Milyen pénztárcát? (cryto)

Noh, gondoltam egyet, hogy kicsit én is belekóstolok a crypto pénzek világába.
Sok téren megvilágosodtam már e téren és odáig jutottam, hogy akkor kellene egy app, amiben látom az egyes valutáimat szépen. Noh de a kérdés: Melyik ilyen szolgáltatást lenne jó használnom a temérdek közül?

Olyan kellene, ami:
- Tud többféle cryptovalutát is kezelni egy felületen. 
- Van mobilos de webes kliense is. 
- Nem náluk tárolódik a pénzem, hanem a saját blockchain-eimben.
- Lehet váltani a többféle crypto valutát másikra. Pl ha van 10 különböző, akkor azt tudjam pl. nitcoinra váltani.

A coinbase.com szimpatikus, de pénzem náluk tárolódik, így kevésbé biztonságos mintha a blockchain-nen lenne.
Persze ezt lehetne használni csak váltásra, de jobban örülnék ha mindenre egy program lenne. 

Ami még talán szimpi az az exodus.io. Itt nincs webes felület, de van desktop és mobil app.
Ezzel van valakinek tapasztalata?
Esetleg mit ajánlanátok még? 

Hozzászólások

CLI toolok wallet keszitesre, kriptovaluta fogadasra + offline tarolas az en szavazatom.

Par szines grafikon egy cloudban nekem nem er meg egy jovobeli, erosen elore josolhatatlan MtGox/Budacash/Questor/Robinhood ugyet.

hol veszel így bitcoint?

nálam a coinbase -> saját tárca volt legutóbb a menet, de szinte biztos vagyok benne, hogy nem ez a legpraktikusabb.

cserébe a bitcoin.orgon elég drága lett volna, bár lehet, összességében még az is jobb ennél.

ennél mélyebben meg nem mentem bele, annyit nem ért anno.

Pont alattad irnak ket eleg jo indokrol. (Emlugeator, norbertkiss, es nekem is volt veluk hasonlo elmenyem)

Harmadik jo indoklas pedig a nyito hozzaszolasomban.

"Par szines grafikon egy cloudban nekem nem er meg egy jovobeli, erosen elore josolhatatlan MtGox/Budacash/Questor/Robinhood ugyet."

Eladni hol fogod, ha adott esetben arra kerül sor? Biztos, hogy te meg tudod védeni? A ki-berakásnak is van költsége, nem? A daytrade ezzel neked ugrott.

Nekem is kellett papírokat egyeztetni. 10 perc volt kb. Ebbe nem roppantam bele.

trey @ gépház

Ha tenyleg olyan nagy jovo van benne, majd fizetni is lehet vele. Igy eladni sem kell.

Daytrade (itt) nem erdekel. Ha megis fog, a daytrade-elos osszeget egyszeruen nem veszem ki.

Tarcat publikus kulccsal ad a coinbase, max visszautalom arra parancssorrol. 

"Biztos, hogy te meg tudod vedeni?"

Lentebb leirtam egy strategiat, hogy kb a BTC 1%-at (az idod is penz alapon gondolkodva) ra lehet kolteni ennek a vedelemnek az erositesere, es ez skalazhato. Ami akkor a legjobb, ha homebrew megoldasok es third party megoldasok egyre szokatlanabb kombinacioja.

Persze a "homebrew-zast" nagyobb esellyel csinalja szarul az ember, mint pl. a haverod, aki nem talalta a vinyojat. De en felmertem a kockazatokat.

Coinbase-t en elhagytam. Anno tobbszor is megszivattak azzal hogy osszeomlott a rendszeruk (amin nem keveset buktam). 

Aztan meg onkenyesen inaktivaltak az accountomat azt irva hogy felul kell vizsgalniuk par dolgot es kuldjek be nekik megint papirokat. Ezzel pedig honapokat huztak el.

Koszonom megegyszer nem.

