teams warroom summary 2020 before EOY

Szokásos év végi szimbolizmus, határidők, világmegváltás, mártírkodás és önigazolás, cserébe kiútkeresés, élet értelme és az igazság ereje, mint a sci-fikben:

"ez a süllyed a hajó, de mindenki azt nézi, hogy feszül a vitorla és mennyire hangos az ütemdob a rabszolgáknak az evezéshez effect"

Hozzászólások

Elnézést érte, de kijött hozzá ez. (levél magamnak)

Szolgálati közlemény: a rabszolgák nem látják a vitorlát. A kormányos sem. Cél: szárazföld. A víz betört.

 

DOBOS: tök jó, hogy nyomom az ütemet, de mindenki süket ! Füldugóm van nekemis. Ha partot érünk, azt úgyis megtudom. Ha elalél egy rabszolga, max fellocsoljuk. A vizeletével.

 

KORMÁNYOS: Tartjuk az irányt! Semmi nem jöhet közbe! Kiékeltem a kormánykereket! Kéne tartani az ütemet. A vitorlát most vaxoltuk. Latest and greatest. Szél nem tudom merről fúj, majd az őrszem szól.

 

ŐRSZEM: hangosan integetek, de néma vagyok. Remélem a kapitány lát! UX UI a becenevem, minden látok. De csak előre. Egy kormos vastag lencsés a távcsőben. Nem tudom torzít-e, de részletgazdag. WireFeame a márkája. Figma gyártja. Csak a szárazföldet kémlelem. Néha bejön pár sirály, ámbráscet, csillámpóni vagy vakond. De ezek csak edge case-ek, hibás perszónák vagy pixelhibák. Majd a TERVEZŐ megoldja, hogy ne okozzon bajd a hajónak.

 

KAPITÁNY: Vak vagyok, de nem vagyok süket. A térképész biztosított róla: itt a szárazföld közel. Őrszem kussol. Haladunk. Hallom a dobot, minden rendben. Pár evezős kidőlt lent, de hamar megy a restart/pótlás. Kubernetes, Ansible, VMWare, Zabbix, Dynatrace, SCOM, TSM matrózok biztosítanak arról, hogy mindíg lesz aki evezzen. Elvárom a FEDÉLZETMESTERŐL, hogy napi 3 standup legyen. Mindenkire rázoomolva, csapatokban akár (teams), esetleg személyenként csoportokban elszámoltatva. ( Google Meets). Kicsit nagy a hajó merülése, de majd elővesszük érte a TERVEZŐT.

 

TÉRKÉPÉSZ: ugyan leöntöttem tegnap rummal a térképet és a szivarhamu/parázs felgyújtotta, de agilisan CI/CD/Devops/Secops módszerrel majd Jenkins matróz, aki már látott Terraform-ot, biztosított róla, hogy a Sonar/Checkmarx/PMD szerint is itt a cél közel. Az iránytű egyfolytában pörög. Ebből arra következtetek iteratív módszertannal spirálban közeledünk a szárazföldhöz. Jó lenne látni ehhez a csillagokat, de folymatos felhővándorlás (szaknyelven: rolling release) miatt csak a Holdat látni. Az meg mindig ugyanott van. És figyel. Biztos az ELLENŐR tette oda.

 

GÉPÉSZ: egy dolog, hogy a részeg tüdőrákos térképész miatt megfeneklettünk pár Cloud (Viharfelfő) és Onprem (korallzátony) miatt. Egy másik, hogy az Ellenőr megmondta kell a gyolcs és szurok betömni a RÉSEKET. De hogy senki nem tud úszni, és mindenki "A" csónakra számít, amit a BCP/DRP gyárt, hát nem üdvös. Mire kiérnénk a szárazföldre, elfogy az SLA élelmünk.

