Hűtő indítása szünetmentesről

Fórumok

Helló,

Van egy külső (autó) akksis, valódi szinuszos, szünetmentesem, amiről szeretném az egyik hűtőt üzemeltetni (120W fogyasztású). A szünetmentest 600VA/580W-val lehet terhelni. A fő probléma a kompresszor indítása, ami túlvan a szünetmentes terhelhetőségén, így nem tud elindulni. Ha már megy a kompresszor és akkor vált hálózati áramról akkumulátorra nincs probléma. Indításkor meg gondolom hirtelen nagy a kompresszió kéne az áram neki.

A hagyományos lágyindítási megoldások (amik villanymotorokhoz vannak) biztos, hogy nem tennének jók - vagy egyenes tönkre tennék - a hűtő kompresszorát.

Létezik valami olyasmi, amivel ilyen esetben is el tudna indulni a hűtő? Vagy az egyetlen megoldás csak a nagyobb szünetmentes tápegység beszerzése?

Hozzászólások

Miert nem jo a lagyinditas? Nem latom hirtelen. A villanymotor indulaskor a nevleges aram 10x-eset problema nelkul fel tudja venni (nem is art neki). Ezt a szunetmentesed viszont nem szereti. Ha egy elektronika nem engedi minden periodusban terhelni, hanem szepen fokozatosan, akkor el fog tudni indulni. A motornak meg tetszene is, ha nem "padlogazzal" indulna 5 percenkent, hanem lassan.

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Normál motort mikor lágyinditunk akkor üresben, vagy minimális terhelés alatt van (pl egy cirkula, ami szépen felpörög, stb). De a kompresszorban ott van a gáz, feltételezem azt a gázt akkor is össze kell nyomni, ha korlátozod a rá menő áramot, ami viszont akkor nem fog összejönni?

De ez csak tipp, ezért lenne jó, ha valaki gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezne.

Szerkesztve: 2021. 02. 23., k – 17:04

https://electronics.stackexchange.com/questions/407494/soft-start-for-f…

szerk:

röviden, ezzel a hűtővel és ekkora szünetmentessel nem fog menni. Esetleg ha abszorpciós hűtőt veszel, direkt ilyen használnak lakókocsikban, mert nincs benne kompresszor, csak fűtőszál, így a fenti probléma nem jelentkezik: https://energiam.blog.hu/2019/09/27/hutes_melegvizzel_az_abszorpcios_hu…

Semmi lakókocsi vagy ilyesmi. Csak annyit szerettem volna, hogy ne kelljen mindig beindítani az aggregátort. De akkor marad az, hogy azt kapcsolom be.

A leírásokat gondolva akkor jól gondoltam, hogy a gáz kompressziója miatt kell a kraft neki, ezt nem lehet korlátozni.

Szerkesztve: 2021. 02. 24., sze – 12:49

Ugyan az indítási áramon sokat nem változtat, de azért valamit igen: A kompresszorban aszinkron motor van, amik általában csak a színuszos szünetmentest szeretik. Gyanús, hogy a 600VA-s még nem az (bár, léteznek 600, 750VA-s APC Smart-ok, de inkább 1000-től a jellemző), án javasolnék min. egy használtan olcsón megkapható Smart 1000-t - legalább egy próba erejéig.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szeretem az ilyen elvonulós helyeket.
Mi is eléggé kieső helyen lakunk, így mi is fel vagyunk készülve. Gyakran van áramszünet, bár fél-egy napnál nem szokott tovább tartani.
Nekünk egy háromfázisú 4,5 kW-os aggregátorunk van a ház táplálására. Inverterünk csak pici 400 W-os van, egy 110 Ah-s akksival amolyan gyorsan bevethető tartaléknak.

Jól néz ki ez az inverter, amit belinkeltél. Bevált? Megvennéd újra?

A huto pontos tipusat is idetehetned:)

 

Amugy nagyobb upseknel van olyan, hogy tobbet parhuzamosan lehet jaratni (akar ugyanarrol az akksirol).
Megkerdezted a gyartot, hogy lehet-e meg egy ugyanolyan vagy esetleg az eggyel nagyobbat (ami 70khuf, 1000VA) egyszerre inditani es parhuzamosan jaratni?
Mert akkor utana mar csak egy egyszeru idorele kene, es le lehetne kapcsolni a kisegito ups-t.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En azt hittem, hogy az egy jarhato ut:

Vagy az egyetlen megoldás csak a nagyobb szünetmentes tápegység beszerzése?

 

Ebben az olvasatban az volt a kerdes, hogy mekkora legyen az uj szunetmentes. Egy nagyobb, vagy esetleg egy ugyanilyen kicsi is elegendo.

De akkor felreertettem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Semmi baja nem lesz, szinte az osszes klimaban van valamilyen szintu lagyinditas, es akkor sincs baja, ha teszel ele egyet.

Problemat at lehet hidalni egy nagyobb inverterrel.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Remlett ez a topic, gondoltam leirom: szereztem egy noname kinai valodi szinuszos invertert. A keszulek a konverziot ket lepcsoben vegzi: van egy fokozata, ami a bemeno 11V-15V DC-bol kb. 380-400V DC feszt allit elo, ebbol keszul a szinuszos kimenet SPWM-el. A nevleges teljesitmenye 800W, de a tulterhelest a magasabb feszultsegu DC oldalon figyeli, a hatar beallithato egy potmeterrel. Gyarilag ugy lottek be, hogy az elso dc-dc fokozat csak az erzekelesi hatar alatti, 750W koruli teljesitmenyt tud leadni. Ennek az eredmenye pedig az, hogy tulterheles eseten nemi jelalak torzulas mellett leesik a kimeneti feszultsege. Ennek koszonhetoen kivaloan elmennek rola univerzalis motoros szerszamgepek, meg az AC motoros koszorum is.

Kivancsisagbol kiprobaltam rola egy oreg LEHEL hutot. Elindul a kompresszor, mukodik, de hallok a motorjabol valami zajt, amit halozatrol utzemeltetve nem - gondolom, a motor egyenetlen terhelese miatt torzul a kimeneti jelalak, ami igy jelentkezik.