Ubuntu Linux alatt működő egyszerű videó szerkesztő-vágó program

Fórumok

Problémám: egyszerű, könnyen kezelhető, (Ubuntu) Linux alatt is működő videó szerkesztő-vágó programot találni. Alábbi szempontok szükségesek:

- legyen egyszerű, könnyen használható, könnyen tanulható, nem kell sok funkció, de az alap dolgokat tudja

- egész pontosan ez kell nekem: videó megvágása, videó fájlok összefűzése, képek és audió fájlok hozzáadása a videóhoz, azok pontos elhelyezkedésének megadása, audió hangerejének állítása, audió fade in/out, egyszerűbb videó effektek, videó export MP4-be, 1080p minőségben, ne fagyjon le, működjön

- nem muszáj, hogy ingyenes legyen, de túl drága sem jó, mivel hogy egyszerű programot keresek

Először elkezdtem az Ubuntu szoftverközpontban az ingyenes programok között keresgélni, de sajnos egyik sem jó, vagy csak nem néztem át jól mindet. Vagy túl sokat tud, vagy pedig nem működik, állandóan lefagy, használhatatlan (mert pl. már nem frissült évek óta a program).

Ezen a ponton gondoltam, hogy web alapú szerkesztők között kéne inkább keresgélni, úgyis mostmár mindent javascriptben írnak meg a webre, ami meg ugye szerencsére működik minden platformon.

Na itt aztán van választék bőven, sajnos viszont az ingyeneseknél mind van valamilyen limit, szóval itt a fizetős verziókat érdemes nézni.

Végül ezt találtam, amit el is kezdtem használni, és mindent tud ami nekem kell: Clipchamp 

Böngésző kell csak hozzá (Chromium vagy Google Chrome javasolt), tehát működik Linux, Windows, Mac alatt is. Sőt tud egyébként képernyővideót is készíteni (másik terület, ahol a Linux nem túl acélos), de ezt még nem próbáltam. Nem kell hozzá semmit telepíteni, alapból megy a böngészőből.

Viszont az ingyenes verzió túl limitált, a normális funkciókért (pl. 1080p export) már fizetni kell, a Business verzió az 19 USD havonta, vagy pedig 13 USD / hó, de akkor egész évet előre ki kell fizetni.

Én a Business verziót kezdtem el használni (1. hónap ingyenes). Igaz hogy fizetős, de végre egy normálisan működő videó szerkesztő Ubuntu alatt.

Arra kell figyelni, hogy maga a videó export a lokális gépen megy, tehát nem tölti fel a felhőbe a videót, hanem a te géped erőforrásait használja az export során, szóval ha lassú gépen használjuk, akkor az export is lassú lesz.

Szóval nekem ez a program most így teljesen megfelel, de ami miatt nyitottam a témát, az 1) ha más is keres Linux alá normálisan működő videószerkesztőt, akkor ajánlom neki ezt a programot, 2) hátha van egyébként normálisan működő ingyenes program is (akár telepíthető, akár webes) amiről nem tudok.

Szóval ha tud valaki ingyenes programot Linuxra ami legalább olyan jól működik és annyit tud mint ez a Clipchamp, akkor ne tartsa magában.

Hozzászólások

Pitivi (Ennek tényleg egyszerű a kezelése, de pár dolog nekem hiányzik belőle.)
OpenShot (Valamivel bonyolultabb, de sokmindent tud. Szerintem egyszerűen tanulható.

Szerintem az egyetlen használható program a Kdenlive.

--
Én is féltem amíg éltem...

+1

Amikor szembe jott az elso ilyen feladat, en rovid keresgeles utan a Kdenlive -t kezdtem hasznalni. Nulla grafikusi vagy barmilyen eloelettel, csupan az angol szoveget ertelmezve nagyon konnyu, intuitiv a hasznalata.

Mostanra szerintem minimum 50, de talan mar 100 munkaoram is van benne, bar nem tul kacifantos a feladat, nagyjabol a topicnyito altal is irt dolgok. Ez alatt az ido alatt talan 3-5 alkalommal fordult elo, hogy segfaultolt. Gyakori Ctrl-s hasznalattal ez konnyen orvosolhato, nem zavaro a dolog. (Qubes-OS + fedora guest alatt fut)

Mast nem ismerek, igy erosen szubjektiv a velemeny, de nekem bejott a progi.

+1 az openshot-ra. Régóta használom. Javaslom a .appimage formátumot amit letölthetsz a hivatalos weboldalról. Akkor valószínűleg meglesz az összes függőséged és mindig a legfrissebb verziót érheted el tárolóktól függetlenül.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ezt már próbáltam nemrég, az a baj, hogy sokszor lefagy a program. Az Ubuntu szoftverközpontból telepítettem. Lehet akkor ezt az appimage verziót kéne próbálni.

A szoftverközpontban is elég sok rossz vélemény van az OpenShotról, hogy nem túl stabil program. Mondjuk az összes többi linuxos videószerkesztőről is mind rossz vélemények vannak :)

Lehet tényleg ez a jövő, hogy minden web alapú lesz. Engem meglepett, hogy már egy komolyabb videószerkesztőt is meg lehet csinálni tisztán web alapon, tehát hogy csak webböngésző kell hozzá, semmi más, és megy minden platformon.