Én ugye most regisztráltam, és miután beküldtem a személyi fényképét, majd egy számlát a lakcím igazolásához, még mindig azt írja, hogy jóváhagyás alatt van a fiókom. Ennek már két napja. Nem tudom, hogy ez normális-e, vagy én is szívatva vagyok? 

Szívem szerint én az https://www.exodus.com -ot használnám, ami egy külön alkalmazás, nem webes és elvileg nem kell ennyit tökölni vele. Csak van pár coin szerzési lehetőség ami csak és kizárólag a coinbase-re küldi el a jutalmat. 

Én elég katyvasznak érzem jelenleg ezt az egész cryptovalutázós rendszert. Ezerféle crypro, ezerféle ráépülő program (csak mobilra, csak webre, csak desktopra). Valahova egyszerű beregelni, van ahova nem. Mindenki azt gondolja, hogy az Ő rendszere a legjobb, az egyszeri felhasználó meg azt sem tudja hol kezdje el, egyáltalán hol tárolja a pénzét.

Én ugye most regisztráltam, és miután beküldtem a személyi fényképét, majd egy számlát a lakcím igazolásához, még mindig azt írja, hogy jóváhagyás alatt van a fiókom. Ennek már két napja.

Ez normál esetben kb. 10 perc. De, ha valaki akkor akar regelni, amikor az árfolyam történelmi csúcsokat dönt és minden kocabefektető ilyenkor akar szintén beszállni, akkor előfordul, hogy napokig nem érnek a végére. 

trey @ gépház

En a Kraken-t hasznalom. Dolgoztam is veluk egy projekten - nagyon komoly a cucc mogotte... Biztonsagtechnikailag durvabb megoldasaik vannak mint a Londoni tozsdenek. Nyilvan lehetetlen ninbcs de ok azert vannak olyan szinten hogy nem baj ha rovid ideig pihen naluk a cucc... Mondjuk ok ki is jelentik, hogy nem penztarcak - hosszutavra ok is ajanljak hogy huzd at offline vagy hardware walletra a dolgot.

Szerkesztve: 2021. 02. 10., sze – 08:53

Én a binance.com -ot szeretem.

Ráadásul ott most van kialakulóban az ETH2 (más néven BETH), ami egy környezetkímélőbb kriptopénz lesz, azaz nem proof-of-work, hanem proof-of-stake alapú. (Merthogy pl. a bitcoin számára ausztriányi energiát füstölnek el a számítógépek, és ennél van jobb megoldás.) Lehet stake-elni az ETH2-t, és ez elég jó napi bevételt hoz. Más kérdés, hogy viszonylag sokára (1-2 év?) lehet majd kivenni. (Vagyis immár lehet hamarabb is, csak akkor nem érkezik több "napi jövedelem".) Az elmúlt 12 nap helyzete nálam (Ft-ban):

55,132  (ETH) P
53,381  V
53,195  H
57,202  K
57,846 (váltás ETH2-re, Sze)
62,979  Cs
66,285  P
67,167  H
69,862  K
73,830  Sz

Egyébként van egy Dash Wallet pénztárcám is, csak most üres. Mindent betoltam ETH2-be.

Egy pár szóban elmagyaráznád egy laikusnak, hogy mi a különbség a proof-of-work és a proof-of-stake között, illetve ez utóbbi miért nem annyira energiapazarló? Utóbbit érdemes akár erős CPU-val is bányászni? Mi az, hogy "stake"-elni at ETH2-t? Gyakorlatilag kereskedésről beszélsz?

proof-of-work: ez a klasszikus bányászat, ahogy olvasom, ezt már ismered: erős hardver, sok áram.

proof-of-stake: önmagában az ad neked "erőt" "hitelességet", vagy az hitelesít téged, hogy mennyi ETH-d van stakeolva. Nem kell erős hardver (rasp pi elég) és nem kell komoly áram. A "hozam" is fixálva van, attól függően, hogy hány "egységnyi" ETH-t stakeolsz. Ez egyfajta lekötés. Amint költeni akarod, onnantól megszűnik a stake és nem kapsz érte "hozamot".

