Flash csak nem akar kihalni..

https://index.hu/techtud/2021/01/28/kell-a-flash-ezert-sajat-bongeszot-…

Kreatív workground - adóhivatal saját böngészőt adott ki, amivel lehet flash file upload (Dél-afrika Köztársaság).

 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 01. 28., cs – 13:36

kinaban a vasutasok szivnak miatta:

https://9gag.com/gag/a5EKR9N

amugy az unifi video se megy flash nelkul, legalabbis az a verzio amivel a regi kamerak is mukodnek :(

Ez egyébként az index szerint hoax. Az viszont a borítófényképről is látható mennyire le van pukkanva a Dél-Afrikai Köztársaság ma. Az adóhivatal épülete, különösen a főkapuja szinte a cégér része, ami nem lehet rozsdás hulló vakolatos rothadó valami. 

Más forrásból is tudom, hogy az egész ország ilyen. Vagy a foci vb alatt is generátorokról ment a világítás a stadionokban mert megbízhatatlan az ország villamoshálózata. Mégis tök ciki lett volna ha elő adásban megy el a világítás. 

Ide vezetett a nagy liberális egyenlősdi, és a milliós ellenőrizetlen fekete bevándorlás a környező országokból. Nem Dél-Afrika húzta fel a szomszédait a nyugati civilizáció szintjére hanem maga is lement a szomszédság mellé. 

Dél-afrika -- az országról:

- láttam egy filmet, ami tetszett Chappie (2015) és történetesen Johannesburgban vették fel és a szereplők is dél-afrikai rave-punk zenészek (meg Hugh Jackman, Sigourney Weaver). Érdekelt az egész ország történelme és utána olvastam angol-búr háború, holland telepesek, apartheid rendszer, gazdasági blokád - napjainkig...

Nagyon érdekes meghökkentő - a világon csak itt van fehér gettó negyed, hatalmas munkanélküliség - 90-esek évektől megállt az idő - egy méter út vagy közmű , ivóvíz hálózat nem épült...

Pedig Nelson Mandela, mint első fekete elnök - utódok a korrupcióban tudták egymást felül múlni csak..

For Whites Only meeting room!

Egy ismerősöm volt céges kiküldetésben 1-2 hetet arrafele. A városban csak kisérővel, előre megbeszélt helyekre mentek el, a szállás körül pedig nagy kerités, fegyveres portaszolgálat. Egyedül ki se mehettek sétálni, legalábbis erőteljesen ellenjavallt volt.

Állitólag mindennapos hogy a pirosnál a fejedhez fogják a stukkert.

Azért egy eléggé nagy országról beszélünk, szóval "a városban" kitétel eléggé kevésé konkrét. Én 2x2 hetet voltam ott, ebből a második alkalommal én is, kollégám is vitte a párját; a 2 nő a 2 hét minden egyes munkanapján járták a környéket látnivalók okán, és nem csak bajuk nem volt, de nem is érezték magukat veszélyeztetve.  Én speciel azt hallottam, hogy a fővárosban bitang szar a közbiztonság, de pár száz km-rel arrébb már tudják, hogy a túristát nem megölni / kirabolni, hanem megfejni kell - és jól csinálják. Akik abban a projektben voltak (sokan, sokat), azok közül egyikről/től se hallottam ilyen jellegű problémát.

niggerek keptelenek allamot iranyitani, csak a lopashoz, pusztitashoz ertenek

persze pont ezert kellett anno embargo ala vonni az ""apartheid rezsimeket"", hogy a feher vezetestol megszabadulva, a korrupt nigger vezetokkel osszejatszva megszerezzek az eroforrasokat

gee i wonder

let's go Brandon!

Ez annyira abszurd, hogy akár itthon is történhetett volna :-)

WTF nemszú portállt?

Az egész jelenség az agyatlan szoftveres bagázs miatt van.

Nem tudnak semmit sem hibátlanul, sem működöképesre megírni.

Nem tudnak semmit kompatibilis módon megírni.

Bármi, amit megírnak, azalatt olyan eszközök vannak, hogy állandóan újra kelljen írni.

Mindezt teszik a korszerűségre és a biztonságra, no meg a divatra hivatkozva.

Hatékonyak, mint a politikusok.

Ha a felhasználó nem áll kötélnek, akkor letiltják, kitiltják és letörlik.

Pedig a nyomorultak pont azért használtak java-t, hogy hordozhatók legyenek.

Csak tévedtek.

Nemrég dolgoztam be olyan helyre, ahol azért állt meg az élet, mert a srác, aki összerakta a rendszert, lelépett. A többiek meg nem tudták, mi hogy működik így nem mertek semmihez hozzányúlni. Semmit nem lehetett frissíteni, stb.
Gyanús lett egy idő után, hogy akármit kérdeztem, csak ígéretek voltak, hogy majd összekötnek azzal a kollégával, aki tudja. Amikor nagyon szorult a hurok, elkezdtek mismásolni. Akkor esett le, hogy a webszerveren kívül itt semmi más komponenshez nem értenek. Muszáj volt nekiállni felgöngyölíteni.

