"Új Norma" - dokumentumfilm a 4. ipari forradalomrol

Na, ez erdekes. Velemeny?

https://rumble.com/vdkhlv-az-j-norma-teljes-dokumentumfilm-magyarul-nem…

Talalos kerdes: miert torli ezt instant a YouTube?

Hozzászólások

mondjuk mert álhíreket terjeszt?

a Pfizer oltás "mRNS használ, ami közvetlenül módosítja a DNS-t"

pont most nincs szükség ilyen szarkavaró baromságokra

Nem néztem végig csak beletekertem. Az Alexa például biztosan nem Bill Gates-nek gyűjti az adatokat. Lehet vannak Amazon részvényei de túl sok nem lehet. sőt 2019-ben pont Bill Gates kavart be az Amazonnak, amikor kilobbizta hogy a Pentagon zsíros felhős szerződését az Amazon helyett a Microsoft kapja.

A középosztály hanyatlásának inkább az az oka, hogy már egy bő évtizede devalválódik a munkájának az értéke. Nem mindenkié de a többségé. Amikor azt látom, hogy egy irodai aktatologató egy hétig képes elmolyolni olyan munkával amit lekódolok max másfél óra alatt valahogy nem tudok együttérezni. Közben programozókból nagy hiány van. Tanulni kellene, haladni a kor kihívásaival, de a régi meleg székben ragaszkodni a megszokott jó dolgokhoz persze kényelmesebb. 

Kicsit erre a videóra emlékeztet:

https://www.youtube.com/watch?v=akaos1U8Rto

Csak ez egy játékhoz készült promó videó és így teljesen rendben van. Ez videó viszont dokumentumfilm akar lenni, és így már cinkes. 

Az Alexa például biztosan nem Bill Gates-nek gyűjti az adatokat. 

Ezt a film egyetlen pillanatig sem allitotta. Beletekergetes helyett a megtekintest javasolnam.

Tanulni kellene, haladni a kor kihívásaival, de a régi meleg székben ragaszkodni a megszokott jó dolgokhoz persze kényelmesebb. 

Legyen mindenki programozo? Azert mert te pont ahhoz ertesz es egy ilyen korba szulettel?

Ha az agysebeszek koraba szulettel volna es valaki ilyen tanaccsal allna elo, hogy bocs de a programozas kuka, legyel agysebesz, mit szolnal hozza?

Ez igaz, de ez egy affele koltoi tulzas. Nem ugy ertette, hogy konkretan Bill Gatesnek, csak erzekeltetni szerette volna, hogy nem pusztan emberbarati szeretetbol keszulnek ezek az eszkozok. Valoban pontosabb lett volna az Alexa eseteben Bezos-t emliteni, de ennyi belefer szerintem. Mas dokumentumfilmekben is elnek ilyesmivel.

Ez a kulonbseg a beletekeres es az erto figyelem kozott.

Nincs sajnos 53 percem rá. Szóval csak ezt a részt néztem, és amit előtte mondott abban is bőven találni problémás kijelentéseket. Az 5G körüli konteók például. Majd ha egy súlyos közlekedési balesetnél 5G -vel biztosítják a kapcsolatot a mentőautóba szerelt Da Vinci Surgery és távolban ülő sebészorvos között, hogy elvégezze azt az életmenő beavatkozást a sérült paciensen ami nélkül nem érne be élve a kórházba, akkor is a sátán fattyának fogja tartani az 5G-t?!

Az említett eszköz magas árazása miatt jelenleg az olajhercegségek költségvetésében sem fér bele ilyen robi egy mentőbe, de nincs már messze az, hogy technológiailag megoldható legyen. A többi üzleti kérdés. 

Amerikában, ahol hatalmas területeken ma is modemezni kell mert nincs más, Az 5G talán többről szól mint a totális megfigyelés. 

"le fogok tudni tölteni egy játékot 6 másodperc alatt 16 másodperc helyett! És ezért költenek 5 billió dollárt 5G-re?! Nem! A valódi ok a megfigyelés és az adatbányászat! Nem önökért van, értem, hanem Bill Gates-ért..."

Fél mondata nincs arról, hogy azért lehet majd jó dolgokra is használni. 

Ez a film a rossz dolgokrol szol, nem celja minden lehetseges szcenariot lefedni. Csak 1 szart.

Tuloz, hatast kelt, erzekeltetni probalja egy problema melyseget.

En sem ertek egyet minden egyes kijelentesevel termeszetesen, nagyon sokszor durva tulzasokba esik. De ettol fuggetlenul nem tartom teljesen kizartnak a forgatokonyvet amit felvazol.

Igen de az 1984 és Szép Új világ fiktív regények. Az előbbi sok ponton valóban bejött. A "hidegháború" kifejezés is Orwelltől származik. Az utóbbi már kevésbé vált valósággá. 

És igen, jól látod. Nekem is ez a problémám, hogy dokumentumfilmnek nevezi magát, pedig egy eléggé sarkos mondjuk úgy vélemény-film.

"Legyen mindenki programozo? Azert mert te pont ahhoz ertesz es egy ilyen korba szulettel?"

Okkal lettem programozó. Az informatika alapvetően fog átformálni minden más tudományt. Programkód írásának képessége a most kezdődő korban hasonló jelentőségű mint korábban az írás képessége.

