bluetooth mikrofonos fejhallgato

hilo,

 

Tanacsokat szeretnek kerni , hoyg milyen markaju/tipus bluetooth fejhallgatot erdemes venni amivel lehet konferencia hivasokat nyomni. ja, es tudjon win es linux op rendszerekkel is mukodni.

(az apropo, h vettunk egy Jabra-t es kiderult , hogy mobilra van 'optimalizalva'. nem sikerult ubuntuhoz felheccelni a mikrofonjat minimal efforttal: friss inditassal jol mukodik, de mindig elcrashel valami miutan a mute funkciot hasznaljak.  szoval a kovetkezonek olyat szeretnek venni amirol van valakinak pozitiv tapasztalata...)

 

koszi!

 

g6b0r

-----------

update: vettem egy BT5 USB dongle-t es fasz@n megy minden, zenehallgatas, konferencia hivasok kezelese, ( persze linux alatt; ubuntuval es debiannal probaltuk). semmi extra varazslat nem kellett, kiveve persze atallitani az input/output audio device-t a bt device-ra.

koszi meg1x a tippeket!

Hozzászólások

Én 9 éve Logitech H800-at használok a saját dongle-jével, azzal nem nagyon volt még gondom. Bluetoothon csak mobillal, és ma már csak ha nagyon muszáj, az utóbbi 1-2 évben rendszeresen panaszkodtak a túloldalon, hogy szakadozok.

Marshall Major III-at neztem, de nem probaltam meg. Valakinek van tapasztalata?

Ez engem is érdekel, mivel eddig egyetlen bluetoothos headsetet sem sikerült linuxal (Mint) normálisan összelőni. Headset módban csatlakoztatva a hang kritikán aluli (mintha 3-4Khz re lenne szűrve : vonalas telefon minőség), hifi módban meg nincs mikrofon...

A telefonok szerintem automatikusan váltanak A2DP meg HFP között. A MacOS is lehet ezt csinálja. Windowson is lehet váltogatni. Aláírom, hogy szörnyen van megoldva, főleg akkor szívás, amikor hívás közben (Zoom, Skype, Teams, bármi) egy másik program használná a stereo (A2DP) módot, és az OS átvált. Mondjuk jön egy skype üzenet, és pittyeg egyet. Az eredmény, hogy a hívás hangja elmegy.

Emellett még azt, hogy ha a wifit kicsit erősebben használod, akkor bedarál a bluetooth fülesen a zene. De ugyanígy ha csak simán rányomsz az új bluetooth eszközt keresésére a gépen.

Nekem is van egy, nemrég vettem. Sok a pozitívum (kényelmes, sokáig bírja az akksija, szépen szól), de ott vannak ezek az említett negatívumok, így összességében csak úgy és arra nem tudom használni amiért vettem.

Úgyhogy az örök érvényű mondásom továbbra is áll: csak kábel. Bluetooth is, wifi is, mindenféle egyedi usb-s kütyük is csak vacak, lassú, instabil játékszerek (tetszés szerint eget vagy többet is választhatsz az opciók közül), amit ráadásul tölteni kell vagy elemet cserélgetni benne.

"Sose a gép a hülye."

Szerkesztve: 2021. 02. 17., sze – 09:12

Bluetoothos akármilyen fülhallgató win/linux alatt a sajtreszelővel való önkielégítés kategória, MacOS alatt egész élhető, de ott is messze van a user friendly-től. Akármilyen usb-s inkább, vagy ha nagyon vezetéknélküli kell akkor olyan aminek van saját dongle-ja. Esetleg annyit megpróbálhatsz a jabrával, hogy usb-vel összekötöd és akkor némelyik tud vezetékes üzemben menni, csak vigyázz a micro usb csati nem túl tartós

Szeretnél zenét is hallgatni? Szükség van zajcsökkentésre (neked és / vagy a másik félnek)? 

A fiamnak Redmi sztereó BT fülese van, zenére egész jó hangú, de a mikrofonját nem teszteltem eddig.

Teszteltem 3-4 sztereó BT fülest eddig, de mindegyik szakadozott időnként, ez pedig nálam megöli az élményt, addig maradok vezetékesen, amíg ez nem lesz 100%-ban üzembiztos.

a fo felhasznalas a tavoktatas lenne (ezert kell a mikrofon: beszelgetni), de mellette lenne zene is.

ha jol ertem eddig, akkor olyat erdemes keresnem amelyiknek van sajat dongle a BT-hoz, es nem a laptop beepitett BT chipet hasznalja...?

Sőt még jobb, ha egy tetszőleges (nem BT-s) fülest és egy normális mikrofont használsz.

