Hogyan migrálj Windows 10-et HDD-rő SSD-re Clonezzila-val

Desktop gépekkel ritkán foglalkozom, de most egy hét alatt három gépen is cserélnem kellett a lemezt HDD-ről SSD-re. Klónozni kellet és persze az SSD minden esetben kisebb volt mint a régi lemez. Szétnéztem milyen eszközök vannak erre, de mind fizetős volt, vagy nem tetszett. Maradt a Clonezilla, amit egyébként használok és szeretem is, csak az normál módon ezt nem tudja megoldani, csak egy kis kézimunkával, viszont az nem nehéz és így egy opensource programmal lehet ezt megoldani.

Nekem a következő módszer vált be.

  1. Először a Windows-t kell előkészíteni és csökkenteni a partíciók méretét, akkorára, hogy ráférjen az új SSD-re.
  2. MBR-t másolása és partíciók beállítása ugyan akkorára az új lemezen mint a régin.
  3. Ezután mehet egyesével az összes partíció klónozása.

Windows:

  • Kapcsolad ki a hibernálást: cmd - "run as administrator" → “powercfg /h off”
  • Kapcsold ki a pagefile-t: “View advanced system settings” → “System Properties” → Advanced →  “Settings” → Performance Options → Change → “No paging file”
  • Kapcsold ki a System Protection-ont: “View advanced system settings” → “System Properties” →  “System Protection”

Két gépen is tapasztaltam, hogy ha van recovery partíció nem lehet, vagy nem akkorára lehet csökkenteni a méretet, amekkorára szerettem volna. A megoldás, hogy törölni kell, de az csak a diskpart-al megy. Ha szükséges akkor (cmd - "run as administrator" és ott indítsd el a diskpart-ot):

DISKPART> list disk
DISKPART> select disk [általában 0 de majd meglátod]
DISKPART> list partition
  Partition ###  Type              Size     Offset
  -------------  ----------------  -------  -------
  Partition 1    Primary            223 GB  1024 KB
  Partition 3    Recovery           450 MB   223 GB
DISKPART> select partition [ami lesz, a páldában 3]
DISKPART> delete partition override

Csökkentsd le a windows partíció méretét akkorára, hogy ráférjen az SSD-re (lemezkezelő → partíción jobb egér → csökkentés).

Kész vagy.

Most mehet az új lemez a gépbe és jöhet a Clonezzilla boot.

Clonezilla:

Nyelv, billentyűzet stb. beállítása után, ha elindult → Enter_shell

# sudo -i
# lsblk

Be kell azonosítani a lemezeket általában a régi "sda" az új "sdb", de ez nem garantált. A méretről és a partíciókról megismered őket.

Figyelj mert, különbözik a normál és a GPT eljárás! Meg kell nézni, hogy a windows GTP partíciót használt-e?

# fdisk -l /dev/sda

A kimenetben azt kell keresni:

Disklabel type: gpt [vagy dos]

Ha dos, akkor mehet a partíciós tábla átmásolása a forrás lemezről az újra:

# sfdisk -d /dev/sda | sfdisk -f /dev/sdb

Ha GPT:

# dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=2048 count=1
# sgdisk -R /dev/sdb /dev/sda

FIGYELEM! A lemezek sorendjét az sgdisk-nek fordítva kell megadni! Az sgdisk -R kapcsolója átreplikálja a partíció beállításokat a másik lemzre, de a cél lemez van elől és a forrás lemez a második.

Kész is kézimunka, most jöhet a partíciók klónozása. Indítsd el a clonezillát

# clonezilla

Mehet egyesével

device-deviceBeginerpart_to_local_part

Itt értelem szerűen válaszd ki és klónozd át az összes partíciót, pl: sda1 (forrás) -> sdb1 (cél) utána ha megvan mehet a következő sda2 -> sdb2

Ennyi. Ha egyszer már csináltad az előkészítés a klónozás előtt egy perc sincs és egy ingyenes opensource programmal simán megoldható.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 01. 31., v – 11:00

Mivel jobb ez mint a live CD-s dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=64M status=progress? Persze azon kívül, hogy több a hibalehetőség

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Így van és még ráadás, hogy a partclone csak az adatokat klónozza a dd meg ész nélkül mindent, így jóval tovább is tartana. A dd nem erre való.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A Windows beépített backup nem tudja ezt a nagyobb->kisebb migrációt kezelni? Az lenne a leggyorsabb és legegyszerűbb...

Ezt nem pontosan értem, hogyan gondolod. Az új telepítés után nem lehet a Windows-on a telepített programokat visszaállítani csak úgy, legalább is a többségüket, mert elég macerás a registry-ből kimazsolázni, hogy mi tartozik hozzájuk és kézzel visszatöltögetni a registry-be. A másik gond, hogy a gép SID-je megváltozik és ez gondot okozhat ha AD-tag a gép.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A partclone nem "viszi" szemetet, ha ismeri a fájlrendszer, az NTFS-t meg ismeri és csak a tartalmat "viszi". A clonezilla akkor használ dd-t vagy partimage-t ha nem ismeri a fájlrendszert, pl ZFS.

https://partclone.org/features/

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2021. 01. 31., v – 22:06

Tetszőleges normális backup program simán megoldja...

Nem mindegyik backup tudja megoldani, de amelyik igen azzal 2x idő kell hozzá és még egy lemez.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Amelyik backup sw nem tudja a Windows-t úgy menteni, hogy utána bare metal restore-ra is alkalmas legyen a mentés, az foskupac, nem mentőszoftver. A normálisabbja meg simán tudja a klónozást is - én speciel az ingyenes Macrium Reflect-et használom, igaz csak backup/restore volt eddig, de van "Clone this disk" funkciója is:  https://forum.macrium.com/21582/Cloning-to-a-smaller-SSD

Ezzel azért vitatkoznék, mert mert nem minden mentés célja a bare metal restore és elég sokszor teljesen felesleges. A Macrium Reflect-et nem ismerem ránézek, hogy mit tud, bár ha valamire van opensource megoldás én mindig azt választom.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az OS-t lehet azért is menteni, hogy ha muß, akkor fájlokat vissza lehessen állítani, de azért is (és ez sokkal fontosabb), hogy hardverhiba esetén mindenestől vissza lehessen pakolni az OS-t, beállításokkal, telepített dolgokka, tok-vonó.
Persze, egy komplett DB-szervert nem fogok bare metal visszaállításra alkalmas mentésbe belerakni - ott az OS+telepített DB-szerver az, ami ilyen célú mentés tárgya, az adatok pedig külön, DB-szintű logikai mentés kell.

Milyen fos ssd veszel, hogy a gyarto oldalarol nincs szabadon letoltheto klonozo szoftver ?

Samsung, WD, Gagyibyte mind ad ilyet.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2021. 02. 01., h – 11:56

Én a Ghostot használtam amikor 5 GB-os vhd fájlba kellett klónozni W10-et. Az kétségtelen, hogy nem open source, és azt sem tudom, hogy gpt esetében működik-e.

Én bebootoltam egy live ubuntut, majd kparted, ntfsresize és ntfsclone. Jobb szeretek gui-n particionálni :)

könyvjelző

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Köszi szépen, ez nagyon hasznos volt. Rengeteg időmet megspórolta a leírás.