2-3-4,5V led vagy dióda gyerekjátékba

Sziasztok, gyerekeknek akarok világító, kapcsolható játékot fabrikálni házilag. Pálka, kapcsolók, sok egyéb adott. Van több AA+AA, azaz 3V-os elem/akku tartó, abba akkuval ahogy mértem 2,2 - 2,4V, nem tölthető elemmel 2,9V - 3V körül van, ha sorba köti azokat az AA+AA keret.  Tehát azt akarnám, hogy olyan fába, furatba berakható dióda vagy egyéb led világítás legyen, ami világít láthatóan nappal is 2-3V között, ha azt kap, mert már merül az elem/akku. Ne legyen szögletes, mint a másik fajta dióda, kerek kellene. Aliexpress vagy Ebayes termék lenne a legjobb. Nem gond ha lassan ér ide.

Ezt találtam, de ezek nem mennének, csak 2-2,2V vagy 3-3,2V között: https://www.aliexpress.com/item/1936229691.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.1…

Ebayen meg ezt, de ezek között színváltós is lehet, vagy mi az a multi color: https://www.ebay.com/itm/3V-5V-12V-5MM-LED-Diode-Light-Clear-20cm-Cable…

Mondjatok olyat, ami megfelelő lesz elemmel és akkuval, kellene több tíz darab, akár 100, olcsó legyen.

Ezer köszönet.

 

Frissítve: ha jobb, veszek 3*aa keretet és akkor lehet 4,5V, csak menjen aa akkuval és nem tölthetővel is.

Hozzászólások

LED-eknek meredek az i(u) karakterisztikájuk, ezért nem szabad őket feszültséggenerátorosan hajtani. Kell csinálni neki valami kapcsolóüzemű áramgenerátort, ha jót szeretnél.

Próbálom világosabban leírni. Állandó áramot kell rajta áthajtani, aztán kialakul az anódja és katódja között valamekkora feszültség, ez az ő dolga. Ugyanezen ok miatt ne köss párhuzamosan LED-eket!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Érdekességként, hogy melyik színű LED-en mennyi feszültség esik az átfolyó áram függvényében: http://lednique.com/wp/wp-content/uploads/2016/09/IV-curves-all-colours…
A többi feszültség a soros előtétellenálláson esik. Megjegyzem, jelző LED-nek az 5 mA körüli áram elég, néha kevesebb is.

A világítástechnikára használt 12V-os fehér fényű LED-ek jelentős részénél és a legtöbb fehér fényű LED szalagnál szintén soros ellenállás van ilyen módon: https://i.stack.imgur.com/tvOQd.png

Lehet kapni elemes fényfüzért. Elemtartó + meghajtó áramkör + LED-ek kábelezve. Az elemtartó+meghajtó egység talán önmagában is beszerezhető.

:)

Nehezen hiszem, hogy az AliExpressen nem találsz kerek LED-es füzért. Ha pőre elektronikát akarsz venni, szerintem a kicsi LED driver panelek között nézz szét. Nem te vagy az első, aki gyenge telepről hajtana LED-eket (ld. pl. elemlámpák). De az sem lenne baj, ha kialakulna valami összeszedettebb igénylista, mert pl. nem teljesen érthető, mit akarsz száz LED-del és néhány elemtartóval, szóval jó lenne konkrétabban elmondani, egyszerre hány LED-et és mennyi ideig akarsz üzemeltetni, és hasonlók.

:)

" Pálka,"

Furcsán becézed... Felénk Palika használatos.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Szerkesztve: 2021. 03. 09., k – 07:51

A koncepció rossz. Az elem feszültsége annyi, amennyi. Egy DC-DC trafóval felnyomod a kívánt értékre.

https://www.ebay.com/itm/5pc-MT3608-DC-DC-2A-Step-Up-Power-Booster-Modu…

 

5 db step up boostert adnak 4 dollárért.

 

A babakocsira szereltem ilyet, programozható LED szalaggal, hogy lássanak a sötétben. A programozható LED szalagnak 5V kell és egy mikrovezérlő. Ezt 3 AAA elem adja nálam.

