Linuxot futtat az első olyan légi jármű, amely megkísérel repülni a Marson

Címkék

Leszállt a Marsra a Perseverance rover, ami a hasa alatt egy 1,8 kilogramm tömegű, apró helikoptert, az Ingenuity-t hordozza. Érdekessége, hogy Linuxot és nyílt forrású framework-öt használtak fel a mérnökök hozzá:

Anything else you can share with us that engineers might find particularly interesting?

This the first time we’ll be flying Linux on Mars. We’re actually running on a Linux operating system. The software framework that we’re using is one that we developed at JPL for cubesats and instruments, and we open-sourced it a few years ago. So, you can get the software framework that’s flying on the Mars helicopter, and use it on your own project. It’s kind of an open-source victory, because we’re flying an open-source operating system and an open-source flight software framework and flying commercial parts that you can buy off the shelf if you wanted to do this yourself someday. This is a new thing for JPL because they tend to like what’s very safe and proven, but a lot of people are very excited about it, and we’re really looking forward to doing it.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szép tükörsima talaj, semmi széljárás, por. Ilyen szokott pont lenni a mars.

lehet hogy leszállni nem fog :)
egyszer felemelik, vihar esetén meg odébb repülnek vele, vagy felemelik a viharzóna fölé.
esetleg nem tervezték hosszú élettartamra. csak épp tesztre a jövő helikopterezéseihez:))
- ennek van egy kis áthallása manapság, de ez van :)) -

Ha itt az alföldön van olyan terület, ami ilyen szép sima, el tudom képzelni, hogy más bolygón is kialakult.

Szerk.: megjöttek az első képek: https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia24430-1041.jpg

Nagy Péter

Számomra van még egy érdekesség. A Rover jelenleg mozgásképtelen, a navigációs szoftver nincs rajta, azt utólag postázzák.

From Are Technica:

"Remote software updates

Driving won't happen right away. After spending a couple of days checking out instruments, Trosper said the next big step is putting the driving and navigation software on the robot—software that was still being worked on while the rover was traveling to Mars. Obviously, this transfer is done very cautiously, and the team expects to spend four days updating and validating the software before starting any actual driving."

En azt is olvastam, hogy nem csak kozben fejlesztettek, de ez mellett kellett a hely a repulesi nav. rendszernek meg a landolasnak a memoriaban, azert nem volt benne a "normal" szoftvere. 

 

Azert kivancsi vagyok, hogy megy ez, gondolom ratoltik valami ideiglenes "temp" konyvtarba, nyomnak vagy 100 CRC check-et aztan ha OK, akkor FW update start? :D

 

Durva belegodolni, hogy elkuldenek egy SW frissitest egy masik bolygora....

Jó lenne ebből nem viccet csinálni. Frissíteni fontos, a MS-nak fejet kell hajtani, ők jobban értenek hozzá, ha azt mondják frissíts, akkor nem jöhetsz olyan ócska kifogásokkal, hogy te vagy a NASA, meg épp a Marson roverkedsz. Akkor kapod arcba a legújabb update-et, frissített Candy Crush-t, telemetriát, mert az kell az életérzéshez, a Marson is, és még te tartozol hálával. Mert mi van, ha mégse frissítesz, nem update-elődik a Defender, és bekapsz valami marsi vírnyákot? A Linux meg komolytalan, csak azok használnak olyat, akiknek nincs pénze Windows licencre. És még olyan ócska kifogás se játszik, hogy nem x86-os gépre lesz, mert akkor bare metal virtualizációval kell rajta Nyílászárókat nyomatni. Nem véletlen nem jött el még a Linux rover, akarom írni, desktop éve, ha nem hiszed el, kérdezd meg a Valve-ot, a gamerek 0,00000000000004 százaléka futtatja csak, Proton ide, DXVK amoda, ezer légy nem tévedhet. Azért inkább nekik higgyünk, mint holmi NASA-nak, meg ilyen szuperszámítógépet üzemeltető hobbistáknak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az urbe szant dolgoknal nem normal kommersz dolgokbol epitkeznek, regebben ezt olvastam valamelyik NASA doksiban.