Lehet, hogy inkább a szabad szoftver közösségnek is a web alapú fejlesztés felé kéne elmozdulnia? Attól még lehet valami szabad szoftver, hogy szerveroldalon fut. Ha valaki akarja, akkor letölti és telepíti saját szerverre. Ha nem akarja, akkor fizet a kész megoldásért egy kisebb összeget. Így legalább hatékonyan finanszírozni is lehetne az adott projektet.

Pl. én szívesen fizetnék mondjuk az OpenShot-nak, ha menne tisztán webböngésző alatt, telepítés nélkül, és adnának mellé némi támogatást is ha kérdésem lenne. Aztán aki meg ezt nem akarja, telepíthetné saját magának is ingyen.

Nem tartom jó ötletnek, hogy minden online legyen. Egyrészt a nagyméretű videó fájlokat állandóan fel-le töltögetni... nem mindenkinek van gigabites netje. De még csak 100 megás sem. Nálunk a 20/2-nek örülni kell. Ha meg offline akarsz ilyet csinálni akkor mi a ló...sznak még egy webszerver is alá. Azt veszem észre, hogy manapság nem azért veszünk erősebb vasat mert a régin nem futna el amit akarunk, hanem mert a programozók elkényelmesedtek és az optimalizáció, hatékonyság, erőforrásmenedzsment lassan kihaló fogalmak.

Az ffmpeg egy jó példa erre. Még grafikus felülete sincs, de minek? Jól beparaméterezed és egyszerűen megcsinálja amit kérsz. Parancssoros videó vágó.... kicsit emésszük :) De indexelni is lehet vele.

A webes alkalmazásoknak is megvan a helye. Főleg ha egy oldal reszponzív és normálisan használható mindenféle méretű kijelzőről, mindenféle OS-ről és mindenféle böngészőből. Utóbbit már nem is olyan nehéz megvalósítani mert lassan már csak 2 szereplős lesz a piac. 

Én örülök, ha offline is elérhetek bizonyos szoftvereket. Ilyen egy komolyabb CAD, 3D printer szoftvere, különböző IDE-k, videó/audió editáló szoftverek, néhány játék, adatvisszaállító és különböző rendszerprogramok, office csomag stb.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ez a fent említett Clipchamp a lokális gépen tárolja a fájlokat, gondolom a böngésző tárolójában.

Viszont van olyan opció, hogy szinkronizálja a cloudban a fájlokat, így elérheted bárhonnan. Tehát ilyen szempontból jó hogy böngészőből működik. A másik, hogy nem kell hozzá semmit telepíteni, nincsenek függőségek, nem kell frissítéseket sem telepíteni.

Tavaly ilyenkor a feleségemnek kellett összedobnom kb egy órányi videót, több rövidebb klipből összevágva, külön felvett hanggal kiegészítve, helyenként feliratokkal. Nekem, nulla ilyen irányú tapasztalatról indulva, kellett az openshot + a shotcut (az egyikkel az áttűnéseket volt egyszerű csinálni, a másikkal a feliratokat), illetve a házilag felvett hanganyag valamelyest tisztázásához az audacity.

Pár éve egy osztálytalálkozó különböző szedett-vedett videóit kellett összehoznom DVD-re, és a Kino meg a Kdenlive volt a két eszköz, amivel sikerült. A Kino-val csak konvertáltam tömörítetlen digital video formátumra a különféle kamerák, telefonok mindenféle fájlformátumait, és a kdenlive volt az, amivel összevágtam, feliratoztam, effekteztem, a részeg káromkodások helyére zenét vágtam...

Khm... mhm... izé. :D Írta: "egyszerű" editort keres. :-] Evvel az erővel - akkor már ne szarral gurigassunk! - DaVinci Resolv! :-P
https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/

Bájdövéj, a Blender is tud videót szerkeszteni... de az az érzésem, hogy attól is kétfelé fog szökni a kérdező szeme... :-\ (Mármint - kezelés.)

Nálam az OpenShot rendszeresen fagy, elhal Ubuntun (windowson is), de a ShotCut kiváló, jól használható ezt tényleg tudom ajánlani.

"Az ember sokszor más mint aminek látszik. De ritkán jobb..."

" - legyen egyszerű, könnyen használható, könnyen tanulható, nem kell sok funkció, de az alap dolgokat tudja"
Mi a helyzet a szék és a billentyűzet között lévő ojjektummal...? :-|
Videót vágni, szerkeszteni egy komplett szakma. :-| Ezt ne feledjük el. ;-] Azért, mert a windózeres movie-maker, meg a Mac-es iMovie elhitették az emberekkel, hogy bárki essze bír eszkábálni egy blockbustert - nem nagyon hemzsegnek a Tyúktubon és egyéb videomegosztókon a velük készült remekek. :-P

Egyszerű, hasznos kis utility az Avidemux. Érdemes ránézni. ;) Vágdosni, összefűzni egy kevés footage-ot arra jó. :)
KDEnlive, ha székforog, asztalforog, katapult featúrák kellenek. Meg józan ész. ;)
Művészi virtuózoknak pedig az említett Cinelerra, daVinci. Vadászpilóta szakszóval. :-[|] :P
OpenShot - hagyjuk... :"-(