 

ELLENŐR: egy dolog hogy, nem csinálták meg, amit kértem. De amit most látok, hogy lekötözve a hajó alján a betört vízben megfulladok kipeckelt szájjal, mert a BCP/DRP csónakokba engem szánnak élelemnek. Pedig annyi levelet írtam a gépésznek és kapitánynak a résekről, korallzátonyokról, csillámpóninak álcázott távoli időutazókról (trójai), hogy jó lett volna még a szárazdokkban ellenőrizni ezeket. Ahogy a látás-hallást, a tüzvédelmet a kabinban/raktében és a kormányos/őrszem rátermettségét is... De sebaj. Majd a TERVEZŐT előveszik. Hiába, neki tudni kell a hajó és a legénység hibáit. Is. Vajon a csónakokba hány ember fér? Mikor kezdenek majd megenni? Jött valaki. Állitólag behugyozik. (Leakel)

 

MATRÓZ (Dynatrace) : minden szrért ugráltatnak. Leülök velük, az első lépéstől, amikor a hajót éri a lábuk. Ott ülök az ágyuk mellett. Amikor WC-re mennek. Amikor esznek. (resource) Amikor ébrednek. Amikor elalszanak. Tőlem kérdezik, jól csinálnak mindent? Elég alapos? Elég gyors? Máshoz képest? Hol javulhatnának? Erre én: RTFM. Amit Sonar haver jelent, azt tudom én is megismételni. Holnap bedobunk a tengerbe. Lent vár a bilincs az ellenőr mellett. Ha szerencséd van, nem lesz lék a hajón és újragondolhatod magad. Az első perctől fogva.

 

MATRÓZ (Zabbix) : Rohangálok mindenki után. Felírom, kinek milyen a kedve, álmos-e, mennyit és mit evett. Mikor megy WC-re. Amit utálok, hogy csak a rabszolgákat kell figyelnem. Pl a kapitány tuti nem látja mi megy itt. Nem lát a szemétől. De majd csinálom neki a kimutatást. Illetve nem neki. A FEDÉLZETMESTERNEK. Sokszor látom, hogy a jelentésemet a WC -re is elviszi. Örülök, hogy ilyen fontos a munkám. Holnap új feladataim is lesznek. Három is. Mérnem kell a behugyozásokat, az elájulásokat és figyelnem kell a zombikra is.

 

MATRÓZ (TSM) : Hatalmas vödrök, vigyem le a raktárba. Foglaljon kevés helyet, legyek gyors, és ne legyen benne hugy. Szuper. Ha hirtelen kell valami találjam meg azonnal, attól függetlenül, hogy mi az, mikor vittem le, hova és kinek. Persze majd pakoljam ki a hajóból a szárazföldön, ne érje víz sose. A szivarokat bevizeztem. Watchdog matróz azt mondta, gondot okoz fent. Van ilyen. Ritkán de van. (Nekem maradt száraz. Ahogy puskapor is.)

 

FEDÉLZETMESTER: nu, van hajó, van térkép, van legénység, van kapitány. Ütem, hit, akarat. Matrózok! Nem kell becsinálni,ott vannak az evezősök! Őket segítsük.Semmi duma! Semmi kérdés.Csak a feladat. Elérni a szárazföldet! Bármi áron! Ez a feladat! Aki nem lát, füleljen! Aki nem hall, beszéljen! Aki néma, integessen! Az, hogy én itt ülök végig egymagamban, ne okozzon senkinek csalódást! Bármikor kereshet! Bármivel! Döntsetek önállóan, oldjátok meg! Ha nem megy, holtpont van, gyertek hozzám. Majd én orchestrálok! Munkafolyamat! Reentráns! BPM! BPEL! Két fázisú commit! Rollback! Trace! Egy csomó eszközünk van! A vén matróz Sequelben bízbatunk! Többen is kereshetitek, bírja! Sokat eszik, de nem alhat sose. Adjatok neki sok rumot és mindig helyet a kajáldában! Nélküle megáll az élet. Mindent mondjatok el neki és kérdezzetek tőle! Ne higgyetek a csapodár Cache-nek!

 

TANÁCSADÓ: láttam már sok hajót. Utaztam már éveket a tengeren. Mindenhol azt mondták: Ha jön egy madár, akkor közel a szárazföld.

Ó, ez egy papagály. A döntés a tied. Én csak azt mondtam madár. Tessék? Gartner top 4 leader a sirály. Az is madár. Már a kikötőben itt volt a kalitkában? Ez az ikertesója! Hogy ez Brazíliából származik és most Norvégiánál járunk? Érthető. El kell engedni a régi beidegződéseket. Project owner, scrum master és squad-ok. Nem, semmi köze ennek a TERVEZŐHÖZ. Hozzáállás. Paradigma. Sprintek, Refaktor és MVP. Haladjunk lépésről lépsre. Mint a Progress űrhajó. Mert minden project addíg tart, míg szól a dob...