FYI: :$i30:$bitmap NTFS bug javítva

A hírek szerint a legfrissebb Windows 10 Insider "Dev" channel build-ben javították a fájlrendszerhibát okozó NTFS bugot. Részletek itt.

Hozzászólások

"All a Windows user had to do to trigger the bug was to try to access a special path

...

With this week's release of Windows 10 Insider build 21322, Microsoft has included an undocumented fix that prevents the path from being accessed."

 

Szép javítás, mondhatom.

Még jó, hogy egy komoly munkára szánt, jól tervezett és profin összerakott enterspájz rendszerről beszélünk... Aminek a nyomába sem  érhet a béna Linugz. =P <szark. />

Nyilván a Linux is több sebből vérzik, én is látom hómjúzerPistikeként (is). A baj az, hogy nyár vége vagy ősz eleje óta az itthoni Linuxom szinte napi 24 órában megy, a windows-os céges gép meg kevesebb, mint negyedannyi időt van bekapcsolva, és mégis sokkal többször fagy. Lefagy a WSL-től (heló, az MS által a saját platformján támogatott cuccról beszélünk), lefagy a Cisco Jabbertől (heló, komoly cég komoly szoftvere Windows-támogatással, és persze kötelező használnunk), lefagy a szerencsétlen bolygóállástól, adott esetben csak két vagy három újraindítás után tér magához, és ez csak a jéghegy csúcsa. És akkor azt kell hallgatnom itt is, hogy komoly munkára bizony a Windows alkalmas, a Linugz nem. Ja, hogyne. Nehéz úgy dolgozni, hogy folyton a munkaeszközt kell életre pofozni.

És ugye itt ez a hír, hogy a pénzben úszó cég profi fejlesztői megint Poetteringeset játszanak más komoly munkaeszközén. Lehet, hogy komoly munkaeszköznek szánták a Windowst, de ettől eddig még nem sikerült azzá tenni.

És akkor azt kell hallgatnom itt is, hogy komoly munkára bizony a Windows alkalmas, a Linugz nem

Nem kell hallgatnod, most is te kezdtél bele a témába.

Lehet, hogy komoly munkaeszköznek szánták a Windowst, de ettől eddig még nem sikerült azzá tenni.

Azért van egy pár százmillió ember, aki pénzt kap a munkájáért, miközben Windows-t használ. Belegondolni sem merek, hány MS user lenne, ha a Windows egy komoly munkaeszköz lenne. :P

te kezdtél bele a témába

Igen, egy windows-os cikk alatt összehasonlítottam a Windowst a Linuxszal. És nem biztos, hogy én kezdtem, mert Linuxos hírek esetén is gyakran teszünk ilyen összehasonlítást; HUP-on talán bele is fér. Az pedig, hogy a Windows jó munkaeszköz, tényszerúen hamis állítás. (Lásd ezt a cikket is.)

van egy pár százmillió ember[...]

Sikerült az "IT piacnak" azt a részét példának hozni, aminek talán a legkevesebb köze van a (technikai) szabad versenyhez. A Windows csakis a pénzzel és agresszív üzletpolitikával lett és maradt elterjedt, ennek semmi köze a vélt vagy valós érdemeihez. Érdekes módon a Linuxok és BSD-k által uralt internetes (és egyéb) infrastruktúrát nem említetted, sem a szuperszámítógépeket. Talán azért nem, mert itt technikai érdemekről van szó, és nem marketingről meg (kvázi-)monopolhelyzetből való indulásról.

Érdekes módon a Linuxok és BSD-k által uralt internetes (és egyéb) infrastruktúrát nem említetted, sem a szuperszámítógépeket

Miért említettem volna? Ebben a threadben egyedül te beszéltél eddig a Linuxról. Ha engem kérdezel, mindkettőnek megvan a helye, de ha téged ez szórakoztat, nyugodtan fröcsögd tovább, hogy nem is igazi munkaeszköz a Windows. Szerintem az a munkaeszköz, amivel lehet munkát végezni. 

Az pedig, hogy a Windows jó munkaeszköz, tényszerúen hamis állítás. (Lásd ezt a cikket is.)

Nem értem. Tehát ha valamiben találnak egy hibát, és azt kijavítják, akkor az definíció szerint nem jó munkaeszköz?

