy, valamikor elriasztott a sok egyenmárkás gépbemutató indexképe.

Jó, persze. Nem a megélhetési állat, és növénytermesztés a cél, meg nem akar autószerelőkkel sem versenyezni, amikor szerel valamit, valami suzuki(?)-n, ez vlog arról, hogy infós ember kiment a saját komfortzónájából, és tudósít, hogy mi a helyzet, ha meg van valami szponzor mint a gépeknél is feltételezhető, akkor arról is van kontent....

Nem beszélhetek a nevében, mert nem ismerem. Olvastunk itt blogokat arról, hogy pár dologból elege van. Ő választott egy olyan szintet, ahol nem a "városban" van, de nem akar sok dologról lemondani. Megoldotta. És ahogy a vlogok mutatják, munkával jár neki is.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Ha az ember már nagyon utálja a népeket akkor az nagy hajtóerő lehet.

Én mielőtt elmenekültem volna Pestről, olyan helyen laktam, hogy pont rá láttam az ÖrsVT. metrómegállóra. Rendszeresen néztem reggel, ahogy a hangyának látszó emberfolyam, mint a konzervgyárban, bedobozolódik és a futószalag elviszi a konzervet.

Ha nem tartasz állatokat már könnyebb lehet. De még úgyis a természetben élsz minden előnyével, s hátrányával. A szükséges teendők nagyon determinálják a napi időbeosztást. De ismétlem, ha a taszító erő nagy, akkor könnyeben elfogadod. Ha tudsz távmunkával pénz keresni, akkor megoldható. Feltéve ha nincs gyerek, vagy már elég nagy, hogy úgy se legyen már otthon.

De persze így is "csak az menjen katonának aki ilyet szeret."

Az internet elterjedt állapotának + COVID néhány évének együttes hatása remélem a távmunka tartós megerősödése lesz.
Innentől kezdve sok embernek mindegy lesz, hol él, ha van normális internetkapcsolata.
Az már eleve jó, ha havonta csak néhányszor látogat be pofavizitre a céghez ill. ügyfélhez, a többit pedig a kellemes környezetben töltheti, kevés utazással, kevés benzinpöfékeléssel.

Ezáltal az elmúlt évtizedek igen erős kényszere, hogy "húzzunk a városba, mert ott van meló-szórakozás-minden egyéb" remélem enyhülni fog,
ezáltal a sok felesleges közlekedés, a dugók, a felesleges benzinfüsttel való környezetszennyezés mind-mind reménykedem hogy csökkenni fog idővel.

Már csak az irdatlan nagy nemzetközi ide fuvarozom a hazai disznót, onnan meg hozom az ottani disznót (oka: exporttámogatás) kellene végre letörni, ezzel szintén téve a kisebb ökológiai lábnyomért.

Szerkesztve: 2021. 03. 15., h – 22:02

Ez a modell addig megy, amíg nem jön meg a gyerek. Ha jön a kisgyerek, munkaidő kezdetén úgyis el kell vinni bölcsi/oviba, és utána haza. Ennek belátható távolságban kell lennie. Egy idő után eljut oda a gyerek vagy a középiskolában vagy az után, hogy bajos a bejárás. Rosszabb esetben már korábban. Meg ha otthon van egy kisgyerek akkor a home office sem olyan hatékony már. Nagyobbal már egyszerűbb. Vagy költöztetni kell a babysittert/rokonokat is. Mindezt városban sokkal egyszerűbb űzni. Persze lehet vidéken is, volt olyan középiskolai osztálytársam, aki 2x 1-1,5 órát vonatozott oda-vissza... én meg gyalogoltam 10 percet...