Például ma még sebészek kézi munkával, tudásuk és tapasztalatuk mellett kézügyességüket is bevetve végzik a műtéteket. A kirajzolódó lehetséges jövőben pedig mérnöki pontossággal megtervezve, valamilyen programkódban írják meg a műtét menetét, amit utána egy sebészrobot végrehajt. Ehhez pedig bizony programozói ismeretek is kellenek. Vagy. Már egy ideje valóság, hogy repülőn első és másodpilóta kiesése esetén is le tudja tenni a gépet egy stewardess, vagy távsegítséggel akár egy utas is, mert elég sok repülő rendelkezik ehhez szükséges önvezető képességgel. Ehhez is programozóknak kellett megírni a szükséges szoftvereket. 

Az idézett mondt különben egy olyan élményen alapul, amikor egy remek hivatalnok PC előtt ülve végzett teljesen manuálisan adatbázis műveleteket annyi adattal ami neki egész hétre munkát adott. És még panaszkodik is, hogy egyre több a munka. Ez a fajta irodai munka az, aminek nincs jövője. Ezért kellene megtanulni ezeknek a folyamatoknak a lekódolását. Persze el lehet menni egy biogazdaságba is málnát gondozni és szedni is. Mivel egyetlen programozó egész emeletnyi irodistát tud kiváltani úgysem marad mindenkinek hely a nyugdíjig. Gyors és gépírók száma is alaposan megcsappant az informatika miatt. Bár nekik a lobbierejük kisebb volt, de a covid miatti gazdasági bajok mellett egyre kevésbé lehet megengedni az effajta luxust. 

De a vilag nem csak semmittevo irodistakbol es olyan emberekbol all akik kepesek programozni. Nem mindenki kepes ra. Vannak olyan emberek akik akkor sem lesznek soha kepesek ra, ha pisztolyt szoritasz a fejukhoz.

Rengeteg emberrol van szo, akik igen, folyamatosan veszitik el a munkajukat az automatizalas miatt. Emberek millioi lesznek az utcan munka es kaja nelkul.

Te mit kezdenel majd veluk? Mondjuk pl. ott fognak kopogni a 3 retegu ablakodon, hogy adj kajat, mikozben te kodolni probalsz.

Milliok, milliardok. Mit fogunk veluk kezdeni? Ki fogja megoldani a problemat es hogyan?

Ezért írtam ezt: "A középosztály hanyatlásának inkább az az oka, hogy már egy bő évtizede devalválódik a munkájának az értéke. Nem mindenkié de a többségé"

Az irodistás példa csak egy jelenidőbeli példa, jéghegy csúcsa ha úgy tetszik. Szintén nem túl távoli jövőben nem lesz szükség többé kézműves autószerelőkre és karosszérialakatosokra. AI-al felvértezett robotok gyorsabban, pontosabban elvégzik ezt a munkát is. Személyzet oda is kell de jóval kisebb létszámmal. Vagy vágóhidakra sem kellenek emberek, robot elvégzi a levágott állatok bontását. Vagy átveszi a vágóhidak helyét a mesterségesen előállított hús és akkor az állatvédők is örülhetnek. 

A folyamat sebességével van probléma de az irány eléggé egyértelmű. Nyilván ha munka nélkül marad a társadalom nagy része, akkor nem lesz kinek eladni az autókat, bélszínt és adót sem lehet beszedni tőlük, csak segélyeket elosztani. 

Ha visszamegyünk az általános közoktatás bevezetése előtti időkben, (ebben egyébként Magyar Királyság élen járt a Ratio Educationis-szal) hasonlóan elképzelhetetlen volt az egyszeri emberek számára azoknak a munkáknak az elvégzése, amik ma teljesen általánosak. Idő viszont volt bőven. 

A nyugati civilizáció fatális hibája volt, hogy kapzsiságból kiengedte azokat az értéktermelő folyamatokat is a kezéből amik ma tömegeknek adnak munkát és megélhetést Kínában. Ott valószínűleg kevésbé lesz problémás az átmenet. 

És végül nem olyan sok idő után várható egy olyan esemény, amit informatikai szingularitásnak hívunk. Annak igazán komoly társadalmi vetületei lesznek. 

Sok igazság van abban amit írsz, csak egy dolgot kritizálnék, az utolsó mondatban a szingularitás szót. Ez egy hülyeség, a szingularitás a végtelenbe való elmetelt jelenti, nah ez tuti nem igaz. A most látható trend, ami úgy a 2000-es évek elejétől van, hogy köznapi használatba kerülnek matematikai kifejezések, mint a konvergál és társai. Történik 2 eset, de neki az már konvergencia :D Vagy a nagy számok törvénye ami végtelen próbálkozást feltételez :D, sorolhatnánk.

Az teljsen egyértelmű, hogy akik most mennek ált. iskolába, nekik majdnem mindegy milyen értelmiségi területre mennek, kelleni fog a matematika magas szinten, kódírási képesség, angol nyelvtudás és rengeteg soft skill. Ezeknek a bevezetődése folyamatos, 2010 körültől egyre jellemzőbbek a soft skillek hangsúlyozása, az angol is jól halad, a kódírási képesség megszerzését is egyre jobban halljuk már alapszinten is. A matekos skill az olyan 2015-től hallom, pl olyan bölcsészektől akik a karrierjük kezdetén vannak és nem egyetemenen vannak, hogy egyre jobban érzik ennek a szükségességt. Szóval az is le fog szivárogni, hogy persze mennyire gyorsan azt nem tudhatjuk, de ez is olyan amit egyre többet hall az ember. A társadalomtudományokban az szerintem ahol ez a legjobban tettenérhető. Ott van a CEU, ami gyakorlatilag a társadalomtudományokra épít. Ha levesszük onnan a resztlit, és a core dolgot nézzük, akkor ott már jó ideje megvan ez, A matematikai szárnya az egyetemnek irtózatosan erős a matematika társadalomtudományokban használt szárnyában, ami sok más nagy matematikai karral összevethető.

