Miami és a Bitcoin

Miami város első embere rajong a Bitcoin ötletért. Éppen ezért fontolgatja, hogy bevezeti, hogy a város dolgozói kérhessék a bérük kifizetését Bitcoin-ban, a helyi díjak és adók fizethetők legyenek Bitcoin-ban vagy egyéb crypto-ban stb. Írja a Forbes.

Hozzászólások

Biztosan én vagyok túl maradi és pénzügyileg alulművelt, de ha mindenki csak nyer a bitcoin-on, akkor az a plusz "pénz" honnan jön?

És a bitcoinban szabott fizetéseket és adókat hogy határozzák meg (nem olvastam el a cikket)? Vagy csak szimplán a dollárban megadott összeget pillanatnyi árfolyam szerint "utalják" BC-ben? Tisztára devizahitel-szagú a dolog - aki jókor kapja, jól jár, aki rosszabkor, az rosszul :)

"de ha mindenki csak nyer a bitcoin-on, akkor az a plusz "pénz" honnan jön?"

Nem nyer mindenki. Mindenki, aki a korábban vett BTC-jét tartja és kivárja a jobb poziciót, és a megfelelő pillanatban eladja, az nyert.

Aki rosszkor vett/eladott, az veszitett.

Olyan nincs, hogy mindenki nyerjen.

De nem arról van szó, hogy ez a tuti befektetés? Meg nem ezt sugallják ezer helyről, hogy ezzel csak nyerni lehet :)

Olyan nincs, hogy mindenki nyerjen.

Szerintem sincs, ezért nem értem, hogy mitől tutibb ez, mint bármi más (azaz mire ez a nagy hype).

Egy olyan fontos kulonbseg van, hogy arannyal mar nem valoszinu, hogy fogunk barmikor barmit is fizetni. :)

A bitcoin meg egy nap meg webshopokban altalanosan elfogadotta valhat (elvileg, az eselye kerdeses).

De szukseg van jegybanki tevekenysegre stabil fizetoeszkozok letezesehez, es ahhoz a blockchain nem eleg.

De nem arról van szó, hogy ez a tuti befektetés?

Olyan nincs. :)

Aki mondjuk forintban 90k-nál szállt be, és 10m-nél szállt ki, az jól járt. De semmi garancia nincs rá, hogy megismételhető a buli, illetve akkor is b*szhatod, ha neked pont akkor kellene a cash, amikor -50% a nem realizált eredményed benne.

Aha. És aki nyer, az abból nyer, amit más veszít? Valaki magyarázza már el, hogy a világon létező összes BTC mennyiség honnan van, mitől növekszik a mennyisége, és főleg mitől növekszik az értéke? Nyilván ez az átlag spekulánst (beszállok - nyerek - kiszállok) nem érdekli, de engem igen.

degirot hasznaltam, de GMEn szivtam rajta, mert ok az utolso zaroarhoz akarjak igazitani az order pricingot, ami total faszsag, igy valoszinuleg lelepek onnan.

interactive brokerst is hasznalok, olcson adjak a hitelt, olcso a kereskedes is, viszont nem tetszik hogy a milliardos tulajdonos orszagos tvn nagy arcuan eldonti, hogy mit lehet, es mit nem. meg nem dontottem el, hogy lepek-e.

van meg ketto svajcim, de nem ajanlom oket :)

charles schwab one-t neztem, lehet nyitok egy ilyet kiprobalni.

se fidelity, se jpmorgan, se vanguardot nem tudok nyitni svajcbol, ugyhogy ezek kiestek.

Veges a mennyisege (21 millio BTC lesz total ha "az osszeset kibanyasztak"). Ahogy az aranynak is.

Pont ezert nem alkalmas nemzeti valutanak onmagaban a blockchain. Mert az 1929-es valsagot az aranystandard/ezuststandard eldobasa oldotta meg.