A feszültség kizárólag akkor esik le, ha már tényleg nincs kakaó az elemekben. Ha leesik a feszültség, akkor tölteni kell az elemet, egyébként meg hadd szóljon.

Annyi az elem feszültsége amennyi, persze ha már kimerülő félben van, akkor jobban szívod, mint egyébként és végül összeomlik az egész, ha már nincs mit honnan szívni.

Akármilyen LED akármilyen hazai alkatrészboltból + 470 ohm 0.1 W- os ellenállás, és kész.

Ezt nem teljesen értettem. Miben lesz más mint az a dc2dc, ha merül az elem/akku? Jól gondolom, hogy dc2dc esetén a beállítottan, egyenletesen világít, azán vége, míg az ellenállással halványodik és utána vége? Ha az ellenállás nincs ott, akkor mi lesz más? Ez megoldja, hogy a 3v kimenettel megy az 5v led?

Ha az ellenállás nincs ott, akkor mi lesz más?

Tönkre megy. Csak ismételni tudom magam. LED-et nem hajtunk feszültséggenerátorosan a meredek i(u) karakterisztikája miatt. LED-eket mindig áramgenerátorosan táplálunk. Sorba kötheted őket, párhuzamosan nem. És ne gyere a kínai karácsonyfa világítás példájával, mert ott is az a tapasztalat, hogy a vezeték távolabbi végén halványak a LED-ek, a közelin fényesek, illetve nagyon azonos karakterisztikájúak, mert azonos típusok azonos gyártási sorozatból. De ez attól még műszaki állatkodás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kezdjük akkor az elején. A feszültséggenerátor kapcsai között adott feszültséget mérsz, pl. 12 V-ot, s ez a terheléstől független állandó. A belőle kifolyó áram a terheléstől függ, a terhelés függvényében alakul ki. Az ideális feszültséggenerátor belső ellenállása nulla, így végtelen nagy ellenállással - tehát szakadással - lezárhatod, rövidzárral nem, mert akkor elvileg végtelen nagy áram folyna ki belőle. Nyilván vannak fizikai korlátok, de az álmoskönyv szerint nem jó ötlet sem konnektorba rövidzárat dugni, sem autó akkumulátort rövidre zárni.

Ezzel szemben az áramgenerátor egy előre meghatározott áramot folyat ki magából, s a terheléstől függő feszültség alakul ki rajta. Ideális esetben végtelen a belső ellenállása. Rövidzárral lezárhatod, hiszen azon az előre meghatározott áramot - legyen pl. ez 20 mA - át tudja folyatni nulla feszültség mellett. Ellenben - ez talán meglepő lehet - szakadással nem zárhatod le, mert szakadáson az áramgenerátor árama végtelen nagy feszültséget hozna létre. Persze a gyakorlatban el fog fogyni az áramgenerátor szabályozási tartaléka, így csak annyi lesz szakadással lezárásnál, hogy a lehető legnagyobb, de véges feszültség jelenik meg rajta.

Tehát kérdésedre az a válasz, hogy áramgenerátoros táplálás esetén nem tudom, hány volt lesz ott a feszültség, de pont ezért használunk áramgenerátort: épp annyi lesz, amit a LED-ek a karakterisztikájuk által igényelnek. Mint ahogy feszültséggenerátoros táplálás esetén sem foglalkozol adott tartományon belül, hogy mekkora lesz a terhelés árama. Amennyit kér, amennyit eszik. Ha a telefontöltőt a konnektorba dugod, akkor sem izgulsz azon, hogy lecsökken a konnektorból kifolyó áram, ha már feltöltődött a telefon.

Ez is ilyen, csak épp fordítva. Az áram a meghatározott mennyiség, annak konstans értékére szabályozunk, a feszültség meg kialakul, amennyi szeretne lenni, annyi lesz. LED színétől, típusától függően kb. 3...5 sorba kötött LED esetén leszel 12 V környékén.

