KDE Plasma 5.21

Címkék

Megjelent a KDE desktop környezetének, a Plasma-nak 5.21-es kiadása. Hibajavítások, jobb Wayland támogatás stb.

Videó:

Változások:

  • Plasma 5.21 features a new application launcher that is more sleak and new features over its prior launcher.
  • Plasma's KWin compositor / window manager features much better Wayland support. KDE remains committed to offering first-class Wayland support with Plasma 5.21 being a big step towards that milestone.
  • Breeze Twilight is available as a combination of a dark and light theme -- the dark theme elements for the Plasma desktop and the light theme for applications.
  • Plasma System Monitor offers more insight over CPU, memory, disk, and network usage among other metrics.
  • The KDE System Settings now has a firewall settings area for configuring your system firewall settings.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 16., k – 19:31

Azért furi, hogy a beharangozó videóban az oprendszer openSUSE és nem KDE Neon :-)

Szerkesztve: 2021. 02. 17., sze – 07:22

"rewrite system settings" - hurrá, akkor ez megint azt jelenti, hogy lehet kitörölni az egész .kde és .config könyvtárat, mert tuti összefossa magát az egész vagy szerteszét hullanak a már beállított dolgok.

"Sose a gép a hülye."

Ez milyen rendszeren segít?

- A .kde mappa alapesetben már nem sokmindenre van használva. Nálam egy darab kdeglobals fájl figyel benne, az is lehet, hogy valami maradék régről.

- A .config mappa törlése meg brilliáns, visz mindent mint a piros hetes, ennyi erővel majdhogynem egy teljesen új profilt is felhúzhatsz. Oda nem csak a KDE pakol, hanem gyakorlatilag minden ami követi a freedesktop standardját. Egy ideje már pl az mc is :D

Ez most nem egy főverzió váltás, ugyan akadnak újdonságok, de várhatóan nem fog nagy gondot okozni. Maximum nem tetszenek az újdonságok :D

Mindegyiken?

Kezdtem suseval, majd opensuseval, majd lett fedora, aztán centos, aztán megint fedora.... Rendszeresen előjön, hogy valami nagyobb frissítés után crashel a plasma, összefossa magát a launcher, totál széthullik valami megjelenítés, amire kb. ez a megoldás.

"Sose a gép a hülye."

Roppant érdekes, lehet hogy ez csak rollingon nem okoz problémát? Szinte megjelenése óta használom archon, és még csak azt sem mondhatom, hogy gyári beállításokkal, de sosem volt ilyen gondom. Azóta ez már nem is ugyanaz a gép, de még a gépek közötti migrálás se volt gond anno, azóta is a "régi" setupot viszem tovább, nyilván időnként változtatgatva.

De például családban másik gépen linux mint van, már az is sokadik éve, azzal se volt ilyesmi. Igaz oda csak dist-upgrade tesz fel nagyon frissebb verziót nagyritkán, és csak hivatalos repok vannak, semmi unofficial bleeding edge kísérletezés.

Nem tudom, de tegnap valószínűleg sikerült megidézni megint a palack szellemét, mert még update sem kellett, hibernálásból visszatérés után epilepsziásan villódzó képernyő fogadott feketeséggel vagy épp láthatatlan tartalommal, majd restart után miután beléptem, se háttér, se az asztalnak a beállításai nem voltak meg. És hiába állítgattam, nem történt semmi, úgyhogy megint az lett a vége, hogy .kde (tényleg nem sok minden van már itt) és .config könyvtárat ki kellett takarítanom plasma* és k* fájloktól.

Pont az ilyenek miatt szoktam le a customizálásról, mert nincs kedvem fél napot elcseszni vele, hogy beállítgassam, majd egy ilyen után hajíthatom ki az egészet. Ami nagyon piszkálja a szemem (pl. bolhapöcs betűk, vagy épp oversized gombok az ablakon, óra, stb.) azt beállítom, a többit meg egye meg a franc ahogy van.

"Sose a gép a hülye."

Hajjaj! :D

Egyébként egy kisebb anomália nálam is előfordult most. Resume után angolra váltott a billentyűzet, és a tálcáról a váltó is eltűnt. Beállítások látszólag rendben, magic. Setxkbmap-al áthidaltam, az működött természetesen, egy relogin után meg megjavult. Kíváncsi leszek a kövi suspend után mi lesz.

Szerkesztve: 2021. 02. 19., p – 19:32

Na, ha már elkezdtem rajta pörögni, akkor írom ami van még:

- Mikor sikerül azt megoldani, hogy a login manager 2-3 ki-be lépés után ne fagyjon csonttá? Évek óta bug...

- Mikor sikerül azt megoldani, hogy alapból ne szarul nézzenek már ki a fontok a gtk appokon se?

 

[szerk]

Pontosítok, csak a firefox és a thunderbird néz ki szarul.

"Sose a gép a hülye."