60 GHz-es Wi-Fi szabadon hazsnálható?

Üdv Mindenkinek,

Érdeklődni szeretnék 60 GHz-es Wi-Fi témában, hogy itt mire kell figyelni? Van-e jogszabály ami korlátozza Magyarországon ennek a Wi-Fi típusnak a használatát mint az 5Ghz eggyess tartományait vagy engedély nélkül használható mint a 2,4 Ghz?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Hozzászólások

Ez alapján úgy tűnik engedély kell hozzá.

Nos, az, hogy a hagyományos wifi rendszerben pont-többpont kapcsolat van - sem feltétlen igaz.
Vannak frekvenciák amik beltéren engedélyezettek. Vannak, amik kültéren.
Van, ahol más szabály vonatkozik a P2P-re és más a PMP-re. (nyilván joggal, is egy jelentősen irányított antenna kevesebb zavart okoz máshol)

Tudomásom szerint a 60GHz (kültéren) jelenleg P2P-re használható.Az "ipari" berendezések is erre vannak legyártva régóta.
(nagyon irányított antenna, értsd pár fokos nyílásszög)

Az, hogy mostmár elérhető áron van 60GHz chip, amit főleg beltéri használatra találtak ki (értsd pl TV és jelforrás, 4K v nagyobb adatátvitel) és ezt "kültériesítették" megint más kérdés.

Szóval röviden: műszakilag használható, engedélyezés szempontjából nem.
Tudomásom szerint a szabályozás célja, hogy a hatóságnak legyen képe arról, ha valahol zavar van, akkor az miért. Ezért is jelképes az összeg.
Meghágni megy úgy tudod a szabályt, hogy multipont esetében minden végpontra leadod a bejelentést P2P jelleggel...

Nem reklámnak szánom, csak illusztráció: https://www.arukereso.hu/router-c3144/802-11ad-igen/

A szabadon felhasználható frekvencia azt jelenti a vásárló/felhasználó szempontjából, hogy azon a frekvencián akár saját gyártmányú eszközt is használhat. Engedélykérés nélkül. De csak akkor, ha betartja az előírt követelményeket. Például 2,4 GHz-en maximum 100 mW lehet az EIRP (adót teljesítmény + antenna nyeresége). A szabadon felhasználható frekvenciáknál azt is megadják, hogy milyen célra használhatóak fel szabadon. Tehát az adatátvitelre fenntartott frekvencián például nem engedélyezett az amatőr rádiózás.

A GHz-es sávokban az otthoni barkácsolás már elég ritka. Inkább az fordul elő, hogy egy gyári modult illesztünk a rendszerünkben. Kicsi a valószínűsége, hogy valaki otthon chipekből, ellenállásokból, induktivitásokból,… összerak egy 2,4 GHz-es vagy 5 GHz-es modult. Akinek ehhez megvan a tudása, az tudja, hogy otthon csak rosszabbat tud csinálni, mint a gyári. Illetve azt is tudja, hogy az NMHH honlapján hol találhatók meg azok a dokumentumok, amiből ellenőrizni tudja, a kiválasztott frekvencia (az adott paraméterű berendezéssel) szabadon használható voltát.

Ha egy gyártó/kereskedő ilyen eszközt akar forgalmazni, akkor neki viszont be kell vizsgáltatnia a típust az NMHH-val, ahol meg is mérik a paramétereket. Ha az eszköz nem kapja meg az engedélyt, akkor is forgalmazhatja, de figyelmeztetni kell a vásárlót, hogy az eszköz típusengedéllyel nem rendelkezik, így Magyarországon nem használható. Ha az eszköz rendelkezik engedéllyel, akkor a vásárló már külön eljárás nélkül használhatja otthon a készüléket.

Van olyan is (például a fentebb linkelt eset), amikor a vásárló egyszerűsített eljárásban kérheti az üzemben tartást. Ilyenkor elsősorban a nyilvántartásba vétel a cél.

Illetve vannak olyan frekvenciák, ahol szinté üzemeltethető berendezés, de ott minden egyes esetben egyedi engedélyt kell kérni.

