"a különleges rendszert meleg vízzel fogják hűteni. "

A különleges rendszert meleg vízzel fogják hűteni. Ha elkészült, világviszonylatban a 60. helyet csípheti meg.

Egy év múlva már működhet az új, Komondor nevű szuperszámítógép Magyarországon – mondta a Világgazdaságnak Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke.

A fejlesztést két lépcsőben valósítják meg, összköltsége 5,8 milliárd forint lesz. A magas árat azzal indokolta Szijártó, hogy

 

https://hvg.hu/tudomany/20210218_szuperszamitogep_magyarorszag_kifu_szi…

 

Most én maradtam le valamiről és tényleg van hatékony melegvizes hűtés?

Hozzászólások

kedves barátom - nem láttam, hogy mit írtál lent, mert éppen szerkesztettem.

Amikor beküldtem, akkor láttam, hogy beírtad a wikipádiát - nagyon helyesen.

Én is azt találtam meg és még pár oldalt és gondoltam, hogy ezt az infót is megosztom (utolsó sor kiegészítés).

Persze neked konkrét ismereted van.. - nem akartam feltalálni a meleg vizet :-))

For Whites Only meeting room!

Ezek szerint nem meleg vizet vezetnek bele, hanem hagyjak hogy 60foknal melegebb legydn, mert a kapillarisokban (ahhoz kepst mintha 10mm-es lenne) ennek jo a hoatadasa. 

Aztán ez is olyan lesz, ami az ideje 90%-ában állni fog, mert ha számol, túl sok áramot fogyaszt?

(Engem a neve jobban megfogott, mint az, hogy meleg vízzel hűtik.)

A kérdésem a "hatékony", mert mindenki más hideg vizet használ..
Ha ennyire jó/elterjedt/stb miért nem azt használnak a többiek?

ez olyan mint a regen 20-21-22 fokos szerverterem - miert arra volt allitva? :) az intelnek sok tesztje van hogy a 24, 26 sem gond, es olcsobb huteni.

 

amit en lattam hutorendszerek ott az van, hogy a hideg viz az mar altalaban adott, a meleg viz meg nem a DCben - persze ujra lehet epiteni az egeszet, csak nem biztos, hogy megeri. plusz ez egy custom epites volt, most megneztem, a schneidertol nem tudok venni csak hidegvizes hutot pl.

A víz csak a hőenergia szállítását végzi, a kérdés az, hogy a hőelvonás/hőleadás milyen hőmérsékleteknél/hőlépcsőkkel optimális a működtetéshez szükséges energiabevitel és a hűtött rendszer működése szempontjából.

energia takarékos, mert  nem kell hűteni - külön energia befektetés nélkül hőcserélővel 80°C-ról lehűl 40°C -ra . Csak a cirkulációra felhasznált energiával 40°-i hőenergiát tud elvonni.

Ennél már csak az lenne hatékonyabb, ha kiegészítenék egy Heller-Forgó hűtő-toronnyal..

For Whites Only meeting room!

Köszönöm! Megint tanultam valamit. Még sosem halottam erről a találmányról, pedig rengeteget láttam belőlük.
Kár hogy kicsiben nem lenne túl hatékony, képzeld el ha ezekkel leválthatnánk az egyedi, elektromos árammal működő légkondicionáló berendezéseket (és persze a lakásokban szó sincs gözröl).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A két nagyteljesítményű hűtő felépítésről egy animáció: https://www.youtube.com/watch?v=kASLz29cU1g
Az országban számtalan hőerőmű illetve egyéb ipari létesítmény volt, amelynél csak kis patak folyt a közelben, így a Heller-Forgó hűtőtornyokkal gyakran találkozhattál. Én a 8-as főút mentén csodáltam meg gyerekkoromban.

Ciklikus fejlődés. Anno nagy teljesítményű adó csöveket gőzzel is hűtötték. Nem szabad nagyon lehűteni.
Elméletileg, fagyálló folyadékkal akár -20...-40°C is hűthetnéd, akkor viszont túl hűtöd.
A lényeg, egy üzemi hőmérséklet fenntartása, nem szimplán csak hűtsük le (az autó motorok is ck. 90°C adják le az optimális teljesítményt).

