[Videó] Automatizált HA MySQL Linuxon

Címkék

Oláh Tímea (IBM Budapest Lab)

Sok esetben két nagyon fontos elvárás társul egy adabázishoz: 7/24 elérhető legyen és nem lehet adatvesztés. Meg persze az egész legyen automatizálva. Mi ezt megvalósítottuk Cheffel és MHA-val, ezt szeretnénk nektek megmutatni.

(A videó a HWSW free! meetup-sorozat 2018. májusi DevOps állomásán készült.)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 17., sze – 18:26

Beletekergetve annyi jott le hogy van egy MHA nevu Perlben irt tool, amit ha szepen felkonfolsz, akkor az managelgeti neked a felepitett clusteredet (master - slave replicationnel master kihullas eseten reconfolja a fennmarado gepeket, uj master, es a tobbi slave onnan replikaljon, stb.), es kb ennek a toolnak a feature-set short demoja.
Az elso 7 perc az mysql es replication definiciok es mukodesi alapismeretek kb.

szoval kb hasonlo funkcionalitast implemental MySQL-hez, mint ahogy egy ElasticSearch cluster mukodik, hogy van egy elected master, meg slave-ek es ha kiesik a master, akkor atallitja a master role-t egy masik node-ra.

Nyilván nem ebből a 1x percből tanulva fogsz egy MySQL DBA certifikátot kapni. Kedvcsinálónak jó olyannak, aki üzemeltetett már egy vason egy darab MySQL szervert és érti, hogy mi van (baj) olyankor, ha az az egy darab vas / OS / MySQL instance kipusztul a "nagyon fontos szolgáltatás" alól. Pl. HUP :D :D :D :D

trey @ gépház

Szerkesztve: 2021. 02. 17., sze – 18:45

<gonoszság>csak egy kicsit "kontinentális" az angolja... meg az ilyenek, mint "kommandok" meg "pingik"...</gonoszság>

ami a backupot illeti: az xtrabackup az szép és jó, de elég nagy load-ot tesz a szerverre, főleg, ha nagy az adatmennyiség. szerintem célszerűbb zfs-t használni (ssd-n, mert aztán nagyon meg tud fragmentálódni és belassul) és snapshotolni (persze, tudjuk, hogy a snapshot az nem backup...).  ( https://www.percona.com/blog/2017/12/07/hands-look-zfs-with-mysql/ )

szerk: a snapshotot egy slave-en és leállítani a slave-et a snapshot idejére, IMHO

és senki nem dicsér meg minket, hogy női előadót lőttünk a témához... :)

jaj ne már. a konfjainkon például van célszám, h mennyi legyen a hölgy előadók aránya. szándékosan felülreprezentáljuk őket, mert a hitvallásunk, hogy az IT nem fiús dolog. hál istennek már vannak jó jelek, egyre gyakrabban futunk össze lányokkal üzemeltetői területen is - lásd Timi.

tehát mondjuk két előadó közül nem azt válaszjátok aki szakmaibb, hanem a hölgyet, hogy meglegyen a kvóta?

esetleg amíg nem volt ilyen kvóta, addig két azonos tudású előadó közül a férfiakat részesítettétek előnyben?

ha nem, akkor miért kell a kvóta?

egyik verzió sem hangzik jól... :)

egyáltalán nem, mi ezt felvállaljuk.

ez ne úgy képzeld el, hogy ha van egy szűkebb téma, túl sok választási lehetőség lenne. a fent említett férfi/női szétlövésre még sosem került sor. pl legyen mondjuk server side rendering és vue.js. vért izzadsz, hogy legyen egyáltalán jelölt rá, aki nincs még elhasználva. kb 1500 ember adott elő nálunk az elmúlt 10 évben egyszer vagy többször, akikről ezáltal már értékelésünk is van. nagyjából úgy néz ki, hogy ha egy adott témának van 10 legmagasabban jegyzett művelője, akkor abból 7 már a lehetőségtől is berinyál, hogy 200-300-400 ember elé kiálljon. marad három, abból egy nem tud kilépni a komfort zónájából, ergo leszerepel és megégeti magát, a másik kettőből egy jó, egy szuper. és ők közel sem biztos, hogy a legjobbak a tízes listáról. itthon ennek nincs kultúrája, nem tanulunk prezentálást. a jó előadás nem csak it skillről szól, hanem kiállásról is.

