Hálózat: Gigabit helyett 100 Mb/s

Sziasztok!

A gép:
Linux firewall 3.2.0-4-686-pae #1 SMP Debian 3.2.68-1+deb7u3 i686 GNU/Linux

A gépben adott két hálózati kártya:
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 11)

Egyik láb internet fele néz, a másik fele a belső hálózat. No, a belső hálózat fele nem működik a gigabites csatlakozás.
Az alaplap: Asrock Q1900M alaplap
Az előző alaplap egy Gigabyte GA-C1007UN volt, az simán vitte a 80-110 MB/s között.

A jelenlegi sebesség stabil 10, 11 MB/s tartja.

ethtool eth1 szerint:
Settings for eth1:
Supported ports: [ TP MII ]
Supported link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Half 1000baseT/Full
Supported pause frame use: No
Supports auto-negotiation: Yes
Advertised link modes: 1000baseT/Full
Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
Advertised auto-negotiation: Yes
Link partner advertised link modes: 10baseT/Half 10baseT/Full
100baseT/Half 100baseT/Full
1000baseT/Full
Link partner advertised pause frame use: Symmetric
Link partner advertised auto-negotiation: Yes
Speed: 1000Mb/s
Duplex: Full
Port: MII
PHYAD: 0
Transceiver: internal
Auto-negotiation: on
Supports Wake-on: pumbg
Wake-on: g
Current message level: 0x00000033 (51)
drv probe ifdown ifup
Link detected: yes

Kell esetleg valamit manuálisan állítanom?

Hozzászólások

Ha egy bolti patch kábellel összekötöd közvetlenül egy laptoppal értelemszerűen olyannal amiben GE-s interfész van, akkor is csak 100 Mbps?
Első lépésben a kábelhibát célszerű kizárni.

Továbbá a non-free repóban van realtek firmware csomag. Célszerű felrakni.
https://packages.debian.org/jessie/firmware-realtek

- Ha egy bolti patch kábellel összekötöd közvetlenül egy laptoppal értelemszerűen olyannal amiben GE-s interfész van, akkor is csak 100 Mbps?
A hálózat már megvolt, csak alaplap lett cserélve a gépben, illetve új telepítés.
A régi hálózatban, a fent megnevezett alaplappal simán csűrte a gigabitet.

-Első lépésben a kábelhibát célszerű kizárni.
Így azt is kizártuk.

-Továbbá a non-free repóban van realtek firmware csomag. Esetleg az segít.
Telepítve, mert bootkor reklamált érte.

Akkor feltételezem, hogy az egyik hálókártya az alaplapi, a másik plusz pci-e? Nekem volt olyan gondom Realtek 8168/69-el, hogy ha különböző rev-ek voltak a gépben, megzavarodott a driver. (mondjuk, én bond-olni szerettem volna őket, de 10Mb/s lett a végeredmény iszonyat csomagvesztésekkel)

-------------------------------^v-----------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

-Akkor feltételezem, hogy az egyik hálókártya az alaplapi, a másik plusz pci-e?
Pontosan így van :)

- Nekem volt olyan gondom Realtek 8168/69-el, hogy ha különböző rev-ek voltak a gépben
Itt is ez a helyzet, csak gigabit helyett 100 megabit... Mi meg hosszá szoktunk a villámgyors másoláshoz. :) :(

Esetleg, ha az alaplapi kártyát hagyod/letiltod a fenébe (feltételezem, az lesz a rev.11) és bedobsz még egy rev.06 pci-e-t? - ha más nem, próbaképpen
(igaz, nálam nem újabb volt az alaplapi, hanem régebbi, de ez lett a vége: alaplapi letiltva, 3 egyforma pci-e meg megy szépen)

-------------------------------^v-----------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Realtek != hálókártya

Használj normális hálózati kártyákat, Realtek-ek random tudnak hasonlókat produkálni mindenféle környezetben.

Intel desktop kártyák nem drágák, de használtan 2-4 portos server kártyák sem, érdemes inkább olyat vennni.

Sziasztok,

 

mivel a probléma ugyanaz, nem nyitok új topicot.

A lakásban ki van építve CAT6-os kábelekkel egy csillagpontos hálózat. Minden switch gigabites, és mindenhol meg is van a gigabit - kivéve egy helyen.

Ezen a végponton egy Windows 10-es gép van, és csak 100Mbps van. Hiába állítom gigára, akkor is max 100 fog átmenni. Ha rakok rá gigás switch-et, akkor a PC gigát lát, de 100M lesz a max sebesség.

Ha egy másik helységből átpacthelem az ottani végpontot, akkor a PC gigára linkel és meg is van a sebesség.

Másik switchportba dugva (a PC másik oldalán levő switch) ua a helyzet.

