"A gyilkosok emlékműve" (part2)

Fórumok

(part2=berakom ide mert lehet, hogy ide jobban való (valamiért az egyébbe került))

 

A második világháború alatt a körbezárt fővárosban egy budai kerület lakosai embervadászatba kezdtek. Egy péksegéd, egy fűszeres, egy villanyszerelő és egy pap vezetésével rabolták ki, kínozták meg, majd mészárolták le fegyvertelen honfitársaikat, többek között a saját szomszédaikat. A tömeggyilkosságok közvetlen közelében ma az általuk használt jelkép, egy kardot markoló madár áll, ami újra és újra emlékeztet a kerület feldolgozatlan múltjára.

 

https://www.youtube.com/watch?v=4ygZB1MTRR4

 

ki mit gondol róla?

 

Szerintem arról van szó (ha jól értem), hogy

  • a turul szövetség (mint egy többek között antiszemita mozgalom),
  • a turul madár (mint ősi magyar jelkép), az emberek fejében élő turul kép,
  • az emberek fejében nem lévő tudás a történelmi háttérrről
  • a nyilasok gyilkolásai
  • a turul szoborra  (hibásan) felkerülő (pl Pokorni) vagy  hiányzó nevek,
  • a kommunisták és a nyilasok közötti "egyetértés",
  • a 10 évvel ezelőtti Pokorno Zoltán (jelleme) és a mai Pokorni Zoltán (jelleme)
  • az önkormányzat titkolózó hozzállása

hogy van egymással hatásra és a jelenlegi világunkban hogy oldjuk meg az ilyen kérdéseket.

Hozzászólások

Megkérnélek, hogy NE szaporítsd ugyanazt a témát. Három után véletlenül spamnak veszem. A másikat töröltem.

trey @ gépház

A "HUP cikkturkáló" olyan cikkek gyűjtőhelye, amelyeket az olvasók küldtek be, de valami oknál fogva nem kerültek ki a főoldalra. Annyira nem voltak rosszak, hogy egyből törölni kellett volna őket. Bekerülnek ide, hogy az olvasók turkálhassanak köztük.

A cikkturkáló azzal a céllal jött létre, hogy onnan akár kiemelésre kerülhet a főoldalra az oldal profiljába vágó téma (számos esetben megtörtént), vagy oda kerülnek a várakozási sorból a duplán beküldött hírek, esetleg azok, amiket beküldtek, de nem értek főoldalt, mert vagy szarul vannak fogalmazva (formai követelményeknek nem felelt meg), vagy nincs bennük forrás. 

De ettől még az oldal olvasónak érdekes lehet. Vagy éppen, a beküldője kiegészíti forrással és akkor mehet a főoldalra.

Kérlek, a jövőben a megfelelő kategóriába helyezd a témákat. Ellenkező esetben, nem áthelyezem, hanem törlöm őket. A dupla, tripla beküldéseket is törlöm. Ezen figyelmeztetés után tőled már spammelésnek veszem és annak megfelelően fogok cselekedni.

trey @ gépház

Arról van szó, hogy van 1400 nm terület budapest szívében ami nagyon kellene az ingatlanbefektetőknek, csak épp odatették az a csúnya, gonosz turult. Aztán van még a rúgjunk a magyarba mozgalom, ezek azok az emberek akik itt élnek Magyarországon, itt születtek, magyarul beszélnek, de ideológia, politikai, haszonszerzési okokból minden egyes alkalmat megragadnak, hogy a magyarság jelképeit rombolják és megfelelő kollektív bűntudatot építsenek ki.
A fenti kis áldokumentumfilm ezt a két célt hivatott elérni.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

hát igen, ez is egy lehetséges álláspont. Meg persze az is, hogy a Föld lapos. Meg az is, hogy meg sem nézted a videót.

