Kommunikáció országosan lekapcsolt internet és mobilhálózat esetén

Sziasztok!

Sajnos egyre többször jön szembe a hírekben az, hogy egy kormány (vélt vagy valós indokok miatt) korlátozza az internet- és a mobiltelefon-hozzáférést. Nézhetjük Mianmart, Hong-kongot, Oroszországot, vagy akár a Puero Rico-i földrengést, a Haiti hurrikánt, bárhol leállhatnak az infrastruktúra úgy, hogy az egyes eszközök önmagukban használhatóak maradnak.

Politikától mentesen (légyszi!) érdekelne, hogy milyen lehetőségeket ismertek ilyenkor a gyors és hatékony információ-cserére? Oké, hogy vannak Bluetooth és Wi-Fi alapú mesh-hálózatok, de ezek mennyire működnek a gyakorlatban, ha valóban nincs lehetőség másra támaszkodni?

Köszi!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 07., v – 14:02

URH vagy/és műholdas kommunikáció.

Ebből az URH-t könnyen bemérik, ha hosszabban adsz és valószínűleg elvisz a fekete autó ha már ennyire rossz a helyzet szabadság terén.

Műholdas kommunikációt katonailag fejletlen országok (mint Magyarország) nem tudják bemérni külföldi segítség nélkül, de zavarni tudják, így akkor lehet az sem működne. Nagyhatalmak be is tudják mérni, így ott még ezért is elvihet a fekete autó.

Nagyon gyorsan meg lehet növelni a számukat, sőt ma már merev szárnyú drónokkal hatékonyabban fel lehet deríteni a kalózadókat. 

Értelmetlen rettegésre nincs sok ok. Egyrészt az örökké középhaladó kézműves informatikusok akkor is képtelenek lennének értelmes hálózat kiépítésére ha megfelelő eszközöket raknának a kezük alá. Másrészt egy ilyen lépés pont akkora fenyegetés Magyarországon mint az Egyesült Államokban, Britanniában vagy Franciaországban. 

ezek mennyire működnek a gyakorlatban

ezek? semennyire. a wifi egy rövid hatótávú dolog. ha a szomszéddal akarsz kommunikálni arra kb jó lehet.

amúgy +1 a fentiekre.

Irányított antennával azért ellő pár km-t a wifi is, csak akkor meg csatlakozni nehéz hozzá. Azt hiszem, valahol 30 km-et simán átlőttek vele, volt fizikai rálátás a két pont között.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

LOL! Ezek PtP linkek, rohadt magas látható/könnyen bemérhető helyeken. Majd pont ilyet fognak létrehozni.. Senki sem akar öngyilkos lenni. Esetleg 24-60 GHz környékén mondjuk már jóval nehezebb a műszeres bemérés, de a telepítés is + az ár, de akkor is látszik.

Talán, nagyon talán.. valami erősen szórt spektrumú, alacsony jelszintű, állandóan mozgó, erősen kódolt (semmilyen pattern nem felismerhető), háttérsugárzástól kvázi a kód nélkül elkülöníthetetlen, nagy számításigényű kommunikáció elképzelhető. Így ha meg is szereznék a kódot, akkor mondjuk 1-2 nap lenne a jelet kibogózni és az irányított antenna array által ekkor már ismert irány haszontalan, mert elmozdult azóta az adó.

Irányított antennával azért ellő pár km-t a wifi is, csak akkor meg csatlakozni nehéz hozzá. Azt hiszem, valahol 30 km-et simán átlőttek vele, volt fizikai rálátás a két pont között.

Én 80 Km-ről is tudok (Magyarország). A pont-pont kapcsolatok a gerincet alkotják. A végponton lehet szórni, mondjuk 120 fokos antennákkal. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Long-range_Wi-Fi

https://www.silvernet.com/products/MAX-1000/

A távolság és az adatsebesség ... ez utóbbi a kérdés ha ráengedsz megalomániás usereket.
Távolság terén 2,4 GHz-en 36 000 km-es távolságú kapcsolatokkal játszanak elszánt rádióamatőr társak. Ez nem a 80 km kategória a 2,4 GHz-es sávban. :)

Viszont tempóban nem 1..2 Mbps, hanem mindössze 1 kbps nagyságrendű tempóval. Itt egy digitális hangcsatorna tesztje hallható: https://www.youtube.com/watch?v=I2sgLb4hd3M

Amíg még nem vitt el a fekete autó, riadólánc. Amikor meg már elvitt, kopogtatás a csöveken.

Szerkesztve: 2021. 02. 07., v – 14:10

URH: praktikusan a rádióamatőr átjátszók lefednek egy-egy körzetet. De ezeket is könnyű lekapcsolni, átjátszó nélkül pedig gyakorlatilag csak a magaslatok között lehet megvalósítani távolsági kommunikációt. Valamint egy-egy ilyen csatorna korlátozott forgalmat tud csak lebonyolítani (egyszerre két végpont beszélgethet egymással) és a címzést, arbitrálást is meg kell oldani.

Szerintem nincsen olyan praktikus megoldás, ami Internet és PSTN helyettesítésére alkalmas lenne ilyen esetben. A lakosság tulajdonában szerintem eleve kevés rádió van, és ezekkel is csak legfeljebb pár km hidalható át reléállomások nélkül.

Szerk.: valamint a lakosság jelentős részének nincs is semmilyen képzettsége rádiós kommunikációt illetően.

A lakossági rádiókészülékek csekély számánál sokkal nagyobb baj, hogy önvédelmi fegyver is nagyon kevés van a lakosságnál. Sajnálom, hogy Magyarországon nincsen hagyományos kultúrája a fegyvertartásnak. Egy felfegyverzett társadalommal nem olyan könnyű bármit IS megtenni.

CB rádió annak idején megfelelően működött. RH, tehát terjedésben jóval nagyobb távolságot lehet áthidalni, tudtommal nem nagyon vannak átjátszói, gyakorlatilag peer-to-peer. Persze már kiment a divatból, nem sokan használják, de annak idején egy országos blokádot meg lehetett rajta szervezni pár óra alatt.

Szerkesztve: 2021. 02. 07., v – 14:22

Műholdas: https://bigblu.hu https://www.skydsl.eu és társai.
A probléma nem technikai jellegű, hanem ha egy diktatúrában valamit tilos, akkor a tiltást kikerülőket megpróbálják felderíteni és szankcionálják.
Ezen a fórumon levők közül sokan éltünk abban az időben is, amikor a Szabadeurópa rádió hallgatása családi titoknak számított, az országhatáron túlra kommunikálni képes CB és rádióamatőr tevékenységet szigorúan ellenőrizték.

Elmondom mi volt a mesh régen: emberek elmondták egymásnak és így adták tovább. De mivel minden társadalomban vannak férgek (jó sokan), ezért az úton mindig akadt egy féreg, aki feldobta az egész láncot, amit ismert. Ezek a férgek és leszármazottaik ebből éltek/élnek, ezért haladtak előre és éltek jobban mint mások. Valamint mivel minden pártban ülnek ilyen előnyhöz jutott emberek jelenleg is, ezért nem is tárják fel, így boldogan nyomorítottak és nyomorítanak meg embereket. Felelősségre vonás sosem volt, ebből pedig azt vonják le, hogy gerincteleneké a világ.

Magyarországon ez már többször megtörtént. Aki korábban a nyilas rendszerben besúgó volt, az a Rákosi alatt is besúgó lett. Az ideológia mindegy, a féregség örök. Bármilyen mesh hálózat esetén lennének ilyenek, ezért nem is megvalósítható technológiailag.

A megfelelő kérdést tettem fel, csak nem kell mindenhova kéreltlenül a politikát odakeverni, ugyanis nem mindenhova passzol.

A mesh-hez pedig adja magát egy végponti titkosítás.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szerintem városok között máris bukna a mesh. Legalábbis idő kellene, amíg a társadalom alkalmazkodik a helyzethez, és erősödik az igény egy lakossághostolt hálózatra. De egy ilyen is nagyon törékeny lesz, mert a távolsági linkeket könnyű felderíteni és lekapcsolni, meg lehet tiltani a szükséges hardverek kereskedelmét, lehet játszani a betáppal, hogy a linkek állandóan szakadjanak, stb.

Szerintem nehéz a felvetett problémát pusztán önmagában, kontextusba helyezés nélkül vizsgálni. Minden azon fog múlni, hogy a ,,hatalom" támogatja-e (mondjuk külső fenyegetés miatt omlik össze a rendszer) vagy tiltja-e (a ,,hatalom" kapcsolja le). Jelenleg szerintem csekély az esély a széllel szembe pisálást hugyos nadrág nélkül megúszni. Ha ez nem így lenne, az általad topiknyitóban felsorolt országokban se az lenne a helyzet, ami.

Egy dolog, hogy mit tenne lehetővé a technológia és mi a valóság. Ha lakossági mesh hálózatban gondolkodunk, szerintem viszonylag csekély penetrációval lehet komoly battery backing-re számítani. A lakosság jelentős százalékának kb. a mobiltelefonja és a laptopja battery-backed.

Az, hogy a politika lekapcsoltatja a halozatot, egy alapvetoen politikai kerdes. Azert kapsz ra ilyen valaszokat. Ha a kommunikacio a tiltott, akkor a vegponti titkositas nem erdekel senkit. Onnantol, hogy ilyet uzemeltettel, elvisznek.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ezért írtam lejjebb, hogy nem csak a politika kapcsoltathatja le, hanem egy árvíz, földrengés, hurrikán is. Az, hogy itt ezeknek mekkora a valós esélye, az most lényegtelen.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

A nyitó posztban olyan példát írtam, ami a valóságban többször előjött, de maga a kérdéskör független bármilyen politikától.

Pl. itr van más: https://hup.hu/comment/2586456#comment-2586456

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szerintem egy nem technikai problémára keresel technikai megoldást.

Természeti katasztrófa után kb. lófasz esély sem lesz érdemi távolsági kommunikációra. A lakosság egyszerűen nincs felkészülve egy ilyen szituációra és reális tervük sincsen ilyen esetre. Szerintem ennél sokkal alapvetőbb feladatokat sem tudnának sokan önállóan megoldani. A sikeres kommunikáció eleve feltételez valamilyen korábbi egyezményt (pl. mikor, milyen frekvencián, kinek a közvetítésével, stb.). Kiterjedtebb kommunikációs hálózatot pedig meg kell szervezni és ehhez idő és összefogás kell.

Történjen mondjuk egy kiterjedt károkat okozó földrengés. Tegyük fel, hogy a szüleid ötven kilométerre élnek tőled. Mit teszel?
Szerintem ha meg akarod találni őket, akkor oda kell menned (jutnod) az utolsó általad ismert tartózkodási helyükre. Ha ott vannak örülsz, ha nincsenek kérdezősködsz. Esetleg végiggondolod, ki az a közeli ismerősük, akihez menekülhettek - ha még tudtak.

Amennyiben szeretnél elindulni az úton, hogy felkészültebb légy rendkívüli helyzetekre, szerintem jó start, ha elkezdesz túrázni. Most nem az egy-két órás erdei sétákra gondolok, hanem amikor több napot kint töltesz a természetben és egy hátizsákban viszed magaddal a felszerelésedet.
Meg fogsz tanulni különbséget tenni mi az, aminek valóban hasznát veszed, és mi az, ami csak felesleges kacat.
Meg fogod ismerni magadat, kitapasztalod, mennyi élelemre, vízre és pihenésre van szükséged.
Megtanulsz vízhez és élelemhez jutni, illetve hogy egyáltalán milyen élelmet érdemes magaddal vinned és az meddig lesz elég campelés illetve mozgás esetén.
Megtanulod, hol és hogyan húzd meg magad éjszakára, hogy készíts menedéket, esetleg hogyan rejtőzz el.
Nem árt, ha kiismered magad a természetben, hogy tudd, mi lehetséges egyáltalán odakint. Nem fogod túlbecsülni sem magadat, sem a lehetőségeidet így remélhetőleg olyan döntéseket fogsz hozni, hogy életben maradsz.

Nekem van egy hátizsákom, amivel 2-3 napot ki lehet húzni odakint (ruházat, élelem, menedék, elsősegély és alapvető eszközök). Ez ugyanaz a zsák, amivel túrázni járok vagy akár a családdal kirándulni (tegnap is rajtam volt). Mert változhat az időjárás -> ruha kell, megéhezhet a család -> hiszti van, ha nem tudsz nekik adni valamit, de akár bármi miatt kint is maradhattok éjszakára (pl. eltévedtek) és akkor szar lenne megázni vagy megfagyni.
Így egyrészt releváns cuccok vannak a zsákban, másrészt ismerem és rendszeresen használom őket. (A koncepció nélküli prepperkedéssel az a bajom, hogy ez utóbbiak nem teljesülnek.) Mert hiába van nálad egy tarp, ha fogalmad sincs, hogyan állítsd fel.

"Természeti katasztrófa után kb. lófasz esély sem lesz érdemi távolsági kommunikációra." - ez nem igaz. Másnapra ott van a mobil bázisállomás, napkollektorral és dízelaggregáttal felszerelve, akár olyan 5GHz rádióval amit nem kell terveztetni, de képes nLOS kommunikációra is. Volt már ilyen, és biztosan lesz is.

Bocsánat, rosszul fogalmaztam. Polgári erőből gondoltam.

Természetesen intézményi szinten hasonlóan történik, mint ahogy leírtad. Kérdés mekkora területet érint a katasztrófa és mik a körülmények. Ennek függvényében ez akár 3-4 nap is lehet.
Pár éve az Őrségben amikor kidőltek a távvezeték-oszlopok a felázott talaj miatt, meglepően sok napig tartott a helyreállítás még egy ilyen egyszerű esetben is. Mert olyanok voltak a terepviszonyok és az időjárás.