Ha csak az informatikát nézzük, akkor ott is hatalmas változás van, nézzük meg 10-15 éve azok a pozik, amik ma a legfelkapottabbak, akkor még nem is létezett, de ezt nagyon sok más iparágban is megfigyelhető. Az is igaz, hogy sok technikai pozícióhoz nagyon felment az elvárt iskolai szint. 15 éve nagyon kevés volt az ahol elvárták a PhD-t. Külföldön ennek a száma jentősen megnőtt, itthon némim késéssel, de ahogy látom elkezdtük követni, szimplán azért mert olyan gyorsan változik mminden, hogy azt másképpen nem lehet követni. Egy technológiai változásra már annyira gyorsan kell reagálni, hogy nincs idő kitanulmányozni, oktató anyagot írni, majd megtanítani a dolgozóknak, hogy használják. Persze ez sem kopott ki, csak annyit változott, hogy egy réteg azonnal elkezdi használni és megszületnek az oktatóanyagok, megtanítják a többieknek, bekerülnek az ismert könyvtárakba, mint mondjuk tensorflow és utánna többen is használják, de addig a magasan képzett réteg már a következőt nyúzza. Ezért ilyen emberből is minnél több kell, a probléma ott lesz, ha olyan gyorsan változnak a dolgok, hogy ebből a ritmusból is kiesünk, optimista vagyok, ezt a problémát 10-15 év mulva majd kitárgyaljuk,  hogy mi lesz, ha már ebből a ritmusból is kiesünk.

A nagy tömegekre mint mondjuk az irodisták meg szerintem az alapjövedelem lesz a megoldás, csak nem úgy, hogy azt sokan képzelik, hogy feltétel nélküli, elteszik a pénzt és járnak keseregni a romkocsmába, hanem mondjuk képzéseken, oktatásokon, akár új egyetemim szak elvégzése mellé járna. Ebbe szerintem az is belefér, hogy lesz olyan aki élete végéig sorra végzi el az egyetemi szakokat, de azt is el tudom képzelni, hogy bizonyos szakmákban, akár 10-15 évente valaki gyorsítva elvégzi azt a szakot ahol egyszer már volt.  Mondjuk 10-15évente megcsinálja valaki az BSc infót. Mondjuk ez felveti azt is, hogy milyennek kell lennie a modern egyetemeknek. Ahogy lehet látni a világban, pl informatikában az MIT nem tegnap már azon a vonalon van, hogy nagyon erős alap skilleket fejleszt, matematikában és kódolásban, és a legtöbb tárgyuk erre támaszkodik, és kevésbe a technológia tanítása a cél, inkább rámennek arra ami a technológiák mögött van, így a technológiát is gyorsabb tanúlni. 

Kb ezt lehet ma látni, de hogy mennyire relevánsak ezek, azt majd az idő eldönti. A klasszikussá vált viccet lehetne ide idézni, hogy a 60-as években ígértek nekünk repülő autókat és vakációzást a holdon, erre kaptunk 160 karaktert :D

A technológiai szingularitás (így pontos) szóhasználat az én szememet is szúrta. De ez egy létező fogalom nem én találtam ki, még vizsgán is szerepelt a kifejtése. Az előadó egyébként "informatikai értelemben vett szingularitásként" hivatkozott rá sokszor órákon. 

https://elteonline.hu/tudomany/2017/09/27/mesterseges-intelligencia-alo…

A bekövetkeztének idejét különböző időpontokra valószínűsítik, de abban konszenzus van, hogy ez már egyáltalán nem a távoli jövőben várható

https://research.aimultiple.com/artificial-general-intelligence-singula…

Elon Musk-nak természetesen ehhez a témához kapcsolódóan is vannak ötletei gépi és emberi agy összekapcsolásban látná a emberiség versenyben maradásának a kulcsát

https://techcrunch.com/2017/01/25/elon-musk-could-soon-share-more-on-hi…

Nem tudom mit tanítottak neked, de szerencsére ettől még nagyon messze vagyunk. Először tényleges intelligenciát kellene legyártani. Ami most van a Neurális hálóknál az nem más egy fancy szakértői rendszer. Igazából egy Diff egyenletrendszer közeljtő megoldása, úgy, hogy Kolmogorov tétele alapján szétbontjuk a MIMO problémát csomó egyszerű SISO problémára és ezeket hangoljuk. Ez nagyon sok feladat megoldására nagyon jó eszköz, de nagyon messze vagyunk még attól, hogy tényleges intelligenciáról beszéljünk. Mondjuk az intelligencia is olyan szó, hogy mindenre rámondják, Ha már van 2 pofonegyszerű szabály informatikus képes rámondani, hogy üzleti intelligencia. Azon röhögtem, hogy volt a Boston Dynamics táncolós videója, ahol le voltak programozva a mozgások, ami zseniális robotikai teljesítmény,  de semmi intelligencia nincs benne, ott olyan nemlineáris egyenleteket használnak, hogy a dynamika érvényesüljőn, amit kevesen az iparban (egyébként most ez a robotika egyik hot topicja, hogy nemlineáris irányításelmélettel foglalkoznak). Az, hogy azokat a pályákat képes egy robot követni az a nagyon nem semmi kategória, és egy rendkívül látványos bemutatót csináltak. Nem mellesleg van az MIT-n ilyen óra és fent van a youtube-on :D

> pont most nincs szükség ilyen szarkavaró baromságokra

Nincs jelentősége, h baromság-e v. sem! Sarkosabban: nem számít, h maga az állítás igaz-e v. hamis! Mert ami számít, az a kontextus és az viszont igaz. Mi ez a kontextus?