Ezeket az idézőjeles szavakat értsétek már jól, mert nincs rá jobb jelenleg, amit én ismerek.

Semmiféle kereskedést nem takar a dolog. Nincs köze hozzá. Egy elzárt számlán kell tárolnod az ETH-t amivel stakelsz.

Aham. Szerzek valahonnan ETH-t (bányászok? ad vki? lehet kérni? vásárolok?), aztán azt megőrzöm egy jó ideig, az őrzés alatt amíg nem költöm el, addig feljebb megy az ára, ha megunom a tárolást eladom ezen a magasabb árfolyamon?

De ehhez kell ETH, amit viszont bányászni (vagy megvenni...) kell, igaz?

Nem, abszolút nem. Az, hogy éppen hány btc-t ér az eth az független ettől, valójában lényegtelen.

Szerzel ETH-t (igen, lehet bányászni, meg vásárolni) aztán azt el kell különítened, - nézz utána pontosan! - tehát a rendszer számára egyértelműen jelezni, hogy ezzel te stakelsz. Azt hiszem jelenleg legalább 32 ETH-t kell egyben elkülöníteni és 32 ETH részletekben lehet csinálni, nincs tört. Szóval nem a kispályások műfaja.

Aztán ha letelik a kezdetben azt hiszem 2 év, előbb fel sem lehet oldani ezt a zárolást, akkor megkapod a 32 ETH-t, meg még hozzá amennyi százalékot mondtak, nem tudom, mennyi!

Az, hogy eközben mi történt az eth btc-hez viszonyított árával, az független mindentől.

ETH nélkül nem fog menni, valóban :)

az a szabaly, hogy a leghosszabb lanc az ervenyes lanc! ha valaki tud csinalni egy masik hosszabb lancot (akar csak 2-3-6 mas felepitsu blokkal), akkor megtudja hamisitani a tortenelmet. ez csak azoknal a helyeknel gond akik hamar elfogadottnak veszenk egy tx-et ha mar blokkban van. igy a cel hogy megakadalyozzuk a vilagot abban hogy osszevissza agasbogaas lancokat csinaljanak, az kell hogy egy folyamatosan novekvo lanc legyen. ennek kell valami megvalositas, eleg sok mindent kitalaltak mar (sok proof-of-* van :D ). work eseten sha256d szamolgatunk, de egy olyan eros (allandoan valtozo) erdemeny megkotessel, hogy a sikeres talalat ideje kb 10 perc (btcnal, 2 perc ltc, stb) legyen. (a nehezites nem torvenyszeru, az mindig az 10 perces talalat eltolodasat kompenzalja: ha most hirtelen egy csoda folytan leallna az osszes asic, ugyanugy lehetne tovabb ujbol cpuval banyaszni), az egyes work algo klonok az sha256d cserelik le valami masik nyakatekert fv-re.

stake eseten is ugyanez a cel: egy lanc legyen, es minel nehezebb legyen vadhajtasokat csinalni. tulkepp itt is van egy hash fw, de nincs meg a szabadon valasztott nonce ertek, a block bizonyos parametereibol szamolt hashnak (szorozva a tarolt vagyonoddal es a tarolas idejevel *) kell a nehezsegi szintent megutnie. a kulonbozo klonoknal mas parametereket vesznek figyelembe, mas hash fv-el, lehet itt is jol tekergetni az algoritmust.

mivel itt nem egy erteket kell "kitalalni", hanem eleg az "ugy alljanak a csillagok es szerencsem lesz" elv alapjan van az uj blokk talalat, amit eleg X idonkent (gyakorlatban 1 sec) kiszamolni, igy stakelesnel nincs sok eroforras igeny.

az eth2 stake megoldasat meg nemvolt idom tanulmanyozni, de a cel ott is ugyanaz: egy hosszu lanc legyen, a konkret megvalositas meg a kulonbozo trukkozesek megakadalyozasa+akar penzugyi erdekek.