Nálam is ez a megoldás, bármilyen füles (ha kell egyáltalán), én nagyon jó asztali mikrofon. Én egy Blue Snowball-t használok, a kolléga pedig egy Rode NT-USB-t. Mondjuk már évek óta nagyüzemben videokonferenciázunk, oktatunk, újabban live streamelünk ezekkel.

Csaba

A rode-nak rengeteg sima jack dugos profi mikrofonja van (vagy xlr), miert usb?

A normal szgepes mikrofon bemenet semmire se jo?

 

Mert ha jol ertem ez igazabol egy usb-s hangkartya fixen bedugva ra egy mikrofon....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem van vezeteknelkuli rode mikrofonom, aminek a vevo oldalan egy jack dugo van (2 part lehet hasznalni, amihez van y kabel).

 

Namost ezt kameraba is be tudom tenni es ha akarom a szgepbe is.

Gondoltam egy masik mikrofont is veszek (puskamikrofon), de azt is jo lenne kamerahoz is hasznalni tudni.

 

Ezert kerdeztem. Lehet, hogy usb-s hangkartya mellett fogok inkabb kikotni.

(ezt neztem: Behringer UMC404HD )

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Így van, egy vezetékes régi Sennheiser fejhallgatóm van és egy Blue Snowball mikrofonom, amit a fiam vetett le, amikor magának vett egy komolyabbat. BT amúgy is érdekes, mert ha netán a gép 2,4-es Wifit használ, akkor még képes össze is veszni a két átvitel, és nem működik semmi.

JBL TUNE500BT, Linux alatt Approx APPBT05 (állítólag egészen jó) dongle-lal 6-7 méteren belül nem rossz, de utána szaggat. Ugyanígy gép fal felüli USB portjába dugva 3-4 méter a hatótávolság. A mikrofon vacak minden eszközzel; panaszkodnak, hogy halk vagyok.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Hát ez kiábrándító. Elsősorban nem mászkálni akarok, csak nem váltogatni a fülest a telefon és a gép között.
És amikor bemegyek melóba akkor nehogymár egy usb sticket kelljen az otthoni gépből magammal vinni és vica versa...
Azt nem tudtam hogy windows alatt sem megy, mert sohasem próbáltam. Azt a hozzászólást hogy ezt tudja a bluetooth ezt nem tudom értelmezni, hiszen telefonokkal, mp3 lejátszókkal, ipoddal tökéletesen működik mindegyik. Tehát a win/linux kernel tud ennyit, nemde ?
Megint kipróbáltam és a  "Headset unit mode" nekem MINT alatt nem is csak rossz minőség hanem gyakorlatilag fehér zaj :(

Az ezért nekem fura...

Nem tudom milyen a generic füles, a beépített mikrofonja és ennek zajcsökkentése messze jobb, mint a zenehallgatásra optimalizált fejhallgatóké. 

A gyári szoftverben egyáltalán nem vagyok biztos: céges biztosan fent van (szoftverfrissités is rajta keresztül megy), de a privát laptopomra nem tettem fel. 

Ezt el is várnám egy 100k HUF feletti fülestől :(

Bose QC 25 -ot használok majd 2 éve. Tökéletesen megy Windows -zal, és más kollégák sikeresen használjak Ubuntuval is. (Thinkpad notik vannak a cégnél.)

  • Rendszeresen hallgatok vele zenét és szeretem a hangját.
  • Recsegést csak akkor tapasztaltam, ha ~10 méternél messzebb mentem a géptől, esetleg falakon túlra.
  • Hívás közben a Win 10 még sosem vette el a hangot. Az sem zavarja, hogy hívás közben nem a másik bluetooth profilon megy a zene. Természetesen a zene ilyenkor nem hallatszik.

Win7 alatt volt olyan, hogy a BT stack elhagyta az eszközt. Ilyenkor minden jónak látszott, csak hang nem volt reboot -ig.

Úgy tűnik a felhasználói élményt nagyban meghatározza a BT host és BT periféria minősége, illetve a host oldali SW stack. Szóval az sem garancia, ha ugyanilyet veszel, mert lehet hogy a te PC -d nem fogja szeretni.

 

Nekem egy Sony MDR-XB650BT van. Mac és Ubuntu alatt is használtam (mostanában Ubuntu), a másik oldal nem panaszkodott a hangminőségre. Távmunkához kell főleg.

A laptop bluetooth vevőjével voltak nálam gondok ubuntu alatt, vettem egy dongle-t és azóta a füles és a billenryű is jól működik.

mar latom valszeg nem lesz konnyu menet - megprobalkozom venni egy usb dongle-t hatha az kicsit majd javit a helyzeten.

koszi mindenkinek a tippeket.