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Az oltó rendszerek nem feltétlenül kell, hogy megóvják a számítógépeket.
Nem foglalkoztam a "vízködös oltórendszerrel" de szerintem a környezet lehűtésével csillapítja, oltja a tüzet. Ráadásul valószínűsítem, hogy először áramtalanít.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A berendezések károsodás nélkül élik túl, ha beindul. "Water Mist Fire Suppression" amire érdemes keresgélni, de ha a "Hi-Fog rendszer"-nek nézel utána, az is jó. A hőelvonás mellett az oxigén kiszorítása is fontos szerepet játszik a technológia működésében.

Anno volt szerencsém Hi-Fog oltórendszeres gépteremhez, ott elég alaposan elmagyarázta a telepítő/karbantartó cég szakembere, hogy mi miért és hogy működik, és miért is jó nekünk ez a megoldás. Láttam oktatóvideót, amin beindítottak egy ilyen rendszert, bemutatva, hogy úgy az ott tartózkodók, mint at technika "túléli" a dolgot - a tűz viszont nem. (A vízköd a tűz közelében fog oxigént kiszorítani azáltal, hogy az apró vízcseppek gőzzé alakulnak, és a halmazállapot-változás okán megnő a térfogatuk, a "hideg" légtérben nem, azaz lélegezni pont fogsz tudni - persze célszerűen addig, amíg kirongyolsz a védett zónából, de erre a gázos oltókhoz képest jóval több idő van, ez életvédelmi szempontból kifejezetten hasznos tud lenni, pláne nagyobb méretű védett terület esetén.)

Egy számítógép nem csak processzorból áll. Pl. az alaplapok zömére >0°C fokot írnak a gyártók. Ha ez alá kell menned a környezeti hőmérséklettel, lehet fűtened kell a lapot. Kültéri kamerákban is volt/van fűtés, nem csak a pára lecsapódás miatt.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

IC körül mért környezeti hőmérséklet terén 3 kategóriában gyárt az egyik gyártó kisprocesszort + egyéb digitális áramköröket:
Temperature Range
=    0°C to +70°C (Normal)
                            
= -40°C to +85°C (Industrial)
                            
= -40°C to +125°C (Extended)

Raspberry Pi2-nél például a proci bírta a negatívot, viszont például az USB Hub + USB-Eth IC az csak "normál" hőmérséklettűrésre volt garantálva.
Ha belegondolunk, az autó fedélzeti számítógépe szintén kell hogy bírja a mínuszokat. Bár a szibériai -50 °C-ra nem tudom tervez-e valaki, vagy csak "szerencsére" működik.
De a +85 °C garantált is gyakran kell, például a napsütötte fehér vagy metálszürke kültéri szekrényben levő elektronikához.

/off

A Komondor ~ Commodore áthallás csak nekem tűnt fel?

Egyébként meg miért épp Komondor? Miért nem vizsla? Vagy Árpád? Vagy (IV) Béla?

/on

Szerintem nincs athallas. Egyeb nagy projektek is megkaptak eme szep allatnak a nevet, lasd RDO 3221 ill. 4336 tuzolto, stb az egesz gepcsalad.

Btw a komondor hungarikum, talan innen fujhat a szel. Oshonos, teruletvedo ill. pasztorjoszag’. A gazdaja kint a terepen sokszor “egy asztalnal” ul vele, ha a gazda szalonnazik, akkor a kutya azt fog enni. A gazdajanak egyenrangu kollegaja, es ha a palinkat meginnaa meg abbol is kapna - ez olyan biztos, mint ahogyan most irok. Jah, es eme kutya kozeleben pl. en nem mernek kezet emelni a gazdara, mert csunya vege lesz. Nem egy lofasz hobbikutya. Alkalomadtan 70 kilosra fejlodik, nagyobb mint egy kifejlett birka, es siman onallo donteseket hoz. Nem szoktak szorakozni vele, mert hamarabb kinyir mint egy medve. Ha farkasok rontananak a nyajra ez a farkast megeszi reggelire. Akar kettot is. A pasztornak elegge biztos tamasza, a hungarikummal egyutt talan ez utobbi lehet a nevvalasztas mogott.

Ui egy rdo 3221-et mindenkeppen nezz meg belulrol. Nem gyenge.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ez a fejlesztés arról szól, hogy összelapátolnak egy zsák (boltban megvett) CPU-t és GPU-t,valamilyen rendszer szerint fürtözik, mögé pakolnak valamekkora háttértárat és erre felhúznak 'egy' Linux-ot, amit valszeg kicsit megreszelnek?

(Meg persze a kialakítanek neki egy minitorozott környezetet generátorral, szünetmentessel és hűtéssel.)