Az otthoni 60 GHz-es wifi céljaira gyakorlatilag csak a típusengedéllyel rendelkező router jöhet szóba. Az egy más kérdés, hogy a Kínából megrendelt Yaimio R60G routerrel mi lesz. Ha nem zavar senkit, akkor semmi.

„Meghágni megy úgy tudod a szabályt, hogy multipont esetében minden végpontra leadod a bejelentést P2P jelleggel...”

Ezzel az a baj, ha van véletlenül a közelben valaki, akit zavar a rendszerem, és tudja, hogy ezt hol kell bejelenteni, akkor a nyilvántartásból hamar ki fog derülni, hogy az én rendszerem a zavarforrás. Ha a mérőautót is kijön a helyszínre, akkor azonnal ki fog derülni, hogy szó sincs P2P rendszerről, és buktam az engedélyt.

"A szabadon felhasználható frekvencia azt jelenti a vásárló/felhasználó szempontjából, hogy azon a frekvencián akár saját gyártmányú eszközt is használhat. Engedélykérés nélkül."

Csodálkoznék. Lásd pl Ubi azon eszközeit amik zavarják a TV jelet.
Apróság,de egy Mikrotik SXT az (kész)termék. Ha egy Mikrotik alaplaphoz megveszed a kártyát, kábelt, antennát és összerakod, Te leszel a gyártó akit esetleg számonkérnek :-)

"Ezzel az a baj, ha van véletlenül a közelben valaki, akit zavar a rendszerem, és tudja, hogy ezt hol kell bejelenteni, akkor a nyilvántartásból hamar ki fog derülni, hogy az én rendszerem a zavarforrás. Ha a mérőautót is kijön a helyszínre, akkor azonnal ki fog derülni, hogy szó sincs P2P rendszerről, és buktam az engedélyt."

Emlékeim szerint a 60GHz ISM sáv, 5GHz-hez hasonlóan harmadlagos felhasználóként használhatod.
A lajstromba vételnek az a lényege, hogy tudják, hol vannak linkek az adott frekvenciatartományban.
Ha van egy központod amire rákötsz 1db klienst akkor az P2P.
Ha két klienst kötsz rá, akkor lehet 1db PMP vagy 2db P2P link.
Csodálkoznék, ha ennél több információ bárkit is érdekelne.
Ha zavarod van, akkor meg vehetsz profibb berendezést (van olyan 60GHz berendezés ami 2-300EUR, és van olyan, ami 6-8000EUR per link). Ha nem egy meglévő link mellé teszed, akkor elég kicsi az esélye, hogy zavard. Ha meg igen, akkor két ne csodálkozz, ha anyuka csuklani fog...

Részigazságok. A 60 GHz valóban ISM sáv, mint a 2,4 és az 5,8 GHz is, viszont meg van határozva, hogy milyen módon és mire használhatod. A MikroTikkel nem jó példát hoztál, te nem leszel gyártó csak összeszerelő. Ha a részegységek rendelkeznek CE tanúsítvánnyal, akkor azok be vannak vizsgálva, az EU-ban forgalmazható és megfelelnek az iparági előírásoknak. Tudtommal a Mikrotik részegységei megfelelnek ezeknek az előírásoknak. Külön az antenna és külön a rádió, valamint az alaplap de még a tápegység is. Máskülönben igen nehezen lehetne csak hozzájutni. Persze csinálhatsz magadnak otthon 60 GHz-es antennát és rádiót/végfokot is hozzá. Ha sikerül, szólj, megnézem. Ha viszont valami miatt vizsgálatra kerülne a sor és kiderül, hogy te csináltad és nincs rádióamatőr vizsgád, akkor bünti, mivel házi készítésű rádiós eszközöket csak ezen vizsga megléte esetén alkalmazhatsz. Egy sima otthoni mezei user csak a tanúsítványokkal ellátott eszközökhöz fér hozzá egyszerűen, nem véletlenül. Ezekből építkezhetsz.

Ha valaki felnyom, hogy a 60 GHz-es antennád zavarja a 61,235 GHz-es sávot és kimegy a mérőautó, az dádá.