Azt hinné az ember, ilyesmi csak a mesében történik. Pedig nem.

Ott azért már van baj, és felelős vezető is aki nem követelte meg a dokumentációt legalább. Egyébként pont ez az érv felhő használata mellett ha bent nincs meg a kompetencia és nem is igazán akarják, hogy legyen.

Nyilván kkv-nál is felmerül a vezető, aki általában tulajdonos is felelőssége. Csak hát egy kkv-nál már az jó, ha egyáltalán ahhoz értenek ami a főprofil lenne. 

A felho sem ved meg attol, ha maga a kodbazis + library fuggosegekhez nem ert senki, ugyanugy eltorik/nem mernek hozzanyulni. Max hamarabb torik, mert nem tudod befagyasztani az alatta levo kornyezetet.

Egyebkent szerintem ez a problema az alabbi ket dolog miatt szokott elojonni:
1: a management altalaban nem akar hallani arrol, hogy a fejlesztok/uzemeltetok draga munkaidot pazaroljanak csomagfrissitesekre, ha egyszer mukodik. Neadjisten a kodbazis megertesere! Az ujrairast meg ki se merd ejteni!
2: egy fejleszto nem biztos, hogy 3-5 evmulva is ott lesz, tehat ha nincs rendszeres frissites, akkor mire odaig jutnak, hogy eltorik, es muszaj, addigra jo esellyel a fejlesztoi tarsasag nagyresze csereleodott, es (1) miatt mr senki nem ert hozza.

szerk: es ugye most minden IS Agile, igy nem kell dokumentacio, mert az is csak a penzt viszi, meg amugy is self-explaining kodot kell irni :)

szerk2: ez ilyen Agile waterfall kategoria: agile, mert nincs dokumentacio, es waterfall, mert kvazi monolitikus a rendszer. Amikor elozo cegnel kitalaltak, hogy atallunk Agile-ra, akkor en csak annyit kerdeztem a coach-tol, hogy mennyire nehez rosszul csinalni. - "Nagyon siman." -
Az agile is olyan mint a PHP, meg a Ruby. Baromi konnyu elkezdeni, es csinalni / kodot irni. Viszont baromi nehez eljutni arra a szintre, hogy jol csinald / jo kodot irj.

a management altalaban nem akar hallani arrol

Mert a menedzsmentnek (gondolom itt felsővezetésről van szó, nem az IT-s teamleadről :)) nem dolga ezzel foglalkozni. Erre van külön role (nem feltétlenül kell rá kis cégnél dedikált ember), aki el tudja mondani a CxO-nak, hogy figyelj paraszt, az A opció havi 100 dollár a végtelenségig, a B opció, hogy évente 20% eséllyel 100..végtelen dollár egy összegben. A két opció mellett pro X, kontra Y érvek. Dönts.

Megfordítva a dolgot, fejlesztőként neked ehhez inputot kell adni (responsibility), de elsősorban nem neked kell dönteni ezekről a kockázatokról (accountability). Nyilván ha jófej vagy, és konstruktív, (és tulajdonosi szemlélet társul a rendszerszintű gondolkodásodhoz), akkor komolyabban veszed a dolgot, de nem neked kell rosszul aludnod amiatt, hogy mi lesz 5 év múlva valaki más cégével, miután ignorálta a szakmai véleményed.

es ugye most minden IS Agile, igy nem kell dokumentacio

Ezt gondolom a bölcsészből átképzett Scrum szakemberek mondják csak, mert tech hátterő SM-től/coachtól ilyet még nem hallottam. :) Az agile csak annyit mond, hogy a működő szoftver fontosabb, mint a megírt doksi, de ez nem azt jelenti, hogy a dokumentálást teljesen le lehet szarni. Ha ilyet mond az ügyeletes agile illetékes elvtárs, azt el kell hajtani a cégtől a búsba.

es ugye most minden IS Agile, igy nem kell dokumentacio

Ne terjesszünk hülyeséget, kérem!

Az Agile sehol nem mond olyat, hogy nem kell dokumentáció.

Az előfordul, hogy egy cégnél úgy döntenek, hogy nem készítenek dokumentációt. Waterfall környezetben is láttam már erre példát, Agile környezetben könnyebb megcsinálni, szóval gyakoribb. De ez nem az Agile hibája, hanem azé, aki kitalálta (vagy aki jóváhagyta), hogy az Agile átállásra hivatkozva akkor gyorsan szabaduljunk meg a dokumentáció készítéstől, mert az unalmas.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

én a KSH adatszolgáltatásnak szurkoltam, hogy lesz-e náluk valaki, aki reggel úgy kell fel - 5x kávé és energia utál, hogy már pedig én keresztül viszem a vezetésen, hogy nekünk lépni kell és flash nélküli weboldalt kell csináltatni.

