Powerline -t szabad elosztóba dugni?

Sziasztok,

Vettem két darab ilyet: https://www.aliexpress.com/item/32961252516.html?spm=a2g0s.9042311.0.0…

Összedugtam és megy is rendesen. Kodin legalábbis járattam egy kicsit a filmeket, annyi elég :)

Kérdés hogy szabad-e ezeket elosztóba tenni. Az egyik egy sima (kábel + 3 aljazat) plusz T elosztóban csücsül, a másik meg egy sima kábel + 3 aljzatosban.

Működni működik, de ki tudja hogy itt merjem-e pl. hagyni napokra, van-e valami hosszú távon megfontolandó biztonsági oldala a dolognak.

Köszi!

Hozzászólások

Baja nem lesz, csak nem tesz jot a sebessegnek/ping-nek....

 

De miert nem dugod a falba? Hiszen passthrough-os...

 

Én akárhány/akármilyen adaptert vettem, benne volt a manual-ban, hogy nem ajánlott. Ha jól tudom a túlterhelésvédő miatt nem ajánlott, mert lassabb lesz mint nélküle. Szerintem felrobbanni nem fog, de hosszabb ideig ne használd.

A pass-through powerline-ban van egy szűrő, ami megakadályozza a szomszédos, ugyanarra a vezetékre csatlakoztatott eszközök zavarvisszatáplálását.

Ha nem pass-through az eszköz, akkor semmi sem védi meg ezektől és leromlik az átviteli teljesítmény. Ennyi a titka.

Ezek csak párban működnek, vagy mondjuk ha négy van, akkor bármelyikről bármelyikre van ethernet?

Ilyet kijelenteni nehéz. Ha friss és tiszta a kábelezés, ugyanazon a fázison kell hozza az adatlapon említett sebességeket (ami tuti nem a reklámban szereplő nominális sebesség).

Mint a DSL technológiánál is, nagyon kábelfüggő lesz a dolog. Vegyél online és max visszaküldöd, sokat nem lehet bukni rajta magánszemélyként.

Engem érdekelne, hogy kb. milyen sebességet tud, meg persze az is hogy mekkora távolság van a két adapter között, illetve milyen a ház kábelezése (mennyire régi). Meg hogy van-e bármi jó/rossz tapasztalatod vele úgy általában.

[szerk] a tapasztalatok továbbra is érdekelnek, bár erről a dealről már lemaradtam (már nincs EU plugos...)

1986-os a ház. Az elektromos rendszer mindmáig ugyanaz, csak szobánként 1 konnektor lett kicserélve földeltre. Összedug, működik, ez volt az élmény :)

Távolság, hát ezt ugye én nem tudom megmondani, szomszédos szoba. De hogy pontosan hogy mennek a falban a vezetékek, nem tudom.

Az egyik oldalon elosztóba van dugva, máshogy fizikailag nem tudtam összehozni. Hetek óta 0-24ben megy, nem gyulladt ki :)

 

Ha lesz rá időm hamarosan mérek egy sebességet.

Istenigazából minden olyan eszköznél aminek olyan villája van ami használni is tudja a földelést (sütő, mosógép, plazma tv, stb stb) annak jut rendes konnektor. A telefon töltő meg az egyéb low power cuccnak mindegy. Nem élem meg katasztrófaként. Legrosszabb esetben megoldom földelt elosztóval, ha olyan adódik. Majd egyszer ha végtelenül sok pénzem lesz, kifúratom az egészet és újracsináljuk. Addig meg jó ez is.

Nagy az én kérésem: A mi lakásunkban kizárólag a vizes blokkokban vannak földelt konnektorok, és ott pont nincs szükség ethernetre... A két hálószoba, amit ilyennel össze szeretnék kötni azok egy kismegszakítón vannak, de csak földeletlen két tüskés konnektorok vannak ott. Akárhogy Googlezok, nem találok földeletlen EU konnektorra gyártott adaptert, az volna a tippem, hogy ennek valami technológiai oka van. Le tudnád tesztelni, hogy ezek az adapterek mennek e földeletlen konnektorok között is, és ha igen, milyen sebességet tudnak hozni? Olvastam olyat is, hogy egyáltalán nem megy, meg olyat is, hogy megy, de a földelthez képest csak 1/3 sávszélet tud adni.

Ha bárki valós tapasztalatokat osztana meg ezzel kapcsolatban, akkor megköszönném. (A Zinternetet már kiolvastam a témában, valós tapasztalatok kellenének.) Köszi előre is.

Csaba

Tegnap vettem helyben kb. ugyanilyen áron 3 db tplink AV600-as passthrough adaptert. Pár napon belül itt van postával, kiderül mit tud. Ha a 80 éves házban a kitudja milyen vezetékeken a szolgáltatói wifi modem (nem ideálisan elhelyezett) jelenlegi 10-20Mbitjénél többet tud, akkor már jó vagyok :-)

Megjött a csomagom, két adaptert mindjárt beüzemeltem, és meglepően jó az eredmény: gyorsabb és stabilabb mint a wifi. Pedig a vezetékezés biztos nem mai, a lámpáknál (amiket én szereltem fel) még vászonbevonatos vezetékek vannak, valószínű a falban sincsenek újabbak... Szóval ár/érték arányosan elégedett vagyok.

