Mega OFF - válás

Bocsi a mega OFF-ért, de gyors tájékoztatásra lenne szükségem.

A kérdésem a már sokat látott fórumozókhoz:

Mi történik akkor, ha válás során az egyik fél maradni szeretne a közös tulajdonban lévő ingatlanban (nem akarja eladni), ugyanakkor nem is hajlandó megvenni
az ingatlan másik felét az exétől, bármilyen okból. (pl túl sokat kér)

Jogilag kényszerithető-e a maradó fél, hogy megvegye a másik felét az ingatlannak, vagy ha nem tudja/akarja, akkor hogy megváljon a saját részétől?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 09., k – 22:08

Azt nem tudom, h kényszeríthető-e (nem hinném), de ha egyedül marad a közös tulajdonban, akkor a tulajdonostárs részére használati díjat kell fizetnie annak tulajdonrésze után. Tehát 50% esetén hasonló méretű ingatlan piaci bérleti díjának a felét. Vagy úgy kell lezárni a [másik tulajdonos] tulajdonrészét, h azt ne lehessen használni.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Man > kozos tulajdonu ingatlan megosztasa. Geci egy modszer, dehat ez van.

Gyerek van? Ha igen, mekkora, es kinek iteltek? Letkerdesek.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerkesztve: 2021. 02. 09., k – 22:38

Nem tudom, de sok szerencsét!

Szerk: amúgy a "túl sokat kér" ellen nem lehet hivatalos felbecslést kérni? Egy független szakértő remélhetőleg reális áron, nem túlbecsülve adná meg az ingatlan értékét.

Szakértő bevonása (jog, értékbecslés) mindenképp javallott lehet, de mint fentebb említettem nem értek hozzá, és gondolom ezeket már az érintett is átrágta magában. Első tájékozódási pontnak, felindulásból jó lehet a hup, de a tutit egy szakember fogja tudni megmondani.

Szerkesztve: 2021. 02. 10., sze – 00:05

Közös tulajdon megszüntetése iránti kereset, ha egyik fél sem tudja megváltani a másik fél részét, és a külső vevő személyében sem tudnak megállapodni, akkor árverésen értékesítés lesz a vége. Ha az ingatlan értéke is vitás, ingatlanszakértő fogja megállapítani.

Vagy ha az ingatlan fizikai adottságai lehetővé teszik, akkor a társasházzá alakítás egy további lehetőség.

Természetesen a bent nem lakó fél az eladásig használati díjat tud kérni.

Atkuldtem az exemnek a linket, a fenti a valasza.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem tudom pontosan, de biztosan tobb, mint nekem. Igazabol nem az ilyen iranyu tapasztalata miatt kerdeztem meg tole, hanem mert jogot (majdnem) vegzett, es tobb ugyvednek segitett mar asszisztenskent. Raadasul eleg jo is benne - bar nem a valoper a szakterulete.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Jajj de szép is az amikor a háznak/tulajdonjognak csak a felét árverezik el... Valami félőrült megveszi, utána hogy hozzájusson a másik feléhez kiadja albérletbe és nyugi nem magyarnak mert itt most nem ez a lényeg ... és amikor azok kikészítették mentálisan a lakót, akkor attól is megveszi a ház másik felét, természetesen jóval az ár alatt, főleg akkor ha rezeséknek sikerült széttörni ezt-azt. Aztán Rezesék beköltöznek egy másik 1/2-ed házba :)

Igaz történet alapján ....

Ha nem tudtok megegyezni, akkor az ügyvédeitek nagyon jól fognak járni, mindenki más pedig elég rosszul.

A bírók többsége gyűlöli a civakodó párokat, a gyerekek rámennek, a lelketek rámegy, a pénzetek pedig a megegyezés ütemétől függően olvad.

Nem lehet kiszámítani, hogy a bíró/nő elvált-e, tényleg belerakott-e éveket a személyes terápiájába, hogy az érzelmeitől függetlenül ítélkezzen (nem). Szóval, ha mentek, ne veszekedni menjetek, hanem ítéletért (közös megegyezés).

Egy vitás ügy amúgy is évekig húzódik, de szorozz meg minden bürökratikus lépést a koronával (hetes iratkaranténok stb) (Nyáron amúgy is ítélkezési szünet van.)

Akkor is ajánlom a párterápiát/családterápiát, ha most úgy gondoljátok, hogy nem cél az együttmaradás, csak a békés elválás.