Kíváncsi lennék (vagy inkább nem akarom megtudni) éles helyzetben vajon mennyi idő kellene egy ilyen vészhelyzeti terv kivitelezéséhez.

Egyébként természeti katasztrófa esetén pont, hogy esélyesebb valamilyen szintű kommunikációt gyorsan helyreállítani, mint ha betiltják.

Nagyon meglepne, hogy a mobilszolgáltatóknak ne lenne kitelepíthető bázisállomása például. A bázisállomások egy részénél eleve rédiós kapocsalat van központibb elemekkel most is. 
https://sg.hu/cikkek/it-tech/110462/hatizsakos-bazisallomast-keszitett-…

A hatóságoknak meg most is van külön kommunikációs hálózat.

Természeti katasztrófa után kb. lófasz esély sem lesz érdemi távolsági kommunikációra.

Az internet (elődjének) megalkotásakor pont az volt az egyik elv, hogy természeti katasztrófa, ide-oda ledobott atombombák után is legyen egy működő kommunikációs hálózat.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az volt a terv v.ö. mi a valóság. Ha csak azt az incidenst nézem, amikor pár éve markolóval sikerült elvágni egy földkábelt és gyakorlatilag leült az országban a net, én nem vagyok ennyire optimista.

Hozzáteszem, adott esetben szerintem nem is a net hiánya lenne a legnagyobb gondunk. Én inkább arra készülök, hogy áramunk legyen, főzni-világítani-melegedni tudjunk valameddig, illetve van mindig bepakolt hátizsák, ha menni kell - ezeket visszük magunkkal egyébként túrázni is, így kipróbált és up-to-date.

Van ugyan két kézi URH rádióm (ha a kis PMR-eket nem számolom), de nem gondolom, hogy nagyon nagy hasznukat vennénk adott esetben. Esetleg a megyeszékhelyi átjátszók frekijén lehetne hírekhez jutni, de ez elvileg CCIR-en is megoldott ugye.
Néha tervezem, hogy a szüleimhez kiépítek URH-s telemetriát, amin esetleg üzenni is tudnak (a saját hívójelem alatti csomagokkal). Amíg van APRS relay addig nem gond, de QRP-vel direktben már problémás lenne.

M6 autópálya építés, Szekszárd közelében volt az a markolós eset. Az országban a BGP routing meg jól belengett és az egész ország hálózata megérezte.

Tudjátok mi a különbség az elmélet és a gyakorlat között? Elméletileg semmi.
Ezt érdemes fejben tartani, amikor szőjük a világmegváltó terveket ... elméletben.

Az én tippjeim erre a problémára: főzésre, fűtésre sparhelt.

Világításra gyertya. Esetleg feltekerős zseblámpa, ha koncentrált fény kell, de miért kéne?

Ebben a megközelítésben az a pláne, hogy olcsón készenlétben tartható, minimális az extra költsége mondjuk egy napelemes csodához képest, és megbízhatóan működik akármi is van.

Jó fele keresgélsz: szükséghelyzetben hosszú távon csak a szilárd tüzelőanyag jöhet számításba, mert találsz utánpótlást a természetben. Jól jön egy akár saját készítésű, egyszerű hobo stove (sokan ikeás evőeszköztartóból szoktak csinálni), amiben hatékonyan tudsz tüzelni és rá lehet tenni egy kis edényt.
Van azért három benzinfőzőnk és számtalan gázfőzőnk is, jelentős munícióval. (Az évek során rengeteg kempingcuccot felhalmoztunk.)

Mivel eleve sokat túrázunk, van rengeteg zseblámpánk, fejlámpánk. Ezeket tudjuk tölteni autós LiIon töltővel, ameddig lehetséges.
Van két harisnyás lámpánk: egy Coleman benzines (két harisnyás), és egy Petromax (egy harisnyás) petróleumos. Mind könnyűbenzin, mind petróleum van itthon mindig nagyságrendileg tíz-tíz liter (megy motorbenzinnel is szükség esetén, de ha lehet kerülöm, mert büdös). A Petromax-ot ritkán használjuk, bazinagy és kényes. A benzines sokkal jobban bevált.
Természetesen a készleten lévő üzemanyag nem tart örökké, de egy ideig nagyon jó fény- és hőforrás egy ilyen lámpa. Egy száz wattos izzó fényét adja nagyjából maximumon (a Petromax valamivel gyengébb). Késő ősszel a tóparton éjszakázva nagyon jól be tudja melegíteni a menedékedet.
Az autóban egy kosárban mindig van némi szárazkaja, két 230 g-os gázpalack és egy Primus kisfőző illetve egy Primus Micron Steel Mesh gázlámpa. Ezeket használjuk just-in-case főzéshez-világításhoz-melegedéshez. Gyakran alakul másképp a kirándulás a tervezetthez képest, és ezeket akár hátizsákba is gyorsan bele lehet dobni, mert kicsik.

A tekerős zseblámpa szerintem nem sok mindenre jó, én nem szeretem. Amikor dolgozni kell valamin és kell a fény, kényelmetlen folyton tekergetni. Végszükség esetén azért a semminél többet érhet.
A gyertyát viszont nem kell lebecsülni, sőt, van olyan kisebb lámpás, amibe gyertyát lehet tenni és szélvédelmet ad illetve tükörrel egy irányba tereli a fényt. Nincs nagy fénye, de az sokszor pont elég. Éjszakai függőágyazáskor amúgy sem akarok nagyon feltűnővé válni a sok fénnyel.

Érdemes megfontolni, hogy sok túraétel és egy kis meleg ital elkészítéséhez elegendő, ha vizet tudsz forralni. Nekünk egyelőre nincs (a mérete miatt hátizsákozáshoz kényelmetlen), de megfontolandó egy Kelly Kettle: szilárd tüzelőanyaggal gyorsan és takarékosan lehet vele vizet forralni.
Hidegben a forró ital nagyon fontos, szerintem ezt sokan alulértékelik.

Mivel Magyarországon elég sűrűn vannak a települések és ún. ,,ásatlan kutakból" bárhol könnyen lehet ivóvízhez jutni akár több napos túrák során is, nekünk nincs vízszűrőnk. De gondolkodom egynek a beszerzésén, mégpedig azért, hogy kisebb súlyt kelljen magunkkal cipelni (az ivóvíz az egyik legnehezebb rakomány).

Ami nagyon jó még, van egy permetező-szerű pumpás zuhanyunk. Ezt használjuk pl. nyáron futóversenyek után, vagy olyan táborhelyeken, ahol nincs tisztálkodási lehetőség.

Egy tanácsot tudok adni: bármilyen felszerelést szerzel be, próbáld ki. Gyakran felül kell vizsgálni az eredeti elképzelésedet. Volt már, hogy amiben nagyon biztos voltam nem vált be, amit pedig kapásból leírtam, jobban bevált, mint addig bármi.
A különböző gear-ek megvásárlása nem helyettesíti a tudást és a tapasztalatot. Próbáld beépíteni az életedbe a használatukat: pl. ha horgászol, ezeket vidd magaddal a tópartra, stb.

"A mesh-hez pedig adja magát egy végponti titkosítás." - ha maga a kommunikáció (az államilag nem ellenőrzött/ellenőrizhető kommunikáció) tiltásra kerül, akkor ad egy a titkosítás maga is tilos, ad kettő a mesh egyes node-jait üzemeltetőkért is érkezhet a fekete autó.

hamarosan itt a Skylink. 100ms alatti válaszidő, akár 100mbps letöltési sebesség... nemcsak az SSH, de a videokonf, és talán FPS-en kívűl minden játék is játszható.
ps: SSH dialup-ról is teljesen vállalható, de aki ilyet árul, ott jobb esetben ki is tudod próbálni.

A starlink csak ott üzemelhet, ahol a helyi hatóságoktól kapo működési engedélyt. Tudja szűrni is, hogy a lakossági eszköz pozíciója alapján legális helyen van -e. Tehát ki tudja tiltani a becsempészett eszközöket is a hálózatból, ha a nemzetközi jogi részt betartja. A végpont ráadásul aktív, szóval a földi sugárzás is illegális, ha nincs engedélyeztetve. Persze, határ mellett, csempész eszközzel lehet működne akkor is. 

Ezt olvastad te is?

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

nem terveznek/mernek tervezni

tervezni biztos tervez valami kretén firkász, maximum titokban tartják :).

Most az adóztatás helyett inkább az általános cenzúrától & büntethetőségtől lehet jobban tartani. ( platform büntethetősége nem-definiált "szabályok aktuális trendek" alapján) -> következetesség kuka.

Igen, ezt is, de sokszor előjött az, hogy ez, meg az lekapcsolta az Internetet valamiért. A szituáció ennél is egyszerűbb és politika sem fontos hozzá, elég egy nagyobb természeti katasztrófa, ami után az emberek kommunikálni szeretnének.

Ezért sem szeretném elvinni a témáz poltikai irányba.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Hány éves vagy? Már az első munkahelyemen dolgoztam, amikor nem volt mobiltelefonom - keveseknek volt, egyfajta luxusként, talán még analóg is -, illetve nem volt internet elérésem sem. Talán az egyetemeknek már volt ilyenjük. Aztán mégis volt élet, kaptam levegőt, nem fakadtam sírva, hogy jaj, mi lesz most. Hidd el, az élethez sem internet, sem telefon nem szükséges.

Elmész az ismerősödhöz, becsöngetsz hozzá, udvariasan köszönsz a napszaknak megfelelően, ő várhatóan beenged, hellyel, esetleg egy kávéval kínál, majd elmondod neki, amit szeretnél. Ez a megoldás életidegen? Lehetetlen? Ja, és ha megbeszéltek egy találkozót, mindenki megbízható, senki sem késik, legfeljebb néhány percet, hiszen nem tud odaszólni a várakozó ismerősnek. Kiszámíthatóság, megbízhatóság. Csak ennyi.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Oké, próbáljunk meg a téma technikai, relative gyors és többek számára elérhető részére koncentrálni. Amit te irtál, pl. nem gyors és nem garantálja az üzenet sértetlenségét.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szerintem rossz halmazon keresed a megoldást. Szorongva, kétségbeesve keresed a megoldást egy olyan dologra, ami nem probléma. Az elődeidtől kell tanulni, de ehhez még csak levéltárba sem kell menned, nem kell történelmi feljegyzéseket kutatnod, pusztán elegendő a régebb óta élő korosztályt megkérdezned. Olyan gyors volt az átalakulás, a fejlődés(?), hogy azok, akiket megkérdezhetsz az internet és mobiltelefon előtti életről, még csak nem is öregek, még van nemi életük, munkájuk, aktívan teszik a dolgaikat. Itt a fórumon is vagyunk egy páran ebből a korosztályból, de első körben bátran kérdezd meg a szüleidet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt, hogy ez mennyire probléma vagy nem probléma, kérdezzük meg pl. Haitin is, ahol 2010-ben a fél (vagy egész) országot ledöntötte egy földrengés. Mobiltelefont tölthetsz akár napelemről is, és akkor technikailag elég sok lehetséges eszköz ott a kezedben. De mit érsz el vele, ha országosan/regionálisan nem müködik az infrastruktúra? Viszont üzenetet váltanál másokkal, érdekel, hogy máshol mi a helyzet, vagy keresed a szeretteidet.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Ne legyünk már ennyire kényelmesek! Komolyan van abban valami megalázó, hogy amióta létezik ez a világ, működött, most meg az utóbbi kb. 20 év vívmányaihoz annyira ragaszkodnak egyesek, hogy kétségbe vannak esve attól, ha csak 20 évet vissza kellene menni az időben. Szerintem szégyen, ha valaki bejelenti, hogy életképtelen az utóbbi 20 év vívmányai nélkül. Amikor katona voltam, egy gyakorlaton azt sem tudtam a lövészárokban, mikor jutok kajához, s nem akkor ettem, amikor éhes voltam, meg nem is volt dedikált kajaidő.

if (exist(kaja) && !war) printf("Egyél, amíg teheted...\n");

Komolyan felcseszed az agyam az életképtelen mentalitással. Egyébként vegyél PMR-t. A szívás, hogy ilyen helyzetben mindenki használja majd, így nem lehet kommunikálni azzal sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem ezzel csak addig ironizálsz, amíg egy katasztrófa után keresnéd a családodat, de nem tudod. Vagy mennél valami gyülekezőpontra, de nem tudod, hogy hol van.

Akkor aztán kopogtathatsz a szomszédba, ha van még szomszéd. Nagy szerencse, hogy ezt még a gyakorlatban egyikünknek sem kellett átélnie.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Nézd, minden helyzet kiforrja magát.  Nekem a mai napig nincs okostelefonom, így biztosan nem érezném hiányát a valós idejű navigációnak. Térkép papír alapon, utca emberétől érdeklődés, tájékozódási pontok, utcanévtáblák, kreativitás. Ha baj van, az ember agya összekapja magát, sokkal szenzitívebb, kreatívabb lesz, mert az életed múlhat minden döntésen, cselekedeten.

Inkább az az ijesztő, hogy olyan világban élünk, hogy egyre többeket nyomaszt - engem is, nem csak téged - egy olyan élethelyzet reális lehetősége, ami minimum hétköznapinak nem nevezhető. Mondjuk úgy, a vis maior egy eufemisztikus megfogalmazás erre.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy ismerősöm dolgozott a Puerto Rico-i katasztrófa utáni helyreállításban és mesélte, hogy amikor átjutnak az emberek egy ponton (oké, én valahogy túlélem), akkor a következő az, hogy oké, és mi van a szeretteimmel? Hol találom meg őket?

