Melyik számodra egy ablakkezelő paneljén az ideális taskbar?

Címkék

Régen a Windows és a Linux világban is alapértelmezett volt a hagyományos "ikon mellett szöveg" megoldás. A gyorsindítás külön volt a panelen kis ikonokkal.

Eközben a macOS más irányba ment: a "gombos pinnelhető dockját" végül a Microsoft csapata is megirigyelte: dobta Windows 7-től kezdve alapértelmezésként a szöveget és a csoportosítást is hasonlóan kezdte el erőltetni. Ahogy az Ubuntu is ezt a vonalat vitte a Unity-vel.

Kérdés: számodra melyik a felhasználóbarátabb?

Hagyományos szöveges, különálló gyorsindítással (Windows 95-98-XP, KDE default, XFCE default, openbox default)
45% (202 szavazat)
Gombos, pinnelhető, gyorsindítással merge-ölt, csoportosított (Windows 7-8-10 default, macOS, Unity, etc.)
42% (188 szavazat)
Tiling WM
10% (43 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban
3% (12 szavazat)
Összes szavazat: 445

Hozzászólások

W10, szövegekkel és a csoportosítást letiltom - nem tudom ki találta ki azt a baromságot. Pinnelés nem zavar.

Munkában: taskbar, hagyományos, szövegekkel, csoportosítás kikapcsolva. 2-3 programot használok, de rengeted fájl meg dokumentum van nyitva, jó ha látja az ember mire klikkel.

Otthon: dock. Kényelmesebb, nincs annyi ablak meg fájl nyitva. Minden amire szükségem van ott van rajta, nem kell feleslegesen start menüben kotorászni.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Hú, el is felejtettem, hogy ilyen szöveges taskbar is van :)

Szerkesztve: 2021. 02. 06., szo – 10:14

Gombos, nem pinnelhető, nem csoportosított, szövegmentesített. Ja, és éppen openbox.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

WMaker minek számít?

trey @ gépház

/me meg mindig az. 

De tenyleg vicces hogy az a docker amit absz nem hasznalok ki (defaultbol a bal-felso sarokban van de ott zavarna es attettem a jobb-felsobe - es max a workspace-valtashoz hasznalom neha, egerrel), az ugyanaz mint az macos-es docker... marmint ugyanonnan ered. Inkabb az ikonokat hasznalom igy-ugy-ahogy (ott van egy ora es egy wmbiff, 'szt ennyi).

A hozzaszolasod alapjan ugy jott le, hogy nem vagy tisztaban h a wmaker direkt a nextstepet utanozza/utanozta, ami pedig a macos alapja. Amugy a nextstep eleg sokat adott a vilagnak, jo par evvel megelozte a korat. Szoval, ha nincs nextstep, jo esellyel nincs wmaker sem. 

En azt sem bannam, ha a macos meg mindig ugyanugy nezne ki, mint a nextstep, de az is jo lett volna, ha a beos lesz a macos, az az abszolut kedvencem. Meg ott a gnustep, kar h nem hasznalja a kutya sem, pedig elmeletileg lehetne/lehetett volna olyan appokat irni, amik mennek macos es mas alatt is. Regen sokat hasznaltam wmakert, de afterstepet is, windowson meg litestepet.

Egyebkent, ami meg koroket vert mindenkire az az enlightenment.

openbox, rofi, tint2 (grupposítás nélkül)

(x) Hagyományos szöveges, de pinnelt ikonokkal gyorsindításhoz.

Legyen csak szöveges. Olvasni szeretek, de az ikonokat inkább meghagynám a nagybácsimnak, ő festőművész és restaurátor.

Sajnos szerintem a KDE gyorsindítója nem éri el a Windows98 szintjét sem. 

Vagy csak nem tudom beállítani, számomra 4-5 nyitott ablak már totál káosz.

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Win10-en pines gyorsinditos, de nagyon kenyelmetlen, nem szeretem.

KDE-n meg a klasszikus menu tokeletes. Inditas es bejelentkezes utan minden virtualis desktopon az elozo allapot var, szoval nem kell "gyorsinditozni". Amit ritkabban hasznalok, az ott van a recent-ben, amit meg ritkabban, arra ott a menu es a kereso.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Egyéb: gyorsindító a relatíve gyakran, rövid ideig használt alkalmazásokhoz (itt vannak azon scriptek parancsikonjai is, amiket fogd és vidd módszerrel etetek); mellette a rögzített gyakran ill. hosszabb távon használt alkalmazások ikonjai (az ikon mellett megjelenik az ablak címsorának szövege, miután elindítottam az alkalmazást); csoportosítás: ha a tálca megtelt.

:)

A dock-szerű megoldás alkalmazásokat listáz, a nem csoportosított szöveges ablakokat. Amíg egy alkalmazásnak egy ablaka van addig mindegy, de amint több, a dock elvérzik. Persze sok alkalmazásnak csak egy ablaka van, de vannak kivételek. Ezért nem szeretem a macOS dockját.