Azert vannak benne oskovulet cuccok, mert bevaltak es birjak az urt.

 

Mondjuk SpaceX ota nem tudom ez mennyire van igy, mert szerintem azok mindenfele beta de inkabb alpha vagy pre-alpha cuccot kitolnak, csak haladjanak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ha tippelnem kene, akkor nem a memoria sporolas miatt csinaltak, hanem igy volt idejuk tovabb reszelni az sw-t, illetve okultak az elozo marsjarok hibaibol, igy kesobb tudnak modositani a mukodesen ha beragad egy kerek vagy barmi

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem igazán egy súlycsoport egy SpaceX rakéta aminek legfeljebb néhány órát kell túlélnie alacsony Föld-körüli pályán (vagyis a Föld mágneses terének védelmében) és egy Mars rover aminek évekig ki kell húznia nagy sugárterhelés (LEO-hoz képest 2,5x-es, ami a Föld felszínéhez képest 30x-os, ez összesen 75x-ös) és extrém hőmérsékleti körülmények (-40°C - +40°C hőingadozás*) között.

* Ide eredetileg a Mars felszínének hőingadozását írtam, de az elektronika barátságosabb hőmérsékleti tartományban van tartva.

Marsra keszulnek, csinaljak a bigfuckingrocket-et ezerrel, mar nem is tudom hanyat robbantottak fel leszallaskor, ne kelljen szemettelepre vinni megsemmisitesre:)

Es nem ugy latom, hogy hirtelen amigakat kezdenenek belepakolni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem az energiatakarékosság is szerepet játszhat benne.

The MMRTG is designed to produce 125 W electrical power at the start of mission, falling to about 100 W after 14 years. (forrás illetve a NASA oldalán) 

Bár 125W-ra van tervezve, de 110W-ot termel az, ami a roveren van. Ezekből gazdálkodik a fűtés/hűtés, ez mozgatja a több mint egy tonnás járművet, és ez lát el árammal minden tudományos berendezést, műszert, kommunikációt stb.. Szerintem ha azzal tudtak spórolni a fogyasztáson 0,05W.ot, hogy kevesebb flash memória van rajta, akkor spóroltak is. Nem véletlen, hogy az eddigi roverek sem tettek meg több száz kilométert a Marson. Bár rendkívül energiatakarékos motorok vannak rajta, de így is 200W-ot fogyaszt menet közben (ahol a végsebessége 152 méter / óra), ami már így is a duplája a termelésnek. Ezt úgy oldja meg, hogy van két akku rajta, amit állóhelyzetben tölt, majd ha van elég energia, akkor arrébb gurul, majd megint pihen, és tölt, hogy el tudja végezni ott is a szükséges méréseket.

Nagy Péter

Jaja.. ráadásul mindig kell maradjon elég energia, hogy átvészelje az éjszakákat és a porviharokat. Azt hiszem az akku megpusztul, ha a marsi éjj alatt nincs fűtve és onnantól kezdve vége. 
Ha jól emlékszem az Opportunity vége is az lett, hogy egy hosszú povihar sokáig eltakarta a napfény nagy részét. A napelemek is porosak maradtak. Nem tudott legtakarékosabb módban sem annyi energiát gyűjteni, hogy átvészelje az utolsó éjszakáját. Előtte a Spirit is beragadt valahol a homokba és lemerült.
https://www.youtube.com/watch?v=m0P8ikZR6PE

Igen, itt annyival már jobb a helyzet, hogy ezen nincsenek napelemek, így nem azon múlik az akkuk fűtése, hogy éri-e elég napsütés, vagy sem.
Ráadásul az áramforrása önmagában is nem kevés hőt termel (belül 157 °C-os 17 éven át), gondolom ezt felhasználják az akkuk/műszerek melegen tartására is, és nem csak a levegőt fűtik vele.