Az h összedőlt a hazug/modern/illuzórikus stb világunk.

Már nem csak arról van szó, h tudomány mint olyan kukázható - gyakorlatilag csődöt mondott a vírussal szemben - hanem h ez a csőd elérte a modern államot is, azt megkérdőjelezte! Be kell látni, h nem csak a  tudomány nem szolgálta meg a naivan/ostobán belé fektetett bizalmat, de a modern állam sem! Ez utóbbi nem csak a vírusnak nem tud ellenállni, de azoknak technikai "vívmányoknak" sem, amik az államiság felszámolására törnek. Ez azért történhet meg mert a modern állam az állam originális eszményét nem megvalósította, hanem meghamisította. Olyan dolgokra alapították amik nem valósak/igaziak: fejlődés, tudomány, egyenlőség stb. 

Pillanatnyilag két út látszik: az egyik h az irányítás átvétele technológiai oldalról történik meg, és az fog minket végleg elbutítani és nyomorba dönteni; a másik, h az előbbivel szembeni lázadás folyományaként váltunk anarchiába és válunk kannibálokká.  Rossz hír: hiába reménykedsz abban, h a már csődöt mondott struktúrák majd mégis megmentik valahogy a helyeztet, minket, Téged v. bárkit! Hogy még pár hónapot kell kibekkelni, és akkor mindenki be lesz oltva és akkor túl leszünk rajta és minden visszaáll a régi formára. Egyszerűen még nem ismertük fel/nem tudatosodott bennünk, h fordulópontnál vagyunk. Azért nagyon jó ez a videó, mert pont erre a változásra mutat rá!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerintem meg nagyon fontos, hogy egy állítás hülyeség. A hülyeséget semmilyen kontextus nem teszi igazzá. 

Viszont a kontextussal is vitatkoznék. Nem mondott csődöt a tudomány, sőt szerintem fényes sikert ért el. Az, hogy egyesek nem értik a működését az nem jelenti azt, hogy csődött mondott. Ami csődöt mondott az a 20. századi elavúlt gondolkokodás. Nem lehet a világot a régi bölcsész beállítottsággal szemlélni. Szerintem az amit irtál, hogy fejlődés, tudomány, egyenlőség fontosabb mint valaha. Ezt a járványt nem lehet legyőzni ezen hármas nélkül, ha ezt kivesszük, akkor esélyünk sincsen. Egyenlőség itt azt jelenti, hogy minden ember egyenlő és egyformán számít, mindenkinek adni kell a vakcinából, teljesen mindegy, hogy mennyibe kerül, azt össze kell dobni. A tudomány az, ami elképesztő sebességgel képes volt vakcinát előállítani és ez igazából együtt jár a fejlődéssel is. Mert nem elég csak megállítani a vírust, de meg kell akadályozni, hogy ez megint megtörténhessen. Ez pedig fejlődés nélkül elképzelhetetlen, ami egyébként a környezetvédelmi szempontokat is előhoz. Pl gondolok itt arra, hogy azok a piacok amik itt is okozták a gondokat meg kell haladni, ami Európában már természetes, de egyes helyeken még nem. Ezt egyébként egyszer már sikerült az emberiségnek, amikor kiírtottuk a fekete himlőt 1977-ben. Ha akkor ment akkor most is fog, az ilyen ezoterikus hópihék meg duzzoghatnak, kb senkit nem fog érdekelni. 

Fábry-t idézve: "Az önszerveződés olyan alapvető fokáig sem jutottak el, hogy valaki egyszer otthagyja a poharat...". Nah ennek van vége. 

> Szerintem meg nagyon fontos, hogy egy állítás hülyeség. A hülyeséget semmilyen kontextus nem teszi igazzá. 

De ugye itt nem ez a téma, hanem a kontextus [v. inkább: nézőpont] igaz volta. Aminek igazára való rávezetés bármi lehet, szóhasználatodban "hülyeség" is. A pedagógia is él azzal az eszközzel, h a megértés érdekében nem borítja rá a teljes igazat a tanulóra, hanem picit csúsztat és ezzel jelentősen egyszerűsít. És nem csak mint pedagógiai módszer élő, hanem tulajdonképpen ez minden kijelentés/állítás sajátja, mivel semmi nem képes a teljes igazat kimondani. (Magam részéről pl épp ezért szoktam um. furcsa érdeklődéssel viszonyulni az írók munkásságaihoz, mert nem tudom honnan veszik a bátorságot, h leírjanak valamit/bármit?). Ez sok minden megkérdőjelezését jelenti, de az én nézőpontom nem dekadens (hanyatló, felbomló), hanem reflektálva az állítólagos fejlődésre: regresszív (visszafejlődő). 

A világ egy kezdeti minőségi meghatározottságból egy terminális mennyiségi meghatározottság felé halad. Ez változás ugyan, de nem fejlődés. Pont ezért fejlődés nem létezhet és érvényesen nem is képzelhető el. Hogy lehetne fejlődni a paradicsomi állapothoz v. az aranykorhoz képest? Nonszensz! Ennek igazságát a fejlődésként való értékelés viszonylagossága fedi el, aminek így természetszerűleg a komplexitásban, a nagy képben -profánul szólva logikai- hibára kell futnia. Ez néha kimutatható, esetleg érzékeltethető, de leginkább vitára okot adó.

Az egyenlőség nem azt jelenti, hogy mindenkinek kapnia kell az oltásból (persze h kell ). Az egyenlőség a hierarchia tagadását jelenti. És egy olyan kimódolt hívószó amivel a történelem során mindvégig bolondítják az embereket. 

