PC speaker pittyegés

Fedora 32, KDE, pulseaudio.

Az asztali gépen régóta csinálja, a laptopon nemrég jött. Szóval bizonyos esetekben szövegbeviteli mező eseményeknél pittyeg a "PC speaker" ilyen alertet, ez az asztalin ténylegesen a pc speaker csipogását jelenti, a laptopon a beépített hangszórók csipogtatását csutka hangerőn, amitől mindig a szarás rámjön...

Ilyen bizonyos eset pl. amikor a firefox ctrl+f-jébe elkezdek beírni valamit amit keresek, és amikor nincs olyan és átvált pirosra, akkor pittyen egyet. Ilyen még továbbá a GNUCash-nek a jelszóbekérő ablaka a jelszótárhoz, ami akkor pittyeg amikor törölnék vissza, de már üres a mező. Most hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztos van még.

Mi a picsa ez, miért jött és hogy kell kikapcsolni?

Hozzászólások

Nincs Fedoram. Ubi+KDE5-on:

system settings->multimedia->audio volume->applications->notification sounds 0-ra lehuzva. Ha feljebb van tolva, akkor a FF kiadja azt a hangot (laptopon teszteltem).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nálam OpenSuse-n ez így néz ki (Firefox kereső mező esetén)

 

GNOME->Beállítások->Hang:

Rendszerhangok max-on -> Van hangjelzés

Rendszerhangok némítva -> Nincs hangjelzés

Ha a kiementi eszközt átteszem a fülesre, akkor oda küldi a hangjelzést, de az meg nincs a fülemen, így nem hallom.

Sosem volt fent gnome, így azt a hangerőt nem tudom megnézni. Esetleg azt, hogy másik, újonnan létrehozott userrel is produkálja-e (azaz felhasználó-specifikus a hiba vagy system-wide).

Illetve ami még érdekes ezzel a pittyegéssel, hogy akkor is a noti hangszórója csipog, ha dokkolón van a gép és a dokkolóra vezetékes füles van bedugva, és az a default; és akkor is ha bluetooth füles.

"Sose a gép a hülye."

Szerkesztve: 2021. 02. 08., h – 20:12

# echo "blacklist pcspkr" >>  /etc/modprobe.d/blacklist.conf

# rmmod pcspkr
 

Alsamixeren régen volt ilyen csatorna, hogy PC Speaker.

OFF: a kilencvenes években nem értettem, miért vesz valaki hangkártyát, hiszen nekem a 486-on volt hang a nélkül is :-D

Igen, gépe válogatja, hogy lehet-e szabályozni. Még laptopok sem egységesek, mert nekem az TP X220-on lehet állítani a hangerejét, Idepad 15ARE05-ön nem lehet, maximumon pittyeg. Általában többször nem lehet állítani, mint igen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én még a mai napig játszok ilyen régi játékokkal is, szeretem a retrót. A PC speaker hangja engem is megfog. Ezért a pcspk kernelmodult nem szoktam tiltani, hanem xset -b segítségével tiltom X.org alatt, utóbbiban az a jó, hogy xset +b segítségével bármikor újra engedélyezhető újraindítás nélkül, és ha retrózni akarok, akkor van csipogás, ha meg nem kell, mert idegesít, akkor újra letiltom set -b kiadásával. Nekem is az egyik kedvencem volt a Grand Prix Circuit (retró csatornán hallottam a poént: Grand Pricks a Grand Pree helyett :D), de a Test Drive 2, Vette, Alley Cat, stb. hangját is szerettem. Valami megfog az csipogás egyszerűségében, van egyfajta absztraktsága.

Sőt, már régóta tervezek egy olyan projektet, hogy írok egy egyszerű alternatív PC speaker drivert, ami a hangkártya PCM csatornáját használja erre, és lehet állítani a hullámformáját, hangerejét is, így nem max. hangerős, éles, fűrészfoghullámos hangja lesz. Ez jó lenne olyan gépekre is, amelyekben nincs PC speaker, pl. a modern desktop alaplapokon, házaknál már nem is szokott lenni, hanem külön kell hozzá venni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Valami megfog az csipogás egyszerűségében, van egyfajta absztraktsága.

Igen. Talán az alkotó személyiségéből, gondolkodásmódjából van benne egy darab. Hogy ő hogyan képezi le a valóságos vagy általa elképzelt hangokat a ,,sound chip" lehetőségeinek dimenziójára.

Az egyszerű játékokban megfog, hogy milyen kevés szabállyal és néhány fajta entitással micsoda világot lehet felépíteni.
Klotyón szoktam tolni pl. az Auralux-ot a telefonon. Kiváló időtöltés, ha kell egy kis nyugi, nem akarsz még törölni. :-)

Ahogy egyre nő a kislányom, talán beüzemelem neki valamelyik Commodore-t.

Máig sajnálom, hogy csak elméleti szinten (könyvek olvasása) foglalkoztam játékfejlesztéssel.