Én pont úgy látom, hogy ez az út egy lehetséges kivezetés az IT pályáról. Szerintem már régebb óta nagy dilemma, hogy sok IT pálya olyan, hogy nagyon flexibilisnek kell lenni, folyamatosan tanulni az új dolgokat, haladni a fejlődéssel. Ez általában nem probléma úgy az ember 40-50 éves koráig, de ott már lelassul az ember. Persze addigra jó ha feljebb tudott lépni a ranglétrán, általában nyugisabb vizekre. De ez mindig olyan, hogy adott munkaerő rétegből csak egy töredék, mondjuk a 30%nak pálya. A többieknek szerintem pont jó megoldás a postban leírt modell, az ember lassabbra veszi a tempót, a gyerekek már kirepültek, lakás/ház már kifizetve, nincs is annyi bevételre szükség. Ha van affinitás a kertészkedésre, gazdálkodásra, akkor ez pont jó modell elevezni a nyugdíjig, amit remélhetőleg valami magán konstrukció is támogat. Mert abba bele se merek gondolni, hogy egyébként mi lesz a tempót már nem bíró IT munkásokkal 45 és 65 között. (Nyilván azokkal, akikből nem lett közben főnök vagy tulaj.)

Csaba

Sokan az IT szektorból newcomerként a gazdálkodás felé indultak. Csak mondok egy példát. Nagyapám kertészmérnöknek tanult mielőtt pályát váltott. Az, amit ő tanult ma már messze nem állja meg a helyét, a technológiák, eljárások olyan szinten változtak meg, és a világról alkotott ismereteink (a világháború után kezdte el tanulni közvetlenül). Az állandó változás nem csak az IT sajátja, hanem a természettudományok nagyon felpörögtek, és minden terület érintett, csak az IT az egyik ilyen terület ahol ez a legjobban ki van élezve.

Hogy mondjam a másikat nem-Trumpistaként: klímaváltozás van, az itthon megtermelhető növények köre és módszerei is folyamatsan változásnak indultak, ahogy új kártevők jelentek meg, amik napról napra új, eddig nem ismert problémákat jelentenek. Ez a terület megint nem egy olyan terület, ahol apáink/nagyapáink bölcsességével nyugodtan el lehet túrni a földet, mert nagyot lehet bukni vele! Szóval ez sem álló célpont, itt is marha flexibilisnek kell lenni és alkalmazkodni, mert itt sem állandóak a körülmények! Az persze nagyon jó, hogy nem kell futópad, meg konditerembe járni, mert csak ki kell menni a kertbe, kinek ez, kinek az. Így is lehet, úgy is, ízlés kérdése.

Van aki az állandó változástól meg tanulási kényszertől csömörlik meg, van aki meg a megkövült módszerek és eljárások miatt, szóval ha állandóságot és változás nélküli stabil munkát akar valaki, akkor menjen el adminisztratív dolgozónak. Ha valamennyire elfogadható fizetés is kell, akkor egy jogi diplomával, de ha már vezető szinten vagy akkor a rendszerváltozás óta zajló állandó változása a jogszabályi környezetnek ami őszíti a vezetőket, de közép/alsó szinten nagyon nyugis és változatlan meló... kár hogy abból egyáltalán nem lehet megélni. Persze aki ilyen munkakörben dolgozik annak a fizetésen túl a monotonitás a fő problémája és lélekgyilkosa, kb olyan, mint egy gépsor mellett dolgozni, csak íróasztalnál ingben...

Visszatérve a gazdálkodáshoz: nemrég láttam egy kis méretű privatizált volt állami gazdaságot csődbe menni. Állítólag a jogszabályi környezet megváltozása volt az egyik ok, a másik pedig a helyi vízháztartás megváltozása, amikor egy éve ránéztem éppen az összes szerszámot árulta a végrehajtó (traktor, eke, vetőgép, aratógép, öntözőrendszer, etc), másik nagyapám majd egy életet dolgozott le ott állatorvosként, és most becsődölt a gazdaság... (állatokat már hosszabb ideje kivették a spektrumból)

"új kártevők jelentek meg"

 

+sok

 

pár éve még több tucat paradicsom tövet ültettem..

most örülök ha fél tucat van és beérik vmi, mert a poloska invazio miatt csak szivas van.

dióval, gyümölcsfákkal ugyanez...

 

már a kiskertekben is ott tartunk ha szeretnel valamit, akkor muszaj egy foliasator..

