Fiber to the Home

Mivel szépen elő voltam készülve (eleve volt 230V az előszobában a router mellett), a kiérkező szerelővel gyakorlatilag 30 perc alatt végezünk. Régi kábelekkel kicibáltuk az üveget az ajtón kívüli kábelcsatornába, be a villanyóraszekrénybe. Egy emeletet fel, hegesztés. Belül ONT feldug, telefon a központba, hogy kapcsolják bridge módba és kész.

A szerelő szerint ha mindenhol így elő lenne készülve, mint nálam, az élete is könnyebb lenne.

A szolgáltatással nincs baj. Már csak az üzletkötőjüket kéne jobban megválogatni. Nem elég, hogy hogyan viselkedett, még hazudott is (szerelő szerint szoktak, hogy gyorsan végezzenek). Állítása szerint a környéken én voltam az utolsó, akinél nem volt FttH. Ezzel szemben a valóság: én voltam az ELSŐ a lépcsőházban, akinél ma bekötötték.

Hozzászólások

Hát, úgy, hogy elfáradt a munkahelyemre, szóltam ültessék le egy tárgyalóban és két megbeszélés közt méltóztattam fogadni. Kicsit máshogy beszélt már, amikor személyesen találkoztunk.

Egy sajtpapírt kaptam, amiben az volt a lényeg számára, hogy írjak alá egy év hűséget. Megtettem.

trey @ gépház

Na, Győrbe is odaért az, amit én 4 éve használok? 

Igen! Bár, nekem a rézdróttal sem volt különösebb bajom. A Digi kierőszakolta a cserét. Azt sajnálom, hogy most kettő eszköz eszik áramot egy helyett. Az a Huawei ONT, amit adtak, milyen WiFi routerként? Mert ha nem különösebben rossz, kidobom a routerem.

trey @ gépház

Nem tudom, te milyet kaptál frissen, az eszköz, ami nálam van (két éves, akkor volt cserélve a régebbiről), egy Huawei HG8121H cucc.

Kábellel összekötöttem saját WiFi eszközzel. Ez több ok miatt van így.

Először is, mert olyan helyen jön be a lakásba az optika, és ott van a végpont, ami távol van attól, ahol főleg nap közben tartózkodom, így a lefedettség nagyon ergya lenne. Jobb saját eszközzel az én esetemben.

Másodszor, 802.11ac-t nem tud, csak 802.11n-t. Ami vicces egy gigabites linknél. Nem tud guest WiFi-t sem. Sem 5GHz-es hálózatot. Ezt inkább használd úgy, mint egy GPON terminál és ennyi. 

Aztat hogy ? Masik haznal amit kiraktak adja az 5GHz-t wifin. Tipust nemtudom, de huvely az is.

Most rakattam at a belepesi pontot, mert nem tetszett, hogy az ajtonal furtak be.

Kijott, kihuzta, megfurta, megcsatornazta visszahizta a falon keresztul. 20 perc, ajtot kellett kinyitni.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Aztat hogy ?

Látod. Írják többen is, hogy nem tud. Nem néztem meg a konfig felületét, mert nem abban a lakásban lakom és siettem el. Majd ránézek.

Kijott, kihuzta, megfurta, megcsatornazta visszahizta a falon keresztul. 20 perc, ajtot kellett kinyitni.

Nem ezzel szokott lenni a baj, hanem a minőséggel. Arra vagyok igényes. 

trey @ gépház

egy másik helyre ahol egy helyen van iroda, és lakás hg8247h-t tettek be, ami semmiben sem különtörik tudásban, kivéve hogy egy dobozban van a router meg a tv receivere.
az is már vagy 2+ éves, régebbi mint az én digis előfizetésem.

Nekem vdsl-em van itthon, oldschool rézkábellel az oszlopon, most éppen 40/15 sebességgel, atom stabil. Újpesti kolléga szambázni szokott néha, zuglói kollégának is voltak gondjai, én meg az erdőszélen szakadás és akadás mentesen elvagyok. Nekem tökéletesen elég ez így, ahogy van.

Szar. No jó, felejtős. Ha a saját eszközöd ki tudja hajtani  PPPOE-n NAT-tal a gigát, akkor rakasd át bridge módba. Ha nem tudja, akkor hagyd így. Én kikapcsoltam benne a wifit, de az időnként visszakapcsolódik :-(

Azért 2021-ben gigás nethez egy doboz, ami nem tud 5 GHz-es Wifit,, meg max 802.11n-et beszél valamint csak egyetlen LAN-portja gigás, a többi csak sima FastEth, az eléggé hogyismondjam - olcsó hús, híg lé. De amennyibe kerül, a plusz áramzabálással is jobb, mint a többi. (Főleg, hogy a TV-hez cserébe nem kell hülye IPTV doboz, csak be kell dugni az antennakábelt :-) )

Most egy kicsit irigy vagyok. Nekünk még a céges előfizetésünkre is sajnos technikai limitje van a sávszélességnek, pedig boldogan fizetnénk többet nagyobb sávszélességért. Na mindegy, ami késik nem múlik.

Nálunk is cserélni akarnak. A LAN a nappaliba megy, vajpn az üveget is behúzzák addig? Kb. 10 méternyi madzag.