* az elterjed pos algokal nincs semmifele "lekotes", barmikor elkoltheted a penzed. csak ez nem erdeked, mert a blokk talalas eselyet noveli coin beerkezesetol szamitott ido.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A proof-of-stake nagyon rossz irany.

Megoldottunk lassan 100 eve egy vilagvalsagot azzal, hogy eldobtuk az aranystandardot es az ezuststandardot es bevezettuk a jegybanki inflaciot, hogy erdemes legyen mozgatni azt a kurva penzt abban a kurva gazdasagban - hogy mukodjon is. :)

A "veges crypto" mar az inflacio elonyeit is eldobja, de a jegybanki valutak mellett megferne hosszutavon. Talan meg szabalyozas nelkul is korrekt lenne.

De a "deflalodo crypto" (ha azert adnak tobbet, mert megtartottad, az gyakorlatilag az), az mar olyan karokat okozhat a gazdasagnak, hogy oda mar pilot jelleggel erdemes lehet crypto-torvenyeket bevezetni - elsokent azokra, akik "deflacio jellegu tevekenyseget batoritanak".

Nagyon rossz irany ez. A gazdasag akkor mukodik jol, ha a tartalekkal rendelkezok is jobban jarnak, ha mozgasban van a penzuk, es kozben vannak, akik azt koltik, ami nincs, ahelyett, amit valaki "elasott". Ehhez a rendszerhez nagyon nem erdemes ennyire melyen hozzanyulni.

A proof-of-stake pont azert karos, amiert a vagyonosodasi vizsgalatok: az emberek nem koltik a penzuket, igy a gazdasag szereploi egyre nehezebb helyzetbe kerulnek.

> ha azert adnak tobbet, mert megtartottad, az gyakorlatilag az

Ezek szerint minden olyan pénz, amit le tudsz kötni, rossz? 

Vagy mi a különbség aközött, hogy a forintomat is odaadhatom a banknak/államnak kamatra, hogy használja, meg az ETHemet is odaadhatom a hálózatnak adott időre, hogy használja? 

Itt kicsit keverednek szerintem a fogalmak, a "penztarca" nem egyenlo az exchange-gel.

- Tud többféle cryptovalutát is kezelni egy felületen.

Ezt nagyjabol minden penztarca(kivetel a coin specifikus tarcak) es exchange-k is tudjak.

- Van mobilos de webes kliense is. 

Ez inkabb az exchange-k appjaira jellemzo.

- Nem náluk tárolódik a pénzem, hanem a saját blockchain-eimben.

Szamomra nem teljesen vilagos mi a sajat blockchained. Feltetezem a privat kulcsodra gondolsz. Ha ezt szertned(nagyon helyesen), akkor az exchange-eken ne tarolj penzt.

- Lehet váltani a többféle crypto valutát másikra. Pl ha van 10 különböző, akkor azt tudjam pl. nitcoinra váltani.

Ez megintcsak az exchange-ek tulajdonsaga.

 

Egy altalanosan jol bevett szokas, hogy a megtakaritast/hosszu tavu befektetesnek szant osszeget altalaban valami hardware walletben tartod, pl ledger nano. (Csak megbizhato forrasbol szabad venni, mert a secondary marketeken arult darabok altalaban klonozottak...). Igy persze nem tudod azonnal atvaltani, hanem elotte el kell utalnod egy exchange-re ami extra koltseg, viszont igy a legbizonsagosabb. (Ledger Live amugy tud valtani is nano-rol egybol, de eleg rossz az arfolyam.)

Azt az osszeget amit esetleg day tradingre vagy rovid tavra szansz exchange-en tarolod, lehetoleg valami megbizhaton(nem tudom van-e ilyen :D).

"megtakaritast/hosszu tavu befektetesnek szant osszeget altalaban valami hardware walletben tartod, pl ledger nano"

Ennek egyebkent van valami GYAKORLATI elonye ahhoz kepest, hogy megvan tobb kulso drive-on es Linuxos gepen a 

private_key.enc

fajl a walletedhez, es van valami openssl-t hasznalo bash scripted, ami readline-rol ker egy hosszu de altalad megjegyzett jelszot, hogy ezt kikodolja? (igy nincs bash/zsh history-ban a jelszo)?