Érdekes módon a Linuxok és BSD-k által uralt internetes (és egyéb) infrastruktúrát nem említetted, sem a szuperszámítógépeket. Talán azért nem, mert itt technikai érdemekről van szó, és nem marketingről meg (kvázi-)monopolhelyzetből való indulásról.

:)

Elárulom neked, hogy én azzal keresem a napi betevőt, hogy a hibátlan és technológiailag felülkvalifikált linuxos rendszereket kalapálom működőképessé, amikor beszarnak. Azokat a rohadt, fizetős Winfosokat meg megsimogatom, mert ma sem szopattak halálra, mint azok a jól dokumentált és roppantul bug mentes linuxos társaik.

De kopogjuk le, mostanában csak nézni kell őket, hogy dolgoznak. Mondjuk, ez most kezd egy kicsit gyanús is lenni...

Igen, Linuxnak is vannak hibái, több téren van lemaradása, hangrendszer, nyomtatókezelése szar, mountolás nehézkes, nincs egységesített driver API, állandóan hibádzik a resume/hibernation, stb.-stb., nap estig lehet sorolni. De ettől még egy sokkal jobb rendszer a Win10-nél, sokoldalúbb, rugalmasabb, gyenge és nagyon erős gépekre is jobban skálázódik, jobban testre szabható, nagyobb a kontrollod a rendszer felett, stb.. Írom ezt úgy, hogy nekem a Win10 stabilitásával sincs gondom, nálam még semmit nem tört el Win10 update, meg nem fagyott soha, ettől még egy szutyok, ócska, rugalmatlan, bloat, vírustanya rendszernek tartom, és igyekszem kerülni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem, van abban is bug, de néhány nap alatt javítják, ami annyira kritikus, néha még 24 óra sem telik el, már a fejlesztő tolja ki a patchelt kódot, és a főbb disztrók tárolójában meg is jelenik belőle az új verziós csomag, lásd legutóbb a sudo és bash sebezhetőségei. Közben meg ez az NTFS bug már hosszú hónapok óta publikált, még csak most van javítás rá, az is csak a dev csatornán, innen még akár hónapok, mire a végfelhasználó rendszerén is élesedik. Mindegy, jó alapos munka, ki kell várni. Bug az van mindenben, főleg a mai túl komplex rendszerekben, itt a hangsúly a hozzáálláson van, hogy időben és kulturáltan javítsák.

Különben ez a jó a Linuxban és a nyílt forráskódban. Sok kis projekt van, nincsenek központosítva, nem kell nagy multi corporate bullshitjére várni, mindjárt használhatod, mindig a legfrissebb verziót, nincs patch keddre, profitabilitásra várakozás. Az ilyen nagy multicégek, techcégek mindig is lassúak, rugalmatlanok voltak. Nehézkesen fejlesztenek, sok az előírás, bullshit módszertan, mindenféle kódvalidálás, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Itt most a Linuxról volt szó, kernel, meg GNU userland nagyja. A Unity mindig is egy összetákolt hulladék volt, nincs ebben semmi meglepő.

Példáért nem is kell messzire menni, most az 5.12-RC1 kernel hibáját javították nagyon gyorsan, patch már volt rá másnap, de még 2 napra rá egy RC2 is ki van már idő előtt adva, ami javítja külön patchelgetés nélkül is. MS-nál kicsit tovább tartott volna, bár ott kerneltesztelés sincs, az Insider nem egészen ugyanaz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kritikus, ismert hibákról van szó. Nem olyan biztonsági lyukakról, ami évtizedek óta nyitva van, de nem fedezték fel, csak manapság, az más. Kritikus, most ismert hibát Linuxon sose tartott 22 évig foltozni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Különben ez a jó a Linuxban és a nyílt forráskódban. Sok kis projekt van, nincsenek központosítva, nem kell nagy multi corporate bullshitjére várni, mindjárt használhatod, mindig a legfrissebb verziót, nincs patch keddre, profitabilitásra várakozás.

Lefordítom: sok kis projekt van, teljes a káosz, ha valami problémád van lehet legalább a másikra mutogatni, ritkán van, hogy egy nagyobb verzióváltást a másik is lekövet és megtanulod, hogy minden upgrade előtt a snapshot a barátod. :| (Fagyott már le a tököm, mikor leütöttem az entert az apt upgrade után, hogy "basszus, snapshot-ot nem csináltam!" Visszapakolászni a régi csomagokat mindig nagy élvezet.)