3 fázisú Fi relé vs. vasaló

Sziasztok!

Annyi mindenféle kérdés felmerült már, megpróbálom, hátha kapok ilyen kérdésre is választ!

Szóval van egy családi ház, teljesen újonnan kialakított elektromos hálózattal.
A házba bejön 3 fázis, fázisonként 20A-es gyorsmegszakítókkal,  onnan egyből egy 3 fázisú, 30mA-es Fi relébe megy, majd onnan megy tovább, külön körökre osztva. Minden körnek 16A-es gyorsmegszakítója van.
A konnektorokhoz minden vezeték 2,5-es MCU, világításhoz 1,5-es MCU.

Az az érdekes hibajelenség van, hogy ha az egyik konnektorba dugva használnak egy vasalót (pontos típust, fogyasztást sajna nem tudok), akkor egy idő után (nem azonnal) leveri a Fi relét. Ha ugyanezt a vasalót átdugja egy másik konnektorba, akkor ez a jelenség nem ismétlődik meg. Természetesen a két konnektor két külön fázison van...
A jelenség teljesen független attól, milyen egyéb berendezések üzemelnek még a házban.

Hol keressem a hibát? Ha a vasaló lenne a hibás, akkor másik konnektorban is le kellene vernie a Fi-t, nem?

 

Gábor

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 22., h – 16:27

Valszeg nulla föld átfolyás lesz valahol, a legnagyobb szopás.

Bármelyk másik konnektorban jelentkezik a hiba?

Szerkesztve: 2021. 02. 22., h – 17:01

Csak annál a vasalónál jelentkezik? Más nagy teljesítményű földelt fogyasztónál nem (abban a konnektorban)?

Milyen márkájú a FI relé? Csak be lett szerelve vagy volt műszerrel (esetleg fázis-föld közé rakott ellenállással) ellenőrizve fázisonként a működése?

Mielőtt a földeket - nullákat összekötötték az óránál, néztek ellenállást közöttük? 

Ha valami komoly eszközről lenne szó, akkor mondanám hogy amíg kiderül mi a baj, addig vegyél egy leválasztó trafót (például: https://hu.rs-online.com/web/p/biztonsagi-transzformatorok-es-kiegeszit… ), de olcsóbb egy másik vasalót venni (ha az a hibás).

föld-nulla kötéseket nézném meg, nem csak az érintett konnektorban hanem az összesen

Gábriel Ákos

Az semmiképp sem tűnik jónak, ha a vasaló esetében a föld felé is folyik áram...

Tobben is leirtak, ez itt csak egy +1

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nálam volt ilyen, a konnektor ill. elosztó volt szar, el tudott mozdulni benne egy kicsit a sin és nagyon kicsit összeért a föld sinjével a fázis. (úgy emlékszem az is közrejátszott, hogy fejjel lefelé állt az elosztó (konyhszekrény alja) de ki lett cserélve, azóta nem volt ilyen gond.

Én mérnék először ellenállást a kihúzott vasaló villás dugóján a csatlakozói és a föld között melegen és hidegen is. Ha gőzös vasaló akkor a gőzt rányomva is. Ha bármelyik nem szakadás a vasaló kuka. Arra gyanakszom, hogy van egy kis repedés ami a hőtágulás miatt kicsit megnyílik és bejut egy kis víz a fűtőszálhoz. Ha a vasaló jó megnézném a konnektort, hogy a rögzítőfülével nem sikerült-e a nullvezetéket a falhoz fogni - találtam ilyet amikor hosszan kerestem hasonló misztikus hibát.

+1

Jó eséllyel készüléprobléma. Illetve ha a fűtőszál egyik végéhez közel van a szivárgás, akkor simán lehet, hogy a két használati példában egymáshoz fordított a dugvilla-dugalj polaritás, azaz egyik esetben sok volt szivárog ahogy felmelegedett, míg a másikban kevés a fűtőszál ellenállása miatt.

Szerk.: Ez ellenőrizhető, ha a jól működő helyen a megszokotthoz képest fordítva dugják be a dugvillát.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Az OK, hogy esetleg az eszköz hibás, de akkor ha a másik konnektorban használja, akkor nem működik a védelem, hiszen nem olt le. Nem?

Szerk: illetve látom, hogy mit írtál a fordítva bedugásról, OK.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha másik fázison nem reprodukálható, akkor vélhetően nem a vasaló a hibás (de nem zárható ki), hanem a problémás fázison vagy a vezetékek (N-PE átvezetés) vagy egy másik készülék (is) hibás.

