Opensource Google Photos@home alternatíva

2021. június 1-jétől kezdve nincs ingyenes korlátlan tárhely a Google Photos-nál. Ez már 3 hónapos hír. Azoknak akik ezen dátum után úgy gondolják saját házi szerverükön oldanák meg a folyamatosan termelődő fotók és videók tárolását, itt egy otthoni Google Photos alternatíva: 

https://github.com/gregordr/ImageStore

Illetve egy demo oldal ahol ki is próbálható: 

https://gregordr.github.io/ImageStore/

A fejlesztés még eléggé az elején jár, de már használható. 

Hozzászólások

En is filozom a bejelentes ota hogy mi legyen, fizessek-e vagy keressek alternativat.

Az az igazsag hogy a tarolas mellett en kihasznalom az egyeb funkciokat is amit nehezen tudok elkepzelni hogy egy ilyen project hozna. Csak hogy kettot emlitsek:

- arc felismeres es tageles

- tartalom alapjan valo kereses

 

Egyebkent neha egesz jo auto effektezeseket is csinal.

Csak ne nézzetek bele a kódba mert sírni fogtok :) (adatbázis sémában Postgres internal OID típus liberális használata...én itt inkább feladtam).

Ennek van hivatalos android (és ios) kliense ami képes auto uploadolni fotókat. Ahogy azt kell. De egyébként akkor már inkább nextCloud :)

Rászántam 25 másodpercet erre amit most a kollega beirt de nem derült ki hogy hogy kerülnek fel a fényképek, lehetőleg nem manual uploaddal.

Hű, hát lehet. Néha el szoktam inditani (amit én használok: DS Photos Synologyhoz). Lehet hogy akkor tölti fel. De lényeg hogy viszonylag kényelmesen felmegy.

De ha nextCloudról van szó akkor annak az androidos appja sokkal-sokkal jobb mint az iosos.

iOS-ra ott az icloud photos, az automatikusan feltölti a háttérben. Is. Viszont 5 giga után fizetős.

Plusz böngészőn keresztül (vagy mac) tudod elérni. Volt ugyan tökéletesen működő windows kliens, de sajnos elrontották. Még megvan, csak nem működik.

Szörnyű, hogy minden évben akad 2-3 jó szoftver amit szétcsesznek valami "frissítés" vagy "fejlesztés" ürügyével.

http://piwigo.org/

ez mintha elorebb jarna

pluginezheto is, valaki osszerakott facetag extensiont is (bar mar abandoned, commitok alapjan)

Szerintem a nextcloud jó alternatíva. Tudom, virágozzék minden virág, de momentán jobban örülnék, ha a nextcloud kapna több erőforrást.

Ami még szóba jöhet, az a csiliárd elosztott közösségi oldal megoldás (diaspora, mastodon, etc...).

"Ami még szóba jöhet, az a csiliárd elosztott közösségi oldal megoldás (diaspora, mastodon, etc...)"

Szerintem mobilról automatikusan felszinkronizált képeket általában nem szeretnénk default megosztani a nagyvilággal. Elosztott megoldásoknak adatbiztonság miatt lenne értelme, természetesen titkosítás mellett. Azaz "én tárolom a te adataidat amit nem tudok olvasni, számomra titkosítva vannak, cserébe te is tárolod az én adataimat". 

Szerintem ez egy másik probléma. Googli fotót szinte csak album megosztásra használok, így én (talán hibásan) erre a feladatköre gondoltam elsősorban.

Az általad felvetett elosztott tároló jó ötlet. Gondolkodtam már rajta én is, hogy jó lenne egy amolyan DC++ szerű felület, amibe annyi adatot tolhatsz fel, amennyi tárhelyet megosztasz. A progi szétszedné darabokra az adatod, és szétdobná 3-4 távoli "szerverre". Aztán követné hány példányban illetve hol van meg a cuccod. Lehetne szerver csoportokat meghatározni, hogy megbízhatóbb helyen legyen az adatot (pl család). Be lehetne vonni prémium tárhelyet is, mint googli, onedrive, stb, vagy lehetne prémiumba betolni saját tárhelyet is. Utóbbi esetben amolyan aggregátorként menne, összekötné a keresletet a kínálattal.

Szerintem a tárolás része már most is elérthető (i.e. rclone), csak egy felsőbb réteg hiányzik, ami darabol, eloszt illetve szükség esetén letölt és visszaállít.

Az elosztott megoldásnál az valahogy mindig kimarad, hogy ha csak egy géped van, akkor illik/illene 4-5x-ös adatot tárolnod másoknak (hiszen legalább ennyi helyen akarod te is tárolni a csak neked fontos adatot, ergo neked is meg kell osztanod ennyi helyet, és ez ugye nem Linux ISO, hogy mindkét félnek hasznos és ugye minimum 3-5 mentés kell, hiszen ha Béla holnaptól soha nem kapcsolja be a mentésedet, akkor így jártál). Innen nézve pedig - egy átlagosnál lényegesen több 1TB felhasználást nézve - a felhős megoldások olcsóbbak és megbízhatóbbak (MS, Google, Apple, DigitalOcean, Amazon stb.), úgyhogy én nem varázsolok ilyennel.