A lovon fordítva ülés, h modern világ és annak vívmánya a tudomány majd jól megállítja a vírust! Ugyanis pont a modern világ vívmányai felelősek a világméretű járvány kialakulásáért. Tehát a folyamat, h egyre megállíthatattlanabb kórságok uszulnak ránk "hála" a modernségnek, és ezekkel szemben jókora lépéshátrányban próbálja a tüzet oltani a tudomány - magát az embert eredeti állapotából megrontva a különböző szereivel teszi um. ellenállóvá [és persze véglegesen és visszafordíthatatlanul tudomány-kiszolgáltatottá].  
   

Zager & Evans - In the Year 2525
https://www.youtube.com/watch?v=zKQfxi8V5FA

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Hát a pedagógiában is tilos hazugságot állítani. Az, hogy nem zúdítunk rá mindent egyből a hallgatóságra az nem azt jelenti, hogy hazudhatunk. Mondok egy példát, mondjuk valós egyváltozós analízisben a Cauchy sorozatok konvergensek. Nem áruljuk el, hogy a Metrikus terekben, ami az egész általánosítása, ez nem feltétlenűl igaz, csak a  teljes metrikus terekben, de az elején pont olyat használunk, és általában van ott egy megjegyzés erre vonatkozóan. Sosem hazudhatsz, ha tanítasz, mert akkor a rossz fog berögződni, maximum egy speciális esettel kezdel, amiről az elején megmondod, hogy az.

Márpedig a világ és a társadalmunk fejlődik, a napjainkban a szemünk előtt vállunk 0. típusú társadalomból 1. típusúra (egy bolygós társalomból több bolygósra). Ez igenis fejlődés.

Azt meg, hogy a modern világ vívmányai okozták a járványt, hát nem véletlenül onnan indult ki, a fejletlenebb régióból. Hidd el ezt Kína is látja és tesz is azért, hogy ezt megakadályozza.

Az meg a tudomány félreértése, hogy azt állítod kiszolgáltatottak vagyunk neki. Ez olyan, mintha az emberi kiváncsiságot akarnád elnyomni, az új megismerésének a vágyát. Ha már a Bibliát idézed, akkor legalább ne magyarázd félre. Már nem a Paradicsomban vagyunk, halandók lettünk, viszont megkaptuk cserébe a megismerést és a megértést, az önnáló akaratot. Az origód rossz. Volt a Paradicsomi állapot, aminek vége. A fejlődést nem ahhoz kell viszonyjtani, mert az számunkra nem létezik mint élő ember. A keresztény hit szerint ha jól élsz akkor oda fogsz visszajutni, de mi most az emberi élet és emberi társadalmakról beszélűnk. Kicsit könnyebb betartani a 10 parancsolatot a mai korban, mint mondjuk régen, ez a fejlődés miatt van.

Szóval te ülsz fordítva a lovon, sőt nem is csak egyen, hanem az összesen.

> Sosem hazudhatsz

Mint írtam - úgy látszik kénytelen leszek magamat ismételni, mert átsiklasz a dolgok felett-  minden állítás hazugság annyiban, h nem a teljes igazat/valódit mondja. Nyelvészek és filozófusok biztos jól el tudnának erről, a nyelvi kommunikáció korlátairól vitatkozni! Ennek legrémisztőbb következménye, h visszahat a gondolkodásra, ami így szintén korlátok közé szorul és csak azon építőkockákból tud "dolgozni" amik nyelvileg kifejezhetők. Míg pl a zene, mint közlési forma a nyelvhez képest közelebb áll a igazság/valóság teljes kimondásához. (persze zene tekintetében egy erős szűrő alkalmazandó nyilvánvalóan) 

> Ez igenis fejlődés.

Egyszerűen csak arról van szó, h változás fogalmát összekevered (ill. összekevertetik veled) a fejlődésével! Minden amit fejlődésnek értékelsz viszonylagos, mert a benne megjelenő és szükséges értékkifejeződés az által hamis, h önkényesen lett kijelölve. Csak egyetlen érték létezik a metafizikai tradíció, és a világon mindent az által szükséges megítélni, hogy mennyiben utal vissza erre a tradícióra. A világ/társadalom/civilizáció fejlettsége nem annak modernsége, technikai vívmányai, gazdagsága stb által állapítandó meg, hanem az által, h társadalom egésze mennyire fordul a transzcendens felé. Ezt kellene belátni - ami nyilvánvalóan nem könnyű valakinek, aki modernség és a tudományos buborék hívő rabja! És utána a többi már következik ebből: ahogy haladunk vissza a múltba az aranykor felé látható, h egyre erősebb ez a transzcendens felé fordulás. Vagyis a világ régen volt fejlett és most fejletlen és a jövőben egyre fejletlenebbé válik. Tehát nem h fejlődés nem történik, hanem hanyatlunk. 

Összefoglalva: Fejlődés nem létezhet mert a világ pusztul. A fejlődésként értékelt dolgok viszonylagosak, mert a mögöttes érték hamis és önkényesen választott. 

> Azt meg, hogy a modern világ vívmányai okozták a járványt, hát nem véletlenül onnan indult ki, a fejletlenebb régióból.

Hogy honnan és miért is indult ki a járvány szerintem nem tisztázott. Ami viszont biztos, h az elterjedésért és világméretűvé válásáért egyértelműen a modern világ olyan vívmányai a felelősek mint globális kereskedelem és kontinensek közötti mérhetetlen utasforgalom. 

> Az meg a tudomány félreértése, hogy azt állítod kiszolgáltatottak vagyunk neki.