 

A rendezőnek más volt az elképzelése:

„Ez a történet az évtizedek óta tartó hazudozásról szól” - Így készült A gyilkosok emlékműve

https://444.hu/2021/01/27/ez-a-tortenet-az-evtizedek-ota-tarto-hazudoza…

„Ez a történet az évtizedek óta tartó hazudozásról szól”

Igen, ez igaz. 1919-ben azt hazudták a kisembereknek, hogy megszüntetik az egyenlőtlenséget miközben öltek, raboltak és fosztogattak. 1944-ben azt hazudták a kisembereknek, hogy visszaszerzik a tőlük ellopott javakat, miközben öltek, raboltak és fosztogattak. 1946-ban azt hazudták a kisembereknek, hogy most már tényleg megszüntetik az egyenlőtlenséget, miközben öltek, raboltak és fosztogattak. 1956-ban azt hazudták a kisembereknek, hogy visszaadják azt amit elloptak tőlük, de nem maradt ideük igazán rabolni és fosztogatni. 1989-ben azt hazudták a kisembereknek, hogy szabadok és gazdagok lesznek, miközben csendben loptak és fosztogattak. És ezek között volt olyan aki a háttérben meghúzódva háromszor is ölt, rabolt fosztogatott.
Újra és újra és újra hazudnak nekünk, különféle lobogók és álarcok mögé bújva, mézes-mázas ígéretekkel ködösítve, miközben a selyemben ott lapul a kés, hogy saját személyes hasznuk érdekében elvágják a torkunkat. Mikor azt hiszed, valaki igazat szól  hozzád, barátod, elvbéli társad, akkor vernek át a legjobban. Mert az áldozatnál csak azokat a balekokat szeretik jobban, akik ellenszolgáltatás nélkül, vagy legalább olcsón, tolják a szekerüket.
Az egymással ellentétes érdekcsoportok hazugságai egymással szembe feszülnek, félrevezetésekkel csúsztatásokkal próbálják a tényeket elferdíteni a valóságot megmásítani, és néha még a saját hazugságaikat is elhiszik.

Kapcsolódó cikk:

https://neokohn.hu/2021/01/28/mit-uzen-nekunk-a-turul/

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

a magyarokba itt leginkább azok rúgtak bele, akik ezt az emlékművet csinálták.

Nem hiszem, hogy annyira buták lettek volna, hogy véletlenül nem nem volt történész szakvélemény, vagy véletlenül lett pont turul egy olyan emlékmű amelyre véletlenül pont nyilasok neveit is felvésték véletlenül az áldozatok nevét lehagyva.

Vagy szerinted tényleg ennyire segghülyék állították?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Más amikor dilettantizmusból és más mikor aljas szándékkal rúgnak valakibe.

Nagy fokú naivitás, ha azt hiszed, hogy a politikusaink szuperzsenik vagy épp Machiavalli szintű cselszövők. Sokkal erősebb vonás a hatalomhoz való ragaszkodás és a kapzsiság. Annyit tudnak a politikusaink, hogy képesek a többség fejével gondolkodni. A többséget nem érdekli a turul, nem érdekli az áldozatok, nem érdekli a nevek a falban. Legfeljebb az érdekli, ha drága akkor, legyen nagy. Itt is ez dominálhatott. Egy ekkora szobor nem olcsó, a parkosítás, az építkezés nem összevethető egy más ingatlan építkezéssel, ezért foghat vastagon a kréta. Ráadásul benn vagyunk a szoci éra közepében, tehát jó lenne, ha mindezzel még keresztbe is lehetne tenni nekik az ingatlanpanamában. A köz fel szokott hördülni, ha egy szobrot dózerolnak el.
Valószínűleg, ki lett adva az ukáz, hogy legyen szobor gyorsan és legyenek rajta nevek. Nincsenek kérdések, intézzük házon belül, hogy minél több pénz jöjjön vissza zsebbe. Hogy hol ment félre a dolog? Vagy valamelyik csinovnyik akart csontig nyalni a főnöknek, hogy rákerült nagyfater neve a csíkra, vagy a lista összeállításával megbízott volt sértve és így trollkodott. Annyira nem hülyék a politikusaink, hogy egy ekkora blamát, tudatosan behúzzanak.
Az ügy és a szobor jelentőségét mutatja, hogy 15 éven át senkinek nem szúrta a szemét, ugyanis egy ilyen mélységű tévedés, a megfelelő szervezeteknél már EUs felhördülést váltott volna ki. Hidd el, lettek volna elegen, akik szépen megfogalmazták volna a levelet a gonosz magyarokról.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2021. 01. 29., p – 00:06