Elvtársak!!

Magától szánt az eke -

nem kell flash

        ette meg a fene..

For Whites Only meeting room!

Erste Netbank felületén kinnmarad layerben a Kérem várjon szöveg. Ezt addig tette, amíg az IE-ben a flasht le nem tiltottam. Tavaly még simán működött minden.

(Azért IE, mert CSAK azon működik a Nettrader almalmazásuk)

Én Manjaro-ra telepítettem Brave-et és az is felajánlotta, hogy a pepper flash plugint szeretné telepíteni mint ajánlott függőséget. Inkább nem kértem.

Ezek a csomagok általában ráhivnak az adobe -ra a megfelelő http cimen és lehúzzák a flash -t.

Az a vicces, hogy ezt az erőforrást úgy kapcsolta ki az adobe, hogy nem dob egy fix 404-et rá, hanem a connection tcp szinten nem épül fel, igy a kliens türelmétől függően rohadt sokáig nem történik semmi.ű

Nemrég segitettem upgradelni kollegának Ubuntut (18LTS->20LTS). A régi idejében még volt flash, az újban ugyan már nem, de nem akarta törölni a csomagot, hanem frissitette, és megakadt az egész rohadt dist upgrade emiatt.

Ez az adobe és az ubuntu felé is gázos :)

Aztán valahogy sikerült kipöckölni a maradék flash csomagokat.

Azért.., Win10-re most telepítettem egy X7-es Corel-t, ott a "Welcome Screen" használja, - úgy, hogy anélkül nem működik, - és beállítási lehetőségek, konkrétan Check-box-ok is vannak rajta. - Persze néhány évvel ezelőtti verzió, de arra a munkára abszolút megfelel, pusztán a Flash "eltűnése" miatt nem fogunk 200-ért újabbat venni... (És gondolom van még néhány régebbi spec. progi, aminél legalább a névjegy rész megjelenítéséhez kelleni fog. :) )

Segítek, hogy ne kelljen teljesen újat írni: https://www.palemoon.org/

 

Ha van flashplayerük, akkor ezzen menni fog. Meg úgy minden NPAPI.
Van néhány régi switch-ünk, amiknek a web felülete javás. Ezt a célt (is) jól kiszolgálja.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nekem nincs és nem is hiányzik :D A Kínai kameráim egy része activeX, szóval linux alól cseszhetem a másik része meg szerintem html5 vagy valami újabb technológia mert nem kell hozzá semmi. A régi switchek meg javásak. Flash-es hálózati eszközzel még szerencsére nem találkoztam.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Jajj, ne is mondjátok, rémálmomban nem kívánom vissza a Flasht, évek óta nem használtam, örülök, hogy kihalt. Bár tegnap frissítettem a játszós gépet Win1909-ről 20H2-re, miután felment, talált még frissítést: Biztonsági frissítés az Adobe Flashplayerhez. Na, ezt meg mi a ráknak így 2021-ben? Kell a francnak, meg a dél-afrikaiaknak.

Egyébként a cikkben említett hivatalt teljesen megértem, sokkal kisebb munka egy komplett böngészőt lefejleszteni, mint a fájlfeltöltés megcsinálni korszerűre, hogy sima webformos feltöltéssel is menjen minden modern böngészőből. Dupla nyereség, hogy biztonságilag is ki fog fizetődni, hogy egy olyan elavult, nem foltozott technológiára építenek, amire már a fejlesztő sem biztosít támogatást, foltokat, és szinte csalogatja csinos kis sechole lyukakkal a hackereket. És akkor mi a NAV-ot szoktuk szívni a java-s szutykuk miatt, ami szintén pain in the ass, de ez az állami böngészős flashes barmolás simán veri.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A gyávaszkripttel önmagában nem lenne baj, egy korlátozott, nem teljesítményspecifikus scriptnyelv, ami arra lett kitalálva, hogy minimális szinten pótolja a még korlátozottabb, statikus HTML hiányosságait, egyfajta minimális gyorshack volt a HTML köré lokális dinamikusság megvalósítására, nem szánták komoly dolgokra. A gond azzal van, hogy nem arra használják, amire való, meg amire ki lett találva, hanem komplett webalkalmazásokat írnak benne, meg keretrendszereket barmolnak köré, meg teleinjektálják vele az oldalakat, amitől még egy combosabb gép is lemehet hídba. Ilyen szerepkörben tényleg rossz, erre mást kéne kitaláljanak, pl. Webassembly kiválthatja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebben igazad van, gondolom Flashben is tudtak volna normálisabb dolgokat írni, ha nem kóklerek használják, meg nem nyomják vele tele az oldalakat. De Flashhez kellett egy cég zárt pluginje, JS-hez nem kell. Ráadásul a Flashben rendszeresen voltak biztonsági lyukak, és lehetett várni az Adobe-ra, hogy foltozza. Meg a 64 bites átállásnál a 32 bites plugin keserítette az életet, azt le kellett fejleszteni minden OS-re. Csak a nyűg volt vele minden szempontból. Ezek a mostani JS-hegyek sem sokkal jobbak, de mégis csak 1-2 fokkal. De tényleg az az érzésem, hogy a webesek kezébe mindegy milyen eszközt adnak, a legtöbbjük kókler és visszaélnek vele, nem úgy használják és arra, amire való, és a végén áttranszformálják az egészet bloattá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A JS rosszabb, mint a Flash, sokkal.