Vagy csak konnyebben tanithato laikusoknak, es ez az elonye?

Egyresz kenyelem, ahogy irtad. Nem kell 2-5-10 kulon privat kulcsot mentegetned. Valamint nem kell mindenfele alkalmazasokat telepitegetned a gepedre, coinonkent egyet.

Masreszt talan biztonsagosabb, kerdes mennyire vagy paranoias. A privat kulcs sosem hagyja el a hw walletet, nem kerul ra a gepedre, ergo sokkal nehezebb megszerezni, kiolvasni memoriabol, bruteforceolni,  nem fernek hozza virusok, stb. Persze az emlitett openssl is egy ujabb layer. Paranoia kerdese ki mennyire megy el theorycrafting teren.

"ergo sokkal nehezebb megszerezni, kiolvasni memoriabol, bruteforceolni,  nem fernek hozza virusok, stb."

Ha tul sokan tul sokat kezdenek el ilyeneken tarolni, hirtelen meglepoen ugyes malware-ek fognak letezni erre optimalizalva. A "sajat openssl-es bash scriptek" elonye, hogy senki nem fogja keresni a te kulso vinyod fajlrendszereben, hogy mit kell ily modon kibontani.

A gyakorlatban ez a HW wallet addig nem penzkidobas, amig kevesebb mint 10000 db-ot tudtak belole eladni.

Hát, azért HSMeket elég sokat használnak, igaz nem kliens környezetben*, aztán mégse nagyon sikerült még malwaret csinálni rá. És egészen értelmes szabványok vannak pl a TLShez, hogy ilyennel működjön együtt, nem jellemző a házibarkács.

*Bár azért ott van egy rakás authentikátor key, ami többek között ilyet is csinál, nem 10k darabot adtak el mondjuk yubikeyből sem. Meg ott volt a köbvödör hardveres 2fa token, ami ipari standard volt, mielőtt költségcsökkentésből rányomták a telókra, azokra sem volt annyira script kiddies lopkovics, szóval erre én nem vennék mérget.

Egyébként ja, ezeknek (disclaimer, általában, hogy mit csinál egy ilyen bitcoin wallet, azt csak tippelem, de gondolom lényegében egy privát kulcs van rajta a következők az előnyei (jep, ez tulképp az előző kérdésre válasz, nem feltétlen ide, csak nincs kedvem még egy hsz-hez):

  • sose hagyja el a hwt, szóval nem lehet összekaparni egy tempfileból, vagy egy memória nézegetésből.
  • Nem lehet tudtodon kívül ellopni, hogy próbálkozzanak vele (ugye nem másolható)
  • Nem lehet bruteforceolni (akkor sem, ha ellopták)
  •  

Aztán, hogy ezek egy konkrét coin tárcánál előnyök, vagy inkább hátrányok, az kérdéses. Mármint örömteli nyilván, hogy jó eséllyel hiába lopta el, nem tudja majd használni, de gyakorlati előnyöd nem sok származik belőle. És persze faja, hogy nem másolható, de ez azt jelenti, hogy neked sem, tehát nincs backup, ha ellopták, ellopták.

"nem másolható"

Minden masolhato. Kerdes mekkora erofeszitessel. Ha mar memoriaolvasast hozol temanak, ne vessuk el mas nyers eszkozok (aramkorok) hasznalatat sem.

"yubikey"

Nem mindegy miert csinaljak:

BTC ellopasaert, hogy aztan torra fel, bitmixerbe be, es mar meg is usztak. Majd szepen elkoltogetik aprankent. Kisnyugdijasok mar biztos nem lesznek.

vs.