A regisztráció pedig nem engedély. Mindenképpen használhatod P2P eszközödet is, csak bejelentésköteles.

És hogy a kérdésre is válaszoljak:
A 60 GHZ ISM sáv, szabadon használható, amennyiben az Európai Unióban kereskedelmi forgalomban kapható, CE jelöléssel ellátott eszközökkel használod azok rendeltetése szerint. (Mivel ezek megfelelnek a 2014/30/EU direktívának)

Viszont sokkal-sokkal érzékenyebb, mint a 2,4 GHz. Nem túl jellemző a sima wifi eszközökben, inkább vezeték nélküli dokkolók, monitorok, különböző interfészek szokták használni. Én nem emlékszem, hogy hallottam volna 60 GHz wifi képes telefonról. ( Hivatalosan nem is létezik 60GHz-es "wi-fi". -> WiGig, 802.11ad. 2019 év végére várható a 802.11ay szabványtervezet elfogadása)

Eszközök, összeszerelő, gyártó etc témában annyit tennék hozzá, hogy 2.4GHz esetében a szabályozás szerint 100mW a megengedett EIRP. Azaz 100mW adóteljesítmény és 0dB antenna. Vagy 15dB adóteljesítmény és 6dB antenna -1dB kábelveszteség.

5GHz esetén emlékeim szerint 3blokk van:
1) 5180-5320 - beltérre
2) 5500-5700 - kültér PMP (DFS kötelező)
3) 5745-5845 - kültér P2P

azért nem részletezném, mert kb mindenki lesz.rja, egészen addig, amíg elsődleges felhasználót (pl meteorológiai radar) nem zavarsz.

Ajánlom figyelmedbe az alábbi elolvasását.
Kiemelve: Az egyszerűsített rádióengedélyezési eljárásban engedélyezett állomások után fizetendő frekvenciahasználati díj 600 Ft+Áfa/állomás/hó. Ez a rendelkezés az elsődleges jellegű állandóhelyű szolgálat keretében működtetett pont-pont rendszerekre vonatkozik.

A mondandód végével egyetértek: én is azt mondtam, h nagy felbontású kijelző és jelforrás közé van kitalálva, ill. egyéb szélessávú rövidtávú összeköttetésre (pl vezeték nélküli usb)
Hivatkozás itt

"korlátozza Magyarországon ennek a Wi-Fi típusnak a használatát mint az 5Ghz eggyess tartományait"

En meg ezt a szaayozast se ismerem. Tudnom kene valamirol?

Mondjuk az 5G szabványhoz készülő referenciahardverek se bírnak 25GHz fölött megbízhatóan működni, úgyhogy nem érzem égetőnek a kérdést, illetve a fentebb linkelt routernek sem hiszem el azt a 60GHz-es szöveget teljességgel.

Nem az 5 GHz-es eszköznek kell mennie 60 GHz-en. Egy-egy ilyen eszközben annyi rádió van, ahány frekin üzemel sőt, ha tud bluetooth-t és 2.4G wifit, akkor is van 2 külön rádiós egység, hiába mindegyik 2.4 GHz-en megy. A fent linkelt eszköz megfelel a szabványnak, gondolom bevizsgálták mielőtt nagy mennyiségben piacra került. Az más kérdés, hogy mit kötsz rá és ha már ennyi pénz, akkor inkább optika.

Így már egyértelmű. Nem tudom, mennyire stabil az 5G de az még erősen fejlesztési fázisban van. Épp a napokban jelentették be valami fejesek, hogy az EU-nak sokkal több pénzt kéne belefeccelni. Viszont ott jóval nagyobb távolságokról van szó mint otthon és jóval nagyobb a terhelés is. Léteznek működő 60 gigás eszközök. A műholdak pedig az SHF frekit használják, ami 1-40 GHz, ott is nagyobb a távolság és az üzembiztonság, szóval nem megoldhatatlan a probléma. Az 5G egyébként (állítólag) szenzorhálózatokhoz készül, ami teljesen más üzemi körülményeket feltételez, mint a jelenlegi nagy sávszélességű mobil kapcsolatok. Kisebb adóteljesítmény, limitált csomagmennyiség és sávszélesség, magasabb érékenység, stb... igazából feleslegesnek tartom okostalafonokba bele tenni, de valszeg meg fog jelenni ott is, mert akkor majd a több 10 km-re lévő eszközeink állapotát is ismerhetjük - jó pénzért. (erre ott a mobilnet, persze az akkut is jobban fogyasztja) Szerintem ennek inkább az okosvárosok elterjedésében lesz nagy jelentősége, bár már most is ott a LoRaWAN.