“Szerintem”

 

Az eddigi műsorod alapján a **faszt se’ érdekli mi van szerinted. Bocsesz, de jobb ezt egyenesen tisztázni, energiaigényes terelés nélkül.
 

**5-10 ember meglehet felszopkodja egymást, dehát rajtuk kívül van 10k+ user, pontosabban párszáz user aktívan. Nem kellene más platformot keresned? Aki nem aktív mégis itt van olvasóként, jórésze leszar titeket és leszarja a politikàt jó híggal; fröccsenősen; több méter magasból. Ez amúgy tényleg nem jön át? Leszarjuk a tyurcsánt és a zorbánt is.

Van itt olyan irt helyben, aki a fentiek mentén (és büszkén vállalva) nem ment szavazni. Mi a frászért rontod itt a levegőt ezek után? Nincs “kapcsolati bevételed” helyben, ez látható. Vagy amúgy mégsem látható?

Summon Blintux.. épp a magadfajtára utaznak Summerék. Nem szólnàl neki, menjen máshová? Mondjuk a halál faszára? Ti vagytok neki(k) a táptapaj. Ő a gaz, ami nő belőletek.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Miért? Deplatformizáltok?
Fel tudod sorolni miben hibás az emlékmű? Hol hibázták el az alkotói? Fel tudod úgy sorolni, hogy egyetlen hívószót nem használsz a filmből?
Ha megvan akkor elkezdhetünk beszélgetni a jövőképről, propagandáról, közbeszédkódolásról, ezek neurológiai és pszichés alapjairól.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A II. világháború XII. kerületi áldozatainak - akik nagyrészt polgári, jelentős számban zsidó személyek voltak és a nyilasok gyilkolták le őket (tehát magyarok gyilkoltak magyarokat, ahelyett, hogy az országot védték volna) - egy olyan emlékművet állítani ami az antiszemita nyilasok egyik jelképe is volt és mely emlékmű mellett megemlékezésekkor zsidóznak és ezt az emlékművet azon helyszínek szomszédságába rakni, ahol ezeket a személyek nagy részét tömegesen meggyilkolták, majd az emlékműre felrakni még nyilas gyilkosok neveit is, akik közül az egyik ráadásul a polgármester nagyapja, aki előtte hevesen támogatta a szobrot az szerintem probléma. Az is probléma, hogy ezt az összefüggést nem ismerték fel és az is probléma, hogy vagy rossz szándékúak voltak (nem hiszem) vagy tudatlanok (inkább ezt gondolom) mert nem tudtak semmit a történelem ezen részéről.

 

De ha ezen nem gondolkozol el, akkor legalább ott csengjen a vészcsengő, hogy még Pokorni is azt mondta, hogy átminősítik a szobrot I. világháborús emlékműre.

 

Nem a turullal, mint jelképpel van baj, miért ne lehetne turul szobrot állítani? Próbálj kicsit komplexebben gondolkozni. Szerintem ez egy tök érdekes kérdés, elég összetett és igen, keverednek benne a dolgok. Például Pokorni viselkedése elgondolkoztató. Persze van, akinek csak az jön le belőle, hogy a magyargyalázók már megint a turul ellen mennek. (persze nem rád gondoltam, hogy te gondolnál ilyet!!!! :-) )

 

(nekem pl az sem volt meg előtte, hogy a komcsik milyen elnézőek voltak bizonyos esetekben a nyilasokkal...)