Ezt nem mondja be az állami TV/rádió, de nem működnek a mobiltelefonok és a vezetékes eszközök sem. És ez okozza a következő problémát.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Egyszerűen másként működünk most, mint harminc éve. Hozzászoktunk ahhoz, hogy bármiről azonnal legyen elérhető információ, és nemhogy napokat, órákat se nagyon tudunk várni. Levél, ha nem volt elég gyors, akkor távirat, de ritkán, mert az drága volt. Most már hivatalos ügyek kivételével, ahol egy-két kivételtől eltekintve kötelező, szinte a kutya se használja, a távirat meg is szűnt. Nekem az első telefonomat 1995-ben kötötték be, addig ha valaki valamit akart tőlem, eljött, vagy levelt küldött, esetleg felhívott a munkahelyemen, ott volt telefon. A fiam születéséről úgy értesültem, hogy a kórházból apámat hívták fel, mert neki volt telefonja, ő meg este eljött Budáról Rákosszentmihályra szólni, hogy mi a helyzet :)

Egy esetleges leállás esetén ismét lelassulna az információáramlás, előbb-utóbb hozzászoknánk, legalábbis hosszú távon. Nem lenne könnyű.

Sokat változott a világ, s míg régen papír alapú katalóguslapokat forgattam, ma letöltöm netről az adott alkatrész, pl. egy mikrokontroller adatlapját. Ez így van, érinti vaskosan az én munkámat is. Meg nyilván kényelmes, ha az itthoni számítógépemről VPN-en keresztül elérem a céges szerveren lévő svn repót, s ha hirtelen eszembe ötlik valami, egy gyors javítást akár most is meg tudok tenni egy firmware-ben, s fel is commitolom.

Ugyanakkor arról beszéltem, 30 évvel ezelőtt is volt élet. Nyilván nem támaszkodott a világunk ilyen mértékben a számítógépes és hálózati infrastruktúrára. Akkoriban még az IBM PC sem volt egy elterjedt dolog. Volt Commodore 64, VIC20, Sinclair ZX81, ZX Spectrum. Korábban volt még 75 fillérért jegyes tej, amiért kerekítés okán volt pofájuk 80 fillért elkérni. Ezt roppant igazságtalannak tartottam, hiszen lehetett volna minden második napon 70 illetve 80 fillért fizetni. Szóval akkoriban is dúlt az igazságtalanság. :(

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azok akik a mai rohanó világban "nőttek fel" (élték gyerek és felnőtt életük java részét), el sem tudják képzelni, hogy 30 évvel ezelőttig (tehát néhány millió éven át...) nem azonnal történtek a dolgok, nem azonnal jutott el az információ a világ (majdnem) bármely pontjára...

Az első munkahelyemen egyetlen vezetékes telefonvonalunk volt (rendszeváltás után, vidéki, nem Matáv körzet), nem is tudtak továbbit kiépíteni. Azon intéztünk mindent. Mobiltelefon még a hírekben sem szerepelt itthon. Az írott kommunikáció levélnél gyorsabb formája pedig a telefax volt. Ennek ellenére növekedtek a cégek, ellátták a feladataikat, kiszolgálták az ügyfeleket, mindenki mindenki mással tudta közölni amit akart.

Csak ez ugye nem azonnal volt. Aki beszélni akart velem, az vagy kivárta, hogy a vezetékes telefon közelébe kerüljek, vagy megkeresett személyesen (miután kivárta a vezetékes telefonon elérhetőségemet, hogy megtudja, mikor hol talál meg személyesen). Ez ma már elképzelhetetlen sokaknak, mintent azonnal kell tudatni és mindennek azonnal kell történni. Aki meg abban a "lassú" világban nőtt fel, azt meg kinyírja idegileg, hogy mindenki azt hiszi, hogy ha a mobiljába bemondja a gondolat megszületése után azonnal amit akar, akkor az azonnal meg is fog történni, mert a másik embert is olyan gyorsnak gondolja, ahogy a kommunkikáció felgyorsult.

A témához elég lazán kapcsolódóan az a véleményem, hogy objektíven nagyon jó az átélt techikai fejlődés, de a valóságban a társadalom nem tudott ilyen ütemben fejlődni, és emiatt legalább annyi hátrányok következménye van ennek a gyorsulásnak, mint előnye.

Az eredeti felvetésre, ha már írok: ha nem politikai vonalú a kommunikáció kikapcsolása, akkor esetleg a kisebb, főleg mikrohullámú hálózatot használó internet szolgáltatókon keresztül lehet egy-egy régióban a legtöbb embert elérni (ha van áramellátás és nem dőlt össze minden). Aztán ilyen szolgáltatókat valami maszek, on demand kitalált módon összekötve kiterjeszthető a terület.
A rádióamatőrök is léteznek még, csak vevesen vannak lakosságarányosan. De ha ilyen szituáció állna elő, akkor lényegükből adódóan tuti a "frontvonalba" vonulnának, hogy segítsék a kommunikációt. Az azért gyorsabb lenne a szóbeszédnél meg a levélnél.

Ha semmi sincs (áram, egyéb infrastruktúra), akkor javaslom a The Postman (1997) című filmet Kevin Costner főszereplésével, abban pont ezt a témát vesézik ki alaposabban. TL; DR: az szívás lenne.

Ha meg politikai eredetű a korlátozás, akkor a műszaki megoldások jó része kiesik a könnyű felderíthetőség okán. Akkor marad a klasszikus személyesen szervezkedés és szóban vagy papír alapon továbbított üzengetés. Ez persze lassú az internet és mobiltelefonálás sebességéhez képest, de ez van. Amíg vannak működő számítógép (jellegű) eszközök, addig legalább az írott üzenet aránylag jó titkosítása és visszafejtése megoldható könnyen.

Hehe. Az akkori főnökömnek volt kisgyereke, tehát jogosult volt a 75 filléres tejre. Mivel hivatalosan nem vezették ki az ötfillérest a forgalomból, lehetett használni, csak nagyon ritkán. Ő viszont ahol csak elérhető volt, betárazta, meg az ismerősi körben is mindenki tudta, hogy gyűjti az ötfilléreseket. :)

"az élethez sem internet, sem telefon nem szükséges" - pontosítsunk: szerinted nem szükséges. Egyébként az n+1 interneten keresztül elérhető szolgáltatást hogyan váltanád ki internet nélkül? Egy átutalást, egy számlafizetést nemt udnál megtenni a bank/posta/akármi meglátogatása nélkül - a szolgáltató díjbeszedője jön, és kápében fizetsz nem tartható az összegek nagysága miatt.

Bár gondolom annak a politikusnak állt véglénynek az "internet" a FB és hasonló, nyilvános és általuk nem kontrollálható szolgáltatások összességét jelenti...

Óóó, ne menj ilyen messzire. Elég ha csak az online pénztárgépekre gondolsz. Például ott vajon mennyire volt követelmény, hogy menjen mobilhálózat nélkül? Mert jelenleg - ha jól tudom - akkor a pénztárgépek akármelyik magyar mobilszolgáltató hálózatára fel tudnak jelentkezni. De vajon működnek-e - akár cache-elve is -, ha nem elérhető egyik mobilhálózat sem?

E-Medvenek volt egy kérdése: "...De vajon működnek-e - akár cache-elve is -, ha nem elérhető egyik mobilhálózat sem? "

- erre válaszóltam.

Na már csak az lesz a legjobb, ha ezt nem is nekem írtad..

- Mennyi ???

- Mi mennyi ??

- Mikor mennyi....

For Whites Only meeting room!

Anno másképp éltünk, mások voltak azok a folymatok, amik a szolgáltatások díjainak a kifizetését,vagy épp a kereskedelmet jellemezték. Ennek a jogi és egyéb szabályozása is ezekhez volt kitalálva, úgy a határidők, mint az adatkezelés és egyéb kapcsolódó dolgok tekintetében.
Anno villanyszámla, vízdíj meg tévéelőfizetés (postás hozta, neki fizettük) volt nagyjából mindenkinek, oszt' jónapot - városon persze szemétdíj, távhő, ingyombingyom kött még hozzá - mindet humán erőforrással (saját emberke vagy posta) célba juttatott papír alapú számlával, illetve kézspénzes fizetéssel (saját emberüknél vagy a postán).

Ezt most "visszaépíteni" gyakorlatilag lehetetlen feladat - gondolj abba bele, hogy mekkora összegekkel kéne sétálgatni a villanyszámlásnak, vagy épp a vízdíjat szedő emberkének - vagy a postának mekkora mennyiségű készpénzt kéne kezelnie a sárga csekkek használata miatt (mert ugye "internet" nuku, tehát netbank/mobilbank is nuku).

20 éve lehetséges volt. Miért lenne ez most lehetetlen? Mellesleg én csak a Covid miatt szoktam le a sárga csekkről pár hónapja, addig nekem is lehetséges volt. Komolyan nem értelek. Ne tegyünk már úgy, mintha internet nélkül nem lenne élet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Mellesleg én csak a Covid miatt szoktam le a sárga csekkről pár hónapja, addig nekem is lehetséges volt. " - Lőcsös szekérrel is lehet közlekedni, való igaz... De picit nagyon lassú, picit nagyon kényelmetlen... És ha így nézzük, a fárol lemászni is felesleges volt...

Hát az is tény, hogy sokkal idegbetegebbek lettünk mint annó a fát mászó ősök. De mi legalább 10 másodperc alatt akarunk elintézni egy fizetést, amelynél 2..3 hetet kaptunk a befizetésre és a tempó egyébként sem érdekes, csak a postai pecsét dátuma.

Kérdezem: hova ez a rohanás? Tényleg jó ez nekünk, vagy csak azt hisszük, mert ebben a (lehet hogy valójában eltorzult) mikrovilágunkban élünk, ahol ma ez a trendi?

Nézd meg például ezt a nőt. Nem rohan, nem kapkod. Lehet hogy így is lehet boldogan élni? https://www.youtube.com/watch?v=3zTR4ayDG38

Én egy észt csaj túrázásait szoktam követni. Sokszor lófasz levedlett gearrel, egyszerű megközelítéssel ,,profikat" megszégyenítő túrákat csinál.
Ha időt töltesz el a természetben, megváltozik a hétköznapi dolgokhoz való hozzáállásod. Megtanulsz elfogadni pár dolgot, és átrendeződik az értékrended. Rájössz, hogy sokminden, amit addig fontosnak gondoltál (a szüleidtől, barátoktól, kollégáktól tanult minták mentén), egyáltalán nem az.

"a tempó egyébként sem érdekes, csak a postai pecsét dátuma" - ez utóbbi egy ideje már nem igaz, helyette a célszámlán való jóváírás dátuma az érdekes. A PEK IG2-ben adja fel a tranzakciókat, azaz célszerűen a következő banki napot lehet számolni, mint jóváírás dátuma, de célszerűbb a t+2. banki nappal számolni.

 

Egyébként nem a rohanás a lényeg, hanem az, hogy nem kell havonta x alkalommal y időt arra fordítani, hogy a naccságospóóóstahivatalba elzarándokoljon az ember, és a sorát kivárva a egy marék papírt a postáskisasszony kezébe adva kifizessen valamit.
 

Van bármilyen következménye a határidő átlépésének?
Én egy csomó mindent határidőn túl fizetek ki, mert egyszerűen lusta vagyok nekiállni, összevárom a dolgokat, és akkor egyben leülök a géphez. Vagy simán csak elfelejtem, kimegy a fejemből.
Nem egyszer megesett, hogy két telefonszámlát egyszerre fizettem ki az alkalmazásban. Korábban még kiterheltek 50 Ft nagyságrendű késedelmi díjat, de az utóbbi időben már ez sincs.
Eddig egy-két felszólításon kívül (amiben megfenyegetnek, hogy majd 60 nap múlva korlátozzák a telefont, ha nem fizetek lol) eddig semmilyen negatív következményt nem tapasztaltam. Szóval amikor napokon megy itt a rágódás én ezt nem értem.

Büntetéseket természetesen befizetem határidőre mindig. A police.hu rendszere egy ideje simple-t is elfogad szerencsére így még az átutalással se kell vesződni.

Telibe lehet sz@rni a határidőket, igen, csak tudod kulturált körökben nem illik. "A police.hu rendszere egy ideje simple-t is elfogad "-de azt miért nem sárgacsekkelpostánamikorráérsz fizeted? Talán csak nem azért, mert ott a késedelemért esetlegesen nagyobb maflást lehet bezsebelni? (Mondjuk ezt nem tudom, mert az életben nem volt ilyennel dolgom...)

Telibe lehet sz@rni a határidőket, igen, csak tudod kulturált körökben nem illik

Egészen biztos lehetsz benne, hogy szolgáltatónál pár nap csúszás még semmilyen humánerőforrásnak nem okoz plusz terhelést.

Szerintem sincs értelme ennyit játszani, ne érts félre, a legjobb ha megkapja a szolgáltató a felhatalmazást, aztán vonja le, ami kell neki - de ebből imho kár morális kérdést csinálni :)

A többit se sárgacsekkenpostán fizetem. Csak átutalgatni, meg a saját hülye applikációkból fizetni majdnem ugyanolyan nyűg.

A büntetésre azért figyelek jobban, mert ott tudom, hogy van következmény (átminősül az ügy). Igaz ott a határidők is eleve hosszabbak.
A simple meg különösen tetszik a police-nál, mert nekem az amúgy is van, és csak egy QR kód meg egy ujjlenyomat.
Ha minden ilyen egyszerű lenne, lehet, hogy a többivel se szarakodnék ennyit.

Igaz én soha nem tettem erőfeszítéseket, hogy egy helyen legyen minden.
Ami PayPal-os, az megy ott inkasszón (pl. Spotify).
Bankban nincs inkasszóm, mert nem akarom beszopni, hogy valamiért nem vonódik le és nem veszem észre (PayPal mindig küld emailt, mi van). Meg vannak dolgok, amik nem is havi rendszerességűek, hanem ritkábbak, és a szolgáltató is változik közben. A KGFB-re igyekszem figyelni (négy autónál ez sem olyan egyszerű; mindegyiké máskor esedékes és nem is egy biztosítónál vannak).
eon-tól van olyan levelem, amit tavaly nyár óta rakosgattam (ki se bontottam) aztán végül elkevertem. Nem tudom számla volt-e benne, illetve behajtották-e közben valamelyik későbbihez hozzácsapva.