Nagy Péter

Ah látom tényleg raktak rá ilyen bomlási hővel áramot termelő nukleáris cuccot, MMRTG
https://mars.nasa.gov/mars2020/spacecraft/rover/electrical-power/

Akkor viszont jobbak az esélyei arra, hogy megússza a kíhűlés miatti halált. Wow, már a Curiosity is ilyen volt, 110W teljesítményt írnak rá. 
https://green.blogs.nytimes.com/2011/11/23/the-competition-between-sola…

Csodálkozom, hogy nem csaptak azért fel még mellé panelet is. Bár ha éjszaka nem nagyon dolgozik, hanem csak akkut tölt, akkor azzal együtt nappal már egész sok energia áll rendelkezésre. És nem kell az akkukat töltve tartani éjszaka előttre sem, mert van hőforrás alapból.

Már csak egy kis krumpli kéne.

Szerintem feleslegesnek tartották volna a napelemet, inkább csak meghibásodást okozhat.
Ez is biztosít legalább 14 évre elegendő energiát, addigra úgyis újabb eszköz kerül a Marsra. (sőt, esélyes, hogy ember is)

Amúgy már a Voyager–1 -en is ilyen áramforrás volt, 1977 óta adja az áramot neki (igaz egyre kevesebbet), szóval ez már elég kiforrott technológia.

Nagy Péter

A voyagereknél tudom, de ott a napelem egyáltalán nem opció, mert nagyon messze megy a Naptól. Nem a kiforrottsága miatt írtam, hanem mindig jól jön plusz energia... de biztos kimatekozták a rovernél, hogy a mostani optimálisabb felállás súly és kapacitás kombinációban.

Nincs már meg a Total Recall díszlete.? Kár...

Ez az egész hihetetlen fantasztikus :D Tegnap este amikor néztem a beszarás szélén voltam. De aztán megint megcsinálták. Ez meg hab a tortán!

Ehhez képest simán bekarták rángatni jelentkezőket kb 10 éve ..

Mintha a szomszéd városba kellene átugrani egy tesztre:) 

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Jaja, tiszta elmegyógyintézet lakó logika ez a csak oda út! Aztán mi meg itt örülünk, hogy ember a Marson! :)
Bár azt is megünnepeljük, hogy a Föld ment egy kört a Nap körül. Ebből a szemszögből nézve nem is hülyeség valakit oda küldeni, csak hogy ott legyen! :D

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Miert lenne suicid? A foldon marado emberek nem halnak meg?

Ez csupan egy veszelyes es kenyelmetlen munka. Mint egy sarkvideki kutatobazis, vagy egy tengeralattjaro, csak ha gebasz van, akkor meg messzebb van a segitseg.

Nem lehet hazajonni. Na es? Aki odamegy, annak mar ott van a haza. Ez nem suicid hajlam, hanem elhivatottsag, es nagy lelkiero kerdese.

Inkább törtető és gyilkos hajlamú. Én jobban aggódnék amiatt, hogy aki emberek milliárdjait "győzte le", bántalmazza-e a társait, ha azt látja, hogy rátermettebbek nála. Feltételezem, a válogató bizottság megpróbálja kiszűrni az ilyen mentális betegeket.

:)

Egy potencialisan vegzetes gond van csak a Mars meghoditasaval, az, hogy mi emberek hajtjuk vegre.

Az odakoltozes sajnos nem oldja meg azokat a problemakat amiket most sem vagyunk hajlandoak megoldani.

A Voros mars cimu konyv pont jol leirja a varhato forgatokonyvet, az idealista kezdettol a foldon megszokott vegkifejletig.

https://moly.hu/konyvek/kim-stanley-robinson-voros-mars-i-ii

Kivancsi vagyok, hogy kepes-e megvaltozni az emberi faj, ha valahol ures lapkent kezdheti ujra, eldobva a foldon szokasos tarsadalmi hierarhiakat. Talan ha egy MI iranyitana az embereket, akkor nem lennenk farkasa egymasnak. De akkor meg az embereseg fogalma jelentene mast. Vajon az baj lenne?

Mi a fontosabb az egyen vagy a falka, vagy az egesz boly? Es kinek van joga egyes embereket elobbre helyezni a tobbieknel?

Engem a nem-technikai vonzat jobban erdekel. A technika csupan annyiban szamit, hogy mikor lesz kolonizalva a mars.

