Tesztelhető a macOS-inspirálta, BSD Desktop OS, a helloSystem új ISO-ja

Címkék

Letölthető innen.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 15., h – 14:55

Remélem új csomagkezelőt, új bootloadert és új fájlrendszert is használ :) Egyik sem kompatibilis egyik mássikkal sem, és TrustEnginge-ben van írva, amit három programozó ismer a világon :)

- Mondjuk az menő, hogy Core2Dugó cpu-s gépen is jól fut. [bár egy XFCE is jól fut azon]

Gondoltam, megnézem, hogy mit sikerült eddig összerakni. Én odáig jutottam vele VMware Workstation-ben, hogy rábootolva az ISO-ra a kernel indul, majd - még szöveges felületen - debugger.

Számomra ez még azt jelenti: nincs kész :D

trey @ gépház

Nekem az előző ISO virtualboxban szépen felment először live verzióban aztán telepítve is. Működött szépen, bár túl sok program nem volt telepítve (böngésző, talán Firefox, notepad és network manager, ha jól emlékszem). 
Lehet igazi gépen is kipróbálom, pont van is egy Core2Duo valahol 

A régi gépem c2d-s, és azon KDE 5 futkorászott, amíg nyúztam. Az is elment rajta. A gond azzal van, hogy ma már egy böngésző és egy "modern" weblap meg tudja enni az erőforrásait. Pedig 720p-s videot még lehetett rajta nézni, dedikált nvidia vidkari dolgozott benne.

Ezek a régi vasak remek dolgok lehetnek szövegszerkesztésre, jó kijelzővel olvasgatni, de még pl inkscape is egész jól eldöcögött rajta, gimp meg simán (nyilván képmérettől is függ mit kér), de ma már a klasszikus "nagyinak facebookra meg youtube-ra meg netezni jó lesz" megállapítás nem teljesül sajnos. Lehet olyan felhasználási terület, ahol jól jön, úgyhogy örülök, hogy vannak ilyen projektek, de perpillanat nem hozom vissza még a gépet feltámasztani :)

egész pofás kis cucc

helloHUP

Ami elsőre nem tetszik: nagyon picik az ablakvezérlő pöttyök

Ami meg tetszik: a kereső a bal felső sarokban

[Falu.Me]==>[-][][X]

Egy  ilyet kéne felrakni egy MBP-re :-) Ha már a gyári OS-t az istennek se sikerül ;-)
 

Biztos vagy benne, hogy neked az IT a megfelelő pálya? Virágkötőnek még mindig elmehetsz, az talán nem fog ki rajtad annyira, mint egy macOS telepítése.

A szakmának mindenképp jót tennél vele.

Szívesen veszem, ha segítesz benne.

 

Feltételek:

- early-2011 MBP (8 GB memóriával és 250-es SSD-vel szerelve)

- halott akksi, de tápról gyönyörűen elfut

- a sorozatra jellemző tipushibával súlyosbítva, miszerint az AMD dGPU meghótta magát, az iGPU tökéletesen működik

 

fentiek következménye: Linux és FreeBSD telepíthető, az AMD szoftverből letiltása után az Intel-driverrel működik és semmi baja, úgy megy, ahogy kell neki.

A dGPU EFI-ből való letiltása nélkül a MacOS távoli install csíkos képernyővel indul, majd a pörgő földgömb egy darabig pörög, aztán kakukk. Az EFI-ből való letiltással nincs csíkozott képernyő, hanem tűéles fehér háttér, egyebekben minden ugyanaz. Ha az image letöltés után a megfelelő időpontban kérek verbose bootot, akkor némi (kb másfél képernyőnyi) kernel üzenetek után áll meg mint a jancsiszög.

Segédinfó:

- nincs semmilyen Apple eszköz a környéken

- soha a büdos életben nem használtam Apple eszközt

Te jössz.

Nekem az motoszkál a fejemben, hogy keresek olyan jótét lelket, akinek van elég régi gépe ahhoz, hogy High Sierrat még tudjon telepíteni vele (ha jól emlékszem, a net azt mondta, az a legutolsó ami erre felmegy), aztán kioperálom ebből a gépből az SSD-t egy külső USB-dobozba, és megkérem ezt az ismeretlen ismerőst, hogy ejtsen meg erre a diszkre egy szűz installt. Utána visszarakom a gépbe az SSD-t, bebootolom safe-módba (állítólag az kell ahhoz, hogy elfelejtse a másik gép jellemzőit), és utána már legalább van egy elvben működő rendszer. De ehhez kéne valaki, aki erre képes, alkalmas, megcsinálja, stb.