 

Minden jel arra mutat, hogy a kábellel, vagy valamelyik csatlakozóval van gond - de mi? Mi okozhat olyan problémát, hogy a 100Mbps megvan, de a Gb nincs meg?

Úgy tudom ha valamelyik ér szakadt lenne, akkor a 100M sem lenne meg...

 

Bármi ötlet?

 

Köszi.

Minden jel arra mutat, hogy a kábellel, vagy valamelyik csatlakozóval van gond - de mi? Mi okozhat olyan problémát, hogy a 100Mbps megvan, de a Gb nincs meg?

Úgy tudom ha valamelyik ér szakadt lenne, akkor a 100M sem lenne meg...

A 100Mbit 2 érpárat használ, a gigabit mind a négyet.

Valahogy mérd ki a kábelezést. Nekem pl. van egy régi alaplapom, amiben a hálókártya tud kábelhosszt mérni az érpárokra (valamelyik NVidia NForce). De ha más nincs, multiméterrel is lehet szórakozni, csak csinálni kell egy loopback csatlakozót (olyan csatlakozó, ami rövidre zárja az érpárakat), pl. egy kettévágott patch kábellel kiválóan kivitelezhető, csak összecsavarod a megfelelő végeket. A vezeték másik felén meg lehet ohmos ellenállást mérni az érpárakra. Ezzel legalább a szakadást fel lehet deríteni.

UTP 100M: 4 eret használ a 8-ból
UTP 1G: 8 eret használ a 8-ból

Szerintem az kábelen a RJ45 csatlakozóval lesz probléma ( nem érintkezik rendesen ).
De láttam olyat is, hogy ha a Windows-ban a hálókártyán be volt kapcsolva az energiagazdálkodás akkor csinált ilyet max 100mbit, megoldás: kikapcsolva az energiagazdálkodást a hálókártyán, utána megjavult.

Vagy valamelyik csatlakozó krimpelése nem sikerült jól: ha elég jó a szemed és látszik a színsorrend, akkor ellenőrizd le. Valamint ami még nekem például szokásom: a csatlakozót fény felé fordítva ellenőrzöd, hogy mindegyik szál elér-e a végéig. Lehet rövidebb lett, vagy beakadt. Általában ezt a kettő okoz ilyen problémát. De végül így is - úgy is vágnod kell. Ha nem tudod kizárni melyik a rossz, mindkettőt.

Nálam egy fali aljzatban volt kontakthibás az ér. Az eldöntésben, hogy a padláson vagy a szobában van érszakadásom, abban segített egy gigabites Mikrotik router (hAP AC2), ahol ha az interface force 1Gbps módban van, akkor megmondja, hogy melyik érpárnál hány méternél van a "vonalszakadás". Bedugva egy üres kábelt egyik érpár nem hosszabbodott meg.

Csináltam neked imént egy tesztet, a falialjzatból kihúztam és bedugtam egy 5 méteres kábelt. Látható, hogy mind a 4 érpár hossza megnőtt / lecsökkent: http://hg2ecz.ham.hu/forumkep_hup/hap_ac2.png

AR8327 switch chip van benne (IPQ4018 SOC-ban). Annak mellékes funkciója a rendellenesség távolság saccolása.
Kíváncsi vagyok mit találsz a pontosságáról.

Az biztos, hogy nekem sokkal nagyobb segítség volt, hogy általa meg tudtam határozni melyik végén kell a csatlakozót megigazítani a kábelnek.
Persze van olyan meló is, hogy közben vágnak bele egy hosszú kábelbe. Arra tényleg műszer kell és nem elég az ilyen saccoló.

Bocsi, közben leesett, hogy teljesen rossz dolgot vizionált az agyam (dugót ajzat helyett) így amit írtam az most nem játszik.

Egyszer volt csak szerencsém kábelszakadáshoz, de akkor kiborult egy egész falszakasz, amin a kábelek mentek. Kijött a cég, aki a kiépítést végezte anno és hoztak egy akkori áron 2 misis eszközt. Rádugták és méterre pontosan megmondta, hol kell vágni. Vágtak, toldottak, rögzítettek.

Harmadik lehetőség (ha jól vannak krimpelve a csatlakozóid, színsorrend és kontak is rendben van), lehet hogy rossz minőségű a kábeled. Saját tapasztalat, meg nem nevezett szolgáltató alvállalkozói CAT5e CCA! (rézzel burkolt alumínium) kábellel operálnak, másik helyiségben volt gigabites net, nálam nem. Addig kelletett darabolnom a kábelt, amíg mindkét szobában ugyan olyan hosszú nem lett (~ 30 m) és láss csodát egyszer csak megjavult. (Van műszerem, egyszer sem voltak rosszak a csatlakozók, ~31 méternél még mindig csak megás volt a kapcsolat. :-)

Nincs krempelés :).