Csekket ha lehet, nem kérek. Inkább elektronikus számla, ahol van rá lehetőség.
Ezeket bankkártyás fizetéssel lehet általában kiegyenlíteni, random bank vagy a Barion révén (Simple sajnos egyre ritkább).
Általában elfogadom a szolgáltató saját webfelületét, telefonnál alkalmazását.

Kimondottan örülök, hogy a hivatalos levelek nagyrésze ügyfélkapun jön már, illetve annak valamelyik alrendszerén. Azokat is folyton elkevertem régen.

"Bankban nincs inkasszóm, mert nem akarom beszopni, hogy valamiért nem vonódik le és nem veszem észre" - nekem jön üzenet a csoportos beszedés benyújtásáról és a teljesítés várható időpontjáról, illetve a tényleges terhelésről is.  A "nemvonódikle" az fedezethiánykor lehet - iylesmire meg magamat ismerve nem számítok :)

Nekem pl. a Spotify az,a mire havonta figyelnem kell - Virtuális Visa kártyára megy a terhelés, úgyhogy a fordulónap előtt minden hónapban limitet köll állítanom, aztán amikor beterhelték, akkor meg vissza kell vennem.

Nem érné meg mondjuk 1 forint helyett beállítani mondjuk 5000-et? A legtöbb subscription ez alatt mozog, még a 3-4000-es netflix is, és nem kell szórakozni vele. Ha egyszer beszopom mondjuk, és valaki leemel róla 5 rugót, akkor emiatt még nem vetném magam a Dunába. :)

Egy virtuális, csak online használható kártya esetén ez számomra természetes, hogy csak akkor van rajta érdemben "elvihető" összeg, ha explicit kérem, hogy legyen, mert ennek a terméknek pont ez a lényege. (Az, hogy paranoid módon ezt adtam meg a Spotify-nak is, hogy tárolja el, és havonta terhelje meg, az meg az én egyéni döntésem volt.)

A "nemvonódikle" az fedezethiánykor lehet - iylesmire meg magamat ismerve nem számítok :)

Csak hiszed. Engem a Vodafone kezdett el fenyegetni + rámterhelni mindenféle felszólítási, késedelmi díjat, miután nem tudta levonni a pénzt a CIB-es számlámról. Már évek óta megvolt adva a megbízás és a számlán is volt pénz. A bank a Vodafone-ra, a Vodafone a bankra mutogatott. Akkor oldódott meg az ügy mikor mindkettővel való beszélgetést rögzítettem és megmondtam, hogy a felügyelő szervezeteikhez fordulok a hívások hangfelvételével. Intézzék el egymás között, én leszarom a bajaikat! Kb 1 hét múlva jött értesítés a két féltől, hogy rendben van. Vodafone meg visszaadta a késedelem, értesítés miatti pénzt. Azonban a több óra időmet, amit ezekkel az idiótákkal töltöttem nem fizette ki senki.

Bankban nincs inkasszóm, mert nem akarom beszopni, hogy valamiért nem vonódik le és nem veszem észre (PayPal mindig küld emailt, mi van)

Mondjuk az inkasszó csoportos beszedés és az emailküldés között nem kizáró vagy kapcsolat van. :) Nálam az e-számlákról jön email, aztán pár nappal később levonják a számlámról.

négy autónál ez sem olyan egyszerű; mindegyiké máskor esedékes és nem is egy biztosítónál vannak

off: azt gondolná az ember, hogy 4 szerződésre már járna valami kedvezmény, ezek szerint mégsem?

Lehetséges, hogy lehetne arról is emailt kapni, nem tudom. Bevallom sosem néztem utána. Csak az maradt meg bennem, hogy régen anyámék többször beszopták, hogy banális okból nem lehetett levonni limit miatt aztán ki se derült, csak mikor már gebasz volt. Nekünk talán csak egy dologra van beállítva, de hirtelen meg se tudom mondani, mire. Nincs kizárva, hogy a jövőben több dolgot teszünk majd át.
A PayPal-tól nem parázok, mert jobban átlátom. Egyszerűbb, világosabb nekem.

KGFB: az autók eltérő jellegéből adódóan más-más biztosítónál jönnek ki kedvezőbbre. Nem is értem. Amelyiknél az egyik jóval olcsóbb, annál a másiknak insane lenne a díja. A két kicsi van ugyanott, a másik kettő máshol-máshol.
Valamint nem tudom ilyenkor számít-e, hogy nem az én nevemen van mindegyik, hanem a feleségemén is.
Az együtt kötést nehezíti még, hogy mindegyik máskor jár le és a KGFB szerződésből nem lehet csak úgy kiszállni. Nem kérdeztem sosem utána. Mivel nem értek hozzá, nem akarok variálni, mert félek, hogy beszopom valamivel.

"banális okból nem lehetett levonni limit miatt" - jelentősen ingadozó számla esetén vagy díjnet és kártyás, vagy emelt limit, és odafigyelés, amikor jön a számla (a csop.besz. tényleges terhelési napja előtt jóval), hogy mennyi az annyi, és hogy a beállított limitbe belefér-e?

 

Egy változó összegű számlával mindenképp foglalkozni kell - legalábbannyit, hogy az összeg "hihető-e", illetve hogy a számla milyen tételeket tartalmaz. A fix összegűeknél meg felfelé kerekített limittel mehet a csop.besz - ott csak azt kell figyelemmel kísérni, hogy bejött-e, és teljesült-e a megbízás.

A késedelmi díjhoz: a lehető legtöbb számlát csoportos beszedéssel intézem. Viszont történt, hogy a szolgáltató később adta be, mint a fizetési határidő. (Jellemzően a fizetési határidő napján terheltetnek.) Pár nappal később vonták csak le. A poén: a következő számlán ott volt egy külön sor: "késedelmi kamat: 6 Ft". Szóval szerintem szolgáltatója válogatja.

Ha tudod bizonyítani, hogy a csop.besz. nem a te hibádból ment el később, akkor simán lehet írni egy szerelmetes levelet nekik, hogy vitatod a késedelmi kamatot - de előtte azért érdemes megnézni a számlád eredeti határnapi egyenlegét, hogy a zárolásokon felül megvolt-e a fedezet a csop-besz teljesítéséhez?

Anyám sárga csekkezik, és egyszer megkért, hogy intézzem el neki. Egy egész maroknyi volt, amit bepötyögnöm jó egy óra lett volna. Besétáltam a postára - üres volt, mert épp a Covid őrület eleje volt - két perc alatt bevitte az ügyintéző és közben még egy jót beszélgettünk is.

Összességében az volt a benyomásom, hogy gyorsabban ment, mint amit én elbaszakszok a hülye webappokon, pedig neki több csekkje volt.

Összességében az volt a benyomásom, hogy gyorsabban ment, mint amit én elbaszakszok a hülye webappokon, pedig neki több csekkje volt.

Elegánsan nem számoltad bele azt az időt, amíg a postára elmentél, és onnan haza. :)

Amúgy meg CSBM, és akkor egészen pontosan 0 másodpercet kell webappokkal foglalkozni.

Ráadásul a postára menés sem ugyanannyi idő mindenkinek. Vidéki kisvárosban útbaejted. Faluról szar csak ezért bemenni. Nagyvárosban meg el kell odáig vergődni, ami sok idő is lehet és a sor is nagyobb általában.
Valakinek meg egyenesen szórakozás postára menni, mert lehet bratyizni, ismerősökkel találkozni, megbeszélni ki kivel dug.
Én rühellek postára járni, nem is szoktam. Évente kb. egyszer van olyan ügy, ami miatt muszáj elmennem.

+1

Vidéki kisvárosban útbaejted.

Már ha nem otthonról dolgozol, vagy ha éppen nyitva van, amikor mész oda/vissza. Postán csekket fizetni nekem iszonyú szívásnak tűnik, oda kell menni, helyhez/időhöz vagy kötve, legyen nálad a csekk, őrizgesd a nyugtát a következő számla érkezéséig nehogy valaki (szolgáltató/posta) balfaszkodjon, stb. 

Összességében az volt a benyomásom, hogy gyorsabban ment, mint amit én elbaszakszok a hülye webappokon, pedig neki több csekkje volt.

Azért azt láttatlanban lefogadom, hogy mind az ő, mind a te megközelítésed több időt vesz el, mint amikor direct debit van beállítva.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nálam ami lehet, az megy a iCsekk-ből - jön a push, hogy fizetni valóm van, ránézek, két-három kattintás, és ki van fizetve. Ami meg fix összegű előfizetés, az egyértelműen csoportos beszedéssel megy - arról is jön üzenet, hogy jött, és x napon beterhelik, ergo azt is kontroll alatt lehet tartani.

> gondolj abba bele, hogy mekkora összegekkel kéne sétálgatni a villanyszámlásnak

Hát arányosan olyan nagy különbség nem lenne sztem! Vagyis az emberek a fizetésük egy részét akkor is a gázszámlára fordították meg most is arra megy. Ebben olyan nagy [nagyságrendi] arányeltolódás nincs. Akkoriban sem volt életbiztosítás beszedőnek lenni - megesett h kirabolták őket -, most sem lenne az.  A jogi meg "egyéb" szabályozás meg alkalmazkodik, tudniillik az az alárendelt dolga: a szabályozás van az emberekért és nem fordítva, mielőtt félreértés történne!  Ja, és rögtön létrejönne párezer munkahely - csak úgy :) 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"Hát arányosan olyan nagy különbség nem lenne sztem!" - Lehet, azonban anno gyakorlatilag mindenkinek volt munkaviszonyból származó jövedelme (v.ö.: senkit sem hagytak az árok szélén), és az élet elleni bcs.-ek kapcsán kifejezetten szigorúbb volt a Btk.

"A jogi meg "egyéb" szabályozás meg alkalmazkodik, tudniillik az az alárendelt dolga: a szabályozás van az emberekért és nem fordítva, mielőtt félreértés történne!" - Előbb a szabályozást kell kialakítani a papírozóüs világ visszahozásához, aztán felvenni az emlegetett párezer munkahelyre embereket, a foglalkoztatásuk költségét beleépíteni a rezsicsökkentett, TMK-ra fordítható költségek terén is megszorításokat okozó szolgáltatási díjakba... Estébé...

A motor nélküli dolgok közül kettő áll hozzám közel: a kerékpár és a túrabot. De bármikor ha használatba veszem őket mindig eszembe jut: ha beüt a katasztrófa és menni kell árkon-bokron-törmeléken át, de már semmi sem működik, ezek még akkor is fognak! ;-)
 
(Megjegyzés: Az egyik Terminátor-könyvben a kerékpár volt a legjobb menekülő eszköz, mert nem kell bele üzemanyag, könnyű hordozni és javítani, de ami fő szempont volt: a vezérlését nem lehet távolról átvenni =-).

Postai levél, fax, vezetékse telefon.

Megmarad, a kérdés, hogy működik-e :) Névfeloldás ugye kell neki mert az ttelefonszam.imsvoip.telekom.hu-t nem fogja csak úgy ipvé alakulni. Persze biztos be lehet állítani, hogy csak bizonyos domaineket oldjon fel a nameszerverük. De abba meg kétlem , hogy ilyen szinten beleálltak volna (régen az MMS-es APN-ükkel simán lehetett iodine tunnelen keresztül "mobilnetezni").

Nem mindegy, hogy az országot vágják le a globális internetről vagy pedig a belső kommunikációt akadályozzák, hogy ne tudjanak könnyen szervezkedni az emberek.
A belső hálózat, cimfeloldással mindennel tud működni elzártan is. De ha ügyfelek szolgáltatását lövik ki, akkor nincs kapcsolat.

A régi vicc jut az eszembe:

- Emberek, járok, megint tudok járni!
- Mi történt?
- Elvették a jogsimat.

Értem ez alatt, hogy ha nem lesz (ami ugyan kétlek, de oké) "internet" és hasonló (FB, Twitter, etc.), akkor az emberek megint fognak beszélgetni a szomszéddal, munkatárssal, etc.

Szerintem nem a technikán múlik, hanem a szándékon.

Azért azt se fejeltsük el, hogy itt a fórumon mindenki úgy gondolkozik, hogy "nekem végülis ...".
Nem izgat engem sem, sörözni egyébként is jobb személyesen.

Viszont az ugyanerre csatlakozó ipar számára gondoljátok meg, mit jelentene. Semmi webshop? Semmi internetes aktuális alkatrész- és raktárkatalógus, amiből a másik cég holnapra rendel?
Megjegyzem, a téma eleve félre van értve. Nem az internetet mint távközlési vonalat, hanem azon techcégek szolgáltatásait szeretnék korlátozni, cenzúrára bírni, amelyeken könnyen tud szárnyra kapni az alternatív vélemény.

off

Meg az alternatív vélemény is egy érdekes csavar. Az amerikai demokraták szemében Orbán vagy Salvini véleménye alternatív, cenzúrázni akarják, s vannak arra utaló jelek, hogy lejt a pálya balliberális igények szerint. Aztán Magyarországon belül jelenleg alternatív vélemény az, ami a kormány álláspontjától eltér, a helyi liberálisaink meg ettől szoronganak. Viszont Orbánék reakciója nem egyéb, mint éppen annak az egyensúlytalanságnak a kompenzációjára tett kísérlet, amelyet a nagy nyugati, amerikai tech cégek képviselnek nyíltan demokrata, liberális felfogásban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Postagalambok... több RFC is született róla. Igaz, április tréfának szánták, de azért kipróbálták: Wikipédia cikk

Azért jópofa vagy, politikai felütéssel indítasz, de azt kéred ne politizáljunk.