a lányok/hölgyek esetében úgy néz ki, ha egy általunk magasan jegyzett szakember által ajánlás útján radarra kerül valaki, megmondjuk neki, hogy hozzon egy jó témát, megkeressük hozzá a helyet és időt, hogy előadja. előadói skillben egyébként a lányokkal nagyon jó tapasztalatunk van, nagy bennük a bizonyítási vágy - ebben az alapvetően fiús szakmában, sokkal könnyebben kilépnek a komfort zónájukból. ha úgy tetszik arányaiban kevesebben vannak sokkal, de arányaiban jóval többen rendelkeznek jó előadó skillekkel.

nem olyan egyszerű ez. szerinted innen hány olyan ember van, aki ilyen fesztelenül, gördülékenyen ki tud állni 200 ember elé, mint pl Timi. Kevés, nagyon-nagyon kevés. Hajlandóságban a lányok arányaiban erősebbek.

és persze nyilván vannak témák, ahol könnyű dolgunk van, mert sok lány/hölgy van (lásd ml, data, analitika, ux irányok), van hova nyúlni, az üzemeltetés nem ilyen, a fejlesztés valamivel könnyebb. szóval ha radarra kerül egy kompetens lány/hölgy, és akar is előadni, mi biztosan helyet adunk neki. pont.

az is nagy hendikep, hogy folyamatosan cserélni kell az előadói gárdát, mert a jó előadókat elhasználja a piac gyorsan. nézd meg pl a securityt, iszonyú belterjes. irgalmatlan küzdelem, folyamatosan új, friss arcokat hozni.

szóval nem kell ezt túl gondolni, a mi részünkről ez nem valami gender harc vagy hasonló, egyszerűen azt gondoljuk, hogy az ország versenyképessége szempontjából kulcskérdés, hogy minél több lány válassza ezt a szép (hiány)szakmát, ha úgy tetszik ők evangelisták. és ráadásul jó előadók. :) az meg már csak a saját véleményem, hogy nekem rettenetesen imponál, ha egy nő kompetens és it-s. kibaszottul menő. ennél már csak az menőbb, ha nőként ritmus gitáros vagy egy death metál bandában. :))

nem értem, hogy ebben a hosszú leírásban hol az általad említett kvóta szerepe, illetve az hogy "szándékosan felülreprezentáljuk őket"?
mi értelme van megkülönböztetned, hogy "hajlandóságban a lányok arányaiban erősebbek"?
vannak akik szeretnek előadni, vannak akik nem, szerintem ezt nem kell nemhez kötni vagy viszonyítani, nem?

abban egyetértünk, hogy örömteli a hölgyek részvétele a pályán, viszont abban nem, hogy ezt különböző feltételekkel kellene megvalósítani
ha így álltok hozzá, hogy "felülreprezentáljuk, biztosan helyet adunk neki. pont.", akkor pont ti cáfoljátok meg a nemek közötti egyenlőséget

Te már jelentkeztél előadónak? Elutasítottak azért, mert nem vagy nő? Vagy ez ilyen elvi vita?

Én pont azt olvasom ki a hozzászólásból, hogy az emberek marhára nem akarnak előadni, csak addig nagy szakértők, amíg nem mérettetnek meg n*100 ember előtt. Nem arról van szó, hogy egy headcountra jut száz jelentkező, és abból csakazértis nőt választunk, hanem fordítva, több lehetőség van, mint amennyi ember.

Szerintem neki ez ilyen elvi vita. Legjobb ignorálni.
PestiSrac ráfutott az aknára, és ne0 most próbálja szétszedni annak ellenére, hogy szerintem pontosan tudja, hogy ez történt. Én sokkal inkább tartom ezt szexista genderhuszárkodásnak. Vagy csak az eszét akarja játszani.

Igen, akna, az ilyen akciók miatt.
Nincs itt semmilyen conflict. Triggerelni próbálsz a hülyeséggel.
Látod, hogy a csóka járatlan ebben a mocsárban és próbálod szétszedni klisékkel. Ennyi történik.

Lehet csak poénnak szánod, vagy okoskodni/szórakozni akarsz egy jót (szerintem igen), csak ettől még ugyanolyan méltatlan és káros.

Eleve nincsenek is szegények egyelőre azon a szinten, hogy egyáltalán értelmezhető legyen rajtuk a diszkrimináció kifejezés.

Számomra szimpatikus, amit csinálnak: próbálnak nyilvánossághoz szoktatni jó szakembereket és megadni a lehetőséget, hogy ha jól csinálják, szert tegyenek egyfajta szakmai ismertségre.