Banki ugyintezotol elszedsz egy tokent, amit tudsz max 5 percig hasznalni, ha a jelszavat is tudod es a vpn-jen is vagy eppen. Aztan kene meg egy celbankszamla is, hova utalod? Ha meg nem banki alkalmazott yubikey-et "exploitalod", meg nehezebben jossz ra, hogy hogy tudnad eladni az ellopott adatot. A yubikey raadasul mindig sokadik faktor volt, nem egyetlen faktor (sokadik faktornak viszont jo). 

> Minden masolhato. Kerdes mekkora erofeszitessel. Ha mar memoriaolvasast hozol temanak, ne vessuk el mas nyers eszkozok (aramkorok) hasznalatat sem.

Természetesen ez igaz. Az jelenthető ki reálisan, hogy sokkal nehezebb ügy

> "yubikey" [és egyebek]

Hát, sortof. Nekem pl gpg kulcsom is lakik benne, endes ssl certek is tudnak benne lakni, nem csak az ilyen fido, meg xotp van ám hardwaren. Természetesen igazad van benne, hogy nem egészen ugyanaz a usecase (szerintem irtam is :) ), de messze nem ennyire evidencia, hogy ha sok lesz belőle, akkor lesz hozzá működő lopós maleware. Nem zárnám ki én sem, de nem evidencia :)

És természetesen abban is igazad van, hogy a homebrew eljárások mindig jó plusz védelmet adnak a nem targetált támadások ellen. (Cserébe targetált ellen... hát, mondjuk, hogy kétesélyes.)

" (Cserébe targetált ellen... hát, mondjuk, hogy kétesélyes.)"

Majdnem. Nyilvan 0.2 BTC megvedesere nem bonyolitod tul a homebrew vedelmedet, kiirod a privat kulcsot harom kulon kulso eszkozre, meg szefbe se eri meg rakni oket. Ahogy $400-ert sincs ertelme "tarolokulcsot" venni. Talan eltoltesz vele egy orat, hogy legyen egy jelszo, amire csak te emlekszel, meg egy parsoros openssl unlock/lock bash script ami shell_history safe (readline-os). Ennel tobb erofeszitest nem er.

De ha 2-3 BTC-nel tobbet tarolnal, ra tudsz kolteni annyit, hogy az aktualis befektetett BTC 1%-abol skalazottan tokeletesitsd a vedelmet. Eloszor berelsz vagy epitesz egy szefet, aztan ezt ilyen tokenes dolgokkal is erdemes (lehet) tovabb bonyolitanod, a lenyeg hogy a leheto legtobb lancszem homebrew legyen. Targeted attackeknek nem igazan vagy homebrew vedelemmel valos celpontja, ha csak nem tudjak tul sokan, hogy van 200 walleted 2000+ BTC-vel (azaz nem vagy bitcoin "bank", [ami nem bank, leginkabb csak valtonak kene oket hasznalni, de hat olyan szepek azok a szines grafikonok])

> Majdnem.

Természetesen lehet jól csinálni. Arra akartam utalni, hogy amikor helyben okosabbak akarunk lenni a security szakiknál, az gyakran nem szokott sikerülni. Szóval a homebrewból is az a jó, ahol az építőelemek egyébként rendes cryptoval vannak. És természetesen kockázatarányosan érdemes védekezni, de azért bőven lehet az a szint magánemberként is, ahol már target vagy.

>  ami nem bank, leginkabb csak valtonak 

Én ugyan nagyon messziről, és mérsékelt érdeklődéssel nézem ezt a világot, de azon mindig csodálkozom, hogy a cucc, aminek a marketingje a decentralizált fizetőezköz volt, és nálad van és biztonságos, az in practice úgy működik, hogy nagy tételben valaki más kezeli a tárckákat, randomszarból hajtogatott szoftverekkel, és már nem tudom hanyadik szopja be, és pakolják ki az egészet. Szóval felszínesen tekintve, de sajnos azok bankok. Bár kétségtelen tény, hogy szűkebb mozgástérrel mint a valódi bankok a valódi pénz esetében, de azért na...

subscribble

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2021. 02. 09., k – 19:51

Musk előtt kellett volna Bitcoint venni. (subscribe) :)

Noh, hát úgy döntöttem, hogy regelek egy fiókot a coinbase.com -on. Mivel nem szándékozom több millió Ft értékben cryptót tárolni, szerintem egy jó ideig elég lesz az is "játszani" a pénzel.