Én támogatom az Internet lekapcsolását, de csak ellenzéki hozzáféréseket.

Egyéb óhaj-sóhaj, panasz, kútbaugrás, stb?

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Azért, mert a történet gyakorlati oldala politikai oldalról többször valósul meg, mint katasztrófa által, ezért példát hozni is könnyebb onnan.

De maga a kérdéskör független attól, hogy mi miatt, mennyi időre és hol nincs ilyen kommunikáció.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Technikai okokból eléggé nehéz elképzelni, hogy az egész Internet leáll. Elosztott rendszer, meglehetősen redundáns. Van egy-két majdnem globális szolgáltatás, amelyek kiesése komoly probémát jelentene, de ezen kívül legfeljebb egy-két régióban szűnhetne meg a szolgáltatás.

Szerkesztve: 2021. 02. 07., v – 16:13

Ha nézhetjük Oroszországot - mint írod - , ott Medvegyev arról beszél fel vannak készülve arra, ha Oroszországot választják le az internetről és arra is ha nekik kell korlátozniuk.  Én speciel örülnék ilyen hírnek Magyarországgal kapcsolatban is!  Megnyugtató lenne, ha olyan infrastruktúrával rendelkeznénk, ami képes kiszolgálni hazai ipar és valamelyest a lakosság igényeit is egy globális leállás esetén illetve blokkolni tudnánk az ártó szándékot. Minthogy az internet előtt is volt élet, így nem gondolnám kivitelezhetetlennek, hogy ugyan korszerűtlennek tűnő, de a kitettséget elkerülő módon szerveződjön újra az élet. Bár káosz az biztos lenne jó ideig!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nézzük, akkor sorjában:

- kommunikáció, ami beszéd alapú: azt feltételezve, hogy a mobilhálózat valamiért nem használható, akkor maradna az átlag állampolgár részére a már birtokában lévő PMR, CB, dPMR rádiók használata, ami terepviszonyoktól függően 500m-pár km kommunikációs távolságra megoldhatja a beszédalapú kommunikációt, de ha sokan akarják egyszerre használni, akkor a sikeres kommunikációnak azért nem sok esélye van.
A licenszelt felhasználók (szolgálatok, cégek) stb. részére akiknek van frekvenciájuk, átjátszó adójuk és hozzá rádiós flottájuk, nekik nyilván az URH kommunikáció megoldott továbbiakban is.
A rádióamatőrök rendelkeznek URH átjátszóhálózattal és rádióparkkal, így részükről az ORSZÁGOS lefedettségű hatékony kommunikáció megoldott. Ez akár katasztrófa helyzetben is biztosított, a hálózat abban az esetben nem csak amatőrök hanem egyéb szolgálatok részére is engedélyezett. A lakosság részére nem. Ha az URH frekvenciák nem használhatók, akkor a rádióamatőrök részére ott a rövidhullám, ahol világszinten tudnak kommunikálni egymással.
Vészhelyzeti kommunikáció a rádióamatőrök segítségével világszinten megoldott, ha kell alkalmazzák azt.

- adatátviteli kommunikáció: amennyiben az internet nem elérhető, akkor az átlag otthoni wifi-LAN hálózatoknál a routerig megoldott a gépek és eszközök közötti adatcsere, de azután nem jut sehova adatcsomag.
Tehát lesz millió+1 elszigetelt hálózati rész ami között kommunikáció meg tud zajlani, internet nélkül. Internettől független adathálózat országos szinten NYILVÁNOS HOZZÁFÉRÉSSEL nincsen. Nagyon sok szerveret és cég rendelkezik országos adathálózattal (Internet független, pl. MVM, NISZ stb.), de azt az állampolgárok nem használhatják. Országos illetve világméretű független adathálózat kiépítés alatt áll, ilyen a HAMNET hálózat (rádióamatőr adathálózat) ami pl. Ausztriában és Németországban egész nagy méretekben kiépült és működik, nálunk kiépítés alatt van, de mivel non-profit alapon épül, nem megy gyorsan. Azt a hálózatot rádióamatőrök használhatják, és alapesetben internet független, saját 44.x.x.x/9 IP tartománnyal.
A lakosság részére nincs alternatív hálózat. De sokak részére nem is kell, mert nem kell az internetnek számukra megszűnnie, elég ha a Messenger vagy a Facebook elérhetetlen és megáll a világ.

+ adatlék: rádióamatőr készülék a feltöltött 12V-os ólomakkuról jól érzi magát. Legyen autó, aminek van feltöltött akkumulátora és mehet a mutatvány.

Rövidhullám: Észak-Amerika minden estés gyakorlat 40 méteren. Spanyolország 20 méteren szintén minden napos. Oké.
Viszont van a 2,5 ... 6 MHz között mágikus tartomány, ahol holtzóna nélkül tudsz beszélni kb. 250..300 km sugarú körben. Annó kitelepültem Fehérgyarmatra, majd következő évben Hajdúszoboszló repterére és onnan hívtam Budapestet. Sőt PSK31 alapú szövegátvitelhez az 5 wattos készüléket dugtam próbaként az antennára. Elég volt ez is hozzá ezen a távolságon való kommunikációhoz.

Akit érdekelnek a rádióamatőr sávok:
     https://www.iaru-r1.org/wp-content/uploads/2019/08/hf_r1_bandplan.pdf
     https://www.iaru-r1.org/wp-content/uploads/2020/12/VHF-Bandplan.pdf
     https://www.iaru-r1.org/wp-content/uploads/2020/12/UHF-Bandplan.pdf
     https://www.iaru-r1.org/wp-content/uploads/2020/12/SHF-Bandplan.pdf

Rádióamatőr vizsgáztatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság rendszeresen tart.
Engedély birtokában rövidhullámon 1500 watt rádióból kimenő teljesítményig legálisan használhatsz adó-vevő készüléket, akár általad barkácsoltat is.

Annyira mentetek már politikai irányba, hogy már engem is behúztatok, hát legyen. Itt egy szituáció, keressünk megoldást együtt:

Egy elképelt ország elképzelt politikai csoportosulásának egyik fő-aktivistája vagy. Egy neked nem tetsző dolog miatt részt veszel egy országos tüntetés szervezésében, illetve a saját városodban te vagy a főszervező. A tüntetés legkorábban 12 óra múlva valósulhat meg egy még egyeztetés alatt álló helyszínen, amikor megtudod, hogy válaszul az elképzelt ország elképzelt vezetése három óra múlva teljesen lekapcsolja az internetet és a mobiltelefon-hálózatokat. Vagyis van három órád, hogy találj egy kommunikációs formát, amit használni tudsz a többiek elérésére a későbbiekben is, mert a helyszín és egyéb okok miatt egyeztetnetek kell. A dolog működjön a városodban (nagy népsűrűség) és elfogadható kompromisszumokkal országosan is.

Hogyan oldod meg a problémát?

Ui.: A valósággal való bármilyen egyezés pusztán a véletlen műve.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Ilyen helyzetben a lázadók ellen szerintem az éles lőszer használata sem feltétlenül illegitim. Úgy tudom, a törvényes rend megváltoztatásának erőszakos kísérletét alaposan megmérik, egyébként nagyon helyesen. Azért csak kibújt a szög a zsákból, nem az a bajod, hogyan találod meg a szüleidet egy földrengésben, hanem az a nyafogás tárgya, hogy ami nem sikerült a választásokon, azt külföldi segítséggel hogyan lehessen erővel keresztülverni. Láttunk ilyesmire példát arab államokban, Ukrajnában, s ez nagyon rossz irány, bár igény volna rá, úgy tűnik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mi van??? Mit akartam én? Feldobtam egy témát, ami a maga módján pusztán technikai, de mindig feljött benne a poltikai. Gondoltam, ha igy könnyebb megérteni, befogadni, tőlem legyen.

Milyen lázadók ellen milyen éles lőszert, meg mit akarok én, meg milyen Ukrajna? Ne haluzz ennyit és ezt vonalat kérlek engedd el. Egyelöre te lázadozol és politizálsz minden topicban, nem én.

Köszönöm.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Leírtál egy tipikus puccs kísérlet történetet példaként. Mint olyan példát, amelyben azt fájlalnád, ha ezt nem lehetne, az aktuális mindenkori kormányzat ezt nem akarná - fene sem érti, miért -, s elvárnád, hogy a mindenkori kormányzat biztosítsa a technikai feltételeket saját hatalmának erőszakos megdöntéséhez. Szerintem osztogathatna fegyvert, lámpavasat, köteleket, nehogy már szegény lázadóknak ezekkel is bajlódniuk kelljen. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Rossz hírem van: semmi olyant nem írtam le, ami már ne történt volt meg bármelyik politikai oldalon a nagyvilágban. Amúgy meg semmit sem írtam le, hogy ki és mit biztosítson, plusz amúgy csak annyi változott az eredeti történethez képest, hogy:

  1. Került bele egy felkészülési határidő, mert a legtöbb ember (én sem) tud fejből megépíteni egy használható rádió adóvevőt. De ha tud rá készülni, akkor letölthet tervrajzot, szerezhet be nyersanyagot, írhat alkalmazást stb. Tehát limitáltan ugyan, de tud rá készülni, jobbak a lehetőségei.
  2. Belekerült egy megnövelt népsűrűség, mert az tény, hogy a pusztában mindentől távol elég kevés lehetőség van.

Ettől függetlenül minden ugyanaz a technikai lényegét tekintve. A politikai kerettörténet azért került bele, mert pár hozzászólás után kiderült, hogy sokan mindenhova politikát látnak.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Igen és Timbuktun is problémát okozhat a dolog. Azért egy Puerto Rico-t (vagy Haitit) ne hasonlítsunk már egy Európában lévő államhoz. Ráadásul sziget, ami még rohadt veszélyes körzetben is fekszik és imádják a hurrikánok.

Ez olyan kb mint USA-ban házak nagy része fából épül, ott is ahol gyakoriak a nagy viharok, amelyek szétbontják az egészet. Elmennek biztonságos helyre vihar esetén, aztán újraépítik. Ez is egy szemlélet, de ne kelljen már sajnálni őket emiatt. Barátom ilyen területen brick-be költözött és mindene hurricane-proof. Ugyanígy aki a Duna árterébe költözik az ne csodálkozzon azon, hogy időnként elviszi a házat a víz. Jajj a gát, stb.. de ő költözött oda a szebb részre és cseszett jól megépíteni a házát (ugyanis én láttam árvízbiztos házat is, ami magason lábakon állt az adott környéken, azt nem viszi el).

Szóval ilyen helyen legyen többszörösen biztosított a hálózat és legyen előre terv a katasztrófák elkerülésére és a helyreállításra. Ne akkor próbálják kitalálni, hogy mi legyen. Ez nem a hálózat hibája, nem is az embereké, hanem az ottani vezetésé.

Nálunk is elméletben kétszeresen biztosított az egész elektromos hálózat például, tehát minden legalább két állomásról van betáplálva. Ha egy meghal, akkor a másik át tudja venni a terhelést. Azonban a szuper rezsicsökkentés után már ez sem mindig igaz, nálunk is gyakoriak lettek az áramszünetek. Ráadásul szerintem legalább háromszoros redundancia kellene. Aztán ha beüt a baj, akkor majd a hálózatot hibáztatjuk? Vagy amikor jön a hó nálunk és egész évben készülnek rá, aztán minden beáll, mert csesztek mindenre és nincs elég kotró, se munkaerő, se időben nem indultak, se védve nincsenek az utak hófúvás ellen. Vasutaknál nincs váltó cserélő automata munkagép az egész országban, mert drága. Szóval ha katasztrófa helyzetben csak annyit kapsz SMS-ben, hogy "Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!" és az is el van küldve olyanoknak, akik ott sem voltak, hanem otthon pihentek (például én), akkor az a vezetés és az általa megválasztott szakembereknek a hibája. Hiába találsz ki akármit, mert úgyis idiótákat ültetnek a döntési pozíciókba, akik a jelenlegi rendszereket sem tudják kezelni, nem hogy akár újakat megérteni.

Ja és nem tudom hány éves vagy, de rólam van fotó gyerekként a nagy havazás idejéről. Akkor is megoldották Magyarországon. A mai inkompetenciában nem tudom mi lenne egy akkora havazás esetén az országban (mikor már 2 cm-en sírnak).

A sarkvidéki hideg levegő betörését heves szélviharok kísérték, a széllökések sebessége átlagosan 60-80 km/óra volt, de a Kisalföldön 100 km/órát meghaladó lökéseket is mértek. Az erős szél országszerte hatalmas hóakadályokat épített, és heves hófúvások is nehezítették a közlekedést. Január 12-én reggelre az ország túlnyomó részét már 20-40 cm-es, a magasabban fekvő területeket ennél is vastagabb hótakaró borította. Eközben évszázados hidegrekordok dőltek meg

Igen, viszont ezért nem szeretném fizikai helyhez kötni a témát. Nyilván idehaza mások a lehetöségek, mint pl. Szomáliában, de ha nem müködik, akkor igazából mindegy, hogy hol nem müködik.

Így akár még rosszabb helyzetben is vagyunk, mint Szomália. Ott többet süt a nap, jobban használhatóak a napelemek.

Ui.:  42 :)

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Ha nincs politikai ellenakarat, akkor LoRa rendszerrel viszonylag olcsón az egész országot le lehetni fedni. Keveset fogyaszt, nagy a hatótávolság, SMS méretű üzenetekre simán jó és nem drága.

Itt egy eszköz:
TTGO LoRa Mesh Chat Device
https://hu.pinterest.com/pin/310607705555697918/

Make your own emergency LoRa mesh chat radio with the new TTGO LoRa development board.