Timinek is remeg még a hangja, én pontosan emlékszem ekkora korszakomra. De jól csinálja, és minél többször fog előadni, annál jobb és ügyesebb lesz. Remélem kap még lehetőséget.

"Számomra szimpatikus, amit csinálnak: próbálnak nyilvánossághoz szoktatni jó szakembereket és megadni a lehetőséget, hogy ha jól csinálják, szert tegyenek egyfajta szakmai ismertségre."

vs

"konfjainkon például van célszám, h mennyi legyen a hölgy előadók aránya. szándékosan felülreprezentáljuk őket"

szerintem nemtől függetlenül lehetőséget kell adni annak, aki fejlődni szeretne, ebben egyetértünk

viszont ha valaki nem ért egyet veled, akkor rögtön "genderhuszár, triggerel, hülyeség" amit mond, csak nem "hópihe" vagy? :)

Nem vagyok hópihe. Engem maga ez a jelenség zavar, és rohadtul károsnak tartom. Unalmas is már kicsit ez a gendergedés meg az antigenderkedés is.

Magam sem hiszek a kvótában az élet semelyik területén, ahogy a pozitív diszkrimináció semmilyen formájában sem. Mert a pozitív diszkrimináció valakinek mindig negatív. Nem az álláspontoddal van bajom.

Az zavar, hogy ha olvasol a sorok között, ebben az esetben szó nincsen igazából kvótáról. A csóka büszke rá, hogy fel tudtak mutatni néhány hölgy előadót, és ezt kicsit szarul fogalmazta meg. Nem volt jó a PR, ha úgy tetszik. Te meg lecsaptad a magasra pattanó labdát, teljesen feleslegesen. Miközben szerintem pontosan tudtad, miről van szó. Játszod itt a hülyét, hogy cicázhass egy kicsit, pedig nyilvánvaló, hogy nem vagy Te ilyen butus.

Felesleges ezt itt tolni. Szerintem.

Ott a pont: "Magam sem hiszek a kvótában az élet semelyik területén, ahogy a pozitív diszkrimináció semmilyen formájában sem. Mert a pozitív diszkrimináció valakinek mindig negatív. Nem az álláspontoddal van bajom."

Szerintem sem jó sem egyik, sem másik szélsőség.
Nincs értelme beleszólni a dolgokba, csinálja mindenki amit szeret, ne akadályozzuk, és ne is skatulyázzuk.

A csóka meg már az elején lezárhatta volna a kérdésd egy "bocs, bénán fogalmaztam, úgy értettem hogy..."
Ehhez képest még ráerősített, hogy kvóta, meg pusholás. Mi ez ha nem a klasszikus "beleszalad a pofonba"? :)

"Mert a pozitív diszkrimináció valakinek mindig negatív. "

Diszkriminációt már a teremtő / evolúció követte el, amikor a nőket képessé tette szülni és gyereket nevelni.
Innentől már eleve kevesebb a munkaerőpiaci értéke, mint azonos kvalitással bíró férfiaknak - mert kockázatot, vagyis többletköltséget jelent a munkáltató számára.
Ezen semmilyen gender-semlegességet propagáló médiakommunikáció nem fog változtatni, sőt ront a helyzeten, mert elfedi a problémát. 

A jelenséget elfogadhatjuk, de azt is mondhatjuk, hogy kompenzálásképpen legyen pl. az SZJA alacsonyabb a nők esetén - ezzel a nők foglalkoztatásának költsége csökkenne a munkáltatók számára.
Nem tartom ördögtől valónak. 

Világos, hogy nem vagyunk egyformák. Nem is leszünk soha. A feketék és a fehérek is különböznek. Hazugság, hogy nem. Pl. a különböző futószámokban fehérként csekély esély van utolérni őket.

Nem az a gond, hogy nem vagyunk egyformák. Pontosan abból adódnak a problémák, amikor megpróbálunk úgy tenni, mintha annak kéne lennünk, és próbálunk kompenzálni, kitalálunk mindenféle ellentételezéseket, amik soha a büdös életben nem lesznek igazságosak, mert mindig lesz olyan eset, amikor nem az és akkor meg mással szemben nem korrekt.

Egyébként szülni sem kötelező, nem is minden nő teszi. Másrészt nem a munkabér az ember egyetlen és kizárólagos értékmérője. És nem a karrier az egyetlen létező életstratégia.
(Egyébként a gyerekesek pont kapnak adókedvezményt, jelenleg is.)