Műhold az célzott, nem mobiltelefonba férő antennákkal; nem pedig 61821900 eszköz per cella, miközben mindegyik mozog, metrózik, autóban van, villamoson, etc.

Nem, az 5G eredeti (amit már irtanak a weboldalakról) célja az volt, hogy teljes mobil IoT lefedettséget adhassanak mindenhez. A latency és throughput ígéret is úgy lett kitalálva, hogy 100 millió önvezető autó majd livestreamel szenzort, kamerát cloudba, majd onnan kap vezérlést realtime (nem viccelek, komolyan ilyet álmodtak bele), és emellé van 4 milliárd mobil meg 10 milliárd hűtő, smart tv, garázsnyitó, meg rétilófasz. Kurvára nem viccelek.
Na, ehhez képest hol is tartunk. De mondtak már repülő autókat is meg világbékét/végét is ekkora :D

Az a baj az 5G-vel, hogy _már_ meg kellett volna jelennie az 5G-képes telefonoknak, autóknak, lófaszoknak, broadband chipeknek (ha máshova nem, tesztelésre).
Viszont jelenleg a 25GHz-et _sem_ tudják stabilan, mobiltelefónia-grade minőségben fenntartani. Értsd: VoIP hívások nem szakadnak meg 3 percig.
Például azért vették bele anno - utólag - a 25GHz-et (wiki 24-et ír, másol 28-at) a felső sáv aljába, hogy 2030 előtt működő prototípust lehessen felmutatni, a 6GHz után.

Annak jósolok nagy esélyt, hogy az alsó range-ben, sub-6GHz-en fognak "5G" hálózatok és telefonok megjelenni (lásd: "Extra" lentebb), hogy az új protokollok és fícsörök elterjedjenek. Amikor megjelennek az első 5G telefonok, majd jön a jó kis "mindig is Eurázsiával álltunk háborúban" marketingfogás, és a 6GHz-es cuccokat (amik persze önmagukban kurvanagy achievementek lesznek) adják el 5G-nek. Valsz a 25GHz-es 5G majd lesz 6G később.
De hogy itt 50-60-86GHz-en mobilozás 2030ig... kb soha.

Nézd meg az 5G Networks részt a wikiben: kiépülő 28GHz-es tartomány, 2019..2020 körülre, FIXED WIRELESS (otthoni mobil, T árul hasonlót nálunk asszem, voice-only).
A mobil hálózatok mind a "sub-6GHz", amit fentebb írtam.

Extra: 2018 - "Ooredoo Qatar announces 5G NR network ‘live’ in 3.5GHz band" tessék, ez a sub-6GHz,
"The company expects to have commercial 5G mobile handsets on the network by June 2019." lol, nincs telefon! a semmibe építik a bázisállomásokat.

Szánalmas, főleg ha belegondolok, hogy pl az Ericsson erre tette fel a jövőjét...

Azért tegyük hozzá, hogy az 5G-ben nem csak az új rádiósávok a lényegesek. Amennyire én tudom a 4G-nél most sem a rádió az igazi szűk keresztmetszet, hanem a core networking elemek.

Sokkal többet számít, hogy a 4G-nél használt borzasztóan centralizált és nem kifejezetten jól skálázódó routing megoldás (eNodeB-ktől gyakorlatilag "VPN"-szerű enkapszulációval minden bemegy nagy központi S/P Gateway-ekhez majd vissza) helyett elmozdultak végre a normális IP routinghoz hasonló elosztott architektúra felé.