Ez teljesen jó, azt hiszem az Annapurnán is kb. így működik. Barátom volt az a hegymászó, aki ott meghalt (Horváth Tibi) és ez volt az egyik kommunikációs szűk keresztmetszet.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

És ki üzemelteti az átjátszókat, ki fizeti a más tornyára való betelepülés drága havidíját?
    A rádióamatőr átjátszókat is a közelmúltban rugdosta ki az AH a felvásárolt tornyairól. Vagy fizet a rádióamatőr csapat havonta az ottlétért a tulajdonosnak díjat, vagy elbont. Utóbbi lett.
Az átjátszók TCP/IP hálózaton keresztül vannak összekötve?
Szünetmentesítéséről ki gondoskodik, beleértve a 3..5 évente történő akkucserét?

Elmélet <--> gyakorlat. Pedig elméletben leírva olyan szép.
 

Igen sajnos az átjátszós történet nem volt szép. Hozzáteszem, a klubok, egyesületek részéről is lehetett volna némely esetben normálisabb a hozzáállás, akkor lehet, hogy erre nem került volna sor.

Grid: alapvetően szerintem jól látod. Nem fog senki fizetni egy olyan infrastruktúra kiépítéséért és üzemeltetéséért, aminek ,,békeidőben" nullához konvergál a haszna. A LoRa sorsa is szerintem azon fog múlni, mennyire akarnak majd belőle lóvét lenyúlni a jogtulajdonosok. Mert potenciál az van benne, csak nehogy a kapzsiság ezt is megölje a picsába.
De még ha ingatlan szinten el is terjed, nincs érdek, hogy grid-be kapcsolódjanak.

A legbiztosabb még mindig a 4G/5G base station hálózat. Akinek az a kezében van, annál van a kommunikáció. Finanszírozása pedig megoldott.
Ez fogja szerintem végeredményben felvenni az IoT egy jelentős részét is.

Itt meshről volt szó. Néhány km-enként a felhasználók üzemeltethetik az átjátszókat. És valóban erre keresni kell egy protokollt vagy újat csinálni. Én valami információ távolság (pl hop count) szerűen jeleníteném az információkat meg, mert ami közelebb van az talán fontosabb (vagy e szerint csoportosítanám. Maga a továbbítás, útvonalválasztás szintén jó kérdés. Lehetne minden eszközben helymeghatározás is (kicsi a valószínűsége, hogy az összes GNSS meghal) és akkor az alapján is lehet akár routing (láttam is ilyen papert talán). Így egy földrajzi térséget is meg lehet címezni, illetve tudni hol van baj.

Ez a GNSS jó ötlet.

De mindezt olyan eszközökkel kell megoldani, amit egyébként is megvesz a paraszt. Csak ezért nem fognak tömegek ilyet telepíteni, főleg nem szakszerűen. Routerekben legalább van rádió, de csak sűrűn lakott helyeken működik. Telefonok szintén.
Arról nem is beszélve, hogy valami, amin nem lehet minimum videót streamelni, a consumer számára láthatatlan. Olyan, mintha 33,6k-s modemeket akarnál 2021-ben eladni.

Ennél jobb esélyed van, ha nem támaszkodsz (nem létező) hobbi infrastruktúrára. Ekkor barátod a rövidhullám, ahol vagy TE és az ELLENÁLLOMÁS. Közben zéró infrastruktúra igény.
Persze mint írtam, az össz kapacitás kicsi rövidhullámon, tehát leginkább szöveg, hang, némi redukált minőségű fotóban lehet gondolkozni.
10 éve rengeteg ilyen kísérletet folytattam, volt közte magánakció és hivatalos is. Ma Hegyi Lóránd (HA8DH) ebben a témában az egyik nagyon kitartó rádióamatőr társunk, érdemes vele beszélgetni erről.

Ennek alternatívája a meglévő profi műholdas szolgáltatókra (alacsonypályás, geostacionárius) való támaszkodás. Van ilyen független szolgáltatókból már jónéhány.
Itt csak az energiaellátás a feladat + szolgáltatásért az alapdíjat folyamatosan fizetni, használatkor pedig a perc illetve MByte díjat.

Apropó rádióamatőr területen a sok alacsonypályás műhold mellett tavalytól van geostacionárius pályán levő is. Európát, Afrikát, Ázsia nagy részét és Dél-Amerika keleti részét lefedi.
Szép kihívás ennek vételi és főleg adási vonalát összebarkácsolni, én még nem álltam neki.

Sávkiosztása 2,4 GHz felmenő és 10,5 GHz lejövő:  https://amsat-dl.org/wp-content/uploads/2018/10/P4-A-Frequency-Chart.png
A keskeny, rádióamatőr beszélgetésre fenntartott sávrész: https://amsat-dl.org/wp-content/uploads/2020/02/AMSAT-QO-100-NB-Transpo…
A széles, digitális amatőr TV műsorsugárzásra fenntartott sávrész: https://wiki.batc.org.uk/images/thumb/6/6e/V2.0_Graphic_Final_2.JPG/800…

Én jobbat tudok:

Most

- mikor a fékezhetetlen agyvelejű facebook vezér - aki mellesleg a vírusokhoz is ért - mindent eldöntött a vírusról és ami ettől eltér azt cenzúrázza,

- mikor már a trendet követő orvos sem meri megosztani a gondolatait youtube-on a nagy nyilvánosság előtt,

- mikor az alternatív gondolkodó kénytelen rébuszokban beszélni, hogy ne töröljék a csatornáját,

- mikor a youtube azért töröl egy teljes szakmai csatornát, mert elhangzik benne egy nemkívánatos szó, persze a szöveg környezetet figyelmen kívül lett hagyva,

- és számtalan ilyen.

 

Hogyan biztosítod a szólás- és véleményszabadságot? Úgy néz ki, elveszni látszik egy liberális érték.

 

Üdv a globalista bolsevikok cenzúrázott világában! Orwell lassan el kezd forogni a sírjában.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Szerkesztve: 2021. 02. 07., v – 17:07

korlátozza az internet- és a mobiltelefon-hozzáférést... milyen lehetőségeket ismertek ilyenkor a gyors és hatékony információ-cserére?

Személyes beszélgetés

Telefonhívás (vezetékes telefonnal)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

két éven belül nem lesz vezetékes telefon (Telekom területen, legalábbis úgy 95% migrálva lesz optikára. az előfordulhat, h valakinél - aki nem kér egyéb szolgáltatást - csak réz érpár lesz, de az utcai rendezőben lesz egy nagy portsűrűségű ATA, és onnan már optika megy tovább)

Telefon ma már közel sem annyira biztosított, mint régen. Rengetegszer előfordul, hogy kiesik illetve szolgáltatóknál sem értenek már nagyon hozzá. Tapasztalat, apám cége alközpontokkal (is) foglalkozik és amit a szolgáltatók szoktak csinálni kb a (rossz) vicc kategória. Mobil sokszor megbízhatóbb, mint vezetékes. Egy központra kb 3 trunk kell: PSTN, VoIP és mobil és akkor talán mindig menni fog a hívás.

miért is?
Gondolom, az elosztóban ott az áram, amivel meghajtják az ATA-t, innen van meghajtva a telefon is. Nem a városközponti PBX-ről, hanem a kihelyezett fokozatról.

Megnézed a Gpon végberendezéseket - a komolyabbakon gyárilag ott van a backup akku csatlakozási lehetősége.

Azt nem tudom, hogy az egyetemes szolgáltatók ma is kötelezve vannak-e a vésztáplált "áramkörök" biztosítására.

Én nem az utcai dobozokra gondoltam, hanem az ügyfelekhez kitelepített eszközökre. Nagyanyámék vezetékes telefonja is vezetékes maradt, csak most már legalább áramszünet esetén nem működik. A kimenő hívásokat megoldja mobilról, probléma inkább a bejövőkkel van: nem mindenki ismeri a mobilszámát.

Nem voltam egyértelmű: a régi analógról lett átrakva emlékeim szerint Telekom optikára (azaz vezetékes maradt). Viszont én azon az ONT-n nem láttam se akku rekeszt, se akku csatlakozót, se akku visszajelző LED-et.

Mondjuk az itthoni Digi-s ONT-n sincs. :-D

a Telekom 3fajta ONT-t használ.
Sagem - ezt nem ismerem tüzetesebben, kb 2x konfigoltam be, büntetés ha ilyet kapsz
Huawei HG8245H - ezen van battery csati
Raisecom (ez tulképpen engedélyezett, de még nem használják) ezen sincsen battery csati, de analóg port sem szóval nem kell battery :-)

A kérdés ugye csak az, hogy milyen feszültségű - mert a 12V-os betáp még nem jelent semmit - és milyen technológiájú (ólom, NiMh, lítium) az akkupakk. Szóval én azért bemondásra nem kötnék rá semmit. Tuti, hogy van hozzá hivatalos pakk, csak azt elspórolja a szolgáltató még olyan helyen is, ahol esélyesebb az ilyen vagy olyan áramszünet.

két éven belül nem lesz vezetékes telefon (Telekom területen, legalábbis úgy 95% migrálva lesz optikára. az előfordulhat, h valakinél - aki nem kér egyéb szolgáltatást - csak réz érpár lesz, de az utcai rendezőben lesz egy nagy portsűrűségű ATA, és onnan már optika megy tovább)

Hol kapcsolódik a válaszomhoz az, hogy optikán vagy rézen megy a PSTN hálózat jele?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A vezetékes telefon és internet as-is szinten megy, ha nagy gáz van (pl. árvíz). Ezzel ellentétben a mobilhálózatot azonnal helyre kell állítani, amint megoldható. A szolgáltatóknak és az államnak is vannak mikrohullámú kapcsolattal szerelt teherautói amik ilyen esetben bevethetők bázis állomásként.

Az ilyen kérdéseket legközelebb nemzeti konzultációban várom. :)

Blama/offtopic: nrf24 mesh halozat, rajta 160 karakteres üzenetek haztombon belül. A csoportvezeto, ideológiai bizalmi pedig kommunikál a külvilággal. 

korlátozza az internet- és a mobiltelefon-hozzáférést 

Ez pontosan mit jelenthet? Mit és hogyan "szoktak" csinálni? 

Azért az sokat elmond nekem, hogy aki le akarja kapcsolni a "ZInternetet", az a titkosszolgálati szak(g?)értő.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Én csak a címét olvastam, mert kb. ennyire érdekel, hogy ő mit haknizik a közmédiában (hol máshol). Ez a téma független tőle, már régóta foglalkoztat ez a kérdés.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Az egész a közös tudásra alapul. Akit el akarsz érni, hozzá kell, hogy férjen a csatornához, és tudnia kell hogyan lehet használni. Ideértve a nontech embereket is. Ha meg mindenki ismeri, akkor az is aki lekapcsolja. Ha katasztrófa, akkor Murphy.

Ezért érdemes nem technikai megoldást, és lehetőleg egyedit keresni, máskülönben nagy lesz a zaj. Megbeszélni a családdal, hol találkoztok, hol hagytok jelet vagy üzenetet. Természeti katasztrófa esetén menj önkéntesnek kórházba, vagy telkóhoz, hamarabb jutsz információhoz. Emberi katasztrófa esetére csak az alkalmazkodó képesség segít, arra nem lehet felkészülni. 

Szerkesztve: 2021. 02. 07., v – 20:14

Nézz szét "ad-hoc network" témakörben. A dologhoz nyilván megfelelő szoftver ellátottság szükséges, de ez akár pendrive-on továbbadva is működhet: első körben telefonokat és számítógépeket bevonva (arra könnyű bárkinek telepíteni), utána második körben továbbfejlődhetne routerek "okosításával". (a telefon valószínűleg sok mindenre megfelelő, hiszen éjjel nappal be van kapcsolva)

Fentebb felmerültek a téglák veszélyei: maga az infrastruktúra kialakítását ez szerintem nem befolyásolja, hiszen a téglának is érdeke, hogy működjön a kommunikáció.

Az ilyen hálózatok létesítőinek üldözése már egy további, durvább fázis.

Egyébként katasztrófa eshetőségek miatt nem biztos, hogy hülyeség lenne valami szabványos ad-hoc network megoldás, ami minden telefonon eleve rajta van. Roppant mértékben segíthetné a mentést, ellátást, ha eleve rendelkezésre állna.

Szerkesztve: 2021. 02. 07., v – 20:25

Szerintem belső (országon belüli kommunikáció lesz) De mit jelent a levágás? Magyarországon kívüli tartomány blokkolva lesz? Valami VPN-el kikerülhető? Update hogy kerül fel a Windowsra? Sokkal több szolgáltatás elektronikus. Bankolás. Vannak elektronikus ügyintézésre kötelezett szervek, személyek. Pl.: nem áfás őstermelők papíron is leadhatják az önkormányzatoknak az iparűzési adóbevallást, de az adóelőleg felezést nem.

gyrgyvrs

ki fogja blokkolni? mi az, hogy Magyarországon kívüli?
VPN-el kikerülhető? hello - nem jön be a külföldi csomag az országba, honnan szeretnék vpn-ezni? :-)
WindowsUpdate: ne menjün ilyen messzire. hány cég használja a Microsoft O365-t levelezésre?
ExportImport - a külföldi partnertől hogyan kapod meg az adatokat a kötelező szállítmányozáshoz? (EKÁER)

Rövid hullámon, beszéltem már Ausztráliával, illetve digitális (FT8) üzemmódban napi szinten akár Amerikával, Új-Zélandal is előfordul.

ehhez nem sok minden kell, de ami kell az nem internet és nem telefon :D

nincs köztes állomás stb. de függ a terjedési viszonyoktól.

 

Mondjuk emailt talán át tudnék küldeni, de ahhoz fogadó oldal is kell, de üzeneteket Morse kódokkal akár mikor.