Ha egy lakatlan szigeten vagy, aranypenzzel fizetsz, elassak az aranypenz 90%-at a gazdagok, attol meg ugyanannyi egyseg lesz egy kilo kenyer, csak nehezebben fog forogni a penz. Erre nagyon leegyszerusitve az a megoldas, hogy a jegybank a bankokok keresztul hitelt ad abbol a penzbol, amit "valoszinuleg elastak, es senki nem fog hasznalni".

Ezenkivul azert szeretik a kisbefektetok a BTC-t, mert sokat ugral le-fel, es - sok mas befektetessel ellentetben - kitermeli a valtok draga szazalekos dijat a "mikrobefekteto" platformokon.

A hosszutavu kerdes, hogy eleg-e a blockchain mivolta ahhoz, hogy a mindennapi fizetoeszkozok reszeve valjon? Ami biztos, hogy a jegybankok altal vezerelt stabil nemzeti penzeket nem fogjak tudni teljesen levaltani, es ez igy is van jol.

Leírtam már párszor: játék, ahol egy minimális befektetéssel próbálok "milliárdossá" válni 0 munkával (igen, én is kételkedem). Ha a minimális befektetés elmegy, akkor sem történik semmi. Így nekem az sem probléma, ha holnap egészen -99%-ig szakad be az egész. Kivárom, hogy egy új Lambó ára (100+ millió) minimum összejöjjön és akkor eldöntöm, hogy hogyan tovább.

trey @ gépház

Lehet cinikusan is, de ha mondjuk 100 EUR befektetés mellett x időn belül milliárdos leszek, majd gondolj erre a kommentedre. Hogy neked is lett volna lehetőséged :D Olyankor szokott baj lenni egyeseknél, vannak, akik nem is tudják ezt utólag feldolgozni.

trey @ gépház

Oké, megkapják a fizetésüket bitcoinban. Attól most tekintsünk el hogy összevissza ráng az árfolyam, de hol költik el? :)

Tudod az úgy van hogy az a pénz amire elég sok ember rámondja hogy pénz...

Nekem is van BTC -m (sőt még másik kettőm is, egy harmadikból meg van egy maréknyi bányászott értékem), de nem fogom rámondnai hogy pénzt, mert körülbelül 1%ban alkalmas arra, mint a forintom.

Tehát mint egy kosár cseresznyét igazi pénzre tudom cserélni? Igen. :)

Maradjunk az elvileg pénz, gyakorlatilag nem mondásban, addig amig a társadalom is a crypto mellé áll és elkezdi arra használni, amire kéne :)

Mert jelenleg bányászunk úgy, hogy egy 20 milliós ország energiaigényét emésztjük fel, és adjuk-vesszük a tőzsdén, meg drogot, szexrabszolgálat és bérgyilkosságokat fizetünk ki belőle.

Remek, mondhatom.

Nem tudom, pontosan milyen feltételekkel megy a dolog - de ha ebben a pillanatban forintra tudod váltani, akkor csak egy plusz "layer" van.

Értem, hogy gyakorlatilag áruként tekintesz rá (és talán inkább az is) - de ugye az árupénz korszak után jön egy újabb korszak :D

Beleszerkesztettél:

drogot, szexrabszolgálat és bérgyilkosságokat fizetünk ki belőle

Mint ahogy a normál készpénzből is. Azt se tudod le/visszakövetni, ki kinek mikor.

Nekem elsősorban a hétköznapi használhatatlansággal van problémám, ezért nem nevezném pénznek.

dehat leirtam, hogy hasznalhatod minden nap. en tudok BTC-vel fizetni a svajci oldalakon ahonnan kb majdnem mindent tudok rendelni (elektronika, lakasbutor, etc). ez nem mostani fejlemeny, mar vagy 3 eve tudok igy fizetni, vagy 4. plusz ezek a kartyak se uj dolgok, leteznek regota.

de te meg mindig problemazol.

wat?

es ez azert a BTC hibaja, mert...?

en sem laktam meg futott medences villaban, de azert el tudom kepzelni, hogy van. manapsag ott az internet meg a google, ha valamire kivancsi vagy, beirod, es ta-da, kidobja, es akkor nem kell ketelkedni olyan dolgokban, amik vagy leteznek, vagy nem, hanem sajat magad megbizonyosodhatsz rola.