Nekem azért az jön le, hogy legacy rádiósávokkal is lehet értelme 5G telepítést elkezdeni, aztán később lehet upgrade-elni ahogy az új sávokat támogató eszközök fokozatosan piacra kerülnek.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Lehetne, de nem teszik.
Szándékosan nincs legacy, valami vagy end to end 5G, vagy visszaveri a telefont 4G-be.

5G-n belül persze van, csak az a fránya mobilos támogatás... működő telefon nélkül melyik telco lenne olyan hülye, hogy már most lecserélné a _teljes_ infrastruktúráját?

Ok, talán nem jól fogalmaztam a legacy-val. Nincs azonos sávon belül coexistence G4-el ez igaz, de afaik lehet olyan (sub-6GHz) sávot használni tisztán G5-re, ami már a G4-nél is használható lett volna. Országonkénti szabályozás kérdése, ha valahol még nem volt koncesszióba kiadva egy G4-nél támogatott sáv, és épp mostanában pályáztatják mobil célú használatra, akkor előírhatják, hogy ezen már G5-öt kell kiépíteni.

Nyilván lecserélni nem fogják, de elkezdik kiépíteni az újat. Van némi rálátásom, hogy ezek a rendszerek sajnos nem szoktak elsőre kifejezetten bugmentesre és minden aspektusból end-to-end tökéletesre sikerülni. Vannak early adopter operátorok akik bevállalják, hogy már akkor elkezdik a kiépítést, amikor éles előfizetői forgalmat csak minimális mértékben fog látni a rendszer. Ez nyilván elsősorban tapasztalatszerzés és time-to-market miatt jó nekik. De pl az sem elhanyagolható, hogy ha valami gebasz van, akkor kevés ügyfelet érint. Másrészt - és szerintem ez fontosabb nekik - a korai feature requestjeikkel a saját szájuk ízének megfelelőre formálhatják az implementációkat.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

kezdem érteni, mit írtál fentebb. Szerintem ezeken a frekvenciákon ez teljesen hülyeség.
Már a 2.5GHz-n is nagyságrendekkel sűrűbb bázisállomást kell létesíteni.
A 25GHz irányított antenna nélkül sehova nem fog elérni - nem beszélve róla, hogy jelenlegi szabályzás alapján minimum 30dB antenna kötelező... Ez ezen a frekin ~30cm.
Két darab 30dB antenna 0dB maximális megengedett teljesítménnyel megküldve (24GHz-en) kb 1.5km 56MHz raszteren visz át párszáz mbps-t.
A 60GHz irányított antenna nélkül pedig pár métert fog tudni... szabályozással nem lehet meghágni a fizikát :-)

Én úgy képzelném el ezt, hogy pl a T-től kapod a vezetékes netet egy routeren, ami képes lokális bázisállomásként is működni. Ha otthon vagy, automatice az 5G előfizetéses eszközeid a leggyorsabb elérhető technikára kapcsolnak (a routered). Amint kilépsz az ajtón a mobiloddal/tableteddel, átkapcsol bennük az 5g modul egy lassabb de még elérhető kisebb frekvenciájú technikára, amiből max annyit veszel észre, hogy kint kisebb a letöltési(feltöltési) sebesség (és nagyobb a késleltetés) mint odabent. Ugyanígy változik a városi és a vidéki elérhető sebesség. A helyi gyorsabb technikák tehermentesítenek/biztosítják a gyorsabb elérést a nagy távolságra képes technikák felett. De lehet rosszul gondolom.

A sok marketing bullshitből mindenesetre ennyi értelmet tudtam kibogozni, esetleg még azt, hogy van mód a nagyobb központok megkerülésére és direkt készülék-készülék kapcsolatra is.