De hogy mit jelent a kolonizalas, es hogy vajon az angol vagy a kinai lesz-e az ott hasznalt nyelv, es milyen eletmod szerint fognak ott elni a leszarmazottaim, az jobban erdekel.

Oke, a tutit biztosan nem lehet megmondani innen, fenypercek, ev szazadok, es kulturalis evezredek tavlatabol, de ha csak annyit elernek, hogy nem ismetlik meg az altalunk ujra es ujra elkovetett hibakat, azzal mar messze elobbre jutnak mint mi.

Szerintem a tarsadalomtudomanyok messze fontosabbak az urutazas teren mint az, hogy 8.8-as vagy 10.9-es -e a csavar az urhajoban. Majd a masodikban javitjak ha az elso szetesik, viszont egy tarsadalmi katasztrofanak sokkal nagyobb a rombolo ereje.

IMHO

Ha engem küldene a NASA, akkor megtrollkodnám a küldetést és ha vannak cuki marslakók, akkor átadnám a hadüzenetet a Föld nevében! Ha nincs megfelelő technológiájuk, akkor megtanítanám nekik a csúzli és a nyíl/nyílvessző készítés rejtelmeit. Aztán a Marson biztonságban bekuckóznánk, én valószínű dugnám is őket, meg építtetnék magamnak piramist, aztán várnánk a Földiek támadását! :D

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Csak nehogy Debian legyen rajta, mert az elso updatenel jon a dependency hell es repkeptelen lesz az egesz.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

NASA vehetne már egy rendes grafikus motort, mert ezek a renderek már 15 éve is gagyik voltak :)

Nem tudom ez mivel készült, de a NASA Lightwave-et használt, 2019-ben Emmy-t is nyertek. https://blog.lightwave3d.com/2019/10/emmy-win-for-nasa/

Az oka nagyon egyszerű valamikor az egyik animátor nyilatkozta, hogy azért használják, mert Lightwave-ben rendes metrikus rendszer van a többi programban, meg valami relatív koordináta rendszer. Ezért választották ezt, mivel ez jó régóta van így gondolom nem változtattak. Itt amúgy nem csak a látvány a fontos, hanem az is, hogy pontos vizualizációt csináljanak.

Akit érdekel, Real Engineering csinált egy videót a Perseverance rover technológiai megoldásairól és az Ingenuity helikopterről.

Utóbbi néhány pontban összefoglalva:

  • A marsi atmoszféra sűrűsége 1%-a a földinek, ezért a rotorok 2400rpm-mel forognak (kb. 5x-öse egy RC helikopterének) és az állásszögük is nagyobb
  • A helikopter tömege ~2kg
  • A meghajtására 6 Li-ion akkumulátort használ, amiket napelemek töltenek
  • A maximális repülési idő egy töltéssel kb. 90 másodperc

A videóban szó van még az RTG felépítéséről és működéséről, valamint a fontosabb tudományos felszerelésről is.

Én úgy vélem, hogy a rover a bázisállomás. A heli ott dekkol, ha nincs dolga, vagy ha éppen jön egy vihar, és szeretne biztonságban lenni, vagy csak éppen töltikézik.

Jó időben viszont felszáll, és körülnéz. A földről joystickkal vezérelve a 2x10 perces lag miatt könnyen így járhat a dolog: https://www.youtube.com/watch?v=XVczPBZ5oxU

Szóval jobb ha helyben egy AI segít neki, hogy ha eltolja a szél, vagy közeleg a talaj, akkor mit tegyen. De felderítésre, hogy megnézze, az az árnyék csak árnyék, vagy szakadék, vagy egy exogorth szája, arra jó lehet. Ahogyan arra is, hogy magasról nézve kijelölje az optimális útvonalat, vagy éppen a rovert kívülről egy olyan szögből vegye szemügyre, amit a saját kamerával nem lát, hogy lebuktassa a vakfoltban tevénykedő Jawákat, aki épppen feltégláznák az autót.