Szerkesztve: 2021. 03. 16., k – 07:06

Nagyon érdekes amit írsz, én ezt a jelenséget igen összetettnek látom. Szerintem minden emberben megvan az önellátásra, azaz függetlenségre való hajlam, ami elengedhetetlen az igazi testi és lelki szabadsághoz. Minden fajta függőség zsarolhatóvá tesz, a hatalom által, ez látszik is, a „vidék” nem igazán szíve csücske a politikának sehol a világon, mert független önellátó embereket nem lehet csicskáztatni. Az ilyen életnek ára van, több mindennel kell foglalkozni, jóval kevesebb a szabadidő, amit egyébként megjegyzem, hogy úgy látom, nem túl sokan tudnak értelmes tartalommal kitölteni. Sokan áldozzák fel ezt a fajta munkás függetlenséget a lustaság oltárán, Főleg egy tanyán élni kihívás eleinte, egy „tápos” városi puhánynak, de cserébe nagyon sok mindent kapsz.

Elsősorban az életszemlélet változik meg, kialakul egyfajta holisztikus világkép, mindenhez kell értened az „életben maradáshoz”, foglalkozni kell az időjárással, a növényekkel és állatokkal, a gépekkel amik segítenek az életben. Mindenből kell egy kicsi, mert a sarkon nincs szerviz, se állatorvos. Ha elmegy az áram, nem te leszel az első a sorban, akihez kiszáll a szolgáltató.

Együtt élsz a természettel, közvetlenül, testközelből tapasztalod a születés és halál kapuit ahol be és kilépés van az életbe, életből, a természet ad egy sorvezetőt a nagybetűs rend értelméről. Nem deformálódik el jellemed, nem látsz buzi kecskéket, önmegvalósítási gonddal küszködő disznókat, meg lmbtqxyz+ libákat. Az ilyenfajta degeneráció, mindig is város lét szülötte volt. A természetközeli élet nehéz, de rendben tartja lelket. Nem érsz rá annyit nyavalyogni a sanyarú sorsodon, ha meg elkezded érezni a természet erejét, az életet, a rendet, vagy ha úgy akarod Istent, egy csodában lesz részed, amit semmi pénzért nem cserélnél le egy városi beton lyukra.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nem deformálódik el jellemed, nem látsz buzi kecskéket, önmegvalósítási gonddal küszködő disznókat, meg lmbtqxyz+ libákat. Az ilyenfajta degeneráció, mindig is város lét szülötte volt.

Vagy mégis ;-)

Pl. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0018506X14000804

Homosexual behavior in male goats is more frequent during breeding season and in bucks isolated from females

Hormones and Behavior, Volume 65, Issue 5, May 2014, Pages 516-520, North-Holland Elsevier

Az, hogy ki mit tart helyes/célszerű/erkölcsös viselkedésnek az állatokat a legkevésbé sem  zavarja.

Ja, vannak buzi "kutatók", akik izzadságszagú kutatásokban próbálják "igazolni" a gender elméletet. Arra is találsz kismillió "kutatást", hogy ez a jövő, meg ez milyen klassz dolog. Ha akarod olvasgass ilyeneket...

Legközelebb szólj ha buzi kecske pride felvonulás lesz, elmegyek megnézni.

:)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ha következetes vagy, tedd hozzá, hogy az ilyen buzi kiadók, mint a North-Holland meg direkt kiadják. Sőt célszerű lenne mától bojkottálni őket.

Nem tudom, hogy a kecskék hallottak-e már a gender elméletről, de biztos hogy nem azon rágódva töltik mindennapjaikat.

Nem tudom, hogy a kecskék hallottak-e már a gender elméletről, de biztos hogy nem azon rágódva töltik mindennapjaikat.

Hát ebben én is biztos vagyok :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A vidék nem szívecsücske? Voltál már Magyarországon?

szerintem nincs itt semmi latnivalo - a vilag valtozik az emberek pedig adaptalodnak, probaljak kihasznalni a lehetosegeteket sajat igenyeiknek es lehetosegeiknek megfeleloen.

most erre van lehetosege (mert lehet home officeban dolgozni) es igenye (mert elege van a vegyszeres zoldsegekbol/husbol amit megvehet) egy retegnek.

a 4-5 hektar az mar azert munkas dolog, meg akkor is ha nem s.k. csinalja az ember.

persze 20 negyzetmeteren is lehet mar paradicsomot termelni csaladank.

sub

"It took six days for the god creating this world and see how many bugs it contains! "