„pl a T-től kapod a vezetékes netet egy routeren, ami képes lokális bázisállomásként is működni”

Elvileg ez nagyon jó lenne. Gyakorlatilag nem látok rá esélyt. Ha ilyet szeretne a szolgáltató, akkor már most is megoldhatná. Ha otthon vagyok, akkor a telefonom WiFi-n kapcsolódik a hálózathoz, és ilyenkor az adott mobilra érkező hívások érkezhetnének VoIP hívásként is a készülékre (ha előzőleg regisztráltam azt a szolgáltató rendszerében). Illetve a kezdeményezett hívások is VoIP hívásként indulnának. Ezzel szemben az olcsóbb csomagokban eleve tiltott a VoIP, illetve a vezetéken szolgáltatott VoIP telefont (hívószámot) sem tudod mobilról használni.

Továbbá eleve kiesnének azok a szolgáltatók, akik a mobil szolgáltatás mellett nem biztosítanak vezetékes szolgáltatást is.

A vezetékes router lokális bázisállomása esetén is felmerül az integrálás kérdése, csak ott más dolgokat kell integrálni. Az integrálás sokkal egyszerűbb akkor, ha a mobilra van telepítve egy alkalmazás, ami közreműködik ebben. Ez a bázisállomás és a VoIP esetén is segítene.

Az igazi probléma az, hogy ezekben az esetekben az összes szolgáltatást ugyanattól a szolgáltatótól kell igénybe venned. Jelenleg a vezetékes szolgáltatók közül egyedül a Telekom rendelkezik saját mobil hálózattal is. Illetve a Digi felkészülési szakaszban van. A többi vezetékes szolgáltató csak „bérelheti” a mobil szolgáltatást valamelyik mobil szolgáltatótól. Ebből viszont nem lesz igazi piaci verseny, így nem biztos, hogy az előfizetők profitálnak ebből. Márpedig, nekem mint előfizetőnek csak akkor érdekem ez a szolgáltatás integrálás, ha a végén kevesebbet kell fizetnem. Ha nem csökken a fizetendő díj, akkor marhára nem érdekel, hogy ki, mit, mivel integrál össze, és hogy a lokális, vagy a 200 m-re levő bázisállomáson keresztül telefonálok.

Tudomásom szerint van, ahol az működik így.
A technológia biztosan megvan rá, hiszen pl a Vodafone ad olyat bázisállomást, amit a vezetékes netedre tudsz ültetni, és ezen "tunnelezi" a mobil hangátvitelt. Akkor szoktak ilyet használni, ha mobil lefedettség nincs, de vezetékes (pl bérelt vonal) van.

A VoIP klienst nem keverném bele, de ha jól tudom, a Digi olyan technológiát fog használni, hogy eleve adatként viszi a hangot, nem a klasszikus TDM technológiával. (most nem ugrik be a szabvány elnevezése)

igen, az.
egy dolgot vegyünk azért figyelembe.
Van egy mobilod - ettől elvárod, hogy bármikor tudjál telefonálni (használható minőségben)- ezt biztosítja a mobil hálózat.

Van otthon egy interneted - ami jó eséllyel független a mobil szolgáltatódtól - miért és ki biztosítja a voice csomagok zavartalan célbajuttatását mindkét irányban (ha átlépsz az otthoni wifire) ?

"Az más kérdés, hogy mit kötsz rá és ha már ennyi pénz, akkor inkább optika."

Nézzük azt, hogy a Mikrotik kb 300EUR áron ad egy komplett linket "Wireless Wire" néven.
De "ipari" mikrót is vehetsz 99.99% SLA-val kb 6000EUR áron.

Előbbi létjogosultsága ahol nem muszáj a 99.99% SLA, ott jelentősen olcsóbb tud lenni, mint az optikát behúzni és készre szerelni. Akárcsak egy 50m szakaszon.

Utóbbi létjogosultsága ahol pl belvárosban 4sávos út felett szeretnél 1Gbps kapcsolatot két épület között.

Sziasztok,

Felhozom egy kicsit a témát, kinéztem magamnak ezt: https://mikrotik.com/product/wireless_wire

Ez engedély nélkül használható?

50 métert szeretnék átlőni, rálátással.
Inkább a stabil kapcsolat a prioritás, mint a sebesség.