Plantronics BT600

Cégnél rendszeresítve, telefonos ügyfélszolgálatoknak is adtunk el belőle pár száz darabot.

Windows/Linux Mint alatt is tökéletesen megy, plusz mobil is párosítva van közben.
Aktív zajszűrős (ki/be kapcsolható).

Konferenciához tökéletes, zenehallgatáshoz azért inkább mást választanék (a mélyek kicsit hiányoznak).

...úgyis jönnek...

Linuxon azért nem megy a mikrofon, mert a Pulse-ban nincs ez rendesen implementálva. Volt rá nemrég egy nagyon ígéretes merge request, de a drága Pulse karbantartók addig idegesítették a csókát egy éven keresztül, hogy két hónapja visszavonta az egészet. Szóval egy darabig nem is fog működni.
https://gitlab.freedesktop.org/pulseaudio/pulseaudio/-/merge_requests/2…

Érdemes lehet ránézni a Pipewire-re, abba ha jól láttam, fél éve került egy kezdeti Hsphfpd implementáció.
https://gitlab.freedesktop.org/pipewire/pipewire/-/merge_requests/295

Az igazan szomoru, hogy a gitlab az self-hosted a freedesktop.org szerveren. Igy konkretan a fickot (@pali) a komplett gitlab.freedesktop.org -on banlistara tettek es nem csak a pulseaudio projektnel. Majd feloldottak a bant, es anelkul hogy egyetlen hozzaszolast is tett volna, ujra bannoltak.

Majd letrehozott egy @pali-2 accountot, ahol hozzaszolt az egyik merge request-hez, amire a valasz az volt, hogy ez is violation of CoC, es banoltak ezt az accountot is (@pali-2).

 

Namost ezekutan megneznem, kinek van gyomra koddal (== szabadido es munka egyben) hozzajarulni.

Ami meg kiabrandito, hogy a pipewire is ezen a szerveren leledzik (gitlab.freedesktop.org), igy a pipewire projektbol is ki lett lenyegeben zarva az emberunk.

Aki ugy nezem elegge kepben van a bluetooth-szal es annak minden nyugjevel (ami nem csak audio!, az csak egy nagyon kis szelete. Itt mar van Siri, szoveges uzenetek, gombok kuldese/fogadasa, akkumulator jelzese fogadasa (headset es a mobil is lehet akkumulatoron ofc), stb, stb).

 

Namost elolvasva az osszes hozzaszolasat, en nem latok itt semmi problemat. Aki nem tud minimalis kritikat fogadni, az igyon meg egy teat. De a CoC-ot hasznalni, es olyan titkarnoket bevonni a fejlesztesbe (itt a fejlesztes a CoC iras, gitlab moderacios feladatok es bannolas), akiknek semmi kozuk a kodolashoz, az teljesen nonszensz.

Itt is aki a bant kiadta, az egy vezeto grafikus...

 

Mar a bant se ertem. Ki lehet zarni egy-egy projektbol de ugy teljesen az osszes hosztolt projektbol? Meg miert? Amugy a pulseaudio maintanerek akkora kocsogok, hogy ihaj (azzal az indiai kanu vagy milyen nevuvel az elen). Szerintem az internet szemetet egy helyre osszefujta a szel. De ez csak maganvelemeny.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mondjuk ha már csinált egy másik accountot akkor a pali-2 egy ökörség volt, és nyilvánvaló CoC sértés.

Szerintem nem fehér és nem fekete a kérdés, elbeszéltek rendesen egymás mellett.

Simán el tudom képzelni hogy egyszerű nyelvi korlátról van amúgy szó, de a kompromisszumot mint fogalmat egyik sem ismeri :)

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2021. 02. 22., h – 17:09

Ebay-en löttem alig használt Plantronics Voyager 8200-t 100Eur körül. Tud standard bluetooth-t is, de a saját dongle-val zenénél jobb (szerintem elég jó) a minősége. Külön tetszik, hogy nincs karos mikrofonja, ami eléd lóg. Win-es programmal lehet állítgatni ezer dolgát (ezt egyszer megcsiáltam egy vmware-es win-ben), de utána az megmarad Linux alatt is, és eddig gond nélkül használom ott. Linux alatt annyi hiányzik, hogy a fülesen lévő hangerő állítás fizikai gombok mennek, de a skype hivás felvétel/lerakás alapból nem (nem mentem még utána, hogy lehet-e). Poénos, hogy a gép mellett párhuzamosan telefonhoz is tud csatlakozni BT-n, így ha ott jön hívás, az is bejelez és fel lehet venni.