Ha konkrétizálod, hogy pontosan milyen hívószavakat nem szabad használni és miért (nyilván indokoltnak kell lenni) , akkor persze meg lehet próbálni

De leírtam, mi történt. és a film is arról szólt, hogy mi történt, szóval elkerülhetetlen, hogy legyen közös rész.

 

Persze, ha valaki nem azt akarja leírni, hogy mi történt, akkor bizonyára kevesebb lesz a közös rész. Ezt szeretnéd? Nem pontosan értelek.

No, ez itt a probléma. Ahhoz, hogy egy filmet, kultúrális művet megértsünk ismernünk kell a keletkezése helyén és idején kifejezések jelentését, mely a társadalmilag megengedett és tiltott szavak, azok megengedett és tiltott kontextusai. A hívószavak azok, amik az üzenetét adja a dolognak. Ezeket ismeretében  visszafejthető az adott esetben csak sugalmazott üzenetek. Pl. ugyanezen film, ugyanezen szereplőkkel, ugyanezen jelenetekkel, más struktúrában más üzenetet hordozna. Ezért fontos felismerni a hívószavakat és azok kontextusait, ha ezeket kiveszed, kicseréled őket és nélkülük mondod el a történetet és értelmes marad, akkor egy tényszerű tájékoztatással állsz szemben, ha a hívószavak nélkül értelmét veszti, akkor propaganda.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ertem, amit mondasz és van is benne igazság.

 

Tudod definiálni, hogy szerinted konkrétan melyek a nem ajánlatos hívószavak és pontosan miért?

 

vagy csak hívószóként (!!!) használod ezt  a nyafogásodat és ha eltávolítjuk, akkor értelmetlen lesz amit mondasz, mert prooaganda?

 

Azt gondolom, hogy ami történt az probléma és én is a döntéshozók tudatlanságának allítom be mondjuk 70%-ban és 30%-ban politikai érdrek és bűnös szándék keveredése.

 

Nem látom, hogy propaganda célra készült volna a dokumentumfilm (szerintem nem kellene mindenhol ellenséget keresned), de még ha arra is készült volna, akkor is egy javítandó hibára hívná fel a figyelmet, amit a döntéshozóknak rég lett volna lehetőségük javítani, de elmulasztották.

Igen. Tudom definiálni. Politikusok nevei, rokoni kapcsolatok nemzeti jelképek nevei, politika csoportosulások nevei, kisebbségek nevei, ezek viszonyai és betöltött szerepei.
Ha bűnös szándékot keresel, azt legfeljebb a pénzéhség formájában találod meg.
Alapból az adja a film propaganda jellegét, hogy a szobor felavatása után 15 évvel tűnik fel bárkinek is rajta lévő nevek kegyeletsértő volta. Gondolj bele, milyen szinten foglalkozott eddig bárki is ezzel a szoborral? Pedig már az avatása óta el akarták távolítani! De nem ezért, hanem a madár és a hely csípte mindenkinek a szemét. Milyen szinten álságos ez?

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

  1. Jól értem, hogy a szobor felállítói hibáit elnézed, a jogos kritikát (amit még Pokorni is elismert az átminősítéssel) megfogalmazókon pedig számonkéred, hogy miért nem sikerült a hatalommal szemben a szakmai érveket érvényesíteni?
    különös tekintettel, amikor Pokorni arról beszél, hogy majd ő kijátssza az építési szabályokat??? Különös tekintettel arra, hogy az önkormányzat titkolózással hogy nehezítette meg az igazság feltárását??? Ezek után jössz elő a 15 évvel??? Ezek után te beszélsz propagandáról?
     
  2. Már 2005-ben is megfogalmazódtak történelmi kifogások a nyilasok, a helyszín és a szobor kapcsán. Olvass utána! Az első 5 keresésben hozza a gugli. Úgy tűnik, hogy hozzád sem jutott el elég hangsúlyosan (hozzám sem) és egy dokumentumfilm kellett hozzá, hogy most talán tudomást szerezz róla.