A wireless wire rendelkezik egy beamforming antenna mátrixxal, gyakorlatilag nagyjából egymás irányába felrakod a két rádiót és működik - nem kell külön irányítgatni. Gyakorlatilag egy 2-2.5m magas 3lábú (pl fotós v hangszóró) állványra felrakod, és ott a gigabites linked (mintha kábelt húztál volna ki, csak nem kell a taposócsatorna). Mikrotik User Meeting-el pl ezzel viszik át a videójeleket a keverőpulthoz. Valamint nem interferál a 2.4G és 5G rádiókkal.
 

Az NJT szerint az 59.3-61 GHz: "Egyedi engedélyezési kötelezettség alól mentesítve. "

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Sziasztok!

Felhozom megint ezt a temat. Szeretnek egy pont-pont kapcsolatot epiteni a mikrotik wireless wire eszkozeibol.

A tavolsag kb. 110 m legvonalban, tiszta ralatas van, de a ket eszkozt osszekoto vonal kozvetlen, kb. 1m-es kozeleben vannak targyak: kemeny es parabolaantenna.

Akinek van tapasztalata vele, attol kerdeznem, hogy valoszinuleg fog ez igy jol mukodni, hozza majd az 1+1 Gbit/s sebesseget?

A masik kerdesem pedig, hogy a nevenek megfeleloen tenyleg vezetekkent viselkedik, es atvisz VLAN-okat is?

Koszonom!

A második kérdés az egyszerűbb: teljesen úgy működik, mint a többi Mikrotik router, mindent "átvisz", amit beállítasz, hogy mehet rajta. VLAN-okat természetesen.

A Mikrotik 60 GHz antennáinak a nyitása 1 fok. Szóval nagyon nagyon pontosan kell beállítani, hogy (jól) működjön, nem elég szemre szembe állítani. Javaslom hozzá megvenni mindkét oldalra az "extra" fém konzolt, azzal sokkal könnyebb beállítani vele: Mikrotik solidMOUNT
Ezen felül stabil legyen az árbóc (vagy amire teszitek), ne mozogjon, ha fúj a szél vagy akármi.
A Mikrotik 60G antennákban van egy gyári (csak CLI-ből elérhető) tool a beállításhoz, ami kvázi real-time mutatja az antenna orientációt, eltérést. Ezt érdemes használni.
A nyaláb olyan szűk ezen a frekin, hogy ha egymás mellé teszel két antennát, akkor majdnem ugyan olyan irányból ráállva is szeparált lesz a jel (pláne, ha a két ellenoldal nem is közvetlen egymás mellett van), szóval olyan gondod nem lesz, hogy a mellette lévő bármilyen tárgy zavarna.
Ellenben 60G-n olyan nagy mindennek a csillapítása, hogy ha bármi elé kerül, akkor az link szakadás lesz. Itt nincs olyan, hogy kicsit belóg a fa ága, vagy előbújtak a levelek, vagy pont keresztezi a nyalábot a 125 kV-os villamos vezeték. Sőt, annyira igaz ez, hogy számíts arra. hogy nagyon sűrű esőben vagy ködben is csökkenni fog az átviteli képesség, vagy szakadások is lesznek olykor. De ez elsősorban a frekvenciával jár, nem a készülékek miatt van.

Egyébként elég stabil kapcsolatot ad, ha jó helyre, jól beállítva, stablian van felszerelve. Tudja a duplex 1 GbE sebességet hozni. A gyakorlatban (a gyári leirattal szemben) viszont olyan 500-700 méterig jó igazán, a gyári 800m vagy a fölött szerencse és eléggé időjárás kérdése a stabil link (Hawaii-n 1.5 km-re is jó... :-).

a nyitásról  ennyit

110 méterre biztosan nem tennék fel LHG60-t, oda a wireless wire kit (2x wAP60) tökéletesen elég.
Mindkettőben beamforming antenna van, a wAP60 -akat nagyjából irányba rakva megtalálja magától az ideális beam-et.

az LHG60 P2P 5-800méterig (megfelelően beállítva) szinte 99.9% SLA-t hoz. Ha ennél több kell, akkor tegyél fel mellé 5G backupt.
1.5km-re mindenképpen legyen 5G backupod.
200m távolságon pedig nem lesz olyan eső (max éves szinten 20-60perc) amivel megállna.
 