Vagy ugye alternatívaként lehet lecserélni a jelenleg a gépen futó napra kész Ubuntut erre a hellofreebsd-re, amiből elindultunk :-)

Ha budapesti vagy, akkor ezt pl pont meg tudom neked csinalni :) A safe-boot dolog sem kell, egyszeruen fel kell rakni a gepemen az os-t (itt arra kell ugyelni, hogy ne lepjek be sehova se ami cloud, mert kavart leginkabb csak az tud okozni), esetlegesen ra lehet nyomni minden updatet is, mert azt hiszem, mar update sem fog tobb jonni oda, majd letorolni az AMD kexteket a picsaba es kesz is vagyunk. 10.13 alatt meg kb minden megy, MacPorts segitsegevel pedig a teljes ports tree rendelkezesedre all barmit telepiteni. 

Visszatekintő:

Emlékszem, amikor iPhone-nal volt gondom (eldobálta a Telenor hálózatot, persze, akkor még csak a T-nél volt hivatalosan szolgáltatónál, én az Apple-től rendeltem közvetlenül) a Dzsíniusz Boy azt javasolta az ír supportról, ha jót akarok, akkor inkább vigyem Bécsbe, mint Budapestre.

Remélem, ez azért már változott.

trey @ gépház

Mar vannak olyan szervizelesi munkak, amiket a magyarorszagi szervizek is csinalhatnak. Amikor neked ilyen keszuleked volt, akkor meg a Budapesti hivatalos szervizek fogtak volna a beadott iPhone keszuleked es elkuldtek volna Hollandiaba, ahonnan postafordultaval visszakaptad volna valamennyi atfutasi ido utan. A becsi szerviz pedig ott helyben tudott volna sok-sok mindent csinalni. Meg ma is van sok olyan dolog, amit nem vegeznek el itthon, hanem a kozponti szervizben kot ki az eszkoz. Illetve meg mindig vannak olyan "szerviz szolgaltatasok" amiket itthon nem lehet igenybevenni (a teljesseg igenye nelkul, itthon pl hivatalosan NEM lehet egy Apple Watchban akkut cserelni, vagy itthon hivatalos helyen nem kerhetsz kedvezmenyes AirPods cseret, ha elkezdett megmakkanni az akkud). 

Ezt a gepet melyik szakszervizbe vinned? A 2011-es szeria mar obsolete kategoriaba esik, tehat mar egyik szervizben sem foglalkoznak vele (kb 2016-17-ben jart le a visszahivasi program is, es kb 2018-2019 ota nem szervizelik mar). Erre a gepre egy petakot nem koltenek mar, tekintve hogy a legujabb operacios rendszer sem megy fel ra. 

Nem bízok meg az Apple-márkaszervíz virágkötőiben.

Mindenesetre én, mint botcsinálta informatikus egy adott szintig szeretem az ilyen jellegű keresztrejtvényeket, tehát amíg fel nem világosítottak róla, hogy ez számomra esélytelen, addig megpróbálkoztam a probléma megkerülése helyett megoldani a problémát.

Ez így smile nélkül egy kicsit erős volt. Zahy oktatott alsó hangon egy fél hupnyi pályán lévő nem kezdő kollégát az osX felmenőire. Mindezt olyan minőségben, hogy kevés ember van, aki Nála összértékben több jót tett a "hazai pályának”. Ha Nála húzod meg a szintet, akiket virágkötőnek küldenél, erősen átrendeznéd a szektor munkaerőpiacát ;)

Talan teljesen off, de mitol rosszabb egy oreg macbook ubuntuval mint a gyari, regi osx-el? Lehet perverz vagyok, de siman megfordult a fejemben egy M1 vasarlas, oprendszer csere linuxra, de azert itt meg nem igazan van tamogatas. Felesegem regi (2012 koruli) macbook air-jen sem artana valmi frissulo linux a regi nem frissulo rendszer, beakado processzorzabalo mail program stb helyere. Imessage es mas apple specifikus programot amugy sem hasznal.

No ma megnéztem egy Dell laptopon és fent említett MBP8.2-s gépen.Számomra meglepetés volt. Ugyan kicsit lassabb volt ezeken a gépeken a boot a szerintem ideálisnál (az első idításnál azt hittem meghalt, de aztán következő alkalmakkor sikerült kivárni). Korrekten felismerte és beállította a kijelzőt, szólt a zene a háttérben, egyedül a wifi volt zűrös. A Dell esetében parancssorban látszott, hogy felismeri az interféászt, szkennelni is tud, de a grafikus eszközel semmi nem sikerült. Az MBP-n natív FreeBSD alatt se jöttem rá korábban, hogy milyen mágia kellene az életre leheléséhez, ez nem változott ebben a helloSystem-ben sem. Szerintem ebben az alfa állapotban jó eredmény, és tényleg eléggé felhasználóbarát módon megy. Érdeklődéssel várom, hogy mivé fajul a későbbiekben - bár szerintem ez is el fog halni :-) :-(

Remelem Pottering kiadja a helloSystemD-t Linux alapokon.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?