1, Nem. Mert az ilyen trehányságok miatt tart ott az ország ahol.
2, A 2005-ös kifogások, a szobor alakjával, a nyilasház közelsége miatt voltak.(Meg azért, mert megcsinálták.) A nevek csak most kerültek elő. És ez a súlyos. Mert a nevek miatt 15 éven keresztül verni kellett volna az asztalt. Ez pedig azt jelenti, hogy idáig azoknak sem voltak fontosak a nevek, akiknek kellett volna. És ez a legszomorúbb. És ezért lesz propaganda a film, mert egyértelmű, hogy  most sem az áldozatok a fontosak.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"mert egyértelmű, hogy  most sem az áldozatok a fontosak."

 

???????????????????

Már 2005-ben is volt erről szó:

"A jelenlegi állapot azonban tűrhetetlen. Az emlékmű akaratlanul is meggyalázza az áldozatok egy részét, nemcsak azt a 409 embert, akiket saját honfitársaik gyilkoltak le, hanem azokat is, akik nem kívánták valamilyen eszméért odaadni életüket, hanem csak egyszerűen éhen haltak, halálra erőszakolták őket a szovjet katonák, agyonlőtték a németek, vagy rájuk omlott a ház. Az "előzékeny" javaslat, amely utóbbiak nevét levenné az emlékmű talapzatáról, csak akkor volna elfogadható, ha egyrészt a turulos emlékmű olyan környezetbe kerülne, amely reflektál az előbb említett dilemmákra, másrészt akkor, ha a kerület ugyanazzal az erőkifejtéssel és ugyanannyira reprezentatív módon emlékezne meg a polgári áldozatokról is"

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/guttmann_es_a_turul_-_meg_egysze…

 

 

 

 

Másrészt most a profi vagy amatőr történészeken  vagy egy dokumentum film készítőn kéred számon, hogy a döntéshozók nem képesek ezt kezelni és az áldozatoknak megfelelő emlékművet csinálni??? most mi van???? Vagy a dokumentumfilmes építsen egy emlékművet??? Ez egy dokumentumfilm és pont az a célja, hogy felhívja a figyelmet arra a hiányosságra (is), hogy az áldozatok helyzete nincs megfelelően kezelve.

vazeeeeeeeeeee, az ilyen tényfeltárások hatása lehet az, hogy a döntéshozók végre megemelik a seggüket és csinálnak valamit hasznosat de vazzeee, jó hogy már nem a dokumentum film operatőrén kéred ezt számon, hogy miért nem ő fixálja, amit mások elrontottak, különös tekintettel, hogy az önkormányzat még a tényfeltárást is csak nehezíteni akarta...

 

 

 

ja és ez nem sztori nem a Pokorniról szól. Bár az igaz, hogy számomra elég jellemtelenül viselkedett a helyzetben. De erre mondhatjuk, hogy ilyen a politika (már persze, ha ezt elfogadjuk)

Az idézett cikkben sem a nyilasok neveivel volt a probléma, hanem kinek a neve legyen és kinek ne legyen. Ez a cikk a klasszikus, "kik lehetnek 2. vh.-s ártatlan áldozatok" dilemma. Ugyanolyan, mint a Dunába lőtt embernek milyen peremfeltételeknek kell megfelelnie, hogy emléktáblája legyen történet. Nem az a lényeg, hogy értelmetlenül megölnek egy embert, hanem az-az ember komform volt-e az épp aktuális politikai narratívával. És ettől a ponttól kezdve nem az áldozat számít.

Az újságírókon és az ellenzéki politikusokon, különféle történeti, háborús bűntettekkel foglalkozó gittegyleteken kérem számon, hogy miért nem volt nekik büdös a névsor 15 évig? Mert a hely büdös volt, a madár büdös volt, mert az sértette az érzékenységet, de a komoly hiba senkit nem zavart.

Bocsi, de ebben az esetben a tényfeltárásnak ott meg kellett volna állni, hogy a nevek közül ki követett el emberiség elleni bűntettet és ki nem, és miért nincs leszedve a neve? Ennek a tényfeltárásnak meg kellett volna történnie a szobor avatása után.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"ellenzéki politikusokon, [...] kérem számon"

ez hogy jön ide? A Gyurcsányt meg a Sorost is ide fogod keverni meg a migránsokat?