Koszonom mindkettotoknek az informaciokat!

Eredetileg a WAP60 kitet neztem ki, az olcsosaga okan. Egy Ubiquity nbe-5ac parost valtanek veluk, mert azoknak - gondolom az utobbi evekben elszaporodott 5G-s eszkozok miatt - mar kicsit leesett a teljesitmenye ahhoz kepest, amit a beuzemeleskor mertem, ezert arra jutottam, hogy inkabb lenyelem a havi 1200 Ft-os pirulat.

Az eszkozok mindket oldalon erre a celra kialakitott konzolra kerulnenek, az egyik oldalon elofordulhat minimalis kilenges, de ha jol ertem, nehany cm elmozdulas a beamforming miatt nem kritikus. 

Evi 1-2 ora kimaradast el birok viselni. Magancelu link, IP kamerak kepe, egy NAS elerese, meg backup megy rajta, nem kritikus. Mar azon is gondolkodtam, hogy mindket helyre bekottetek 1/1G-s internetet, es osszekotom vpn-el a ket helyszint, de annal ez nekem meg egy kicsit jobb, stabilabb megoldasnak tunik.

es kb 1200m-re mit ajanlanatok? duna 2 partjan levo epulet (egyik a varban, magasan) van osszekotve, ralatas tiszta.

most airfiber24 van fent mar kb 7 eve, de lassan fel kell keszulni a cserejere (tapot mar 2x csereltunk, kerdes meddig birja meg).

egyebkent atom stabil a link, bar komolyabb esoknel par percre van hogy megszakad.

Részemről Racom RAy3-24 a javaslat az AirFiber24 helyére. Nekünk nagyon beváltak, stabilak, 10k MTU-t tud, és ennél jóval nagyobb távolságon is simán megy az 1Gbps rajta. Távolabbra meg Ugyan ennek a 17 GHz-es verziója van használatban.

Nálunk még két pár AirFiber24 fut, de az egyik helyére optika kerül mostanában, a másik meg megy ameddig megy. Mindenhol máshol már Racom rádiók vannak.

AirFiber60LR + 5G backup.
ez tud 71GHz-en is működni ahol már egészen mások a csillapítások (ami itthon jelenleg illegál) viszont az engedélyezett tartományon belűl is tud csökkentett rasztermérettel dolgozni (nyilván kisebb kapacitás - viszont nagyobb energiasűrűség)

FYI van 17GHz ami nagy távolságú összeköttetés (itthon NEM használható szabad frekvenciasáv). 18GHz pedig licenszköteles sáv.
van 60GHz eszköz (Mikrotik wireless wire, Ubnt Airfiber60 a sáv ~56-62 (-64?) GHz között használható)

Létezik másik sáv, ahol RX 70GHz, TX 80GHz tartományban megy (nyilván a túloldalon fordítva) 
Az Airfiber60LR rádiója "beleér" a 70GHz sávba, de jogilag ott nem használható.

Emlékeim szerint mind 60GHz mind 70/80GHz egyszerűsített rádióengedélyhez van kötve.

Rádiós rész: sokmindentől függ... pl. a vonal mely része közelében vannak tereptárgyak. Annyi problémát okozhat, hogy bizonyos pontokon okozhat jelgyengülést, tehát a felszereléskor a PONTOS HELYRE kell ügyelni. 2.4GHz-en pl. 12cm a hullámhossz, és ha reflektált jelek is érkeznek, így meglehet, hogy pl. gyenge jelet veszel, de 3cm-rel arrébb, jobbra-balra-feljebb-lejjebb (λ/4) már tökéletes a jel. Akkor veszélyes leginkább a tereptárgy, ha valamelyik eszközhöz közel van, mert így erősebb a hatása, ha félúton van akkor a legkevésbé zavaró. Ha a klienseszköz képes pontos jelszintmérésre, spektrumanalízisre, akkor felszereléskor, az eszköz rögzítése előtt érdemes használni ezt a funkcióját.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.