Alapvetően ilyenkor érdemes érintésvédelmi vizsgálatot kérni, 20-30 ezer forint lesz, kijön egy mandró, van 2-3 milliós mérőeszköz-parkja, rámér és megmondja, hogy mi és hol a hiba.

Gondolom a két dugalj nem egy helyen van ha két külön fázisra van rakva, lehet az egyik külső falon van és akad párakicsapódás benne (kötődobozba vagy akár a csőben), én kipróbálnám másik eszközzel is. Minden vizes eszközön szokott lenni szivárgó áram, mosógép, szárítógép, mosogatógép, kávégép, teafőző stb. főleg működés közben, ezek összeadódhatnak. FI relé sem pontos, lehet elviseli a 3 fázison az összeadódott 30-35 mA-es hibaáramot, de egy fázison már 25 mA-nál old. ÁVK megvéd sok áramütéstől és hülyeségtől, de ilyen hibakeresésnél lehet gondolkodni. Több fajtát is lehet ezekből kapni és nem feltétlenül az olcsó és drágára gondolok, hanem erre https://megaohm.hu/aram-vedokapcsolo/fi-rele-tipusok , az is okozhatja ha csak úgy fel lett egy dobva és nem lettek egyéb dolgok figyelembevéve (mert ilyen akadt a polcon, óccó volt)

Ha ismernéd a felépítését akkor pontosan tudnád hogy így működik, sok szép ábra van a neten. Teljesen mindegy hogy melyik fázison mennyi az eltérés a föld felé, ha ez meghaladja az ávk értékét oldani fog.

Az előbb benéztem hova válaszoltam, most korrigálom. Szerencsére akkor és olyan helyen tanultam, ahol volt villamos labor és nem csak gépen virtuális kapcsolásokat nézegettünk és "méricskéltünk". Valóság nem azt mutatja mit amire gondolsz hogy hülyeség, sőt azt sem mindegy mennyire gyorsan emelkedik meg a hibaáram. Az sem véletlenül van előírva hogy az ávk-t rendszeres időközönként a teszt gombbal működtetni kell minimum 3x egymás után, mivel elektromechanikus szerkezetről van szórás a működési értékekben és jelentősen lelassul ha nincsen mozgatva. Régen volt az iskola, technika is fejlődött, de az állításomat fenntartom. Van eltérés egy 3 fázisú ávk megszólalási értékén ha egy fázisban van csak hibaáram vagy mindháromban valamennyi, mérések akkoriban ezt mutatták.

Na, ez most tömény bullshit.

Valóság nem azt mutatja mit amire gondolsz hogy hülyeség, sőt azt sem mindegy mennyire gyorsan emelkedik meg a hibaáram.

Hogyne, ugyanis nem ugyanannyi idő alatt old le, lévén a hibaáram okozta mágneses tér oldja ki alapvetően, minél nagyobb a hibaáram, annál gyorsabban old le... a specifikáció szerint a 30 mA FI-relé 30 mA hibaáramra 300 ms alatt kell leoldjon, 150 mA hibaáramra pedig 40 ms alatt. A 10 mA FI-relé 40 ms alatt kell leoldjon bármennyivel is nagyobb a hibaáram a specifikációnál.

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, ki fogjuk próbálni a javaslatokat.

Köszönöm a linket is a Fi relékről, nem is gondoltam volna, hogy ennyire szofisztikált a helyzet. A beépített Fi relé egy 30mA-es Schneider Electric gyártmány, bár azt nem néztem, hogy A-s vagy AC-s, de gyanítom, hogy az utóbbi.

Gábor

köss a "hibás" konnektorra egy másik fogyasztót, valami nagyot. Az is le fog oldani, megvan a hiba. Ha nem old le, akkor a vasaló kuka. Szakembert hívj, hogy nézze meg a hálózatot. Semmi képpen se azt, aki 16A-rel biztosított 1.5-es vezetéket, mert az egy kontár fasz. Egyébként érintésvédelmi felülvizsgálat kötelező  minden átalakítás, új kivitelezés után. Egy ilyen vizsgálat kideríti azt is, ami jelenleg a gond. (Illetve nem, mert benéz a felülvizsgáló az elosztó dobozba és kimegy az ajtón a villanyórával.) 

openSUSE Leap 15