A tudomány működésének "köszönhetően" pl. olyan szuper-baktériumok jöttek létre amik ellen már nincs is ellenszer. A kórházakban és szociális intézményekben történő fertőzések következtében rengetegen halnak ilyen kórokozók miatt. Nem látom, h ezen helyzet kialakulásáért a tudományt elszámoltatták volna! De ez csak egy példa volt.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Már régóta kíváncsi vagyok, hogy a metafizikai tradíció hívei tulajdonképpen mit szeretnének mondani.

Ha jól értem, egyik alapvetésük, hogy az egész létezés világkorszakok folyamatos körforgásán megy keresztül, és jelenleg egy "vaskor"-nak nevezett állapotban vagyunk, aminek természete az "istenitől" való eltávolodás, egyfajta degeneráció. Ez, a metafizikai tradíció szerint elkerülhetetlen, természetes folyamat, és minden korszak nagyon sokáig tart (több millió évig, vagy sokkal tovább: a lényeg, hogy fél lábon ácsorogva nemigen lehet kivárni). Ez a korszak aztán majd átalakul, átnemesedik egy "aranykor"-ba, amikor valamennyi élőlény a legközelebb kerül az isteni állapothoz, majd megint jön az új vaskor és így tovább. Szóval, hacsak nem értem félre, ez kicsit olyasmi, ahogyan egy égitest is kering a csillaga körül, és van egy távoli állapot (az apoapszis) és egy közeli állapot (a periapszis).

Amire kíváncsi vagyok: ha ez így van, és tényleg százcsillió évig tart egy ilyen korszak és ezen nem lehet változtatni, akkor tulajdonképpen van-e bármi teendő, már azon túl, hogy a vaskorban élők keseregnek, amiért nem mind svájci milliárdosnak születtek? Aki ezt komolyan tudja venni, az minek méltatlankodik, ha egyúttal abban is biztos, hogy nem lehet tenni semmit a dolgok természetes menete ellen?

> Már régóta kíváncsi vagyok, hogy a metafizikai tradíció hívei tulajdonképpen mit szeretnének mondani

Nem vagy te kíváncsi semmire, csak kötekedni akarsz. Ezt a kérdést már nem először teszed fel. Ha tényleg érdekelne már utánajártál volna. Az információk szabadon elérhetőek, ráadásul magyar nyelven. Az h valamit nem értesz, nem jogosít fel arra, h bugris módon szellemeskedni kezdjél! Csak magadat járatod le vele - mellékesen. Ha a megértés esik nehezedre mert nem bírod agyilag felfogni és keresel valakit aki elmagyarázza neked, akkor szintén nagyon eltévesztetted a hangvételt!  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Egyébként léteznek ilyen vakcina kísérletek:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/DNA_vaccine

De ez még nem az, majd 15-20 év múlva. Nagyon remélem, hogy a rákos sejteket is esetleg meg tudják támadni ezzel majd és nem kell várni valami 50-100 év múlva jövő nanotechnológiára ehhez (nanorobotok). Aztán meg megvenni a Kaspersky Nanobot Antivirus védelmet a biohackerek ellen, akik fánkot növesztenek a dagadt emberek fejére és 1 BTC-ért szedik le.

Neked is ajánlom sok szeretettel J.F Gariepy: The Revolutionary Phenotype című művét!

https://www.amazon.com/Revolutionary-Phenotype-amazing-story-begins/dp/…

"The Revolutionary Phenotype: The amazing story of how life begins and how it ends"

"The Revolutionary Phenotype is a science book that brings us four billion years into the past, when the first living molecules showed up on Planet Earth. Unlike what was previously thought, we learn that DNA-based life did not emerge from random events in a primordial soup. Indeed, the first molecules of DNA were fabricated by a previous life form. By describing the fascinating events referred to as Phenotypic Revolutions, this book provides a dire warning to humanity: if humans continue to play with their own genes, we will be the next life form to fall to our own creation.
"I am VERY impressed with this book—very important topic very well treated." - Robert Trivers"

Zseniális új biológiai elmélet, mindenkinek ismernie kellene! Valódi tudomány a huszenegyedik században!

Miert torli? Vilaghelyzete dot com. ;)

Hogy miért törlik ezt a videót, az benne van a videóban. Egyébként a törlés helyett én a cenzúrát használnám.

Végignézve ezt a videót egy kérdés fogalmazódott bennem:

A gyógyszergyártók anyagi hasznán túl ki vagy kik az abszolút nyertesei a kialakult helyzetnek?

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Én már 15 éve is csak 3 féle reklámot látok a tv-ben:

- kocsi

- bank/hitel

- szezonális + egesz evben szedett gyógyszer

Nêha be-beesik egy 4. is, de csak azért h. a másik 3 ne legyen olyan feltűnő. Érdemes 1 film alatt végignézni, és húzni a strigulákat.

Akik szeretnek tovabb szukiteni a demokratikus jogokat, szabadsagjogokat, nagyon kontrollt szeretnenek az emberek felett azok szamara egy ilyen jarvany hatalmas lehetoseg. Tudod, krealj valami baromi nagy veszelyt, igerd meg, hogy megveded tole a polgarokat, majd magyarazd el, hogy ez csak ugy lehetseges, ha ezt meg ezt megteszitek, azt meg azt pedig nem szabad. Ja es hangsulyozd, hogy _ideiglenesen_! Onkent fognak lemondani a jogaikrol.