A véleményed első fele után leírhatnád a másik felét is, hogy mi miatt rosszabb (szerinted) a JS, mint a flash.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az, hogy kb. 10 éves lemaradásban volt, míg a Flash-t ki nem nyírták, egy dolog.

It should therefore be no surprise that the HTML 5 draft reads like a laundry list of past Flash features (video, audio, sockets, drawing apis, etc…).

De hogy még mindig fos, az azért megbocsájthatatlan.

Az meg már csak hab a tortán, hogy az összetákolt-gányolt-taknyolt szar HTML(5)+JS+CSS alá az elmúlt évtizedben se sikerült valami normális IDE-t összeszenvedni: az ember vagy lekódolja a világmindenséget is, vagy csilliónyi 3rd party programból kell összevadásznia azt, ami majd talán működni fog.

I don't really care anymore than I want to care about PICTs and TIFFs and RTFs and SYLKs and all the other acronyms which merely say "We've got a complicated problem, so here's a complicated answer to it."

https://www.douglasadams.com/dna/980707-00-a.html

A HTML(5) + JS + CSS egy rossz, bonyolult válasz a problémára. Nem arra való amire használják. Arra szar.

Input textet scriptelve validálni kíváló a JS.

Programozni benne?

Nevetséges.

Még hányszor? Csak mert már összeszámolni sem tudom, hogy hány posztot írtam már itt arról, hogy a JS miért egy förmedvény. Lentebb is írtam pár sort róla. A JS egy katyvasz, úgy ahogy van. Annak idején 10 nap alatt hányta össze a fejlesztője és minden szemetet belegreblyézett, ami az útjába akadt. Az egész nyelv úgy, ahogy van, inkonzisztens, kaotikus, logikátlan... És ugyanígy fejlesztik a mai napig. Most már shell-es pipeline operátor is van benne, de azt is sikerült úgy kitalálni, hogy minden legyen, csak logikus és intuitív nem, a kiértékelés ugyanis left-to-right-to-leftmost alapon megy és a csövek ugye arról híresek, hogy a legvégén visszafolyatják a tartalmat... A JS folyton össze-nem-illő nyelvi elemeket és paradigmákat hány össze, aminek már számtalanszor megittuk a levét.

- Erős, statikus típusrendszer.
- Sokkal konzisztensebb viselkedés (nem egyszer így, másszor úgy értelmezünk kódot).
- Koherensebb felépítésű (nem szórtak bele mindenféle össze nem illő elemet).
- Nincs browserenkénti - ad-hoc módon eltérő - implementáció.
- Kevésbé erőforrásigényes.
- És a Flash fejlesztőknek legalább van kultúrája, ellentétben a web2 kultusz framework-piling dzsuvaszkript-gányereivel...

szigorúan wégfelhasználói oldalról reagálnék, így csak a második felére:

- nincs ad-goc implementáció. Pl. az elenyésző számú BSD-usereknek 0 lehetőségük volt Flashes oldalt megnézni elég sokáig, vagy kizárólag valakinek (aki nem az adobe) az utánérzett implementációjával

- erőforrásigény, hát izé, amikor már tudtam ilyet is nézni, akkor jellemzően felbőgött a motor. persze lehet, hogy ritkábabn és kevesebbet

- ez a kultúra meg ugye te is tudod, hogy mennyire nem igaz. Minden nyelvhez lehet jól és rosszul hozzáállni, és "az igazi programozó ..."

- Ezt értem, hogy ez rossz volt, hogy nem fértetek hozzá bizonyos tartalmakhoz BSD alól, de így viszont egységesen el lett cseszve a net. Inkább korábban kellett volna megcsinálni a Gnash BSD portját, vagy nem tudom, melyik player debütált elsőként BSD-kre.