Hadd nyomjak meg egy gombot (pl. a windows gombot), írjak be pár karaktert (pl. chro), nyomjak entert és induljon el. Meg legyen alt-tab vagy windows-tab vagy ilyesmi. A többi tökmindegy :-)

Ha windowst kell hasznalnom, elso dolgom ezt az osszevonogatos csak fosom ikon latszodik agymenest letiltani. Ha 2-nel tobb app fut mar total kovethetetlen hogy eppen mi fut es csak mi van random odapinnelve, es ami fut abbol epp egy ablak van megnyitva vagy 53. A workspacek hianya se segit.

Linuxon meg tiling vm.

I hate myself, because I'm not open-source.

Szerkesztve: 2021. 02. 07., v – 05:34

Linuxon tiling WM (SwayWM, most dwm), de azzal a csavarral, hogy monocle módban használom, minden alkalmazás egy komplett képernyő + panel. Panelen csak a futó alkalmazás neve van, nincs taskbar, nincs gyorsítás (bedrótozott gyorsbillentyűkkel indítok szinte mindent, amit nem, azt dmenu-ből), nincs grafikus indítómenü, nincsenek ikonok, nincsen ablaktéma, nincs ablakfejléc, nincs ablakkeret, az egeret a WM-ben nem használom. Ha azt akarom áttekinteni, hogy mi fut, átváltok tiling elrendezésre, ott minden látszik, főleg, hogy nem nagyon használok virtuális asztalt, és kijelzőből is csak egy van.

Ha viszont olyan rendszer előtt vagyok, amin nincs tilingWM, vagy mert nem tudok feltenni, vagy a rendszer nem támogatja (pl. Windows), akkor a hagyományos Win98-Xfce-féle működést preferálom a Win7-10-Unity-s megoldással szemben. Az mindegy, hogy ikonok, vagy ikonok és szöveg, csak ne legyen egybevonva a gyorsindítással, és ne legyen semminemű taskcsoportosítás.

Egy megjegyzés az első szavazati pont szövegezéséhez: az Openboxban nincs default panel, így nincs default taskbaros működés sem. Amire a szavazás utalhat, az a Tint2, de azt külön fel kell tenni, nem része az Openboxnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jól érted. Bár azért néha tiling módba rendezem, de ez inkább kivétel, mint fő szabály, ha pl. szükségessé válik, hogy egyszerre több alkalmazás ablakát lássam, vagy ha választani kell közöttük, át kell tekinteni mi fut. Viszont olyan értelmeben kihasználom, hogy minimalista, és nem használom nagyon floating módban, nincsenek dekorációk, menük, ikonok, dokk, stb., ilyen értelemben meg ideális, mivel sokkal kevesebb erőforrást használ, meg nem foglalja el csicsával, körítéssel a helyet a tartalomtól. Illetve a monocle mód is felfogható egyfajta tiling-nak, ahol minden alkalmazás egy darab full screen tile (hiszen nem floating window, hanem egy tile-hoz hasonlóan kihasználja az összes helyet a képernyőn), és épp úgy az egész workflow keyboard only. Ilyen értelemben ez a monocle workflow közelebb van filozófiában a tilinghoz, mint a stacking/floatinghoz.

Ha éppen valami windowsos gép elé ülök is le, akkor sem nagyon használom rajta a taskbart, de ha már van, akkor az első szavazási pontot preferálom, mert átláthatóbb. De akkor is maximalizált ablakokban használom általában az alkalmazásokat (vagy full screenen, ha játszok, videót nézek), és lehetőleg gyorsbillentyűkre drótozok be alkalmazásokat.

Ténylegesen tile-t csak 32+ colos kijelzőn vagy 1440p+ felbontáson használnék. Az alatt nincs számomra annyi pixel, hogy kényelmesen kint legyen több alkalmazás is a képernyőn. Az is igaz, hogy nálam ez félig beidegződés is, mivel 1-2 évvel ezelőttig általában alacsony felbontású, kisebb kijelzőim voltak, 12-19 col, HD felbontás, azokon nem sok értelme van a tilingnak, már két alkalmazás is bajos, afölött meg lószart se látni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kinek kell taskbar. Ott vannak az Alt+Fx módon elérhető workspace-ek, azokon belül meg ha nagyon kell az Alt-Tab.

Ha már egymást takargatják az ablakok, úgyse lehet hatékonyan dolgozni.

Nekem ez lenne a jó:

- alapból csak a dock szerű ikon legyen. és ha egy darab ablak van maradjon is ebben.

- viszont, ha már két ablak van, akkor szedje szét egymás mellé és legyen szöveg. így elkerülhető lenne, hogy csak akkor látszanak az ablakok és csak úgy tudok váltani, ha feljön az ikon feletti kis menü.

 

Szóval a lényeg az, hogy ilyen hibrid dolog legyen. Nem tudom létezik e ilyen.

De ennek hiányában én a szövegest használom, mert tudom, hogy lesz több ablak egy alkalmazásból. Viszont látom, hogy ez így nem optimális, mert az egy ablakosakból bőven elég lenne az ikon, tök fölösleges itt a szöveggel foglalni a helyet. A szöveg a több ablaknál kell.