Ahogy több frontos háborút is lehet indítani, de garantált a vereség, úgy ezt is meg lehet időnként tenni, de egyre rövidebb ideig tartható fenn ez az állapot.
Engem ennél sokkal jobban aggaszt a "másik oldal", hogy minden ami abnormális azt el kell fogadni és szégyeld magad ha esetleg nem akarsz a gyereketből komplett agymosott idiótát nevelni. 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Azert van kulonbseg a kozott, hogy valamit rad kenyszeritenek vagy csak el kell viselned, hogy ilyen is letezik. Btw ha az LMBTQ-mozgalomra celzol, mint abnormalis, akkor az nem a masik oldal, az ugyanaz.

En mindenesetre elraktam magamnak ezt a videot es 5-10 ev mulva megnezem megint.

> En mindenesetre elraktam magamnak ezt a videot es 5-10 ev mulva megnezem megint.

Mégis milyen eszközön? A nem távirányítható eszközöket addigra a közjó érdekében - lásd: "pont most nincs szükség ilyen szarkavaró baromságokra" - addigra be fogják gyűjteni :-)

Nem konkrétan az lmbqt-re céloztam, de példának az sem rossz. Ugyanis, ha igazad lenne és csak el kellene viselni, akkor kb. lóf@szt se hallanál erről, annyira kevés embert érint. Viszont rád kényszerítik és mivel a csendes többség tényleg le se tojja, hogy ki, kivel, hogyan, akkor elkezdik képetbe tolni az idióta filmeket, reklámokat, vagy az általad említett példát alapul véve az átírt meséket és itt egyébként a gyerkeken keresztül revolverezi a szülőket. Ez bizony kényszer. A hosszútávú hatásait pedig nem ismerjük. 
(Amikor pedig elkezdenek egyirányban cenzúrázni, -pl. face, insta- az már a diktatúra fogalmát súrolja.)

Szóval míg az általad leírtak -egyelőre- inkább fantazmagóriák, addig a globálisan már elindított píszí-agymosás sokkal kézzelfoghatóbb. Az egész miden téren megjelenik, ahol fanatikusok próbálnak irányítani. Ha lmbtq-s, akkor ha nem akarod, hogy a 3 éves gyereked erről halljon, már kirekesztő náci vagy ha pedig pl. vitamin-hívő és szerinted nem biztos, hogy napi 4 kg tablettát kell beszedni az egészség megtartásához, és nem fogsz fegyvert a gyerekorvos fejéhez, mert bcg oltást ad a gyerekednek, akkor meg agymosott, becsippelt droid.
Amikor az ilyen ökrök meg hatalmat kapnak...nos attól kell félni.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Így van. Az általad említett dolgok valóságosak, a mögéjük vizionált összeesküvés elméletekre mondom, hogy fantazmagória.

Persze, holnap kimehet tüntetni az összes vendéglátásban dolgozó, hogy ő bizony nem akar éves tüdőszűrést (a rögöny azért még is csak halálos nagyobb mennyiségben :) ) és orvosi vizsgálatokat, a sofőrök meg a pav vizsga miatt, de most mi is itt a probléma? Nem mész a vendéglátásba dolgozni, meg nem leszel hivatásos sofőr, ha ezek a feltételek nem tetszenek. (Megsúgom van nekik egészségügyi kiskönyvük vagy gépkocsivezető kártyájuk - az orvos meg nyilvántartja őket)
Szóval egyszerűen nem oltatod be magad és kész. Valószínűleg lesz, amit nem tehetsz meg, de most is van. Nem lehetsz szakács, buszsofőr, mentős, sőt tengerész és ejtőernyős, hivatásos katona, stb. sem.
Tüntetések mindig is voltak és mindig is lesznek. Sok ma már érzékeny balos pl. nem igazán tiltakozott a 2006-os események miatt, aztán amikor őket akarták előállítani, amikor ők mentek szákházat foglalni, akkor meg prüszköltek. Ebből látszik, hogy igen a demokrácia nem tökéletes. Gyakorlatilag egy diktatúra, a többség diktatúrája. Ezzel nem hiszem, hogy bárkinek is újat mondtam. 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Szóval egyszerűen nem oltatod be magad és kész. Valószínűleg lesz, amit nem tehetsz meg, de most is van. Nem lehetsz szakács, buszsofőr, mentős, sőt tengerész és ejtőernyős, hivatásos katona, stb. sem.

Vagy mondjuk nem mehetsz csak boltba es gyogyszertarba es oda is csak maszkban, amire mar Izraelben asszem keszulnek is. A lakohelyed elhagyasa meg inkabb eszedbe se jusson. Ez ugyanaz a kategoria mint amiket emlitesz? Ez vegulis meg siman belefer nem? Aranyos egy virussal szemben, ami a lakossag 98%-ra teljesseggel veszelytelen.

En nem  vagyok egy osszeeskuves-elmelet hivo, de sok olyan dolgot veszunk termeszetesnek ma mar ami 1,5-2 eve meg konteo volt. Persze, ma meg fantazmagoria. Ezert irtam, hogy 10 ev mulva ha meg lesz HuP, elovesszuk ezt a videot es atbeszeljuk, hogy hol is tartunk pontosan.

A felveteleken idoseket, fiatalkoruakat vagy gyerekes anyukakat bantalmaznak indokolatlanul. Ha 2006 nem volt elfogadhato szerinted, akkor ez most miert az?

Vagy mondjuk nem mehetsz csak boltba es gyogyszertarba es oda is csak maszkban, amire mar Izraelben asszem keszulnek is. A lakohelyed elhagyasa meg inkabb eszedbe se jusson. Ez ugyanaz a kategoria mint amiket emlitesz? Ez vegulis meg siman belefer nem? Aranyos egy virussal szemben, ami a lakossag 98%-ra teljesseggel veszelytelen.