Szerkesztve: 2021. 02. 21., v – 13:07

Az igazi hír az, hogy ez szinte már nem is hír. Ha $CURRENT_YEAR bárki bármi egyedit épít, akkor arra 95%-ban Linuxot fog tenni, és ez az első néhány projekt alapító meetingen el fog dőlni. Oké, léteznek BSD-k is, és nyilván azzal is meg lehetne ugyanezt csinálni, de akkor az valóban érdekes hír volna, mert az az 5% lenne, ami kivétel.

Egyébként RT kernellel csinálták? Gondolom azért low-level dolgokat mikrovezérlők vezérelnek, a Linuxotól függetlenül, ugye? Én úgy csinálnám meg, hogy egy Linux kernel panix esetén egy safe landinget reflexszerűen huzalozva meg tudjon csinálni. Biztos ami biztos :-)

csomo helyen bevalt felepites, hogy az arm/linuxos rendszer csak egy "karmester": az beszelget a kulvilaggal, frissit valamit, es megmondja hogy "namost jobbra akarok menni". aztan van egy masik cucc, ami meg tudja hogy a jobbrameneshez, ezt-es-azt kell csinalni, es vigyaz arra hogy fel ne boruljon a gep.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Régóta foglalkoztat az hogy, melyik time servert használják? És hogy?

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Hát, a Szíriusz Kapitányból ismerjük, hogy Sol és Nox valamennyi az idő, de a marson a fene se tudja, hogy mi a helybéliek szokása.

Az egzakt idő mehet epoch szerint, az időzóna már tuti nemzeti ügy lesz jó nagy lózungokkal megtámogatva, de a valódi para az lesz, amikor a mozgó dátumokkal meghatározott vallási ünnepek kezdetét kéne megmondani a tátott szájú hülyéknek. 

- Kedves híveim, a felvonulást megkezdjük pontban újholdkor...
- Te Józsi, nem akarok akadékoskodni, de a Phobosra, vagy a Deimosra gondolsz?
- Őőő... Várjál... Páros hét lesz, szóval most a Deimos van soron!
 

- És akkor most forduljunk Mekka felé...
- Az merre van?
- Látod azt a kis fehér pöttyöt az égen? Nem? Na akkor lefele.
 

Én azon szoktam gondolkozni, hogy milyen vélt jövőbeli gazdasági haszon áll a projekt mögött. Szerintem nem az, hogy előbb-utóbb nem férünk el a Földön. Ha így lenne, akkor a Föld jelenleg lakatlan, sivatagos területeit, az óceánok mélyét sokkal egyszerűbb lenne lakhatóvá tenni. Talán inkább valami kiaknázható nyersanyagot szeretnének ott kitermelni, hazahozni. Azon felül, hogy dicsőség, meg minden.

A NASA-t szerintem csak kutatasi szinten erdekli,  az ott kapott eredmenyektol azt remelik, hogy talan tobbet tudnak majd meg a Naprendszer es az elet keletkezeserol.

Szerintem aszteroidakon banyaszni es a kitermelt anyagot hazahozni is egyszerubb lenne, igy nem tartom valoszinunek, hogy ez egy eros motivacio. A SpaceX-es Elon Muskbol viszont siman kinezem, hogy eleg neki indoknak, hogy elmondhatja majd, o volt az elso aki embert tett a felszinre. Arrol is beszelt mar, hogy fontosnak tartja, hogy az emberiseg tobb bolygo kozott elosztva eljen, hogy ha esetleg a Foldet eri valami vegzetes katasztrofa, akkor is megmaradjunk. Eleg nagy almodozonak tunik a faszi, szerintem belefer a profiljaba, hogy tenyleg ez legyen a celja.

az urkutatas sohasem onmagaban szamitott, hanem mindig az a sok fejlesztes+kutatas amit kozben csinaltak, es kesobb leszivarog a mindennapjainkba. amikor Shepardot fellottek, nem tudtak hogy 10 even belul egy tanyerral fogunk TV adas nezni, 50 ev mulva meg cm-es pontossagu helymeghatarozas lesz, stb. de ezen kivul is sokat kaptunk az urkutatasbol

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!