Mivel radioamator vagyok, igy nem kerdes a kommunikacio. Van vagy ~3000 radioamator az orszagban, plusz a CB-sek, ez elg jo halozat tudna lenni.
Helyi infocsere a 2 meteres es 70 cm-es savban, ameddig nem lovik le az atjatszokat, azokon keresztul is.
Vagy esetleg a helyi forgalom mehet 10 meteren is, es az amatorokon kivul a CB-seket is elerem 27 MHz-en.
Orszagon beluli kommunikacio 80 es 60 meteren (NVIS), orszagon kivulre rovidhullamon.
E-mail kulfoldre Winlinken.

A radiok osszekothetok a szamitogeppel, igy a keyboard to keyboard is mehet digimodban. Hibajavitos (FEC) uzemmodokban 5 W teljesitmennyel megvan Europa (JS8, THOR, stb.). Ha a villanyt is elveszik, akkor megyek autoba valo akkukrol, URH savokon akar mobilbol is, menet kozben. Így hirtelen 3 autoakksi van a kozelben, az autok fullra uzemanyaggal, a radiozastekintve napokig elvegyok az aramszolgaltato nelkul.
Ha aram miatt nem tudok szamitogepet hasznalni, meg mindig ott van a morze, bar ebben nem vagyok tul hatekony.
Ugy hirtelen ennyi.

Szintén rádióamatőr vagyok. És ez tök jó elméleti lehetőség. Sőt, jó, ha van kéznél pár hívójel, akikhez tudsz fordulni vész esetén akár hírekért, akár segítségért. Biztos vagyok benne, hogy katasztrófahelyzetben a rádióamatőrök tudnak és fognak segítséget nyújtani, amiben tudnak. Bár szerintem ennek jelentősége ma már legfeljebb az első néhány órára terjed ki a katasztrófa bekövetkezésétől számítva.

+pinknek is szól a kérdés: mi kell manapság egy rádióamatőr vizsgához? A suliban (híradástechnikai, ahova úgy 25 éve jártam) minden tanár rádióamatőr volt szinte, a tananyagnak csak érintőlegesen volt része, inkább fakultatív dolog volt (szakkörök, vizsgára készülés, helyi klubba járás, stb..). Engem már akkor jobban érdekelt az IT, és az elektronika digitális vonala, inkább ezekkel töltöttem a szabadidőt, így az amatőr rádiózásból kimaradtam, ezt azóta is sajnálom kicsit. Az elektronikai tudás kicsit megkopott, de azért hobbi szinten megmaradt, sok dolgot építgetek, van benne rádiós eszköz is, de jellemzően digitális jeltovábbításról szól a dolog (ISM sávon adó nyomkövető rendszer, iot, stb..). Mondjuk az analóg részből (erősítők, tranzisztorok, antennák, stb..) azt hiszem fel tudnám magam szívni, de pl. morzézni nem hinném hogy meg szeretnék tanulni :) Ezt tudni kell/kötelező a vizsgán?

Ilyen háttérrel nagyságrendileg mennyi időt emészthet fel a dolog, ha heti 8-10 órát bele tudok tenni a tanulásba? Tényleg sacc/tipp szinten érdekelne, és olyan léptékkel hogy hónapokra vagy évekre gondoljak e egyáltalán :) Valamint: merre érdemes elindulni infó gyűjtés/tanulás kapcsán?

A morze vizsga külön van. Lehet távírós és távíró nélküli engedélyed is.
Nekem a távíró gyakorlása telt a legtöbb időbe, amit bár hasznos tudásnak tartok, sajnos ha nem gyakorolja az ember, nagyon meg tud kopni. Illetve azt is sajnálattal konstatáltam, hogy a távírózni tudás penetrációja a lakosság körében mára rendkívül csekély lett. Így egy szükséghelyzetben hiába tudok távírózni, nagyjából már nincs kinek.

Én már elég régen csináltam és mivel rádiós átvitellel is foglalkozó villamosmérnök vagyok, számomra nem volt ez annyira újdonság, mintha mondjuk pék lennék.
Jogszabályi háttér, forgalmazási ismeretek, valamint egy rádió felépítésével és a részegységek működésével azért legyél tisztában (tudj azért egy valamilyen oszcillátort vagy erősítőt felrajzolni, ismerd a szűrőket, tudd mi az a KF, ismerd az elterjedt modulációkat, stb.) így irányadónak, a teljesség igénye nélkül.

http://tankonyv.ham.hu/
Itt nézegessél körül.

http://tankonyv.ham.hu/vizsgatesztek/
ez pl. egy feladatsor.

Nem adják azért oda az engedélyt pusztán a vizsgadíj kifizetéséért, de ha van benned a téma iránt érdeklődés, azért nem lehetetlen megcsinálni.
Amikor én vizsgáztam, hát ott mindenféle állatot összefújt a szél. Szóval nem villamosmérnök professzorok hadát kell azért elképzelni. Ökölszabályként elmondható, hogy a csendes, szerény tagok szoktak szaktudásból jobban állni, míg az arcoskodás és milliós rádiók birtoklása sok esetben a szakértelem hiányát hivatott kompenzálni.

Szerintem magánál a vizsgánál és az engedélynél sokkal fontosabb, hogy olyan közegbe, közösségbe kerülj, ahol tudsz tanulni, fejlődni.

Köszönöm! A felsorolásnak (tudom nem teljes) meg külön örülök, mert azt hiszem egyikkel sem lenne nagy gondom. Az valahol éreztem amúgy, hogy a vizsga nem a révbe érést jelenti, hanem hogy akkor kezdődik a tanulás, de hát a forgalmazáshoz elkerülhetetlen, ezért is szeretném megcsinálni.

Többen emlegettek URH kapcsolatot. Tud valaki ajánlani ilyen eszközt, esetleg tapasztalata is van?

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

URH-n a mindenki altal (engedely nelkul) hasznalhato cucc az PMR, nepies neven walkie talkie. Ilyen radiokat kapsz a Media Marktban, Tescoban, stb. Kozos jellemzo hogy max. 0,5 W a kimeno teljesitmeny, es az antenna fix, nem szerelheto le a keszulekrol. Ezek 446 MHz-en mukodnek, nagyjabol ralatas szukseges a kommunikaciohoz. Hazak kozott kb 500 meter hatotavolsagot tudnak, dombtetorol kiabalva sokkal tobbet.
A masik lehetoseg a CB (RH, vagyis a rovidhullam), a 11 meteres sav miatt sokkal nagyobb antenna kell, de AM/FM-ben 4W, SSB uzemmodban 12 W a limit.

Ezek a vizsga és frekvenciahsznalat fizetese nelkul, mindenki szamara elerheto lehetosegek
Ha a fentieknel tobb kell, akkor vagy radioamator vizsgat teszel, vagy veszel frekvenciat az NMHH-tol.

A kérdező felvetése lekapcsolt internetre vonatkozott. Szerintem az már a "minden mindegy" kategória, tehát ha valaki karhatalmi tiltás ellenére akar kommunikálni, akkor majd pont azt be fogja tartani, hogy a szabad sávokon kommunikáljon :)

Ez csak eszköz kérdése. Ami mára annyira egyszerű, hogy software defined radio eszközöket még a RPi-hez is lehet venni. Az adó ugyan kicsit drágább, de nem megfizethetetlen.

Ilyen helyzetben csak az eszköz és a szervezés kérdése, hogy mit lehet kommunikálni. De azért keveseknek van ilyen otthon.

Egyébként ha már kommunikáció: szállj le a TCP/IP-ről és értelmes szöveges kommunikációt folytass lassú rövidhullámú csatornán. Miért lassún? Mert 1 watt alatti kimenőteljesítmény lassú csatornán csodákra képes.
Szoktam mondani, a spektrumban az energiasűrüség az érdekes, azaz a Watt/Hz.

Szintén elszánt rádióamatőr kollégák képesek 1..2 milliwatt kimenőteljesítménnyel átszólni a másik kontinenre. Persze a QRSS üzemmód esetén időbeli mazochizmussal fizetik meg az 1 tranzisztoros adójuk egyszerűségét.

Az elektronikus kommunikáció terén a probléma ott kezdődik, hogy veszélyhelyzeti kommunikációt is kizárólag TCP/IP felett és hipi-szupi dizájnolt webfelületen tudjuk elképzelni, annyira hozzánk nőtt.
És persze ahogy már többen írták, a kommunikációhoz ellenállomás is kell...

Sokan vesznek Kínából ilyeneket. Állítólag reptéri beszélgetéseket is lehet hallani. Amíg nem szólalsz meg, csak hallgatod, addig nem lesz problémád belőle (hogy nincs vizsgád, engedélyed).
Ha meg katasztrófa van, akkor nem azzal fognak szórakozni, hogy megbüntessenek.

https://www.aliexpress.com/af/category/50906.html?trafficChannel=af&cat…

Ezek nagy részének használata engedélyköteles, kivétel a PMR és ma már talán a CB is. Azelőtt még a CB rádiót, mint eszközt is zsákba rakták és plombálták. Még van is talán egy valahol itthon..

Az FT-60 kézirádióm is veszi az airband-et. Kedvelt szórakozásom is nyáron a lugas alól ho-zás közben magam mellé tenni és hallgatni a gépeket vagy a légiirányítást. Ferihegy közelkörzetet nem érem el innen (gumiantennával), de a keleti és nyugati tájékoztató szépen szól. A gépeket meg pokoli könnyű venni, mert magasan repülnek és nincs köztetek tereptárgy.
Szerintem a reprádió hallgatás egy viszonylag kedvelt hobbi még Magyarországon is.

Mondanom sem kell, hogy airband-en a TX nemcsak tilos de veszélyes is. A nem kimondottan reprádió készülékekben általában tiltva is van a TX gyári állapotban (a tiltást kiütni pedig nem igazán van értelme).

Dehogy tolják digitálisan, ugyanúgy analóg a reprádió mint volt, mivel a legutolsó sárkányosnak is tudnia kell kommunikálnia a forgalom többi résztvevőjével és az tájékoztatóval/irányítással (nyilván alapvetően el van különítve a nagyvasaktól, de van/lehet az a szitu..). Amivel variálnak, az a frekiosztás, hogy több csatorna legyen (lásd új EU-s 8.33KHz-s móka).

Szerintem a mindenféle telemetriával (ACARS), és pozíció követéssel (pl. ADS-B) kevered, azok valóban digitálisak, de már a létezésük óta azok. Egyébként ezek is tök jól "hallgathatóak" SDR-el.

Ez az adatkapcsolt szolgáltatásokról szól, nem a beszéd alapú kommunikációról. Az nem változhat meg, mert mindenhol a világon ugyanaz, a sárkánytól és a vitorlázógéptől kezdve a nagyvasakon át az ISS-ig. Vicces lenne ha a EASA hatóköréből kilépő gép nem tudna kommunikálni mondjuk az akármilyen eldugott szigetvilág infójával, mert neki csak digitális cucca van. A párhuzamos üzemeltetés meg aztán végképp szép baleset lenne (akár szó szerint is).

és egyébként sem hangzik el semmi confidential.

Hát ebben azért én nem lennék annyira biztos.

ha pl egy "pan-pan-pan" jön egy ismert hívójelről

de hogy mikor merre fog repülni egy-egy gép, az sem mondanám éppen közérdekű információnak.

 

De ettől függetlenül jól látszik az átlag hozzáértése: laikusok mind azt dongolják, hogy mert "repülő" ott aztán minden a legmodernebb.

A valóságban meg hát nem egészen ez a helyzet:

https://www.theverge.com/2020/8/11/21363122/boeing-747s-floppy-disc-upd…

 

Ahogy ezt már korábban is kifejtették, nagyjából bárki tud szerezni olyan adó-vevőt, amivel akár bele is szólhat az igazi repülős rádiózásba... igen, még a katonaiba is. És attól függően mennyire meggyőzően teszi, akár katasztrófát is okozhat ezzel.

(az más kérdés hogy milyen gyorsan bukik le, és esetleg találják meg a "fekete ruhások" - de  mondjuk magyarországon én ettől nem nagyon tartanék)

 

szerintem.

Pedig de, ezért fogható és dekódolhat szabadon az ADS-B, vagy hallható az airband, mert olyan formában közérdekű, hogy a résztvevők között meg kell osztani az információt, résztvevő pedig bárki szinte bárki lehet (mint ahogy autós jogosítványa is szinte bárkinek lehet). A repülésben az egyik legfontosabb szabály a "látni és látszani". Aki ebből kivonhatja magát, az a katonaság és az egyéb hasonló entitások. Ennek nyilván lehetnek árnyoldalai, de túl sokat kellene beáldozni a láthatóság és ezzel együtt a biztonság oltárán, így a kisebb kockázat az, hogy pl. a terroristák is látják az adatokat, és hallják a forgalmazást.

Ez annyira bevált a kezdetek óta, hogy akár "nem résztvevőként" még üzleti szolgáltatást is építhetsz ezekre a szabadon hozzáférhető információkra (lásd Flightradar24), senki nem fog belekötni.

És mi van akkor, ha fogsz egy pan-pan-pan-t?
Ezeket az információkat ma már egyébként sem lehet eltitkolni, kereskedelmi entitások is folyamatosan figyelik a forgalmat.
A gép magasságával és irányával meg önmagában semmire nem mész. Az útvonal lényegében ismert. Ha pedig valami galádságon törnéd a fejed, akkor úgyis be kell mérjed magad; egy rádiós forgalmazás alapján nem fogod tudni, hova lőj.

Sokkal nagyobb galiba lenne, ha megkotlana a digitális baszás, aztán nem lehetne még kommunikálni sem egy kritikus helyzetben.

Ja csak megfelelő hardver segítségével egyszerűbb bemérni a picsába, mint a rádió alapján bohóckodni.

Egyébként sincs a gépek pozíciójában semmi titok. Ha nem elég, hogy vizuálisan látni őket, radarral bemérhetők akár százéves technikával, akkor még a transzponderek jelei is célra vezethetnek.
Nem adna hozzá semmit a biztonsághoz, ha pont a rádióforgalom lenne obfuszkálva. Kommunikációs zavarokat viszont okozhatna. A buta hibák elkövetése, szimpla dőreség pedig sokkal több balesethez és halálhoz vetetett már, mint a terrorizmus.