 

 

"történeti, háborús bűntettekkel foglalkozó gittegyleteken kérem számon"

gondolom, ezt a még nem kutatták. Akár hiszed, akár nem ezer más olyan dolog is van még, amit nem kutattak és lehet, hogy azokból is lesznek hasonló probléma feltárások. Gondolom azért az megvan, hogy a a történészek feladata a múlt feltárása és dokumentálása és még mindig "tartunk" történészeket, ebből az következik, hogy még van feltáratlan terület (vagy persze következhet az is, hogy csak a naplopás miatt fizetjük őket az adónkból de remélem nem ez a helyzet :-) )

 

 

 

"Ennek a tényfeltárásnak meg kellett volna történnie a szobor avatása után."

Illetve nyilván előtte. De ebben  egyetértünk természetesen

Ha te politikusi hatalmadat felhasználva átnyomsz egy projectet ami szúrja az ellenzékednek a szemét, akkor az a minimum kötelessége neki, hogy nagyítóval végignézze azt amit csináltál és a legkisebb hibába is belekössön. Itt ez nem nem történt meg. Hagytak egy ekkora ziccert aludni. Ennyi. Csak errefelé az ellenzék is olyan fércmunkára képes, mint az épp hatalomban lévők.

Please, ha gittegyetleteknek arra van erőforrása, hogy 50-70 év távlatából 3 kontinensen át vadásszanak embereket, tinédzsereket hurcoljanak meg, csak mert egy anonym fórumon fantamámorban bejegyzéseket tett, akkor ez ordas nagy ziccer lenne nekik. Gyenge kifogás, hogy ezeket a bűnöket senki nem kutatta. A levéltári anyagok nyilvánosak, a páter és kisbarátainak a tevékenysége ismert volt. Különösen azoknak akik kimondottan ilyen bűnösökkel foglalkoznak. Az évi milliós állami és egyéb támogatásokból csak telik egy infós diákra aki csinál ebből egy adatbázist.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

most te mire akarsz ebből kilukadni? hogy az ellenzék a felelős?

Ráadásul nem lehetne már ettől a kormány vs ellenzék meg magyar hazafiak vs balliberális hazaárulók hívószavaktól megszabadulni? mert még ha rejtve is, ezt próbálod mondani, ezeket a hívószavakat, hívógondolatokat tolod, ami ugye ha jól értem, propaganda (te mondtad)

Amit nem tudsz megérteni, hogy minden demokratikus politikai berendezkedésben a mindenkori ellenzéknek és a civil egyesületeknek a szerepe, hogy fékként és ellensúlyként működjenek a hatalom birtokosaival szemben. Ha ez nincs meg, nem látják el a szerepüket, akkor pont ilyen madaras eredmény lesz belőle. Ez a kötelességük. Teljesen mindegy milyen szín, szag, zászló alá vannak bepakolva. Ezt most nem tették meg.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

jójó, van még pár történelemkönyv, amit nem olvastam el. De végül is Ungváry is mondja a videóban, "végül is a nyilas párt egy proletár párt, ami teljesen szocialisztikus, sőt kommunisztikus eszméket hirdetett. Eleve mindent államosítani akartak"... satöbbi: https://youtu.be/4ygZB1MTRR4?t=3110

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere közölte: valószínűleg módosító indítványt nyújt be az önkormányzat tavalyi döntéséhez a turulszobor ügyében, és már nem támogatja, hogy I. világháborús emlékművé alakítsák át.

https://444.hu/2021/02/01/pokorni-zoltan-ujabb-fordulata-maradhat-ii-vi…

 

úgy tűnik, Viktornak nem tetszett az ötlet. Végül is jobb, ha az emberek a turulról beszélnek, mintha a gyenge kormányzati teljesítményről, ugye?