- Nem azt mondtam, hogy nem volt erőforrásigénye, hanem azt mondtam, hogy kevesebb. És az is konzisztensen. Egy JS kód más sebességgel és igénnyel fut Firefox alatt, mint Chrome alatt, vagy mint Safari alatt és amíg volt explorer... Ne érts félre, nem azt mondom, hogy a Flash olyan jó volt, én csak azt mondom, hogy a JS sokkal rosszabb. Ezt már a YT frontendem első "adásában" is leszögeztem, hogy lehet szidni a Flash-t, csak amit kaptunk helyette, az sokkal rosszabb.

- Hát ha azt írtam volna, hogy a JS fejlesztőknek nincs kultúrája, akkor az valóban egy otromba általánosítás lenne, de én azt írtam, hogy a web2-es framework-halmozó JS gányereinek nincsen és ez viszont körülírta, hogy mely személyekről van szó, nekik pedig tényleg nincs kultúrájuk. Nem általánosságban a JS fejlesztőkről beszéltem.

(Hát, az iPhone-okon is BSD van. :P ) Értem én, hogy a Flash csak korlátozottan volt cross-platform, de a helyette kapott web2 ebből a szempontból is rosszabb; a Flash legalább volt több platformra is, míg a web2 - és vele maga az egész internet - meg lassan Chrome (ill. Blink) onlyvá válik, ahogy a többi browsermotor lassan eltűnik a színről és egyre kevesebb oldal működik bármi másban; még a Safarival se nagyon foglalkoznak.

Architekturálisan a JS közelebb van az ideális állapothoz, mint a Flash, hiszen a web jelentős mértékben szöveges tartalmat jelent. Flash esetén kimásolni sem tudtál szöveget, ráadásul méretezésében teljesen statikus volt a tipikus megvalósítás. A JS megvalósítása csúszott félre, míg a Flash tokkal vonóval problémás volt arra a célra, amire használták.

Én csak azt csodálom, hogy például egy VMware miként tudta a vCenter webes felületét Flash-re építeni, mindezt ráadásul akkor, amikor már kezdtek ropogni a pillérek.

Csakhogy a Flash-t rendszerint nem is a szöveges tartalom megjelenítésére használták, hanem éppen a nem szövegesre (játékok, audio/videolejátszás, stb.), amit az akkori webes technológiák még nem tudtak; ha a JS canvasra rendereli a weblapot, arról ugyanúgy nem lehet kimásolni a szöveget. Ami meg a méretezést illeti, a Flash vektorgrafikus, át lehet méretezni a renderfelületet, csak a weblapokban jobb szerettek pixelre drótozni százalék helyett, hogy mekkora legyen.
Mondom, rendben, hogy bajok voltak a Flash-sel, de amit kaptunk helyette, az sokkal rosszabb: amit anno a Flash pártíz kB-ból megoldott és gyengébb/régebbi gépen is működött, azt ma a web2 ökoszisztéma rendszerint több MB-nyi JS-ből valósítja meg és egy atomerőmű is nyög alatta.

amit anno a Flash pártíz kB-ból megoldott és gyengébb/régebbi gépen is működött, azt ma a web2 ökoszisztéma rendszerint több MB-nyi JS-ből valósítja meg és egy atomerőmű is nyög alatta.

Bennem az maradt meg, ezzel szemben, hogy az akkori friss, nem gyenge céges gépeimen a böngészés közben hatalmas terhelést okozott a mindenféle flash-ben megoldott, jobbára felesleges csicsa. Jobbára izgő-mozgó dolgok voltak, hol reklám, hol navigáció. Nagyon hamar rászoktam arra, hogy feltelepítettem egy olyan kiegészítést, ami az oldalon lévő flash dolgokat nem hagyta elindulni, hanem mindegyikre kitett egy play gombot, és ha valamit konkrétan akartam (pl. navigációt vagy video lejátszást), azt kattintással el tudtam indítani és utána használni.

Elsősorban pont emiatt volt, hogy amint úgy éreztem, hogy nem _kötelező_ már a flash, mert nem épült már rá teljesen egy halom számomra fontos weboldal, rögtön úgy döntöttem, hogy a következő telepítéskor nem tesztem fel a flash plugint.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hát ha szarul írták meg, akkor igen; de terhelte rommá a gépedet 2006-2008 környékén a YouTube-on a videolejátszás? Nekem sem, pedig Flash-es volt. Most terheli? Nekem is, mert most JS. És ha direktben játszatod le valami external playerrel a stream URL-t, akkor terheli? Nekem sem, pedig ugyanaz a videó.
Valamint szerinted mekkora terhelést produkált volna ugyanaz a reklámbanner, ha JS-ben írják meg a mai technológiákkal?
A Flashblock az teljesen alap, az nekem be is volt kapcsolva, hiszen egy raklap reklám volt Flash alapokon. Viszont mennyire egyszerű volt kiblokkolni...ma meg lehet komoly extension-öket telepítgetni a cross-site reklámdömpinges JS-ek ellen. :(

terhelte rommá a gépedet 2006-2008 környékén a YouTube-on a videolejátszás?