Próbáljuk már meg értelmezni az elméletileg vs gyakorlatilag pénz fogalmát pls. Komolyan fárasztó vagy. Már másodszor gondolom azt hogy megértjük egymást, de másodszor játszod el a hülyét.

Attól hogy 1 vagy 2 országban a világon ez KEZDEGET hétköznapi életben használható pénz lenni, ne várjuk el a többi milliárd embertől hogy ugyanigy gondolja.

Menj ki a Budapesti utcára és próbálj meg a BTC-ddel ellenni. Have fun.

De leirom harmadszor is, szájbarágósan.

Ha ezek a dolgok léteznek, akkor IGAZAD VAN!!!!!!

:)

> Menj ki a Budapesti utcára és próbálj meg a BTC-ddel ellenni. Have fun.

Ez elég rossz érv, mert pl a dollárral ugyanúgy járnál, pedig az pénz.

A hétköznapi használhatóságot megoldja az, hogy végtelenül likvid, kb bármekkora összeget pénzzé tehetsz pár másodperc alatt - ezt magyárazza NagyZ és igaza van. Én általában kártyával fizetek ott ahol tudnék bitcoinnal is (pl Alza.hu, Beliani.hu) mert teljesen mindegy, ennek semmi jelentősége.

De szerintem ne rágjuk tovább a kakát, érti mindenki :)

Én azért most egy kicsit mégis :)

Én nem azért nem akarom HUF helyett a BTC-t használni, mert nem konvertibilis. Engem az zavar, hogy nem akarom minden vásárlás előtt megnézni, hogy éppen nem készülök-e százmillió forintért pizzát rendelni. :D

Ha jól rémlik, a Revolutnál tudsz kripto-pénzzel játszani. És (kicsit szerencsétől függően) Visa / Mastercard kártyája is van. Itthon (meg máshol is) fizetni is lehet vele. De ha véletlenül rosszul emlékszem, akkor nem a Revolutra, hanem a Curve-ra igaz. :-)

Nagyon alacsony lehet a tranzakciós költség, valszeg a sztenderd spot trade-es 0.1%, mert észre se lehet venni, explicite pedig nem tüntetik fel. Ha nem EUR-ban használod akkor van rajta egy kb 0.5%-os szintén láthatatlan spread fee, legalábbis HUF-nál. Ez utóbbi ellen néha a Revot töltöm vele. Szóval összességében nagyon kedvező.

binance vcarddal, BUSD "hatterrel":

Revolut 100 Eur feltoltes
Date/Time 2021-02-02 20h
Deducted Amount - 121.219355 BUSD
Transaction Amount - 100.00 EUR

Revolut 150 USD feltoltes
Date/Time 2021-01-27 17h
Deducted Amount - 151.134579 BUSD
Transaction Amount - 123.91 EUR
Actual Charge - 124.42 EUR

31 900 Ft vasarlas
Date/Time 2021-01-21 18h
Deducted Amount - 109.459987 BUSD
Transaction Amount - 89.52 EUR
 

(az idopontokat azert irtam oda, hogyha kell ki tudod turni az huf/eur/usd aznapi afolyamokat)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

lehet hwt venni belole, vagy szolgaltatast (nem bergyilkosost, hanem pl vps-t/servert), csak megkell keresni a helyet. multkor egy autot/hazat lattam eladasra btc-vel (nyilvan _az_ vicc volt, de mas lehet komolyan gondolja), stbstb. csak keresni kell.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Binance (Coinbase, etc.) crypto kártyával tudsz fizetni.

A kártya igénylése nem kerül semmibe. Pár nap alatt megérkezik.

Kártya díjak eltérők, jelenleg talán a Binance crypto kártyának vannak a legjobb kondíciói.