Egyébként mi ennek a pszichológiája, hogy akik lófaszt se tudnak valamiről, mindig azok osztják legjobban az észt? (Kvázi hazugnak nevezve azokat, akik valóban csinálják.)

Más topikokban is feltűnt már ez az effekt. A múltkor pl. valaki nagy magabiztossággal szakértette a napelemes rendszereket, aztán kiderült róla, hogy panelben lakik.

"A múltkor pl. valaki nagy magabiztossággal szakértette a napelemes rendszereket, aztán kiderült róla, hogy panelben lakik." - ebben mondjuk nem látok akkora ellentmondást. Pár éve például volt egy eléggé részletes kurzus az edx-en (DelftX, Arno Smet), ami utóbb több kurzussá nőtte ki magát: https://www.edx.org/micromasters/delftx-solar-energy-engineering.

Ha csak az ott elhangzottak 70-80 százalékát jegyezte meg és tudta alkalmazni, már sokkal előrébb van.

Ebben az esetben nem ez volt a megfejtés.
Természetesen semmi problémám nem lett volna, ha releváns segítséget nyújt. Tőlem akár ufó is lehetett volna.

Hülyeséget lehet mondani, mindenkivel megesik. De magabiztosan olyan dolgokat tényként állítani, amikről aztán kiderül, hogy nem igazak, és ezzel másokat félrevezetni - ez imho egy másik kategória.
Itt az előbbi esetben meg burkoltan lehazugoztak. Ami megint csak nem lenne baj, ha tényleg nem mondtam volna igazat.

És nem értem, hogy miért kell ezt.

Semmi probléma, akivel beszélni akarsz bármikor meglátogathatod, oda mész ahová csak akarsz, azzal beszélsz akivel akarsz. Hiszen ez a jogod benne van az alaptörvényben.

Oh wait... Akkor sehogy.

Szerkesztve: 2021. 02. 07., v – 22:19

Szerintem ilyen esetben kénytelen leszel kinyitni a szádat és beszélni. A szükség nagy úr.

WiFi-vel lehetne, én már gondoltam rá. Üzleti célból.

CB is egy életképes alternatíva, csak hát, az a rohadt sávszélesség..

Érdemes lenne tisztázni, milyen jellegű kommunikáció illetve milyen információk továbbítása (és hova) a cél.

különös hogy még nem hangzott el bluetooth-os megoldás. Hongkongban is használtak olyan app-okat, amik BT-on keresztül terjesztik az üzeneteket. nem IP-alapú megoldás, meg nem is folyton vannak kapcsolatban egymással a végpontok, hanem ahogy a közelbe ér egy ilyen BT-mesh-képes készülék, kicseréli a másikkal az üzeneteket, aztán ha lát egy másikat, átadja annak is... a'sszem Briar a neve a smartphone-os appnak ami ilyet csinál. de smartphone-tól függetlenül elképzelhető ilyen rendszer. az "üzenetek" nem ip csomagok, de nem is feltétlenül high level Email üzenet szintű dolgok, hanem ilyen "feliratkozás a www.example.net hírfolyama", "szöveges üzenet ilyen-olyan csatornára" szerű üzenetek. lenne hatékony multicast is.

Talán mert a Bluetooth egy pusztulat.
De még ha el is tekintünk ettől, egy ilyen hálózat szinte csak nagyvárosban működőképes. Ahol sok ember él viszonylag kis helyen és utazik a metrón, egymáshoz közel, stb.

Habár a megközelítésben tetszik, hogy szükséghelyzetben talán a hírek terjedése a legfontosabb, így mivel nem p2p üzeneteket kell jellemzően átvinni, erre ez a kis BT-s megoldás jó lehet (terjednek rajta a hírek, mint a vírus).

Briar nem csak BT-on kommunikál. Gyakorlatilag mindent használ amit kap, Wi-Fi, BT, Internet. Ha netre megy azt TOR-on keresztül.

https://briarproject.org/how-it-works/
https://www.privacytools.io/software/real-time-communication/

Ez amúgy még a leghasználhatóbb megoldás ha lekapcsolják a netet, nem kell hozzá speciális eszköz, végzettség.
Ha természeti katasztrófa van, kb úgy kommunikálsz ahogy tudsz.
Politikai okból 1x csak cenzúrázzák a netet, nem lekapcsolják, ha meg már lekapcsolják, akkor abban biztos lehetsz, ha van amatőr rádiós vizsgád, másnap már ajtó előtt kopogtatnak, de akkor is, ha valami rf-es kütyüt rendeltél a netről.

Visszatérve, ha van egy szimpatikus projekt, ami szerinted hasznos OP-által megjelölt problémára, akkor vagy használd, vagy támogasd pénzzel, tudással.

Faliújság a falu főterén. Központosított, analóg, multiuser BBS. Ha arra jársz, elolvasod az üzeneteket, és kiteszed a sajátjaidat :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Majd épít mindenki helyi hálózatot és azokat összekapcsolják, és akkor mindenki mindenkivel tud kommunikálni. A technológia már megvan. És el lehet nevezni internetnek... Oh wait.

Sima hangátvitel mellett
  - analóg képátvitel - például a nemzetközi űrállomásról most ilyen analóg képeket küldözgettek.
  - szöveg átvitel
  - digitális hang átvitel, digitális kép átvitel
  - CW, QRSS és egyéb érdekességek
  - pixelenkénti szövegátvitel (Hellschreiber)
  - automatikusan ismételt hibamentes adatátvitelek

mindegyike szépen megy, sok érdekes üzemmód van rájuk.
Igaz mindegyikének közös vonása, hogy rövidhullámon 2,7 kHz-et meg nem haladó sávszélesség foglalásban gondolkozunk. Szöveges módoknál gyakran 50 Hz alatti sávszélességet elfoglalva a rádió 2,7 kHz széles vételi ablakában sok párhuzamos szövegfolyamot veszünk és a számunkra fontosra válaszolunk.

Olcsó ára ellenére az RTL-SDR vevőt rövidhullámra nem ajánlom senkinek, RH-ra inkább karácsonyi ajándékként egy RSP1a SDR hardvert vagy egy jobb megfigyelő vevőt/adó-vevőt  válassz. Utóbbit értelemszerűen engedély birtokában szabad üzemeltetni, de mint fentebb már kitárgyaltuk, a vizsga nem ördögtől való.
És persze az antenna sem mellőzhető. Félhullámú dipólnak főleg az alsó sávokon kell hely.

Igazad van, 10-20 e Ft-ért lehet venni elég normális (kommunikációs adás vételére biztosan megfelelő) hordozható rádiót is.
( Retekess TR105 vagy Radiwow SIHUADON R-108 )
Csak ugye az adót nem lehet legálisan megoldani. Maximum a CB rádiót, aminek vételére a fentebbi TR105 is alkalmas.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Eldobtam az agyam, mikor valaki akár puccs, akár katasztrófa helyzetben a szabványos frekikért és a jogszabályokért aggódik.

Kétfelé bontanám a dolgot.

1. Akik rendelkeznek valamilyen használható rádiós eszközzel (PMR, CB, SDR, stb.), akár tudatosan készültek ilyen szitura, akár nem, előbb-utóbb figyelni fogja rádióforgalmazást és azon keresztül megvalósítja az információ átvitelt, illetve egyeztethet az adatátvitel módjáról is ha szükséges. Nagyobb mennyiségű adat átvitelére szerintem eleinte csak a WiFi a járható út.

2. Tömegtájékoztatásra pedig egy mobil GSM BTS (Base Transceiver Station) kell, mivel a mobiltelefon szinte mindenkinek a társa lett. Broadcast SMS-ekkel nagyon gyorsan be lehet teríteni egy nagyobb várost is, főleg ha valaki ismeri is a rendszert (nem csak tankönyvekből).

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Nem tudom, hogy adnak-e még hosszúhullámon, de pár évtizede a Kossuth rádió Észak-Afrikában még fogható volt jó légköri viszonyok esetén.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Lakihegy tartalékadóként üzemelt többször is az elmúlt években Solt karbantartásakor.
"kinek van vevője" ... ez a jobb kérdés. Pedig volt és jó eséllyel még ott porosodik valahol a lakás szegletében.

Hiszen minden rádióvevő vitte az FM-et és a középhullámot, a legkisebb zsebrádiók is. A "jobbak" ezen kívül több rövidhullámú sávot is képesek voltak venni.

Ennek a vételére meg jó a detektoros rádió is, aminek előnye, hogy nem igényel semmilyen táplálást. Ha egy területen hosszabb távon kiesik az energiaszolgáltatás, akkuk lemerülnek, szárazelem-utánpótlás megszűnik, aggregátorba nincs benzin, stb... akkor a detektoros rádió (lenne) az egyetlen médiaforrás.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Egyszerűen nincsenek már meg azok az eszközök, amelyekkel egy detektoros rádió elműködött. A "standard" 2000 Ohmos fejhallgató kinek van meg otthon? 32 Ohm-mal -mostani impedancia - nem megy, az túl nagy terhelés.

A detektoros rádió elég nagy energiák esetén működik.

Solt a maga max 2 MW kimenő teljesítményével elég sok energiát kíván. Most már sokkal jobb a hatásfoka, legyen mondjuk 100% és akkor csak 2 MW felvett teljesítménye van.

Katasztrófa esetén lesz erre energia? Vagy másképp erre lesz energia? Nem jobb műtőknek adni?

Szerintem csak Te beszélsz felkészülési időszakról, a topik indító kifejezettem az esemény utáni lehetőségekre kíváncsi. Mivel érdekes a téma - nem a politikai vetülete miatt - leírtam, hogy én merre indulnék.

Ezt a "gyorsan lekapcsolnak"-ot nem is értem. Már bevezették a gondolat rendőrséget? Hogy a klasszikust hozzam elő - a kés birtoklása legális még?

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Ha azt veszem, hogy az internet végülis csak egy hálózat gépek között, ha elég közel vannak a házak,

akkor lehetne egymás között wifivel egy önszerveződő hálózatot csinálni.

Nem mondom, hogy egyszerű lenne megoldani a routingot, de nem lehetetlen, és sok hopon át messzire el lehetne jutni.

Persze lebukni könnyű vele :) Valahol van még packetrádiós modememem is, ami rádión megy de hát ha mérnek akkor mérnek.... olyan tetra szerű, sok frekvencián adok egyszerre amiket váltogatok és elbújok a zajban, azért nem egy olcsó dolog...

CB sávon is elég feltűnő lenne bármit csinálni, tök üres minden szinte. PMR-eket nagyon visszafogták teljesítményben - igaz a CB-ket is amióta CEPT lett ( mobiltelefon lobbi ).

És ha már szóba került az SDR, ha komolyan blokkolni akarnák valakik a kommunikációt, pillanatok alatt legyártanának egymillió hordozható sdr-es raspberryt vagy stb. maguknak és boldogan irányméregetnék a rádió spektrumot és háromszögelnének.

Régi szép idők amikor ehhez még egy 30kg-os panoráma vevőt használtam :D

Persze mondjuk broadcastolni könnyen lehet, tele a net az mp3 lejátszókkal amik tudnak adni fm-en, hogy linkeljenek az autórádióhoz, ahhoz már csak egy gyertya(lineáris erősítő) meg egy jó antenna kell, ha megállsz autóval egy dombon/hegytetőn benyomod a közleményed, aztán elrobogsz, jó eséllyel nem talának meg...

Két fix hely között mondjuk könnyű lenne - jó lassú - optikai linket építeni, optodióda + dióda, akár infrás, az optodiódát meg betesszük egy cső végére, és akkor csak a vele szembefordított forrásból (ami megintcsak nyalábolható egy csővel) veszi a jelet, persze zavar lehet közben, eső, köd, stb. de elég nehéz lehallgatni, megtalálni.

Valahol van még egy olyan nokia túlélő telefonom ami elvileg tud az ugyanolyan készülékekkel, torony nélkül kommunikálni, de nyilván nem ér többet egy jó urh rádiónál...

Azt gondolom ha az állam akadályozni akarná a kommunikációt, attól még ők szeretnének kommunikálni, szóval ha a lakosságnak le is kapcsolnak dolgokat, lesz olyan fm sáv, meg urh amiket a saját céljaikra használnak, ott forgalmazva nehezedik hogy bemérjenek.

Persze a lekapcsolják az internetet, inkább a szűrik a netet kategóriaként játszhat, hiszen az államigazgatás elég jól betagozódott már, tehát ha ilyesmi történne, akkor az lenne a kérdés, hogy hol hogyan jutsz ki a "zárt" hálózatból, vagy hogyan tudsz a szomszéddal úgy hup fórumozni, hogy ne kelljen hozzá hup...

Na meg persze marad az offilne kommunikáció, visszatérne a diskmag-ok kora?:)

Erről a lekapcsolják a netet dologról az jut eszembe, amit ex-ex-ex főnököm mesélt, hogy volt egy tpa gép, amihez volt egy kisszekrény méretű "floppy drive" (nem is floppy, mert egy bazinagy merevlemez volt) és nem értette miért jó, hogy a "floppy"-t ki lehet venni belőle meg visszarakni, mivel csak egy "floppy" volt hozzá, másik tpa meg talán megyékkel arrébb volt legközelebb :D

nokia 5140 volt, de csoportot kellett csinálni, még lefedettség mellett - ilyen extrém túlélő telefonként adták annó, most megnéztem, még bekapcsol - mondjuk múltkor az 5110-es is meglepett, hogy még lehet használni az akksiját - de a burkolatának a gumirozása már totál elöregedett :( azt hiszem volt belőle "okosabb" 5140i is.