Bináris üzenet a Perseverance ejtőernyőjén

Link: https://www.reddit.com/r/dataisbeautiful/comments/lqqmdy/binary_message_in_perseverance_rover_parachute_oc/

Hozzászólások

Jópofa... 

A kellően fejlett technológia, megkülönböztethetetlen a varázslattól.
Arthur C. Clark

Kapcsolja vissza a mikrofont!
Winston Churcill

Elképzelem az idegen civilizációt: beletesznek végtelen sok mérnöki munkát, hogy megfejtsék az üzenetet. Végül egy fehérköpenyes nagyon okos ember viszi a megfejtést az uralkodó elé:

 - Dare mighty things

 - De hát ennek semmi értelme! Tuti valami mást akartak, ez hülyeség! Keressétek tovább!

És így lett soha meg nem fejtett a napernyő rejtélye.

Egy idegen civilizáció eléggé meg lenne lőve ezzel. A bináris számábrázolás még elég egyértelmű, de a számok jelentése (az angol ABC betűi), az angol szavak és a földi GPS koordináták mind konvencionális dolgok, amiket nem lehet logikai úton visszafejteni. Az Arecibo message-ben van pár ötlet, hogyan lehet ezt univerzálisan csinálni, amit egy idegen civilizáció is vissza tud fejteni.

Itt tul rovid az uzenet arra, hogy vissza lehessen fejteni.

Kb. mint a Zodiakus utolso uzenete, amiben - elvileg - leirta, hogy o ki is valojaban. Pedig lehet tudni, hogy milyen ABC-t hasznal, hogy angolul van, es a korabbi uzenetei alapjan (egyikrol nemreg volt hir) nagyjabol lehet tudni, hogy milyen jellegu kodolasokat hasznalt.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nem, egy masikat. Az utolsoban csak ennyi van kodolva: kep, ezert esely sincsen ra. Kb. olyan hosszu, mint a DARE MIGHTY THINGS.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Szerkesztve: 2021. 02. 24., sze – 19:58

Néztem én is a mintázatot, de arra gondoltam, hogy az ernyő pozícióját, alakját akarják rekonstruálhatóvá tenni utólag, hiányos vagy rossz kép esetén is.

De lehet, hogy csak Mark Watneyt szivatják. :)

Miért, ez jobb lett volna?

Martians! Lick our ass.
 The earth.
 

Szerintem a szöveg földlakóknak készült. Azoknak, akik majd 50-100 év múlva kutatják a mars meghódításának kezdeti fázisait.