Nem emlékszem, de valószínűleg nem. Persze akkor korszerűnek számító Core 2 Duo procis 1-2 éves laptopjaim voltak.

Most terheli?

Nem, most sem. Pedig a mostani laptopom 10 éves. A Youtube-ot vidáman viszi, inkább a 8G-nál nagyobbra nem bővíthető memóriából szokott néha kifogyni.

És ha direktben játszatod le valami external playerrel a stream URL-t, akkor terheli?

Sosem próbáltam, szorri.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

(Az összes kérdés retorikai volt.) Hogy nálad a YT pont nem terheli le annyira a gépedet (mondjuk megoszthattad volna a load értékeket), az annak köszönhető, hogy a te browseredben véletlenül épp nem akad fenn semmin az a több MB-nyi JS trutymó.
Apropó, a reszponzivitásról megfeledkeztem az előző postban; anno a Flash-es player a play-klikk után instant megindította a lejátszást, most meg másodperceket homokórázik a click után, az oldalbetöltésre pedig fokozottan érvényes ugyanez. Egyébként nem csoda, hiszen többszáz kB-nyi JSON-t kell még pluszban XHR-ből betöltenie és utána felparse-álnia, utána pedig abból lerenderelnie az egész felületet, a különféle értelmetlen layerekről nem is beszélve.

Bocs, hogy válaszoltam :-D

Itt van két screenshot (top) https://imgur.com/a/4l6t6Va

Látszik, hogy video nézés közben jobban le van terhelve a gép. Mondjuk nem tudom, mit jelent a rommá terhelés nálad, mivel közben a gép használható marad (sokszor csinálom azt, hogy az egyik ablakban YT megy, a másik ablakban meg valami mást csinálok, pl. szövegszerkesztés, táblázat matatás, web böngészés), ezért ezt én nem hívom rommá terhelésnek, de ha te igen, akkor sincs baj.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Csakhogy nálam nem ez jelentkezik, hanem az, amit egy kommenttel feljebb leírtam: ad-hoc módon másodpercekig tartó homokórázás betöltéskor és play-kor, valamint felvisítanak a ventillátorok.
Pl. kinyitom PaleMoon-ban ezt az URL-t és a következő történik: amíg a JS összereszeli az oldalt, meg elindul a lejátszás, addig az egekben a load, utána visszaáll csak simán magasra...legalábbis addig, amíg valamiért be nem szarik és meg nem állítja a lejátszást. A videóra kirakja a vörös play jelet és ha megbököm, újrakezdi az elejétől.
Meanwhile at YTFE + MPV.

Egyébként tök jó, hogy belinkelted a képet, ill. az, hogy az imgur.com-on linkelted, mert az az oldal is elég érdekesen "működik": PaleMoon-ban és IceWeasel-UXP-ben (Firefox 28 és Firefox 52.9) ad-hoc módon vagy megmutatja a képet, vagy üres oldalt kapok, amíg Chromiumban működik minden alkalommal. Egyszóval kinéz, hogy króm-only. Alien a jávaszkript.

Flash esetén kimásolni sem tudtál szöveget
 

FUD.

selectable:Boolean

A Boolean value that indicates whether the text field is selectable. The value true indicates that the text is selectable.

...

The default value is true.

https://help.adobe.com/en_US/FlashPlatform/reference/actionscript/3/fla…

VS.

user-select

The user-select CSS property controls whether the user can select text.

Természetesen egy ilyen egyszerű dolog sem konzisztens a böngészők csodálatos világában, miért is lenne:

Noteuser-select is not an inherited property, though the initial auto value makes it behave like it is inherited most of the time. WebKit/Chromium-based browsers do implement the property as inherited, which violates the behavior described in the spec, and this will bring some issues. Until now, Chromium chooses to fix the issues, make the final behavior meets the specifications.

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/user-select

Az, hogy neked úgy tűnik, hogy "Architekturálisan a JS közelebb van az ideális állapothoz, mint a Flash" az csak annyit jelent, hogy a HTML+CSS+JS 10+ éves lemaradásban van a Flash platformhoz képest: "user-select Status: Working Draft".

Szóval értem én, hogy izgalmas újra feltalálni a melegvizet, mert így úgy tűnik, hogy történik is valami érdemleges, de azért na... 

A web alapvetően html alapú, jó eséllyel az is marad. És ez nem rossz alap szvsz. A Flash ebből kilóg.