Szurkolok, hogy minél jobban jöjjetek ki belőle mindannyian!

Sajat tapasztalat. Nem valas ugyan, hanem orokosdes, de valamiert azt gondolom, hogy hasonlo lehet az eljaras. Edesapam reven van 3 feltestverem. Miutan apa 1991-ben meghalt, anyunak volt ugynevezett haszonelvezeti joga, vagy mifasz. De miutan 1994-ben o is meghalt, ez megszunt, vagy nem tudom. Mindenesetre a feltestvereimnek apu reven volt 10-10-10% tulajdonhanyaduk egy lakasban, amihez ezen kivul soha semmi kozuk nem volt. Ennek ellenere semmit nem tehettunk, ki kellett vasarolni a tulajdonhanyadot. Emiatt azt gondolom, hogy egy valas eseten, ha kozos a tulajdon, nem lehet azt megtenni, amit itt az egyik fel gondol, hogy se nem fizetem ki, se nem adjuk el.

A mi esetunk ugyan 2009-ben tortent, de nem hiszem, hogy ezek a jogszabalyok szelsosegesen megvaltoztak volna.

U-dash

+infó az elővásárlási joghoz: Sokan azt gondolják, hogy ez azt jelenti, hogy olcsón megkaphatja. Nem. Amikor talál egy harmadik felet vevőnek az eladó fél, és kap ajánlatot, akkor azt az ajánlatot a másik fél elfogadhatja és ugyanazért az összegért megveheti az ingatlant.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Szerkesztve: 2021. 02. 10., sze – 13:15

Fentebb már írták, hogy milyen dolgok kényszeríthetőek ki, de a polgári peres eljárás ilyen ügyekben nem ritkán évekig húzódik. Előkerülhetnek az ingatlan nettó tulajdonlásán túl az értéknövelő beruházások és hogy azokat ki fizette, ennek bizonyítása, ellenbizonyítása, stb.

Amit tudok javasolni és vállalható összegből meg tudod oldani (= befizeted őket), az egy mediációs eljárás. Ha van egy jó mediátor, akkor még a pereskedés előtt el tudja juttatni a feleket olyan szintre, hogy  megegyezzenek. Tudom, hogy ez egy elmérgesedett helyzet esetében valószínűtlennek tűnhet, de a profi mediáció nagyon magas sikerrátával dolgozik, vannak országok, ahol a peres eljárás előtt kötelezővé tették, mert szignifikáns terhet vett le a bíróságokról. (A mediációnak része a következmények tárgyalása is. A peres eljárás folyamatának megismerése és a lehetséges következmények áttekintése sokszor sínre rakja az egyezkedést.)

Idehaza ez egy kevésbé ismert gyakorlat, de nagyon tudom ajánlani.

Off:

A cím alapján azt hittem, hogy a Mega állt le ("OFF") huzamosabb időre, és ezért blogolod, hogy elhagyod a szolgáltatást :)

On:

Olvasva, és ebből látva, mi történik, annyit tudok mondani, hogy sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél, azt meg főleg, hogy ilyen idős korban jönnek rá, hogy mégsem jó együtt, és azt meg főleg-főleg, hogy az elválás nem megy könnyen, hanem valamelyik fél ezt nehezíti is. Nem irigyellek, de gondolom, mások sem.

Csunya buli. Ezert is szedtek ketfele a "valopert" van egy "elvalasztasi" resz, amikor a hazassag es a vagyonkozosseg etc megszunik ez gyors, kb 10 perc, es van egy "vagyonmegosztas" resz, na ez szokott evekig is eltartani. Ügyvéd, és jo nagy adag turelem, mert ott lesz olyan fostornado, hogy olyat meg nem izleltel. Eszetlen vicces dolgok szuletnek, ennel csak az orokosodesi ugyek jobbak.

Olyan, nincs, hogy sokat ker, megallapitjak a vagyont es azt kell megosztani, ha szerencseje van es megegyeznek, akkor elofordulhat, hogy enyem a haz tied a tobbi lekvar. Amennyiben nem fizet, akkor szepen "ki kell kerni" a reszt es akkor viszont vagy fizet vagy el kell adni az ingatlant es mindenki megy a reszevel amerre akar. Mindenre van process, csak nagyon sok ido.

Ugy vettem le, hogy a megegyezes mint olyan itt nem realis opcio. Marad az adokkapok.

Sok sikert!

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.