Zotero 5.0.96

Címkék

Megjelent a Zotero hivatkozáskezelő legújabb változata:

A Zotero egy szabad, nyílt forráskódú hivatkozáskezelő szoftver. A program segítségével rendszerezhetjük és karbantarthatjuk hivatkozásainkat és kutatási feljegyzéseinket (beleértve a PDF fájlok tárolását). A szoftver kiemelkedő funkciói között megtalálható a böngészőbe épülés, az online szinkronizálás, a szövegközi- és lábjegyzet-hivatkozások, bibliográfiakészítés. Ennek megfelelően beépül az ismert szövegszerkesztőkbe, úgy mint a Microsoft Wordbe, LibreOffice-ba, OpenOffice.org Writerbe (ma: Apache OpenOffice) és NeoOffice-ba. A programot a Center for History and New Media of George Mason University (GMU) hozta létre.

A Zoterohoz több mint 9 ezer hivatkozási stílus érhető el.

Hozzászólások

Nagyon sokat használjuk, csak ajánlani tudom. Kicsit ismerni kell a lelkét, de ha valaki könyvet vagy cikkeket publikál (amihez irodalomjegyzéket csatolna), nélkülözhetetlen. Extra jóság, hogy Linux és LibreOffice is kompatibilis vele, én és a feleségem is azokkal használjuk.

Csaba

Őszintén szólva nem tudom, mert nem így használom. Az én területem bioinformatika, a bio oldalon a PubMed hozza a referenciák 99,99 százalékát. Szóval fölmegyek a PubMedre, megkeresem a cikket, rábökök a Zotero plugin ikonjára a böngészőben, és már bent is van a megfelelő kollekcióban az idézet. Ha a PubMedCentralban is megvan, akkor onnan csinálom ugyanezt, mert akkor leszedi magát a cikket is PDF-ben.

Az informatika oldalon BibTexen keresztül szoktam berakni referencit, pl R minden csomaghoz meg tudja adni így a megfelelő idézetet. Kézzel nagyon ritkán kellett nekem rekordot bevinni.

Csaba

Nekem a Scopus-ba kell publikálni* (vagy WebOfScience), gyakori az, hogy leszedem a PDF-et, elolvasom, jó, érdemes elrakni, na akkor most tegyük be...

...és a Mendeley szépen felismeri a PDF-ből hogy ez melyik cikk, és megvan minden metaadat rögtön. 
 

De ugye a Scopus meg a Mendeley is Springer termék, szóval innen nézve logikus
 

* szakmailag IEEEXPlore is logikus lenne, csak hát nem az van a PhD programban elvárásként megfogalmazva, az egyetem meg le is mondta a licenszet (vivát sci-hub) aztán nyilván azokat olvasom inkább, ahova nekem is kerülni kell.

Tud LaTeX-exportot is? Fizikában komoly dolgot szinte csak TeX/LaTeX-ben írnak, anélkül nekünk fabatkát sem ér.