Mint ne mondjak, nem egyszerű ott teljes jogú usernek lenni :) 
Adatok megadása után kell egy kép a személyi mindkét oldaláról - ez oké, mert van.
Aztán a címem megerősítéséhez kell kép egy olyan doksiról ami nem régebbi 3 hónapnál. - Ez már necces volt, mert semmi papír alapút nem kapok szinte. Aztán a fél lakás feltúrása után találtam egy kocsibiztosítást, azt elfogadták :)
Most ugyan betudok már lépni, de még mindig jóváhagyás alatt van a fiókom, ami 1-2 napba is beletelhet...

Ezután begyűjtök majd pár egyszerűen beszerezhető coint, aztán mehet tovább az ismerkedés a crypto világgal :)

Aztán a címem megerősítéséhez kell kép egy olyan doksiról ami nem régebbi 3 hónapnál. - Ez már necces volt, mert semmi papír alapút nem kapok szinte. Aztán a fél lakás feltúrása után találtam egy kocsibiztosítást, azt elfogadták :)

Nálam: dijnet.hu > utolsó számla kiválasztása > save as pdf > feltöltés > verified

Dehát mindenki azzal szopatja magát, amivel akarja. :D

Van olyan szolgáltató, ahol e-számla == díjnet, innentől meg egyszerűbb volt hozzáadni az összeset.

a fizetes is mindenhol mukodik

Nekem mindenre csoportos beszedés van, kivéve a közösköltség, ami rendszeres utalás. Nem akarok ilyesmivel foglalkozni, úgyhogy nekem kb mindegy is lenne, hogy a szolgáltató vagy a díjnet küldi az emailt, mert úgysincs vele teendő.

Amennyire rémlik, a szolgáltatók úgy küldték (volna) e-mailben, hogy jelentkezz be, és töltsd le (a vízszolgáltatás még most is így van, az nem "olvadt be" a díjnetbe). Egyszerűbb, ha egy helyen van - nekem ez a pláne, semmi más.

Vannak, akik szeretik "kézzel" (nem automatikusan, csoportos beszedéssel) fizetni a számlákat (ld. pl. itt vagy itt), nekik főleg jó.

Nem láttam, hogy írták volna, hogy lehet olyat is! :) Képfeltöltést és kamera használatot tolta a képembe egyből..
Na meg én mint törzsgyökeres magyarországi lakos, ahhoz vagyok szokva hogy mindent papír alapon kell intézni. Ilyenkor meg rácsodálkozok, hogy a világ másik fele már 10 évvel előttünk jár :D

Én kitettem az álló monitoromra a banktól kapott tavalyi költség kimutatást és a mobil app -al lefényképeztem úgy hogy ne legyen benne a monitor széle. Simán elfogadták. Ezt a képfeltöltést én sem láttam, lehet hogy desktop-on van rá lehetőség.

en is a hw walletet javaslom ha HOLD a cel. nem silverbullet, de az ember konnyen beszop ezt-azt, es viszik is a cuccot. megha 100$ akkor is bosszant a dolog.

ledger nanoval latod egyben a portfoliod (erteket is), ledger swappal akar valtani is tudsz (bar eleg nagy a fee).

ha tradelni akarsz akkor nagyobb valtok. de vedd figyelembe hogy nincs az a nagy valto aki nem bukna bele egy _nagyobb_ lopasba (errol mtgox, cryptsy, cryptopia, stb tudna meselni), szoval csak annyi penz tarts ott ami nemgond ha bukod.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Eltelt két hónap. Még mindig nem aktiválták be a coinbase.com regemet.
Asszem ezt hanyagolhatjuk is, biztos jó szolgáltatás... jah nem :D