"kicibáltuk az üveget" - ugye nem nekem kell majd segíteni a szerelő bácsinak?

echo crash > /dev/kmem

LAN a nappaliba megy, vajpn az üveget is behúzzák addig? Kb. 10 méternyi madzag.

Igen, a szerelő szerint, ha nincs konnektor és koax kiállás az előszobában (ahogy nekem),  akkor az első konnektorig / TV-ig mennek az üveggel.

"kicibáltuk az üveget" - ugye nem nekem kell majd segíteni a szerelő bácsinak?

Hát, ha szeretnél hamar végezni, akkor de. Egyedül jött a szerelő. Falon és lépcsőház emeletek közt csatornákban, gégecsövekben áthúzni  kábelt, az sokszor nem egy emberek meló. Húzod az egyik oldalon, elakad a másikon stb. Én beálltam segíteni.

trey @ gépház

Meg az is, hogy amikor azt mondta, hogy "háát, itt lehet, hogy nem fog átmenni a kábel, akkor fúrni kell", akkor mondtam neki, hogy át fog az menni. Szigszalagozza a koax végére az üveget és azzal óvatosan húzza át. Át is ment. Szóval igen, az én érdekem (és érdemem) is volt.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2021. 03. 06., szo – 08:43

2007-ben mar volt FTTH-m pesten. 

Szerkesztve: 2021. 03. 06., szo – 10:05

Hát már bocs, de szerintem a Digi a lehető legrosszabb net szolgáltató az országban.

Van egy haverom, aki Digis, de kb. nincs olyan este, hogy ne szarozna a netje (Budapesten). Sokszor nem tudunk vele WoW-ozni, mert óriási a lag, hatalmas ping. Játszani így lehetetlen, Discordon beszélgetni nem lehet és persze a netje is megszakad akár órákra.
Meséli, hogy a Digi FB oldalán ilyenkor mit kap a szolgáltató hsz-ekben. Ezrek panaszkodnak. 

Vicces, hogy 2021-ben nem éri el a szolgáltatás minősége azt a szintet, amit az én 2000-es évek beli Matáv, 56K modemes netem tudott.
Hála isten nekem T van, amivel a világon semmi gond. Nem is tudom mikor volt utoljára olyan, hogy nem volt net, vagy lagos volt.

Hát már bocs, de szerintem a Digi a lehető legrosszabb net szolgáltató az országban.

Három lakásban három szolgáltatóm van: Digi, T, Vidanet. Van összehasonlítási alapom és nem tudom egyértelműen aláírni az állításod. Mindegyikkel szokott valami probléma lenni. Egyik sem 100%-os.

trey @ gépház

Nekem nem kellett még kérnem bármiféle bridzs-módot. Csak azt tudja az eszköz, mivel nekem még ilyen ONT jutott: http://gallery.site.hu/d/20125221-2/DSC01275.jpg
Ekkor (2012) a Digi még egyetlen eszközzel oldotta meg az internet-TV-telefon hármasát. 9 éve problémamentesen használom.

Nálunk is behúzták a fibert (DIGI), hoztak egy saját eszközt ami FiberHome fantázia névre hallgat, gusztustalanul privitív GUI, ocsmány ahogy kinéz de legalább fűt mint állat. :D
Kicsit azért felbasz, hogy a gigabites nethez ideraktak egy routert 2021-ben ami csak 2.4Ghz-n tudja szórni a WiFi-t és még az is szar mert 10-30 percenként ledobál (vagy csak az én notimat nem szereti mert telefonok stabilak rajta bár a notim meg máshol nem játsza ezt.. na mindegy)

Mindeközben:

https://www.hwsw.hu/daralo/63000/magyar-telekom-ont-ftth-hgw-technicolo…

Márciustól újabb, előfizetői végpontokon használt optikai terminált ad egyes ügyfeleinek az FTTH-alapú vezetékes szolgáltatások igénybe vételéhez a Magyar Telekom. A Technicolor FAG2233 MAG típusú ONT-eszköz immár a második olyan, előfizetői végberendezéseket kiszolgáló digitális elosztó a szolgáltató kínálatában, mely képes a 2,5 GbE vezetékes és a WiFi6 - alapú Wi-Fi kapcsolatra.

trey @ gépház

Fontos paraméter, hogy mennyit garantál? Az "akár" az engem kevésbé izgat.
Megjegyzem, a marketingmaszlagban említett 2,5 Gbps-t csak akkor tudja adni, ha nem netezik azon a GPON szálon senki más, mivel a teljes utcai gerinckapacitás 2,5 Gbps.
Majd a jövőben, ha fel upgradelik XPON-ra, abban az esetben lehet beszélni elérhető 2,5 Gbps-ről a végpontokon.

Nem nagyon megy ez. Ma jöttek volna T időre, 40 perccel később hívtak hogy fél óra és itt vannak (ami akár több is lehet, ugye). Akkor majd legközelebb, a vírushullám után valamikor, köszi.

Azt tudja valaki mikor kapcsolják le a régi rendszert? Vagy ez terület függő?

echo crash > /dev/kmem

Ha egy ilyen Technicolor FAG2233 MAG csodát átállíttatok bridge módba, akkor nekem kell a saját router-emen pppoe user / pass-t beállítani?

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.