Nem ismerem a Flash lehetőségeit, nem is érdekel, csak azt tudom, hogy milyen Flash oldalakkal találkoztam. 99,9%-ban nem volt megoldott a szöveg kimásolása, az egész fixen pixelre belőtt giccs volt számos esetben.

A html-hez pedig jobban illeszkedik a javascript.

Engem leginkább az zavart (a processzor zabálásán és a proci-hűtő ventilátor zúgásán kívül), az az volt, hogy sok helyen a navigációt flash-ban írták meg, és a szép animált menüvel amikor elnavigáltam valami termékhez vagy számomra érdekes oldalra, akkor láttam azt, hogy az URL nem változott, tehát nem tudtam elmenteni mondjuk könyvjelzőként, nem tudtam másokkal a deep linket megosztani.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A web valamikor HTML alapú volt, de ma már nem egyszerűen HTML dokumentumokat nézegetünk, hanem kvázi-"webappokat" (jaj) futtatunk a browserben. Na, erre lenne hivatott a WA, hogy ezt végre "rendesen" lehessen csinálni.

A JS-t a DOM fa túrására találták ki, naná, hogy jobban illeszkedik hozzá, de mivel magyarázod a szerver-oldali JS-t?

Én csak azt csodálom, hogy például egy VMware miként tudta a vCenter webes felületét Flash-re építeni

Talán azért, mert már akkoriban is létezett az Abobe Flex amikor a böngésző alapú SPA fejlesztés csúcsa az volt, hogy az oldal felét lerendereled szerver oldalon, majd jQuery-vel beletaknyolod a dinamikusan változó HTML elemeket, amikor kell. Ehhez képest a Flex nagyon komoly framework volt adat-központú UI kialakítására (vö. Flash, ami meg animációs eszköz volt elsődlegesen), amivel nem csak weboldalakat, de desktop és mobil appokat is lehetett készíteni hála az Adobe Air platformnak. A HTML komponens szegényessége helyett már akkoriban is egyszerűen lehetett újrafelhasználható UI elemeket definiálni és használni MXML és AS3 alapon. Az MXML definíció a háttérben AS3 osztályokra fordult, így könnyedén lehetett kódból is kezelni.

Természetesen azóta megjelentek JS alapú SPA frameworkok is, de a Flex-hez képest elég gusztustalan szintaktikával, ami nem is csoda, hiszen az összes ilyen igazából csak taknyolás mert a HTML (+ JS) nem alkalmazás frameworknek lett kitalálva, hanem HyperText szöveg megjelenítésére, így workaroundolni kell a platform hiányosságait, hogy legalább egy kicsit is hasonlítson valami normális, XXI. századi technológiához.

Webassembly kiválthatja

Akkor mégis van javascript helyett alternatíva?

Csak hogy én, aki nem frontend fejlesztő is értsem, ha holnap valaki kitalálja, hogy kéne készíteni egy új weboldalt, amin dinamikusan is kellene dolgokat csinálni, mondjuk a mezőkbe beírt dolgokat menet közben ellenőrizni, engedni feltölteni fájlokat, megnzni / törölni a feltöltött fájlokat, víruskeresést (és más ellenőrzéseket) futtatni a feltöltött fájlokon, térképen megmutatni a megadott címhez közel eső üzleteket, bevásárlókosarat kezelni, frissíteni mondjuk a kosár tartalmát, ha valami változik (pl. adott cuccot valaki más megvette ezért hirtelen már nem elérhető), akkor ha a frontend fejlesztők azt mondják, hogy igen, akkor ezt ők elkészítik valami szép nevű framework-ben (ami, ha jól értelmezem a dolgot, javascript könyvtárakat jelent), akkor fel lehet vetni azt, hogy JS helyett ebben a Webassembly dologban valósítsák meg esetleg? (OK, ha az egyikhez értenek, a másikat meg még sosem látták, akkor nem biztos, hogy ez a jó irány, de elvileg a JS lecserélhető a WA-ra, és ez valamilyen szempontból jobb akár az üzemeltetésnek akár a végfelhasználóknak (vagy mindkettőnek)?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem, nincs. Feltételes módban beszélt: kiválthatja. Majd... Jelen pillanatban a WA ökoszisztéma még nincs kiforrva, a browserek támogatása is gyenge lábakon áll, a web2-es balfaszkultusz meg nem tud mit kezdeni vele.

Ez így nem teljesen igaz, működik a WA, csak vannak korlátai:

 * JS-sel tudod beágyazni, közvetlenül nem látja a DOM tree-t: de ha megcsinálja valaki az illesztőket, akkor utána már nem kell JS-hez piszkálni.

 * C és C++ fordító van hozzá, de AFAIK több szálat nem kezel egyelőre a WA.