El kellene fogadni, hogy nem vagyunk egyformák, mások a lehetőségeink és mástól vagyunk boldogak.

igy van, ez a lényeg. ha valaki jelentkezik, jo esellyel kasztingoljuk egy meetupon (ha ertelmes temat tud hozni), mert az egy tet nelkulibb kozeg. egy konfra visznt mar csak olyat rakunk be, akit mar lattunk, probaltunk, jo pontszamot kapott. viszont a lanyokra kulon figyelmet szentelunk, ez nekunk kuldetes. nem azert csinaljuk, mint a politikaban, hogy a noi valasztok miatt kell egy noi miniszter is. azert mi ezt fontosnak gondoljuk.

olyan ez mint egy fesztival, de dontod el, kiket raksz a szinpadra. ha prederalod hiphop-ot, akkor felulreprezentalhatod oket. a szempont tok mindegy, lehet gazdasagi, arculati, szemelyes vagy egyeb. ott sem az van h valasztani kell egy black metal csapat es egy dj kozott. nem, te dontsz, melyiket preferalod, az egyiket meg sem keresed.

a kvotaba pedig ne gondj bele tul sokat.  ez pl a kozel 1000 fos hwsw termekfejlezstesi konfnal csinaljuk, ahol 80-90 eloado van. arra torekszunk, hogy 18-20%-a az eloadoknak lany/holgy legyen. a konf is sokkal uditobb, ha szinpadon nem csak 95%-ban ferfiak allnak.

én még nem láttam Linuxot lefagyni, ergó a Linux nem fagy le, tök logikus :)

olvasd el kérlek PestiSrac első bejegyzését, valamint az idézeteimet
nekem elég más stílusúnak tűnik mint a többi, amit olyan mintha a PR osztály árgus szemei által felügyelve íródtak volna, menteni a helyzetet

Mint a standup-osok. Megnézel egyet a tévében, jót nevetsz a szövegén. Fél évvel később a Cool TV leadja az ismétlést, megint megnézed, megint nevetsz. Elmész az éves csapatépítőre a munkahelyeden, ott is lenyom egy negyed órás haknit. Nem rossz, de van pár visszatérő poén. Elmész valami konferenciára, ott is van egy félórás műsor. Kapsz egy jegyet a csóka egész estés előadására, ott is ugyanaz megy, csak másfél órán át. Végülis tudsz rajta szórakozni, de csömöröd van már az egésztől.

Konferencia-előadókkal ugyanez a helyzet. Amikor ötödjére hallod Mark Russinovich-ot, az már nem olyan, mint először. :)

eloadhat tobb temaban is, van is ilyen. pl ottucsak jozsi. pipeline security-vel foglalkozik, siman jo netto security temara, devops tematikara, es phytonban is okes. vagy kovacs ricsi (lattam is mar itt), kubernetes, halozatok, go programozas.

de a lenyegen ez nem valtoztat, egy ido utan elhasznalodik az eloado. ha egy fesztivalon mindig ugyanazok lennenek, elmennel? te lehet, de a kozonseg nagy resze nem.

erre tipikus pelda, mero laci bacsi. a fickonak jo gondolatai vannak, sokoldalu, polihisztor, de ugy el van hasznalva, ha meglatom valahol, mar felall a szor a hatamon. ilyenkor ordit a konf szervezoirol, hogy otlettelenek. folyamatosan keresni kell az ujakat, a frisseket. mi peldaul a konfon (erre is van kvota!) 80%-ban kicsereljuk a teljes 80-90 fos gardat.

A változásmániás, marketing-idealista és egyébként csapnivaló érvelésed egy hétköznapi példával úgy nézne ki, hogy szerinted az emberek azért nem néznek RTL Klub Híradót, mert még mindig Szellő István olvassa be a híreket. Vagy azért nem járnak színházba, mert még mindig Csányi Sándor játssza a macsó főszerepet.

Röviden elmondom, hogy mi a helyzet: Olcsó, középszar, "eldobható" előadókat futtatsz, akik vevők a trendbuziskodásodra.

a konfjainkon például van célszám, h mennyi legyen a hölgy előadók aránya. szándékosan felülreprezentáljuk őket...

Tehát a férfiakat diszkrimináljátok? A "kvótás hölgyek" hogy élik ezt meg? Büszkék arra, hogy a tudásuk a mezőnyben a "legjobb", vagy inkább szégyenkeznek, mert csak a nemük miatt kerültek be a csapatba?