A meredek karakterisztika úgy jön ide, hogy ha pl. hőmérsékletváltozás miatt változik a LED nyitófeszültsége, áramgenerátoros táplálásnál nem változik majd a fényerő, míg feszültséggenerátoros táplálásnál - tehát amikor a feszültséget tartod konstans értéken - jelentős mértékben, hiszen az áram is sokat fog változni. Továbbá nem tudod megmondani, mekkora feszültség kell a kívánt áram eléréséhez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gondolom ha lemerül az elem, akkor kialszik a LED mindkét esetben.
Addig viszont kisteljesítményű LED-eknél elviselhető halványulással működik az egyszerű megoldás is: https://www.mpoweruk.com/images/discharge-chemistry.gif
Lásd még olcsó elemlámpák. Bár vannak közöttük hitványan felépítettek is, ahol azt a minimális 10 filléres ellenállást is kihagyták olcsósítás néven.

Például egy CR2032 gombelemre a fentihez hasonlóan a karakterisztika: https://www.lt2021.ru/content?c=cr2032%20ma&id=4
A tapasztalatod ezt igazolja. Az energia kb. 90%-át lefogyasztod az üzemidő alatt, utána pedig a maradék 10% energia a sokkal kisebb kisütőáram miatt napokig pislákoltatja a LED-et.

Igen, de itt szerintem közönséges 1.5V-os alkáli elem van, LR43-nak saccolom. Mégis kinyit a LED, aminek papíron nagyobb a nyitófeszültsége. Persze nincs éles könyök a karakterisztikában, kisebb feszültségen is folyik áram. Sőt mivel azon a szakaszon az I/U karakterisztika viszonylag lapos, természetes áramkorlátozás jön létre.

Nem lehet hogy két gombelem van benne, az már 3V újonnan. (Vagy Cr123 = 2 gombelem egymáson)

szerk: itt van az asztalomon (home office), gyorsan kipróbáltam. Piros led (aminek kisebb a nyitója) sem világított LR43-mal, de kettővel már igen (jó erősen).

20-25 évvel ezelőtt volt olyan kínaipiacos világító kulcstartó ("kulcslyukkereső"), amiben volt két gombelem, meg egy LED. És semmi más! Amikor megnyomtam a hasát, a LED lába hozzáért az elemhez, és világított.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Ha olcsó megoldást akarsz, használj 5V-ot. Mehet USB-ről a cucc, vagy powerbankról, stabil 5V kiinduló feszültséged lesz. Egy LED-en meg ki tudod kísérletezni, mekkora előtétellenállást használsz. Kezded pl. 1kΩ-mal, és pakolgatsz egyre kisebb ellenállást, a LED lábain meg multiméterrel méred a feszültséget. Kisebb az nem árt a LED-nek, akár a fényerőt is kapcsolgathatod ily módon.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Az analóg szabályozó igen, de egy kapcsolóüzemű táppal csodát lehet művelni. Akár 1.5 V-ból néhányszor 10 V meglátásom szerint nem ellenfél. Fényképezőgépben 2.4 V-ból csinálják meg vakuhoz a kb. 400 V-ot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az általam belinkelt DC-DC 2V-ból is csinál 5V-ot. Ezt használom konkrétan babakocsi világításra.

 

Egyébként ha merül az elem, előbb-utóbb 4V lesz, majd 3V, a végén meg kinyiffan. Ugyanazokat az effektusokat látod, mint egy mezei elemnél, csak később jönnek elő.

A babakocsin amikor már látom, hogy a fehér LED rózsaszínűvé vált, tudom, hogy tölteni kell, mert már nincs 5V a LED szalagon, a táp már nem bírja felpumpálni a feszültséget.

Amire te gondolsz, az a sima  feszszabályzó IC-k szerintem. Bár azokból is vannak LDO verziók, amiknél néhángy tized volt plusz elég. A dc2dc-kből vannak step-up (boost) voltage regulator-ok, amik a bemenettől nagyobbat is tudnak csinálni. Ebben szerintem valami primitív áram határoló van max.