 * .NET VM-et csinál hozzá az MS, és van hozzá egy webes keretrendszerük is, ami talán béta állapotban használható

 * Java tudtommal nincsen hozzá rendes, de valami van

 * A legtöbb modern böngészőben működik, mobilon is. Gondolom a userek egy kis részénél nem működne, vagy csak emulálva és döglassan (AFAIK létezik JS-ben írt emuláció hozzá)

Én olyat írtam már, hogy mikrovezérlőre szánt C-ben írt programot futtattam egy HAL rétegen keresztül WA-val böngészőben: tök jól működött.

> Ez így nem teljesen igaz, működik a WA, csak vannak korlátai:

Hol mondtam én olyat, hogy nem működik? Azt mondtam, hogy nincs kiforrva, meg, hogy nem tudja még leváltani a JS-t, meg, hogy a web2-es balfaszok nem tudnak vele mit kezdeni.

> * JS-sel tudod beágyazni, közvetlenül nem látja a DOM tree-t: de ha megcsinálja valaki az illesztőket, akkor utána már nem kell JS-hez piszkálni.

Máris JS kell hozzá.

> * C és C++ fordító van hozzá, de AFAIK több szálat nem kezel egyelőre a WA.

C és C++, ez nem a web2-es lamerek szintje.

> * .NET VM-et csinál hozzá az MS, és van hozzá egy webes keretrendszerük is, ami talán béta állapotban használható

Talán? Béta? Nem tűnik túl kiforrotnak.

> * Java tudtommal nincsen hozzá rendes, de valami van

Valami van, de nem az igazi? :P

> * A legtöbb modern böngészőben működik, mobilon is. Gondolom a userek egy kis részénél nem működne, vagy csak emulálva és döglassan (AFAIK létezik JS-ben írt emuláció hozzá)

100% működik, vagy olyan jó gúgölösen, mozillásan, mikroszoftosan, azaz bugosan?

> Én olyat írtam már, hogy mikrovezérlőre szánt C-ben írt programot futtattam egy HAL rétegen keresztül WA-val böngészőben: tök jól működött.

Elhiszem, de ez megint nem a web2-es lamerek szintje.

Najó, igazad van.

Maga a WA egész jól ki van forrva, csak az nem hogy hogy is kellene betenni egy weboldalba :-) Minimális tapasztalatom alapján frankón működik. De mi lesz 5 év múlva? Simán lehet, hogy a nagyokosok ezt is kikukázzák a böngészőkből valami újabb jobbabb kedvéért, aztán lehet mindent újraírni.

> Maga a WA egész jól ki van forrva, csak az nem hogy hogy is kellene betenni egy weboldalba :-)

Olvasd vissza mégegyszer, én azt írtam, hogy a WA ökoszisztéma nincs még kiforrva. :)

> De mi lesz 5 év múlva? Simán lehet, hogy a nagyokosok ezt is kikukázzák a böngészőkből valami újabb jobbabb kedvéért, aztán lehet mindent újraírni.

Tippelni se nagyon mernék, mi lesz. Az a baj, hogy a "gazdaság" kitermelte azt a balfácán réteget, akik a web2-ért felelősek és ha kiveszed a képletből a JS-t és beteszel helyette egy használható nyelvet (pl. C++), akkor azonnali hatállyal létrehoztál egy raklap munkanélkülit, akik nem jók semmire, mert csak web2-es szart tudnak kifosni magukból, amit ugye az előbb kukáztunk.

majd akkor fog elterjedni ha PHP is lesz ra :)

amugy a JS-el mi a baj? helyenkent tul laza a szintaxisa, de ez elmondhato a HTML-rol vagy a PHP-rol is. van szigorubb valtozata (typescript...) ha valaki rendszeretobb :)

C->WA: kiprobaltam kivancsisagbol az Emscripten-t, a hello.c ami kb 3 soros hello world c-ben lefordult 235kB-nyi bloatra.

> amugy a JS-el mi a baj?

Inkonzisztencia, logikátlanság és a rá épült "fejlesztői" "kúltúra". (Igen, ezek kisebb volumenben a PHP-ról is elmondhatóak, nem véletlenül az a másik fő web2-es nyelv, csak amíg a PHP maximum verziónként bugos máshogy és - elméletben - ugyanúgy kéne értelmezni, addig a JS bugjai és értelmezése browser/verziónként eltérnek.)

> C->WA: kiprobaltam kivancsisagbol az Emscripten-t, a hello.c ami kb 3 soros hello world c-ben lefordult 235kB-nyi bloatra.

És ebből mennyi a runtime? Egyébként a web2 világában a 235 kB az super-lightweight egy hello world-höz, hiszen ott azzal indítanak, hogy betöltenek 3 féle többszáz kB-os keretrendszert egy hello world-höz is...

Szerkesztve: 2021. 02. 04., cs – 23:12

Nemide