Biztos nem estek a szexizmus csapdájába? Szerintetek a nők önmaguktól nem tudnak elég tudást összeszedni, hogy megugorjanak egy... mit is... ja, prezentációt? Az, hogy kvótákkal korrigáljátok a nők intellektusának általatok elképzelt hiányosságait, nem fest jó képet... lehet inkább hagyni kéne őket maguktól érvényesülni, nem belegyömöszkölni őket mindenféle ad-hoc kvótákba.

Nem egy kolléganőm volt az évek során. Nem kell nekik kvóta. A tudásuk önmagukért beszél.

Más kérdés, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy az IT igenis "fiús dolog", mivel jelenleg sokkal több férfi dolgozik a szakmában, mint nő (8-10%). Ti pedig szándékosan eltorzítjátok ezt a képet, csakmert ez most épp trendi, attól sem visszariadva, hogy az előadásotok szakmaiságát silányítjátok el.

Előadót adtatok és egy jónak tűnő és (számomra) érdekes témát kezdtetek el kibontogatni.
Részemről nem a gender/fiú/lány/nő/férfi/robot/kutya/macska téma feszegetése érdekel, hanem inkább a szakmaibb része, de szomorúan látom, hogy előbbi többeket ingerel, mint az utóbbi... :(

A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Szerkesztve: 2021. 02. 17., sze – 20:56

Köszönöm, megnéztem, érdekesnek találtam, elteszem  könyvjelzők közé!

Tapasztalat (infra oldalról) MariaDB+Galera/wsrep cluster + keepalived építésében (abban és nem feltétlenül az adminisztrálásban) van. [a témához szorosabban kötődve]

Tipikusan min. 3-5 VM, VMWare DRS szabályokkal külön tartva az ESXi host-ok között (olyan infrán, ahol a fizikai réteg is kellő rendundanciával van kiépítve). keepalived felette, itt fontos, hogy az is jól legyen belőve; VIP a fejlesztőnél és eddig (~1.5 - 2 év) nem volt kiesés/adatvesztés + a node-ok online patch-elhetők/karbantarthatóak, amíg legalább van n/2+1 healthy node (ugye ez cluster-nél/HA szcenárióban kb. 1. alapvetés). Van ilyen Redis+Sentinel (Redis Cluster még csak PoC) megoldásból is, meg Pacemaker-ből is kb. 50+ cluster-ünk (SAP, IBM FileNet, Oracle, stb.)...

A 4-5-6 on-prem Kubernetes cluster-t meg inkább nem sorolom ide.

Mindent lehet (szubjektíven szemlélve) jól is, csak előtte kellően körül kell járni, meg párszor b*szopódni, mielőtt jó lesz. ;)

(DISCLAIMER: aki trollbait-ként értelmezi a fenti - egyéni - véleményem, az még billentyűzetet se ragadjon inkább!)

A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Szerkesztve: 2021. 02. 17., sze – 23:29

percona xtradb cluster + proxysql :*

Szerkesztve: 2021. 02. 17., sze – 23:52

hmm... ma már persze OpenShift és Kubernetes szelek fújnak ;)

2021-ben sql-t tanulgat meg configol meg valaki? Onszantabol? :P

Mindig csodálattal néztem azokra az emberekre, akik multivállalatok elefántcsont tornyaiból lenézve elhiszik, hogy a világon nem léteznek KKV-k és a feléjük szolgáltató megoldásszállítók.

Mire szeretnél kilyukadni? Olyan ipari szegmensben is dolgozunk, ahol keményen jelen van az SQL, akár olyan szinten is, hogy egy darab gépeken fut egy szerver, abban egy (default) instance. Ráadásul ezeket emberek (nem bábozó rendszerek) telepítik kézzel.

Természetesen, errefelé is létezik jóval bonyolultabb SQL rendszer stb. Üzemeltetünk a világ egyik vezető kozmetikai cégének is olyan SQL szervert, amiben Kelet-Európa összes retail boltjában képződő napi eladási forgalmak aggregálódnak. Létezik a számítástechnikának a weben kívül olyan szakága is, aminek semmi köze ahhoz, amit itt egyesek szakmának hisznek.

trey @ gépház

Miert ne szerethetne valaki a temat?

Ha vegignezted a videot, a lenyeg a vegen van, hogy szepen mindent le is automatizalt. Ugy mar tud erdekes lenni annak is akinek egyebkent szaraz lenne.

Manapsag, mikor 10 sor Terraform kodbol megvan egy SQL cluster valamelyik cloud providernel, en nagyon is szivesen nezek ilyen videokat, hogy ne felejtsem el, honnan is indultunk.