Patchkábelnek csak gyárit használok, az egyik oldalon (a szobában) falba süllyesztett aljzat van, a másikon egy falra szerelt doboz, amiben az összes helyiségből jövő UTP-k vannak kivezetve. Mindegyik csatlakozó (tehát a süllyesztett, és a fali is) késes megoldású. Mikor beköltöztünk, még nem volt mindegyik használva, de én végignéztem mindegyiket - akkor találtam (pont ennél a szobánál) egy hibát, volt nálam kábel teszter, és új raktam össze, hogy az mind a 4 érpárt működőnek mutatta.

A kábel szerintem CAT6-os, de amúgy kb 5m-es szakaszról van szó: a nappaliban levő kivezetés felett van a szoba, szinte tök egyenesen megy fel a kábel. Akár újra is lehetne húzni :).

"Ha rakok rá gigás switch-et, akkor a PC gigát lát, de 100M lesz a max sebesség."

A Windows a switch és a PC közötti kapcsolatot látja gigásnak, így ez csak annyit jelent, hogy a hálókártyád tudja a gigát és a Windows is felismeri.

"Ha egy másik helységből átpacthelem az ottani végpontot, akkor a PC gigára linkel és meg is van a sebesség."

Ez pontosan mit jelent, mit dugsz át hova?

"...új raktam össze, hogy az mind a 4 érpárt működőnek mutatta."

A színsorrendet nézted? Egyszer jártam úgy (ugyanez az alvállalkozó :-), elrontották a krimpelést, műszerrel látszott hogy nem stimmel az erek sorrendje, mikor újra krimpeltem meglett a gigás kapcsolat. Valamint az okozhat még gondot, ha a kábel nagyon megvan hajtva. Ilyenkor a sodrás "kinyílik" az erek között és ott nincs árnyékolás, sok a zaj.  (Nem hiszem, hogy ez a gondod, ha egyenesen megy a kábel, csak megemlítettem.)

Valószínűleg a kábeled valamelyik végén van a gond, esetleg a fali csatlakozó érintkezői nincsenek megsérülve? A PC és a fali ajzat közötti kábelt nézted már?

A Windows a switch és a PC közötti kapcsolatot látja gigásnak, így ez csak annyit jelent, hogy a hálókártyád tudja a gigát és a Windows is felismeri.

Igen, ezt próbáltam leírni :).

Ez pontosan mit jelent, mit dugsz át hova?

a szomszéd szobában is van egy végpont, oda letettem egy switch-et, és oda patchelem át. Azaz a "Windows tudja kezelni a gigát" állítás másik igazolása :).

A színsorrendet nézted?

Őőő... hát a műszer figyel sorrendet is, nem? Vagy mit kellene még akkor néznem?

Valamint az okozhat még gondot, ha a kábel nagyon megvan hajtva. Ilyenkor a sodrás "kinyílik" az erek között és ott nincs árnyékolás, sok a zaj.

Sajnos egy helyen eléggé meg van hajtva: a szobában 4 aljzat van egymás mellett, két erősáram és két gyengeáram (koax a TV-nek és net megy fel), de külön csőben. Viszont az UTP a koax-al egy csőben megy, és a koaxot nem akarta megtörni a szaki, ezért az UTP-t tette a szomszéd aljzatba - így ott van egy durvább törés. De nem hinném, hogy egy 5m-es szakasz utolsó 10cm-es szakaszán ha van egy árnyékolás sérülés, akkor gigabit helyett 100M lesz csak.

Valószínűleg a kábeled valamelyik végén van a gond, esetleg a fali csatlakozó érintkezői nincsenek megsérülve?

Egyelőre a szobai aljzatot tudtam megnézni, az sérülésmentes.

A PC és a fali ajzat közötti kábelt nézted már?

Az egész tortúrát azzal kezdtem, hogy kicseréltem mindkét patchkábelt: a nappaliban levőt és a PC-nél levőt is.

Őőő... hát a műszer figyel sorrendet is, nem? Vagy mit kellene még akkor néznem?

Nem tudom milyen műszerrel mérted, a ledes esetén ugye egymás után sorban(!) villannak fel a kis lámpák mindkét(!) végen.  (https://youtu.be/sQ5V3cHlISk?t=84)
Ha össze vissza villognak, akkor rossz a bekötés. (A fali aljzatokhoz nem értek, ott talán más a bekötés sorrendje, de ugye ha beledugsz egy patch kábelt és úgy teszteled, akkor ugyanazt kell látnod.)

Sajnos egy helyen eléggé meg van hajtva:...