Nem, bár bizonyos párhuzam fellelhető, ellenben a kötelező oltásokkal szemben, amiket te is megkaptál és még megtagadni sem lehet. Szóval egy felesleges hiszti.

a terv,:
Nem akarod, nem oltatod be magad

b terv:
akarod beoltatod

c terv:
másik földrészre telepedsz le
 

Ha 2006 nem volt elfogadhato szerinted, akkor ez most miert az?

Nem mondtam, hogy elfogadhatónak tartom, azt mondtam -és ezt fenntartom- a demokrácia a többség diktatúrája. 4 évenként lehet meneszteni az erről döntőket, addig ők irányítanak, a többség óhajának megfelelően.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Így van. Ha a többségnek az tetszik, akkor ez van. Nekem sem tetszik minden, az élet ilyen :) Szeretem nézni az "Élet fagypont alatt" c. sorozatot. Ott elég nagy a szabadságod. Igaz ebbe egy medve vagy egy tüdőgyulladás bele tud rendesen rondítani. Szóval egyelőre megvagyok itt is :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nézd, akár úgyis lehet nézni, ebben az esetben Magyarországról beszélünk.

politika on

A Fidesznek 2/3-a van. Tetszik, nem tetszik. Már háromszor simán megcsinálta és megfogja negyedszerre is, ha ilyen bohócok maradnak a másik oldalon. Nekem úgy tűnik maradnak, szóval biztos vagyok benne, hogy -a mostani helyzet szerint- esélytelen az ún. ellenzék.

politika off

A posztomban viszont általánosan igyekeztem elmondani, hogy amilyen világrendet akar/fogad el a többség, olyan lesz, függetlenül attól, hogy az egy orweli világra fog-e emlékeztetni vagy nem. Mai szemmel a középkori feudalizmus elképzelhetetlen lenne, mégis több száz év, egy halom forradalom (ebbe az iparit és beleértem, épp úgy, mint a franciát) kellett ahhoz, hogy ebből az állapotból tovább lépjünk. Akkor is sokan tudták, hogy az nem éppen paradicsomi állapot az emberek többségének, de a többség meg nem foglalkozott vele. Nincs új a nap alatt.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

A peldaid kozul egyikre sem igaz, hogy a tobbseg akarata ervenyesul.

A tobbseg egy matematikai fogalom, ha 10 ember van egy csoportban, akkor abbol 6 tobbseg, 4 vagy 5 nem es pont. Az, hogy a Fidesznek ennel joval kevesebb szavazoval van 2/3-os teljhatalma pont azt mutatja hogyan lehet a demokraciaban ezt a bizonyos tobbseg akarata dolgot meghekkelni.

Kozepkorban szinten egy szuk kisebbseg kenyszeritette az akaratat tomegekre. Kurvara nem akart senki rabszolga lenne vagy jobbagy.

Orwell vilaga detto. Egy kis letszamu elit uralkodik es a katonak/rendorok segitsegevel nyomja el a tobbseget es tartja fent a hatalmat. A fohos ebbol probal kitorni es elbukik.

Ha a tobbseg akarata ervenyesulne, nem aggodna senki es ez a film sem letezne. Pont errol szol, hogy "tobbseg akarata" feliratu takaroval van elfedve (mar megint) a hazugsag. 

Jó, legyen! Akkor a többség beletörődése. Lényegileg nem változtat semmit, de lehet lovagolni a foglamakon. Például a "hallgatás néma beleeggyezés". "Ha nem ment szavazni, akkor a győztesre szavazott", stb. - így lett 2/3-ad. Sajna tetszik, nem tetszik 2/3-ad (ja, és nem vagyok fideszes, soha nem is szavaztam rájuk, de a ténnyel felesleges vitatkozni.)
Abban pedig igazad van, hogy mi a többség, csak nem értem miért írtad.

Orwellt sikerült eléggé leegyszerűsítened :)

Amúgy nézd meg a 9. század című orosz filmet, amikor a gyakorlatilag szablyákkal és botokkal felszerelt tálibok lerendezik a szovjet alakulatot. Lehet egy kisebb csoportnak uralkodni fegyverrel, de nem szabad elefelejteni, hogy a fegyveres katona is a többséghez tartozik, illetve -ahogy abban szovjet filmben is- "sok lúd disznót győz". Persze ehhez ki kell állni magáért az emberekenek. Ritkán teszik meg, többségében azért, mert mérlegelve a lehetőségeket nem javulna számottevően az egyszerű polgár élete, viszont sokat veszíthet. A "panem et circenses" működik. :)
Innetől pedig ez a többség akarata vagy beletörődése - ahogy tetszik.

 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Beletekertem itt-ott, és ott hagytam abba, hogy a történelem során még senki nem tudott "meghekkelni" milliókat.

Hát, nemtom. Lehet kamu az összes történelemkönyv, de szerintem de, már nem egyszer.

GIGA LOL :D

"hogyan készül az 1% 1%-a átvenni a totális kontrollt életünk, egészségünk, gondolkodásunk és szabadságunk felett."

Már az jó lenne ha az emberek önmagukon tudnának uralkodni, nemhogy mások rajtuk és egy facebook regisztrációval és goole photo syncel azonnal egy pillanat alatt mondanak le a szabadságukról és adnak magukra teljes mentális kontrollt is.

A kérdés, hogy hány nap áram és üzemanyagszünet után állnának vissza a állampolgárok újra a az emberhúsra? Hatalmas jóság van, de tényleg nem az alsó 1-20%-nak, csak fölötte.