Köszönöm.
Rendeltem négyet, kipróbálom.
Itthon egyelőre nem igazán kell, mert a kenyérpirítóhoz is ki van húzva a gigabit. A szüleimnél viszont jó megoldás lenne.

Security oldalról mi a tudnivaló? Lehet egy ugyanilyennel sniffelni a forgalmat, vagy van valami egyedi titkosítás?

Megjöttek. Persze a kurva vám megfogta, de most itt van végre mind a négy.

Három szinten jelzi a lámpa a link minőségét a leírás szerint: red/amber/green.
A ház teljes hosszában (hosszú ház) green marad a link. A szomszéd telek villanyóraszekrény-konnektoránál még zöld, bent a házban piros.
(A végső cél kb. 500...600 m áthidalása lenne a lenti műhelyig - ott még nem kísérleteztem.)

Az a kérdésem, hogy ha több ilyen eszköz van és L2-ben működnek, akkor a távolságban köztes eszközök működnek-e repeaterként? Tehát mondjuk az (1)-(3) között piros lenne a link, de az (1)-(2) és a (2)-(3) is zöld, akkor az (1)-(3) is kizöldül? Vagy ez nem ennyire advanced?

Ezt a powerline cuccot nem ismerem, de gondolkodok rajta én is, hogy veszek. Mennyire konfigurálható a cucc? A konnektor felőli oldalon freki, sávszélesség, modulációs mód, stb... megadható neki?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Így be lehetne lőni a legideálisabb átviteli paramétereket. Akár úgy hogy kapacitást, induktivitást stb... mérek... hullámellenállást, csillapítást számolok, vagy úgy hogy állítgatok, és jelkövetővel, SDR-rel mérem a dolgot egy adott beállításnál.

... vagy akár 2 elosztót is megcsinálhatnék úgy, hogy beleapplikálok rezonáns tagokat, sáváteresztő/sávzáró szűrőt, és így javíthatnék az átvitelen.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Én 2db mikrotik power-line adaptert használok. Ebből az egyik egy APC túlfeszvédő elosztóban van. 60-80Mbitet tudja a 100-ból.

A mikrotikes érdekes jószág. PWR Interfészként jön fel, tudod bridgelni, vlanozni a rajta lévő ethernet csatival vagy a benne lévő wifivel. Ha kell, még ospf-et is tudsz rajta futtatni :)

Panelban van, itt 2-3 szobányi konnektor egy körre van felfűzve, így könnyű dolga van a kütyünek.
Mások beszámolói szerint megy biztosítékon is, csak kisebb tempóval.
Fi relét nem tudom, de az ritka eset lehet. Az elosztó szekrény első modulja, utána jönnek a kismegszakítók. Ha csak nem több fi reléd van a házban. 

Az eladó az értékeléseknél nem kíméli a vevőket. :D

:)

Ilyen powerlineos topicokba mindig be szoktam írni, hogy ha egy ilyen üzembe helyezése után esetleg nem megy a vezérelt tarifa (hőtárolós villanyfűtés, bojler), akkor gondoljatok rá.

Ha jól értem ezek xMBit ethernet over powerline. Van ilyenem TP-LINK -ben, évek óta működik, elosztóban, van mellette UPS (régi egy böszme nagy 50Hz trafóval indít), kábel modem, WiFI router, de van, hogy egy méterre tőle bedugom a porszívót (1400W) és kielégítően működik.
Tény, sosem mértem rajta sebességet.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ezeknél szerintem nem a sebességet kell firtatni, hanem örülni, hogy nulla meló árán egyáltalán működik. A finnyás huszároknak ajánlom a Cat6 kiépítését. Ja hogy ahhoz vésni meg fúrni kell, mert nem lett betervezve. Lehet mérlegelni.

Nekünk itthon a kenyérpirítóhoz is megy gigabit, mert új házat nem épít az ember már e nélkül. De ez inkább előrelátás, mint pillanatnyi igény. Sosem értettem, amikor valaki otthonra fibert húzat be több száz megabites nettel. Minek? Egy darabig áll erre a cerka, de ha van életed, úgyis le fogod szarni és párszor tíz megabit bőven több, mint elég. Házon belül ha csak száz megabit lenne a belső adatmozgatásokra se sírnám el magam. Persze mindenki azt csinál, amit akar.

Jól hangzik, de sok évvel ezelőtt mikor egy cégnek kellett kiépítenem a hálózatát, a bérelt iroda tulajdonosa nagyon büszkén mutatta, hogy minden szobába, több helyen be lett vezetve a számítógépes hálózat hoz szükséges koax ;)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Én nem vagyok finnyás huszár. Bedugtam a két kockát a két szobában és primán meg van oldva az igény. Fúrás nélkül. Szegélyezés nélkül. Minden nélkül. Magic. Teljesen jó ez igy.

Sebességtesztre volt 20 másodpercem, bedug , speedtest, 50mbit. De ezt sok faktor rontja: csak egy teszt/egy szerver, hiába van 300 mbites netem csak 100mbites switch van a routerben, meg hát ez ugye eleve kiugrik a netre is. De nekem ez több, mint elég oda, csak egy media player van rádugva.