A koax-ot még annyira sem lehet meghajtani mint az UTP-t, az UTP meg kibírja a 90 fokot vagy többet is elméletileg, viszont szerintem mindegy, hogy az utolsó 10 cm-en vagy a közepén nincs árnyékolás, ha bekavar a koax vagy az erős áram (van valami előírás, hogy milyen távolságra kell lennie a kettőnek egymástól, talán min. 15 cm), akkor lehet, hogy nem tudja használni mind a 4 érpárt. [Ezt ne vedd készpénznek, nem vagyok szakértő, csak olvastam róla, hogyha megsérül a sodrás az gondot okozhat. Itt: https://hirmagazin.sulinet.hu/hu/pedagogia/kabelezes-halozatepites és itt: https://prohardver.hu/tema/utp_ftp_stp_halozati_kabelek/hsz_1-50.html, mind két leírásnak a közepe táján.]

Kell neked egy műszer amivel ellenőrizni tudod a kábel két végét.

Esetleg még jártam úgy hogy a switch egyetlen egy foglalatja megadta magát, próbáld a nappaliban átdugni a kábelt máshova.

A LED-es műszer az érpárokat is kiméri, vagy csak a kontaktot?
https://elektroexpressz.hu/shop_ordered/5495/pic/568b.gif
Azaz ha például az ábrán a 2-es helyett a narancs mindkét oldalon a 3-asba van kötve, a zöldfehér mindkét oldalon a 2-esbe, akkor is jót jelez? Ekkor ugyanis bár a kontaktok jók, sorrendben vannak, de az eredetileg szimmetrikus érpárok már nem szimmetrikus érpárok. Azaz bár a kontaktok sorrendje jó, ám a nagyfrekvenciás jel átvitele már problémás lesz ezen.

GbE-nél ilyen rövid szakaszon nem fogsz semmit észrevenni.

Megértettem mit írtál :) Igen ilyen esetben hiba lesz és egy primitív műszer nem fogja észrevenni. Vannak olyan még szintén (viszonylag) olcsó műszerek, amelyek ugyan nem végeznek RF méréseket, de van GbE Ethernet MAC/PHY mindkét oldalon és végeznek nagy sebességű átviteli tesztet is. Ezeken már kibukna ez a hiba. (Egyébként ezt split pair tesztnek hívják.)

Sikerült így vasárnap este felpiszkálnod. :)) Egy ~1,7 méteres FTP/UTP CCA kábelt újra kripeltem a kedvedért a leírásnak megfelelően és a LED-es műszer csak annyit lát, hogy a kábel egyik végén lévő 2-es ér a másik végén lévő 2-es helyre van kötve, a 3-as a másik 3-asba. A színek között nem tesz különbséget, mint várható volt, valamint ezen a távolságon a sávszélességen sem látszott semmi romlás. Ha már beáldoztam ezt a kábelt akkor kipróbáltam, hogy mi történik ha megbontom az egyik végén és szétszedem a sodrásokat. Egy érpár kibontásánál, csak annyi tűnt fel, hogy a mérés lassabban akart elindulni (speedtest.net, Magyar Telekom Plc.), de ping és mérés eredménye közel megegyezett. Ahhoz, hogy látványosabb legyen az eltérés, már majdnem az összes érpárt szét kelletett szednem és teljesen be kelletett hajtanom a kábelt. Ekkor 900/900 Mbps-ról 300/300 Mbps-ra eset vissza a sebesség. Miután visszaegyenesítettem 700/300-ra javult. Mivel nem sikerült 100 alá szorítanom, nem tartom valószínűnek, hogy a kollégának meglenne törve annyira a kábele, hogy 100 Mbps-nál ne menjen át több adat. Ott inkább a bekötéssel lesz gond. (Még jó hogy én vetettem fel, mint lehetséges okot..., na de ki tudja.)

Megj.: Igazad van. Én is megértettem. :) (Bár én csak egy lelkes amatőr vagyok-) A fenti teszteket a magam szórakoztatására végeztem el, nyilván sehogy sem mérvadók.

... attól függ, melyik ér. 100Mbit-hez elég 4 ér. (ha jól emlékszem, 1,2.3,6). Érdemes átnézni még, hogy a vezetékek jól vannak-e bekrimpelve (NF,N,ZF,K,KF,Z,BF,B). Találkoztam már olyannal, hogy csak simán pároztatva voltak a vezetékek, és az is igencsak levette a sebességet.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szerkesztve: 2021. 03. 06., szo – 18:14

Szia!

Vegyél bele rendes standard PCI-E hálókártyát pl.: HP NC360T (Intel 82571EB)
ebay europe: 8 EUR/db + szállítás